2010 yılında kurulan Silvan Meslek Yüksekokulu, üç yıl gibi kısa bir sürede hızla gelişiyor. Silvan Meslek Yüksekokulu, mevcut programlarına bir yenisini daha ekliyor



Yüklə 6,63 Kb.
tarix18.01.2018
ölçüsü6,63 Kb.
#38888

2010 yılında kurulan Silvan Meslek Yüksekokulu, üç yıl gibi kısa bir sürede hızla gelişiyor. Silvan Meslek Yüksekokulu, mevcut programlarına bir yenisini daha ekliyor..

10 Aralık 2013 tarihinde yapılan Dicle Üniversitesi Senato Toplantısında, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Sulama Teknolojisi Programının Silvan'da açılması kararlaştırıldı.

Konu ile ilgili olarak, Gazetemize açıklamalarda bulunan Silvan Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç Dr. Murat Hevedanlı, Dicle Üniversitesi Silvan Meslek Yüksekokulu Bünyesinde Sulama Teknolojisi programının açılması kararlaştırıldı.

Hevedanlı, “GAP Projesi kapsamında sulamaya açılacak ovalardan birisi olan Silvan’da, 2011 yılında, Silvan Barajının yapımına başlandı. İlçe sınırları içerisinde, Dicle havzasında, Kulp çayı üzerinde ve bu çayın Göderni (Taşköprü) çayı ile birleştiği noktada bulunan Silvan barajının yapımının, yaklaşık 5 yıl sürmesi planlanmıştır. Aynı zamanda hidroelektrik santrali de (HES) olup hizmete girdiğinde 160 megavat gücüne sahip olacak, Silvan ovalarının tamamına su verilip 245000 hektaralan sulanacaktır. Silvan Barajı GAP projesi içerisinde yer alan ve bölgede Atatürk barajından sonra en büyük sulama barajı özelliğini de taşımaktadır. Baraj İnşaatı tamamlandığında 7 Milyar m3 göl hacmi oluşacak ve gölalanı 177,44 km2 olacaktır. Baraj tamamlandığında 318.000 kişinin istihdam edilmesine olanak sağlayacaktır.

“Ülkemizde sulu tarımda ne yazık ki aşırı ve yanlış uygulamalar çok yaygın olarak yapılmaktadır. Halbuki modern sulama yöntem ve sistemleri kullanıldığında, sulama sektöründe çalışanların daha bilinçli ve bilgili olması durumunda kullanılacak sulama suyu 5000-6000 m3/ha civarında olabilecektir. Buna göre, kıt olan doğal kaynakların (su) etkin ve sürdürülebilir kullanımın önemi ortaya çıkmaktadır. Bu ise, alanında yeterli sulama teknisyenliği veya sulama mühendisliği eğitimi almış elemanların istihdamı ile mümkün olabilecektir. Bu bağlamda da sulama projeleri oluşturmak, projede çalışmak ve yürütmek üzere mühendis ve teknikerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların arasında da doğrudan sahada çalışmak üzere teknikerlere daha fazla gereksinim vardır. Bu su kaynaklarının, en uygun şekilde kullanılmasına yönelik sulama sistem ve yöntemlerinin seçilmesi ve uygulanmasını sağlamak için gereksinim duyulan, teknik bilgi ve beceriye sahip ara eleman yetiştirmek için de üniversitelerde ilgili bölümlerin sayısının artması gerekmektedir.

“Bu amaçla Dicle Üniversitesi Silvan Meslek Yüksekokulu Bünyesinde Sulama Teknolojisi programının açılması, halen sulamada olan ve yakın gelecekte sulamaya açılacak büyük ovalar bazında önemli bir oranda ara elemen istihdamına katkı sağlayacaktır. İlçemize, memleketimize hayırlı olsun” dedi.



Haber: İhsan YILMAZ 
Yüklə 6,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin