11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania



Yüklə 15,79 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü15,79 Kb.
#66529



Festivalul One World Romania

Ediția a 11-a, 16 – 25 martie 2018, București

Justiția, educația și drepturile persoanelor LGBTQ la One World Romania 11
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 locații din centrul capitalei. Abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.
Și în acest an One World Romania abordează subiecte intens discutate. Funcționarea justiției, actualizarea metodelor de educație și regândirea familiei după criterii contemporane - toate acestea sunt teme des vehiculate în mass-media și stârnesc emoții și dezbateri la noi și în întreaga lume. De aceea, ediția a 11-a va acorda o atenție specială acestor probleme, dedicându-le secțiuni speciale.
ÎN FAȚA LEGII
Despre justiție se poate vorbi în multe feluri, fapt revelat și de filmele secțiunii. Nicăieri în lume nu există sisteme judiciare perfecte, dar de la multe dintre ele avem cu siguranță ce învăța. Ne-am propus ca prin documentarele selectate să diversificăm discursul public din jurul acestui subiect, să analizăm ce funcționează și ce nu în alte colțuri ale lumii și să descoperim împreună modalități de revitalizare a sistemului judiciar din România.

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov (regie Askold Kurov)
Condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal rus, pentru presupuse „acte teroriste”, regizorul Oleg Sentsov a primit un sprijin larg din partea comunității cinematografice europene, din păcate fără un rezultat vizibil. Filmul lui Askold Kurov urmărește pas cu pas evoluția procesului intentat lui Sentsov; rezultă un thriller pasionant al cărui protagonist este zdrobit de un sistem judiciar care funcționează la comandă politică.
POLITICA SEXULUI


În contextul acțiunilor politice demagogice din ultimul an care, prin redefinirea familiei în cadrul Constituției, ar putea conduce la restrângerea drepturilor unei întregi categorii de cetățeni doar pentru că aparțin unei minorități - LGBTQ -, credem că este extrem de important să dezbatem această temă în cadrul festivalului. Toate filmele secțiunii prezintă lupte pentru drepturile minorităților sexuale și se concentrează pe metodele activiste folosite în acest scop, în speranța de a provoca o mai mare implicare pentru susținerea cauzei și în România.


Queerama (regie Daisy Asquith)
Până la a ajunge să legalizeze căsătoria între persoane de același sex (în 2013), societatea britanică a cunoscut decenii de lupte activiste, concretizate prin progrese legislative, dar și prin îmbunătățiri ale reprezentării comunităților LGBTQ în mentalul colectiv. „Queerama” surprinde aceste fenomene complexe prin intermediul iconografiei asociate persoanelor LGBTQ de cinematografia britanică a ultimelor decenii, prezentând pe parcurs și unele prejudecăți discriminatorii propagate în trecut, rămase însă, din păcate, foarte prezente în societatea românească.
ÎNVĂȚ ȘI DEZVĂȚ

În multe locuri, la fel ca în România, sistemul educațional e învechit și nu ține pasul cu evoluția socială a secolului al XXI-lea și cu nevoile specifice noilor generații. De aceea, ne propunem ca în martie să vedem ce funcționează și ce nu – la alții și la noi, prin comparație - și să participăm cu idei pentru reformarea sistemului educațional.


Childhood (regie Margareth Olin)
Documentarul observațional „Childhood” urmărește activitățile de zi cu zi ale unor copii la o grădiniță în care educatorii se comportă de parcă ar fi de vârsta lor, iar „materiile” pe care le învață decurg din existența lor firească în mijlocul naturii.

Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.



Organizator: Asociația One World Romania

Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad - Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul:
Centrul Național al Cinematografiei, Comisia Europeană - Reprezentanța în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, AUTONOM, BlackCab
Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei la București
Bilete prin:
Eventbook
Partener logistic:
DHL
Partener digital:
Canopy
Partener de monitorizare:
mediaTRUST

Asociația One World Romania

info@oneworld.ro / 0755 125 706

Blogul Asociației One World Romania: http://oneworld.ro/blog/

facebook: https://www.facebook.com/one.world.romania





Yüklə 15,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin