17 aralik 2010 cuma



Yüklə 0,53 Mb.
səhifə1/5
tarix23.01.2018
ölçüsü0,53 Mb.
#40159
  1   2   3   4   5

 
29 MART 2012 PERSEMBE

SESi DUYULMADIGI iCiN FARK EDiLMEYEN, FARK EDiLMEDiGi iCiN GOZDEN KACAN

Kent DUYURULARI ve Kent HABERLERi

KENDiNE ve KENTiNE DUYARLI, 67.080 KiSi VE KURUMUN BiLGiSiNE GONDERiLMEKTEDiR.

 

 

 



1. Bolum - Kent DUYURULARI

 

 


YURUSE CAGRI (BU AKSAM)

iSTANBUL MESLEK ODALARI OLARAK EGiTiM BiRLiGiNE,

GELECEGiMiZE VE COCUKLARIMIZA SAHiP CIKMAYA KARARLIYIZ.

Tarih: 29 Mart 2012 Persembe

Saat: 18.00

Yer: Tunel / Beyoglu - Istanbul

Egitim bir ulkenin gelecegidir ve hayati onemdedir. Ancak ne yazik ki hukumet tarafindan dayatmaci bir tavirla gundeme getirilen 4+4+4 sistemi; hicbir bilimsel ve pedagojik temele dayanmamakta, tamamen siyasi bir proje olarak yasalastirilmaya calisilmaktadir.

Istanbul Meslek Odalari Koordinasyonu (IMOK) olarak ulkemizin, cocuklarimizin gelecegine dair boylesi onemli bir konunun gecistirilmesine goz yummayacagiz. Konuyla ilgili goruslerimizi kamuoyuyla paylasmak ve onumuzdeki gunlerde gerceklestirecegimiz eylem ve etkinliklerin ayrintilarini duyurmak uzere bir basin toplantisi gerceklestirecegiz.

Tum Oda baskanlarinin katilimiyla gerceklestirilecek toplantida ve yuruyuste siz degerli basin mensuplarini aramizda gormeyi bekliyor, calismalarinizda basarilar diliyoruz.

iMOK - ISTANBUL MESLEK ODALARI KOORDINASYONU

Istanbul Barosu

Istanbul Tabip Odasi

Istanbul Eczaci Odasi

Istanbul Veteriner Hekimler Odasi

Istanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Musavirler Odasi

Istanbul Dishekimleri Odasi

TMMOB Istanbul Il Koordinasyon Kurulu

tmmobist@gmail.com
40. YILINDA DiRENiSiN VE DAYANISMANIN ONURLU TARiHiNE

BiRLiKTE SAHiP CIKIYORUZ

Tarih: 30 Mart 2012 Cuma

Saat: 12.30

Yer: Tramvay Duragi / Taksim Meydani / Beyoglu-iSTANBUL

Kizildere, devrimciler icin her zaman onurlu bir mucadele tarihinin en kritik esIklerinden birisi oldu. Kizildere bizler icin nice mucadelelere isIk, nice turkulere konu olan bir direnis ornegidir.

Bugun bu tarihe hep beraber sahip cikiyoruz. Mahir’in fotografini evine asanlarin, kitabini okumanin ve On’lari anmanin devletin cesitli baskilariyla karsilastigi bugunlerde Kizildere’nin anlami daha da onem kazanmaktadir. Kizildere bu baskilara teslim olmamaktir.

Kizildere devrimci dayanismadir. Siyasal iktidarin tum devrimci degerlere ve kisiliklere saldirilarini yogunlastirdigi bu donemde devrimci dayanismayla tarihimize sahip cikiyoruz. Darbelere karsi onurlu direnislerle dolu devrimci tarihin ve devrimci onderlerin; Mahir’in, Deniz’in ve mucadele arkadaslarinin “darbeci, Ergenekoncu” suclamalarina maruz birakilmasina, kisaca devrimci mucadele tarihinin egemenlerin eliyle kirletilmek istenmesine ve yeniden yazilma cabasina karsi hep birlikte “tarihimize dokundurtmayiz” diyoruz.

On’lari sevenleri, ananlari suclu gostermeye calisan siyasi iktidara, cocuklarina On’larin adlarini koyan onbinlerce anne baba oldugunu hatirlatmak istiyoruz. Tarihin defalarca gosterdigi gibi, halkin kendisi icin hayatini feda edenleri asla unutmadigini ve hicbir gucun unutturmaya yetemeyecegini Kizildere’nin 40. Yilinda siyasal iktidara bir kez daha hatirlatmak istiyoruz.

30 Mart’ta Kizildere’nin 40. yildonumunde On’larin sahsinda, fasizme ve emperyalizme karsi boyun egmeyen direnislerle dolu devrimci tarihimize devrimci dayanismayla sahip cikiyor; direnisin ve dayanismanin tarihi onurumuzdur diyoruz.

30 MART 2012 CUMA SAAT:12.30 TRAMVAY DURAGI/TAKSIM

Abdullah Aydin, Adnan Bostancioglu, Adnan Caymaz, Adnan Serdaroglu, Ahmet Abakay, Ahmet Goksoy, Ahmet Karagucuk, Ahmet Telli, Ahmet Yildiz, Akin Birdal, Akin Dirik, Ali Balkiz, Ali Colak, Ali Riza Cihan, Ali Yigit, Alper Tas, Arif Salamci, Aydemir Guler, Aydin Cubukcu, A.Yalcin Gulerman, Burhan Sonmez, Bulent Forta, Bulent Uluer, Bulent Vargel, Cahit Akcam, Celalettin Can, Cemal Cakici, Cengiz Goltas, Cumhur Yavuz, Cetin Uygur, Dogan Halis, Dogan Tilic, E.Ahmet Tonak, Emin Koramaz, Emine Ayna, Ercument Ozkaya, Erdem Gul, Eris Bilaloglu, Erkin Baser, Ertugrul Kurkcu, Ertugrul Yemiscioglu, Fatin Kanat, Fevziye Sayilan, Fikri Aytan, Funda Basaran, Gokhan Gunaydin, Gultan Kisanak, Gunay Kubilay, Hacer Elcin, H. Cevahir Kayam, Hakan Tahmaz, Hakki Zabci, Halit Elci, Hamiyet Kiziler, Handan Koc, Hasan Aslan, Hasan Koc, Hacer Elcin, Hasim Aydincak, Hatice Can, Haydar Celik, Haydar Ilker, Himmet Sahin, Huseyin Poyraz, Huseyin Taka, Huseyin Yesil, Huseyin Yilmaz, Husnu Koc, IsIkhan Guler, Ibrahim Aydin, Ilhami Aras, Ilkay Alptekin Demir, Ilker Yildirim, Ilknur Birol, Ilyas Danyeli, Inonu Alpat, Ipek Gur, Ismail Hakki Tombul, Ismet Demirdogen, Kader Cesmecioglu, Kamber Ates, Kamil Kartal, Kamil Tekinsurek, Kazim Genc, Kemal Ulusaler, Korkut Boratav, Koksal Aydin, Lami Ozgen, Levent Tuzel, Levent Yakis, Mahmut Memduh Uyan, Mahmut Temizyurek, Mehmet Ali Yilmaz, Mehmet Ali Yilmaz, Mehmet Besleme, Mehmet Gunes, Mehmet Koc, Mehmet Ozer, Mehmet Soganci, Mehmet Torun, Melih Pekdemir, Meral Uysal, Mete Dural, Metin Bakkalci, Metin Ozugurlu, Metin Peker, Mithat Can, Mustafa Atalay, Nazmi Algan, Nazmi Gur, Necmi Demir, Necmiye Alpay, Nejat Kangal, Nese Ulker, Nevzat Samet Baykal, Nursel Aydogan, Nusret Dogruak, Oguz Ulker, Oguzhan Muftuoglu, Oktay Etiman, Orhan Orucu, Osman Bicer, Oya Ersoy, Omurhan Soysal, Onder Isleyen, Onder Ozdemir, Ozgur Tufekci, Pinar Bedirhanoglu, Ragip Zarakolu, Rezzan Onen, Ridvan Turan, Sebahat Tuncel, Secin Atac, Sedat Bozkurt, Sedat Gocmen, Sedat Kesim, Selahattin Demirtas, Selcuk Candansayar, Selma Gurkan, Sevilay Celenk, Sevinc Eratalay, Sirri Sureyya Onder, Sibel Ozbudun, Siyami Erdem, Sungur Savran, Samil Altan, Siar Risvanoglu, Sukru Erbas, Temel Demirer, Tuncay Yilmaz, Turan Bayrak, Turhan Feyizoglu, Unsal Yildiz, Vahap Eren, Yalcin Yusufoglu, Yavuz Onen, Yener Turan, Yesim Ergun, Yilmaz Cerek, Yilmaz Demiral, Yilmaz Kizilirmak, Yilmaz Onay, Yusuf Bozkurt, Yucel Gul, Yuksel Mutlu, Zerrin Taspinar, Ziya Ulusoy, Zuber Akgol, …
30 MART'TA DiRENiSiN VE DAYANISMANIN ONURLU TARiHiNE

BiRLiKTE SAHiP CIKIYORUZ

Tarih: 30 Mart 2012 Cuma

Saat: 18.30

Yer: Uc Fidan Aniti / BURSA (Nilufer Metro Istasyonu yani)

Hazirladigimiz bu anma programina cagrici olarak destek vermenizi bekler, mucadelenin bundan sonraki kisminda da omuz omuza yurumeyi dileriz. En gec 28 MART CARSAMBA 16.00’ya kadar cagrimiza yanit vermeniz ve cagricilar listesine eklenmeniz onemlidir.

30 MART’TA DIRENISIN VE DAYANISMANIN ONURLU TARIHINE BIRLIKTE SAHIP CIKIYORUZ

Kizildere, devrimciler icin her zaman onurlu bir mucadele tarihinin en kritik esIklerinden birisi oldu. Kizildere bizler icin nice mucadelelere isIk, nice turkulere konu olan bir direnis ornegidir. Bugun bu tarihe hep beraber sahip cikiyoruz. Mahir’in fotografini evine asanlarin, kitabini okumanin ve On’lari anmanin devletin cesitli baskilariyla karsilastigi bugunlerde Kizildere’nin anlami daha da onem kazanmaktadir. Kizildere bu baskilara teslim olmamaktir.

Kizildere devrimci dayanismadir. Siyasal iktidarin tum devrimci degerlere ve kisiliklere saldirilarini yogunlastirdigi bu donemde devrimci dayanismayla tarihimize sahip cikiyoruz. Egemenlerin gerceklestirdigi katliamlarla, kontrgerilla saldirilariyla ve bu saldirilarin tamamina karsi yilmaz direnislerle orulu devrimci tarihimizin siyasal iktidarin “demokrasi” yalanina, secim propagandasina alet edilmesine karsi duruyoruz. Darbelere karsi onurlu direnislerle dolu devrimci tarihin ve devrimci onderlerin; Mahir’in, Deniz’in ve mucadele arkadaslarinin “darbeci, Ergenekoncu” suclamalarina maruz birakilmasina, kisaca devrimci mucadele tarihinin egemenlerin eliyle kirletilmek istenmesine ve yeniden yazilma cabasina karsi hep birlikte “tarihimize dokundurtmayiz” diyoruz. 30 Mart’ta Kizildere’nin yildonumunde On’larin sahsinda, fasizme ve emperyalizme karsi boyun egmeyen direnislerle dolu devrimci tarihimize devrimci dayanismayla sahip cikiyor; direnisin ve dayanismanin tarihi onurumuzdur diyoruz. Bizlerle birlikte “Direnisin ve Dayanismanin Tarihi Onurumuzdur” diyen herkesi 30 MART CUMA gunu saat 18,30 da Uc Fidan Aniti’nda (Nilufer Metro istasyonu yani) yapilacak etkinlige davet ediyoruz.

Bilgi Notu: Bursa’da 30 Mart 2012/CUMA gunu saat 18,30 da Uc Fidan Aniti’nda (Nilufer Metro istasyonu yani) yapilacak olan eylemde, “30 Mart 1972 Kizildere - Direnisin ve Dayanismanin Tarihi Onurumuzdur” yazili pankart arkasinda, Yasasin Devrimci Dayanisma yazili imzasiz dovizlerimizle bulusuyoruz. Eylemde flama, kurum imzasi iceren pankart ve dovizler tasinmayacaktir.

CAGRICILAR LISTESI

Akin KARAGOZ, Husnu Hakan OZEN, Ahmet KESKIN, Ismail DEDE, Ahmet OZTURK, Kemal Ozgur YETKIN, Ali ULUSAHIN, Kemal TASKAN, Asli EVKE YETKIN, Koray Aslan TAS, Ayhan EKINCI, Mehmet KARTAL, Ayhan GENC, Murat DEMIR, Ayla YILDIRIM, Murat OZDEMIR, Aysun TORUN, Neriman USTA, Candan COSKUN, Orhan SARIBAL, Cemil KUTLU, Orhan USTA, Edibe USTA,

Omer USTA, Ercument CERVATOGLU, Suna ACAR, Erkut Yavuz, Saban Ozdemir, Ersel CELIK, Taner SAMETOGLU, Ferruh YILMAZ, Tekin Ayyilmaz, Gokhan NAZLI, Umut BEYAZ, Goksel OZERKAN, Umit EMEK, Gul EMEK, Yavuz Selim KOCA, Gunay Pank,

Yunus HOLAT, Gurdal Yigit, Zeki KARAKOC, Hasan OZBABA, Helim ODABAS, Huseyin ARMAGAN,…

Nilufer Kent Konseyi



bilgi@niluferkentkonseyi.org
ULASIM POLiTiKALARI MARMARAY VE HAYDARPASA

KONULU SOYLESi VE FiLM GOSTERiMi

Tarih: 31 Mart 2012 Cumartesi

Saat: 15.00

Yer: TMMOB - Makina Muhendisleri Odasi Kadikoy Temsilciligi

TMMOB Makina Muhendisleri Odasi Kadikoy temsilciligi tarafindan duzenlenen ve Sube Baskanimiz Hasan BEKTAS ile Sube Orgutlenme ve Egitim Sekreterimiz Mithat ERCAN tarafindan sunumlar yapilacak olan "Ulasim Politikalari Marmaray ve Haydarpasa" konulu Soylesi ve sunum, 31 Mart 2012 Cumartesi saat 15:00 da Makina Muhendisleri Odasi Kadikoy temsilciliginde yapilacaktir.

BTS Istanbul 1 Nolu Sube

Yonetim Kurulu

btsistanbul1nolu@gmail.com
SOYLESi

EKOLOJi VE iSLAM YAN YANA DURUR MU? MUMKUN MU?

Konusmaci: Gida Guvenligi Hareketi'nden Kemal Ozer

Tarih: 31 Mart 2012 Cumartesi

Saat: 15.00

Yer: Ortak Mekan

Adres: Suslu Saksi Sokak No: 13 Kat: 2 / Istiklal Caddesi – Beyoglu / Istanbul


HAYDARPASA MERDiVENLERi’NDE BULUSMA - DOKUZUNCU (9.) HAFTA

BU PAZAR VE HER PAZAR;… GARA GEL, EYLEME DESTEK OL…

Tarih: 01 Nisan 2012 Pazar

Saat: 13.00-14.00

Yer: Haydarpasa Gar Merdivenleri’nde BiRLiKTE OTURMAYA BEKLERiZ

AKP iktidari; 2004 yilindan itibaren Haydarpasa Gar ve Liman ile cevresindeki 1 milyon m2’lik kamusal ve kentsel ve tarihi sit alani olan bolgeyi ticaret ve is merkezine donusturulmek istemektedir. Bu yagma uygulamasina da “Marmaray projesi ile Haydarpasa Gar zaten islevsiz kalacak” seklinde gerekcelendirip halki kandirmaktadir.

25 Kasim 2011 tarihinde Istanbul Buyuk Sehir Belediye Meclisinde kabul edilen Haydarpasa Gar ve cevresi hakkindaki Koruma Amacli Nazim Imar Planina gore Gar binasina KULTUR, KONAKLAMA (OTEL) islevi verilmis, giris katini da TCDD faaliyetleri icin kullanilabilir denilmistir.

Ancak son gunlerde gerek Istanbul Buyuk Sehir Belediye Baskani, gerekse Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani tarafindan kamuoyuna yapilan aciklamalarda Haydarpasa Gar’in artik islevini yitirdigi demiryolunun Haydarpasa gara ihtiyaci olmadigi, ancak Ayrilikcesme ile Haydarpasa arasinda nostaljik tren isletilebilecegi aciklanmistir.

TCDD Gebze Kosekoy arasindaki Yuksek Hizli Tren projesi calismalarini gerekce gostererek 1 Subat 2012 tarihinden itibaren de Haydarpasa Gar’a gelen ve giden tum anahat trenlerinin seferleri sonlandirdi. Ve boylece Haydarpasa’nin trensizlestirilerek yalnizlastirilmasinin ve yagma projelerin uygulamasinin onu acilmak istendi.

Biz Haydarpasa dayanismasi katilimcilari ve Istanbul halki olarak 104 yildan beridir gar olarak hizmet veren ve Istanbul’un simgesi haline gelmis dunya kultur mirasimiz Haydarpasa Gari ve Limanin endustriyel islevini devam ettirmesi ayrica bu bolgede uygulanmak istenen yagma projelerinin hayata gecmemesi icin mucadelemizi surduruyoruz.

Haydarpasa Gar ve Liman ile cevresi hakkindaki yagma proje (Haydarpasa Koruma Amacli nazim Imar Plani) geri cekilinceye, Haydarpasa Gar ve limanin endustriyel islevini surdurmesinin onundeki engeller kaldirilincaya kadar; her Pazar gunu 13.00 ila 14.00 arasinda Haydarpasa Gar merdivenlerinde tepkimizi gosterecegiz.



01 Nisan 2012 Pazar gunu DOKUZUNCUSUNU yapacagimiz Haydarpasa Gar merdivenleri eylemimize degerli basinin katilimini bekleriz.

PROGRAM


Tarih: 01 Nisan 2012 Pazar

Saat: 13.00-14.00 arasi merdivenlerde oturma

Basin aciklamasi

Haydarpasa Dayanismasi adina

-Mimarlar Odasi Istanbul Buyukkent Subesi

-BTS Genel Merkezi

-Mimarlar Odasi Anadolu 1. Buyukkent Bolge Temsilciligi/Kadikoy

-BTS Istanbul 1 Nolu Sube

-Mimarlar Odasi Anadolu 2. Buyukkent Bolge Temsilciligi/Kartal
ANAYASA VE iSCi SINIFI

BU ANAYASADA iSCi SINIFI YOK!

http://devrimciproletarya.net/?p=30586

Tarih: 01 Nisan 2012 Pazar

Saat: 14.00

Yer: Orhan Adli Apaydin Salonu (Ada Kitapevi alti), Istiklal Caddesi, Taksim / Beyoglu-Istanbul

Cagri metninin icerigi zannediyoruz hedeflenen konusma zeminine iliskin bir fikir verecektir.

Panelimiz isci sinifi mucadelesinde yer alan tum oznelerin katilimina aciktir. Ortak mucadele bilinciyle isteyen katilimcilar, panelist olarak

programda yer almasalar dahi katilabilir, soz alabilirler.

Bu kapsamda ozellikle oda calismasi icerisinde yer alan bilesenlerden katilimi onemsiyor, mumkunse panel duyurusunu

yayginlastirmanizi rica ediyoruz.

Selamlarimizla...

ANAYASA VE ISCI SINIFI: BU ANAYASADA ISCI SINIFI YOK!

Katilimcilar:

Devrimci Proletarya

Kaldirac


Munzur Pekgulec (Umut Yeserendedir Emek Kolektifi)

Dr. Huseyin Demirdizen (Istanbul Saglik Hakki Meclisi temsilcisi/TTB Merkez Konsey uyesi)

S. Murat Cakir (Istanbul Isci Sagligi ve Is Guvenligi Meclisi)

Av. Seyit Nusret Ozturk


CAGRIMIZDIR -iNSAN ZiNCiRiNE DAVET-

SELiMiYE CAMii VE KULLiYESiNE, MiRASIMIZA, KENTiMiZE SAHiP CIKIYORUZ!

Tarih: 09 Nisan 2012 Pazartesi

Saat: 12.00

Yer: Selimiye Camii / Edirne

Binlerce yillik gecmisi olan, Traklara, Romalilara, Bizanslilara kucak acan, icinden uygarliklarin aktigi bir cografyada yer alan Edirne, uzun yillar Osmanli Imparatorlugu’na baskentlik yapmistir.

Edirne her donemden kalan bircok tarihi eseri barindirmaktadir. Mimar Sinan’in ustalik donemine ait insan aklinin saheseri SELIMIYE, Edirne’deki tum eserleri golgesinde saklayan bir tac durumundadir.

Selimiye Cami ve Kulliyesi, 27 Haziran 2011’de UNESCO tarafindan hakki olan Dunya Kultur Mirasi Listesi’ne kabul edildi. Ulkemiz ve Edirne icin buyuk onem tasiyan bu gelismeden sonra Edirne’ye dair sozu olanlari, Mimar Sinan Gunu’nde Sinan’in eserine davet ediyoruz.

Edirne’yi sevenler, sorumluluk duyanlar, bu cografyanin butun degerlerini gelecek kusaklara aktarmayi kendine gorev bilenler, kisaca sozu olanlari her yil ayni tarihte Mimar Sinan’in eserinin onunde yuzlesmeye cagiriyoruz.

Biz; tum sivil orgutlenmeleri kucaklamayi hedefleyen Edirne Kent Konseyi olarak kente karsi duydugumuz sorumluluk geregi, 9 Nisan 2012 Pazartesi gunu Saat 12.00’de baslayacak etkinlige, INSAN ZINCIRINE; Sinan’in tum yaratici cocuklarini bekliyoruz. Selimiye’yi ‘insanlikla cevirip’ Ustanin Saheserine, dolayisiyla Edirne’ye sahip ciktigimizi tum dunyaya duyurmak istiyoruz.

CAGRIMIZ; DEMOKRASIYE INANAN TUM SECILMIS VE ATANMISLARADIR,

CAGRIMIZ; BU KENTE DAIR SOZU OLAN TUM KENTLILEREDIR,

CAGRIMIZ; INSANLIGA DAIRDIR.

18.02.2012

Edirne Kent Konseyi Yurutme Kurulu Adina

Ozer DEMIR

Edirne Kent Konseyi Baskani


iMZA KAMPANYASI

KULTUR VARLIKLARI SATILAMAZ!

http://imza.la/kultur-varliklari-satilamaz/liste

Korunmasi Gerekli Tasinir Kultur Ve Tabiat Varliklarinin Tasnifi, Tescili ve Muzelere Alinmalari Hakkinda Yonetmelik'in 19 Ocak 2012 tarihinde degisen 10. maddesinin 4 ve 5. Bentlerinde muzelere alinmasi "gerekli olmayan" kultur ve tabiat varliklarinin DEVLETCE ozel muze ve/veya koleksiyonerlere satilabilecegi belirtilmektedir.

Kultur ve tabiat varliklari butun insanligin ortak mirasidir. Bunlarin devlet eliyle satilmasi kabul edilemez bircok hataya neden olacaktir. Bu degisIkligin iptal edilmesini, devlet eliyle korunmasi gerekli kultur ve tabiat varliklarinin satilmamasini talep ediyoruz.

MADDE 10

(1) Korunmasi gerekli etnografik nitelikli kultur varliklarindan muzelere alinmasi gerekli gorulmeyenler ile bu nitelikte olup da sahiplerince muzelere satilmak istenmeyen tasinir kultur varliklari icin bu Yonetmeligin ekinde yer alan Ek-2’de yer alan Tescile Tabi Tasinir Kultur ve Tabiat Varligi Belgesi duzenlenerek iade edilir.

(2) Etutluk nitelikteki kultur ve tabiat varliklarindan muzede bulunmasi yararli gorulenler eskilik ve sanat degerine bakilmaksizin etutluk eser defterine kayit edilmek uzere muzelerde muhafaza altina alinir.

(3) Ek-2’de yer alan Tescile Tabi Tasinir Kultur ve Tabiat Varligi Belgesi alanlar ilgili muze mudurlugune en az uc yilda bir varligin kendisinde bulunduguna dair bildirimde bulunur, gerektiginde muze bu sure dolmadan da denetim yapabilir veya bildirimde bulunulmasini isteyebilir. Belgede belirtilen kultur ve tabiat varligini kaybedenlere ve zarar verenlere degeri odetilir.

(4) Muzeye getirilen ve bir yil icinde sahiplerince geri alinmayan varliklar muzelerde korunabilir, durumlarina uygun olarak kayit altina alinabilir veya usulune uygun olarak Devletce satilabilir.

(5) Degerlendirme komisyonu tarafindan muzeye alinmasina gerek duyulmayan tescile tabi tasinir kultur ve tabiat varliklari, envanter bilgileri cikartilarak muze emanetinde alikonulur. Bu sekilde degerlendirilen tasinir kultur ve tabiat varliklari ile komisyon tarafindan etutluk eser olarak tasnif edilen ve muzeye alinmasina gerek gorulmeyen tasinir varliklarin Bakanlik denetimindeki ozel muze veya koleksiyoncularin envanterlerine kaydedilmek uzere satisina izin verilir. Bir yil icerisinde ozel muzelere veya koleksiyonculara devri gerceklesmeyen bu tasinir kultur ve tabiat varliklari durumlarina uygun olarak muzelerde kayit altina alinir.”

*

 

 



2. Bolum - KENTLi ve KENT HAKKI iNSASINA DOGRU

 

 


18 SORUDA

4+4+4

Egitimde tartisilan duzenlemenin artilarini eksilerini egitimciler arastirdi



http://www.haberturk.com/gundem/haber/729011-18-soruda-444

Sabanci Universitesi bunyesinde kurulan ve egitim alanindaki cok sayida STK'nin da uyesi oldugu Egitim Reformu Girisimi (ERG), TBMM Genel Kurulu'nda gorusulen ve zorunlu egitimi 12 yila cikaran, 4+4+4 olarak bilinen yasa ile ilgili kapsamli bir arastirma yapti.

Uluslararasi karsilastirmalar da yapilan Prof. Dr. Ustun Erguder direktorlugundeki ERG, arastirma sonuclarini 18 soru-cevaplik bir deklarasyonla kamuoyuyla paylasti. Yasa teklifinin egitim ve cocuk gelisimi acisindan ciddi riskler icerdigine dikkat cekildigi goruldu.

Yasa gecerse, 2012-2013 yilinda ilkogretime baslayacak olan cocuk sayisinin 2 milyonu asacagi, artan ogrenci ve is yukunun egitimde kaliteyi dusurecegi ve universite kapisinda yigilmanin tetiklenecegi uyarisi yapildi. Ayrica sistemin cocuklar ve ogretmen uzerinde baski yaratacagi, din derslerinin seciminin cocuklar arasinda ayrimciligi tetikleyecegi de belirtildi.

Sultan UCAR / AHT

1. Kesintisiz temel egitim ne demek?

* Kesintisiz temel egitim, cocuklara en azindan liseye baslayana kadar ortak bir ogretim programi ile egitim sunulmasidir. Irlanda dunyada 8 yillik kesintisiz egitim verilen tek ulke degil. ABD, Ingiltere, Fransa vb. ulkelerde ilkokul ve ortaokul ayrimi var ama ogrenciler 16 yasindan once egitim programlari arasinda secim yapmaz.

2. Yasa teklifi kademeler acisindan ne yenilik getiriyor?

** Turkiye'de 5 ve 3 yillik iki kademeden olusan ilkogretim, cocuklarin gelisim ozelliklerine uygun. Yeni yasa teklifiyle, 4'er yillik kademelerle egitime baslama yasi geriye cekilirken, cocuklarin gelisim donemlerine uyumsuz bir sistem yaratiliyor. Cocuk, islemler donemine gecmeden 5 yasinda ilkokula, soyut islemler donemine gecmeden 9 yasinda ortaokula ve 13 yasinda ortaogretime basliyor. 9 yasindan itibaren cocuklari farkli programlara yonlendirebiliyor. Dunyadaki deneyimler bu yasta farkli programlara ayristirmanin esitsizliklere neden olabilecegini gosterdi.

3. Ilkogretimde temel becerilerin edinilmesine ayrilan sure degisecek mi?

** Ilkokul 1. sinif 5 yas grubuna gore yeniden tasarlanir ve ilk yil mufredati bu yas grubuna gore uyarlanirsa ilkokul egitimi fiilen 4 yildan az olacak. Cocuklarin ortaokulda secmeli dersler almaya baslamadan once temel becerileri edinmek icin daha az zamani olacak. Ortaokuldaysa temel egitim ve farkli programlar arasinda kurulacak denge belirsiz.

4. Egitim sisteminde yas hesabi nasil yapilir?

** Egitim sisteminde yas hesabi, bitirilen yila gore yapilir. Ornegin, 60 ay yasamis bir cocuk 5 yasinda, 72 ay yasamis bir cocuk 6 yasindadir.

5. Halen gecerli olan duzenlemede cocuklar ilkogretime kac yasinda basliyor?

** 6 yasinda... Ornegin 2005 dogumlu cocuklar, 6 yasinda, yani 2011-2012'de ilkogretime basladi. Ilkogretim Kurumlari Yonetmeligi geregi, belirli bir yilin basindan sonuna dek 72 ayini dolduran cocuklarin tamami ayni yil okula basliyor.

6. Yeni duzenlemeyle kac yasinda ilkogretime baslanilmasi ongoruyor?

** Bakanlik, yeni duzenlemeyle birlikte, cocuklarin 60-72 ay araliginda, yani 5 yaslarinin icindeyken okula baslamalarini ongoruyor. Buna gore, 2012-2013 ogretim yilinda 2006 dogumlu cocuklara ek olarak 2007 yilinda Eylul'e kadar dogmus cocuklar da ilkogretime baslayacak. Eylul 2012'de hem 2006'da hem de 2007'nin ilk dokuz ayinda dogan cocuklarin okula baslamasiyla, okula baslayan cocuk sayisi 1,2 milyon yerine 2 milyona cikar.

7. Cocuklarin kac yasinda ve hangi hazirlikla okula baslamasi gerekir?

** Cocuklar gelisimsel olarak ilkogretime hazir olduklarinda baslamali. Bunun icin okula baslamadan en az bir yil okul oncesi egitim onemli. 177 ulkede cocuklar okula 6 ya da 7 yasinda basliyor. Bilimsel arastirmalara gore; 7-11 yas somut islemleri, 12 yas ustu ise soyut islemleri kavrayabiliyor. Turkiye'nin de aralarinda yer aldigi 18 ulkede yapilan arastirmaya gore; cocuklar arasindaki ogrenme beceresi ulkemizde 10 yasinda daha yuksek iken 15 yasina geldiginde dusuyor.

8. Cocuklarin okula 5 yasinda baslamasi ne sonuc dogurur?

** 5 yasindaki cocuklarin bircogu henuz ilkokula gitmeye hazir ya da okuma-yazma becerilerini edinebilecek durumda olmayabilir. Anaokuluna gitmeden ilkogretime baslayacak olan cocuklar, yeterli bilissel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelisimi saglayamadan ilkogretimde sunulan becerileri edinememe riski var. Bu sayi artisi ogretmenler ve kademeler arasi gecis/sinav sistemleri uzerinde kalici bir baski yaratabilir. Artan ogrenci sayisi nedeniyle ortaya cikan sistemdeki bu siskinlik universite kapilarina dek surer ve tum cocuklarimiza istedigimiz kalitede egitim vermemiz riske girebilir.

9. Farkli turlerde ortaokullar mi olacak?

** Ortaokullar tek basina kurulabilecegi gibi ilkokul ya da liselerle beraber de kurulabilecek. Cocuklar 9-13 yaslari arasinda ortaokullarda farkli secmeli dersler ve programlar alabilecek. Eger cocuklar devam etmek istedikleri liseye gore ortaokul secmeye yonlenirse, cocuklara erken yasta yanlis secimler yaptirilmasi riski dogabilir.

10. Ortaokula gecis nasil olacak?

** Su an ortaokula nasil bir gecis ve bu surecte nasil bir secme sistemi olacagi belirsiz.

11. Ortaokulda secmeli dersler mi sunulacak?

** Ilkogretim ikinci kademede secmeli dersler mevcut sistemde de var; Ornegin Medya Okuryazarligi, Dusunme Egitimi vb. temel egitimi ve yasam becerileri edinimini destekleyecek secmeli dersler sunuluyor. Yasa ile yapilan degisIklik, ortaokullarda secmeli derslerin ortaogretimi yani lise egitimini destekleyecek sekilde olusturulacaginin ve ogrencilerin "yetenek, gelisim ve tercihlerine gore verileceginin belirtilmesi. Teklif, ortaokullarda olusturulacak program seceneklerini MEB'in takdirine birakiyor. Secmeli ders ve programlarin iliskisi ise belirsiz.

12. Ortaokulda sunulacak secmeli derslere ve programlara iliskin nelere dikkat edilmeli?

** Ilkogretim, temel becerileri edinme cagi. Cocuklar toplumsal yasama en iyi bicimde katilabilmek icin Turkce ve matematik becerileri kazanmali, fen ve sosyal bilgiler edinmeli, elestirel dusunme becerilerini gelistirmeli ve Ingilizce ogrenmeli. Programlar temel egitimin agirligini azaltarak mesleki ya da dini yonlendirme ve egitime agirlik verirse, cocuklarin temel becerileri edinmesi zorlasir. Secmeli dersler, "yetenek ve gelisimlerine" verilecek denmesine karsin henuz yetenekleri tam olarak sekillenmemis ki bu durum tamami olmasa da ogrencilerin cogunlugu icin gecerliogrencilerin yanlis derslere yonlendirilme olasiliklari var 9-13 yas cocuk gelisiminin henuz oturmadigi bir yas araligi. Ozel gereksinimli ve risk altindaki cocuklar icin de sakincalar dogabilir.

13. Din derslerinin secmeli dersler arasinda olmasi ya din egitimi agirlik bir program olmasi cocuklari nasil etkiler?

** Cocuklar okul, aile veya akran baskisina maruz birakabilir ve cocuklar arasinda ayrimciliga yol acabilir. Bu olumsuzluklari asmanin bir yolu din egitiminin "secmeli" degil, "istege bagli"

sunulmasidir. Cocuklarin gelisimini onceliklendiren bir denge, okulda temel egitim almalari ve mufredat disi saatlerde, aileleri ve kendi talepleri dogrultusunda, yani istege bagli din egitimi almalari saglanabilir.

14. Yeni duzenlemede zorunlu yapilmayan okul oncesi egitim neden onemli?

** Bireyin yasam boyu edinecegi becerilerin temeli okul oncesi donemde atilir. Gerekli becerileri edinerek okula hazir baslayan cocuklar okul ortamindaki beklentileri daha kolay karsilarlar. Ilkogretime hazirlik kapsaminda okumayi ve yazmayi ogrenmek ve matematiksel islemleri yapabilmek icin gerekli sozel ve sayisal becerilerin cocuklara kazandirilmasi ancak okul oncesi egitimle gerceklesir.

15. Okuloncesi egitim ve ilkogretim arasinda fark var mi? Varsa bunlar nelerdir?

** Evet; anaokullari ya da anasiniflarinda ogrenim programlari, ogretmenlerin aldiklari egitim, fiziksel ortam ve kullanilan egitim yontemleri ve araclari ilkogretimden farkli. Okula baslama yasi ne olursa olsun, tum cocuklarin en az bir yil okuloncesi egitime devami tavsiye ediliyor.

16. Turkiye'de 5 yasindaki cocuklarin yuzde 65-70'i okul oncesi egitime gidiyor. Zorunluluk gerekli mi?

** Okuloncesi egitim, en cok, yoksul ve daha az egitimli ailelerin cocuklari icin yararli. Bu cocuklar okuloncesi egitim aldiklarinda daha iyi kosullara sahip ailelerin cocuklarinin bilissel becerilerine yetisiyorlar. Boylelikle ilkogretime esit kosullarda baslama olasiliklari artiyor. Su anda ailelerden ayda 50-200 TL arasinda ucret aliniyor ve bu yoksul aileler icin engel olusturuyor. Zorunlu olursa bu ucret alinmaz ve herkes cocuklarini okuloncesi egitime gonderebilir.

17. Okuloncesi egitim zorunlu olursa koy ve mezrada yasayan cocuklara ne olacak?

** MEB, UNICEF ve Avrupa Birligi destegiyle 2009'dan bu yana yuruttulen 16.8 milyon Euro butceli, "Okul Oncesi Egitimin Guclendirilmesi Projesi" ozellikle dezavantajli bolgelerde, farkli kosullara sahip ailelerin cocuklarinin erisebilecegi, alternatif okuloncesi egitim modelleri olusturmayi hedefliyor. Dolayisiyla tasimali egitim sart degil.

18. Dunyada okuloncesi egitimi zorunlu kilan ulkeler var midir?

** Avrupa'da Polonya, Luksemburg, Macaristan, Letonya, Yunanistan, Kibris Rum Kesimi ve Bulgaristan'da okuloncesi egitim zorunlu.Isvicre'de kantonlarin yarisindan cogunda okul oncesi egitim iki sene icin zorunlu. Ayrica Avrupa'da bircok ulkede okuloncesi egitimde okullulasma yuzde 90'in uzerinde. Orta ve Guney Amerika'da Arjantin, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, MeksIka, Panama, Peru, Uruguay ve Venezuella'da okuloncesi egitim zorunlu. Bati Avustralya eyaleti de 2013'te zorunlu okuloncesi egitime geciyor.


Yüklə 0,53 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin