Apartamente pentru familiile din Pata Rât la finalul proiectului de intervenție socială Pata-Cluj



Yüklə 16,53 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü16,53 Kb.
#89102



28 aprilie 2017

Cluj-Napoca
Apartamente pentru familiile din Pata Rât

la finalul proiectului de intervenție socială Pata-Cluj
Proiectul de intervenție socială Pata-Cluj, care are ca scop pregătirea desegregării teritoriale și incluziunii sociale a comunităților din Pata Rât și care a început în octombrie 2014, se va încheia în 30 aprilie 2017. În acest context, membrii echipei Pata-Cluj au prezentat rezultatele proiectului vineri, 28 aprilie, în cadrul unei mese rotunde alături de reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca, precum și pe parcursul unei conferințe de presă.
Pata-Cluj, un proiect integrat de incluziune a romilor din Pata Rât care a constat în intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional, a fost implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC) și partenerii săi: Fundația AltArt, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC).

În cadrul celor două evenimente din 28 aprilie au fost sumarizate atât rezultatele generale, cât și cele pe componente ale proiectului: locuire, educație și tineret, facilitare comunitară, acte de identitate și acces la drepturi sociale, management de caz, sănătate, ocupare, cultură și artă.


Sumarul rezultatelor esențiale ale proiectului Pata-Cluj în cifre detaliate pe componente îl găsiți atât în documentul alăturat, cât și în infograficul atașat.
“Pata Rât există în primul rând din motive structurale, este rezultatul unor procese economice și sociale complexe. Acolo trăiesc patru comunități cu istorii, specificități și nevoi diferite, însă problema pe care o constituie Pata Rât nu poate fi rezolvată doar prin măsuri de asistență socială. Vorbim de sărăcie extremă, de excluziune socială. Proiectul Pata-Cluj e o intervenție coordonată care face primul pas pentru desegregarea teritorială a Pata Rât. Ea nu ar trebui să existe așa cum există acum. Pata Rât e o zonă industrială, toxică, nu rezidențială. În viziunea noastră, ar trebui desființată ca zonă de locuire”, a subliniat în cadrul conferinței de presă Tonk Gabriella, manager de proiect Pata-Cluj.
Astfel, o componentă esențială a proiectului, cea de locuire socială, a înregistrat rezultate importante și concrete în cursul ultimelor luni. Astfel, 35 de familii din Pata Rât vor beneficia de apartamente de 1, 2 sau 3 camere în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj (Apahida, Baciu, Florești). Cele 35 de familii reprezintă 10% din totalul familiilor care locuiesc în Pata Rât. Până în 30 aprilie, familiile vor încheia cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj contracte de închiriere pe termen nelimitat, iar chiria lunară nu va depăși 100 de lei. Până în 31 iulie, beneficiarii se vor muta în noile apartamente finisate, dotate cu electrocasnice (aragaz, mașină de spălat, frigider). Familiile beneficiare au fost selectate pe baza unui set de criterii care a ponderat resursele și nevoile acestora, iar la formularea criteriilor au contribuit două treimi din familiile din Pata Rât. Este important de menționat faptul că aceste familii vor fi sprijinite în continuare prin intermediul asistenței familiale.
“La început, membrii comunității au privit cu scepticism proiectul. Li se făcuseră înainte multe promisiuni, au trecut prin multe încercări. Apoi, văzând că într-adevăr 35 de familii se vor muta în apartamente, văzând ajutorul oferit pentru ca să-și poată trimite copiii la școală, văzând toate rezultatele concrete ale proiectului, atitudinea multora s-a schimbat, iar acum încep să facă acțiuni pentru ca la viitoarea alocare de apartamente să aibă punctaj mai mare. Schimbarea de atitudine este un rezultat foarte important al proiectului”, a precizat Coraian Zoltán, directorul general ADI ZMC.
În cadrul conferinței de presă au fost oferite informații despre lansarea filmului documentar “Pata-Cluj”, regizat de Szakáts István, președintele Fundației AltArt. Premiera documentarului va avea loc sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 17:00, la Cinema Victoria. La eveniment s-a vorbit și despre Casa Tinerilor, o clădire de pe strada Locomotivei care va deveni un centru pentru activități cultural-artistice și sociale care dorește să conecteze comunitățile din Pata Rât cu toate celelalte comunități din Cluj-Napoca.

“Proiectul Pata-Cluj a subliniat importanța desegregării sociale, iar Primăria (colaborator în proiectul Pata-Cluj – n.red.) trebuie să utilizeze instrumente și metode eficiente pentru a continua acest demers”, a concluzionat Tonk Gabriella.


Mai multe informații despre proiectul Pata-Cluj, precum și fotografii și materiale video puteți găsi accesând websiteul oficial al proiectului: www.patacluj.ro, respectiv pagina de Facebook a proiectului: Pata-Cluj.
***

Proiectul Pata-Cluj, denumit integral “Intervenții sociale pentru desegregarea și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în Zona Metropolitană Cluj, inclusiv a romilor defavorizați” este susținut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului „Combaterea Sărăciei” (RO25), în valoare de 4.095.864 EUR.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. 
Pentru informații oficiale despre EEA și Norway Grants vă rugăm accesați www.eeagrants.org.

Despre Mecanismul Financiar Norvegian (Norway Grants)
 
Prin Mecanismul Financiar Norvegian și granturile EEA, Norvegia contribuie la reducerea disparităților sociale și economice și întărește relațiile bilaterale cu țările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează apropiat cu Uniunea Europeană prin Acordul privind Spațiul Economic European (EEA).

În perioada 2009-2014, Norvegia a contribuit cu 1,7 miliarde de euro. Granturile sunt disponibile pentru organizații nonguvernamentale, instituții academice și de cercetare, sectoarele publice și private din cele 12 state membre noi ale Uniunii Europene, Grecia, Portugalia și Spania. Există o cooperare largă cu organizații norvegiene și există activități care vor fi implementate până în 2016.

Domenii cheie de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și burse, societate civilă, sănătate și copii, egalitatea de gen, justiție și patrimoniu cultural.
 



www.patacluj.ro | info@patacluj.ro | +40 786 375 825 www.norwaygrants.org

Yüklə 16,53 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin