Anexa 1 la memorandumul intern nr. 87869 / 17.05.2018
Raspunsurile aferente etapei de consultare publică pentru Ghidul solicitantului. Condiţii specifice de accesare a fondurilor pentru apelul de proiecte nr. POR/2017/1/1.1.A./1. Axa prioritară 1, Prioritatea de investiții 1.1, Operațiunea A - Infrastructura de inovare și transfer tehnologic. Programul Operaţional Regional 2014-2020
Nr. adresa
Denumire solicitant
Comentariu
Raspuns
Ghid specific 1.1.A – consultare publică
-
1
73006/30.05.2017
INCDMTM bucurești – Centrul Releu de Transfer Tehnologic și Consultanță
. În cadrul subcapitolului: 4.3 Eligibilitatea proiectului și a activităților
B. Componenta/măsura de ajutor de minimis implică sprijinirea personalului entităților de transfer tehnologic, inclusiv achiziționarea de servicii specifice de transfer tehnologic în domeniile de specializare inteligentă naționale sau regionale (altele decât cele realizate cu personalul propriu):
Se prevăd 3 tipuri de activităţi:
a. Activităţi de transfer tehnologic specific;
b. Activităţi de internaţionalizare;
c. Drepturi salariale pentru personalul implicat în activitatea de transfer tehnologic, în limita a maxim 20% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente ajutorului de minimis.
Observaţii:
· În corelare şi cu Cap. 4.4.3 Categorii de cheltuieli eligibile în cadrul acestui apel de proiecte; COMPONENTA B – SPRIJINIREA PERSONALULUI ENTITATILOR DE TRANSFER TEHNOLOGIC ŞI A SERVICIILOR SPECIFICE (ALTELE DECÂT CELE PRESTATE DE PERSONALUL PROPRIU) – Poziţia 25: Cheltuieli salariale – Subcategoria 87: onorarii / venituri asimilate salariilor pentru experţi proprii / cooptati – la cheltuieli incluse: în limita pragului de minimis, limitarea la 20% a cheltuielilor salariale pentru personalul implicat în activitatea de transfer tehnologic crează situaţia în care majoritatea activităților de transfer tehnologic vor trebui externalizate. Prevederea creează o situație absurdă, descurajând dezvoltarea de competențe în cadrul centrului de transfer tehnologic (cu 20% din 200.000 de euro nu se poate plăti nici măcar un specialist 24 luni), deci entitate sprijinită va deveni un intermediar, aceasta accesând bani pentru a plăti servicii unor terți;
· Având în vedere faptul că se doreşte ca rezultatul proiectului să fie sustenabil, șansele de a deveni sustenabil sunt ZERO în situaţia în care un manager intermediază doar transferul tehnologic;
· Considerăm că nu ar trebui limitată sub nicio formă cheltuiala cu salariile pe ajutorul de minimis, aceasta fiind esența dezvoltării și funcționării centrului de transfer tehnologic. Din contra, ar trebui menționat un procent maxim de externalizare, majoritatea cheltuielilor de la punctul a. Activități de transfer tehnologic specific fiind recomandabil a fi realizate cu personalul propriu, serviciile executate de terţi fiind în limita de 20-25%.
Ajutorul de minimis nu este destinat numai cheltuielilor salariale ale angajatilor. Exista situatii in care angajatii ITT sunt finantați de la bugetul de stat, iar angajarile sunt limitate la numarul de posturi disponibile. S-a luat in calcul majorarea procentului de cheltuieli salariale insa acesta nu va depasi ½ din cuantumul ajutorului de minimis. Va rugam consultati ghidul specific cu privire la procentul final.
-
2
73006/30.05.2017
INCDMTM bucurești – Centrul Releu de Transfer Tehnologic și Consultanță
2. Punctaj acordat
Referitor Anexa 10.2 - Grila de evaluare tehnică și financiară; Cap.1: Contribuţia proiectului la realizarea obietivelor specifice priorităţii de investiţie 1.1, vă rugăm sa precizați cum se aplică punctajul de la criteriile 1.1-1.4 pentru entități de transfer tehnologic noi. Astfel, dacă luăm în calcul că acestea pleacă de la zero, punctajul este maxim la toate criteriile. De asemenea, vă rugăm să precizați dacă entitatea tehnologică nouă face parte din una veche, fiind un punct de lucru, dacă valoarea creșterilor indicatorilor precizați la punctele 1.1-1.4 se raportează la zero sau la cifrele înregistrate de entitatea veche.
Pentru entitatile nou create, punctajul la aceste subcriterii este maximum. Precizam totusi ca aceste entitati vor fi punctate corespunzator la experienta in domeniul transferului tehnologic, maturitatea proiectului, si capacitatea solicitantului de implementa proiectul. Pentru cel de-al doilea aspect semnalat se va lua in considerare experienta entitatii existente, intrucat nu vorbim de o noua entitate ci de un punct de lucru diferit.
-
3
73006/30.05.2017
INCDMTM bucurești – Centrul Releu de Transfer Tehnologic și Consultanță
3. Nivelul de salarizare
Vă rugăm să precizați dacă există limite salariale pentru angajații centrului de transfer. Singurele limite legale sunt cele pentru activitatea de cercetare, dar considerăm că transferul tehnologic nu se încadrează strict în această definiție.
Nu exista limitari cu privire la cuantumul cheltuielilor salariale ale personalului centrului, decat raportat la un anumit procent din valoarea ajutorului de minimis solicitat/acordat. Totusi precizam ca in cadrul planului de afaceri solicitantul va justifica toate cheltuielile aferente implementarii proiectului.
-
4
73007/30.05.2017
EURONEST ICT-Cluster
Subcap. 2.1
Apelul de proiecte cu nr. POR/2016/1/1.1/A/1 este non-competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare.
Subcap. 2.8
Mecanismul de evaluare și selecție este unul non-competitiv, in conditiile in care se respecta regula ordinii depunerii proiectelor pentru blocarea sumelor solicitate a proiectelor depuse, cu conditia indeplinirii criteriilor de verificare a conformității și eligibilitatii și cu conditia intrunirii pragului minim pentru a fi admise. Pentru detalii va ruga,consultati sectiunea 6.2.3 a prezentului ghid.
Justificare:
Analizând scrisorile de intenție care au parcurs etapele 2 și 3 prevăzute la pag. 5 din prezentul ghid și bugetele alocate regiunilor (pag. 11), reiese limpede că fondurile alocate nu sunt suficiente pentru toți aplicanții eligibili, prin urmare apelul este competitiv, cu excepția cazului în care alocările nu vor fi suplimentate.
Propunere de modificare:
Sucap. 2.1
Apelul de proiecte cu nr. POR/2016/1/1.1/A/1 este competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare.
Regula legata de primul venit, primul servit se va respecta chiar daca alocarea regionala va fi depasita de valoarea solicitata a proiectelor. Proiectele care nu se incadreaza in alocarea regionala vor fi mentinute in lista de rezerva pana la o eventuala relansare a apelului si/sau decizia AMPOR de a le considera respinse.
De asemenea, va rugam sa aveti in vedere si posibilitatea supracontractării in limitele prevderilor legale, insa numai cu decizia AMPOR. Tipul de apel nu va fi modificat, decizia făcând parte din pachetul de masuri de simplificare necesare pentru urgentarea contractarii şi evitarea măsurilor de dezangajare la finalul anului 2018.
-
5
73007/30.05.2017
EURONEST ICT-Cluster
Subcap.2.2
În functie de gradul de acoperire a bugetului alocat apelului/bugetelor regionale alocate în cadrul apelului, depunerea proiectelor poate fi suspendata, insa nu mai devreme de primele 2 luni ale apelului, respectiv nu mai devreme de data de .................ora ..................
Justificare:
Raportat la complexitatea proiectelor și coroborat cu experiența elaborării unor cereri de finanțare pentru alte apeluri cu componentă de CDI și lucrări de construcții, apreciem că perioada de 2 luni este insuficientă pentru pregătirea unor aplicații de calitate, astfel încât nu ar trebui introdusă în ghid o astfel de limită de timp sau aceasta ar trebui, oricum, extinsă la minimum 4 luni.
Propunere de modificare:
Subcap.2.2
În functie de gradul de acoperire a bugetului alocat apelului/bugetelor regionale alocate în cadrul apelului, depunerea proiectelor poate fi suspendata, insa nu mai devreme de primele 4 luni ale apelului, respectiv nu mai devreme de data de .................ora ..................
Avand in vedere ca apelul este destinat exclusiv celor care au depus scrisori de intentie si au parcurs etapele 2-3 ale mecanismului aferent AP 1, propunerea dvs. nu se acceptă. Apelul pentru exprimarea interesului este finalizat inca din lunile aprilie/mai 2017 şi prin urmare pana la data estimata de lansare a apelului aferent 1.1.A –iulie/august 2017, solicitantii au timpul necesar pentru pregatirea proiectelor. In plus, primul contact al potenţialilor solicitanţi cu ghidul specific aferent P.I. 1.1A s-a realizat in luna mai 2017 prin procedura de consultare publica, prin urmare solicitantii interesati au cunostinta despre conditiile principale de accesare a finantarii.
-
6
73007/30.05.2017
EURONEST ICT-Cluster
Subcap. 2.7
Solicitanții prezentului apel de proiecte sunt entitățile de inovare și transfer tehnologic definite conform Ordonanței 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare, acreditate sau care urmează a fi acreditate în baza HG nr. 406/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice specifice privind constituirea, funcționarea, evaluarea și acreditarea entităților din infrastructura de ITT, precum și modalitatea de susținere a acestora.
*În cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, solicitantul la finanțare/liderul de parteneriat trebuie să fie autorizat provizoriu/acreditat, de la momentul depunerii cererii de finanțare ca entitate de transfer tehnologic (doar pentru proiectele exclusiv de servicii). În toate celelalte cazuri autorizarea/acreditarea trebuie obținută în termen de max. 6 luni de la efectuarea plății finale în cadrul proiectului
Justificare:
Având în vedere discuțiile purtate în cadrul sesiunilor de informare organizate de ADR Nord-Est, în perioada decembrie 2016 – martie 2017, precum și metodologia de elaborare a scrisorilor de intenție, în baza căreia au fost depuse și pre-selectate aplicațiile care pot depune cereri de finanțare în cadrul prezentului apel (după parcurgerea etapelor 2 și 3, cf. pag. 5 din prezentul ghid), entitățile care se pot acredita ca entitate de inovare și transfer tehnologic ar trebui să poată fi unul/oricare dintre membrii parteneriatului/consorțiului, nu doar solicitantul.
De altfel, raportat la obiectivele axei 1 și la activitatea de transfer tehnologic în sine, este puțin probabil ca o singură entitate să poată implementa, cu succes, un proiect de transfer tehnologic per se, în absența unor parteneriate cu stake-holderi relevanți pentru domeniul ales. În acest sens, considerăm că ar trebui reformulată mențiunea din ghid în sensul acceptării acreditării fie a întregului parteneriat, fie a oricărui membru din consorțiu ca ITT.
Propunere de modificare:
Subcap. 2.7
Solicitanții prezentului apel de proiecte sunt entitățile definite la subcap. 4.2 Eligibilitatea solicitanților și a partenerilor (dacă este cazul), alin. 1. Forma de constituire a solicitantului/ partenerilor, pct. A,B și C, și sunt entități de inovare și transfer tehnologic definite conform Ordonanței 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare, acreditate sau care urmează a fi acreditate în baza HG nr. 406/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice specifice privind constituirea, funcționarea, evaluarea și acreditarea entităților din infrastructura de ITT, precum și modalitatea de susținere a acestora. În cazul proiectelor depuse în parteneriat, entitatea de transfer tehnologic poate fi solicitantul sau unul dintre parteneri.
*În cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, solicitantul la finanțare/partenerul trebuie să fie autorizat provizoriu/acreditat, de la momentul depunerii cererii de finanțare ca entitate de transfer tehnologic (doar pentru proiectele exclusiv de servicii). În toate celelalte cazuri autorizarea/acreditarea trebuie obținută în termen de max. 6 luni de la efectuarea plății finale în cadrul proiectului
Cu privire la parteneriatele posibile intre ITT se va avea in vedere propunerea dvs. Cel putin un membru al parteneriatului trebuie sa fi depus scrisoarea de intentie si sa fie acreditat/autorizat ca ITT, in conditiile prevazute de ghidul specific. Liderul de parteneriat va fi cel care va obtinera autorizarea/acreditarea de ITT. In cazul in care proiectul nu vizeaza crearea unei noi entitati de inovare si transfer tehnologic, acreditarea/autorizarea provizorie trebuie demonstrata cel mai tarziu in etapa de precontractare, în termenul prevăzut de prezentul ghid, cu condiția demonstrării, încă de la momentul depunerii cererii de finanțare, a inițierii demersurilor (prin solicitarea adresată și înregistrată la autoritatea responsabilă) necesare pentru obținera respectivelor acreditări/autorizări.
Va rugam sa aveti in vedere forma finala a criteriului in conformitate cu ghidul specific aplicabil.
-
7
73007/30.05.2017
EURONEST ICT-Cluster
Subcap. 3
Unitatile și institutiile de drept public, cu exceptiile anterior mentionate, sunt considerate intreprinderi mari, iar cuantumul intensitatii ajutorului de stat regional se va stabili in consecinta.
Subcap. 3.3.2
|
Categoria in care se incadreaza solicitantul/Regiunea de dezvoltare/Perioada de aplicabilitate a intensitatii
|
NE
|
SE
|
SM
|
|
SV
|
V
|
NV
|
|
C
|
|
2014-2020
|
% maxim din valoarea eligibila a proiectului
|
intreprindere mare
Beneficiarii de drept public sunt considerati lntreprinderi mari, in anumite conditii (buget si nr. locuitori)
|
50%
|
50%
|
50%
|
50%
|
35
%
|
50
%
|
50
%
|
% maxim din valoarea eligibila a proiectului
|
intreprindere mijlocie
|
60%
|
60
%
|
60
%
|
60%
|
45
%
|
60
%
|
60
%
|
% ma xim din valoarea eligibila a proiectului
|
intreprindere mica/micro
|
70%
|
70
%
|
70
%
|
70%
|
55
%
|
70
%
|
70
%
|
Justificare:
Intensitatea ajutorului de stat regional este extrem de neatractivă pentru potențialii aplicanți. Pentru universități și/sau autorități publice locale, rata de cofinanțare este de 50%, ceea ce reduce ab initio numărul de aplicanți doar la acele entități care pot asigura aceste sume din bugetele proprii.
În aceste condiții, considerăm că este necesară identificarea unor oportunități de reducere a acesteia prin: a) corelarea/integrarea cu alte programe (eventual cele finanțate prin PNIII), prin care o parte din cofinanțare să fie asigurată de la bugetul de stat; b) posibilitatea includerii contribuției in kind pentru acele proiecte la care solicitanții/partenerii pun la dispoziție teren sau construcții deja existente; c) introducerea unor excepții pentru solicitanții/partenerii de tip instituții publice sau universități.
Propunere de modificare:
Subcap. 3
Unitatile și institutiile de drept public, cu exceptiile anterior mentionate, sunt considerate intreprinderi mici/mijlocii, iar cuantumul intensitatii ajutorului de stat regional se va stabili in consecinta.
Subcap. 3.3.2
|
Categoria in care se incadreaza solicitantul/Regiunea de dezvoltare/Perioada de aplicabilitate a intensitatii
|
NE
|
SE
|
SM
|
|
SV
|
V
|
NV
|
|
C
|
2014-2020
|
% maxim din valoarea eligibila a proiectului
|
intreprindere mare
Beneficiarii de drept public sunt considerati lntreprinderi mari, in anumite conditii (buget si nr. locuitori)
|
50%+
Bonus 10-20% alte surse
|
50%
|
50%
|
50%
|
35
%
|
50
%
|
50
%
|
% maxim din valoarea eligibila a proiectului
|
intreprindere mijlocie
|
60%
|
60
%
|
60
%
|
60%
|
45
%
|
60
%
|
60
%
|
% ma xim din valoarea eligibila a proiectului
|
intreprindere mica/micro
|
70%
|
70
%
|
70
%
|
70%
|
55
%
|
70
%
|
70
%
|
In cadrul POR 2014-2020 nu se accepta contributia in natura.Propunera dvs nu se accepta avand in vedere prevederile legale cu privire la incadrarea in categoria intreprinderilor mari. De asemenea, referitor la solicitarea de majorare a procentajului pentru schema de ajutor de stat, precizăm că acesta a fost stabilit de Comisia Europeană care a aprobat Harta intensităţilor maxime a ajutorului de stat regional 2014-2020 pentru România în conformitate cu prevederile noilor Liniilor directoare privind ajutorul de stat regional adoptate de Comisie în iunie 2013. Incadrarea în categoria IMM respecta prevederile legale in vigoare. Va rugam sa aveti in vedere forma finala a prevederilor ghidului specific aplicabil.
-
8
73007/30.05.2017
EURONEST ICT-Cluster
Subcap. 3.4.1.
-
Valoarea maxima a ajutorului, in regim de minimis, ce poate fi acordata unei intreprinderi unice (a se vedea mai jos), din fonduri publice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro, echivalent in lei,Ia cursuI de schimb lnforEuro valabil la data acordarii ajutorului.
Subcap. 3.5 Data acordării ajutorului de stat regional/ajutorului de minimis
Ajutoarele de stat/de minimis aplicabile se considera acordate Ia momentul în care dreptul legal de a beneficia de aceste ajutoare este conferit întreprinderii In temeiul legislatiei nationale aplicabile, indiferent de data Ia care ele se platesc lntreprinderii respective.
In cazul POR, data acordarii ajutorului este data Ia care intra în vigoare contractul de finantare aferent proiectului propus prin cererea de finantare, indiferent de momentul efectuarii platilor/ rambursarilor efective.
Justificare:
Beneficiarii din categoria universități, dar și alte entități care au accesat fonduri din cadrul POSCCE 2007-2013 sau alte surse de finanțare în exercițiul financiar 2007-2013 au finalizat ultimele proiecte cu componentă de minimis în anul 2015, astfel încât, la acest moment, nu mai sunt eligibile pentru ajutorul de minimis.
Pentru a facilita accesul la finanțare și, implicit, pentru a garanta implementarea unor proiecte de succes prin posibilitatea achiziționării de servicii de consultanță de specialitate și implicarea unor resurse umane cu expertiză adecvată în vederea optimizării rezultatelor transferului tehnologic, considerăm necesară fie luarea în considerare a datei acordării ajutorului de minimis la momentul contractării (începând cu 1 ianuarie 2018), așa cum rezultă din interpretarea mențiunii de la subcap. 3.5 (pag. 21 din Ghid), fie prelungirea termenului de depunere după această dată (1 ianuarie 2018).
Propunere de modificare:
Subcap. 3.4.1.
-
Valoarea maxima a ajutorului, in regim de minimis, ce poate fi acordata unei intreprinderi unice (a se vedea mai jos), din fonduri publice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali inainte de data contractării cererii de finantare si anul curent al contractării cererii de finantare) este de 200.000 de euro, echivalent in lei,Ia cursuI de schimb lnforEuro valabil la data acordarii ajutorului.
Propunerea dvs nu se accepta. Condiţia a fost introdusă în conformitate cu REGULAMENTUL (UE) NR. 1407/2013 AL COMISIEI din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis
Perioada de trei ani care urmează să fie luată în considerare în sensul regulamentului anterior mentionat ar trebui evaluată în mod constant, astfel încât, atunci când se acordă un nou ajutor de minimis, să se ia în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în cursul exercițiului financiar respectiv și în cursul celor două exerciții financiare precedente.
-
9
73007/30.05.2017
EURONEST ICT-Cluster
Subcap. 4.2, alin. 3
3) Acreditări solicitate pentru solicitant/lider de parteneriat
(...) În cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, solicitantul la finanțare/liderul de parteneriat trebuie să fie autorizat provizoriu/acreditat, de la momentul depunerii cererii de finanțare ca entitate de transfer tehnologic
*(...) Solicitanții care sunt acreditați până la data depunerii cererii de finanțare și/sau în etapa precontractuală vor fi punctați suplimentar în cadrul grilei de evaluare tehnice și financiare.
Propunere de modificare:
3) Acreditări solicitate pentru solicitant/ partener
(...) În cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, solicitantul la finanțare/liderul de parteneriat trebuie să fie autorizat provizoriu/acreditat, de la momentul depunerii cererii de finanțare ca entitate de transfer tehnologic
*(...) Solicitanții/partenerii care sunt acreditați până la data depunerii cererii de finanțare și/sau în etapa precontractuală vor fi punctați suplimentar în cadrul grilei de evaluare tehnice și financiare.
A se vedea raspunsul cu privire la acestea aspecte in corelare cu eligibilitatea parteneriatului intre ITT. Va rugam sa consultati forma finala a ghidului specific pentru criteriul respectiv.
-
10
73010/30.05.2017
TDP PARTNERS
-
În cadrul subcapitolului 4.3 Eligibilitatea proiectului și a activităților,
-
Componenta/măsura de ajutor de minimis implică sprijinirea personalului entităților de transfer tehnologic, inclusiv achiziționarea de servicii specifice de transfer tehnologic în domeniile de specializare inteligentă naționale sau regionale (altele decât cele realizate cu personalul propriu):
La punctele a si c se prevăd:
-
activități de transfer tehnologic specific
-
Drepturi salariale pentru personalul implicat in activitatea de transfer tehnologic, in limita a maxim 20% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente ajutorului de minimis.
Limitarea de 20% a cheltuielilor salariale pentru personalul implicat în activitatea de transfer tehnologic duce la o situație absurdă, aceea ca majoritatea absolută a activității de transfer tehnologic trebuie externalizată. Prevederea creează o situație absurdă, descurajând dezvoltarea de competențe în cadrul centrului (cu 20% din 200.000 de euro nu se poate plăti nici măcar un specialist 12 luni), deci entitate sprijinită va deveni un intermediar, accesând bani pentru a plăti servicii unor terți.
Ținând cont că discutăm de o afacere care se dorește a deveni sustenabilă, șansele unui model de afaceri în care un manager intermediază doar transferul tehnologic de a deveni sustenabile sunt ZERO.
Considerăm că nu ar trebui limitată sub nicio formă cheltuiala cu salariile pe ajutorul de minimis, aceasta fiind esența dezvoltării și funcționării centrului de transfer tehnologic. Din contra, ar trebui menționat un proces maxim de externalizare, majoritatea cheltuielilor de la punctul “a. activități de transfer tehnologic specific” fiind recomandabil a fi realizate cu personalul propriu.
Se va analiza cresterea procentului de cheltuieli salariale din cadurl proiectului insa acesta nu va depasi 50% din valoarea solicitata in cadrul ajutorului de minimis. De asemenea va rugam sa aveti in vedere faptul ca unele ITT sunt create in cadrul unor entitati publice iar salariile se asigura de la bugetul de stat. Va rugam să consultati versiunea finala a ghidului cu privire la procentul respectiv.
-
11
73010/30.05.2017
TDP PARTNERS
-
Nivel salarial
Vă rugăm să precizați dacă există limite salariale pentru angajații centrului de transfer. Singurele limite legale sunt cele pentru activitatea de cercetare, dar considerăm că transferul tehnologic nu se încadrează strict în această definiție.
Exista limitare la suma totala care poate fi considerata eligibila in cadrul ajutorului de minimis, respectiv un procent maxim din valoarea solicitata aferenta ajutorului de minimis. Acestea nu vor putea depasi 50% din valoarea solicitata in cadrul ajutorului de minimis. Totusi precizam ca in cadrul planului de afaceri solicitantul va justifica toate cheltuielile aferente implementarii proiectului.
-
12
73010/30.05.2017
TDP PARTNERS
-
Punctaj
Vă rugăm precizați cum se aplică punctajul de la criteriile 1.1-1.4 pentru entități de transfer tehnologic noi. Astfel, dacă luăm în calcul că acestea pleacă de la zero, punctajul este maxim la toate criteriile.
De asemenea, vă rugăm precizați dacă entitatea tehnologică nouă face parte din una veche, fiind un punct de lucru, dacă valoarea creșterilor indicatorilor precizați la punctele 1.1-1.4 se raportează la zero sau la cifrele înregistrate de entitatea veche.
Pentru entitatile nou create, punctajul la aceste subcriterii este maximum. Precizam totusi ca aceste entitati vor fi punctate corespunzator la experienta in domeniul transferului tehnologic, maturitatea proiectului, si capacitatea solicitantului de implementa proiectul. Pentru cel de-al doilea aspect semnalat se va lua in considerare experienta entitatii existente, intrucat nu vorbim de o noua entitate ci de un punct de lucru diferit.
-
13
73012/30.05.2017
SC IPA SA
In cadrul Ghidului sunt prevazute la pct. 4.4.3 – Categorii de cheltuieli eligibile in cadrul acestui apel de proiecte, la componenta B – Sprijinirea personalului entitatilor de transfer tehnologic si a serviciilor specifice(altele decat cele prestate de personalul propriu al Entitatii de inovare si tr. tehnologic) cheltuielile 8, 29( 104, 108-115, 122). Daca este posibil si legal, va rugam sa includeti aceste cheltuieli ca fiind cheltuieli eligibile- inclusiv salariale- aferente ajutorului de stat/din componenta regionala, care sa poata fi utilizate si de catre entitatea juridica a Entitatii de Inovare si Transfer Tehnologic pentru sprijinirea personalului propriu a EITT; aceasta, avand in vedere si faptul ca, drepturile salariale pentru personalul implicat in activitatea de transfer tehnologic, sunt prevazuta a fi in limita a max. 20% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente ajutorului de minimis( adica max. 40 000 E, pe intreaga durata de 3 ani a proiectului, suma total insuficienta pt sustinerea activitatilor).
Exista limitare la suma totala care poate fi considerata eligibila in cadrul ajutorului de minimis, respectiv un procent maxim din valoarea solicitata aferenta ajutorului de minimis. Acestea nu vor putea depasi 50% din valoarea solicitata in cadrul ajutorului de minimis. Totusi precizam ca in cadrul planului de afaceri solicitantul va justifica toate cheltuielile aferente implementarii proiectului.
-
14
73014/30.05.2017
ASOCIATIA GAL SUCEVITA-PUTNA
Cu privire la : Ghidul Solicitantului- Conditii specifice de accesare a fondurilor , Apelul 1, PI 1.1, Operatiunea A- Sprijinirea enititatilor de inovare si transfer tehnologic , cu privire la punctul 2) obiectivele prioritatii de investitii prin sustinerea ITT in domeniile de specializare inteligenta nationale si/sau regionale , va transmitem solicitarea de a include in cadrul domeniilor de interventie prezentate in ghidul specific consultativ , domeniul turism , pentru regiunea Nord-Este , din urmatoarele considerente :
-
domeniile de interventie prezentate in ghidul specific consultativ - Ghidul Solicitantului- Conditii specifice de accesare a fondurilor , Apelul 1, PI 1.1, Operatiunea A- Sprijinirea enititatilor de inovare si transfer tehnologic , anexa prezentata la pagina 31 din ghid , pentru regiunea Nord -Est , nu include domeniul turism (traditii, etnografie, patrimoniu, ecoturim);
-
In Documentul Cadru Regional pentru Strategia pentru Cercetare si Inovare Regionala prin Specializare Inteligenta NORD-EST ,este identificat ca domeniu de specializare inteligenta , domeniul turismului , iar cu privire la domeniul turismului, Documentul Cadru Regional mentioneaza : „Aceste sectoare sunt limitate în ceea ce privește noua abordare: pentru sectorul biotehnologiilor cauza fundamentală a problemei este fragmentarea și absența masei critice, iar pentru sectorul de turism este lipsa inovării în materie de tehnologie,făcând parte din categoria sectoarelor care nu creează tehnologie, însă o utilizează.”
-
precizam ca Regiunea Nord Est are un potential turistic mare , pe toate cele trei componente de turism : patrimoniu,traditii, etnografie, ecoturism ;
-
proiectul propus in scrisoarea de intentie nr. 75/24.03.2017, cu titlul : „VATRA SATULUI - CENTRUL DE CERCETARE SI INOVARE IN TURISM, TRADITII SI PATRIMONIU CULTURAL IN MICROREGIUNEA SUCEVITA PUTNA”, este un proiect de impact regional , fiind unicul proiect in domeniul turismului , proiectul urmand a integra conceptul inovator , in centrul de transfer tehnologic care va fi realizat , in domeniul turismului , la nivel regional .
Asociatia GAL Sucevita -Putna , este o organizatie nonguvernamentala ,constituita prin parteneriat public privat , avand un numar de 81 de parteneri , functionand ca organism de management pentru dezvoltare rurala in judetul Suceava . Microregiunea Sucevița Putna acoperă o suprafață de 1.028 km2, cu o populație de 63.619 locuitori și cuprinde 15 comune și 1 oraș, respectiv comunele: Arbore, Brodina, Burla, Cacica, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Iaslovăț, Mănăstirea Humorului, Marginea, Poieni Solca, Putna, Straja, Sucevița, Ulma, Volovăț și orașul Solca, proiectele propuse in cadrul Scrisorilor de intentie transmise catre ADR NORD EST : „VATRA SATULUI - CENTRUL DE CERCETARE SI INOVARE IN TURISM, TRADITII SI PATRIMONIU CULTURAL IN MICROREGIUNEA SUCEVITA PUTNA” si
„CERT VET- GAL SUCEVITA PUTNA - CENTRUL DE CERCETARE AL PATOLOGIEI ECVINE, ANIMALE MARI SI BIOSECURITATE ALIMENTARA ”
fiind proiecte de impact regional, unice ca domeniu, in cadrul carora vor fi create doua centre de transfer tehnologic de impact regional pentru regiunea Nord Est
Domeniile de specializarea inteligenta sunt stabilite printr-un proces partenerial in cadrul concepte-note-urilor regionale. Varianta finala a ghidului specific va include domeniile identificate la nivel regional in cadrul documentelor respective. Nu sunt eligibile alte domenii avand in vedere prevederile POR 2014-2020 si ale mecanismului de implementare a AP 1
-
15
73015/30.05.2017
INCDCP ICECHIM Filiala Calărași
Marea majoritate a entităților de inovare și transfer tehnologic (ITT) din România au fost înființate în cadrul unor institute de cercetare sau universități, unități de drept public, finanțate preponderent de la bugetul de stat sau în cadrul unor proiecte cu buget controlat, astfel încât nu este posibilă acumularea de fonduri prin care să poată fi finanțate proiecte de transfer tehnologic având scopul de a stimula dezvoltarea regională. În special activitatea de informare tehnologică, nu este de natură de a genera venituri pentru entitățile care asigură aceste servicii, o astfel de activitate necesitând un sprijin financiar consistent din partea autorităților locale, județene și centrale care doresc să stimuleze în acest mod dezvoltarea economică regională. În plus, în condițiile în care mediul de afaceri din anumite regiuni este mai puțin dezvoltat, nu se poate aștepta din partea agenților economici cofinanțarea unor proiecte în condițiile în care nu există perspectiva certă de generare a unor venituri stabile care să asigure recuperarea acestei investiții. Astfel, considerăm că, dacă se dorește cu adevărat ca aceste entități să ia ființă și să contribuie în mod real la dezvoltarea regională, activitatea lor ar trebui finanțată, pe perioada derulării proiectului, exclusiv din fonduri publice alocate de la bugetul de stat, respectiv bugetele consiliilor locale/ județene. Prin urmare, în opinia noastră, modul în care fost conceput acest program, nu va putea conduce la absorbția fondurilor alocate de UE și nu va putea rezolva în mod real problemele cărora li se adresează ce au fost identificate în strategiile de dezvoltare regională, respectiv numărul mic de rezultate ale cercetării care se valorifică pe piaţă şi gradul redus de inovare al întreprinderilor.
Referitor la încadrarea tuturor entităților de drept public la categoria ”întreprinderi mari”, aceasta contravine atât legislației euroepene, cât și datelor furnizate de ANAF
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/informatii_publice/informatii_agenti_economici/lista_contrib_mari_mijlocii/!ut/p/a1/hc89D4IwEAbg3-LAyp00kMatoqEhxo0IXUxJ-DLYklLh74uGwUHrbXd53twdCMhBKDl1jbSdVrJ_9SK68i2PeECDlLLjHllMzxmNeRCTcAHFAvBHMXTlaULWvAP82X8B4SLJgazAcWIKoul1-X63YKoktAFhqroylfEfZhm31g7jzkMP53n2pZK1b7SH33yrRwv5B4PhnuV4C_vpxDZPbjNm_A!!/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/regiuneabucuresti_27122016.pdf
Conform legislației comunitare, precum și listei publicate de ANAF, ICECHIM, împreună cu majoritatea institutelor de cercetare din România, face parte din categoria întreprinderilor mijlocii, neîndeplinind niciunul dintre criteriile pe baza cărora sunt definite întreprinderile mari (numărul de angajați este mai mic de 250, cifra de afaceri pe anul anterior este mai mică de 50 mil Euro, ȘI valoarea totală a activelor este mai mică de 43 mil. Euro.
Prin urmare, încadrarea ICECHIM în categoria întreprinderilor mari reprezintă o limitare artificială suplimentară a posibilităților de accesare a acestor fonduri.
POR 2014-2020 este aprobat de CE prin decizia nr. C (2015) 4272/23.06.2015, cu modificările și completările ulterioare. In cazul in care nu este fezabilă linia de finanțare în urma lansării apelurilor specifice, MDRAP va analiza posibilitatea realocarii fondurilor aferente AP 1 sau, in masura in care este posibil, reajustarea liniei de finanțare.
Verificarea incadrarii in categoria IMM se realizeaza in conformitate cu prevederile Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si compeltarile ulterioare si nu raportat la reglementarile contabile si cele stabilite prin ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei marilor contribuabili şi a Listei contribuabililor mijlocii.
In conformitate cu prevederile Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si compeltarile ulterioare
-
Prin interpretarea per a contrario a art. 3, alin 2, rezulta definitia intreprinderii mari - peste 250 de angajaţi, au o cifra de afaceri anuală netă care depăşeşte 50 de milioane de euro, sau active totale care depăşesc 43 de milioane de euro, echivalent în lei.
-
Raportat la art 4 , art 4^1 -4^1 , rezulta urmatoarele: O întreprindere este autonomă dacă deţine mai puţin de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot (oricare dintre acestea este mai mare) în una ori în mai multe întreprinderi sau dacă una ori mai multe întreprinderi nu deţin mai mult de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot ale întreprinderii în cauză. Prin excepţie de la prevederile o întreprindere este considerată autonomă, neavând, prin urmare, nici o întreprindere parteneră, chiar dacă acest prag de 25% este atins sau depăşit de către următoarele categorii de investitori, cu condiţia ca aceşti investitori să nu fie legaţi, în sensul art. 4^4 din lege, individual sau în comun, de întreprinderea în cauză:
a) societăţi publice de investiţii, societăţi de capital de risc, persoane fizice sau grupuri de persoane fizice care realizează, conform declaraţiei anuale de venit, venituri majoritare din activitatea de investiţii în capital de risc (business angels) şi care investesc fonduri proprii în societăţi necotate la bursă, cu condiţia ca investiţia totală a acestor investitori în aceeaşi întreprindere să nu depăşească echivalentul în lei a 1.250.000 euro;
b) universităţi sau centre de cercetare fără scop lucrativ;
c) investitori instituţionali, inclusiv fonduri de dezvoltare regională;
d) autorităţi ale administraţiei publice locale, respectiv primăriile.
-
Raportat la ART. 4^5, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (3) al art. 4^2, o întreprindere nu poate fi considerată mică sau mijlocie dacă cel puţin 25% din capitalul social ori din drepturile de vot ale acesteia sunt controlate, direct sau indirect, în comun ori cu titlu individual, de către una sau mai multe organisme ori colectivităţi publice.
Avand in vedere cele de mai sus ghidul va fi corelat în consecință.
-
16
73015/30.05.2017
INCDCP ICECHIM Filiala Calărași
La capitolul 4.3 Eligibilitatea proiectului și a activităților – considerăm total inoportună devierea de la strategia de specializare inteligentă prin adăugarea la domeniile de intervenție a turismului, sectorului de construcții și a industriei auto (pagina 31). Mai mult, în timp ce la construcții și auto se poate discuta despre transferul tehnologic, în cazul turismului acesta pare a fi un non-sens.
Mecanismul de implementare al AP 1 in conformitate cu prevederile POR 2014-2020 cuprinde urmatoarele etape:
-
Etapa 1 - Realizarea Concept Note-ului Regional (CNR) la nivelul fiecăreia dintre cele şapte regiuni de dezvoltare eligibile pentru finanţare din Axa Prioritară 1 a POR 2014-2020, pe baza unei metodologii comune. CNR va fundamenta domeniile regionale de specializare inteligentă în sensul orientării acestora către sectoare economice clare, tipuri de servicii vizate pe grad de sofisticare, localizare, criterii de prioritizare, etc.
-
Etapa 2 – Apel pentru scrisori de intenţie din partea ITT Scrisorile de intenţie din partea ITT vor avea la bază o metodologie standard.
-
Etapa 3- Prioritizarea proiectelor conform informaţiilor din scrisorile de intenţii. Scrisorile de intenţii au fost analizate şi prioritizate de către structura partenerială care a elaborat concept note -ul.
-
Etapa 4 - Depunerea cererilor de finanţare de către ITT prin procedura standard de depunere a POR 2014-2020, la nivel regional. Alocarea fondurilor pe această operațiune cu ITT va fi realizată în mod etapizat, în funcție de atingerea țintelor intermediare ale indicatorilor propuși in cadrul proiectului.
Proiectele eligibile sunt cele care au parcurs etapele 2-3 ale mecanismului de mai sus. Astfel, domeniile de specializarea inteligenta sunt stabilite printr-un proces partenerial in cadrul concepte-note-urilor regionale. Varianta finala a ghidului specific va include domeniile identificate la nivel regional in cadrul documentelor respective.
Nu sunt eligibile alte domenii avand in vedere prevederile POR 2014-2020 si ale mecanismului de implementare a AP 1
-
17
73015/30.05.2017
INCDCP ICECHIM Filiala Calărași
Referitor la categoriile de cheltuieli eligibile/ neeligibile, dorim să vă atragem atenția asupra faptului că excluderea cheltuielilor de regie / administrative de la finanțare reprezintă o povară în plus pentru entitățile care doresc să deruleze astfel de proiecte, mărind și mai mult efortul financiar necesar din partea acestora, în condițiile în care sumele solicitate pentru cofinanțare sunt deja foarte mari, făcând astfel aproape imposibilă funcționarea acestora. În acest sens propunem introducerea unei cote forfetare a cheltuielilor indirecte de minim 20%.
Nu sunt considerate eligibile cheltuielile adminstrative legate de funcționarea ITT, cu excepția cheltuielilor salariale. Propunerea dvs nu este acceptată.
-
18
73015/30.05.2017
INCDCP ICECHIM Filiala Calărași
În încheiere, vă rugăm să clarificați în ce măsură este posibil ca entitățile de drept public, așa cumm sunt institutele naționale de cercetare-dezvoltare (INCD) să beneficieze de ajutorul regional și de minimis. Mai precis, în cazul INCD ICECHIM, care conform datelor ANAF și criteriilor UE este întreprindere mijlocie de drept public, este posibilă accesarea ajutorului de minimis în cadrul proiectului? Dar în cazul în care solicitantul este o autoritate publică locală?
Solicitantul este eligibil indiferent de categoria de intreprindere in care se incadreaza, nivelul de cofinantare fiind stabilit in functie de respectiva categorie. A se vedea raspunsul de mai sus cu privire la prevederile Legii 346/2004. De asemenea, eligibilitatea solicitantului se analizeaza prin raportare si la celelate criterii stabilite in cadrul ghidului specific.
-
19
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 5 Sectiunea 1.2. Care este mecanismul de implementare al axei prioritare 1: Promovarea transferului tehnologic
În cadrul prezentului apel sunt eligibili solicitantii si proiectele care au parcurs etapele 2-3 aferente mecanismului anterior menționat.
Propunere de modificare:
În cadrul prezentului apel sunt eligibili solicitantii si ideile de proiecte care au parcurs etapele 2-3 aferente mecanismului anterior menționat.
Propunerea dvs este acceptata partial, in masura in care proiectul rezultat in urma ideii de proiect se pliaza pe conditiile de eligibilitate din cadrul ghidului specific. Criteriul este reformat astfel: Proiectul/activitățile principale ale acestuia a/au constituit obiectul scrisorilor de intenție care a/au parcurs etapele 2-3 ale mecanismului de implementare a axei prioritare 1, în conformitate cu prevederile POR 2014-2020
-
20
73019/30.05.2017
ADR VEST
Nerespectarea indicatorului privind realizarea unei investiții inițiale, la finalul exercițiului financiar ulterior anului în care se realizează plata finală în cadrul contractului de finanțare, conduce la recuperarea integrală a finanțării acordate.
Verificare realizarii indicatorului de proiect legat de investitia initiala se va realiza dupa obtinerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar ulterior anului în care se realizează plata finală, deci în cursul urmatorului an calendaristic.
Nu rezulta in clar modalitatea de verificare a indicatorului.
Verificarea indeplinirii indicatorului legat de realizarea investitiei initiale se va raporta la activitatea de creare, extindere si prestare de servicii de transfer tehnologic. In cazul in care proiectul prevede atat crearea si/sau extinderea unui ITT, este necesara o anumita perioada pentru finalizarea si cuantificarea transferurilor tehnologice din cadrul proiectului.
Ghidul solicitantului, varianta finala va cuprinde clarificari in acest sens.
-
21
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 8 Sectiunea 1.9.1. Alti indicatori de proiect
i. Rata de crestere a numarului de transferuri tehnologice realizate de ITT
ii. Rata de crestere a numarului de studii tehnologice oferite întreprinderilor
Rugam inserare claificari legate de documentele in baza carora se va verifica atat la depunere cerere finantare pentru a avea punctul de pornire cat si ulterior in etapa de monitorizrae:
-
numarul de transferuri tehnologice realizate de ITT
numarul de studii tehnologice oferite de ITT.
Noile prevederi, precum si clarificari in acest sens sunt cuprinse in varianta finală a ghidului specific..
-
22
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 8 Sectiunea 1.9.1. Alti indicatori de proiect
Nerespectarea unuia dintre indicatorii menționați în cadrul prezentei subsecțiuni, la finalul exercițiului financiar ulterior anului în care se realizează plata finală în cadrul contractului de finanțare, conduce la recuperarea proporțională a finanțării nerambursabile acordate, raportat la nivelul asumat al respectivului indicator
Nerespectarea unuia dintre indicatorii menționați în cadrul prezentei subsecțiuni, la finalul exercițiului financiar ulterior anului în care se realizează plata finală în cadrul contractului de finanțare, conduce la recuperarea proporțională a finanțării nerambursabile acordate, raportat la nivelul asumat al respectivului indicator
Verificarea realizarii indicatorului de proiect legat de investitia initiala se va realiza dupa obtinerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar ulterior anului în care se realizează plata finală, deci în cursul urmatorului an calendaristic. Valorile se vor compara cu valorile aferente exercitiului financiar fiscal anterior depunerii cererii de finantare.
Referitor la recuperarea proportionala a finantarii nerambursabile
-
In cazul indicatorilor de tip rata crestere – daca se asuma o rata crestere de 10% si se realizeaza o crestere de 8% - se vor recupera doar 2% diferența nerealizată
-
Referitor indicator numar locuri de munca – daca se asuma un nr de 4 locuri de munca si se realizeaza 3, se va recupera 25%
Nu sunt specificatii legate de modalitatea de verificare a acestor indicatori – care este anul de pornire, care este anul final in care se verifica, cum si in baza a ce documenter se verifica numarul de transferuri tehnologice si numarul de studii tehnologice
Recomandare de inserare a unor exemple de calcul pentru clarificare termen recuperare proportionala in cazul acestor indicatori specifici.
Noile prevederi, precum si clarificari in acest sens sunt cuprinse in varianta finala a ghidului specific.Termenul limita de indeplinire a indicatorilor asumat este stabilit in cadrul contractului de finantare. Anul de pornire este anul anterior depunerii cererii de finanțare.
-
23
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 9 Sectiunea 1.10 Cuantumul cofinanțării acordate în cadrul prezentului apel de proiecte
Este la latitudinea solicitantului dacă proiectul include doar o singură componentă/un singur tip de investiție axată pe ajutorul de stat regional sau pe ajutorul de minimis, sau le poate include pe ambele, cu condiția respectării valorilor minime și maxime a finanțării nerambursabile solicitate, cu respectarea prevederilor secțiunii 2. 4la prezentul ghid.
Este la latitudinea solicitantului dacă proiectul include doar o singură componentă/un singur tip de investiție axată pe ajutorul de stat regional sau pe ajutorul de minimis, sau le poate include pe ambele, cu condiția respectării valorilor minime și maxime a finanțării nerambursabile solicitate, cu respectarea prevederilor secțiunii 2. 4la prezentul ghid.
Nu sunt insă eligibile proiectele care conțin doar activități finantate prin ajutor de minimis de tipul – Activitati internationalizare si/sau Drepturi salariale.
Nu este acceptata propunerea dvs. Pot exista proiecte doar aferente componentei de minimis cu conditia indeplinirii indicatorilor legati de transferul tehnologic si sunt respectate celelalte conditiile de eligibilitate aplicabile. De asemenea, a se vedea limitarile cheltuielilor incluse in cadrul componentei de minimis.
-
24
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 9 Sectiunea 2.1. Ce tip de apel de proiecte se lansează?
Apelul de proiecte cu nr. POR/2016/1/1.1/A/1 este non-competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finantare.
Solicitam clarificari daca acesta este un apel noncompetitiv. Portofoliul de proiecte din scrisorile de intentie este posibil sa depaseasca alocarea regionala. Se va merge pe sistemul primul venit, primul servit?
Regula legata de primul venit- primul servit se va respecta chiar daca alocarea regionala va fi depasita de valoarea solicitata a proiectelor. Proiectele care nu se incadreaza in alocarea regionala vor fi mentinute in lista de rezerva pana la o eventuala relansare a apelului si/sau decizia AMPOR de a le considera respinse.
De asemenea, va rugam a aveti in vedere si supracontractarea permisa de legislatia in vigoare, insa numai după ce AMPOR ia o decizie în acest sens
Tipul de apel nu va fi modificat, decizia facand parte din pachetul de masuri de simplificare necesare pentru urgentarea contractarii si evitarea masurilor de dezangajare la finalul anului 2018.
-
25
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 13-14 Sectiunea 3.1. Tipurile de întreprinderi
Unitățile și instituțiile de drept public, cu excepțiile anterior menționate, sunt considerate întreprinderi mari, iar cuantumul intensității ajutorului de stat regional se va stabili în consecință.
În scopul determinării intensităţii maxime a ajutorului regional, parteneriatele încheiate între entități de drept public vor fi încadrate în categoria întreprinderilor mari. De asemenea, parteneriatele între entități private și entități de drept public vor fi încadrate în categoria întreprinderilor mari.
Ghidul specific ar trebui să clarifice modul de abordare a determinării categoriilor de întreprinderi deoarece o mare parte a aplicanților sunt entitati de drept privat. Poate se pot da cateva exemple orientative
Se vor clarifica acest aspecte legate de incadrarea in categoria IMM.Verificarea incadrarii in categoria IMM se realizeaza in conformitate cu prevederile Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si compeltarile ulterioare.
-
26
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 24 Sectiunea 4.2. Eligibilitatea solicitanților și a partenerilor (dacă este cazul) punctul 2
Solicitantul/liderul de parteneriat/membru al parteneriatului a depus scrisoarea de intenție în cadrul apelului regional cu privire la exprimarea interesului pentru prezentul proiect
Solicitantul/liderul de parteneriat/membru al parteneriatului a depus scrisoarea de intenție în cadrul apelului regional cu privire la exprimarea interesului pentru prezentul proiect
În cazul în care între momentul depunerii scrisorii de intenție și momentul pregătirii pentru finanțare a proiectului intervin modificări din partea beneficiarului asupra proiectului (la depunerea scrisorii de intentie avem o idee asupra proiectului), atunci propunerea este ca la verificarea eligibilității proiectului să se accepte forma finală a proiectului deoarece beneficiarul și-a manifestat dorința prin scrisoarea de intenție asupra finanțării prin Axa 1 POR.
Propunere este acceptata, ghidul specific va fi ajustat in consecinta.
-
27
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 24 Sectiunea 4.2. Eligibilitatea solicitanților și a partenerilor (dacă este cazul) punctul 3
În cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, solicitantul la finanțare/liderul de parteneriat trebuie să fie autorizat provizoriu/acreditat, de la momentul depunerii cererii de finanțare ca entitate de transfer tehnologic.
(2.7, pag. 12)
Solicitanții prezentului apel de proiecte sunt entitățile de inovare şi transfer tehnologic definite conform Ordonanţei 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare, acreditate sau care urmează a fi acreditate în baza Hotărârii Guvernului nr. 406/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice specifice privind constituirea, funcţionarea, evaluarea şi acreditarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic, precum şi modalitatea de susţinere a acestora.
În cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, solicitantul la finanțare/liderul de parteneriat trebuie să fie autorizat provizoriu/acreditat sau să aibă începută procedura de acreditare (depus la ANCS dosarul) la momentul depunerii cererii de finanțare ca entitate de transfer tehnologic
Propunere acceptata pentru cazul în care proiectul nu se referă la crearea unei noi unități de prestare servicii de transfer tehnologic, Astfel, dovada acreditarii/autorizarii provizorii se va prezanta in etapa precontractuala.
-
28
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 25 Sectiunea 4.2. Eligibilitatea solicitanților și a partenerilor (dacă este cazul)
În etapa precontractuală, solicitantul va prezenta dovada capacității financiare (extras de cont bancar, dovada unei linii/ contract de credit emise de bancă/ instituţie financiar bancară/aport la capitalul societăţii/ Hotărârea Consiliului Local).
În etapa precontractuală, solicitantul va prezenta dovada capacității financiare (extras de cont bancar, dovada unei linii/ contract de credit emise de bancă/ instituţie financiar bancară/aport la capitalul societăţii/ Hotărârea Consiliului Local).
Propunem eliminarea documentului Aport la capitalul societatii – avand in vedere ca acesta ar putea fi reprezentat de un Contract de finantare asociat semnat intre firma si asociat in baza caruia nu s-ar putea verifica finantarea efectiva a societatii si existent banilor.
In cadrul listei documentelor obligatorii in etapa de precontractare nu apare deloc acest document.
Propunere partial acceptată. Se va mentiona aport la capitalul social, subscris si varsat.
-
29
73019/30.05.2017
ADR VEST
Pagina 28 Sectiunea 4.3 Eligibilitatea proiectului și a activităților
B. Componenta/măsura de ajutor de minimis implică sprijinirea personalului entităților de transfer tehnologic, inclusiv achiziționarea de servicii specifice de transfer tehnologic în domeniile de specializare inteligentă naționale sau regionale (altele decât cele realizate cu personalul propriu):
a. activități de transfer tehnologic specific
- organizarea şi
Dostları ilə paylaş: |