Antalya sit alanında sürekli gösteri istemiyor



Yüklə 11,39 Kb.
tarix28.07.2018
ölçüsü11,39 Kb.
#60730

Antalya sit alanında sürekli gösteri istemiyor
REFERANS – 08.07.2008
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özgen, Aspendos veya Perge gibi eserlerin sürekli etkinlikler için kullanımını eleştirdi. Özgen, bu eserlerin restorasyonunun herhangi bir ticari amaç olmaksızın yapılması gerektiğini kaydetti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özgen, Aspendos antik kenti yakınında Anadolu Ateşi tarafından inşa edilen Aspendos Arena Gösteri Merkezi’ni eleştirdi. Özgen, “Özellikle özel girişime dayalı ticari niteliğe de sahip etkinlikler için tarihi alanların tahsis edilmesini anlamak mümkün değil” dedi.

Özgen, Kemer bölgesi ve limana yönelik ağır yük taşımalarının kent turizmini olumsuz etkilediğini de belirtti. Özgen, Batı Çevre Yolu yapımı için acil finansman desteği sağlanmasını istedi.


Sit alanına gösteri merkezi
Aspendos antik kenti yakınında Anadolu Ateşi tarafından inşa edilen Aspendos Arena Gösteri Merkezi ile ilgili de eleştiride bulunan Özgen, “Özellikle özel girişime dayalı ticari niteliğe de sahip etkinlikler için tarihi alanların tahsis edilmesini anlamak mümkün değil. Aspendos veya Perge gibi ülkemizin veya insanlığın kültür mirasını oluşturan eşsiz eserlerin restorasyonu yapılsa dahi sürekli etkinlikler için kullanımı son derece yanlıştır” dedi. Özgen bu eserlerin restorasyonunun devlet veya sponsor desteğiyle, fakat herhangi bir ticari amaç olmaksızın yapılması gerektiğini kaydetti.
Özel sektörün restorasyon desteklerinin vergi muafiyeti gibi önlemlerle teşvik edilmesi gerektiğini belirten Özgen şunları söyledi: “Aksi halde restorasyon koşuluyla olsa dahi ticari amaçlı kullanımlara izin verilmesi tarihi eserlerin tahribatına yol açacaktır. Tarihi yerlerin gerekli koşullar yerine getirilerek az sayıda sembolik etkinlikler için kullanımı uluslararası tanıtım açısından kabul edilebilecek bir durum. Ancak, Aspendos veya Perge gibi tarihi alanların çeşitli gösteriler için sürekli kullanımı İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın otel olarak kullanılmasına benzer bir durumdur.”
Yola finansal destek istedi
Özgen bu tür olayların tekrarlanmasının devletin kültür veya sit alanları ile ilgili politikası hakkında ciddi kuşkular yaratacağını belirterek, “Toplumda tarih ve çevre duyarlılığının azalmasına neden oluyor. Aspendos ile ilgili olarak kamuoyunda soru işaretleri yaratan tahsis ve izinlerle ilgili olarak yetkili kurumlar tarafından tatmin edici açıklama yapılmaması da anlaşılır değil” dedi.
Özgen, Kemer bölgesi ve limana yönelik ağır yük taşımalarının kent turizmini olumsuz etkilediğini de belirtti. Özgen, Batı Çevre Yolu yapımı için acil finansman desteği sağlanmasını istedi.
Yüksek turizm sezonu içinde kent turizminin en önemli ulaşım güzergâhlarında TIR’lar, kamyonlar ve yakıt tankerleri ile dolu yoğun bir trafiğin yaşandığını belirten Özgen, “Özellikle Kemer bölgesi ve limana yönelik ağır yük taşımalarında Konyaaltı bölgesinde ana ve tali güzergâhları kullanılıyor. Mevcut trafik yapısı halkın mal ve can güvenliğini ve Antalya turizmini son derece olumsuz bir şekilde etkiliyor. Acil olarak ağır tonajlı taşıtların sirkülasyonu gün ve saat olarak sınırlanmalı. Daha önemlisi Batı Çevre Yolu’nun yapımına acil fon desteği sağlanmalı ve çalışmalar hızlandırılmalı” diye konuştu.
Antalya, açılan şirket sayısında ülke üçüncüsü
TOBB’un Türkiye genelinde açıkladığı verilere göre, 2008 ilk yarısında açılan şirket sayısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,6′lık azalma, kapanan şirket sayısında ise yüzde 19,2′lik bir artış oldu. İlk altı ay itibariyle Türkiye genelinde açılan şirket sayısı 56.204, kapanan şirket sayısı ise 21.749 olarak gerçekleşti. ATSO Başkanı Özgen aynı dönemde Antalya’da açılan şirket sayısının 2892 kapanan şirket sayısının ise 677 olduğunu belirtti.
Kapanan şirketlerde 8′inci
Özgen şu bilgileri verdi:
“Antalya’da geçen yıla oranla açılan şirket sayılarında yüzde 0,3 ve kapanan şirket sayılarında ise yüzde 13,3′lük bir azalma yaşandı. Aylık bazda değişim incelendiğinde, 2008 Haziran ayında Türkiye genelinde açılan şirket sayısı yüzde 5,6 oranında artarken kapanan şirket sayısı ise yüzde 21,9 artış gösterdi. Buna karşılık Antalya’da haziran ayında açılan şirket sayısı 452′den 450′ye gerilerken kapanan şirket sayısı ise değişmedi. Antalya, açılan şirket sayısı bakımından İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alırken şirket kapanışlarında ise sekizinci sırada.”
Yüklə 11,39 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin