Astronomi ve uzay biLİmleri (mf-1) Mesleki Tanım



Yüklə 2 Mb.
səhifə1/21
tarix25.01.2019
ölçüsü2 Mb.
#101907
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21



ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ (MF-1)
Mesleki Tanım
Uzaydaki gökcisimlerinin özelliklerini, konumlarını, hareketlerini araştırıp incelemeler yapabilecek ve ileri teknolojinin bu çalışmalarda kullanımını gerçekleştirebilecek nitelikteki teknik insan gücünü yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır. Astronomi, astronometri ve astrofizik olmak üzere iki anabilim dalına ayrılır. Astronometri, evrendeki gök cisimlerinin hareketlerini, genel özelliklerini ve konumlarını incelerken, astrofizik ise gökcisimlerini fiziksel özellikleri bakımından inceler. (Üniversiteler ve Meslek Rehberi, 2011)
Görevler


  • Kamera, spektrometre vb. özel araçlarla, galaksilerin, yıldızların, yıldız sistemlerinin, güneşin, gezegenlerin, uyduların boyutlarını, kültürlerini, şekillerini, yapılarını, parlaklık ve hareketlerini gözetler, göreceli durumları hesaplar,




  • Gezegenler ile ay ve güneşin dünyaya göre durumlarını gösteren zaman tablolarını matematiksel olarak hesaplar,




  • Evreni ve yıldız sistemlerinin yapısını ve gelişmesini, uzay ve zaman arasındaki ilişkileri, gök cisimlerinin hareketlerini inceler,




  • Güneş ve yıldız sistemlerinde meydana gelen değişiklikleri makine ile resimler, güneşteki patlamaları ve şiddetini saptar,




  • Elde edilen veri veya gözlem sonuçlarını bilgisayara yükler, çıkan sonuçları belirli sürelerde uluslararası güneş verileri toplama merkezine gönderir, (http://www.isvemeslekdanismani.net)




Mesleğin Gerektirdiği Özellikler


  • Astronomi bilimine karşı ilgisinin ve merakının olması




  • Dikkatli, sabırlı olması




  • Araştırma, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olması




  • Teknolojiye karşı ilgili olması




  • Hızlı sayısal düşünme gücü ve zihinsel yetenek sahibi olması gerekir. (www.teknonline.com)


Çalışma Ortamı ve Koşulları
Gözlemevlerinde, gözlemci üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yaparlar. Gözlemevlerinde ortam sessiz ve düzenlidir. Astronomi ve uzay bilimciler gece gözlem yapmak için nöbet tutmak durumunda kalabilirler. (http://www.erenkoy.k12.tr)

Meslek Eğitimi
Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır. (www.osstercihrehberi.com)
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

Lisans Yerleştirme Sınavı'nda Astronomi ve Uzay Bilimleri lisans programı için yeterli Sayısal (MF-1) puanı almak ,


Eğitimin Süresi ve İçeriği
Astronomi ve Uzay Bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan dersler; temel matematik ve fizik, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır. (Aydın Üniversitesi, 2012)
Eğitim Sonunda Alınan Belge- Diploma ve Unvan
Astronomi programını bitirenlere “Astronom” ünvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler. (Aydın Üniversitesi, 2012)
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmektedir, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler. ( Sınav Dergisi Dershaneleri, 2013)
Eğitim Süresince ve Eğitim Sonrası Kazanç
Ülkemizde uzay teknolojisi henüz gelişmemiş olduğundan bu bölüm mezunlarının çok cazip iş bulma olanakları yoktur. (http://www.eokulegitim.com/)
Meslekte İlerleme


  • Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ,doktora yapabilir,araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.




  • Astronomi bilimi dallarından (Genel Astronomi, Astrofizik, Uzay Bilimleri vb.) herhangi bir alanda uzmanlaşabilirler.




  • Matematik-Fizik grubu (İstanbul Üni.Fen Fak.) ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, “Astronomi ve Uzay Bilimleri” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
    (http://www.isvemeslekdanismani.net)


Benzer Meslekler


  • Fizikçi,

  • Matematikçi,

  • Uzay Mühendisi.


2013-2014 Astronomi ve Uzay Bilimleri Taban Puanları ve Başarı Sıralaması


Üniversite Adı

Programın Adı

Puan Türü

Kont.

En Küçük Puanı

En Büyük Puanı

İstanbul Üniversitesi

Astronomi ve Uzay Bilimleri

MF-1

77

211,26631

341,15410

Ege Üniversitesi

Astronomi ve Uzay Bilimleri

MF-1

41

205,94343

293,09592

Ankara Üniversitesi

Astronomi ve Uzay Bilimleri

MF-1

41

200,96927

361,60373

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri

MF-1

41

204,51179

314,78770

Akdeniz Üniversitesi

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri

MF-1

47

200,87519

359,33118



BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ:

Mesleki Tanım:

Herhangi bir işi yapmak ve ya bir çözüm bulmak için bilgisayar donanım ve yazılımlarını tasarlayan geliştiren kişiye denir.

Bu mesleğe yönelmek isteyen bir kişi teknolojik aletlere ilgili ve araştırmayı seven kişiliğe sahip olmalı aynı zamanda bilgisayarı donanım ve yazılım olarak iyice bilmelidir.

Görevler:

Bilgisayar mühendisi yönetim endüstri ve hizmet alanında değişik görevler üstlenebilir. Değişik yerlerde ve ortamlarda görev yapmaktadır. Bunlar;



  1. Sistem çözümleyici olarak görev yapanlar;

  2. Sistem programcısı olarak görev yapanlar;

  3. Uygulama programcısı olarak görev yapanlar;

  4. Veri tabanı yöneticisi olarak görev yapanlar;

  5. Veri iletişim uzmanı olarak görev yapanlar;

  6. Bilgi işlem birimi yöneticisi olarak görev yapanlar;

  7. Eğitmen olarak görev yapanlar;

  8. Danışman olarak görev yapanlar;

  9. Mikroişlemci tasarımcısı olarak görev yapanlar;

  10. Bilgisayar donanımı tasarımcısı olarak görev yapanlar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:

  • Sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne,

  • Mantık yürütebilmeli ve tasarım yeteneği olmalı,

  • Yüksek hayal gücüne sahip,

  • Dikkatli ve sabırlı, iyi araştırma yapabilen kişilerdir.

Çalışma Ortamı Ve Koşulları:

Bilgisayar mühendisleri büro ortamında çalışırlar ve birinci dereceden verilerle uğraşmaktadırlar. İş oturarak ve masa başında olur. Bilgisayar mühendisleri arkadaşları ve meslektaşlarıyla etkileşim içerisindedir.

Meslek Eğitimi:

Meslek eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri’nde Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü okumalıdırlar.

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları:

Lise ve dengi okuldan mezun olmak,

Yüksek öğretime geçiş sınavından barajı geçip, Lisans yerleştirme sınavında istenilen puanı alan öğrenciler ÖSYM’nin tercih liste formunda en az Bilgisayar ya da Bilgisayar mühendisliği bölümlerinden birini seçmelidir.

Eğitim Süresi Ve İçeriği:

Eğitim süresi 4 yıldır. Bazı eğitim fakültelerinde hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıl olmaktadır. Eğitimin ilk yıllarında matematik, genel fizik ve kimya, bilgisayar mühendisliğine giriş ve uygulamalı doğrusal cebir dersleri verilmektedir.

Programlama dilleri, veri yapıları, olasılık ve istatistik, sayısal mantık sistemleri, türevsel denklemler, elektrik devreleri, kesikli hesaplama yapıları, temel elektronik, bilgisayar mimarisi, mikroişlemci ve mikro bilgisayar, veri yönetimine giriş, sistem programlama, veri tabanı yönetim sistemi, bilgisayarlı grafik, ekonominin ilkeleri, işletim sistemi, veri iletişimi, bilgi sistemi, çözüm ve tasarımı, yöneylem araştırma, formal diller ve soyut bilgiler, dil işleyiciler, bilgi sistemleri mühendisliği, yapay us, sistem benzetimi, paralel mimarlar ve bilgisayar ile uygulamaya yönelik program yürütülmektedir. ( işkur,2013)


Eğitim Sonunda Alınan Belge-Diploma Ve Unvan:

Eğitimi başarıyla tamamlayanlar Bilgisayar Mühendisliği diplomasını alırlar ve Bilgisayar Mühendisliği unvanını alırlar.


Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları:
Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde bilgisayar mühendisleri eğitim,

endüstri, ticaret, hizmet, danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren özel kuruluşlarda,

kamu kuruluşlarında, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışabilirler.

Kamuda çalışan bilgisayar mühendislerinin çoğunluğu sistem çözümleyicisi ve eğitmen olarak, özel kuruluşlarda çalışan bilgisayar mühendislerinin çoğunluğu ise, yazılım ve donanım geliştiricisi olarak çalışırlar. Bilgisayar mühendislerinin yoğun olarak özel sektörde çalıştıkları gözlenmektedir. (İşkur,2013)


Eğitim Süresince Ve Eğitim Sonrası Kazanç:
Eğitim Süresince:

Meslek eğitimi süresince pek bir kazanç yoktur. Ama MEB ve KYK’nın burs ve yardımları vardır.


Eğitim Sonrasında:

Eğitim sonrası kazanç ise kamu kurumlarında çalışanlar için çalıştıkları kurumun

Statüsüne göre değişmektedir. Genellikle sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar (kamuda).

Ücretleri asgari ücretin en az 4 katı kadardır. Oldukça dolgun ücretlerle

çalışmaktadırlar. Tecrübe ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur. (işkur,2013)
Meslekte İlerleme:
Bilgisayar mühendisleri lisans programından mezun olduktan sonra alanlarında yüksek lisans ve ya doktora yapabilirler. Akademisyen ve ya araştırma görevlisi olarak yapabilirler.

Danışama Mühendisliği yapabilirler. Bilgisayar şirketinde sistem ürün sorumlusu olarak meslekte üst düzey görevlerde bulunabilirler.


Benzer Meslekler:


  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği;

  • Makine Mühendisliği;

  • Endüstri Mühendisliği.

2013 YILI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TABAN VE TAVAN PUANLARI(BAZI ÜNİVERSİTELER):




Üniversite Adı

Programın Adı

Puan Türü

Kont.

En Küçük Puan

En Büyük Puan

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

103

528,867

567,885

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

72

542,565

563,425

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

50

536,104

560,142

KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

MF-4

9

538,464

551,554

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

10

476,899

547,899

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

41

525,284

542,056

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

62

517,602

537,019

KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)

MF-4

16

481,107

535,008

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (%50 Burslu)

MF-4

20

504,827

534,315

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

10

521,184

532,531

EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

103

484,950

530,877

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

103

500,856

526,469

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

MF-4

35

461,516

521,575

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

8

487,111

520,872

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

88

500,228

517,433

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

18

510,978

516,240

FATİH ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

6

505,574

515,696

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

MF-4

15

478,279

512,327

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

5

470,176

511,429

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

12

455,947

510,440



Üniversite Adı

Programın Adı

Puan Türü

Kont.

En Küçük Puan

En Büyük Puan

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

20

486,921

509,629

MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

77

492,587

508,395

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

65

255,991

506,239

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

10

490,512

505,340

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

47

489,870

500,501

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

487,446

499,875

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

93

482,334

499,473

FATİH ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (Türkçe) (Tam Burslu)

MF-4

6

495,592

499,471

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

77

473,181

499,216

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (%50 Burslu)

MF-4

20

464,686

499,216

GAZİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

482,464

498,666

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

459,212

497,467

GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

72

462,693

495,800

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

MF-4

6

458,998

495,121

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (ESKİŞEHİR)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

67

476,512

494,975

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (TRABZON)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

77

456,682

494,451

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

5

460,503

493,461

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

431,917

492,647

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

90

415,268

490,624

MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

MF-4

4

479,117

490,423



Üniversite Adı

Programın Adı

Puan Türü

Kont.

En Küçük Puan

En Büyük Puan

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

82

451,847

490,259

MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

5

475,062

489,354

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

47

415,627

487,834

FIRAT ÜNİVERSİTESİ (ELAZIĞ)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

82

402,817

487,813

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

7

469,774

487,809

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

88

477,721

487,781

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ (GAZİANTEP)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

6

474,002

485,079

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

468,220

484,212

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)

MF-4

10

468,867

480,428

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

88

462,321

480,398

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

6

462,369

479,439

KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)

MF-4

18

416,613

479,176

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (%50 Burslu)

MF-4

20

413,148

478,535

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

9

452,120

478,267

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ (KÜTAHYA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

423,888

476,390

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

67

448,311

475,321

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)

Bilgisayar Mühendisliği

MF-4

57

442,885

474,658

ATILIM ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

3

459,950

473,481

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (DENİZLİ)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

67

442,210

472,927

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

15

449,945

472,628



Üniversite Adı

Programın Adı

Puan Türü

Kont.

En Küçük Puan

En Büyük Puan

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (Tam Burslu)

MF-4

25

436,466

471,841

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

MF-4

36

446,012

470,944



















BİYOKİMYAGER;

Çevre olayları, sağlık bilimleri, beslenme, biyolojik bilimler ile ilgili konularda araştırma ve uygulama yapan kişidir.

Görevler;


  • İnsan, hayvan ve bitki hastalıklarından sorumlu küçük organizmalar üzerinde araştımalar yapmak,

  • Tekniğe uygun bir şekilde hücre ve doku kültürü hazırlar,

  • Beslenme, genetik ilaçların etkisi ve hastalıklardan ileri gelen kimyasal değişikliler konusunda araştırma yapar,

  • Temiz ve sağlıklı beslenme (besin kimyası ve teknolojisi, fermantasyon, gıdamikrobiyolojisi, gıda hijyeni) konularında çalışmalar yapar ve raporları düzenler ya da raporları onaylar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler;

  • Bilimsel çalışmalara istekli ve aynı zamanda meraklı olması,

  • Sabırlı ve aynı zamanda dikkatini yoğunlaştırabilen,

  • Biyolojik ve kimyasal maddelere karşı alerjisi ile görme sorunu olmayan

  • Başta biyoloji ve kimya olmak üzere fen bilimlerine karşı ilgili ve bu alanda başarılı kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Biyokimyagerler çalışmalarını genellikle laboratuvar ortamında yada kapalı bi ortamda yürütürler.laboratuvarlar sakin, hijyenik ve sessizdiler. Ancak kullanılan maddelerden dolayı kokuludurlar.

Meslek Eğitimi

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler;

Biyokimyagerlerin eğitimi; üniversitelerin fen fakültesi biyokimya bölümünde verilmektedir.

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları;



  • Lise veya onun denginde bir okuldan mezun olmak,

  • YGS ve LYS’deBiyokimya lisans programı için yeterli MF-3 puan almak

  • ÖSYM tercih bildirim formunda Biyokimyalisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir

Eğitim Süresi ve İçeriği;

Eğitim süresi dört yıldır. Fakat bir yıl zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı ile birlikte bu süre beş yıl olmaktadır.

I-II-III-IV. yarıyılında (2.sınıfın sonuna kadar) Biyokimya Lisans Ortak Programı adı altında öğrencilere; Matematik, Genel Biyoloji, Genel Kimya, Hücre Biyolojisi, Fizikokimya, Anorganik Kimya, Organik Kimya, Analitik Kimya, Mikrobiyoloji, Enstrümental Analiz, Bilim İngilizcesi gibi zorunlu alan ve ortak temel derslerin yanında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Bilgisayar dersleri okutulmaktadır. Ayrıca Histoloji ve Ekolojik Kimya gibi seçmeli alan dersleri de verilmektedir. V. yarıyılda ise yukarıda sözü edilen iki yönlendirici alandan Biyokimyagerlik Lisans Programı’nda okutulan zorunlu alan dersleri; Biyokimya, Biyokimyada Temel Teknikler ve Genetik. Seçmeli alan dersleri; Biyofizikokimya, Biyoanorganik Kimya, Gıda Mikrobiyolojisi, Çevre Kimyası vb.dir. Ayrıca serbest seçmeli dersler de verilmektedir. VI. yarıyılda okutulan zorunlu alan dersleri; Biyokimya, Biyomoleküllerde Yapı Tayini. Seçmeli alan dersleri; Enzimoloji, İlaç Metabolizması, Fizyoloji, Genetik, Polimer Kimyası’dır. Yine serbest seçmeli dersler de sözkonusudur. VII. yarıyılda okutulan zorunlu alan dersleri; Biyokimya,İmmunoloji’dir. Ayrıca Diploma Çalışması da bu dönemdedir. Seçmeli alan derslerinden bazıları ise Biyoteknoloji, Toksikoloji, Gıda Ambalaj Maddeleri ile Biyokimyada Deney Hayvanları’dır. Serbest seçmeli dersler de sözkonusudur. VIII. yarıyılda zorunlu alan dersi olarak Diploma Çalışması yer alır. Seçmeli alan dersleri olarak ise Klinik Kimya, Endüstriyel Hijyen, Teknik İnceleme, Atık Değerlendirmesi ve Arıtma Yöntemleri gibi dersler verilmektedir. Serbest seçmeli dersler bu yarıyılda da vardır.

Eğitim Sonunda Alınan Belge-Diploma ve Unvan;

Eğitimini başarı ile bitirenler biyokimya lisans diploması ve biyokimyager unvanı verilir.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları;

Biyokimyagerlerin; aşı, ilaç ve özellikle biyopolimerlere dayalı protezler gibi tıbbi malzemeler üreten fabrikalar, mürekkep, boya, plastik, elyaf vb. kimyasal maddelere dayalı üretim yapan sanayi tesisleri gibi oldukça geniş bir çalışma olanağı vardır.

Türkiye’de yeni gelişen bir alan olması nedeniyle ve pek çok bilim alanıyla kesişme noktasında yer alması sebebiyle, mezunların yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapma olanakları oldukça geniştir. Bu süreç esnasında çeşitli üniversiteler ve bilim alanlarında akademisyen olarak yer alarak eğitim çalışmalarına katılır, öğrencilere ders verirler. Biyokimya, Biyoteknoloji, Moleküler Biyoloji, Genetik gibi bilim alanlarıyla ilgili yurtdışındaki araştırma ve üretim şirketleri ile bu alanlardaki yurtdışındaki üniversitelerde iş ve kariyer olanakları geniştir.

Eğitim Süresince ve Eğitim Sonrası Kazanç;

Eğitim süresince bir kazanç elde edilmemektedir. Ancak devlet tarafından burs ve kredi alması mümkündür. Bunun dışında özel burslardanda yararlanabilir.

Eğitim sonrası ise kamu sektöründe devlet memuru olarak sınıfındaki kadroların karşılığı olan derece ve kademeden aylık alırlar. Özel sektörde çalıştığı işyerine ve deneyimine göre aldığı ücret değişir.

Meslekte İlerleme;

Bu meslekte uzmanlaşma daha eğitim yapılırken başlamaktadır. İlk 2 yıl Biyokimya Ortak Lisans Programı olarak verilen eğitimden sonra 3. yıldan itibaren “Biyokimyagerlik” ve “Biyoteknoloji Ağırlıklı Biyokimyagerlik” olarak iki ana yönlendirici program başlar. Ayrıca her iki programda da verilen seçmeli alan dersleri ve serbest seçmeli ders olanaklarıyla öğrenciler sağlık, gıda, çevre gibi alanlara yönelerek ileride mesleklerinde uzmanlaşmanın yolunu da açmış olurlar.

Benzer Meslekler;



  • Biyolog

  • Kimyager

  • Biyomühendis

  • Genetik Mühendis

  • Farmakolog


  • 2012 2013 Biyokimya Taban Puanları ve Başarı Sıralaması Şu Şekilde :




Üniversite

KODU

BÖLÜMÜN ADI

KON.

YER.

PUAN
TÜRÜ


EN
KÜÇÜK


BAŞARI
SIRASI*


EN
BÜYÜK


Cumhuriyet

102610607

Biyokimya

57

57

MF-3

240,54909

185.000

380,42135

Ege

103410193

Biyokimya

62

62

MF-3

376,81115

64.800

426,11814

Selçuk

108910313

Biyokimya (İngilizce) (UOLP-Montana State Bozeman)

30

2

MF-3

317,21114

107.000

317,96180

Selçuk

108910322

Biyokimya (İngilizce) (UOLP-Montana State Bozeman) (%30 Burslu)

1

1

MF-3

362,92669

73.400

362,92669




Yüklə 2 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin