Asociatia judeteana de fotbal vaslui



Yüklə 86,82 Kb.
tarix30.12.2018
ölçüsü86,82 Kb.
#88136



REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE

CAMPIONAT LIGA a 5 -a VASLUI

SEZON 2016-2017

1. SISTEMUL COMPETIŢIONAL

1.1. Asociaţia Judeţeana de Fotbal Vaslui, prin organele sale de conducere, respectiv Comitetul Executiv, Presedintele AJF Vaslui precum si Secretarul General sau Comitetul pentru Competitii, organizeaza Campionatul Ligii a V-a si întocmeste programul competiţional, ţinând seama de programul competiţional stabilit la nivel de F.R.F. si AJF Vaslui, stabilind sistemul de promovare şi retrogradare, pe categorii, cu prevederile prezentului regulament, in concordanta cu prevederile ROAF, ediţia 2016.

In functie de situatiile ivite care nu se regasesc in prezentul Regulament, se vor considera in vigoare prevederile ROAF, RD si RSTJF editiile 2016, in eventualitatea in care situatia nu este prevazuta, o hotarare va fi luata de Comitetul Executiv al AJF Vaslui.



1.3. Terenul (stadionul) pe care cluburile organizeaza jocurile oficiale va fi omologat de catre Biroul pentru Competitii si Omologari, in baza solicitarilor clubului. Daca odata cu verificarea, terenul/stadionul a fost omologat provizoriu, decizia de Omologare va fi luata de Comitetul Executiv al AJF Vaslui.

Cluburile care au evoluat in sezonul anterior pe acelasi teren/stadion, intr-o competitie oficiala organizata de AJF Vaslui, beneficiaza din oficiu de omologare provizorie a terenului si au dreptul de a organiza jocuri oficiale pe teren propriu pina la omologare. Aceeasi prevedere se aplica si cluburilor care in prezent evolueaza pe un teren/stadion folosit in sezonul anterior competitie oficiala organizata de AJF Vaslui.

Cluburile care folosesc stadioane omologate deja de Federatia Romana de Fotbal pentru competitii oficiale, nu mai sunt obligate sa solicite omologarea daca respectivul teren intruneste conditiile tehnice necesare folosirii in Campionatul Ligii a 5 a sau Cupa Romaniei (acestea vor fi verificate din Procesul Verbal de Omologare intocmit de reprezentantul FRF ).

1.4. Campionatul Ligii a 5-a este organizat de A.J.F. Vaslui in 3 Serii, stabilite geografic dar si in baza solicitarilor formulate de cluburi .

Clasificarea echipelor si desemnarea echipelor care promoveaza in Liga a IV a, se va face la finalul celor 4 Faze, dupa cum urmeaza :



FAZA 1

( Campionat Regular )

jocurile se desfăşoară în sistem campionat


    • Tur/Retur –> Seria I - Vaslui VEST si Seria II - Vaslui EST în care fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare

si

    • Tur/Retur + Tur/Retur -> Seria III – Barlad în care fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari, de doua ori pe teren propriu şi de doua ori în deplasare.

FAZA 2

DOUA SERII de mini Play-Off si mini PlayOut

joaca doar echipele din Seria I - Vaslui VEST si Seria II - Vaslui EST

In cele 2 serii mini PlayOff (mini PlayOff - SERIA A si mini PlayOff - SERIA B) se califica :



mini PlayOff - SERIA A

- primele 2 echipe clasate la finalul Fazei 1, din Seria I - Vaslui VEST, precum si echipele clasate pe locurile 3 si 4 din Seria II - Vaslui EST

Aceste echipe vor intra in turneul mini PlayOff cu urmatorul punctaj :

- Loc 1 - Seria I - Vaslui VEST - 3 puncte ;

- Loc 2 - Seria I - Vaslui VEST - 2 puncte ;

- Loc 3 - Seria I - Vaslui EST - 1 puncte ;

- Loc 4 - Seria I - Vaslui EST - 0 puncte ;

fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare.



mini PlayOff - SERIA B

- primele 2 echipe clasate la finalul Fazei 1, din Seria II - Vaslui EST, precum si echipele clasate pe locurile 3 si 4 din Seria I - Vaslui VEST

Aceste echipe vor intra in turneul mini PlayOff cu urmatorul punctaj :

- Loc 1 - Seria II - Vaslui EST - 3 puncte ;

- Loc 2 - Seria II - Vaslui EST - 2 puncte ;

- Loc 3 - Seria I - Vaslui VEST - 1 puncte ;

- Loc 4 - Seria I - Vaslui VEST - 0 puncte ;

fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare.



mini PlayOut - SERIA A

- echipele clasate pe locurile 5 si 6 la finalul Fazei 1, din Seria I - Vaslui VEST, precum si echipele clasate pe locurile 7 si 8 din Seria II - Vaslui EST

Aceste echipe vor intra in turneul mini PlayOut cu 0 puncte :

Fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare.



mini PlayOut - SERIA B

- echipele clasate pe locurile 5 si 6 la finalul Fazei 1, din Seria II - Vaslui EST, precum si echipele clasate pe locurile 7 si 8 din Seria I - Vaslui VEST

Aceste echipe vor intra in turneul mini PlayOut cu 0 puncte :

Fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare.



FAZA 3

SEMIFINALELE CAMPIONATULUI Liga a 5 a Vaslui

Se califica primele 2 echipe clasate, la finalul disputarii meciurilor din FAZA 1 din Seria III – Barlad – precum si echipele clasate pe primele 2 pozitii la finalul turneelor mini PlayOff - SERIA A si mini PlayOff - SERIA B

Cele 6 echipe, vor fi imperecheate, prin tragere la sorti, in sistem Loc 1 Serie sau Loc 1 miniPlayOff vs Loc 2 Serie sau Loc 2 miniPlayOff, urmand a fi disputat un baraj (2 meciuri), in sistem tur/retur; echipa care a ocupat Loc 1 Serie sau Loc 1 miniPlayOff urmand a organiza jocul retur acasa.

Nu se pot intalni in aceasta faza echipe care au evoluat in Faza 2 in aceeasi serie. Daca in timpul efectuarii tragerii la sorti, apare aceasta situatie, va fi extrasa o alta echipa. Daca aceasta situatie apare la finalul tragerii la sorti, tragerea la sorti va fi reluata.



FAZA 4

FINALA CAMPIONATULUI Liga a 5 a Vaslui

Se califica cele 3 echipe, castigatoare ale meciurilor de baraj din Faza 3. Cele 3 vor juca fiecare cu fiecare, odata acasa si odata in deplasare. Meciurile vor se vor desfasura conform schemei Berger - 4 echipe.

Promovează în Liga a IV-a 2 echipe din Campionatul Ligii a V-a, stabilite conform regulamentului de organizare si desfasurare Campionat Liga a V a.

In eventualitatea in care, in Faza I de desfasurare a Campionatului Ligii a IV a, pina in etapa a XII a (inclusiv), se desfiinteaza/se retrag/sunt excluse sau sunt retrogradate doua echipe, echipele situate pe locurile 7 si 8 la finalul Campionatului Ligii a IV a vor juca un joc de baraj (tur/retur) cu echipa clasata pe pozitia a 3 a si a 4 a din ierarhia finala a Ligii a V a, echipa castigatoare a a acestui baraj urmand a evolua in sezonul 2017/2018 in Liga a IV a.

In eventualitatea in care, in Faza I de desfasurare a Campionatului Ligii a IV a, pina in etapa a XII a (inclusiv), se desfiinteaza/se retrage/este exclusa sau retrogradata 1 (una) echipa, echipa situata pe locul 8 la finalul Campionatului Ligii a IV a va juca un joc de baraj (tur/retur) cu echipa clasata pe pozitia a 3 a din ierarhia finala a Ligii a V a, echipa castigatoare a a acestui baraj urmand a evolua in sezonul 2017/2018 in Liga a IV a.

SERIILE Ligii a 5 a



Seria I - Vaslui VEST este formata din 8 echipe, ce vor evolua in doua faze, Tur/Retur si miniPlayOff /miniPlayOut conform prevederilor susmentionate.

Seria II - Vaslui EST este formata din 8 echipe, ce vor evolua in doua faze, Tur/Retur si miniPlayOff /miniPlayOut conform prevederilor susmentionate.

Seria III –Barlad este formata din 5 echipe, ce vor evolua intr-o singura faza, Tur/Retur + Tur/Retur, conform prevederilor susmentionate.

Sistemul de atribuire a punctelor:



  • joc câştigat - 3 puncte;

  • joc egal - 1 punct;

  • joc pierdut - 0 puncte

Rezultatele jocurilor vor fi omologate de Comisia de Etica si Disciplina în şedinţele stabilite a se desfăşura în fiecare zi de Miercuri/Joi a săptămânii, respectiv vineri în cazul etapelor intermediare.

1.5. Jocurile la care există contestaţii vor fi omologate, odată cu soluţionarea acestora, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, de către Comisia de Etica si Disciplina.

1.6. Criteriile de întocmire ale clasamentului competiţiei sunt cele prevăzute la art. 27. din ROAF, ediţia 2016, respectiv :

Ierarhia valorică a echipelor participante în campionate se stabileşte prin cumularea punctelor pe toată durata desfăşurării competiţiei. La competițiile organizate în sistem play off / play out, calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular.

La terminarea fazelor play off / play out ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat.

Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a obţinut cel mai mare număr de puncte, este clasată pe primul loc în campionat.

La competițiile organizate în sistem play off / play out câștigătoarea campionatului este echipa care a obținut cel mai mare număr de puncte la terminarea play off-ului.

Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile (Daca aceasta situatie intervine la finalul turneului miniPlayOff, miniPlayOut, Semifinale sau Finala se vor lua in calcul rezultatele din cadrul turneului respectiv), clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;

b) golaverajul mai bun în jocurile directe;

c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;

d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;

e) golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat);

f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat;

Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj pentru a se stabili câştigătoarea titlului, sau retrogradarea echipei.

În clasamentele intermediare, departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte se face pe baza golaverajului general şi, respectiv, a numărului mai mare de goluri marcate.



2. ORGANIZAREA JOCURILOR

2.1. Durata unui joc oficial este de 90 de minute, cu două reprize egale, cu o pauză ce nu poate depăşi 15 minute. Durata pauzei dintre reprize nu poate fi modificată decât cu consimţământul arbitrului.

2.2. Cluburile şi asociaţiile sunt obligate să asigure asistenţa medicală pe toată durata desfăşurării jocurilor, cu medic sau asistent medical.

La toate jocurile cadrul medical delegat va prezenta dovada faptului ca este medic sau asistent medical, prezentand fie o delegaţie/adeverinta eliberată de un organ sanitar şi actul de identitate, fie legitimaţia de serviciu şi actul de identitate, sau orice alta dovada care sa ateste ca poate asigura asistenta medicala şi actul de identitate.

De asemenea, pe toată durata jocului, clubul organizator va asigura prezenţa la stadion a două maşini de intervenţie, numărul de înmatriculare fiind comunicat oficialilor şi notat în rapoartele de joc, respectiv de observare, maşinile respective fiind folosite în cazul unor accidentări grave care necesită transportul de urgenţă la o unitate sanitară.

Arbitrii sunt obligaţi să nu înceapă jocul în cazul în care cadrul medical delegat nu se prezintă în max. 15 minute de la ora oficială, în cazul în care asistenţa medicală nu este asigurată pe toată pe toată perioada desfăşurării jocului sau nu îndeplineşte condiţiile mai sus menţionate.



2.3. A.J.F. Vaslui nu îşi asumă nici o răspundere în caz de accidentare a jucătorilor în timpul jocurilor oficiale sau amicale.

2.4. În cazul şedinţei tehnice, obligatorii, organizată înaintea jocului, arbitrii şi observatorul oficial (daca a fost delegat) vor verifica împreună cu delegaţii celor două echipe dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute, impuse de A.J.F. Vaslui cu privire la toate prevederile regulamentare ce vizează desfăşurarea unui joc oficial.

2.5. Cluburile organizatoare răspund de buna desfăşurare a jocurilor şi au obligaţia să ia toate măsurile pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente (Art. 56, 57 şi 58 din ROAF, ediţia 2016). Este interzisă introducerea şi vânzarea băuturilor alcoolice în stadion, trebuind să se asigure comercializarea băuturilor răcoritoare numai în pahare de plastic.

Delegaţii, căpitanii de echipă şi jucătorii sunt obligaţi să execute necondiţionat toate dispoziţiile date de arbitru, aplicându-se în caz contrar prevederile regulamentare.



Dispoziţiile prezentului articol se completează în mod corespunzător cu prevederile LEGII nr. 4/2008 modificata cu LEGEA nr. 10/2012 "privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive" precum si cu prevederile ORDINULUI A.N.S. nr. 269/2008 "privind obligatiile aflate in sarcina organizatorului de competitii sau jocuri sportive desfasurate in esaloanele inferioare..."

2.6. Echipa GAZDA ARE OBLIGATIA DE A SCHIMBA ECHIPAMENTUL DE JOC, în situaţia în care ambele echipe au echipament cu aceleaşi culori (situatie stabilita de arbitrul intalnirii).



2.7. La toate jocurile oficiale prezenţa antrenorului calificat corespunzător pe banca de rezerve este obligatorie, cu excepţia cazurilor în care acesta este sancţionat disciplinar sau a situaţiilor de caz fortuit (accident, îmbolnăvire ş.a.). În cazul în care, în mod repetat, echipele se prezintă la joc fără antrenor calificat corespunzător, vor fi sancţionate cu penalitate financiară.

2.8. Cluburile de Liga a V a vor beneficia de suspendarea acestei prevederi, pe perioada sezonului 2016/2017, urmand ca din sezonul 2017/2018, lipsa antrenorului calificat (minim Licenta UEFA C) sa duca la pierderea jocurilor prin forfait. (cluburile nou promovate in Liga a IV a vor beneficia de suspendarea efectelor prezentei hotarari pentru o perioada de un sezon competitional).

2.9. În incinta terenului de joc au acces persoanele înscrise în raportul de arbitraj (nu mai mult de 4 persoane), arbitrii şi observatorii, cadrul medical delegat, 4 – 8 copii de mingi, echipaţi în aşa fel încât să se distingă de jucători, 3 – 6 oameni de ordine şi, după caz, o persoană delegată din partea presei locale sau alte persoane declarate ca oficiale din partea A.J.F. Vaslui.

Cluburile care folosesc un teren prevazut cu gard imprejmuitor de protectie sunt obligate sa foloseasca minim 3 oameni de ordine (vor avea o tinuta distincta de jucatori si oficiali sau vor purta banderole pe brat), ce vor fi instruiti corespunzator cu privire la prevederile legale, administrative si regulamentare de catre oficialii gazda.

Cluburile care folosesc un teren care nu este prevazut cu gard imprejmuitor de protectie sunt obligate sa foloseasca minim 6 oameni de ordine (vor avea o tinuta distincta de jucatori si oficiali sau vor purta banderole pe brat), ce vor fi instruiti corespunzator cu privire la prevederile legale, administrative si regulamentare de catre oficialii gazda. Tot la terenurile unde nu sunt construite garduri de protectie, este OBLIGATORIE amenajarea unei franghii/benzi/ate la distanta de minim 3 * metri de terenul de joc (* distanta poate varia in functie de fiecare teren in parte) care sa ingradeasca accesul spectatorilor la teren/adversari si arbitri. In situatia in care clubul gazda nu amenajeaza una dintre laturile terenului conform prevederilor susmentionate, absolut nici o persoana nu poate ramane pe acea latura (mai putin copiii de mingi sau arbitrii/oficialii jocului) .

In eventualitatea in care spectatorii au manifestari de natura sa influenteze prestatia brigazii de arbitri sau a uneia sau ambelor echipe, arbitrul va intrerupe jocul si va comunica organizatorilor ca spectatorii trebuie sa paraseasca incinta terenului. Daca situatia a fost remediata, jocul va continua. Daca insa spectatorii nu pot fi condusi in exteriorul terenului, jocul va fi oprit definitiv, arbitrul va consemna in raportul de joc detaliat situatia si persoanele/grupurile implicate .

2.10. Prevederile art. 2.9. sunt cu caracter obligatoriu, sub rezerva nedisputarii jocului !!

La vestiarele arbitrilor au acces numai observatorii oficiali, medicul delegat sau alte persoane solicitate în mod expres de arbitru şi/sau observator. Pe culoarul de acces la vestiarul arbitrilor, înaintea începerii jocului, în timpul pauzei şi după joc, au acces două persoane specializate în protecţie şi pază care asigură protecţia arbitrilor potrivit prevederilor regulamentare.



2.11. Formalităţile de începere a jocului sunt cele prevăzute la art. 56 din ROAF, ediţia 2016. Un joc SE POATE disputa fără o brigadă completă de arbitri (un arbitru plus doi asistenţi; în cazul în care este delegat şi un al patrulea arbitru acesta va intra în funcţie în locul arbitrului care nu s-a prezentat la joc). In situatia in care nu este delegat un al patrulea arbitru, dar se identifica o persoana care sa indeplineasca aceasta calitate, este nevoie de acordul celor 2 echipe. Daca cele 2 echipe sunt de acord, jocul se va desfasura, daca nu, jocul se va desfasura, urmand a oficia doar doi arbitri. Daca cei doi arbitri nu pot oficia, partida va fi reprogramata.

2.12. Jocurile oficiale vor începe la ora stabilită în programul competiţional al ediţiei de campionat 2016-2016, aprobat de Comitetul Executiv şi de reprezentanţii echipelor participante, respectiv Duminica, de la ora 11:00.

2.13. Schimbarea datei, orei sau terenului programării oficiale iniţiale se poate face din oficiu, de catre AJF Vaslui, în caz de forţă majoră .

In eventualitatea in care cererea de schimbarea a datei, orei sau terenului programării oficiale iniţiale vine de partea unui club, este obligatoriu acordul echipei adverse si acordul AJF Vaslui. In caz negativ, jocul va ramane programat la data, ora si terenul stabilit initial.

Un club poate solicita IN SCRIS schimbarea a datei, orei sau terenului programării oficiale iniţiale, invocand motive temeinice, cu 5 zile (include ziua formularii cererii si ziua jocului) inainte de data si ora la care era programat jocul. In acest caz, clubul are nevoie doar de avizul favorabil al AJF Vaslui.

Un club poate solicita IN SCRIS schimbarea terenului pe care a fost programat iniţial un joc, invocand motive temeinice, cu 2 zile (include ziua formularii cererii si ziua jocului) inainte de data si ora la care era programat jocul. In acest caz, clubul are nevoie doar de avizul favorabil al AJF Vaslui.

Un club poate solicita IN SCRIS/VERBAL schimbarea terenului pe care a fost programat iniţial un joc daca acest teren se afla in aceeasi localitate decat cea pe care in care a fost programat jocul, invocand motive temeinice, cu 3 ore inainte de data si ora la care era programat jocul. In acest caz, clubul are nevoie doar de avizul favorabil al AJF Vaslui.

Schimbarea terenului pe care a fost programat iniţial un joc, se poate face pe un alt teren daca acesta este situat la o distanta de maxim 30 de km fata de terenul pe care a fost programat initial jocul.

Jocurile a căror dată a fost schimbată vor fi reprogramate în cel mult 45 de zile de la data programării iniţiale, dar nu mai târziu de sfârşitul turului sau returului, după caz, sau pot fi devansate în urma acordului intervenit între cele două echipe.



2.14. Impracticabilitatea terenului de joc se constată şi se declară numai de către arbitru, comisia organizatoare urmând a stabili data reprogramării jocurilor.

2.15. În ultima etapă de campionat, jocurile echipelor din aceeaşi categorie sau eşalon valoric vor fi programate în mod obligatoriu în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră.

2.16. Dacă una sau ambele echipe nu se prezintă la teren, întârzie sau nu prezintă carnetele de legitimare ale jucătorilor în max. 15 minute de la ora stabilită, arbitrul va fluiera sfârşitul jocului şi va consemna în raportul de arbitraj situaţia respectivă, echipa în cauză urmând a suporta consecinţele Regulamentului Disciplinar, ediţia 2016.

2.17. Echipele participante în campionatul Ligii a 5-a, sunt obligate să participe la fazele judeţene ale Cupei României”, ediţia 2016-2017.

2.18. În cazul în care în cursul desfăşurării unui campionat, o echipă sau mai multe echipe se desfințează, se retrag, sunt retrogradate sau excluse din activitatea competițională, se procedează conform art. 17 din ROAF, ediția 2016.

În cazul anulării rezultatelor, se menţin toate efectele cartonaşelor galbene, suspendărilor și celorlate sancțiuni disciplinare aplicate jucătorilor, oficialilor sau cluburilor.



3. JUCĂTORII

3.1. Legitimarea şi transferul jucătorului de fotbal se efectuează în conformitate cu prevederile din Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de fotbal, ediţia 2016.

3.2. Cluburile sunt obligate ca pina in data de 01.10.2016 sa inainteze AJF Vaslui, tabel nominal (nume, prenume, CNP, serie Legitimatie, etc.) cu toti jucatorii care vor evolua in editia 2016/2016 a campionatului Liga a V a. Nedepunerea acestor tabele, sau completarea deficitara se sanctioneaza cu neprogramarea la meciurile oficiale, pina la remedierea situatiei !!

3.3. Un jucator care desi detine toate elementele necesare evoluarii in meciuri oficiale din Campionatul Liga a V a sau Cupa Romaniei (carnet legitimare conform, viza medicala, viza anuala, etc) dar care nu figureaza in tabelul nominal inaintat de club AJF Vaslui, nu detine drept de joc pentru competitiile oficiale.

3.4. Jocurile oficiale nu pot începe sau continua dacă echipele nu prezintă un număr de cel puţin 7 jucători la seniori.

3.5. Perioada junioratului se încheie la data de 30 iunie a anului în care împlinesc vârsta de 19 ani şi sunt obligaţi la preschimbarea carnetului de legitimare. Solicitarea preschimbării carnetului de legitimare se face nominal, pe formular-tip (cerere duplicat) eliberat de A.J.F. Vaslui, cu achitarea taxei aferente.

3.6. Echipele participante în competiţia de seniori pot efectua un numar de 5 (cinci) inlocuiri de jucători in Campionatul Liga a V-a.

3.7. Jucătorii seniori, indiferent de categorie, cu excepţia portarului, nu pot participa la două jocuri oficiale în aceeaşi zi. Jucătorii juniori, cu excepţia portarului, pot participa la două partide oficiale consecutive numai dacă între ele există un interval minim de 36 ore. Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu pierderea celui de-al doilea joc cu scorul de 3-0.

3.8. Identificarea jucătorilor trecuţi în raportul de arbitraj se face pe baza carnetelor de legitimare.

Jucatorii participanti in jocurile oficiale sau amicale sunt obligati sa detina pe carnetele de legitimare VIZA MEDICALA sau anexat adeverinta medicala care sa ateste ca acestia sunt apti din punct de vedere medical sa ia parte la jocul de fotbal. VIZA MEDICALA aplicata pe carnet trebuie sa contina PARAFA MEDICULUI (sa poata fi identificat numele medicului), semnatura medicului si data la care a fost aplicata viza medicala care ofera drept de joc respectivului jucator. Daca viza medicala contine STAMPILA UNITATII din care face parte medicul, aceasta va fi insotita OBLIGATORIU de numele medicului, semnatura medicului si data la care a fost aplicata viza medicala, care ofera drept de joc respectivului jucator. Viza medicala este valabila 6 luni.

În mod excepţional, în lipsa unor carnete de legitimare, se admite identificarea cu Buletin/Carte de Identitate, însoţit de dovada existenţei vizei medicale, cu respectarea prevederilor art. 50 din ROAF, ediţia 2016.



3.9. Echipele pot să verifice reciproc, înainte de începerea jocului, prin conducător, delegat sau căpitanul echipei, identitatea jucătorilor înscrişi în raportul de arbitraj, precum şi celelalte elemente constitutive ale dreptului de joc. (art. 50 din ROAF, ediţia 2016)

3.10. Jucătorii sunt obligaţi să păstreze disciplina şi să respecte regulile de conduită în societate, atât pe terenul de joc, cât şi în afara lui şi să respecte obligaţiile prevăzute la art. 51 din ROAF, ediţia 2016.

Jucătorii eliminaţi în timpul jocului trebuie să părăsească imediat incinta terenului de joc şi să se deplaseze la vestiare.



4. CONTESTAŢII

4.1. Cluburile care apreciază că echipa adversă a încălcat unele prevederi regulamentare, indiferent de natura lor, au dreptul să-şi susţină cauza numai în baza unei contestaţii înscrisă în raportul de arbitraj şi achitată la A.J.F. Vaslui în termen de 48 de ore de la data disputării jocului. Contestaţia trebuie să conţină pe scurt motivele şi cauzele care o determină, echipa contestatară putând să le prezinte ulterior pe larg, fie în scris în termen de 48 de ore de la disputarea jocului, fie oral, în faţa comisiilor competente.

4.2. În cazul în care se face contestaţie pentru substituire de jucători, şi dacă jucătorul în cauză refuză să se prezinte în faţa arbitrului, să se legitimeze cu buletinul de identitate sau alt document, să semneze raportul de arbitraj, să prezinte carnetul de legitimare, să fie fotografiat împreună cu arbitrii, jucătorul respectiv este considerat vinovat de substituire. Daca jucatorul nu este prezent la teren in momentul in care este formulata o contestatie ce-l vizeaza, el trebuie sa se prezinte in fata Comisiei de Etica si Disciplina, din oficiu, cu ocazia primei sedinte a Comisiei, in caz contrar este considerat vinovat de substituire.

4.3. Sesizarea se face din oficiu de forul competent, nefiind necesară formularea unei contestaţii în condiţiile prevăzute de art. 25 din ROAF, editia 2016, în cazul jucătorilor aflaţi în stare de suspendare pentru cumul de cartonaşe galbene, ca urmare a deciziei comisiei competente .

4.4. Dreptul echipelor de a introduce contestaţii este prevăzut la art. 25. din ROAF, ediţia 2016, iar procedura soluţionării acestora este prevăzută la art. 26 din ROAF, ediţia 2016.

4.5. Arbitrii sunt obligaţi să pună raportul de arbitraj la dispoziţia delegaţilor sau căpitanului de echipă pentru formularea unei contestaţii, la solicitarea acestora, în orice moment (înainte, la pauză sau la terminarea jocului) şi indiferent de motivul contestaţiei. Refuzul arbitrului de a pune la dispoziţie raportul de arbitraj se va sancţiona conform prevederilor regulamentare.

4.6. Delegaţii ambelor echipe sunt obligaţi să semneze raportul de arbitraj după terminarea jocului şi după ce raportul a fost completat la toate rubricile de către arbitru, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi disciplinar.

 

5. REGULAMENTUL DISCIPLINAR



5.1. Comisia de Etica si Disciplină a A.J.F. Vaslui este autoritatea disciplinară cu drept de investigare, judecare şi, după caz, sancţionare şi penalizare a persoanelor sau structurilor sportive vinovate. La analiza şi judecarea cazurilor litigioase, sau de orice altă natură, Comisia de Etica si Disciplină va ţine cont de circumstanţele atenuante sau agravante, după caz, cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului Disciplinar, ediţia 2016.

Comisia de Etica si Disciplină îşi desfăşoară şedinţele la sediul A.J.F. Vaslui în zilele de Miercuri, sau în alte zile, după caz, de la ore care vor fi aduse la cunoştinţa celor convocaţi în faţa instanţei.



5.2. Cluburile/asociaţiile sportive sunt responsabile pentru conduita jucătorilor, oficialilor, membrilor şi suporterilor, indiferent dacă se află pe teren propriu, pe teren advers sau pe teren neutru.

5.3. Cluburile răspund în mod solidar de penalităţile sportive aplicate jucătorilor, oficialilor sau altor persoane care le reprezintă (finanţatori, sponsori etc.), în cazul neplăţii integrale şi la termen de către cei în cauză.



5.4. Cluburile/asociaţiile sportive sunt direct răspunzătoare pentru evidenţa cartonaşelor galbene şi pentru modul în care se efectuează etapele de suspendare ale propriilor jucători.

5.5. A.J.F. Vaslui, prin comisiile competente, poate sesiza din oficiu, penaliza şi/sau sancţiona, acţiunile descoperite a fi în neconcordanţă cu prevederile ROAF, RD sau RSTJ, ediţia 2016.

5.6. Sancţiunile disciplinare sunt cele prevăzute în Regulamentul Disciplinar AJF Vaslui 2016, incepand cu momentul intrarii acestuia in vigoare. Pina la intrarea RD al AJF Vaslui 2016 in vigoare, se aplica RD al FRF, editia 2016.

5.7. Prezentarea în faţa instanţei disciplinarea se face din oficiu, pentru persoanele menţionate în raportul de arbitraj/observare, sau convocate de către Secretarul general al A.J.F. Vaslui, neprezentarea atrăgând după sine consecinţele R.D. 2016 si se considera, in absenta unei notificari scrise venite din partea jucatorului, oficialului sau echipei care sa ateste absenta temeinic motivata, ca partea implicata nu doreste sa vina cu precizari sau completari la dosarul cauzei. De asemenea se vor prezenta in fata Comisiei de Etica si Disciplina jucatorii eliminati (mai putin cei care au primit doua cartonase galbene sau cei eliminati pentru oprirea unei situatii iminente de a marca a echipei adverse), sau cei care fac obiectul unor contestatii (insotiti obligatoriu de un delegat al clubului). Absenta acestora implica aceeasi interpretare ca prevederile aliniatului (1).

5.8. Pentru oficiali suspendarea este întotdeauna însoţită de sancţiunea interzicerii accesului la vestiare şi pe banca de rezerve. Oficialul care a fost eliminat poate da indicaţii persoanei care îi ţine locul pe banca de rezerve, dar atunci când face aceasta trebuie să se asigure că nu deranjează spectatorii din jurul său şi că nu perturbă jocul.

5.9. De regulă, suspendarea se stabileşte în număr de etape pentru jucători şi antrenori şi în număr de luni pentru celelalte persoane fizice.

5.10. Executarea unei sancţiuni pronunţate în luni este întreruptă pe perioada pauzelor competiţionale dintre tur şi retur sau dintre două ediţii ale campionatului.

5.11. Dacă suspendarea urmează să fie executată în număr de jocuri, numai cele jucate efectiv contează în calculul executării sancţiunii. Dacă jocul este întrerupt şi nu se mai programează, ori dacă este anulat sau câştigat prin forfait de una din echipe, sancţiunile se consideră a fi fost executate numai pentru jucătorii care aparţin echipei ce nu este vinovată de întrerupere, anulare sau forfait.

5.12. În caz de recidivă, recidivă însemnând săvârşirea cu intenţie a unei noi abateri disciplinare în termen de un an, pentru cluburi, şi de 6 luni pentru jucători (nu constituie recidivă sancţiunile aplicate jucătorilor pentru cumul de cartonaşe galbene, pentru eliminarea după două cartonaşe galbene în acelaşi joc), socotită de la data aplicării sancţiunii anterioare, toate sancţiunile disciplinare se pot majora până la maximul prevăzut de R.D., ediţia 2016.

5.13. În caz de abateri împotriva oficialilor de meci, toate sancţiunile disciplinare prevăzute în R.D., ediţia 2016, se pot majora la maximul special prevăzut în acelaşi regulament, la care se poate adăuga un spor de cel mult 50% .

5.14. Oricine intimidează un arbitru sau observator cu ameninţări de natură să alarmeze persoana în cauză va fi suspendat pentru 6 – 8 jocuri (jucătorii şi antrenorii) sau 2 – 4 luni, pentru oficiali.

5.15. In situatia in care un arbitru, arbitru asistent, arbitru de rezerva, observator, orice oficial insarcinat cu atributii in organizarea sau desfasurarea jocului, jucator/oficial al unei echipe este amenintat, bruscat, lovit de catre jucatori, adversari, oficiali sau spectatori, situatie in care pentru protejarea integritatii corporale ale persoanelor prezente la terenul de joc, arbitru (brigada de arbitri) sau observatorul considera ca jocul trebuie reluat/continuat (desi situatia influenteaza decisiv deciziile sportive ale brigazii de arbitri) clubul vinovat (indiferent ca este vorba de gazde sau oaspeti, de jucatori, oficiali sau spectatori) indiferent de rezultatul inregistrat pe teren va fi sanctionat cu pierderea jocului prin forfait. Daca se constata ca clubul gazda nu a luat toate masurile regulamentare sau legale, fapt care a favorizat aparitia situatiei si el va fi sanctionat conform regulamentelor in vigoare.

Dacă, în cazul săvârşirii de violenţe, nu este posibilă identificarea autorilor, organul disciplinar va sancţiona clubul căruia aparţin agresorii.

5.16. Comisia pentru Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal a A.J.F. Vaslui este comisia competentă a soluţiona orice încălcare a prevederilor RSTJ, sesizată din oficiu de organele competente sau ca urmare a unei cereri, înregistrată, semnată, parafată şi achitată, din partea cluburilor/asociaţiilor sau jucătorilor, după caz.

5.17. Comisia de Apel a A.J.F. Vaslui este autoritatea disciplinară competentă în soluţionarea cauzelor disciplinare sau litigioase care au fost iniţial analizate şi judecate de către Comisia de Disciplina sau Comisia Judeţeană a Arbitrilor din cadrul A.J.F. Vaslui şi a căror hotărâre este contestată de cei sancţionaţi şi/sau penalizaţi. Soluţionarea se efectuează în baza unei cereri, înregistrată, parafată şi semnată de petent, şi cu obligaţia achitării taxei aferente.

5.18. Comisia de Recurs a A.J.F. Vaslui este autoritatea disciplinară competentă în soluţionarea cauzelor disciplinare sau litigioase care au fost iniţial analizate şi judecate de către Comisia pentru Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal a A.J.F. Vaslui şi a cărei hotărâre este contestată de cei sancţionaţi şi/sau penalizaţi. Soluţionarea se efectuează în baza unei cereri, înregistrată, parafată şi semnată de petent, şi cu obligaţia achitării taxei aferente.

5.19. Deciziile Comisiei de Apel sau ale Comisiei de Recurs a AJF VASLUI pot fi atacate la Comisia de Recurs a FRF. Deciziile pronunţate de către Comisia de Recurs a FRF sunt definitive şi executorii pentru toţi membrii afiliaţi, jucătorii şi oficialii acestora, pentru oficialii AJF VASLUI, precum şi pentru agenţii de meciuri si intermediari.

6. STATUTUL ŞI TRANSFERUL JUCĂTORULUI DE FOTBAL

6.1. Statutul unui jucător se stabileşte de către F.R.F., L.P.F. sau A.J.F., cu prilejul legitimării, transferării sau acordării vizei.

6.2. Jucătorii legitimaţi la cluburile afiliate sunt amatori sau profesionişti.

6.3. Legitimarea jucătorului de fotbal se face, cu respectarea prevederilor RSTJ, ediţia 2016, prin completarea formularelor-tip emise de A.J.F. Vaslui, cu viza sau adeverinta medicala .

6.4. Omiterea preschimbării carnetelor la terminarea perioadei de juniorat se penalizează conform RSTJ, ediţia 2016.

6.5. Transferul jucătorului de fotbal constă în trecerea acestuia de la clubul la care sunt legitimaţi la un alt club, cu acordul lui şi al celor două cluburi. Transferul poate fi cu titlu definitiv sau temporar.

Transferul de jucători se efectuează în baza unui acord de transfer înscris pe formularul-tip eliberat de A.J.F. Vaslui, dactilografiat la toate rubricile, ( se poate completa și de mâna cu litere majuscule) în 4 exemplare, cu ştampilele cluburilor şi semnăturile reprezentanţilor acestora şi jucătorului în original, şi cu respectarea prevederilor RSTJ, ediţia 2016.

Sunt obligatorii semnăturile câte unui reprezentant oficial al cluburilor cedent şi cesionar şi semnătura jucătorului. În cazul jucătorilor juniori care nu au împlinit vârsta de 16 ani, la acordul de transfer se anexează şi consimţământul scris al unuia dintre părinţi.

Un jucător amator sau profesionist se poate transfera de cel mult trei ori în acelaşi an competiţional si nu poate evolua decat pentru doua din aceste trei cluburi.



Nu se consideră transfer: revenirea unui jucător la clubul cedent ca urmare a unui transfer temporar care a încetat înainte de terminarea perioadei de transfer, legitimarea unui jucător amator la un alt club ca urmare a semnării primului său contract de profesionist (vezi art. 19/7 RSTJ 2016).

Un club nu are dreptul să încheie un acord de transfer, în calitate de club cedent, pentru un jucător profesionist căruia i-a încetat contractul cu clubul respectiv.



6.6. Reamatorizarea unui jucător profesionist se poate face după trecerea a cel puţin 30 de zile de la ultimul său joc ca profesionist, cu condiţia încetării contractului cu clubul la care este legitimat cu titlul definitiv.

Un jucător care a redobândit statutul de amator se poate legitima cu drept de joc numai la un alt club dintr-o categorie inferioară celui la care a fost legitimat ca profesionist şi numai în perioadele de transfer.

Jucătorul care s-a legitimat în condiţiile arătate mai sus, se poate transfera ca amator la un club de categorie superioară numai după trecerea unei perioade de minimum 2 ani calendaristici.

6.7. Jucătorii care sunt legitimaţi la cluburi cu activitate exclusivă de juniori se pot legitima la terminarea perioadei junioratului la un alt club, fără acordul fostului club.

6.8. Contractele încheiate de cluburi cu jucătorii profesionişti se înregistrează la AJF Vaslui, sunt încheiate pentru o perioadă determinată, nu depăşesc, după caz, perioada junioratului sau a transferului temporar, cuprinde clauze cu caracter financiar, sunt editate computerizat, dactilografiate sau scrise de mână cu litere majuscule, sunt înregistrate la club şi poartă data încheierii, sunt semnate de părţi şi poartă ştampila clubului, semnătura jucătorului trebuie să fie aplicată pe fiecare pagină, se prezintă în minim două exemplare originale, dintre care unul se reţine în evidenţa forului competent, iar un exemplar se înmânează jucătorului imediat după semnare.



6.9. Este interzisa încetarea unilaterală a contractului fără justă cauză sau fără justă cauză sportivă, în caz contrar fiind aplicabile sancţiunile prevăzute de Art.18.9. din RSTJ, ediţia 2016.

6.10. Pentru legitimarea unui jucător profesionist la un alt club ca urmare a încetării contractului cu fostul său club, sau ca urmare a semnării de către un jucător a primului său contract de profesionist, se achită taxa de transfer.



6.11. Prezentul articol cu privire la statutul şi transferul jucătorului de fotbal se completează cu articolele din RSTJ, ediţia 2016.

6.12. Perioadele de transfer sunt cele stabilite de catre Federatia Romana de Fotbal prin Hotararea Comitetului Executiv pentru sezonul competitional 2016/2017, respectiv :

Perioada de iarna: 26.01.2016 -- 22.02.2016
Pentru Campionatul Liga a V a, perioada de transfer este prelungita cu pina la 48 de ore de ziua de start a sezonului de primavara.

O eventuala perioada de "MiniMercato" pentru Liga a 5 a in sezonul 2016/2017 poate fi stabilita prin Hotararea Comitetului Executiv al AJF Vaslui.

7. DISPOZIŢII ECONOMICE

7.1. A.J.F. Vaslui este în drept să perceapă taxe, contribuţii şi penalităţi specifice activităţii fotbalistice, pentru membrii afiliaţi, jucători şi oficiali ai cluburilor şi asociaţiilor de fotbal.

7.2. Cluburile sunt obligate la plata penalităţilor, în conformitate cu hotărârile Comitetului Executiv al A.J.F. Vaslui. În caz de nerespectare a acestei prevederi, cluburile nu vor fi programate în competiţiile oficiale, echipele lor fiind considerate ca neprezentate la joc. Excepţie fac sumele reprezentând plata cartonaşelor galbene, inclusiv cazurile de cumul de cartonaşe galbene (conform listei de penalităţi) şi cartonaşelor roşii, care vor trebui achitate în termen (până la următoarea etapă).

7.3. Drepturile financiare cuvenite arbitrilor şi observatorilor (barem de arbitraj/observare şi cheltuielile de transport) trebuie să fie achitate de către clubul organizator, la stadion, înainte de începerea jocului sau în termen de maximum 30 minute de la terminarea jocului, în baza delegaţilor emise de A.J.F. – C.J.A. Vaslui, în caz contrar fiind aplicate sancţiuni disciplinare. Daca echipa in culpa nu achita aceste drepturi financiare pina in ziua de Miercuri - orele 18:00 a saptamanii urmatoare, cluburile nu vor fi programate in etapa urmatoare, urmand a pierde meciul prin forfait.

7.4. Echipele se deplasează pentru disputarea jocurilor de campionat pe cont propriu, suportând cheltuielile aferente.

8. DISPOZIŢII FINALE

8.1. Incepand cu editia 2019/2020 a Campionatului Liga a V a, echipele care nu detin teren prevazut cu gard imprejmuitor care sa asigure protectia jucatorilor, arbitrilor, oficialilor si a persoanelor delegate cu rol in organizarea si desfasuarea jocului nu vor putea participa in Liga a V a;

Echipele nou promovate in Liga a IV a, incepand cu sezonul 2019/2020 vor beneficia de o perioada de gratie de 6 (sase) luni pentru a se conforma cu susmentionata prevedere tehnica .



8.2. Incepand cu editia 2018/2019 TOATE echipele care nu au angajat/nu detin in cadrul clubului/ sau nu colaboreaza cu un antrenor/instructor (care sa indeplineasca calitatea de antrenor) detinator de Licenta de Antrenor nivel minim UEFA C, nu vor putea participa in competitiile AJF Vaslui.

Cluburile participante in sezonul competitional 2016/2016 al Ligii a 5 a sunt obligate să achite la A.J.F. Vaslui, eventuale restante (sanctiuni ale Comisiilor Jurisdictionale, Eliminari, Cumul de cartonase galbene, diverse taxe sau indemnizatii restante, etc.) restante din ediţia precedentă de campionat, până la 01.10.2016, in caz contrar, neplata duce la neprogramarea echipei în jocurile oficiale (Liga a V a si Cupa Romaniei) .

Indemnizatiile de arbitraj si observare, restante din sezonul anterior, se achita pina in data de 01.10.2016, pentru cluburile participante in Liga a V a, in caz contrar, neplata duce la neprogramarea echipei în jocurile oficiale (Liga a V a si Cupa Romaniei).

Prezentul regulament este întocmit în conformitate cu prevederile F.R.F. şi a statutului A.J.F. Vaslui, se completează cu ROAF, R.D. şi R.S.T.J., ediţia 2016 si poate fi modificat la solicitarea cluburilor sau din oficiu de catre AJF Vaslui, doar prin Hotararile Comitetul ui Executiv al AJF Vaslui, in functie de situatiile aparute pe parcursul desfasurarii Campionatului Liga a IV a. Eventualele modificari vor putea produce efecte, dupa trecerea a 14 zile, de la data aprobarii in Sedinta Comitetul ui Executiv al AJF Vaslui.



Regulamentul intra in vigoare din momentul in care va fi adus la cunostinta cluburilor participante in Campionatul Ligii a IV a, urmand a fi postat pe site-ul oficial ale AJF Vaslui, respectiv www.frf-ajf.ro/vaslui sau pe www.facebook.com/AjfVaslui

PROGRAMUL OFICIAL al CAMPIONATULUI se afiseaza pe site-ul oficial respectiv www.frf-ajf.ro/vaslui .

NIMENI NU POATE INVOCA NECUNOAŞTEREA REGULAMENTELOR CARE VIZEAZĂ ACTIVITATEA FOTBALISTICĂ.

REGULAMENT de Organizare si Desfasurare a Campionatului Liga a 5 a 2016/2017 Page


Yüklə 86,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin