All the related documents can be found on: http://www.fondaca.org/index.php?mod=02_Ricerca/00_Ricerche_concluse/00_Ricerche_/00_Monitoring_and_Evaluating_the_State_of_the_Rights_to_the_European_Active_Citizenship_
AVRUPA AKTİF YURTTAŞLIK ŞARTI*
Temmuz 2006
GİRİŞ
Çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren hareketler ve örgütler içerisinde yer alan biz aktif yurttaşlar, bu belgeyi, Avrupa Aktif Yurttaşlık Şartını hazırladık. Yerel ve ulusal düzeylerde tartışılması için bu Şartı kamuoyuna sunuyoruz ve bu Şartın, hem üye ülkelerin mevzuatlarına hem de Avrupa Birliği’nin anayasal sürecine dâhil edilmesini talep ediyoruz.
Bu Şart, bireylerle değil yurttaş örgütleriyle ilgilidir. Buna ek olarak bu Şart, yasal statüleri ne olursa olsun, kamu kurumlarına atıfta bulunmaktadır; bunlar hem hükümet düzeyinde hem de idari organlar / kurumlar olarak ele alınabilir.
Şart, gerek Avrupa Birliği düzeyinde, gerek ülkeler ölçeğindeki politikalara doğrudan ya da dolaylı bir şekilde katılan Bağımsız Yurttaş Örgütleri’nin (BYÖ)1 bilfiil edindiği deneyimlere dayanmaktadır.
Bu Şart aynı zamanda, kamu kurumları ile yurttaş örgütleri arasındaki ilişkilerde gerçekleştirilen bir takım başarılı uygulamaların analizine dayanmaktadır; buna ek olarak, Avrupa kurumları, bilimsel camia ve aktif yurttaş örgütleri tarafından, yurttaşların politikaların geliştirilmesine katılımı konusunda hazırlanan belgelerden ve bu konuyu ele alan eski Sözleşmeler ve Şartlardan yararlanılmıştır.
Bu Şartın hazırlanmasının iki temel nedeni bulunmaktadır: Avrupa Birliği’ndeki demokratik sürece yurttaşların katılımıyla ilgili bir paradoksun varlığı ve Avrupa mevzuatında normatif bir uçurumun bulunması.
Paradoks şudur ki, Avrupa Birliği’nin “demokrasi açığı”nı gidermek için genellikle yurttaşlardan ve onların Bağımsız örgütlerinden maddi ve maddi olmayan katkılarda bulunmaları istenirken, diğer yandan kamu kurumları bu örgütleri neredeyse hiç dikkate almamakta ve çoğunlukla da güvensizlikle yaklaşmaktadır.
Bu paradoks normatif bir uçurumla ilişkilidir: AB belgelerinde yurttaş örgütlerinin kamusal alandaki faaliyetleriyle ilgili bazı hükümler bulunmasına karşın, bu belgelerde gerek Bağımsız Yurttaş Örgütlerinin rollerini, haklarını ve sorumluluklarını gerekse kamu kurumlarının bunlarla ilişkili yükümlülüklerini tanımlayan, yasal açıdan bağlayıcı hiç bir hüküm mevcut değildir. Hatta Avrupa Birliği henüz, haklar bağlamında, yurttaş örgütlerinin kamusal alandaki faaliyetlerini tanımlamamıştır; böylece bu mesele, politika geliştirilmesi alanına hapsolmuştur.
Avrupa Aktif Yurttaşlık Şartı, Avrupa’nın inşası sürecinde Bağımsız Yurttaş Örgütlerinin meşru ve temel rolünün nihayet kabul edilmesiyle, bu paradoksun giderilmesini ve bu normatif uçurumun kapatılmasını hedeflemektedir.
Şart, BYÖ’ler tarafından derlenen, temel haklar olarak tanınmış ve güvence altına alınmış yurttaşlık haklarına dair uygulama örnekleriyle, Avrupa Birliği demokrasi alanının inşasına ve gelişimine katkıda bulunur.
Gücünü uygulama sürecinden alan Şart, özellikle BYÖ’ler ile kamu kurumları arasındaki ilişkinin güçlenmesi ve gelişmesi için bir temel teşkil eder. Şart, iki kesim arasında devam eden bir müzakere ve tartışma süreci olarak değerlendirilmelidir.
Dikkat çekilmesi gereken bir nokta da şudur ki, söz konusu rol ne kamu kurumlarının sorumlulukları ile çelişmektedir ne de Avrupa Birliği içerisinde mevcut demokratik temsil mekanizmalarına rakip olmaktadır. Bağımsız Yurttaş Örgütlerinin faaliyetleri daha çok, Avrupa kurumlarının faaliyetlerini bütünleştirmeyi ve demokratik yaşama taze enerji katmayı hedeflemektedir.
Avrupa Aktif Yurttaşlık Şartı, diğerleri yanında Avrupa Birliği Temel Haklar Şartından esinlenmektedir; özellikle de ifade ve enformasyon özgürlüğü üzerine 11. Madde, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü üzerine 12. Madde, ayrımcılığa maruz kalmama üzerine 21. Madde ve iyi yönetim hakkı üzerine 41. Madde’ye dayanmaktadır.2
Şart’ta bulunan 20 madde, Avrupa Birliği ya da ulusal kanunlarla açık bir şekilde güvence altına alınmasa da tanınması gereken temel hakların şekillenmiş halidir.
Bu Şart’ta 20 madde bulunmaktadır, bu maddeler aşağıda belirtilen bölümlerde toplanmıştır:
-
Genel İlkeler
-
Yurttaşların Katılım Hakları
-
Kamu Kurumlarının Yükümlülükleri
-
Yürütme
-
Uygulama
Bu Şartın maddeleri birlikte ele alınmalıdır. Spesifik olarak, 10., 11., 12., 13 ve 19. maddeler, 2., 3., 5., 6., 7., 8. 9 ve 18. maddelerdeki hükümler temelinde yorumlanmalıdır.
Bu Şartın ekinde, proje boyunca 10 Avrupa ülkesinden toplanan başarılı uygulamalara dair örneklerin özetleri bulunmaktadır; bu örnekler, bu Şarttaki hakları tanımlamak için kullanılmıştır. Bu örnekler, bu hakların erişilebilir olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu örnekler, bu Şartın temel bir bileşeni olarak değerlendirilmelidir.
GENEL İLKELER
-
Bağımsız Yurttaş Örgütleri’nin Tanımlanması
Bağımsız Yurttaş Örgütleri (BYÖ) yurttaşlar tarafından oluşturulur ve idare edilirler. Sivil katılımla, temel hakların korunması ve demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunurlar.
Yurttaşların haklarının korunması ve/veya savunuculuk faaliyetleri yoluyla ortak kamu mallarının korunması, hizmet verme ve yurttaşların güçlendirilmesi için çalışırlar.
Demokratik yapıyı kullanarak, kar amacı gütmeden genel kamu yararı için faaliyet yaparlar.
-
Katılım Hakkı
Her birey, Bağımsız Yurttaş Örgütleri (BYÖ) aracılığıyla kamusal yaşama aktif bir şekilde katılma hakkına sahiptir.
Kamusal yaşam, kamu kurumları tarafından ele alınan etkinlik alanları da dâhil olmak üzere, genel çıkarlarla ilgili meselelerin ele alındığı durumları ve yerleri tarif etmektedir.
BYÖ’ler, politika geliştirme süreçlerinin tamamına doğrudan katılma fırsatı bulacaklardır, bunun anlamı, kamu gündeminin belirlenmesinde, uygulanmasında ve değerlendirme sürecinde kilit taraflardan bir olmalarıdır. Bağımsız Yurttaş Örgütleri, kararlar alındıktan sonra değil, karar verme sürecinin en başından itibaren bu sürece katılacaklardır.
-
Kamu Kurumlarının Rolü
Kamu kurumları, BYÖ’lerin hakları korumayı, kamu yararını ve/veya genel çıkarları korumayı veya geliştirmeyi hedefleyen etkinliklerine değer verir ve bu etkinlikleri teşvik eder.
Avrupa Birliği’ndeki kamu kurumları, başka bir deyişle, yerel, ülke çapındaki ve AB düzeyindeki kurumlar; BYÖ’lerin etkinliklerinin gelişiminin önündeki engelleri kaldıracak ve bu örgütleri destekleyecektir. Kamu kurumları bu amaçla, özellikle, katılımı artırmaya yönelik yeterli araçlar, sistemler ve süreçler oluşturacak; açık ve şeffaf bir şekilde politikalar geliştirecek; BYÖ’lerin özerk girişimlerini destekleyecek ve bu girişimlerle işbirliğine gidecek, ayrıca ortak projelerde bu örgütlerle beraber çalışacaktır.
Kamu kurumları BYÖ’lerin görüşlerine başvuracak ve bu örgütlerin karar verme süreçlerine katılımını teşvik edecektir.
Son olarak, kamu kurumları, başarılı uygulamalardan çıkarılan dersleri, kendi çalışma standartlarına dâhil edecektir.
-
Bağımsız Yurttaş Örgütlerinin Sorumlulukları
BYÖ’ler, yurttaşlar arasında daha üst düzeyde bir Avrupalı bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunma ve insanların, Avrupa Birliği’ndeki demokratik yaşama daha üst düzeyde katılımını sağlama sorumluluğu taşırlar.
BYÖ’ler bunları yaparken aşağıdaki gereklilikleri yerine getirirler:
-
Üyelerine ve genel olarak içerisinde faaliyet gösterdikleri kitleye karşı hesap verebilir bir şekilde çalışırlar.
-
Özellikle maddi konularda ve kamu fonları ve/veya yurttaşlardan alınan bağışlar konusunda şeffaflık.
-
Sendikalar, siyasi partiler ve bizzat kamu kurumlarının kendileri gibi, rollerini üstlenmeyecekleri diğer taraflardan bağımsız olma.
-
İçyapılarında ve prosedürlerinde demokratik olma.
BYÖ’ler, yurttaşların çıkarlarını koruyacak ve isteklerini savunacaktır; bunları, yerel, ülke çapında ve AB düzeyinde politika geliştirenlere iletecektir; bu kapsamda marjinalleştirilmiş insan gruplarına özel önem verilecektir.
BYÖ’ler, Avrupa düzeyinde, ülke çapında ve yerel ölçekte; projeler ve girişimler aracılığıyla, AB’nin inşa edilmesi sürecinde birlikte çalışmak ve bu sürece katılmak için yurttaşlara somut fırsatlar sağlayacaktır.
BYÖ’ler, siyasi gündeme yeni meseleler veya sorunlar taşıdıklarında, bu sorunların çözümünü sağlayacak uygun önlemler önerecek ve aynı zamanda düşüncelerini ve taleplerini ifade edeceklerdir.
BYÖ’ler, şeffaflık alanında minimum standartlara uyacaklardır; bu amaçla bir Davranış Kuralları Rehberi benimseyecek ve örgütün hedeflerini, misyonunu, hukuki statüsünü, üyelik bilgilerini, idari organları ile bilgileri, hesap verme ve danışma usullerini, mali kaynaklarını, bütçelerini ve hesaplarını, çalışma programını ve denetim prosedürlerini yayınlayacaklardır.
Kamu kurumları, BYÖ’lere, yurttaşlarla ilgili sorumluluklarını yerine getirme konusunda destek verecektir ve dört temel gerekliliğe uymalarını teşvik edecektir.
YURTTAŞLARIN KATILIM HAKKI
-
Müdahale hakkı
Yurttaşların hakları ve genel çıkarlar söz konusu olduğunda, BYÖ’ler, görüşlerini bildirerek ve eyleme geçerek müdahale etme hakkına sahiptirler; buna ek olarak bu türden haklar ve genel çıkarlar üzerinde etkisi olabilecek eylemleri ve/veya ihmalleri kamuoyuna açıklama hakkına sahiptirler.
Yurttaşların haklarını ya da ortak malları ve çıkarları korumak amacıyla, tüketici örgütlerinin şu anda sahip olduğu haklara benzer şekilde Avrupa Birliği’nin ya da üye ülkelerin yetkili mahkemelerine başvurarak durdurma ya da tazminat kararı talep etme hakları vardır.
BYÖ’ler, yurttaşların haklarının ihlal edildiğini veya kamu yararı aleyhine bir durum yaşandığını bildirdiğinde, kamu kurumları bu konuda somut ve katılıma açık adımlar atacaktır.
Bunlara ek olarak özel sektörde yer alan taraflar bu hakkın kullanılmasını kolaylaştıracaktır.
Avrupa Birliği kanunları ya da kararlarından biri, Avrupa Birliği’ndeki mevcut temel hakları ihlal ettiğinde BYO’ler Avrupa Adalet Divanı’na yasal uygulamanın durdurulması için dava açabilir. Ulusal bir kanun ya da kararın Avrupa Birliği’ndeki temel hakları, özellikle Temel Haklar Şartı’nın 35, 37, 38 maddelerince korunan hakları ihlal etmesi durumunda, BYÖ’ler yetkili ulusal mahkemelere dava açarak yasal uygulamanın durdurulmasını talep edebilir.
-
Önleyici Faaliyetlerde Bulunma Hakkı
BYÖ’ler, insanların yaralanmasını ve kamu mallarına zarar gelmesini önlemeye yönelik faaliyetlerde bulunma hakkına sahiptirler; bu faaliyetler aynı zamanda Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı tarafından tesis edilmiş olan insan sağlığı, çevre ve tüketici hakları kapsamında sağlanan koruma düzeylerinin aşağı çekilmesini önlemeye yönelik olabilir.
BYÖ’ler, kamu kurumlarına herhangi bir tehlikeyi bildirdiğinde, bu kamu kurumları, söz konusu tehlikenin bertaraf edilmesi için müdahale edecektir. Kamu kurumları ayrıca, kamusal alana ilişkin planlarını geliştirirken, BYÖ’lerin önleyici faaliyetler alanındaki tecrübelerinden yararlanacaktır.
Son olarak, kamu kurumları, BYÖ’ler tarafından doğrudan gerçekleştirilen bu türden önleyici faaliyetleri teşvik edecektir.
-
Danışma Hakkı
BYÖ’ler, kamusal alanda gerçekleşen her tür danışma faaliyetine katılma hakkına sahiptirler.
Danışma faaliyetlerinin uygunluğu ve ne şekilde gerçekleştirileceği katılımcı bir yöntemle kararlaştırılacaktır. Danışma süreci başlatılmadan önce bu türden faaliyetlerin amacı açıkça tanımlanacaktır.
Danışma faaliyetleri gerçekleştirileceği zaman; kamu kurumları, nihai kararların henüz alınmamış olmasını ve BYÖ’lerin görüşlerinin dikkate alınmasını garanti altına alacaktır.
Danışma faaliyetlerinin prosedürleri açık olacak ve şeffaf kurallara göre yürütülecektir; ancak bu prosedürler gereğinden fazla bürokratik bir hale sokulmayacaktır.
Kamu kurumları, danışma faaliyetlerini tanımlarken ve idare ederken; BYÖ’lerin insan, zaman ve para açısından kısıtlı kaynaklarını da dikkate almak zorundadır.
-
Erişim Hakkı
BYÖ’ler, tüm enformasyon ve dokümantasyon kaynaklarına erişim hakkına sahiptir.
BYÖ’ler, yurttaşların haklarına, kamu mallarına ve/veya genel çıkarlara saygı gösterildiğini ve ilişkili haklardan gerçekte yararlanılabildiğini teyit etmek amacıyla bu haklar, mallar ve çıkarlarla ilgili mekânlara erişim hakkına sahiptirler.
BYÖ’ler, kamu ve özel yayın organlarına erişim konusunda, politikaların geliştirilmesinde yer alan tüm diğer taraflarla aynı düzeyde haklara sahiptirler.
Kamu kurumları, BYÖ’lerin enformasyon ve dokümantasyona erişimini kolaylaştıracaktır.
Kamu kurumları, yasalar, programlar ve diğer politikalar hakkında, ilgili bütün paydaşların anlayabileceği bir dilde; etkili, eksiksiz, açık ve nitelikli enformasyon sağlayacaktır.
Enformasyon, mümkün olan en kısa süre içerisinde sunulacaktır ve bu enformasyona değişik iletişim kanalları üzerinden erişmek mümkün olacaktır.
Kamu kurumları, BYÖ’lerin, kamu alanlarına erişimini ve bu alanlarda serbest dolaşımını kolaylaştıracaktır.
-
Değerlendirme Hakkı
BYÖ’ler, kamu yararı ve/veya genel çıkarlara hizmet etme açısından olduğu kadar yurttaşların haklarına saygı gösterilmesi açısından da kamusal ve özel alanlardaki tarafların faaliyetlerine dair değerlendirmelerini kamuoyuna duyurma hakkına sahiptirler.
BYÖ’ler bu kapsamda, değerlendirme amaçlı prosedürlere ve ilişkili organlara katılma hakkına sahiptirler.
Kamu kurumları, BYÖ’leri değerlendirme süreçlerine katacak; denetim ile değerlendirme amacını taşıyan katılımcı araçlar yaratacak ve bunları kullanacaktır.
Bu amaç doğrultusunda, değerlendirme süreçleri şeffaf olmalı, resmileştirilmeli ve değerlendirme yöntemi açıkça tanımlanmış olmalıdır.
-
Nitelikli Bir Diyalog Kurma Hakkı
BYÖ’ler, kamu kurumlarıyla kurdukları ilişkilerde, gereken niteliklere sahip kamu yetkilileri veya kurum temsilcileri ile görüşme ve işbirliğine gitme hakkına sahiptirler.
Kamu kurumları, yurttaşlarla ilgili meseleler üzerinde çalışan temsilcilerinin ve memurlarının, BYÖ’ler tarafından açıkça bilinmesini; BYÖ’lerin bu temsilcilere ve memurlara erişilebilmesini temin edecektir. Kamu kurumları aynı zamanda bu kişilerin sayısının, BYÖ’lerin taleplerini karşılamaya yeterli düzeyde olmasını da sağlayacaktır.
Kamu kurumları bu gerekliliği yerine getirmek için, eğitim ve düzenli bilgilendirme faaliyetleri yürütecektir.
Kamu kurumları aynı zamanda, temsilcileri ve memurları farklı görevlere atansa bile, ilişkilerin sürekliliğini güvence altına alacaktır.
KAMU KURUMLARININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
-
Zamana Saygı Gösterilmesi ve Geri Bildirimde Bulunma Yükümlülüğü
Kamu kurumları:
a. BYÖ’lerin zamanına saygı gösterecek; bu doğrultuda hızlı ve basit prosedürler benimseyecektir.
b. BYÖ’lerin başvurularına zamanında yanıtlar verecek ve yanıtlarını gerektiği gibi gerekçelendirecektir.
Kamu kurumları, BYÖ’lerin politika geliştirme süreçlerinin değişik safhalarına katılmasına yönelik uygun bir takvim belirleyecek ve bu takvimi önceden açıklayacaktır. Kamu kurumları bu sürece BYÖ’leri dâhil edecektir.
Bu katılımcı prosedürlerin amacı, bir BYÖ’lerin katılımını engelleme olasılığı taşıyan, gereğinden fazla bürokratikleşmeden kaçınmaktır.
BYÖ’ler, politikaların geliştirilmesinde önerilerinin dikkate alınıp alınmayacağı ve nasıl alınacağı konusunda kamu kurumlarından açık ve süratli geri bildirim alma hakkına sahiptirler. Kamu kurumları, yanıtlarının dayanaklarını açık ve eksiksiz bir şekilde sunacaktır; özellikle de bir Bağımsız Yurttaş Örgütü’nün teklifini reddettikleri zaman.
-
Güven ve Eşit Saygınlık
Kamu kurumları, BYÖ’ler ile ilişkilerini güven, eşit saygınlık ve ayrımcılık yapmama ilkesi temelinde yürütecektir.
Kamu kurumları BYÖ’lerin özerkliklerini, eşit saygınlıklarını ve aynı zamanda taşıdıkları rolün önemini resmen tanıyacaktır. Bunun anlamı, kamu kurumlarının BYÖ’leri bir tür idari organ olarak ele almamaları ve dolayısıyla onlara eşit düzeyde yaklaşmalarıdır.
Kamu kurumları, BYÖ’ler ile diyalog, işbirliği veya ortaklık tesis ederken, ayrımcılık uygulamama ilkesine bağlı kalacaktır. Bunun anlamı, kamu kurumları ortaklarını/muhataplarını kamuya açık ve katılımcı bir süreçle belirleyecek ve politika geliştirmenin bütün aşamalarına ve 19. maddedeki tanımlanan özel duruma şeffaf ölçütler uygulayacaktır.
Bunun yanında kamu kurumları karşılarında yegâne muhatap olarak sadece tek bir Bağımsız Yurttaş Örgütü temsilcisi görmeyi bekleyemez.
-
Kolaylaştırıcı ve Destekleyici Önlemler
Kamu kurumları, yurttaşlarla ilgili faaliyetlerin gelişmesini desteklemek için, BYÖ’lere vergi indirimi sağlayacak, bu örgütlerin masraflarına katkıda bulunacak ve bu örgütlerin lojistik kaynaklara erişimini kolaylaştıracaktır.
Kamu kurumları, maddi destek amacını taşıyan fonlarla ilgili olarak, BYÖ’lerin hedeflerini ve gereksinimlerini dikkate alan politikalar geliştirecektir. Kamu kurumları, BYÖ’ler ile birlikte, maddi destek amacını taşıyan fonlarla ilgili açık kriterleri belirleyecek ve prosedürlere dair kuralları tanımlayacaktır.
Kamu kurumları ödemelerin zamanında yapılmasını temin edecek, ileride gerçekleştirilecek maddi destekler konusunda BYÖ’lerini süratle bilgilendirecek ve maddi destek sağlanmasıyla ilgili kararlar alınırken hakkaniyet ve şeffaflık ilkelerine uyulmasını güvence altına alacaktır.
Kamu kurumları, BYÖ’lerin faaliyetlerini ve bu örgütlerin kamusal alandaki tartışmalar ile karar verme süreçlerine katılımını kolaylaştırmak için bu örgütlere özel eğitim ve lojistik kaynaklar sağlayacaktır.
YÜRÜTME
14. Avrupa Aktif Yurttaşlık Şartının Uygulanabilirliği
Bu Şarttaki maddeler, Avrupa Birliği içerisinde yerel, ulusal veya AB düzeyinde faaliyet gösteren tüm kamu kurumları ve BYÖ’ler için doğrudan ve derhal uygulanacaktır.
15. İdari Talepler
BYÖ’ler, Şart’taki haklara saygı duyulmasına ve ilgili kamu kurumlarının yükümlülüklerini yerine getirmesine dair taleplerini, doğrudan yetkili kamu idaresine ya da bağımsız yetkililere yapma hakkına sahiptirler.
16. Ulusal Mahkemelere Başvuru
Bir Avrupa Birliği kanunu ya da kararı, mevcut Şart’ın hükümlerini ihlal ederse, bu kanun ya da karardan etkilenen BYÖ’ler yetkili mahkemelere dava açarak söz konusu yasal uygulamanın durdurulmasını talep edebilirler.
17. Avrupa Adalet Divanı’na Başvuru
Ulusal bir kanun ya da karar, mevcut Şart’ın hükümlerini ihlal ederse, bu kanun ya da karardan etkilenen BYÖ’ler, Avrupa Adalet Divanı’na başvurarak söz konusu yasal uygulamanın durdurulmasını talep edebilir.
UYGULAMA
18. Yatay Organların Oluşturulması
Kamu kurumları, bu Şarttaki ilkeleri etkili bir şekilde uygulamak amacıyla, yatay bölümler veya kurumlar ya da bu amaca özel yapılar oluşturacak ve/veya irtibat memurları atayacaktır; bu yapılar ve kişiler, BYÖ’ler ile kamu kurumları arasındaki etkileşimi koordine etmeye ve desteklemeye odaklanacaktır.
Kamu kurumları BYÖ’ler ile dağınık bir şekilde ilişki kurmayacaktır; böylece aynı kurum içerisinde BYÖ’lere karşı değişik yaklaşımlar ve politikalar geliştirilmesinden kaçınılacaktır.
19. BYÖ’leri Dahil Etmekle İlgili Kriterler
Kamu kurumları, işbirliği ve ortaklık ilişkileri kurulacak BYÖ’leri belirlemek için bir dizi kriter belirleyecek ve bunları uygulayacaktır.
Bu kriterler, üzerinde durulan ilişki türüne göre değişecektir ve söz konusu ilişkinin kurulacağı durumun somut koşullarına uyarlanacaktır. Diyalog tamamen açık bir süreçte sürdürülecektir.
Bu Şart’ta diyalog, kamu kurumlarının BYÖ’lerin tavsiyelerini dinledikleri, onlara geribildirimde bulundukları ve BYÖ’lerin görüşlerini dikkate aldıkları durumlar anlamında kullanılmaktadır.
İşbirliği ile kamu kurumlarının ve BYÖ’lerin yakın hedeflerinin bulunduğu durumlar kastedilmektedir.
Ortaklık ile BYÖ’ler ile kamu kurumlarının hedefleri, kaynakları, sorumlulukları ve riskleri paylaştıkları durumlar kastedilmektedir.
BYÖ’leri işbirliğine ve ortaklığa dahil etmekle ilgili kriterler hem nesnel olacaktır (faaliyet alanı, büyüklük, coğrafi kapsam, derece ya da eylem düzeyi, istikrar, kaynaklar, vs.) hem de değerlendirmeye dayalı olacaktır (deneyim, uzmanlık, itibar, güven, ilişki ağı, örgüt içi yapı, genel veya odaklanılmış çıkarları ifade etme becerisi, geçmişte alınan sonuçlar, proje kalitesi, vs.).
Uygun kriterlerin seçimi, açık ve kamusal danışma niteliği taşıyan bir süreç üzerinden gerçekleştirilecektir. Kriterlerin tanımlanması sürecine BYÖ’ler davet edilecektir.
Seçilen kriterler şeffaf bir şekilde duyurulacak ve uygulanacaktır. Söz konusu kriterlerin uygulanmasına olabildiğince çok sayıda BYÖ’ler dahil edilecektir; örneğin bu amaçla ortak organlar oluşturulacaktır. Belirleme sürecinin sonuçları gerekçeli olarak kamuoyuna duyurulacaktır.
20. Şartın ulusal ve Avrupa Birliği yasal düzenlerine eklenmesi
BYÖ’lerin haklarının korunmasını desteklemek için Şartın genel ilkeleri ulusal ve Avrupa Birliği kurumları tarafından tanınacaktır. Şartın belirli hükümleri ulusal ve Avrupa Birliği yasalarına dahil edilecektir.
Avrupa Birliği, üye ülkeleri, kamu yararı faaliyeti yürüten kamu ve özel sektör kurumlarının aktif yurttaşlık hakları uygulamalarına imkan verecek ulusal yasaların kabul edilmesini teşvik edecektir. Avrupa Birliği Anayasası ve gelecekteki bütün Avrupa Antlaşmaları bu Şart’taki ilkeleri içerecektir. Ulusal Anayasaların revizyonu söz konusu olduğunda bu ilkeler dikkate alınacaktır.
EK
BAŞARILI UYGULAMALARA DAİR ÖRNEKLER
Katılım Hakkı
Politika geliştirme döngüsünün tümüne katılan Bağımsız Yurttaş Örgütü (BYÖ)
Portekiz – Sağlık Bakanlığı (Sağlık Genel Müdürlüğü) (Kamu Kurumu - KK); APDP - Association for the Protection of the Diabetics in Portugal (Portekiz Şeker Hastalarının Korunması Örgütü) (Bağımsız Yurttaş Örgütü - BYÖ)
Bu BYÖ, şeker hastalığının denetimiyle ilgili kamusal politika geliştirme sürecine başından itibaren katılmıştır ve örneğin, sağlık profesyonellerinin eğitimini içeren resmi bir ortaklık aracılığıyla bu KK ile işbirliği yapmayı hala sürdürmektedir.
Politika geliştirme döngüsünün tümüne katılan BYÖ
Portekiz – Eğitim Bakanlığı’nın Bölgesel Hizmetleri (KK); RADIAL/ IN LOCO (BYÖ)
Bu başarılı uygulamanın başlangıcı, BYÖ’LER tarafından, kırsal bölgelerde okul öncesi hizmetlerin eksikliği üzerine yapılan bir araştırmaya dayanmaktadır. BYÖ’LER, diğer yurttaşlar ve KK’nun bölgesel hizmetleri dahil olmak üzere bütün proje katılımcı bir şekilde denetlendi. Yurttaşların katılımı sayesinde, projenin diğer kırsal bölgelere yaygınlaştırılmasına yönelik kamu kararı alındı.
Kamu Kurumlarının Rolü
BYÖ Özerk Girişimleriyle İşbirliği Yapan Kamu Kurumu
Avusturya - Aşağı Avusturya Eyalet Hükümeti Kadınlar Dairesi (KK); Suedwind (BYÖ)
BYÖ, sözkonusu KK’dan, Avusturya’daki kadınların tarihiyle ilgili bir kutlama düzenlenmesine yönelik organizasyona katılmasını istedi. KK, bir konferans ile bir serginin hazırlık çalışmalarının ve organizasyonunun sorumluluğunu üstlendi ve pek çok ilgili yurttaşa bilgi sağladı.
BYÖ Faaliyetlerini Duyuran Kamu Kurumları
Avusturya – Avusturya Federal Sağlık ve Kadın Bakanlığı (KK); Avusturya’daki Bağımsız Kadın Örgütleri (BYÖ’LER)
Söz konusu KK, BYÖ’ler ile bir anlaşma imzalayarak, kamu destek tesisleri üzerinden aile içi şiddet konusunda yurttaşlara bilgi sağlamayı üstlendi.
BYÖ Faaliyetlerini Duyuran Kamu Kurumları
Çek Cumhuriyeti – Belediyeler (KK); Consumer Defense Association of the Czech Republic (Çek Cumhuriyeti Tüketici Savunma Örgütü) (BYÖ)
BYÖ, tüketici danışma merkezlerinin varlığı konusunda yurttaşlar arasında genel bir farkındalık eksikliği saptadı. BYÖ, ortak elektronik merkezler yaratmak ve bu şekilde tüketici farkındalığını artırmak için ilgili kamu kurumuna başvurdu. Söz konusu KK bu yeni hizmeti web sitesi üzerinden yayınladı.
BYÖ Faaliyetleri Önündeki Engelleri Kaldıran Kamu Kurumları
Almanya – Polis (KK); Women help Women (BYÖ)
Sözkonusu KK aykırı doğrultudaki kendi idari prosedürüne rağmen, aile içi şiddetin kadın kurbanlarına süratli ve etkili destek vermesi için BYÖ’ye izin verdi.
Bunun ardından BYÖ tarafından önerilen yeni prosedür, KK’nın standartlarına kesin bir şekilde dahil edildi.
Kamu Yararını Korumayı Amaçlayan BYÖ’lerin Faaliyetlerini Destekleyen Kamu Kurumu
İtalya – “Terza Età Sicura” – Cenova Belediyesi Departmanı (KK); “Tutti in Ciassa” Örgütü (BYÖ)
Sözkonusu KK, örgütlenmiş yurttaşların kamu mekanlarını katılımcı bir şekilde yönetmesine yönelik deneysel ve yaratıcı bir yöntem içeren bir şehir yenileme projesini destekledi ve koordine etti. BYÖ geliştirme çalışmalarına katıldı ve sonrasında, kamu mekanlarının idaresinden sorumlu olmayı sürdürdü.
Bir BYÖ’nün Özerk Girişimini Sürdüren Kamu Kurumu
Malta – Eğitim Bakanlığı (KK); Eden Foundation (Eden Vakfı) (BYÖ)
Söz konusu KK, BYÖ’nün başlattığı ve özel ihtiyaçları olan çocukların eğitmenlerine yönelik kursun idaresini üstlenmeye karar verdi. Bu başarılı uygulama örneği, kamu kurumlarının BYÖ girişimlerinden öğrenebileceği şeyler olduğunu göstermektedir.
Bir BYÖ’nün Başarılı Uygulamalarını İş Standartlarına Dahil Eden Kamu Kurumu
Portekiz – Merkezi Hükümet ve Yerel Hükümetler (KK); DECO Proteste (BYÖ)
Sözkonusu BYÖ ile kamu kurumları, ortaklık ilişkisi içerisinde, bir pilot proje kapsamında Tüketici İhtilafları Hakemlik Merkezleri oluşturdu. Bu projeden elde edilen iyi sonuçlar ışığında, bu merkezler ülke ve Avrupa düzeyinde yaygınlaştırıldı. Avrupa Komisyonu bu tecrübeye dayanarak, bu örgütler arasında işbirliği sağlanması için mevcut Avrupa irtibat ağını geliştirdi: Tüketici ihtilaflarının mahkeme dışında çözülmesi için irtibat ağı (EEJ-Net).
Bağımsız Yurttaş Örgütünü Politika Geliştirme Sürecine Katılmaya Davet Eden Kamu Kurumu
Romanya – Eğitim Bakanlığı (KK); Romanian Association for Consumer Protection (Romanya Tüketicilerin Korunması Örgütü) (BYÖ)
Sözkonusu BYÖ’LER, KK ile gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde, öğretmenlerin eğitiminde yeraldı ve okul müfredatına tüketicilerin korunmasıyla ilgili bazı konuların dahil edilmesine katkıda bulundu.
Bağımsız Yurttaş Örgütlerinin Sorumlulukları
Kamu Yararının Korunması İçin Kamu Kurumuna Başvuran BYÖ
Çek Cumhuriyeti – Ombudsman Bürosu (KK); Czech Eco-Counseling Network (Çek Eko-Danışmanlık İrtibat Ağı) (BYÖ)
Söz konusu BYÖ, yeni kurulan ombudsman (kamu denetçisi) bürosuna, çevre dostu malzemelerin tüketilmesi ile ilgili kriterlere uyulması için öneri getirdi; bu KK’ya, uygulanması gereken değişimler ve benimsenmesi gereken prosedürlerle ilgili tavsiyede bulundu.
Sosyal Yardım Alanında Katkıda Bulunan BYÖ
Çek Cumhuriyeti – Belediyeler (KK); Czech Blind United (BYÖ)
Bu BYÖ’ler, körlerin erişebileceği web sitelerinin oluşturulmasına yönelik bir proje yürüttü. BYÖ’ler aynı zamanda en kolay erişilebilen web sitelerini belirlemek üzere bir yarışma düzenledi.
Yurttaşların Çıkarlarını Koruyan ve İsteklerini Savunan BYÖ
Almanya – Belediye Başkanı ve Meclis (KK); Caritas (BYÖ)
Sosyal şehirler geliştirilmesini hedefleyen bir program çerçevesinde, sözkonusu KK, programın tanımlanması ve uygulanması için BYÖ ile bir antlaşma imzaladı. BYÖ, yurttaşların ihtiyaçlarını, düşüncelerini ve taleplerini ifade etmesini kolaylaştırdı; bunlar daha sonra KK’ya sunuldu.
Sosyal Yardım Alanında Katkıda Bulunan BYÖ
Malta – İstihdam ve Eğitim Kurumu (KK); Eden Foundation (Eden Vakfı) (BYÖ)
BYÖ, özel ihtiyaçlara sahip kişilerin iş bulmaları amacıyla onlara eğitim verilmesini hedefleyen küçük bir birim oluşturdu. BYÖ, projenin başlatılması için ilgili masrafları kendi karşıladı ve ailelerin bu konuda bilgilendirilmesini üstlendi; KK ise olası işverenleri saptamak için araştırma yürüttü.
Avrupalı Kimliği İle Yerel Kimliklerin Oluşumuna Katkıda Bulunan BYÖ’LER
Portekiz – Jacques Delors Avrupa Enformasyon Merkezi, belediyeler, devlet okulları (KK); ”Inscrire” Derneği, Animar, yerel kültür dernekleri (BYÖ’LER)
İki BYÖ’LER ile bir kamu kurumu, yerel hükümetler ve okulların yer aldığı bu ortaklık kapsamında aktif/katılımcı bir eğitim projesi yürütüldü: Avrupa Birliği’nin temel hakları (Temel Haklar Şartı) Portekiz’de bazı şehirlerin kamusal alanlarına yazıldı (çini paneller ile). Bu proje eğitsel değerinin yanısıra, Avrupalı kimliğiyle yerel kimliklerin güçlendirilmesi açısından bir sembol niteliğindedir.
Sosyal Yardım Alanında Katkıda Bulunan BYÖ’LER
Türkiye – Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (KK); Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri (BYÖ)
Birkaç KK ile işbirliği içerisinde uygulanan bu program, üniversite öğrencileri arasında, bireylerin sadece topluma olumlu bir şekilde katkıda bulunma imkânına sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda bunun sorumluluğunu taşıdığı konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlıyordu. Genç insanlar, Toplumsal Duyarlılık Projeleri aracılığıyla, hem bireysel anlamda bir şeyleri değiştirebileceklerini hem de bu amaçla bir ekip olarak kolektif çalışma sergileyebileceklerini öğrendiler.
Sosyal Yardım Alanında Katkıda Bulunan BYÖ’LER
Türkiye – Milli Eğitim Bakanlığı (KK); İnsan kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) ve üç büyük şehirde, İstanbul, İzmir ve Bursa’daki üniversitelerin eğitim bölümleri (BYÖ’LER)
Bu Bağımsız Yurttaş Örgütü, ergenler için cinsel ve üreme sağlığı alanında bilgilendirme ve eğitim programı yürüttü. Gerekli kaynaklar KK tarafından sağlandı.
Müdahale Hakkı
Yurttaşların Hakları Sözkonusu Olduğunda Müdahale Eden BYÖ
Avusturya - Avusturya Federal Sosyal Güvenlik, Nesiller ve Tüketiciler Bakanlığı (KK); VKI Verein für Konsumenteninformation (BYÖ)
BYÖ ile kamu kurumu arasındaki işbirliği sonucunda İnternet üzerinde bir Ombudsman yapısı oluşturuldu. Bu projenin amacı tüketicilere, İnternet üzerinde alışveriş yaparken yaşadıkları sorunlar ve İnternet üzerinde firmalar ile şahıslar tarafından gerçekleştirilen sahtekârlıklar hakkında yardım sunmaktı.
Yurttaşların Hakları Sözkonusu Olduğunda Müdahale Eden BYÖ
İtalya – Parlamento (KK); Movimento Federativo Democrativo, Forum del 3° Settore, FGCI, Legambiente (BYÖ’LER)
Bu BYÖ, Anayasa’ya, yatay yetki paylaşımı konusunda yeni bir yurttaş hakkının eklenmesi için teklif getirdi. Bu alanda yürütülen pek çok faaliyet, dilekçe kampanyası ve ittifaklar ile komiteler oluşturulması sayesinde, İtalyan Anayasası’nda yakın zamanda gerçekleştirilen reform sürecinin ardından bu hak benimsendi.
Genel Çıkarlar Sözkonusu Olduğunda Müdahale Eden BYÖ
Malta – Sosyal Politika Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (KK); Jesuit’s Refugee Service (Jesuit Mülteci Hizmeti) (BYÖ)
BYÖ, gözaltına alınmaması gereken refakatsiz genç göçmenlerin serbest bırakılmasını sağlamak için kamu kurumları ile görüşmelere başladı. BYÖ’nün talebinin ardından kamu kurumları, daha sonra bir gençlik sığınağına dönüştürülen bir ev temin etti. İnsan kaynakları ve maddi olarak katkıda bulunan BYÖ şu anda bu sığınağın idaresinden sorumludur.
Yurttaş Haklarının İhlali Üzerine Kamu Kurumunun Müdahalesini Talep Eden BYÖ
Portekiz – Ulusal Hükümet; Tüketicilerin Korunması için Ulusal Enstitü; Tüketicilerin Korunması için Devlet Bürosu; Bakanlar Kurulu Başkanlığı (KK); DECO Proteste (BYÖ)
Bir su parkında ölümle sonuçlanan bir kazadan sonra, BYÖ, dinlenme amaçlı bu tesislerde güvenliği sağlayacak gerekli yasal değişikliklerin belirlenmesi konusunda kamu kurumunu ikna etti; bu süreçte yıllar önce bu BYÖ’nün gerçekleştirdiği değerlendirme çalışmaları ile mağdurlardan birinin ailesi tarafından devlete açılan dava temel alındı.
Genel Çıkarlar Sözkonusu Olduğunda Müdahale Eden BYÖ’LER
Slovenya – Slovenya Ulusal Meclisi, Gençlik Bürosu; Eğitim ve Spor Bakanlığı (KK); Slovenian Youth Council (Slovenya Gençlik Meclisi) (BYÖ)
BYÖ, gençlikle ilgili bir yasanın gözden geçirilmesine yönelik bir süreç başlattı; bu kapsamda kendi yasa teklifini hazırladı, kamuoyunda tartışmalar yürüttü, diğer Bağımsız Yurttaş Örgütleri ile danışma faaliyetleri gerçekleştirdi ve yasa teklifini değişik alanlarda savundu (Bakanlık, Meclis, vs.). Yeni yasa Ulusal Meclis tarafından kabul edilinceye kadar bu faaliyetler sürdürüldü.
Yurttaş Haklarının İhlali Üzerine Kamu Kurumunun Müdahalesini Talep Eden BYÖ
Slovenya – Sağlık Bakanlığı, Sigorta Denetimi Kurumu (KK); Association of Consumers Slovenia (Slovenya Tüketiciler Örgütü) (BYÖ)
Bir sigorta firmasının Tüketicilerin Korunması haklarını ihlal etmesinin ardından BYÖ tarafından bir farkındalık kampanyası yürütüldü. BYÖ bunun ardından, sağlık bakımı ve sağlık sigortası yasasında bir değişikliğe gidilerek tüm eski sözleşmelerin geçersiz kılınması için KK’ya dilekçe verdi.
Önleyici Faaliyetlerde Bulunma Hakkı
Kişilere Yönelik Zararın BYÖ Tarafından Önlenmesi
Avusturya – Carinthia Eyaleti Kadınlar Bürosu (KK); ASPIS tarafından travma geçirmiş insanlara sağlanan araştırma, danışma ve destek (BYÖ)
KK, insan kaçakçılığının potansiyel kurbanlarına yönelik bir yardım hattı oluşturulması için BYÖ ile işbirliğine gitmeyi talep etti. BYÖ gerekli tesisleri ve psikologları temin etti. Bölgesel düzeyde yeni bir sosyal yardım yapısı kuruldu; bu yapı aynı zamanda başka kurumlar ve organizasyonlar tarafından çözülemeyen bir dizi problemi ele almaya başladı.
Kişilere Yönelik Zararın BYÖ Tarafından Önlenmesi
Almanya – Sosyal Hizmetler Bürosu (KK); Ecumenical housing association (Ekümenik iskân örgütü) (BYÖ)
BYÖ’LER, yoksullar ve sığınmacılar için düşük masraflı barınma çözümleri araştırarak, insanların evsiz kalmasını önlemek için çalıştı.
Çevreye Yönelik Zararın BYÖ Tarafından Önlenmesi
Polonya – Çevre Bakanlığı, yerel yetkililer (KK); Institute of Civil Affairs (Yurttaş Meseleleri Enstitüsü), “The Citizen” Association (“Yurttaş” Örgütü) , Green Federation – Krakow Group (Yeşiller Federasyonu – Krakow Grubu) (BYÖ)
Bağımsız Yurttaş Örgütleri, kamu kurumlarıyla işbirliği içerisinde, çevreyi gözeten davranışları teşvik etmeye ve şehir içi ulaşımın çevreye dost kılınmasını desteklemeye yönelik büyük bir kampanya yürüttüler. Bu girişim kapsamında enformasyon amaçlı malzemeler üretildi, seminerler ve konserler verildi, trafik bariyerleri organize edildi, vs. Bu faaliyetlerin sonucunda bazı yerel yetkililer tarafından, örneğin, bisikletlere yönelik şeritler tahsis edildi.
Danışma Hakkı
BYÖ’nün Görüşlerinin Dikkate Alınması
Malta – Aile ve Sosyal Dayanışma Bakanlığı (KK); National Council of Women (Ulusal Kadın Konseyi) (BYÖ)
KK, aile üzerine yeni ulusal yasa hakkında hazırlanan araştırma dosyasını danışma amacıyla BYÖ’ye sunduğunda, BYÖ sadece görüşlerini sunmakla kalmadı, aynı zamanda ilgili mevzuat üzerinde bir araştırma yaptı ve bu mesele hakkında kısa bir rapor yayınladı. Teklifleri kabul edilen BYÖ, değişikliklerin nasıl yapılması gerektiği konusunda tavsiyede bulundu.
Şeffaf Danışma Süreçleri
Polonya – Çevre Bakanlığı (KK); Non-Governmental Environmental Organizations (Çevre İçin Sivil Toplum Örgütleri) (BYÖ)
Bağımsız Yurttaş Örgütleri, yasama sürecinin her bir safhasına katılan Yürütme Komitelerinde (danışma ve tavsiye amaçlı organlar) temsil edilmektedir. Bu başarılı uygulamanın yenilikçi yönü şudur ki, Bağımsız Yurttaş Örgütlerinin komitelerdeki temsilcileri kamu kurumu tarafından atanmak yerine örgütlerin kendileri tarafından seçilmektedir.
BYÖ’nün Görüşlerinin Dikkate Alınması
Romanya – Tüketicilerin Korunması için Ulusal Kurum (KK); Romanian Association for Consumer Protection (Romanya Tüketicilerin Korunması Örgütü) (BYÖ)
Tüketici Kredileri üzerine AB Direktifini uygulamayı amaçlayan KK, yeni bir Tüketici Kredi Yasası’nın tanımlanmasında ve hazırlanmasında Bağımsız Yurttaş Örgütü’ne danıştı. KK diyaloğa açıktı ve Bağımsız Yurttaş Örgütü’nün tekliflerinin çoğunu kabul etti.
BYÖ’nün Görüşlerinin Dikkate Alınması
Romanya - Doğalgaz Düzenleme Kurumu (KK); Romanian Association for Consumer Protection (Romanya Tüketicilerin Korunması Örgütü) (BYÖ)
KK yeni gaz dağıtım sözleşmeleri konusunda bir danışma süreci başlattığında (ki bu sözleşmeler ayrıca aylık bir ücretin belirlenmesini içeriyordu); BYÖ, diğer yurttaş örgütleriyle birlikte, bu aylık ücretin toplanmasıyla birikecek paranın ne şekilde kullanılacağının değerlendirilmesi için gerekli araçların oluşturulmasına yönelik bir talepte bulundu. Bu sürecin sonucunda KK, bu türden bir ücretin alınmasını yasaklayan yeni bir düzenleme benimsedi.
Erişim Hakkı
Kamu Mekanlarına Serbest Erişim ve Bu Mekanlarda Serbest Dolaşım
İtalya – Yerel Sağlık Kurumları (KK); Cittadinanzattiva (BYÖ)
Bu BYÖ, kendisi tarafından geliştirilen araçlar yoluyla sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi için KK ve özel firmalarla işbirliğine gitti. KK, BYÖ’nün sağlık tesislerine serbestçe erişmesini ve bu tesislerde serbest dolaşımını güvence altına aldı.
Değerlendirme Hakkı
Değerlendirme Süreçlerine BYÖ Katılımı
Almanya – Başbakanlık, Sosyal ve iktisadi meselelerden sorumlu Devlet Bakanları (KK); Yardım dernekleri (BYÖ)
KK, Bağımsız Yurttaş Örgütü’nden, yeni bir sosyal yasanın olası eksiklerini irdeleyen bir rapor hazırlamasını ve bu eksiklerin giderilmesine yönelik önerilerini sunmasını istedi. BYÖ, durumu değerlendirdi ve bu yeni yasanın etkisiyle ilgili değerlendirmesini KK’ya sundu.
Değerlendirme Süreçlerine BYÖ Katılımı
İtalya – Roma Belediyesi, Kolaylaştırma ve Yurttaş Hakları Bürosu, “Cantieri” – Kamu İdaresi Bürosu (KK); Cittadinanzattiva (BYÖ)
KK, Bağımsız Yurttaş Örgütü’nden yurttaş bilgi hattı kurulmasına yönelik bir projenin deneysel safhasını değerlendirmesini istedi. Bu işbirliği, projenin uygulama safhasını içerecek şekilde genişletildi; bu hizmetin kalitesinin denetlenmesi Bağımsız Yurttaş Örgütü’nün sorumluluğuna verildi.
Değerlendirme Süreçlerine BYÖ Katılımı
İtalya – Ulusal Posta Kurumu (KK); Cittadinanzattiva (BYÖ)
Yeni posta merkezlerine dair hazırlanan bir prototip, BYÖ tarafından test edildi; bu testin sonuçlarına göre sözkonusu prototip değiştirildi. Bunun ardından uygulamaya konulan yeni modelin etkinliğinde ve hizmet kalitesinde, ayrıca kullanıcıların memnuniyetinde ciddi ölçüde artış sağlandı.
Nitelikli Bir Diyalog Kurma Hakkı
Memurların Eğitimine Katılım
Polonya – Rekabet ve Tüketicilerin Korunması Bürosu (KK); Association of Polish Consumers (Polonyalı Tüketiciler Örgütü) (BYÖ)
BYÖ, tüketicilerle ilgili meseleler hakkında bilgi sağladı ve KK ile birlikte yerel tüketici sorumlularına (ki bunlar yerel yetkililere bağlıydı) hukuki tavsiyelerde bulundu. Bu faaliyet kapsamında yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren kamu kurumlarıyla BYÖ arasında işbirliği gerçekleştirildi.
Memurların Eğitilmesi
Romanya – Yerel Hükümetler (KK); CREST Resource Center (CREST Kaynak Merkezi) (BYÖ)
Kamu kurumları, kamusal alandaki karar verme süreçlerine yurttaşların katılımını desteklemek için gerekli araçları memurlarına sunmak için bu memurlarına yönelik eğitim düzenledi. Bu eğitimlerde, örneğin, enformasyonu yurttaşlarla dürüstçe, bütünüyle ve açıkça paylaşmak; onları bu kaynakları kullanmaya teşvik etmek konularına odaklanıldı.
Zamana Saygı Gösterilmesi ve Geri Bildirimde Bulunma Yükümlülüğü
Uygun Bir Takvim Belirleme ve Süratle Geri Bildirimde Bulunma
Avusturya – Avusturya Federal Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı (KK); The World of NGOs (BYÖ)
KK, danışma toplantılarının takvimini önceden belirledi; böylece tüm paydaşlar geleceğe yönelik plan yapabildi ve katılımlarını güvence altına alabildi. KK, toplantılar sırasında, BYÖ’nün başvurularına anında geri bildirimde bulundu. Tüm öneriler dikkate alındı, raporlarda yer verildi ve uygun bulunduğunda benimsendi.
Güven ve Eşit Saygınlık
Tek Bir BYÖ’nün Muhatap Alınmaması
Almanya: Doktorlardan, hastanelerden ve kamu sağlık sigortasından temsilciler komitesi (KK); German Disability Council and German Group of Consumer Protection (Alman Maluliyet Konseyi ve Alman Tüketicileri Koruma Grubu) (BYÖ)
Komitede yer alan BYÖ’ler, özerkliklerini korudular ve kural olarak; işbirliğine gitmelerine rağmen, kendi çıkarlarını temsil ettiler. Tek bir BYÖ’ye genel temsil görevi yüklenmedi.
Güven ve Eşitliğe Dayalı İlişki
Malta – Malta İletişim Kurumu (KK); Ghaqda tal-Konsumaturi (BYÖ)
BYÖ ile KK toplanarak, telekomünikasyonun mevcut durumu ve sektörün geleceği üzerine görüş alışverişinde bulundular. İki örgüt arasında sağlanan güven ilişkisi sayesinde, bu konuda açık bir enformasyon alışverişi gerçekleştirilebildi. Daha da ötesi, bu ortaklık, bir kamu kurumunun, diğer paydaşlara açılarak ne gibi faydalar elde edebileceğine örnek oluşturmaktadır.
Güven ve Eşitliğe Dayalı İlişki
Polonya – Czaplinek Yerel Hükümeti (KK); Regional Historic Society (Bölgesel Tarih Derneği), “Szczecin EXPO” – Society for Supporting the Development of Western Pomerania (Batı Pomerania’nın Gelişimini Destekleme Derneği) (BYÖ)
Bölgede turizmi desteklemeyi hedefleyen bu girişim, ortak düşünce üretiminden, maddi yardım toplamaya, değerlendirme çalışmalarına ve takip faaliyetlerinin hazırlanmasına kadar projenin her safhasında KK ile BYÖ’LER arasında karşılıklı güven ve ortaklığa dayanıyordu. Projeye değişik paydaşların katılımı sağlanmıştı: Yerel yetkilililer (bunlar gönüllü olarak katılmıştı), BYÖ temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler.
Kolaylaştırıcı Ve Destekleyici Önlemler
BYÖ’lerin Maddi Yardım Edinmesini Kolaylaştırma
Çek Cumhuriyeti – Çek Posta İdaresi (KK); Consumer Defense Association of the Czech Republic (Çek Cumhuriyeti Tüketici Savunma Örgütü) (BYÖ)
KK, BYÖ’nün kampanyasını gerçekleştirmek için basılması gereken malzemelerin gerektirdiği parayı temin etmesine yardımcı olacak bir niyet mektubu sağladı.
Eğitim ve Lojistik Kaynaklara Erişim
Polonya – Gydnia Başkanlığı (KK); Yerel STK’lar (BYÖ’ler)
KK, BYÖ’lerin faaliyetlerine yönelik bir merkez kurdu ve bu merkezin masraflarını üstlendi. BYÖ’ler bu merkezde toplantılar, konferanslar ve kampanyalar düzenleyebiliyor; hukuki yardım elde edebiliyor ve maddi yardım toplama, başvuru formları doldurma ve proje gerçekleştirme konularında tavsiyeler alabiliyor. Merkezde aynı zamanda yerel BYÖ’lerin bilgilerini içeren bir veritabanı da bulunuyor.
BYÖ’lerin Katılımını Kolaylaştırma
Slovenya – Agency for RadWaste Management (Radyoaktif Atık Yönetimi Kurumu) (KK); Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (Orta ve Doğu Avrupa Bölgesel Çevre Merkezi) (BYÖ)
Bir BYÖ, KK’nın davetini kabul ederek, bir radyoaktif atık alanının yerine karar verme sürecine nasıl katılmak gerektiği konusunda yerel toplulukları ve çevre alanında faaliyet gösteren diğer BYÖ’leri bilgilendirmeye yönelik bir projenin yürütülmesini üstlendi.
BYÖ’lerin Fon Desteği Almasını Kolaylaştırma
Türkiye - İstanbul Kadıköy Belediyesi (KK); Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Türkiye Özürlüler Federasyonu İstanbul Şubesi (BYÖ)
BYÖ’ler genellikle projeleri için maddi destek ararken veya AB teklif çağrılarına başvururken zorluklarla karşılaşırlar. Bu vakada, söz konusu KK, proje kapsamında AB’ye başvurdu ve projeden yararlanacak örgütler için fon temin etmeyi başardı.
Dostları ilə paylaş: |