ALMANYA TİCARİ VİZE İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER
1-KONSOLOSLUĞA DİLEKÇE:
Şirketin antetli veya kaşeli kağıdına yazılacak, imza yetkilisi tarafından imzalanacaktır. (Şirketin adres, telefon, faks ve varsa e-mail adreslerinin güncel olmasına dikkat ediniz.)
TİCARİ DAVETİYENİZ VARSA (Dilekçe örneği):
ALMANYA BAŞKONSOLOSLUĞU
İSTANBUL
Şirketimiz ortaklarından ( çalışan ise görevini belirterek ) .......Ad-Soyadı......., ülkenizde yerleşik .....(davet eden firmanın adı.)...... firmasıyla..........tarihleri arasında, ticari görüşmeler yapmak üzere ülkenizi ziyaret edecektir. Tarafına gerekli vizenin verilmesini rica eder, kendisinin vize bitiminden önce Schengen ülkelerinden döneceğini ve seyahat esnasında oluşabilecek tüm masrafların derhal şirketimiz tarafından karşılanacağını garanti ederiz.
İMZA
( İmza yetkilisi tarafından imzalanacak)
|
FUAR İÇİN MÜRACAAT EDİLECEKSE (Dilekçe örneği) :
ALMANYA BAŞKONSOLOSLUĞU
İSTANBUL
Şirketimiz ortaklarından (çalışan ise görevini belirterek ) ....... Ad-Soyadı..... , Ülkenizin .............. şehrinde, ......... tarihleri arasında düzenlenecek olan .......... (Fuar adı yazılacak)......... Fuarını ziyaret edecektir. Tarafına gerekli olan vizenin verilmesini rica eder, vize bitiminden önce Schengen ülkelerinden döneceğini ve seyahat esnasında oluşabilecek tüm masrafların derhal şirketimiz tarafından karşılanacağını garanti ederiz.
İMZA
( İmza yetkilisi tarafından imzalanacak)
|
2- ODA’YA DİLEKÇE:
· Şirketin antetli ve kaşeli kağıdına yazılacak, imza yetkilisi tarafından imzalanacaktır.
· Pasaportu Oda’mızdan alacak kişi veya kişiler mutlaka belirtilecektir.
· (Şirketin adres, telefon, faks ve varsa e-mail adreslerinin güncel olmasına dikkat ediniz.)
DİLEKÇE ÖRNEĞİ:
İstanbul Ticaret Odası,
Uluslarüstü İlişkiler Koordinatörlüğü,
Vize
................. Konsolosluğuna yaptığım başvurunun takibini rica ederim. Pasaport işlemlerimi nezdinizde takip etmeye şirketimiz elemanlarından ..........Ad-Soyadı....... yetkilidir.
İMZA
( İmza yetkilisi tarafından imzalanacak)
|
3- VİZE FORMU, EK BELGE VE VEKÂLETNAME:
Seyahat edecek kişi tarafından eksiksiz, okunaklı bir biçimde doldurulmuş ve seyahat edecek şahıs tarafından bizzat imzalanmış başvuru formu. İkamet Kanunu’nun 55. maddesine göre gerekli ek belge ve vekâletname (Fotokopi veya faks imza kabul edilmemektedir).
Vize formu, Ek belge ve Vekâletname, Oda’mız Merkez Binası (Eminönü), Hizmet Birimlerimiz ve internet sitemizden temin edilebilir.
4- FOTOĞRAF:
2 adet biyometrik özelliklere uygun resim (6 aydan eski olmamalı, 45mmx35mm ebatlarında, rötuş yapılmamış, tam cepheden çekilmiş, kontrastları iyi ve arka fonu beyaz olmalı).
5-ODA FAALİYET BELGESİ(aslı)
En fazla 15 günlük, şirket sahibi veya ortağı için isme sermayeli, çalışan eleman için Şirket adına sermayeli faaliyet belgesi. Oda merkez binasından ve hizmet birimlerinden temin edilebilir, Faaliyet Belgesi 5 TL ücret karşılığında verilir.
6- İMZA SİRKÜLERİ (Fotokopi):
Şirketler için imza sirküleri fotokopisi, Şahıs firmaları için imza beyannamesi.
7- ŞİRKETİN VERGİ LEVHASI (Fotokopi):
Bulunduğumuz yıl içinde onayı yapılmış barkotlu vergi levhası (Matrahsız ise şirketin en son bilânçosunu ekleyiniz).
8- SİCİL GAZETESİ (Fotokopi):
Şirketin kuruluş ve değişiklik gazeteleri fotokopileri (Konsoloslukça talep edilmediği takdirde asıllarını vermeyiniz). Şirketiniz yeni kurulmuş ise ve daha önce bir şirketiniz varsa eski şirketinize ait sicil gazetelerini ve vergi kayıtlarını mutlaka ekleyiniz.
9- SGK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ (Fotokopi):
Şirkette çalışan elemana ait SGK İşe Giriş Bildirgesi fotokopisi, SGK hizmet dökümü ve son 3 aylık maaş bordrosunu ekleyiniz (Şirket personeli başvurduğu şirkette yeni ise eski işyeri ile ilgili SGK işe giriş bildirgesini de ekleyiniz).
10-TİCARİ DAVETİYE (Davet eden firmanın meşgalesinin, şirketinizin meşgalesiyle aynı olması gerekmektedir):
Davetiye (aslı veya faks), aşağıdaki bilgileri içermeli:
-
Başvuru sahibinin adı, görevi ve firması hakkında bilgi
-
Davet eden firmanın adı ve eksiksiz adresi
-
Talep edilen vize süresi (birden fazla seyahat olacak ise)
-
Seyahatin amacı (firma/fuar vs. bilgiler belirtilmeli)
-
Seyahat, konaklama vs. giderlerinin karşılanacağına dair belge
11- İTHALAT-İHRACAT FATURALARI (Fotokopi):
Almanya ile daha önce yapılan iş temaslarını belgelemek üzere, varsa, ithalat-ihracat faturaları ve gümrük belgelerini ekleyiniz. Söz konusu evraklar uzun süreli vize taleplerinde yardımcı olabilir.
12- OTEL-BİLET REZERVASYONU-FUAR GİRİŞ KARTI:
Seyahat tarihlerine ait Otel-Uçak Rezervasyonu ve fuar ziyareti yapılacak ise fuar giriş kartı eklenmelidir.
13- BANKA HESAPLARI:
Güncel, şirket adına ya da şahsa ait banka hesapları dökümü (Son 3 ay yeterlidir).
14-BAĞKUR VEYA SGK BELGESİ:
Bağkur hizmet dökümü, Şirket ortağı SGK’lı ise, iş’e Giriş Bildirgesi+SGK Hizmet Dökümü+Son 3 aylık Maaş bordrosu.
15- ODA HİZMET BEDELİ, KONSOLOSLUK VİZE HARCI VE IDATA KOORDİNASYON ÜCRETİ:
Oda Hizmet Bedeli: 100.00 TL’dir. Konsolosluk Vize Harcı: 60.00 Euro’dur. IDATA Koordinasyon Ücreti: 90.00 TL’dir.
Almanya Başkonsolosluğu vize harcı EURO olarak tahsil edilmektedir. Bu nedenle Oda’mızdan yapılacak vize başvurularında söz konusu vize harçları, (evraklarınız, Oda’mız Vize Servisi Personeli tarafından incelendikten sonra) Türkiye İş Bankası Sirkeci Şubesi, 1385-0001722 No.lu Oda Hesabına Euro (60.00 Euro) olarak başvuru sahibi tarafından yatırılacaktır.
IDATA, 03.01.2014 tarihinde Koordinasyon Ücretini günlük döviz kuruna göre alacağını bildirmiştir. Bu nedenle günlük döviz kurundaki değişikliklere göre 90.00 TL üzerinden oluşan +/- fark Üyelerimizden talep edilecek veya iade olunacaktır.
16-SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI (SÖZKONUSU POLİÇENİN ASIL, ÜZERİNDE ISLAK İMZA VE KAŞE BULUNMASI GEREKMEKTEDİR.)
Almanya Başkonsolosluğu bütün vize başvuruları için “Seyahat Sağlık Sigortası” talep etmektedir. SGK’dan verilen AT11 Belgesi esas itibariyle yeterli değildir.
Seyahat Sağlık Sigortası aşağıda belirtilen hizmetleri kapsamalıdır:
-
Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli olmalıdır.
-
Acil tıbbi müdahale, hastanede acil yatılı tedavi ve hastalık halinde ikamet edilen ülkeye geri gönderilme ile ilgili masrafları içermelidir.
-
Teminat Limiti en az 30.000 Euro olmalıdır.
-
Bu sigortadan kaynaklanabilecek alacakların tahsilat imkanları belirtilmelidir. Örneğin sigorta şirketinin Schengen Ülkelerinde, İsviçre’de veya Liechtenstein’de bulunan bir temsilciliği olmalıdır.
-
Sigortanın geçerlilik tarihi Almanya’ya ilk seyahat edeceğiniz tarihlerin 1 gün evvel ve 1 gün sonrasını kapsaması gerekmektedir.
17-KİMLİK:
Müracaat sahibine ait okunaklı Kimlik fotokopisi.
18-PASAPORT:
Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır. Ayrıca pasaportların tahrip edilmemiş, üzerinde tahribat yapılmamış ve en az 2 adet boş vize sayfasının (gümrük ve döviz kayıtları kısmına vize tatbik edilemez) olmasına dikkat ediniz. Pasaportun “hamilinin imzası ” kısmı imzalı olmalıdır. Pasaportunuzun son 10 sene içinde çıkartılmış olması gerekmektedir.
Varsa eski pasaportlarınızı belgelerinize ekleyiniz. Pasaportunuzda hiç Schengen vizeniz yoksa, Emniyet Müdürlüklerinden “daha önce pasaportunuz olup – olmadığına” ilişkin protokol yazısı alınması gerekmektedir. Pasaportunuzun resimli sayfasının fotokopisini ekleyiniz.
ÖNEMLİ NOT:
Daha önce ret almış pasaport sahiplerinin ilgili konsolosluğun Vize toplama merkezine (IDATA) şahsen başvurması gerekmektedir.
Vize için Konsolosluklara teslim edilen pasaportun geri alınmasında tamamen Oda'mız kontrolü dışında gecikmeler olabilmektedir. (Örneğin; Konsolosluğa verilen evraklara ilaveten belge talep edilebilir veya başvuru sahibi şahsen görüşmeye davet edilebilir, herhangi bir nedenle başvuru sahibinin konsolosluk nezdinde ki soruşturması uzun sürebilir).
İlgili Konsolosluklardan ret, iade veya vizeli olarak alınan pasaportlar, sahipleri tarafından 15 gün içinde geri alınmadığı takdirde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edilecektir. Bu itibarla üyelerimizin seyahat tarihlerinin tespitinde özellikle bayram, yılbaşı ve yoğun fuar dönemlerinde ihtiyatlı davranmaları önemle hatırlatılır.
Dostları ilə paylaş: |