Boya Uygulamaları ile İlgili Genel Bilgilerimiz



Yüklə 55,29 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü55,29 Kb.
#65221




Güçlü Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Mimarlık Ltd.Şti.


Boya Uygulamaları ile İlgili Genel Bilgilerimiz:
Boya, dört ana maddeden oluşur. Bunlar pigmentler, bağlayıcılar, kimyasal katkılar ve çözücülerdir. Pigmentler toz halindeki katı taneciklerdir. Boyaya, örtücülük, renk, dayanıklılık ve parlaklık özelliklerini verirler. Bağlayıcılar pigmentleri bir arada tutar ve boya filmini meydana getirirler. Boyaya, yapışma, sertlik, sağlamlık, dış etkenlere karşı dayanıklılık özelliklerini verirler. Kimyasal katkılar, boyanın özelliklerini iyileştirmek için kullanılır. Örneğin; küfe dayanıklılık ve akışkanlık gibi. Çözücüler uçucudur ve boya uygulanırken, boyanın özelliklerini değiştirmeden inceltici görevi görürler.
Boya uygulamasından önce yapılacak yüzey hazırlığı çok büyük önem taşır. Kirli yüzeylere kesinlikle boya uygulanmamalıdır. Yüzey önce kirden arındırılmalı ve iyice temizlenmelidir. Eğer boya yapılacak yüzey parlaksa, boyanın iyi yapışması için mutlaka matlaştırılmalıdır. Yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra, boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlamak ve boya sarfiyatını azaltmak için astar uygulaması yapılmalıdır. Beton, ahşap ve metal yüzeyler için farklı astar türleri vardır. Astar sonrası eğer yüzeyde bozukluklar göze çarpıyorsa macunlama işlemiyle bunlar giderilmelidir. Macun iyice kuruduktan sonra zımparalanarak ikinci kat astar uygulanmalıdır. Bunun üzerine son kat boya sürülebilir. Beton yüzeylerin iyice kuruması beklenilmelidir
Yüzey Hazırlama :
Boyacılıkta altın kural yüzey hazırlığını iyi yapmaktır...

Temiz, kuru ve sağlam yüzeyler hazırlayarak boya işinizde başarıyı garantileyin! Size önereceğimiz noktalara dikkat etmeniz ve ürünlerin kullanma talimatını dikkatlice okumanız yeterli olacaktır.

Yüzey hazırlığı için zaman ayırırsanız, sonunda boyanın daha güzel göründüğünü ve çok daha uzun ömürlü olacağını göreceksiniz.

Boyadan ve astardan önce yüzeyden -varsa- kir ve yağı temizlemeli ve yüzeydeki ezik, çukur, çizik gibi kusurları kapatmalısınız.


Genel Yüzey Temizliği :

Odayı boyaya hazırlayıp eşyaları uygun bir şekilde kapladıktan sonra, boyanacak yüzeylerin kirden ve yağdan arınması gerekmektedir. Ellerinizi korumak için plastik eldiven kullanmayı ihmal etmeyin.


Boyanacak yüzeyleri dikkatlice inceleyerek çatlak, delik ve kusurları tespit edin. Alçı ya da yüzeye ve boyanıza uygun bir macun kullanarak delikleri doldurun ve çatlakların tamiratını yapınız.
Dolgu kuruduktan sonra 150-200 numara zımpara kağıdıyla yüzeyleri düzeltin. Bu aşamada çok toz oluşacağından, odanın kapılarını kapatıp diğer mekanları kirletmesini engelleyin.

Kendiniz de tozu teneffüs etmemek için eczanelerde bulabileceğiniz pamuklu maskelerden kullanın


Dış Mekan Yüzey Hazırlama :
Neden Önemlidir?
Boyanın kalıcı olabilmesi, yüzeye ne kadar iyi tutunduğuna bağlıdır. Bunun yanında boyanın yapıldığı hava koşulları ve duvarlardaki nem de önemli etkenlerdir. Bu gibi detayları önceden tanıyıp ona göre hareket etmeniz ve bazı tamiratlar yapmanız gerekebilir. Hazırlık uzun sürsede harcadığınız emek ve zaman size pürüzsüz ve kalıcı bir boya olarak geri dönecektir.

Hava Şartları
Dış boya yapacağınız zamanı iyi planlayıp, yağmurlu, kapalı, aşırı sıcak veya soğuk havalara ve rüzgârlı günlere denk gelmemesine dikkat etmelisiniz.

5 ºC’de asla boya yaptırmamaya özen göstermelisiniz. 5 ºC havadaki su buharı, su zerresine dönüşeceğinden yüzeyin ıslak olmasına neden olacaktır


Yüzey Temizliği :
Temiz bir yüzey, dış yüzey boyası için çok önemlidir. Boyaya başlamadan önce tüm boyanacak alanların gerekiyorsa önce zımparalanması ardından basınçlı su püskürterek iyice yıkanması gerekir. Yüzeyin kuruması için en az 48 saat beklemek gerektiğini unutmayın ve tamamen kuruduğundan emin olmadan boyaya başlamayın!

Dış duvar boyasında problemlerin çoğu nemden kaynaklanır. Fazla nem, boyanın duvara yapışmasını engeller ve kabarma, dökülme ve küf oluşmasına neden olur.


Nemsiz Yüzeyin Önemi:
Bazı durumlarda nem, yapısal bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Sızıntı yapan su boruları, veya topraktan gelen nemin duvarlara ulaşması gibi problemlerin de boyaya başlamadan önce mutlaka giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde boyanın uygulandıktan bir süre sonra kabarmaya başladığını görebilirsiniz. Bu problemler hoş görünmediği gibi yapı için de zararlıdır

Eski Boyalı Yüzeyler:
Eski boyalı, kabaran ve dökülen yüzeylerin tamiratları yapılmalıdır. Yüzeyin zımparalanması ve pürüzsüz olması sağlanmalıdır. Temizliğin yanında, zımparalama, boyaya yapışması için daha uygun bir yüzey hazırlayacaktır.

İyi bir hazırlık döneminden sonra uygulanan boyanın gerçekten daha uzun ömürlü olacağını göreceksiniz. Unutmayın, boyada başarının anahtarı, iyi hazırlıktır.


Dış Mekan Boyama :
İç mekandan farklı olarak dış cephe boyamak daha profesyonel bir işçilik gerektirir. Küçük rötuşlar dışında dış cephe boyasını profesyonellere bırakmanızı veya bir ustayla birlikte çalışmanızı öneririz.

Dışarıdaki hava koşullarının da boya işini etkileyeceğini unutmayın. Rüzgarın fazla olması veya hiç olmaması, iskelelerde çalışmak zorunda olunması, genellikle açık renklerle çalışıldığı için hataları gizlemenin daha zor olması gibi koşullar dış cephe boyasını zorlaştıran faktörlerdir



Dış Cephelerde Oluşacak Problemlere Profosyonel Kadrolarımızca Çözüm Hususlarımız:
1. Yosunlanma: Yosunlanmanın nedeni ortamda bulunan fazla nemdir. Dış yüzeylerde çok görülen bir sorundur. Çimentolu yüzeylerde daha rahat oluşur.

Çözüm: Nemin kaynağı dikkatlice belirlenerek, drenajla fazla nemden kurtulmaya çalışılmalıdır. Yüzeyde bulunan yosunlar fırça yardımıyla temizlenebilir. Sonra yüzey suyla yıkanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Kabarmış boya varsa spatula yardımıyla kaldırılmalıdır. Temizleme işlemlerinde oluşacak tozdan korunmaya dikkat edilmelidir. Yüzey uygun hale geldikten sonra boyama gerçekleştirilebilir.

2. Timsah derisi vari kabarma, çatlak ve pütürlenmeler: Yüzeye gereğinden fazla boya uygulanmasından dolayı oluşur. Mevsimsel ısı değişikliklerine göre ince boya tabakasında genişlemeler ve büzülmeler olur. Ancak

boya kalın uygulandığı takdirde katmanlar arasında bir yapışma sorunu oluşur ve ısı değişikliklerine aynı şekilde tepki verilmez. Bu da çatlakların oluşmasına neden olur. Ayrıca çok güçlü katkı maddeleri içeren boyalar eski yüzey üzerine uygulandığı zaman, yeni boyadaki güçlü katkılar alttaki boyayla reaksiyona girerek boyanın formunun bozulmasına ve pütürlenmeler oluşmasına neden olur. Bunların yanında; esnek lateks astar üzerine, sert alkid uygulanması durumunda yine bu sorun ortaya çıkar.




Çözüm: Pütürlenen yüzeyler zımparalanabilir ya da taşlanabilir. Kabaran ve çatlayan yüzeylerse tüm boya kalkıncaya kadar kazınmalıdır. Temizleme işlemlerinde oluşacak tozdan korunmaya dikkat edilmelidir. Yüzey lateks astarla astarlanmalı, daha sonra lateks son kat boyayla işlem bitirilmelidir.

3. Kabararak soyulmalar: Nem, henüz hazır olmamış yüzeye boya uygulanması ve olması gerekenden düşük ısıda boyanın uygulanması muhtemel nedenlerdir.

Çözüm: Basınçlı suyla kabaran bölgeler sökülmelidir. Daha sonra bölge nemden arındırılmalı, gerekirse zımparalanmalı ve boya uygulanmalıdır.

4. Yanma : Kullanılan bazı sıvalarda değişik miktarlarda kireç bulunur. Kireç miktarı sıvanın nerede kullanılacağına göre değişir. Özellikle şantiyede eklenen kireç daha fazla soruna neden olur. Sıva, çimento ve betonun alkalinitesi pH değerleriyle gösterilir. Taze çimentonun pH değeri 13-14 gibidir. 30 gün içerisinde bu değer 9’a kadar düşer. pH 9, pH 13’ten daha az alkalindir. Boya daha az alkalin yüzeylere uygulandığında daha iyi sonuç verir. Beton yüzeylere tekrar nemli bir madde uygulandığı zaman pH değeri -dolayısıyla alkalinite- tekrar yükselir ve bu da boyanın üzerinde tuzvari kristaller oluşmasına, kabarmasına ve soyulmasına neden olur.

Çözüm: Nemli bölgeler boyanacaksa, nem kaynağından kesinlikle kurtulmak gerekir. Daha sonra var olan boya kaldırılmalı ve yeni boya sürülmeden önce yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. Kullanılacak boya da çok dikkatli seçilmelidir. Sıcak yüzeylerde boyanın ömrü ortalama altı aydır. Vinil akrilik esaslı boya daha iyi performans gösterir ancak o da sonunda bozulur. %100 akrilik esaslı boya en iyi performansı verecektir. Su buharının boyanın oluşturduğu ince tabakadan geçişini sağlayan boyalar en iyi seçim olacaktır.

5. Tebeşirlenme: Dış yüzeylerde hava koşullarından dolayı tebeşirlenme kaçınılmazdır. Çok fazla tebeşirlenmiş yüzeylere yeni boya uygulanması soyulma sorununu doğurur.

Çözüm: Yüzey tüm tebeşirlenme giderilene kadar yıkanır. Temiz suyla durulama yapılır ve kurutulur.
6. Ahşabın kararması ve bozulması: Ahşabın kararması güneş ışığından kaynaklanır. Herhangi bir kaplaması olmayan ahşapta görülür. Bazen verniklere ve az pigmentli koyulaştırıcı maddelere rağmen de görülebilir. Her ağaç çeşidinde farklı derecede koyulaşma gözlenebilir. Eğer nem ağacın içine işlediyse verniklenmiş yüzey kabarır.

Çözüm: Ahşap çok fazla süre direkt gün ışığına maruz kalmamalıdır. İnşa işlemi biter bitmez boya sürülürse daha iyi sonuç alınabilir. Kararan ahşaplar zımparalanabilir. Eğer ortamda nem varsa nemden kurtulduktan sonra boya uygulanmalıdır. Zeminde yarı geçirgen kimyasallar kullanılmalıdır. Zımparalama işlemi gerçekleştirilecekse tozdan korunmaya dikkat edilmelidir.


7. Renk değişimi: Sebebi ne olursa olsun yüzeydeki boyaların renklerinin değişmesi bu sınıfa girer. Mesela herhangi bir su sızıntısı ya da nem nedeniyle boyanın koyulaşması, boyanın üzerinde beyaz toz oluşması, siyah lekelenmeler, ahşap yüzeylerde yer yer kırmızılaşmalar, beyaz boyanın sararması, dayanıksız organik pigmentlerin kullanımı sonucunda boyanın üzerinde çok farklı renklerin oluşması ve tozlanmış eski boyanın üzerine yeni uygulanan boyanın rengini tam olarak gösterememesi bu duruma örnektir.

Çözüm: Boyadaki renk değişimi, sorunun çözümü için gösterge olarak kullanılır. Bazısı boyayla, bazısı yüzeyle ilgilidir. Ancak renk değişimi, boyanın yüzeyi koruyucu özelliğini yitirdiği anlamına gelmez.

8. Yüzeyde baloncuk şeklinde şişme oluşması: Genel anlamda bir yapışma sorunudur. Boyanın yüzeye iyi yapışmaması ve buna bağlı olarak kabarıp baloncuklar oluşturmasıdır. Çok sıcak havalarda boya uygulaması yapılırsa görülebilir. Ya da nemli bir yüzey üzerine yağ bazlı veya alkid boya uygulanması aynı sonucu doğurur. Ayrıca bu durum, yüzeylerde bulunan ahşap ek parçalarında da görülür. Ahşap ek parçanın kenarları, dış etkilerden yeterince korunmamışsa yağmur, eriyen kar suyu ve oluşan nem ahşabın içine nüfuz eder. Mevsimlere göre oluşan ısı farklılıklarından genişleyen ya da büzülen ahşabın içine su ve nem işlediğinde yapısı bozulur. Bunların sonucu olarak yüzeydeki boyada çeşitli deformasyonlar oluşur.

Çözüm: Çok fazla deformasyona uğramış parçalar değiştirilmelidir. Fazla zarar görmemiş parçalar tekrar kullanılabilir ama boyanın görünüşünü kötü etkileyebilir. Bu parçalar eğer tekrar kullanılacaksa nemden ve su nüfuzundan çok iyi bir şekilde korunmalıdır.

9. Beyaz kristaller oluşması: Bu durum eğer ortamda tuz ve nem bulunuyorsa görülür. Yüzey tuz ve nemden temizlenmezse kristallerin boyutları büyümeye başlar. Tuz, sıvadan veya betondan kaynaklanır, nemse herhangi bir ufak çatlaktan ortaya çıkar. Tuz sıvadan kaynaklanıyorsa, mesela tuğlaların arasındaki sıvadan kaynaklanıyorsa, kristalleşme sıvanın üzerine denk gelen yerde bir çizgi halinde oluşur.

Çözüm: Kristalleşme devam ettiği sürece boya uygulanmamalıdır. Tuz kristalleri bir fırça yardımıyla temizlenmelidir. Bu işlem suyla yapılırsa sorun daha da ilerleyebilir. Duvara nem girişi olan yerler de onarılmalıdır. Yüzey tamamen kuruyuncaya kadar beklenmelidir.

10. Solma: Eğer boya direkt güneş ışığına maruz kalırsa solabilir. Zamanla daha belirgin hale gelir bu soluklaşma. Çok az ve homojen solmalar normal kabul edilebilir. Çok fazla tebeşirlenme oluşmuşsa, bu da boyayı daha solgun gösterebilir.

Çözüm: Eğer soluklaşmadan başka tebeşirleşme sorunu varsa, bu temizlenmelidir. Lateks üst kat boyalar solmayı çok iyi şekilde engelleyebilir.
11. Kabararak tabaka halinde dökülmeler: Boyanın tabakalar halinde uygulandığı yüzeyden koparak dökülmesidir. Yüzeyde oluşan çatlaklar bu duruma neden

olur. Özellikle ahşap yüzeylerin mevsim ve dolayısıyla ısı değişikliklerine verdiği genişleme ve büzülme tepkilerine boya dayanamaz ve tabakalar halinde dökülmeler görülür. Özellikle sert damarlı ahşap yüzeylerde, boya ahşaba nüfuz edemez ve bu sorunun oluşmasına yol açar. Bununla beraber, gereğinden fazla inceltilmiş boyanın çok ince uygulanması ya da serin ve rüzgarlı hava şartlarında son kat boyanın çok çabuk kuruması da aynı sonucu doğurur.



Çözüm: Boyanın altına uygulanacak bir kimyasalla, boyanın ahşaba nüfuz etmesi kolaylaştırılmalıdır. Boya uygulanmadan önce ahşap direkt olarak açık havaya maruz bırakılmamalıdır. Eğer ahşap çok fazla sert damarlıysa değiştirmek en uygun çözümdür. Boya yapılacak yüzey ahşap değilse, boyamadan önce lateks astar uygulanmalıdır.

12. Buzlanma gibi beyaz kristaller oluşması: Bu kristal oluşumu daha çok koyu renk boyalarda ve yağmur suyunun temizleyici etkisinin ulaşamadığı bölümlerde görülür. Bu kristaller, boya çok fazla neme (yağmur, yoğunlaşma, çiğ, vs nedeniyle) maruz kaldığı zaman ya da uygulama sırasındaki çok serin havalardan dolayı oluşur.

Çözüm: Isısı ayarlanabilir bir ortamda, boyanın uygulanması ve kuruması için gerekli ısıda ortam oluşması sağlanmalıdır. Kristal oluşumunun ilk evrelerinde ılık temiz suyla bu bölgeler yıkanabilir. Suda çözünen kristaller yok olacaktır. Bir iki kez daha bu uygulama yapılırsa kristaller tamamen temizlenebilir. Eğer kristaller suda çözünmüyorsa başka yollar denenmelidir. Öncelikle yüzey iyice kurutulmalıdır. Sonra yavaşça kristaller -alttan boya belirinceye kadar- zımparalanabilir. Daha sonra alkid bir astar yapılabilir. Alkid ya da lateks boya uygulanmalıdır.
13. Küf: Küf oluşumunun nedenleri şöyle sıralanabilir: ortamdaki çok fazla ve uzun süreli nem, ortamdaki yüksek ortalama sıcaklık (küf oluşumu için optimum sıcaklık 25 °C’dir), ortamdaki hava akımının az oluşu (akımla değişmeyen hava, küf oluşumunu hızlandırır), boyanın uygulandığı yerdeki kir ve toz durumu, açık renk boyalar (koyu renk boyalar güneş ışınlarını emer ve yüzeyi ısıtır, bu da küf oluşumunu engeller).

Çözüm: Küflenmiş bölgeler, üç birim su ve bir birim çamaşır suyu karışımıyla temizlenebilir. Karışım bir fırça ya da sprey yardımıyla uygulanabilir. Eğer bu uygulamayla küf temizlenemezse, fırçalama yapılabilir. Daha sonra temiz suyla yüzey yıkanmalı ve iyice kurumaya bırakılmalıdır
14. Soyulma: Soyulmanın en temel nedeni, boya yapılacak yüzeyin boyaya iyi hazırlanmamış olmasıdır. Bu nedenden dolayı uygulanan boya yüzeye tam olarak yapışmaz. Böylelikle soyulmalar ve dökülmeler oluşur. Yapışmamanın nedenleri şunlar olabilir: cilalı ya da mumlu bir yüzeyin üzerine boya uygulanması; boya eğer ahşaba uygulanmışsa, ahşapta oluşan aşırı nem; çok eski bir kat boya üzerine yeni boya uygulanması; tebeşirlenmenin çok fazla olduğu bir yüzey üzerine boya uygulanması. Soyulmaya neden olan diğer sorunlar ise yüzeyin kirli, pis, makine yağlı, tozlu, küflü, çok

parlak ve çok kalın bir tabaka eski boyayla kaplı olmasıdır. Soyulmaın bir başka sebebi de lateks boyanın tavsiye edilenden daha düşük bir ısıda uygulanması olabilir.



Çözüm: Yüzeyin boya uygulamasından önce uygun şekilde hazırlanması soyulmayı önleyecektir. Eğer soyulma buna rağmen devam ediyorsa tüm boya kaldırılmalıdır. Yüzey eğer ahşapsa iyice zımparalanmalı ve kurutulmalıdır. Yüzeydeki tüm kir, pis, küf ve toz deterjanlı suyla temizlenmelidir. Çok parlak yüzeylerin parlaklığı alınmalıdır. Tüm yüzey bol suyla iyice durulanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır.
15. Galvanizli metal üzerinde oluşan soyulma: Genel geçer bir kural olarak boyalar düz metal yüzeylere iyi yapışmazlar. Galvanizli metal düz olmasının yanı sıra -paslanmayı önlemesi için- ince ya da kalın bir yağ tabakasıyla kaplıdır. Böyle bir metal, soğuk ve nemli bir ortamda boyanırsa, boyanın kuruması gecikir ve bu da boyanın buruşmasına ve yüzeye tam olarak yapışamamasına neden olur. Alkid boyalar baştan çok iyi sonuç vermelerine rağmen sonradan bozulurlar. Galvanizdeki çinko, boyanın içindeki alkidle kimyasal reaksiyona girer ve çok şiddetli bir boya soyulması meydana gelir. Galvanizli metal açık havaya maruz kalırsa, galvanizin içindeki çinko bitene kadar beyaz bir pas tabakası oluşur. Çinko bitince, metal kırmızı bir renkte paslanmaya devam eder.

Çözüm: Koruyucu yağ tabakası tamamen kaldırılmalıdır. Bu işlem için kimyasal karışımlı su kullanılabilir. Ancak çoğu kimyasallar -özellikle de mineral kaynaklı olanlar- temizleme sonrası çok ince bir film tabakası halinde kalıntı bırakırlar. Bu da boyanın iyi yapışmasını önleyen başka bir etkendir. Açık havaya maruz kalmış ve beyaz pas yapmış metallerin pası, boya uygulanmadan önce bir fırça yardımıyla temizlenmelidir.

16. Kontrplak çatlakları: Havadaki nem oranının değişimi sonucu oluşan genişleme ve büzülmeler bu çatlakları oluşturur. Kontrplak, ince ağaç tabakaları kullanılarak üretildiği için çatlamaya eğilimlidir. İnce boya tabakası da kontrplak çatladığı zaman çatlar ve bu kılcal çatlaklar zamanla büyüyerek dökülmelere neden olur.

Çözüm: Eğer yüzeye ilk kez boya yapılacaksa temizleme ve zımparalama işlemlerinden sonra lateks bir

astar sürülmelidir. Eğer boyalı bir yüzeye boya uygulanacaksa zımparalama yapılmalı, yüzey iyice kurutulmalı, lateks astar sürülmeli ve boya sonra uygulanmalıdır. Eğer çatlaklar çok fazla ise kontrplak değiştirilmelidir.


17. Pas akıntısı: Nemli ortamda bulunan çiviler zamanla paslanır. Duruma göre bu pas kırmızı ya da siyah görünür. Çivi başları daima kırmızı paslı gözükür. Eğer çivi sökülüp bakıldığında tamamının paslandığı görülürse, yüzey neme doymuş demektir. Siyahlaşan çivi başları genellikle boyanın altında kalanlardır ve boyanın yüzeye yapışmasını engellerler. Üzerlerindeki boya tabakası dökülünce, siyahlaşma kırmızıya dönüşür.

Çözüm: Nemin kaynağı belirlenmeli ve yüzeye etkisi önlenmelidir. Çiviler, galvanizli ya da paslanmayan çivilerle değiştirilmelidir. Sökülemeyen çiviler iyice temizleninceye kadar zımparalanmalıdır. Boya uygulanmadan önce çiviler, silikonla ya da astarla kaplanmalıdır.

18. Boyanın suyla ya da nemle çözünmesi: Boya üretiminde (özellikle lateks) suda çözünen birçok madde kullanılmaktadır. Bu boyalar sıcak ve nemli gündüz vakitlerinde uygulanıp, gecenin serinliğinde kurumaya bırakılınca, yüzey kurur ancak küf de oluşur. Oluşan küf kuruma süresini uzatır ve küfteki nem boyanın içindeki suda çözünen başka maddelerle reaksiyona girer. Su buharlaşınca geride lekeler, parlaklıklar ve izler bırakır.

Çözüm: Boya uygun ısı şartlarında uygulanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Lekeler ve izler oluşunca, hemen temiz suyla (yüzeyde çok yer etmeden) temizlenmelidir. Bir fırça yardımıyla hafifçe fırçalanabilir. Eğer leke ve izlerden bu şekilde kurtulunamıyorsa, uygun ısı şartlarında yeniden boyamak gerekebilir.

19. Saçak altlarındaki boyanın kalkması: Bu durum, eğer eski ve parlaklaşmış boyanın üzerine yeni boya uygulanırsa veya yeni boya uygulanmadan önce yüzeyde oluşmuş tuzlar tam temizlenmemişse görülebilir. Bu tuzlar görünmeyen bir film tabakası oluştururlar ve yeni boyanın yüzeye yapışmasını engelleyerek soyulmasına neden olurlar.

Çözüm: Yüzey, boya uygulamasından önce zımparalanmalı ve bol su ve deterjanla iyice yıkanmalıdır. Bol suyla durulanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır.

20. Cilanın kusması: Bu durum, sanki yüzeyde nokta nokta kirler varmış gibi görünerek göze çarpar. Rengin bozulması küf oluşumu gibi de gözükebilir ancak çamaşır suyuyla temizlense bile çıkmaz. Boyayla ilgili bir sorun değildir bu. Yüzeyde boya uygulanmadan önce kalan kir ve pislik buna neden olur.

Çözüm: Eğer yüzeyde çok cila varsa bu temizlenmelidir. Çamaşır suyu kullanılarak temizlik yapılınca, hâlâ kirler ve lekeler çıkmıyorsa ortamda cila var demektir. Naftalin çözeltili veya mineral katkılı kimyasal maddelerle yüzey iyice temizlenebilir. Daha sonra bol suyla durulanmalıdır. Tüm yağlı ve cilalı tabaka kalkıncaya kadar temizleme işlemine devam edilmelidir. Yüzey yeni boya uygulamasından önce çok iyi şekilde kurutulmalıdır.
Dış Cephe Boyama İşlemleri:
Boyamadan önce: Dış cephe boya uygulamalarında en önemli nokta yüzeydeki bozuklukların ve kirlerin giderilmesidir. En çok rastlanan problem duvarlardaki çatlaklardır. Bütün drenaj boruları pas ve sızıntı kontrolünden geçirilmelidir. Herhangi bir bozukluğa rastlanırsa onarılmalıdır. Çatılara daha fazla özen gösterilmelidir. Köşelerde ve su borularında oluşabilecek çatlaklar kontrol edilmelidir.

Yüzey hazırlığı: İlk kez uygulanacağı yüzeylerde kirli veya gevşek dokular, eski boyalı yüzeylerde de kabaran ve tozuyan kısımlar temizlenir. Kireç’in fazla olan ham sıvalı yüzeylerin, astar ve boya tatbikatı yapılmadan önce 1 kısım sirke ile 1 kısım su karıştırılarak yüzeyin yıkanması tavsiye edilir. Eğer yüzeyde mantar ya da küf oluşumu varsa, fırçalanarak iyice temizlenmelidir. Daha önceki kaplamasından dolayı parlak olan yüzeyler zımparalanarak daha mat hale getirilmelidir. Bu, yüzeyle boya arasında daha iyi yapışma

sağlayacaktır. Beton yüzeyler düzeltilip yıkanarak temizlenmeli ve kurumaya bırakılmalıdır. Boyamadan önce yüzeyde tebeşirlenme olmadığından emin olunmalıdır. Yağmur altında boya uygulanmamalıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, yüzeyin güneşte 2-3 gün kuruması beklenip boyaya ondan sonra başlanmalıdır. Yeni sıva uygulanmış yüzeyler boyanmadan önce prizinin alması beklenmelidir.

Boyama: Dış cephe astarı uygulaması yapıldıktan sonra iki kat boya uygulaması yapılması önerilmektedir. Kat uygulamaları arasında 4 saatlik bir ara vermek gereklidir



REFERANSLARIMIZ ve TARAFIMIZDAN TAMAMLANAN PROJELER;


  • ECZACIBAŞI HOLDİNG-LEVENT

  • ECZACIBAŞI GAYRİMENKUL VE YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.-LEVENT

  • TABANLIOĞLU MİMARLIK-İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ-MELKAN TABANLIOĞLU

  • İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VAKFI-BEYOĞLU

  • İSTEK VAKFI EĞİTİM OKULLARI PROJELERİ-ACIBADEM

  • T.C. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ-KAYIŞDAĞI

  • BEYKOZ KONAKLARI VİLLA PROJELERİ

  • ALARKO 2000 HADIMKÖY VİLLA PROJELERİ

  • ACARKENT VİLLA PROJELERİ-BEYKOZ

  • SHOW TELEVİZYON FABRİKA-HADIMKÖY

  • KANYON YÖNETİM-LEVENT

  • ÇARMIKLI DEMİRCİKÖY VİLLARI

  • ATA İNŞAAT-AYDAN ŞEMKER

  • ALARKO HOLDİNG-LEYLA ALATON

  • MEDİA FORCE FUARCILIK

  • CNR FUARCILIK

  • ETİLER MAYA RESİDENCE DIŞ CEPHE SİSTEMLERİ

  • KEMER COUNTRY SEDİR EVLERİ DIŞ CEPHE SİSTEMLERİ

  • KKTC-THE SAVOY OTTOMAN PALACE HOTEL-COŞKUN KARABAŞOĞLU

  • FAKO HOLDİNG-LEVENT-BOMONTİ FABRİKA TADİLATI-KAYA TURGUT

Yüklə 55,29 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin