Adı-Soyadı:
|
Prof. Dr. Ü. Şevkat Bahar Özvarış
|
Tel:
|
312 - 305 15 90
|
|
312 - 324 39 75
|
Faks:
|
312 - 311 00 72
|
E-posta:
|
sevkato@hacettepe.edu.tr
|
AKADEMİK VE İDARİ GÖREVLERİ:
Profesör, HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, HÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) Müdür Yardımcısı
EĞİTİMİ:
-
Mersin Kurtuluş İlkokulu (1970)
-
Mersin Atatürk Ortaokulu (1973)
-
Kütahya Kız Öğretmen Lisesi (1976)
-
Dicle Üniv. Tıp Fakültesi (1982)
-
Hacettepe Ünv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanlığı (1992)
-
Hacettepe Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Bölümü-Program Geliştirme ve Öğretim Yüksek Lisans (1999)
-
Hacettepe Ünv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yardımcı Doçent (1993)
-
Halk Sağlığı Doçenti (1996)
-
ECFMG-IFME-FAIMER Fellow in Medical Education at Harvard Medical School, Boston, USA (2003)
-
Halk Sağlığı Profesörü (2006)
ÇALIŞMA DENEYİMİ:
-
Sağlık Bakanlığı, Kayseri-Pınarbaşı İlçesi Merkez Sağlık Ocağı’nda; Pratisyen Hekim (Mecburi Hizmet) (1982-1984).
-
Sağlık Bakanlığı, AÇSAP Genel Müdürlüğü; Ana Sağlığı ve Aile Planlaması Dairesi Başkanlığı’nda Ana Sağlığı Dairesi’nde Şube Müdürlüğü (1984-1988).
-
Çubuk Sağlık, Eğitim ve Araştırma Bölgesi Hastanesi’nin, Aile Planlaması Eğitim Merkezi’nde Pratisyen Hekim (1988).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi (1988-1992).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi iken, Çubuk Merkez Sağlık Ocağı’nda Sorumlu Hekim (1989-1990).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda Halk Sağlığı Uzmanı (1992-1993).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent (1993-2001).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda Doçent (2001-2004)
-
ABD-Boston’da, Harvard Medical School’da, Office of Educational Development’da Fellow (2003)
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda Profesör (2006-Halen)
ÇALIŞMA ALANLARI:
VERDİĞİ DERSLER:
Mezuniyet Öncesi:
-
Tıp Fakültesi Dönem I: “İyi Hekimlik Uygulamaları”
-
Tıp Fakültesi Dönem I ve III: “PDÖ”lerde eğitim yönlendiricisi
-
Tıp Fakültesi Dönem III: Halk Sağlığı/Adli Tıp Ders Kurulu içerisinde “Kadın Sağlığı/Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması” Dersi
-
Tıp Fakültesi Dönem III: Halk Sağlığı/Adli Tıp Ders Kurulu içerisinde “Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme” Dersi
-
Tıp Fakültesi Dönem VI: Kırsal Hekimlik Stajı
-
Tıp Fakültesi Dönem VI: Kırsal Hekimlik Stajı sırasında “Kadın Sağlığı/Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması” İntern Semineri
-
Tıp Fakültesi Dönem VI: Kırsal Hekimlik Stajı sırasında “Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme” İntern Semineri
Mezuniyet sonrası:
-
Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Halk Sağlığı Asistanlık Eğitimi: Halk Sağlığı Teorik Kursu içerisinde “Kadın Sağlığı/Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması” Dersi
-
Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Halk Sağlığı Asistanlık Eğitimi: Halk Sağlığı Teorik Kursu içerisinde “Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme” Dersi
-
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı ve Doktora Programı içerisinde; “Kadın Sağlığı/Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması” Dersi (HSP-501)
-
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı ve Doktora Programı içerisinde; “Kadın Sağlığı/Üreme Sağlığı ve Aile Planlamasında Uygulama” Dersi (HSP-701)
-
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı ve Doktora Programı içerisinde; “Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme” Dersi (HSE-504)
-
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı ve Doktora Programı içerisinde; “Sağlık Eğitimi Uygulamaları” Dersi (HSE-702)
-
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı ve Doktora Programı içerisinde; “Sağlığı Geliştiren Temel Yaşam Davranışlarının Kazandırılması” Dersi (HSE-503)
-
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı Programı içerisinde; “Tıp Eğitiminde Ölçme-Değerlendirme” Dersi (TEB-553)
YÖNETTİĞİ TEZLER:
-
Dr. Ü. Nihal BİLGİLİ AYKUT; Gülveren Eğitim Merkezinde Norplant Uygulanan Kadınların Değerlendirilmesi, Ankara, 1997 (Halk Sağlığı Programı- Bilim Uzmanlığı Tezi).
-
Psk. Çetin BOZKAYA; Ankara’da Soğuk Zincir Donanımına Sahip Ecza Depolarında Aşı ve Diğer Biyolojik Maddelerin Soğuk Zincir Koşullarına Uygun Olarak Saklama Durumlarının Değerlendirilmesi, Ankara, 2000 (Sağlık Yönetimi Programı-Bilim Uzmanlığı Tezi)
-
Sevgi TURAN; 2001-2002 Öğretim Yılında Mamak Halk Eğitim Merkezi’ne Devam Eden Kadın Kursiyerlere Yönelik “Kadın Sağlığı” Konusunda Program Geliştirme Çalışması, Ankara, 2002 (Sağlık Eğitimi Programı-Bilim Uzmanlığı Tezi).
-
Dr. Ü. Nihal BİLGİLİ AYKUT; Yunus Emre Sağlık Ocağı Bölgesi’nde Kadınlarda Bazı Ruh Sağlığı Sorunlarının Prevalansı ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Buna Etkisinin Saptanması, 2005 (Halk Sağlığı Programı- Doktora Tezi)
-
Funda ÖZPULAT; Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çalışan Sağlık Personelinin Hizmet İçi Eğitime İlişkin Görüşlerinin Saptanması, 2006 (Sağlık Eğitimi Programı-Bilim Uzmanlığı Tezi)
ÇALIŞTIĞI PROJELER:
-
Sağlık Bakanlığı ve UNFPA işbirliği ile yürütülen, “Kalkınmada Öncelikli 17 İl’de Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Hizmetlerini Güçlendirme” projesinde Bölge Koordinatörü, Merkez Eğitim Ekibi Üyeliği, Eğitici Eğitimcisi ve Denetimci (1985-1988).
-
Sağlık Bakanlığı’nın 1985 yılında yürüttüğü aşı kampanyası sonrasında, ana ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi ve aşılamada gelinen noktanın korunması amacıyla başlattığı 10 projeden biri olan; “Gebelerin İzlenmesi” Projesi’nin, Sağlık Bakanlığı Merkez Sorumlusu (1986-1988).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Sağlık Bakanlığı ve Association for Voluntary Surgical Contraception (AVSC) işbirliği ile yürütülen “Aile Planlamasında En Etkili Eğitim Yöntemini Saptamak İçin Hizmet Araştırması”nda Araştırma Sorumlusu Yardımcısı (Co-investigator) (1989-1992).
-
Association for Voluntary Surgical Contraception’ın (AVSC), Colombia, Kenya ve Türkiye’de Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile işbirliği halinde yürüttüğü; “Contraception During the Postpartum Period: Perspectives from Clients and Providers in Three Regions” Araştırması’nda Araştırmacı (1991-1992).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Association for Voluntary Surgical Contraception’ın (AVSC) işbirliği halinde yürüttüğü; “SSK Ankara Etlik Doğumevi’nde Postpartum Aile Planlaması” Araştırması’nda Araştırma Sorumlusu Yardımcısı (Co-investigator) (1992-1993).
-
SSK/SEATS Aile Planlaması Projesi’nin, “Aile Planlaması Posterlerinin Adana, Ankara ve İzmir İlleri’nde Ön Denemesi” Araştırması’nda Araştırmacı (1993).
-
Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) ve Johns Hopkins Uluslararası Üreme Sağlığı Eğitim Programı’nın (JHPIEGO) işbirliği halinde yürttüğü, Aile Planlaması Eğitimi İçin Kaynak Kitap Geliştirme Projesi’nde, Uzmanlar Grubu ve Çalışma Grubu Üyesi (1992-1993).
-
Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve JHPIEGO Kuruluşu ile işbirliği halinde, 17 tıp fakültesinde yürüttüğü; “Tıp Fakültelerinde Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Klinik Eğitimini Güçlendirme” Projesi’de, Tıbbi Koordinatör, Teknik Komite ve “Ulusal Eğitim Ekibi”nde üyelik ve eğiticilerin eğitiminden sorumlu Usta Eğitimci (Master Trainer) (1992-1999).
-
SSK/SEATS Aile Planlaması Projesi’nin “Norplant ve Depo Provera Broşürlerinin Ankara’da Ön Denemesi” Araştırması’nda Araştırmacı (1994).
-
1999 yılında Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın, Sağlık Bakanlığı AÇSAP ve Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü ve JHPIEGO Kuruluşu ile işbirliği ile başlattığı, Sağlık Yüksek Okulları-Ebelik Bölümü ve Hemşirelik Yüksek Okulları’nda “Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Klinik Eğitimini Güçlendirme” adı altında 6 yüksek okulda yürütülen bu projede Usta Eğitimci (Master Trainer) (1999)
-
Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği arasında imzalanan “Üreme Sağlığı Çerçeve Programı” kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın, “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığında Hizmet İçi Eğitim Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, Hizmet İçi Eğitim Modüllerinin Hazırlanması (Üreme Sağlığına Giriş, Güvenli Annelik, Aile Planlaması, CYBE ve HIV/AIDS, Gençlerin Üreme ve Cinsel Sağlığı, Eğitim Becerileri, İleri Eğitim Becerileri modülü) ve İzleme ve Değerlendirme Rehberi ve Araçlarının Geliştirilmesi çalışmalarında Kısa Dönem Ulusal Uzman (2004-2006)
-
Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği arasında imzalanan “Üreme Sağlığı Çerçeve Programı” kapsamında, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitim Kapasitesini Güçlendirme Projesi kapsamında Tıp Müfredatı’nın hazırlanması çalışmalarında Kısa Dönem Ulusal Uzman (2005-2006)
-
Avrupa Birliği’nin desteklediği, HÜKSAM (Hacettepe Üniv. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi), HATAM (Hacettepe Üniv. HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi) ve SSYV (Sağlık Sosyal Yardım Vakfı) işbirliği ile yürütülen; “Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığı ile Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi”nde (Beş Üniversite Çalışması) Araştırma Sorumlusu (2006)
-
The Global Fund tarafından desteklen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, G&G, HHV (Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı) işbirliği ile yürütülen; “HIV/AIDS Konusunda Hükümlü ve Tutukluların Savunmasızlığına İlişkin Davranış Araştırması”nda Araştırmacı (2007)
SEÇİLMİŞ YAYINLAR:
Uluslar arası yayınlar:
-
Özvarış Ş.B., Dervişoğlu A.A.: Operational Research for an Effective Information and Training Approach for Surgical Contraception Knowledge and Attitude in Turkey, The Turkish Journal of Population Studies, Hacettepe Institute of Population Studies, Vol.: 17-18, pp: 41-53, Ankara, 1995-96.
-
Özvarış ŞB, Akın A, Yıldıran M, Barut A. Turkish Experience on Acceptability of Postpartum Contraception, XV FIGO World Congress of Gynecology and Obstetrics, Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, Supplement Scientific Programme and Abstracts, FIGO, Vol.:76, Number: 167, Supplement: 167:4, pp: 48, Copenhagen, Denmark, 3-8 August, 1997.
-
Özvarış Bahar Ş., Akın, A.: Postpartum Contraception, A New Approach to Minimize Unmeet Needs in Family Planning, The Turkish Journal of Population Studies, Hacettepe Instıtute of Population Studies, Vol. 20, pp.: 87-97, Ankara, 1998
-
Ozvaris SB, Doğan BG, Akin A. Male Involvement in Family Planning in Turkey, World Health Forum, World Health Organization, Vol.: 19, Number: 1, pp: 76-78, Geneva, 1998.
-
Özvarış Bahar Ş, Akın, A. Postpartum Contraception, A New Approach to Minimize Unmeet Needs in Family Planning, The Turkish Journal of Population Studies, Hacettepe Instıtute of Population Studies, Vol. 20, pp.: 87-97, Ankara, 1998.
-
Akın A, Özvarış Bahar Ş. Integrating an Expanded Range of Reproductive Health Services in Primary Health Care: Turkey’s Experience, INNOVATIONS, Institutionalising Reproductive Health Programmes, Satia J., Mathews P., Lim A.T. (Eds.), Published by ICOMP, Vol. 7-8, Kuala Lumpur, Malaysia, 1999, pp: 115-135.
-
Akın A, Özvarış Bahar Ş. Spotlight on Turkey, ENTRE NOUS, The European Magazine for Reproductive and Sexual Health, The Women’s and Reproductive Health Unit, WHO Regional Office for Europe, No. 45-Winter 1999, pp. 6-7, Copenhagen, Denmark, 1999.
-
Ozek B, Tuzer T, Bahar S, Sahin N. Training Model Based on Competency in Medical Education Turkey: Lessons Learned from Family Planning Training Experience, XVI FIGO World Congress of Gynecology and Obstetrics, Book of Abstracts, International Journal of Gynecology & Obstetrics, ContentsDirect, Vol. 70, Supplement No.1, pp: 60, Washington D.C., September 3-8, 2000.
-
Akın Dervişoğlu A, Bahar S: Final Report on Operation Research for an Effective Information and Education Approach for Family Planning, NISC DISCover Report, POPLİNE, PIP 104185, pp: 80, December, 2000
-
Aslan D, Özvarış Ş, Esin Ç. Gender and Health Status of Women in Turkey, Woman 2000, 2003; 4(1) pp. 31-42
-
Bahar-Ozvaris S, Sonmez R, Sayek I. Assessment Of Knowledge And Skills In Primary Health Care Services: Senior Medical Students' Self-Evaluation, Teaching and Learning in Medicine, 2004, 16:34-38
-
Bahar-Ozvaris S, Aslan D, Sahin-Hodoglugil N, Sayek I. A Faculty Development Program Evaluation: From Needs Assessment to Long-Term Effects of the Teaching Skills Improvement Program, Teaching and Learning in Medicine, 2004, 16:368-375
-
Ozvaris SB, Akin L, Akin A. The Role and Influence of Stakeholders and Donors on Reproductive Health Services in Turkey: A Critical Review, Reproductive Health Matters, 2004;12(24):116-127
-
Akın A, Özvarış ŞB. A case study on the integration of a gender perspective into reproductive health policy in Turkey, In: Towards a simple framework for monitoring the integration of gender concerns in public health policies. (Ed.) Joke A. Haafkens, World Health Organization, Europe, ZonMw,The Hague, Laan van Nieuw Oost Indie 334, 2005, Part 2, Chapter 9, pp: 96-104
-
Bahar-Ozvaris S, Cuhadaroglu FC, Turan S, Peters AS. Cooperative learning: a new application of problem-based learning in mental health training, Medical Teacher, Vol. 28, No. 6, 2006, pp. 553-557
-
Akin A, Ertem M, Çelik K, Bahar Özvarış S, Sexual and reproductive health services of adolescents in Turkey, The European Journal of Contraception &Reproductive Health Care, 2006, Vol: 11, Supp. 1, pp: 142
-
Turan S, Bahar Özvaris S, Need assessment of the family planning issue for the women trainees who attend the Mamak Public Training Center, The European Journal of Contraception &Reproductive Health Care, 2006, Vol: 11, Supp. 1, pp: 153
Ulusal yayınlar:
-
Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A: Çubuk Merkez Sağlık Ocağı Bölgesi’nde Doğum Öncesi Bakımın Gebelik ve Doğum Komplikasyonları Yönünden Değerlendirilmesi, Jinekoloji ve Obstetride Yeni Görüş ve Gelişmeler Dergisi, Ankara Jinekoloji Derneği Yayını, Mayıs 1991; Cilt:2, Sayı:2, Sayfa No: 13-19.
-
Güçiz Doğan B, Bahar Ş, Çakırer S., Koçak İ., Tanır M.: Ankara Altındağ Belediyesine Bağlı Feridun Çelik Mahallesi’nde 0-4 Yaş Grubu Çocuklarda İshal Prevalansı, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, Ekim 1992, Yıl: 13, Sayı: 4, Sayfa No: 1-2.
-
Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A: Aile Planlaması, STED, Türk Tabipleri Birliği, Şubat 1992; Cilt:1, Sayı:2, Sayfa No: 17-19.
-
Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A: Gönüllü Cerrahi Sterilizasyon ve Aile Planlamasında Yeni Yöntemler, STED, Türk Tabipleri Birliği, Nisan 1992; Cilt:1, Sayı:4, Sayfa No: 125-127.
-
Bahar Ş: Rahim İçi Araçlar, STED, Türk Tabipleri Birliği, Şubat 1993, Cilt: 2, Sayı:2, Sayfa No: 53-56.
-
Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A, Benli D., Oral S.N.: Aile Planlamasında En Uygun Eğitim Yöntemini Geliştirmek İçin Hizmet Araştırması, Jinekoloji ve Obstetride Yeni Görüş ve Gelişmeler Dergisi, Ankara Jinekoloji Derneği Yayını, Şubat 1993; Cilt:4, Sayı:1, Sayfa No: 89-93.
-
Bahar Özvarış Ş, Akın Dervişoğlu A, Yıldıran M.: Antenatal Dönemde Verilen Aile Planlaması Eğitiminin Postpartum Dönemde Yöntem Kullanmaya Etkisi, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Dergisi, Yıl:3, Sayı:3, Sayfa No:8-15, Ankara, Temmuz-Eylül 1993.
-
Bahar Özvarış Ş, Akın Dervişoğlu A, Oral S.N.: Cerrahi Sterilizasyon Konusunda Bilgi Tutum ve Davranış Değiştirmede En Etkili Eğitim Yöntemini Saptama Araştırması, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, Yıl:15, Sayı:2-3-4, Sayfa No: 3-6, Ankara, Temmuz-Ekim 1994.
-
Bahar Özvarış Ş, Koler N, Erbay A., Genç S.: Adölesanların Cinsel Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Dergisi, Yıl: 5, Sayı:2, Sayfa No: 2-7, Ankara, Nisan-Haziran 1995.
-
Özvarış Ş.B., Akşit B., Bayır H., Bayram S., Erkmen M., Saat Y.: Ankara’da Bir Eğitim Hastanesinde Doktorların El Yıkama Konusunda Bilgi ve Tutumları, Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Yayını, Cilt: 53, Sayı:2, s: 13-19, Ankara, 1996.
-
Özvarış Ş.B., Öncüer B.Ö., Bertan M: Tıp Fakültelerinde Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Eğitiminin Güçlendirilmesinde Yeni Bir Yaklaşım, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, Sayı:1., Sayfa:1-4, Ankara, 1996.
-
Özvarış ŞB. İnteraktif Eğitim Teknikleri, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, Yıl: 18, Sayı: 3, s. 1-5, Ankara, Temmuz 1997.
-
Özvarış ŞB. Halkın Sağlık Eğitimi, Toplum ve Hekim, Türk Tabipleri Birliği, Cilt: 12, Sayı: 79, Sayfa: 55-64, Ankara, Mayıs- Haziran 1997.
-
Özvarış ŞB. Genital Yol Enfeksiyonlarının Erken Tanısında Aile Planlaması Kliniklerinin Rolü, Sağlık ve Toplum, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Yayını, Yıl: 8, Sayı: 1, s.: 18-22, Ankara, Ocak-Mart 1998.
-
Özvarış ŞB. Akın A. Üreme Sağlığı, Sağlık ve Toplum, Kadın Sağlığı Özel Sayısı, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Yayını, Yıl: 8, Sayı: 3-4, s.: 23-26, Ankara, Temmuz-Aralık, 1998.
-
Özvarış ŞB. Doğurganlığın Düzenlenmesi, Sağlık ve Toplum, Kadın Sağlığı Özel Sayısı, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Yayını, Yıl: 8, Sayı: 3-4, s.: 45-48, Ankara, Temmuz-Aralık, 1998.
-
Özvarış ŞB. Aile Planlaması, Sağlık ve Toplum, Kadın Sağlığı Özel Sayısı, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Yayını, Yıl: 8, Sayı: 3-4, s.: 49-54, Ankara, Temmuz-Aralık, 1998.
-
Atlı AK, Özvarış ŞB. Çalışma Yaşamı ve Kadın, Sağlık ve Toplum, Kadın Sağlığı Özel Sayısı, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Yayını, Yıl: 8, Sayı: 3-4, s.: 79-84, Ankara, Temmuz-Aralık, 1998
-
Özvarış Bahar Ş. Sağlık Çalışanlarının Enfeksiyonlardan Korunması, STED, Türk Tabipleri Birliği, Cilt: 8, Sayı: 12, Ankara, Aralık 1999, s: 455-457.
-
Özvarış Bahar Ş. Tıp Eğitiminde Çağdaş Yaklaşımlar ve Türkiye’de Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi, Hacettepe Tıp Dergisi, Ankara, 2000; 31(2): 185-191
-
Özvarış ŞB, Dinçtürk AA, Akova M, Dalkara T, Sayek İ. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini geliştirme konusunda yapılan çalışmalar, Hacettepe Tıp Dergisi, Ankara, 2000; 31(4): 377-382
-
Sayek İ, Özvarış ŞB, Dalkara T. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıp Eğitimini Geliştirme Çalışmaları (1. Bölüm). Tıp Eğitimi Dünyası, Sayı:2, Ocak 2001
-
Sayek İ, Özvarış ŞB, Dalkara T. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıp Eğitimini Geliştirme Çalışmaları (2. Bölüm). Tıp Eğitimi Dünyası, Sayı:3, Nisan 2001
-
Özvarış ŞB. Aile Planlaması, Aktüel Tıp Dergisi Kadın Sağlığı Özel Sayısı, Cilt: 6, Sayı: 1, Şubat 2001, s. 45-51
-
Üner S, Özvarış ŞB. Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklardan Korunmada Farklı Bir Hedef Grup İçin Eğitim Programı, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, 22(2), 2002, s: 1-4
-
Turan S, Özvarış ŞB, Üner S. Bir Fabrika Çalışanlarına Yönelik Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Eğitim Programı Geliştirme Çalışması, Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni, 23(2), 2002, s: 1-5
-
Turan S, Bahar-Özvarış Ş. Bir Eğitim Programını Geliştirme ve Değerlendirme Süreci, Sağlık Eğitimi, Sayı: 7-8, Yıl: 4, Aralık 2003, s: 25-33
-
Bahar-Özvarış Ş, Esin Ertan A. “Üreme Sağlığında Yaşamboyu Yaklaşım”. Toplumsal Cinsiyet, Sağlık ve Kadın Kitabı içinde. Ed. A. AKIN. Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2003, s. 113-126
-
Bahar-Özvarış Ş, Akın A. “Üniversitelerin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri”. Toplumsal Cinsiyet, Sağlık ve Kadın Kitabı içinde. Ed. A. AKIN. Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2003, s. 313-320
-
Çalış M, Aslan D, Elçin M, Odabaşı O, Özvarış ŞB, Akova M, Kiper N, Sayek İ. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem IV Öğrencilerinin “Hastalık, Durum ve Semptoma Dayalı Öğrenme Rehberi”ni Kullanma Durumları ve Bu Rehber ile İlgili Görüşleri, Tıp Eğitimi Dünyası, Cilt: 17, Sayı: 4, 2004, s. 17-23
-
Turan S, Bahar Özvarış Ş. Mamak Halk Eğitim Merkezi Kadın Kursiyerlerinin Kadın Sağlığı İle İlgili Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi, Sağlık ve Toplum. Yıl: 14, Sayı: 4, s.: 34-42, Ankara, Ekim-Aralık, 2004
-
Ozvaris SB, Sahin-Hodoglugil NN, Akin A. Estimates of neonatal mortality, “smaller” and “before term” births in Turkey based on the 1998 Demographic and Health Survey data, Turkish Journal of Public Health, Vol. 3, No. 1, May 2005, pp: 1-8
-
Üner S., Bahar-Özvarış Ş, Turan S, Arıöz U, Odabaşı O, Elçin M, Sayek İ. Ankara’da Birinci Basamak Sağlık Kurumlarında Çalışan Hekimlerin Sunulan Hizmetlere İlişkin Öz Değerlendirmeleri, STED, Türk Tabipleri Birliği, Cilt: 14, Sayı: 7, Ankara, 2005, s: 143-156.
-
Bahar Özvarış Ş, Sayek İ. Tıp Eğitiminde Değişim, Hacettepe Tıp Dergisi, Ankara, 2005; 36(2): 65-74
-
Turan S, Bahar Özvarış Ş, Altındağ Halk Eğitim Merkezi’nde Kadın Kursiyerlerin “Kadın Sağlığı” Konusunda Bilgi Düzeyini Belirlemek İçin Ölçme Aracı Geliştirme Çalışması, Toplum Hekimliği Bülteni, Cilt 25, Sayı: 1, Ocak-Nisan 2006
-
Bahar Özvarış Ş. Sağlık Eğitimi, İSG İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, 2006, Sayı: 30, Yıl: 6, s: 38-43
-
Bahar Özvarış Ş, Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Sağlık, STED, Türk Tabipleri Birliği, Ankara, Mart 2007, Cilt: 16, Sayı, 3, s: VII-VIII
-
Bahar Özvarış Ş, Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık, STED, Türk Tabipleri Birliği, Ankara, Nisan 2007, Cilt: 16, Sayı, 4, s: 26-28
KİTAP VEYA KİTAP BÖLÜMÜ YAZARLIĞI
Türkçe kitap veya kitap bölümü yazarlığı:
-
Tunçbilek E., Koral S., Aytaç U., Kanra G., Dervişoğlu A.A., Bahar Ş.: Aile Planlaması ve Sağlığı: 1994 Uluslararası Aile Yılı Özel İhtisas Komisyon Raporları” Kitabı içinde, Başbakanlık Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Yayınları, Genel Yayın No:82, Ankara, 1994, Sayfa No: 335-424 (Kitap bölümü)
-
Akın A, Bahar Özvarış Ş, “Ana Sağlığı ve Aile Planlaması”, Bertan M, Güler Ç, (Eds), HALK SAĞLIĞI TEMEL BİLGİLER Kitabı içinde, Ankara, Güneş Kitabevi Ltd. Şti., Bölüm:6, 1995, Sayfa No: 117-155 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş: “Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması” ve “Doğurganlığın Düzenlenmesi”, AİLE PLANLAMASINDA TEMEL BİLGİLER Kitabı içinde, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Johns Hopkins Uluslararası Üreme Sağlığı Eğitim Programı (JHPIEGO), 1997, Bölüm: 1 ve Bölüm: 2 (Kitap bölümleri)
-
Bahar Özvarış Ş. “Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması”. Aile Planlamasında Temel Bilgiler Kitabı içinde, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve JHPIEGO, 1997, Bölüm: 1 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş. “Doğurganlığın Düzenlenmesi”. Aile Planlamasında Temel Bilgiler Kitabı içinde, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve JHPIEGO, 1997, Bölüm: 2 (Kitap bölümü)
-
Özvarış Bahar Ş. “Sağlık Eğitimi”. Nevzat Eren, Sağlık Yönetimine Giriş Kitabı içinde, Somgür Yayıncılık, Ankara, Ocak 2000. s.: 171-181 (Kitap bölümü)
-
Kardam F, Akman Y, Özvarış Bahar Ş, Çağlar Ş. Çocukluktan Genç Kızlığa Değişim, Veri Araştırma Yayınları, Ladin Matbaacılık Ltd. Şti., İstanbul, 2000 (Kitap)___Özvarış_ŞB_._Sağlık_Eğitimi_ve_Sağlığı_Geliştirme_,_Hacettepe_Halk_Sağlığı_Vakfı,_Yayın_No:_01/18,_Ankara,_2001_(Kitap)'>(Kitap)
-
Özvarış ŞB. Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme, Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 01/18, Ankara, 2001 (Kitap)
-
Bahar Özvarış Ş. Evlilik Öncesi Danışmanlık. Maternal-Fetal Tıp & Perinatoloji Ders Kitabı içinde. S. BEKSAÇ, N. DEMİR, A. KOÇ, A. YÜKSEL. (Eds.) Maternal-Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Ankara, 2001, Kısım II. s. 124-127 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş. Hormonal Kontraseptifler. Maternal-Fetal Tıp & Perinatoloji Ders Kitabı içinde. S. BEKSAÇ, N. DEMİR, A. KOÇ, A. YÜKSEL. (Eds.) Maternal-Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Ankara, 2001, Kısım VIII. s. 1585-1591 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş. Rahim İçi Araç (RİA). Maternal-Fetal Tıp & Perinatoloji Ders Kitabı içinde. S. BEKSAÇ, N. DEMİR, A. KOÇ, A. YÜKSEL. (Eds.) Maternal-Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Ankara, 2001, Kısım VIII. s. 1598-1602 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş, Akın A. “Türkiye’de Doğum Öncesi Bakım”. Türkiye’de Ana Sağlığı, Aile Planlaması Hizmetleri ve İsteyerek Düşükler: Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 1998 İleri Analiz Sonuçları Kitabı içinde. Ed. A. AKIN. Hacettepe Üniversitesi, TAP Vakfı ve UNFPA, Ankara, 2002 (Kitap bölümü)
-
Akın A, Bahar Özvarış Ş. “Türkiye’de Doğum ve Doğum Sonrası Bakım”. Türkiye’de Ana Sağlığı, Aile Planlaması Hizmetleri ve İsteyerek Düşükler: Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 1998 İleri Analiz Sonuçları Kitabı içinde. Ed. A. AKIN. Hacettepe Üniversitesi, TAP Vakfı ve UNFPA, Ankara, 2002 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş, Demirel Ö. Öğrenen Merkezli Tıp Eğitimi, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Yayını, Ankara, 2002 (Kitap)
-
Bilir N, Özvarış Bahar Ş, Yıldız AN. Temel İlkyardım Bilgileri ve İlkyardım Eğitimi Becerileri Rehberi (Eğitici ve Katılımcılar İçin), Genişletilmiş Üçüncü Baskı, Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 04/20, Ankara, 2004 (Kitap)
-
Okar İ, Heitmann U, Özvarış ŞB. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı İleri Eğitim Becerileri, Eğitici Rehberi, Sağlık Bakanlığı, AÇSAP Genel Müdürlüğü, ISBN: 975-590-174-4, Ankara, 2005
-
Akın A., Bahar Özvarış Ş. “Kadın Sağlığı, Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması” Halk Sağlığı Temel Bilgiler içinde Ç. Güler, L. Akın-, (Eds). Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara 2006, s. 188-314 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş. “Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme” Halk Sağlığı Temel Bilgiler içinde Ç. Güler, L. Akın, (Eds). Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara 2006, s. 1131-1186 (Kitap bölümü)
-
Akın A, Bahar Özvarış Ş, Çelik K, Hodoglugil NŞ, Coşkun A, Üner S, Erdost T, Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Perspektifinin Sağlık Politikasına Entegre Edilmesi: Bir Vaka Çalışması A. Akın (Ed)., HÜKSAM, ISBN: 975-491-234-3, Tasarım & Baskı, Ankara, 2006 (Kitap)
-
Akın A, Bahar-Özvarış Ş. Adolesanların/Gençlerin Cinsel ve Üreme Sağlığını Etkileyen Faktörler Projesi, Genç Dostu Cinsel Sağlık Üreme Sağlığı Hizmet Modeli ve İlgili Araştırmalar kitabı içinde A. Akın, (Ed.) WHO, HUKSAM, UNFPA, Damla Matbaacılık, Ankara, Aralık 2006 (Kitap bölümü)
-
Bahar Özvarış Ş, Kalaça S, Özaydın A.N, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Mezuniyet Öncesi Eğitim Kapasitesini Güçlendirme Projesi, Tıp Müfredatı, Türkiye Üreme Sağlığı Programı, AB, Sağlık Bakanlığı, Euromed, Universiteit Gent, Ada Muhendislik, Ankara 2006 (Kitap)
-
Akın A, Bahar Özvarış Ş, Özgülnar N, Dilbaz B, Özaydın GN, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı, “Üreme Sağlığına Giriş”, Eğitici Rehberi, Türkiye Üreme Sağlığı Programı, Sağlık Bakanlığı, AÇSAP Genel Müdürlüğü, ISBN: 975-590-131-0, Ankara, 2007 (Kitap)
-
Akın A, Bahar Özvarış Ş, Özgülnar N, Dilbaz B, Özaydın GN, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı, “Üreme Sağlığına Giriş”, Katılımcı Kitabı, Türkiye Üreme Sağlığı Programı, Sağlık Bakanlığı, AÇSAP Genel Müdürlüğü, ISBN: 975-590-132-9, Ankara, 2007 (Kitap)
SÖZLÜ VEYA POSTER TEBLİĞLER:
Uluslararası Kongreler:
-
Akın Dervişoğlu A, Kırcalıoğlu N, Bahar Ş,: Contraception During the Postpartum Period: Perpectives From Clients and Providers in Three Regions, Association for Voluntary Surgical Contraception, Annual Conference of the National Council for International Health, New York, New York, June 23-26, 1991.
-
Pile JM, Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A, Landry E: Evaluation of a Postpartum Contraception Initative in Turkey, APHA 121st Annual Meeting, San Francisco, CA – October 24-28, 1993.
-
Özvarış ŞB, Akın A. Acceptability of Postpartum Contraception in Turkey, “Assisted Reproductive Technology/Andrology” (ARTA) Conference, Alexandria, Egypt, September 10-12, 1997.
-
Özvarış ŞB, Akın A. Postpartum Contraception in Turkey, “Assisted Reproductive Technology/Andrology” (ARTA) Conference, Alexandria, Egypt, September 10-12, 1997
-
Yıldız AN, Özvarış ŞB, Bilir N. First Aid Trainer Training of Occopational Physicians, Journees Internationales Mediterraneennes, Symposium Educatıon et Recherche En Sante Au Travaıl Education and Research in Occupational Health, Le Caire-Egypte, 28-30 Novembre 1999.
-
Ozvaris SB. Abortion Situation in Turkey, International Symposium on Emergency Contraception with Mifepriston, Beijing, People’s Republic of China, August 20-22, 2000.
-
Aslan D, Özvarış Ş. Gender Affects Health Status of Women in Turkey, International Public Health Congress “Health 21 in Action”, Abstracts, pp: 18, İstanbul, Turkey, October 8-12, 2000
-
Tekbaş ÖF, Özvarış ŞB, Oğur R, Akın A. Public Health Education in Türkiye and Studies and Projects in this Field: “Report Summary”, International Public Health Congress “Health 21 in Action”, Abstracts, pp: 15, İstanbul, Turkey, October 8-12, 2000.
-
Cesuroğlu T, Özvarış ŞB, Türeli D, Sancak Ö, Sözener U. The Determination of the Opinions and Contentment of the Preclinical Students in Hacettepe University, Faculty of Medicine, International Public Health Congress “Health 21 in Action”, Abstracts, pp: 10, İstanbul, Turkey, October 8-12, 2000.
-
Turan S, Özvarış Ş, Uner S. Evaluation of Educational Program on “Water and Food Borne Disease” in a Beverage Factory, International Public Health Congress “Health 21 in Action”, Abstracts, pp: 7, İstanbul, Turkey, October 8-12, 2000.
-
Uner S, Özvarış Ş. A Health Education Program “Prevention from Blood Transmitted Diseases” for Barbers, Hairdressers, and Beauty Hall Staff, International Public Health Congress “Health 21 in Action”, Abstracts, pp: 6, İstanbul, Turkey, October 8-12, 2000.
-
Akın A, Özvarış ŞB, Yardım M. State of Undergraduate and Postgraduate Public Health Education in Turkey, International Public Health Congress “Health 21 in Action”, Abstracts, pp: 2, İstanbul, Turkey, October 8-12, 2000.
-
Bahar Ozvaris S, Akin A, Esin C. The Health Problems of Working Women in Turkey: The Health Problems of “A Minorty Group”, III International Congress Women Work &Health, Stockholm Book of Abstracts, 2-5 June 2002.
-
Cilingiroglu N, Bahar Özvarış Ş. Determination of the Knowledge Level of the Students in Preparatory and 6th Grade Classes at the Private Yüce Collage on Comminicable Diseases, International Symposium on Children’s Health and Environment, Proceedings and Abstracts, Istanbul, 2002
-
Coşkun A, Özvarış ŞB, Gökçimen M, Altıntaş B, Arık Z, Ertaç S, Serdar K, Tüleylioğlu T, Turkanık A. A Survey on Violence Against Married Women Attending to Community Centers in Sincan and Natoyolu Regions in Ankara, The International Forum for Social Sciences and Health (IFSSH) World Congress “Health Challenges of the Third Milliennium”, Abstract Book 2, pp: 466-468, 21-26 August 2005, Istanbul/Turkey.
-
Akın A, Bahar Özvarış Ş, Çelik K, Hodoğlugil NŞ, Coşkun A, Üner S, Erdost T. Gender Perspective in Health Policies in Turkey, The International Forum for Social Sciences and Health (IFSSH) World Congress “Health Challenges of the Third Milliennium”, Abstract Book 2, pp: 382-384, 21-26 August 2005, Istanbul/Turkey.
-
Özvarış ŞB, Akın A, Aslan D. Perceptions of Frist Grade Students about “Safe Sexual Relationship” in Two Turkish Universities. The International Forum for Social Sciences and Health (IFSSH) World Congress “Health Challenges of the Third Milliennium”, Abstract Book 2, pp: 62-63, 21-26 August 2005, Istanbul/Turkey.
-
Bahar Ozvaris S, Cuhadaroglu Cetin F, Turan S, Peters A., Cooperative Learning and Assessment, 12th International Ottawa Conference on Clinical Competence, May 20-24, 2005, New York City, USA
-
Çelik K, Hodoğlugil NŞ, Bahar Özvarış Ş, Akın A. Gender Mainstreaming on the Ground: Family Planning and Unwanted Pregnancies. The International Forum for Social Sciences and Health (IFSSH) World Congress “Health Challenges of the Third Milliennium”, Abstract Book 2, pp: 394-395, 21-26 August 2005, Istanbul/Turkey.
-
Ozvaris SB., Subasi N, Baran H, Boyacioglu K, Bozaci C, Bozbiyik O, Bozkurt A, Esen E, “How Do Nurses Perceive Their Health?: A Case from a University Hospital in Turkey”, Women Work and Health Congress, 27-30 Nov. 2005, New Delhi, India
-
Bahar Ozvaris S., Status of Women’s Health and Medicine in Turkey, The Effects of the European Union on the Socio-Economic Development of Women, The 1st Biennial International Women’s Studies Conference, June 22-24, 2006, İzmir/Turkey
-
Bahar Özvarış Ş, Çuhadaroğlu ÇF, Turan S., Cooperative Learning and Assessment, Association for Medical Education in Europe, AMEE 2006, Genoa, Italy, 14-18 September, 2006
-
Akin A, Ertem M, Çelik K, Bahar Özvarış S, Sexual and reproductive health services of adolescents in Turkey, The 9th Congress of the European Society of Contraception Istanbul, Turkey, 3-6 May 2006
-
Turan S, Bahar Özvaris S, Need assessment of the family planning issue for the women trainees who attend the Mamak Public Training Center, The 9th Congress of the European Society of Contraception Istanbul, Turkey, 3-6 May 2006
Ulusal Kongreler:
-
Bahar Ş, Egemen A: Kentsel Bölgede Halkın Sosyalleştirilmiş Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Durumu, Ulusal Halk Sağlığı Kongresi-88, Bildiri Özetleri Kitabı, Antalya, 7-11 Kasım 1988, Sayfa No: 6.
-
Bahar Ş, Bakırcı G, Dervişoğlu A.A.: Çubuk S.E.A. Bölgesi’nde 1979-1988 Yılları Arasında Ana Sağlığı İle İlgili Yapılan Araştırmaların Değerlendirilmesi, 1989, Halk Sağlığı Günleri-I “Ana Sağlığı” Bildiri Özetleri Kitabı, Sivas, 20-22 Haziran 1989, Sayfa No: 27- 28.
-
Bahar Ş, Ölçer S: İşyeri Hekimlerinin Eğitimi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu Kitabı, Ankara, 4-10 Mayıs 1989, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşçi Sağlığı Daire Başkanlığı Yayını, 1990, Sayfa No: 74-76.
-
Bahar Ş, Belek İ, Nalçacı E., Ardıç F.: Toplumsal Gelişim İçinde Toplumsal Etkenin Tanımlanması, II. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, İstanbul, 22-25 Mayıs 1990.
-
Bahar Ş, Belek İ, Nalça E., Rezaki M., Ardıç F., Şentürk A.: Ankara İl Merkezinde Çalışma Koşullarının Hekimlerin İş Psikolojisine Etkisi, II. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, İstanbul, 22-25 Mayıs 1990.
-
Belek I, Bahar Ş: Sağlık Alanında Çalışanların Sağlığı, II. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, İstanbul, 22-25 Mayıs 1990.
-
Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A: Çubuk Merkez Sağlık Ocağı Bölgesi’nde Doğum Öncesi Bakım Hizmetlerinin Yenidoğan Yönünden Değerlendirilmesi, II. Halk Sağlığı Günleri “Çocuk Sağlığı”, Bildiri Özetleri Kitabı, Bursa, 20-22 Mayıs 1991, Sayfa No: 54.
-
Akın Dervişoğlu A, Bahar Ş, Benli D., Oral S.N.: Aile Planlamasında En Uygun Eğitim Yöntemi Geliştirmek İçin Hizmet Araştırması, III. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Kongre Özet Kitabı, Ankara, 30 Nisan-2 Mayıs 1992, Sayfa No: 59.
-
Bahar Ş, Akın Dervişoğlu A: SSK Ankara Etlik Doğumevi Postpartum Aile Planlaması Durum Saptama Araştırması, III. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Kongre Özet Kitabı, Ankara, 30 Nisan-2 Mayıs 1992, Sayfa No: 32.
-
Bahar Ş: Tıp Fakültelerinde Aile Planlaması Hizmetlerini Güçlendirme Projesi, Tıp Fakülteleri Müfredat Programlarına Aile Planlaması Konularının Entegrasyonu Toplantısı Raporu Kitabı, UNFPA, AÇSAP, YÖK, WHO, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 24-25 Aralık 1992, Sayfa No: 91-94.
-
Özvarış Ş.B., Öncüer B.Ö., Bertan M.: Aile Planlaması Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması Konusunda Yeni Bir Adım, V. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Kitabı, Sayfa: 60-65, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, İstanbul, 1996.
-
Özvarış Ş.B., Doğan B.G., Akın A.: Türkiye’de Erkeklerin Aile Planlamasına Katılımları, V. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Kitabı, Sayfa: 55-59, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, İstanbul, 1996.
-
Özvarış ŞB. Adölesanlarda AIDS ve Diğer Cinsel Yolla Geçen Hastalıklarla İlgili Eğitimde Dikkat Edilecek Noktalar, III. AIDS Kongresi Kitabı, Sayfa: 24, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 1997.
-
Özvarış ŞB, Öncüer BÖ, Bertan M. Tıp Eğitiminde Yeni Bir Model(A New Model For Training in Medical Schools), SKİ, Yüksek Öğretimde Sürekli Kalite İyileştirme Sempozyumu, Haberal Eğitim Vakfı, Sempozyum Kitabı, Sayfa: 275-286, Ankara, 1997.
-
Yıldız AN., Bahar Ş.. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı İlkyardım Eğiticilerinin Eğitimi Programı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşçi Sağlığı Daire Başkanlığı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası, Ankara, 4-10 Mayıs 1997
-
Akın A, Özvarış Bahar Ş. Türkiye’de Aile Planlamasında Yeni Yaklaşımlar; Üçüncü Ulusal Nüfus Bilim Konferansı (Uluslararası Katılımlı); Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü; 2-5 Aralık, Ankara, 1997.
-
Özvarış BŞ, Özek B, Şahin N, Bertan M. Tıp Fakültelerinde Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Eğitiminin Güçlendirilmesi Çalışması, VI. Ulusal(Uluslararası Katılımlı) Halk Sağlığı Kongresi, Kongre Kitabı, Adana, 1998.
-
Şahin NN, Özvarış ŞB, Özek B. Tıp Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Aile Planlaması Kursu Sonrasında Beceri Düzeylerinin Değerlendirilmesinde Kullanılan Yeni Bir Yöntem, I. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kongre Özet Kitabı, Ankara, 12-15 Kasım 1998.
-
Aykut Bilgili ÜN, Özvarış ŞB, Akın A. Birinci Basamak Sağlık Kuruluşunda Norplant Uygulamalarının Değerlendirilmesi, I. Ulusal Aile Planlaması Kongresi, Abstract Kitabı, Ankara, 14-17 Nisan 1999.
-
Özvarış ŞB. Sağlık Kuruluşlarında Çalışanların Kan Kaynaklı Patojenlerden Korunması Yaklaşımı, I. Ulusal Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Kongresi, Kongre Kitabı, Ankara Tabip Odası, Ankara, 26-28 Kasım 1999.
-
Koçoğlu GO, Özvarış ŞB, Aslan D, Akın A. Tıp Fakültesi Dönem 6 Öğrencilerinin Kadın Sağlığı ve Aile Planlaması Semineri Sonunda Bilgi Düzeyi Değişikliklerinin Saptanması, II. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, İzmir, 24-28 Nisan 2001, s: 92
-
Bilir N, Altıntaş KH, Özvarış ŞB, Yıldız AN, Aslan D. HÜTF Dönem I Öğrencilerinin İlkyardım Modülü İle İlgili Değerlendirmeleri, II. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, İzmir, 24-28 Nisan 2001, s: 157
-
Özvarış ŞB, Aslan D, Koçoğlu GO. İntern Doktorların “Sağlık Eğitimi” Seminerleri İle İlgili Görüşleri, II. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, İzmir, 24-28 Nisan 2001, s: 159
-
Bahar-Özvarış Ş, Oktay Koçoğlu G, Akın A. Türkiye’de Akraba Evlilikleri, 8. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Kongre Kitabı, Diyarbakır, 23-28 Eylül, 2002.
-
Akın A, Bahar-Özvarış Ş, Oktay Koçoğlu G. Türkiye’de Kadının Statüsü ve Doğum Öncesi-Doğum-Doğum Sonu Bakım Hizmetlerinden Yararlanma, 8. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Kongre Kitabı, Diyarbakır, 23-28 Eylül, 2002.
-
Koçoğlu GO, Cankurtaran M, Özvarış ŞB, Arıoğul S. Ankara’da Özel Huzurevlerinde Yaşayan Kişilerin Sağlık Durumu İle İlgili Bazı Özellikler, 4. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Kongre Kitabı, Kemer-Antalya, 25-29 Eylül 2002, s: 149
-
Koçoğlu GO, Cankurtaran M, Yılmaz AM, Tüzüner B, Konca C, Tuna F, Yıldız I, As I, Özvarış ŞB, Arıoğul S. Ankara Özel İkincibaharım, Özcan ve Pursaklar Huzurevlerinde Yaşayan Kişilerin Bazı Özellikleri, I. Ulusal Geriatri Kongresi, Kongre Kitabı, Belek-Antalya, 30 Ekim-3 Kasım 2002, s: 182
-
Koçoğlu GO, Cankurtaran M, Seçici S, Durmaz G, Korkmaz M, Ulu MS, Bakır S, Özvarış ŞB, Arıoğlu S. Ankara Seranbağları Huzurevi’nde Yaşayan Kişilerin Bazı Özellikleri, I. Ulusal Geriatri Kongresi, Kongre Kitabı, Belek-Antalya, 30 Ekim-3 Kasım 2002, s: 184
-
Akin A, Bahar Özvarış Ş, Aslan D, Esin Ç, Çelik K. Toplumsal Normlar Sağlıkla İlgili Bilgi ve Düşünceyi Ne Derece Etkiler?: Hacettepe ve Dicle Üniversiteleri Birinci Sınıf Öğrencilerinin Cinsel/Üreme Sağlığıyla İlgili Bazı Bilgi ve Düşüncelerinin İncelenmesi, 8. Halk Sağlığı Günleri, Halk Sağlığı ve Sosyal Bilimler, Bildiri Özetleri Kitabı, Sivas, 23-25 Haziran, 2003.
-
Turan S, Bahar Özvarış Ş. Mamak Halk Eğitim Merkezi Kadın Kursiyerlerin Kadın Sağlığı İle İlgili Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi, 8. Halk Sağlığı Günleri, Halk Sağlığı ve Sosyal Bilimler, Bildiri Özetleri Kitabı, Sivas, 23-25 Haziran, 2003.
-
Çamur D, Özvarış ŞB, Kaya K, Koca B, Topçu I, Ekiz EM, Levent MO, Güler Ç, Ankara’daki Altı Belediyeye Bağlı Halka Açık Tuvaletlerin Hijyenik Açıdan Değerlendirilmesi, Türk Belediyecilik Sempozyumu, Sağlıklı Modern Kentleşme (Uluslar arası katılımlı), 13-14 Aralık 2003, Ankara
-
Durmuş A, Özvarış ŞB, Şahin AN, Yörük E, Parlak E, Dağoğlu MG, Topçu HO, Çelebi B. Ankara 9 No’lu Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’ne Başvuran Kişilerin Verilen Hizmetlerden Memnuniyet Durumlarının Saptanması, IX. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 3-6 Kasım 2004.
-
Coşkun A, Özvarış ŞB, Altıntaş B, Arık Z, Ertaç S, Serdar K, Tüleylioğlu T, Türkanık A. Ankara Sincan ve Natoyolu Toplum Merkezleri’ne Devam Eden Evli Kadınlara Yönelik Şiddet Araştırması, IX. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 3-6 Kasım 2004.
-
Çalış M, Aslan D, Elçin M, Odabaşı O, Özvarış ŞB, Akova M, Kiper N, Sayek İ. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem IV Öğrencilerinin “Hastalık, Durum ve Semptoma Dayalı Öğrenme Rehberi”ni Kullanma Durumları ve Bu Rehber ile İlgili Görüşleri, IX. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 3-6 Kasım 2004.
-
Telatar GT, Bahar Özvarış Ş, Bilmez T, Çelikkaya S, Çevener M, Eken V, Niyaz M., Ankara ASKİ Genel Müdürlüğü Çalışanlarında Sigara İçme ve Bağımlılıklarının Değerlendirilmesi, 9. Ulusal Halk Sağlığı Günleri-GATA (Çevre Sağlığı), 28 Eylül-1 Ekim 2005, Ankara
BİLİMSEL ARAŞTIRMA İÇİN ALINAN ULUSLARARASI BURSLAR
-
ECFMG-Foundation for Advancement in Medical Education and Research (FAIMER) bursu ile International Fellowships in Medical Education (IFME) programı kapsamında, ABD’nde Harvard Medical School’da “Medical Education” konusunda fellow olarak çalışırken 2 bilimsel araştırmada görev almıştır (3 Ocak 2003-3 Ocak 2004):
-
“Development of a Cooperative Learning Approach to Assessment of Learning Through PBL Tutorials In Undergraduate Medical Education at Harvard Medical School” Harvard Medical School, Boston, MA, 2003
-
“Observation of Discussion Topics throughout the HMS Pre-clinical Curriculum at Harvard Medical School”, Harvard Medical School, Boston, MA, 2003
-
Harvard Children’s Hospital-FOGARTY kuruluşu, “Development of a Cooperative Learning Approach to Assessment of Learning iın Undergraduate Medical Education: a Turkish Experience in Mental Health” Projesi. (Projeyi FOGARTY Kuruluşu, “Advanced Fellow” olarak “in-country Research Project” bursu ile bir yıl süreyle desteklemiştir) (2004-2005)
KURUM İÇİ VEYA DIŞINDA VERDİĞİ PERİYODİK EĞİTİMLER
-
Aile Planlaması Eğitici Eğitimi: 1992-1999 yılları arasında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve A Johns Hopkins Program for International Education in Reproductive Health (JHPIEGO) Kuruluşu ile işbirliği halinde yürüttüğü, “Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Eğitiminin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında, 17 tıp fakültesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Halk Sağlığı Anabilim Dalları’nın öğretim üyeleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kliniklerinin eğiticileri için “Aile Planlaması Klinik Becerilerinin Standardizasyonu” ve “Eğitim Becerileri” konularında, her biri 5’er gün olan kurslarda eğitim vermiştir. Bu kapsamda
-
Üreme Sağlığı Uzmanları İçin Program Geliştirme Becerileri Eğitimi: 1992-1999 yılları arasında “Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Eğitiminin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında, ülke düzeyinde eğiticilerin eğitimini yapabilecek bir “Ulusal Eğitim Ekibi” oluşturmak ve bu ekipte görev alacak Master Trainer yetiştirmek amacıyla, 17 tıp fakültesinin öğretim üyeleri arasından seçilen adaylara, her biri 8’er gün olan kurslarla “Üreme Sağlığı Konusunda Program Geliştirme, İleri Eğitim Becerileri ve Grup Dinamikleri” konularında eğitim vermiştir.
-
Sağlık Bakanlığı’nın Yürüttüğü Eğitici Eğitimlerine Katılım: 1994 yılından itibaren, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü’nün AP Hizmet içi Eğitimleri ve Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün Sağlık Meslek Liseleri için mezuniyet öncesi AP Eğitiminin Standardizasyonu amacıyla, JHPIEGO Kuruluşu ile işbirliği halinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında Ankara’da yürütülen eğitici eğitimlerine eğitici olarak katılmıştır.
-
Aile Planlaması Kliniklerinde Enfeksiyonun Önlenmesi Hizmet İçi Eğitimi: 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Baltimore’da “Uluslararası Enfeksiyonun Önlenmesi Uzmanlar Eğitimine” katılarak sertifikalandırıldıktan sonra, 27-30 Mayıs 1997 tarihleri arasında, İstanbul Zeynep Kamil Hastanesi hekimlerine yönelik “Hastane Çalışmalarında Enfeksiyonun Önlenmesi” konusunda 4 günlük bir eğitim vermiştir.
-
İnteraktif Eğitim Yöntemleri Semineri: 1-3 Ekim 1997 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi öğretim üyelerine, “İnteraktif Eğitim Yöntemleri” konusunda eğitim vermiştir.
-
Ankara Sağlık Müdürlüğü’nün Hizmet-içi Eğitim Programı: 2-27 Kasım 1998 tarihleri arasında Ankara Sağlık Müdürlüğü’nün, Ankara’da I. basamakta çalışan hekimlere yönelik, “Geliştirme Eğitim Programı” adı altında yürüttüğü hizmet-içi eğitim programında, “Sağlık Eğitimi” ve “Kadın Sağlığı/Aile Planlaması” konularında eğitim vermiştir.
-
Sağlık Bakanlığı’nın Eğitim Hastanelerinde Çalışan Şef ve Şef Yardımcılarının Eğitimi: 1999 yılında, Ankara Tabip Odası’nın, Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastanelerinde Çalışan Şef ve Şef Yardımcıları için düzenlediği 5 günlük “Eğitim Becerileri” kursunda, eğitici hekimlere; yetişkin eğitiminin özellikleri, yeterliğe dayalı eğitim, hümanistik eğitim, interaktif eğitim teknikleri, etkili bir sınıf sunumu, demonstrasyon ve koçluk becerileri konularında eğitim vermiştir.
-
Tıp Eğiticileri İçin Eğitim Becerileri Semineri: 1-5 Mart 1999 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 15 öğretim üyesinin katıldığı seminerde 5 gün süreyle, yetişkin eğitiminin özellikleri, yeterliğe dayalı eğitim, interaktif eğitim teknikleri, klinikte demonstrasyon ve yetiştiricilik, bilgi-beceri ölçme ve değerlendirme araçları, görsel-işitsel araç-gereç hazırlama konularında eğitim vermiştir.
-
İlkyardım Eğitici Eğitimi: Hacettepe Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın, 1996 yılından bu yana Tabip Odaları, Sivil Savunma, TÜPRAŞ, Emniyet Genel Müdürlüğü, MKE, SEKA, MTA vb. gibi kuruluşlarda çalışan hekimlere yönelik yürütmekte olduğu iki haftalık bir eğitim programında, “İlkyardım Eğiticilerinin Eğitim Becerileri” konusunda eğitim vermiştir.
-
Sağlık Yüksek Okulları-Ebelik Bölümü Eğiticilerinin Eğitimi: 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın, Sağlık Bakanlığı AÇSAP ve Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü ve A Johns Hopkins Program for International Education in Reproductive Health (JHPIEGO) Kuruluşu ile işbirliği ile başlattığı, Sağlık Yüksek Okulları-Ebelik Bölümü ve Hemşirelik Yüksek Okulları’nda “Mezuniyet Öncesi Aile Planlaması Klinik Eğitimini Güçlendirme” Projesi’de, Sağlık Yüksek Okulları’nın Ebelik Bölümleri ve Hemşirelik Yüksek Okulları’nın öğretim üyeleri için, “Aile Planlaması Klinik Becerilerinin Standardizasyonu” ve “Eğitim Becerileri” konularında herbiri 5’er günlük eğitici eğitimlerini yürütmüştür.
-
Tıp Fakültesi Dekanlığı ile yürütülen Eğitici Eğitimi: Halen, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen, öğretim üyelerinin tıp eğitiminde kullanabilecekleri eğitim teknikleri ve yöntemleri konusunda, 5’er günlük “Eğitim Becerileri” kurslarının koordinatörlüğünü yapmakta, aynı zamanda bu kurslarda eğiticilik yapmaktadır. Ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, akademik personelin “Eğitim Becerileri” kurslarını yürütecek olan bir “Fakülte Eğitim Ekibi”nin oluşturulması amacıyla, yukarıda sözü edilen eğitimlere katılanlar arasından Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından seçilen öğretim üyelerine 5 günlük “Program Geliştirme ve Grup Dinamikleri” kursunu düzenleyerek eğitim vermiştir.
MESLEK DIŞI ÇALIŞMALARI:
Hacettepe Türk Halk Müziği Korosu’nda çalışma, Bağlama çalma
Dostları ilə paylaş: |