Atiksu aritma tesisleri



Yüklə 436,43 Kb.
səhifə1/7
tarix30.01.2018
ölçüsü436,43 Kb.
#42210
  1   2   3   4   5   6   7




İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
………… ATIKSU ARITMA TESİSİ

MEKANİK EKİPMAN GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ

2008

MADDE 1- AMAÇ VE KAPSAM



1.1- Kanalizasyon sisteminin bir bölümünü teşkil eden pissu arıtma tesisine ait ünitelerin devreye sokulması için mukavele dokümanları ve eklerini oluşturan İdari ve Teknik Şartnameler uyarınca ve İdarenin talimat ve onayları doğrultusunda;

1.1.1- Tesis bünyesindeki mekanik, elektrik, elektronik ekipman cihaz, malzeme konstrüksiyon ve aksamı ile tesis için gerekli diğer bütün yardımcı unsurların dizaynı ve geliştirilmesi, imali, temin edilmesi, imalat yerlerinde denenmesi, boyanması veya tecridi, paketlenmesi, nakledilmesi, depolanması, montajı, montaj sonrası denenmesi ve işletmeye sokulması,

1.1.2- Tesisin işletmeye sokulması ve arıtma tesisinin geçici kabulden önce en az 30 gün müddetle işletilmesi,

1.1.3- Arıtma tesisinin işletme ve bakımı için işletme ve bakım personelinin eğitimi,İşlerin amaç ve kapsamını oluşturmaktadır.
MADDE 2- GENEL ŞARTLAR

2.1- İhale konusu tüm malzemeler yeni olacak, herhangi bir şekilde malzeme ve imalat hatası ihtiva etmeyecektir.

2.2- İstekli;

2.2.1- Teklif edilecek malzemelerin üretici firmaları ISO 9000 kalite sistem belgesine haiz olacaktır.

2.2.2- Özel imalatı gerektiren ekipmanların standardı bulunması halinde, ilgili ekipmanlara ait TSE veya TSEK kalite belgeleri malzemelerin teslimi sırasında verilecektir.

2.2.3- İhaleye katılan istekli firmalar; teklif edecekleri tüm pompa ve mekanik ekipmanların teknik özelliklerini, piyasada bulunan imalatçı veya satıcı firmalardan temin ederek şartname ekinde verilen [“Pompa teknik özellikleri formu (EK:1)”, “Mekanik ekipman teknik özellikleri formu (EK:2)” ve “Koç darbesi önleme vanası teknik özellikleri formu(EK:3)] formlara imalatçı veya satıcı firma adı belirtmeden doldurarak teklif ile birlikte verecektir.

İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme yapıldıktan sonra doldurulan formlarda belirtilen teknik özelliklere uygun olması şartıyla tüm pompa ve mekanik ekipmanların temin edileceği firmalar ve markalara ait katalog,broşür ve bilgi föyleri Bankamıza verilecek, imalatçı veya satıcı firmalar yüklenici firma ve Bankamızca birlikte tesbit edilecektir. Mekanik ekipmanlara ait imalat projeleri Bankamızca onaylanmadan imalata başlanmayacaktır.

2.3- Yabancı menşei malzeme ISO ve IEC gibi uluslararası teknik normlara uygun olmak şartıyla teklif edilecektir.

2.4- Teklif edilen tüm ekipmanların garanti süreleri tesise montajlarının yapılıp olumlu sonuç alındığı ve çalışır vaziyette Belediyesine teslim edildiği tarihten itibaren en az 2 (iki) yıl olacaktır. Yüklenici bu malzemelere ait garanti belgelerini İdare adına düzenlemek ve orijinal nüshalarını İdareye teslim etmekle mükelleftir. Garanti kapsamında malzemede sözleşme süresi içerisinde tespit edilecek hata ve eksikliklerin garanti sağlayan kişi veya kuruluş tarafından giderilmesini yüklenici üstlenecektir. Garanti süresi içerisinde malzemelerde meydana gelebilecek arızalarda; Yüklenici, işin aciliyeti de göz önünde bulundurularak İdarece konunun yazılı olarak tebliğini müteakip en geç 10 gün içinde müdahale edecektir. Yüklenicinin sözleşmede hüküm altına alınmış olmasına rağmen bakım ve onarım yükümlülüğünü zamanında yerine getirmekten imtina etmesi veya gecikmeli olarak yerine getirmesi nedeniyle malzemelerde oluşacak zarar ve hasarların giderilmesinden Yüklenici sorumlu olacaktır.

2.5- Şartnamede belirtilmemiş hususlar için TSE, ISO, IEC normları geçerli olacaktır.

MADDE 3- EKİPMAN TEMİN VE MONTAJ İŞLERİ

3.1- Tasdikli uygulama projeleri kapsamında bulunan giriş, ayırım, dağıtım, ızgara, kum tutucu, pompa istasyonları, ön çökeltme havuzu, damlatmalı filtre, aktif çamur, son çökeltme, çamur yoğunlaştırıcı, aerobik veya anaerobik çamur stabilizasyon tesisi, çamur suyu giderme ünitesi, kimyasal arıtma ünitesi, çıkış yapısı vb. proses ünitelerinin bünyesinde ve aralarında yer alan bütün ekipman ve malzemeleri kapsar.

3.2- Her tip ve sınıfta ve her çeşit malzemeden mamül borular, drenajlar ile bunlara ait fitingsler, sürgülü kapaklar, vanalar, armatürler ve bunların içten ve dıştan tecridi, boyanması, dahil olmak üzere proje ünitelerinin içinde ve aralarında yer alan pissu arıtma tesisine giren ve tesisten çıkan (sözleşme kapsamına dahil oldukları noktalardan itibaren) ve İdarece tesis sahasına kadar getirilmiş bulunan kollektör hattıyla bağlantıyı sağlayan bütün boru işleri,

3.3- Elektrik motorları, pompalar, kompresörler, vana işletme sistemleri, özel aksam ve diğer sistemler,

3.4- Laboratuar ekipmanları,

3.5- Redüktör, enstrümanlar, göstergeler, kaydediciler, ölçü levhaları, platformlar, döşeme levha ve çerçeveleri, parmaklıklar, merdivenler, flanşlar, bağlaçlar, contalar, somunlar, civatalar, rondelalar, montaj ve demontaj parçaları, esnek kavramalar, isim levhaları, tarif ve tanımlama etiketleri ve plakaları, kablo ekleri, salmastralar, kaplinler, bağlantılar ve bütünleme malzemeleri, kaideler, sehpalar, askılar, tablolar ve her tip ve her neviden diğer yardımcı malzemeler,

3.6- Enstrümantasyon, kontrol ve elektrik malzemeleri v.s. ekipman temini ve montaj işlerinin kapsamındadır.

3.7- Kauçuk veya teflon kaplı conta kullanılacaktır.

3.8- Montajda kullanılacak enerji kablosu TSE ve ISO belgeli olacaktır.

MADDE 4- STANDART VE ŞARTNAMELER

4.1- Yüklenici tarafından temin edilecek ekipman ve malzemeler, imal edilecek parçalar ve işçilik yürürlükteki Türk standartları ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İller Bankası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TEDAŞ’ ın ilgili şartnamelerine uygun olacaktır.

4.2- Herhangi bir ekipman ve malzeme için birden fazla standart şartname belirtilmiş ise yüklenicinin isteği ve İdarenin onayına göre herhangi birine uygun malzeme temin edilebilir.

4.3- Yerli şartname ve standartlarda bulunmayan hususlar için uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlara uygunluk aranacaktır. Birden fazla standarda haiz imalatlar tercih edilecektir.

4.4- Standartlar istenildiğinde yüklenici tarafından temin edilecektir.

MADDE 5- EKİPMAN, ELEKTRİK MALZEMELERİ VE İMALAT İŞÇİLİĞİ

5.1- Yüklenici tarafından temin edilecek ekipman ve malzemelerin genel standartlara uygunluğu, malzeme ve işçilikteki yüksek kalite, İdareyi tatmin edici nitelikte olacaktır.

5.2- Çalışma kapasiteleri, tasdikli test raporları ve diğer bilgilerle beraber ilgili işlerde kullanılmak üzere satın alınacak ekipman ve malzemeler onaylatılmak üzere İdareye sunulacak. İdare şartnamelere uygun bulmadığı herhangi bir malzemeyi kabul etmeyecektir.

5.3- Malzemeler:

5.3.1- İşlerde kullanılacak tüm malzemeler ilgili iş için en iyi kalitede olacak, uzun ömür ve en az bakımı gerektirecek malzemeler tercih edilecektir.

5.3.2- Tesiste suyla temas halinde olan ve nemli ortamda çalışan ekipman ve bunlara bağlı parçalar korozyona dayanımlı malzemeden olacaktır.

5.4- İşçilik:

5.4.1- Bütün ekipman aşırı titreşimsiz ve minimum ses ile çalışacaktır. Dönen parçalar dinamik olarak dengeli olacak ve böylece bütün çalışma hızlarında ve maksimuma kadar olan herhangi bir yükte çalışırken dengesizlikten dolayı hiçbir titreşim olmayacaktır.

5.4.2- Tozdan aşınacak veya zarar görebilecek bütün parçalar ve ekipman için tedbirler alınacaktır.

5.5- Kaynaklar:

5.5.1- Bütün kaynak işleri, en uygun çalışma şartları altında kaynak teknolojisindeki en son gelişmeleri sağlayan ekipman ve teknikler kullanılarak yapılacaktır.

5.5.2- Kaynak dikişlerinde, oksitlenme, cüruf ve terleme görülmeyecektir.Bombe başları ile silindirik kısımların birleştikleri yerlerde gerek ebat, gerekse kaynaktan ötürü bozukluklar görülmeyecek, çaplarda tam bir kaynak irtibatı sağlanacaktır.

5.6- Somunlar, Civatalar, İri Başlı Çiviler, Rondelalar:

5.6.1- Kullanılacak somunlar, civatalar, iri başlı çiviler ve rondelaler ilgili onaylanmış standartlara uygun olacaktır.

5.6.2- Civatalar yeterli uzunlukta olacak, tamamen sıkıştırılmış pozisyonda, bir diş somundan dışarı çıkık olacaktır. Rondelalar, kitleme cihazları ve titreşim önleyen düzenler ile gerekli yerlerde kullanılacaktır. Civataların yapı elemanları içerisinden geçtiği hallerde, civatada eğilme gerilmelerinin olmamasını sağlamak için gerekli yerlerde ilave rondelalar kullanılacaktır.

5.6.3- Suya batık bütün somunlar, civatalar ve saplamalar SS304 paslanmaz çelikten yapılacaktır.

5.7- İsim Plakaları ve Etiketler:

5.7.1- Kontrol mühendisinin kabul edeceği estetik ve dizaynda ve gerekli görülen yerlere isim plakaları ve etiketler yazdırılıp takılacaktır.

5.8- Temizleme ve Boyama:

5.8.1- Ekipman ve parçaları imalatçının iş yerinde deneyden önce temizlenecektir. Hidrolik deneye tabi parçalar herhangi bir yüzey muamelesinden önce denenecektir. Deneyden sonra bütün yüzeyler temizlenecek ve yüzey muamelesinden önce kurutulacaklardır.

5.8.2- Parlak parçalar ve yatak yüzeyleri iyice cilalanacak, nakliye, montaj sahasında ve montaj sonrası beklemelerden dolayı korozyona karşı pas önleyici veya yüksek ergime noktalı gres aplikasyonu ile korunacaktır.

5.8.3- Vanalar, Çekvalfler, Demontaj parçaları(gövdeleri dahil), borular, donanımlar ve yapı çelik işleri dahil olmak üzere bütün demir ve çelik işleri SA-2.5 düzeyinde kumlama işlemi ile temizlenecek ve beyaz bir metal yüzeyi elde edilecektir. Kumlama işlemi yüzeye çelik granür(grit) malzeme püskürtülerek yapılacak, püskürtmeden sonra Zinch Rich Primer astar epoksi ile boyanacak, daha sonra Coal Tarr epoksi ile kaplanacaktır.

MADDE 6- MEKANİK EKİPMAN

6.1- Pompalar:

6.1.1- Pompalar santrifüj tip ve TSE’nin yürürlükteki standartlarına(TS 12599,TS EN ISO 9905, TS EN 25199) uygun olacaktır. Kuru tip terfi merkezlerinde düşey milli monoblok tip veya kuruda çalışabilen(soğutma ceketli) dalgıç pompalar, yaş tip terfi merkezlerinde dalgıç pompalar kullanılacaktır.

6.1.2- Pompa ünitesinin bütün yataklarında maksada uygun yağ veya gres ile iyi bir yağlama sağlanmış olacaktır. Yağlamanın şekli, yeterliliği ve emniyeti konusunda gerekli bilgiler verilecektir.

6.1.3- Pompalar iç ve dış yüzeyleri temizlendikten sonra korozyon ve atık suya dayanıklı uygun evsaftaki astar ve epoksi boya ile boyanacaktır.

6.1.4- Pompa gövdesi ve fan arası boşlukta değiştirilebilir tipte aşınma halkası bulunacaktır. İmalatlarında aşınma halkası bulunmayan firmalar bunun yerine geçebilecek sistemi tekliflerinde belirteceklerdir.

6.1.5- Pompaların üzerinde teknik özelliklerini gösteren madeni bir etiket bulunacaktır.

6.1.6- Pompaların üzerinde dönüş yönü dökümde kabartmalı olarak veya madeni bir plaka monte edilerek gösterilecektir.

6.1.7-Teklif edilecek her tip pompanın performans karakteristikleri meydana gelecek toplam terfi miktarını, enerji tüketimi ve debiye göre sabit hızdaki verimini gösterecektir. Bu karakteristikler pompaların çalışma performansının sıfırdan maksimum kapasiteye kadarki bütün karakteristikleri ihtiva edecektir.

6.1.8- Yüklenicinin önereceği diğer tip pompalarda İdarenin onayını aldıktan sonra kullanılacaktır.
6.1.9- Pompa çarkları ve kaplamaları, kullanılacak sıvı ve akıcılar için uygun malzemelerden olacak ve sıvı tarafında korozyona maruz olmayacaktır.

6.1.10- Pompalar kaliteli, dayanıklı malzemeden yapılmış olacak, bakım ve tamiri kolay olacak, emniyetli ve sürekli bir çalışma temin edecektir.

Asgari malzeme özellikleri:

Gövde : Dökme demir GG25,

Fan : Paslanmaz çelik veya dökme demir GG25,

Mil : SS304 kalite paslanmaz çelik,

Aşınma halkaları : SS304 kalite paslanmaz çelik veya dökme demir,

Civata ve somunlar: SS304 Paslanmaz çelik olacaktır.

6.1.11-Her pompa grubu, elektrik motoru ile akupleli ve kaidesi ile birlikte, bütün mekanik ve elektrik ekipmanı aksesuarını ihtiva edecektir.

6.1.12-Burgulu pompalar “Burgulu tip pompa ve teçhizatı teknik şartname” sinde belirtilen esaslara uygun olacaktır.

6.1.13-Bütün pompalarla ilgili teknik detaylar yüklenici tarafından temin edilecektir.

6.1.14- Pompalar kaba ızgaradan geçirilmiş ham atık suyu pompalamak üzere tasarlanmış olacaktır.

6.1.15-Pompa ve motor, arada herhangi bir kolon sistemi olmadan, elastik bir kavrama ile veya direkt akuple edilecek tipte olacaktır.

6.1.A- Düşey Milli Monoblok Kuru Tip Pompalar:

6.1.A.1- Pompalar kaba ızgaradan geçirilmiş ham atık suyu pompalamak üzere tasarlanmış olacaktır.

6.1.A.2-Pompa ve motor, arada herhangi bir kolon sistemi olmadan, elastik bir kavrama ile veya direkt akuple edilecek tipte olacaktır.

6.1.A.3-Elastik kavramalar mil ısınmasından dolayı eksen yönündeki küçük hareketlere, eğilme momentinden dolayı radyal yöndeki küçük açılara karşı görevini tam yapacaktır.

Elastik kaplinin üzerinde koruyucu muhafaza bulunacaktır.



6.1.A.4-Aksi belirtilmedikçe pompalarda mekanik salmastra kullanılacaktır. Salmastra sistemi çift taraflı mekanik salmastra(tungsten karbürlü veya silikon karbürlü) her ikisi de yağ yıkamalı ve soğutmalı(dalgıç pompalarda olduğu gibi bir yağ haznesi içinde) olacaktır.

6.1.A.5-Pompa gövdelerinde veya ünitenin diğer uygun yerlerinde kolay sökülebilir temizleme delikleri bulunacaktır.

6.1.B- Dalgıç Tip Pompalar:

6.1.B.1-Pompalar kaba ızgaradan geçirilmiş ham atık suyu pompalamak üzere tasarlanmış olacaktır. Tasarım pompanın basma hattına kolayca otomatik olarak bağlantısına imkan verecektir. Pompa bakım ve servis için kolaylıkla çıkarılabilecek ve bu amaç için atık su çukuruna girmeye gerek olmayacaktır.

6.1.B.2-Dalgıç pompa ve kablosu su sızdırmazlık özelliğini kaybetmeden sürekli olarak suyun 15mt. altında çalışabilecektir.

6.1.B.3-Dalgıç pompalar(11kw’nin üzerinde) hem su içinde hem kuruda çalışabilecek şekilde soğutma ceketli tipte olacaktır. Pompa, gövdeye uygun bir şekilde tasarlanmış bir soğutma ceketi ile teçhiz edilmiş olacaktır. Su ceketi stator muhafazasının çevresini saracak olup, montaj tipine bağlı olmaksızın ısıyı dağıtacaktır. Soğutucu sıvının su ceketi içindeki sirkülasyonu ise fanın özel dizaynı ile veya yağ soğutmalılarda soğutucu yağ sirkülasyonu ayrı bir fanla sağlanacaktır. Soğutma amaçlı kanallar uygun boyutlarda yapılmak suretiyle tıkanmalar önlenecektir. Bahsi geçen soğutma sistemi, 40 C’e varan ortam sıcaklığında pompanın kesintisiz olarak çalışmasını sağlayacaktır. Firmalar soğutma ceketlerini ve soğutma şeklini gösteren teknik broşürlerini teklif ile birlikte vereceklerdir.

6.1.B.4-Pompa-motor arası sızdırmazlık, bir yağ haznesi içinde çalışan çift mekanik salmastra sistemi ile sağlanacaktır. Motor içindeki yağ haznesinin seviyesi dışarıdan kolaylıkla kontrol edilebilecektir.
6.1.B.5-Kızak ve akuplaj sistemi pompa ile birlikte verilecektir. Kızak borusu ve zinciri SS304 paslanmaz çelik olacaktır.

6.1.B.6-Pompanın kuru tertipte kullanılması halinde emiş dirseğinde kolay sökülebilir temizleme deliği bulunacaktır.

6.1.B.7-Kuruda çalışan dalgıç pompalar için kızak takımı verilmeyecektir.

6.1.B.8-Motor aşırı ısınmaya karşı termistörler, sıvı kaçağına karşı sensörler ile korunmuş olacaktır. Bu koruma tertibatları teklifte detaylı bir şekilde açıklanacaktır.

6.1.C- Monopomplar (Helisel Tip Çamur Pompaları):

6.1.C.1-Pompalar pozitif yer değiştirmeli ,volumetrik , eksantrik vidalı tipte ,tekli sarmal metalik rotorlu daire şeklinde enine kesite sahip olacak ve rotorun adım uzunluğunun iki katına sahip bir çift dahili sarmal elastomerik stator içerisinde dönecektir.Kendinden emişli olacaktır.Gerekirse ileri ve geri dönme yapabilecektir.

6.1.C.2-Organik katı maddeler ve küçük inorganik partiküller ihtiva eden atıksu işleme çamurlarının pompalanması için özel olarak tasarlanmış olacaktır.

6.1.C.3-Pompa, motor-dişli kutusuna kapalı bağlantı için uygun olacaktır.

Asgari Malzeme Özellikleri:

Gövde:Dökme Demir GG25

Rotor:Alaşım Çelik (sert Krom kaplı)

Stator:Elastomer

6.1.D- Elektrik Motorları:

6.1.D.1- Elektrik motorları -30C ile +50C arasındaki ortam sıcaklığında ve nemli ortamda çalışabilecek özelliklerde olacaktır.

6.1.D.2- Kuru tip monoblok pompa motorlarının koruma tipi en az IP 55, izolasyon sınıfı F, motor terminallerinin koruma tipi ise IP 55 olacaktır.

6.1.D.3- Dalgıç pompalar (kuruda çalışan dalgıç pompa dahil) elektrik motoru IP 68 koruma ve H sınıfı izolasyonlu 180C ısıya dayanıklı imal edilmiş olacaktır. Motor sargılarında her bir faz için termistör bulunacaktır. Yüklenici firmalar,motor imalatçısı firmalardan alacakları H sınıfı izolasyonlu motor imal edildiğine dair belgeyi teklif ile birlikte vereceklerdir.

6.1.D.4- Motorlar, anma çalışma frekansının +/-%5, anma çalışma geriliminin +/-10 değişmesi halinde anma çalışma güçlerini sağlayacaktır.

6.1.D.5- Pompaları tahrik için kullanılan elektrik motorları, aksi belirtilmedikçe Kısa Devre Sincap Kafesli Asenkron tipte imal edilmiş olacaktır.

6.1.D.6- Bilezikli Asenkron Motor kullanılması halinde yağlı veya metalik kuru tipte reostalı yol vericiler üzerinden şebekeye bağlanacaklardır. Bu tip motorların sargı devrelerinde aşırı ısınmalara karşı termistör koruma rölesi kullanılacaktır.

6.1.D.7- Bilezikli Asenkron Motorlarda bilezikler, motorun kuyruk mili üzerine bağlanmış olacak, bileziklerin salınımsız ve titreşimsiz hareket etmesini sağlamak için yüzeyleri pürüzsüz olarak imal edilmiş olacaktır.

6.1.D.8- Bilezikli Asenkron Motorların yol verme reostaları 3 veya daha fazla kademeli olacak, ilk kademe devreye alındığında, ilk hareket akımı motor anma akımının 1,6 katını geçmeyecek şekilde sınırlayacak nitelikte olacaktır. Yol verme anında kademe dirençleri otomatik olarak devreye girip çıkacaktır.

6.1.D.9- Motorların inşa tipi aksi belirtilmedikçe V1 olacaktır.

6.1.D.10- Motorların yol alma momentleri vana açık ve terfi borusu boş iken, pompaları ilk harekete geçirmeye yeterli değerde olacaktır.

6.1.D.11- Motorların üzerinde teknik özelliklerini gösterir etiketleri bulunacaktır.

6.1.D.12- Motor beslemesi 380V ile yapılacak ancak İdarenin teknik şartname ve eklerinde belirtmesi halinde daha farklı gerilimlerde beslenen motorlar kullanılacaktır.


6.1.D.15- Şartnamede istenen karakteristik değerlerin sağlanması ve emniyet sınırları içinde kalınması şartıyla alternatif motor gücü teklif edilebilir.

6.1.D.16- Şartnamede gereği istenen motor devir sayısından daha düşük devir sayılı motor teklif edilebilir.
6.1.E POMPA MUAYENE VE KABUL İŞLEMLERİ

Yüklə 436,43 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin