21 TEMMUZ – 30 AĞUSTOS 2015 TARİHLERİ ARASINDA TESPİT EDİLEBİLEN İHLALLER
Müdahale edilen toplantı ve gösteriler: 145
Gözaltına alınanlar: 127 si çocuk, 5 i yabancı uyruklu gazeteci/gözlemci olmak üzere toplam 2686 kişi, bu kişilerin teyit edilemeyen dağılımına göre; 136 kişi DAİŞ üyesi olduğu iddiasıyla, 22 kişi Paralel Yapı iddiasıyla, diğerleri de büyük oranda KCK/PKK ile diğer sol örgüt üyeleri oldukları iddiasıyla.
Gözaltına alınanların hemen, hemen hepsi işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır, darp ve kötü muamele yurttaşlar gözaltına alınırken görüntülenmiştir. 213 kişi ağır yaralı olarak İHD merkez ve Şubelerince tespit edilebilmiştir (Başvuru+basın)
Tutuklananlar: (33 IŞİD, 4 ü paralel yapı, diğerleri KCK/PKK) 352 kişi (11 i çocuk)
Barış Blok’unun Yürüyüşü Yasaklandı (İstanbul)
Diyarbakır Barış Yürüyüşü Yasaklandı
Siirt/Eruh Festivali yasaklandı.
Toplantı ve gösterilere yapılan müdahale sonucu ve saldırı/operasyonlarda ağır yaralananlar: 12 si çocuk, 132 kişi (Bu rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır, gözaltına alınırım endişesiyle hastaneye gidemeyen ve kendi tedavilerini yapan sivil yaralılar ve güvenlik güçleri tarafından hastaneye götürülmesine izin verilmeyen yaralıların da olduğu bilgisi tarafımıza ulaşmaktadır)
Güvenlik birimlerince, 1 parti binası baskını (ESP), 1 Kültür Merkezi baskını (Abdulsamet Çelik Kültür Merkezi) 1 Sendika Baskını (Eğitim-Sen Genel Merkezi) 2 Dernek Binası (PSAKD) (Mersin YAKAY-DER)
Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polis evlerinde öldürüldü, olayı PKK üstlendi.
Muş ili Malazgirt İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız Öldürüldü.
Konya da DAİŞ üyeleri, Suruçta yaşananları protesto yürüyüşüne, evlere ve araçlara saldırdı.
Silahlı gruplar tarafından alıkonulanlar
2 polis memuru ile 1 asker PKK tarafından alıkonuldu. 1 AKP belediye meclis üyesi ile Van'ın Saray ilçesinde İran'a açılan Kapıköy Gümrük Müdürlüğü'nde görevli 11 personel alıkonuldu 1 i serbest bırakıldı. Erzurum da 3 sağlık görevlisi PKK tarafından alıkonuldu daha sonra serbest bırakıldı. Çukurca Üzümlü sınır kapısında 10 gümrük görevlisi alıkonuldu. 3 Şantiye basıldı 45 işçi alıkonuldu, işçiler daha sonra serbest bırakıldı, bilinen 2 polis memuru, 1 asker 1 belediye meclis üyesi ile birlikte 24 kişinin PKK tarafından alıkonulduğudur.
Yaşamını Yitiren Siviller
İstanbul bağcılarda Halk Cephesi üyes Günay Özarslan
Diyarbakır’da, 11 yaşında ki Beytullah Aydın
Şırnak/Cizre’de, Abdullah Özdal
Mardin’de, Abdulkadir Aslan
Mersin’de, Bülent Güngör
Mardin’de, Seyithan Dede
Şırnak/Cizre, Hasan Nere
Diyarbakır/Çınar, Osman Çaran, İbrahim Turan
Ağrı, Sezai Yaşar, Ahmet Yaşar, Mirzettin Göktürk
Şırnak/Cizre/Patlama, Sahip Akıl
Şırnak/Silopi, Hamdin Ulaş, Mehmet Hıdır Tanboğa ve Kamuran Bilin
Zergele/ 8 Sivil
Ağrı/Diyadin, Orhan Aslan (16) ve Emrah Aydemir (15)
Diyarbakır, Fahrettin Budak
Mardin/Nusaybin, Havzullah Doğan
Muş/Varto, Rahmi Kızıltaş ve Abdullah Toprak
Bitlis,Ömer Cİnkılıç
Diyarbakır/Silvan, Serhat Bilen, Hanife Durak, Veysi Toraman
İstanbul/Esenler, Fırat Elma (17)
Şırnak/İdil, Cebbar Acar
Mardin, Ali Akpınar
Diyarbakır/Sur, Kimliği bilinmiyor (20 yaşları civarında Suriye uyruklu olduğu iddia ediliyor.
Hakkari/Yüksekova, Fettah Es ile henüz isimleri öğrenilemeyen 3 kişi
Şırnak/Cizre, Eyüp Ergen, Baran Çağlı (7), Emin Yanaş (10), Mesut Sanrı (28)
Şırnak, Bahri Külter
Ağrı/Doğubayazıt, Erhan Tanrıkulu (28)
Mardin/Kızıltepe, Mazlum Turan
48 KİŞİ
Silahlı Çatışmalar/Mayın ve Patlayıcı Saldırıları
194 asker/polis, 6 korucu ile 17 HPG militanının yaralandığı, 93 asker/polis ve 1 korucu ile 57 HPG militanının yaşamını yitirdiği, bu olaylar arasından kalan 2 sivilin öldüğü 54 sivilin yaralandığı iddia ediliyor.
Giresun, Ordu, Antalya, Eskişehir, Erzurum, Düzce, Ankara, Burdur, Bursa, Antalya, ve Konya illeri ve bazı ilçelerinde linç girişimleri yaşandı.
RAPORA GÖRE DİKKAT ÇEKİCİ NOKTALAR:
- Batı illerinde özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde polis kimlik kontrollerini sıklaştırmıştır.
- Güvenlik güçleri tarafından yapılan baskınların neredeyse tamamı evlere yapılmış ve bu baskınlarda işkence ve kaba muamele yaşatılmıştır. Evlerin kapıları kırılmış, eşyalar tahrip edilmiş, evde bulunan kişiler (gözaltına alınan/alınmayan) dövülmüş ya da hakaret edilmiştir.
- Tespit edilen toplantı ve gösterilere müdahale sayısı 39 dan çok fazladır, raporda genel olarak il bazında müdahaleler belirtilmiştir, mahalle ve köylerde ki müdahale sayısı belirtilememiştir.
- Güvenlik güçlerinin gerek toplantı ve gösterilerde gerekse rastgele atmış olduğu gaz bombaları evlerde yangınlara sebep olmuş, rastgele atılan gaz kapsülleri nedeniyle (balkonlarında, evlerin içine pencerelerden giren gaz kapsülleri, ya da gösteri sırasında sokaklarda bulunan) insanlar yaralanmıştır ve yaşamlarını yitirmişlerdir.
- Güvenlik birimlerinde personellerin izinleri kaldırılmıştır.
-. Diyarbakır/Lice, Dersim ve Cudi, Muş/Malazgirt te ki orman yangınları ile, güvenlik birimlerinin rastgele etrafa ateş açması ve gaz bombaları atması nedeniyle meydana gelen yangınlar kent merkezlerinde, evlerde, dükkanlarda maddi ve psikolojik hasara neden olmaktadır.
- Yayın yasağı nedeniyle insanların haber alma hakları engellenmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın talebiyle Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi 25 Temmuz 2015’te 96 internet sitesine erişimi “yasadışı örgüt propagandası yapıldığı” gerekçesiyle engelledi. Kararla ayrıca 23 twitter hesabına erişim de engellendi.
- Batmanda, iç savaşlarda yaşanan bir görüntü bildirilmiştir: Güvenlik güçlerinin Hastane baskını…
- Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Turgut Özal Bulvarı'nda gri renkli Toyota marka pikaptan inen ve üzerlerinde çelik yelekler bulunan sivil polisler, önünü kestikleri ticari bir aracın içindeki bir genci alarak hızla uzaklaştığı iddiası vardır, bu kişinin kimliği ve nerede olduğu emniyet yetkililerince açıklanmalıdır.
- Doğu illerinden batı illerine (özellikle Akdeniz bölgesi) seyahat eden otobüs firmalarının araçları içlerinde yolcular varken ırkçı saldırılara maruz kalmıştır.
- Özellikle muhalif basına yönelik tehdit, çekimlere izin vermeme, gözaltına alma, darp ve işkence uygulamaları artış göstermiştir.
- Silahlı çatışmalar ülke içi ve sınır bölgelerinde yeniden yaşanmaya başlamıştır. Bu çatışmalar sonucunda asker, polis, gerilla ve sivil halk ölüm ve yaralanmaları görülmüştür. TSK nın sınır bölgelerinde başlattığı harekat sivil halkın ölümüne ve yaralanmasına sebep olmaktadır. (Yerel kaynaklar/Zergele/8 sivil ölü/14 sivil yaralı)
- Son 15 gün içerisinde infazlarda ve infaz girişimlerinde de artış görülmüştür. (25 Temmuz da Diyarbakır/Silvan’da sokakta yürüyen bir kişiye ateş açılmış, 31 Temmuz günü Ağrı’da bir eve yapılan baskında 3 kişi infaz edilmiştir.) Kent ve ilçe merkez, köy ve mahallelerine (Özellikle Hakkari ve Şırnak ) güvenlik güçlerinin rastgele ateş açarak girmesi ve gaz bombaları baskın yapması infazları da beraberinde getirecek endişesi yaşanmaktadır.
- Zaten çocukların sokaklara çıkmasına tahammül gösteremeyen güvenlik birimleri, son 15 içerisinde Diyarbakır ve Adana çocuğa yönelik şiddette başı çekmiştir. Yine çocukların en fazla gözaltına alındığı ve tutuklandığı bu iller olmuştur.
- Engelli vatandaşlara yönelik gözaltı ve şiddetin yoğunluğu dikkat çekicidir.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki şehir merkezlerinde, sokaklara sahipsiz atılan/bırakılan patlayıcıların olduğu ve bu patlayıcıların özellikle çocuklara zarar verdiği görülmektedir.
- Raporun son bölümlerinde de görüleceği üzere, Türkiye nin batı illerinde Kürtlere yönelik linç ve linç girişimleri yaşanmaya başlamıştır.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden Batı illerine yolcu taşıyan seyahat firmalarına ait araçlar içlerinde yolcu varken linç girişimlerine maruz kalmıştır.
-Ağustos ayı içerisindeki 5 tutuklamanın ifade özgürlüğü ile ilgili olduğu görüldü. (sosyal medya ve basın açıklaması okuma gibi)
-Gözaltına alınanların önemli bir kısmı tehdit edilmiş.
- Bakanlar Kurulu ve valilik kararları ile Siirt, Şırnak, Dersim, Ağrı, Antep, Kars, Diyarbakır, Hakkari, Dersim gibi birçok kentte yüzden fazla yerin "Özel güvenlik bölgesi" ilan edilmesi adeta OHAL'in ad değiştirdiğinin ispatı niteliğinde.
21 TEMMUZ – 30 AĞUSTOS 2015
21 Temmuz 2015’te, Adana'nın Seyhan ilçesine akşam saatlerinde Küçükdikili, Ova, Barbaros ve Denizli mahallelerinde bir araya gelen gençler Suruç'ta yaşanan katliamı kınamak amacıyla mahallelerde bulunan ana caddeleri trafiğe kapatarak, ateşler yaktı. Esnafın kepenk kapattığı mahallelere, zırhlı araçlar eşliğinde gelen polis gençlere tazyikli su, gaz bombası ve ses bombaları ile saldırdı.
21 Temmuz 2015’te, Elazığ Demokratik Güçler Birliği öncülüğünde, Suruç katliamını protesto etmek isteyen halk Hozat Garajı'nda bir araya geldi. Kitle, PTT meydanına doğru yürüyüşe geçinde polis engeliyle karşılaştı.
21 Temmuz 2015’te, Ağrı'da HDP öncülüğünde Suruç katliamını protesto etmek isteyen kitleye polis saldırdı. Yoğun gaz bombası, tazyikli su ve plastik merminin kullanıldığı saldırıda, aralarında HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir'in de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.
21 Temmuz 2015’te, Urfa Suruç'ta gerçekleşen canlı bomba saldırısı ile yaşanan katliamı Adıyaman'da protesto etmek üzere yürüyüş gerçekleştiren kitleye polis saldırdı. Saldırıyı protesto etmek üzere Karapınar Mahallesi'nde kurulan dayanışma çadırından yürüyüşle geçen kitlenin önü bir müddet sonra oluşturulan polis barikatı ile kesildi. Yürüyüşe engel olmayan isteyen polisler, kitlenin vazgeçmemesi üzerine tazyikli su ve biber gazlı saldırıda bulundu. Yapılan ilk müdahalede çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Polisin bu saldırısına gençlerin de karşılık vermesi üzerine olaylar giderek büyüdü. Müdahale sırasında kitlenin arasında bulunan ve olayları engellemek için çaba gösteren HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, durdurmaya çalıştığı polislerin saldırısına uğradı. Polisler yakın mesafeden Yıldırım'ın yüzüne biber gazı sıktı. Sıkılan gazdan etkilenen Yıldırım, çağrılan ambulans ile Adıyaman Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, tedavi altına alındı. Polislerin bu saldırının hemen ardından HDP İl Eş başkanı Fahriye Akbaba da durdurmaya çalıştığı olaylar sırasında polislerce sıkılan gazdan etkilenerek aynı hastaneye kaldırıldı.
21 Temmuz 2015’te, Şırnak'ta bir uzman çavuşa ait aracın yakılması iddiasıyla evlerine yapılan baskın soncunda gözaltına alınan Serhat B. (18), Fırat B. (17), Selim B. (19) ve Dündar U. (18) adlı gençler, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı. İfadeleri alınan Dündar U. (18) ve Ferhat B. (17) serbest bırakılırken, Selim ve Serhat B. ise tutuklanarak Şırnak T Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
21 Temmuz 2015’te, Suruç'taki katliamı protesto etmek için Şırnak'ta on binlerce kişinin katılımı ile AKP binasına yürüyen kitleye polis saldırdı. Saldırı sonrası çıkan çatışmada sivil giyimli polislerin ellerinde silahlarla sokak aralarında gezmesi 90'lı yılları hatırlattı.
21 Temmuz 2015’te, HDP İstanbul Kadıköy İlçe Örgütü'nün çağrısıyla Suruç katliamını protesto etmek üzere Kadıköy Altıyol Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi yürüyüşe geçmeden, polis TOMA, gaz bombası ve plastik mermilerle göstericilere saldırdı. Kitlenin de polis saldırısına soda şişeleri ve havai fişeklerle karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı.
21 Temmuz 2015’te, Ağrı'da HDP öncülüğünde Suruç katliamını protesto etmek isteyen kitleye polis saldırdı. Yoğun gaz bombası, tazyikli su ve plastik merminin kullanıldığı saldırıda, aralarında HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, DBP Merkez İlçe Eşbaşkanı Nevzet Ayna, DBP belediye meclis üyesi Melik Arpaç, Murat Aydemir ve ismi öğrenilmeyen 2 yurttaş yaralanırken, çıkan olaylarda Ömer Çapın, Memduh Özdemir, Baran Bilici, Fesih Karakuş, Hüseyin Deniz ve ismi öğrenilmeyen 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar 22 Temmuz günü serbest bırakıldı.
21 Temmuz 2015’te, Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde de akşam saatlerinde sokağa çıkan yüzlerce yurttaş, polisin saldırısına uğradı. Polisin şiddetli saldırısına maruz kalınması üzerine gençlerin de karşılık vermesi üzerine olaylar çıktı. Ancak polisin şiddetin dozunu arttırması üzerine olaylar giderek büyüdü.
22 Temmuz 2015’te, Suruç katliamında yaşamını yitiren Cemil Yıldız ve İsmet Şeker'in cenazelerinin defnedileceği Gazi Mahallesi'nde, polis gece saatlerinde ESP bürosuna baskını düzenledi. Baskın sırasında ESP üyesinin 3 kişinin bulunduğu büroda, polis bir süre yaptığı aramanın ardından gözaltı işlemi yapmadan ayrıldı.
22 Temmuz 2015’te, Suruç’taki saldırıda yaralananlara yardım için Suruç’a gelen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri Mahir Can Gültekin ve Muhammed Halit Kaya ile Polonya vatandaşı Krysztof Matevsz Raczkiewic gözaltına alındı.
22 Temmuz 2015’te, Mersin'in Toroslar ilçesine bağlı Mevlana Mahallesi'nde gece saatlerinde bazı evlere yönelik polis baskınları gerçekleştirildi. Baskın yapılan evlerden birinde Mazlum Ertuş (18) isimli bir genç gözaltına alındı. "Örgüt üyesi olmak" gerekçesiyle gözaltına alınan Ertuş'un, Mersin Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de tutulduğu öğrenildi.
22 Temmuz 2015’te, Urfa Valisi İzzettin Küçük, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde Okan Acara ve Feyyaz Yumuşak isimli 2 polisin evlerinde ölü bulunduğunu bildirdi.
22 Temmuz 2015’te, İstanbul Küçükçekmece ilçesi Kanarya Mahallesi'nde Pazartesi gecesi Suruç katliamı protestosuna polis saldırısı sırasında annesi ile birlikte misafirlikte döndüğü sırada polisin attığı gaz bombası fişeğinin başına ve ayağına isabet etmesi sonucu yaralanan 7 yaşındaki Mustafa Gökalp'in tedavisi devam ediyor. Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren Gökalp'in bilinci açık olduğu ve acil servisinde bulunan kırmızı odada müşahede altında tutulduğu kaydedildi. Gökalp'ın babası Hacı Ömer Gökalp, protestolarının olduğu sırada polisin rast gele çevreye gaz fişekleri attığın, oğlunun ölümden milimlerle kurtulduğunu söyledi. Baba Gökalp, polisler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
22 Temmuz 2015’te, Van'ın merkez İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde bir araya gelen gençler, yolu trafiğe kapatarak, sloganlar ile Suruç katliamını protesto etti. Kısa bir süre sonra gelen polis gençlere tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırınca gençler de taşlar ile saldırıya karşılık verdi.
22 Temmuz 2015’te, Kobanê'nin inşası için Suruç'ta bulunan SGDF'li gençlerin yaptığı açıklama sırasında bombalı saldırı ile gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren Eğitim Sen'li İngilizce Öğretmeni Süleyman Aksu'nun (26) cenaze töreni sonrası polisin saldırısı sonucu çatışma çıktı. Yüksekova Cengiz Topel Caddesi üzerinde başlayan çatışmalar, eski cezaevi kavşağı, Orman, Güngör, Esentepe, Yeşildere ve Yenimahalle ile Dağlıca yol güzergâhına yayıldı. Çatışmalar devam ederken, AKP ilçe binası önünde onlarca TOMA ve akrep tipi araçla konuşlanan özel harekât timleri ise burada herhangi bir çatışma olmamasına rağmen bekleyişlerini sürdürdükleri görüldü. Polis, bir ara sokakta yoldan geçen 4 genci "olaylara karıştıkları" iddiasıyla gözaltına alarak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.
22 Temmuz 2015’te, Antep'in merkez Şahinbey ilçesi Güzelvadi Mahallesi'nde 21 Temmuz akşam saatlerinde gerçekleştirilen Suruç katliamı protestosuna saldıran polislerin gözaltına aldığı 7'si çocuk 9 kişinin adliyeye çıkarıldı. Antep İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından savcılığa çıkarılan A.A. (17), M.A.T. (16), B.V.E. (16), D.B. (15), F.K. (16), M.A. (17), A.Y. (17) isimli çocuklar ile Erdal Akay (19) ve Abdulaziz Akyürek (19) isimli gençlerin ifadeleri alındı. Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından tüm çocuklar savcılıkça serbest bırakılırken, Akay ve Akyürek tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Antep 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan gençler, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanarak Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
22 Temmuz 2015’te, Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı kimi mahallelerde sokağa çıkan gençlere dönük polis saldırısının yaşanması üzerine çıkan çatışmalar saatlerce sürdü. Çatışmalar sırasında polis mahalleleri gaza boğarken, yoldan geçen ve evlerinde bulunan kimi yurttaşlar atılan gazlardan dolayı baygınlık geçirdi. Gençlerin ara sokaklara girip, dağılmasıyla gece yarısı olaylar son bulsa da polis, mahalleleri sabaha kadar ablukaya almaya devam etti.
22 Temmuz 2015’te, Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Barbaros Mahallesinde ise Suruç katliamını protesto etmek isteyen gençlere yönelik polis saldırısı ile akşam saatlerinde başlayan çatışmalar gece yarısı son buldu. Çatışmalar sırasında polis yoğun şekilde gaz ve ses bombası kullanırken, gençler havai fişek ve molotof kokteyli kullandı. Yer yer gerçek mermilerin de kullanıldığı çatışmalarda kimi zaman karşılıklı silah sesleri duyuldu.
22 Temmuz 2015’te, Suruç katliamını kınamak üzere Hakkari'de gece sokaklara çıkan yüzlerce genç, birçok mahallede protestolar düzenledi. 31 kişinin hayatını kaybettiği Suruç katliamına dönük tepkilerin göstermek üzere dün akşam saatlerinde Hakkari'de yüzlerce genç sokağa çıktı. Berçelan, Kıran, Gazi, Yenimahalle ve Keklikpınar mahallelerinde yapılan protesto eylemlerinde gençler birçok barikatlar kurdukları birçok yolu trafiğe kapatarak ateş yaktı. Bir süre sonra zırhlı araçlarla mahallelere gelen polisler, gençlere saldırmaya başladı. Özel hareket timlerinin de yer aldığı ve gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerin kullanıldığı saldırılara karşı gençler de polislere molotof kokteyli, havai fişekler ve taşlarla karşılık verdi.
22 Temmuz 2015’te, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi'nde akşam saatlerinde 4 kişi gözaltına alındı. Aralarından Huzurevleri Mahalle Meclisi Yöneticisi Aydın Çalışkan (51) ve Gazal Kaymaz isimli gencin de olduğu 4 kişinin içinde bulundukları araç polis tarafından durduruldu. 4 yurttaş, araçta bulunan bir kişi hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.
22 Temmuz 2015’te, Suruç katliamını kınamak amacıyla gece saat 21.00 sıralarında üniversite gençliğinin oluşturduğu Ronahi-Der, Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Saraçoğlu Mahallesi'nde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, DAİŞ üyesi silahlı bir grup saldırıda bulundu. HDP'nin 22 bin oy aldığı ve Kürt nüfusun oldukça yoğun olduğu, aynı zamanda DAİŞ'in de yuvalanmaya çalıştığı mahallede, yurtsever aileleri tehdit eden DAİŞ üyeleri pompalı silahlarla HADEP döneminde HADEP Meram İlçe Başkanlığı'nı yapan Mehmet Reşit Akın'ın evini ateş altına aldı. Saldırıda Akın'ın eşi Fidan Akın ile 13 yaşındaki Beraat Akın yaralandı. Fidan Akın sırtından yaralanırken, Beraat Akın çenesinden yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Öte yandan saldırganlar HDP Karatay İlçe Eş Başkanı Nazmiye Bozkurt'un evini de basarak, "Hepinizi öldüreceğiz, sizi burada barındırmayacağız" diye tehditlerde bulundu. Saldırganlar mahallede bulunan HDP Karatay İlçe Yöneticisi Salih Damar'ın aracını da saldırarak araca büyük hasar verdi.
23 Temmuz 2015’te, Suruç katliamında yaşamını yitiren İngilizce öğretmeni Süleyman Aksu'nun cenaze töreni sonrası polisin saldırısıyla Yüksekova'da başlayan çatışmalar esnasında, polisin rastgele attığı gaz bombaları iki evde yangın çıkarırken, çoğu evin camları atılan gaz bombaları nedeniyle kırıldı.
23 Temmuz 2015’te Diyarbakır’da Şehitlik Mahallesi’nde rutin yol kontrolü yapan trafik polislerine düzenlenen silahlı saldırı sonucu Tansu Aydın adlı polis öldü, Ali Karahan ise ağır yaralandı.
23 Temmuz 2015’te, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yüzlerce özel harekât timi ve polis sabah saatlerinde birçok mahallede evlere eş zamanlı baskın düzenledi. Dün 2 polisin ölü olarak bulunduğu ilçede yapılan baskınlar sonucunda aralarında, DBP İlçe Eşbaşkanı Mustafa Simav'ın evinin de bulunduğu birçok ev didik didik arandı. Baskın sonucunda HDP İlçe yöneticisi Abdulkadir Oral, Ramazan Dağal, Mehmet Naci Yılmaz, Hasan Aydın ve Sedat Aydın isimli yurttaşlar ile isimleri öğrenilemeyen 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan HDP yöneticisi Oral ile yurttaşlardan Ramazan Dağal, Kemal Kahraman ve Murat Kara İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, 4 yurttaş ise saatler süren emniyet işlemlerinin ardından Urfa Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Urfa'ya götürülenlerden Ömer Kılıç, Sedat Aydın, Hasan Aydın ve Mehmet Naci Yılmaz’ın yoğun işkenceye maruz kaldığı belirtildi. Sulh Ceza Hakimliği'ne ifade veren 4 kişiden Hasan Aydın, yurt dışı çıkış yasağı getirilerek serbest bırakırken, Mehmet Naci Yılmaz, Sedat Aydın ve Ömer Kılıç isimli 3 genç ise öldürülen 2 polisin olayına karıştıkları iddiasıyla tutuklanarak, Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Tutuklananların avukatı Sevda Çelik Özbingöl, "Zanlılardan biri olay günü Elazığ'da olduğunu ispatladı. Diğer 2 kişi ise olay esnasında telefonlarından sinyal alınmadığı, telefonları kapalı olduğu gerekçesiyle tutuklandı" diyerek yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.
23 Temmuz 2015’te, Mardin'in Kızıltepe ilçesi Koçhisar Mahallesi'nde ise gece saatlerde 2 ayrı eve polislerce baskın yapıldı. Baskın sonucunda Hasan Muhittinoğlu ve Yusuf Akın isimli kişiler gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 2 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
23 Temmuz 2015’te, Kilis'in Elbeyli ilçesinin Suriye sınırında bulunan 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı Dağ Hudut Karakolu'nda görev yapan askerlere, DAİŞ kontrolündeki Eyeşe (Ar-rai) kasabasından ateş açıldı. Açılan ateşte ulaşılan bilgilere göre 1 astsubay hayatını kaybetti, 2 asker de yaralandı.
23 Temmuz 2015’te, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde polis, Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde polislere yönelik silahlı saldırıdan sonra, Lalebey ve İskenderpaşa Mahallesi Özgür ve Eşit Yurttaş Derneği'ne baskın düzenledi. Özel harekât polisleri, dernekte arama yaparken, Dernek Eş başkanı Cengiz Ekici'nin aralarında bulunduğu 4'ü çocuk 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların, N.E. (13), H.T. (16), N.A. ve O. isimli soyadı öğrenilemeyen bir çocuk ile, Yazgı Er (20), Abdullah Altun (22), Dernek Eşbaşkanı Cengiz Ekici ve Murat Dağ olduğu öğrenildi. Yazgı Er ve Murat Dağ 27 Temmuz günü tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
23 Temmuz 2015’te, Adana Dumlupınar Mahalle Temsilciliği'ne yapılan silahlı saldırı sonrası, Gülbahçe Mahallesi Sağlık Ocağı'nın bitişinde bulunan bir tüpçü dükkânı işleten Hamit Denli (50) isimli bir yurttaşa yönelik silahlı saldırı gerçekleştirildi. Alınan bilgilere göre, plakası alınamayan bir motosiklet ile tüpçü dükkânının önüne gelen kasklı iki kişi dükkanın içerisine girerek Hamit Denli'ye silahla ateş açtı. Denli, sıkılan kurşunların hedefi olurken, silahlı saldırganlar dükkândan çıkıp geldikleri motosikletle yine olay yerinden kaçarak uzaklaştı.
23 Temmuz 2015’te, Muş'un Varto ilçesinde Suruç katliamını protesto etmek için ilçe merkezinde bir araya gelen yüzlerce kişiye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Yaşanan müdahaleye kitlede taşlarla karşılık verirken, ilçe merkezinde yaşanan çatışmalar büyüyerek devam etti. Mahalle aralarında devam eden çatışmalar sırasında 7 kişi gözaltına alınarak Varto İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Polislere takviye olarak askerler, ilçenin birçok yerine konumlandırıldı.
Dostları ilə paylaş: |