Bakü-TİFLİs-kars demiryolu projesi TÜRKİye kesiMİNİn temel atma töreni gerçekleşTİRİLDİ



Yüklə 9,02 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü9,02 Kb.
#96202

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİ TÜRKİYE KESİMİNİN TEMEL ATMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 



 

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİ TÜRKİYE KESİMİNİN TEMEL ATMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ….(24.07.2008)

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin Türkiye ayağının temeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atıldı.


Kars Garı'nda düzenlenen temel atma töreninde üç Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma yaptı.


Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Kars Garı'nda düzenlenen BTK demiryolu projesinin Türkiye kesiminin temel atma töreninde, ''hoşgeldin konuşması'' yaptı.


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin bitmesiyle birlikte ilk etapta, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınmasının gerçekleştirileceğinin hesaplandığını bildirdi.


''Tarihi bir güne, asırlardır insanlığa hizmet eden İpek Yolunun ihyasına tanıklık etmek için'' bir araya gelindiğini belirten Yıldırım, 21 Kasım 2007'de BTK demiryolu projesinin Gürcistan etabının temelini, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanları ile birlikte attıklarını hatırlattı.


Yıldırım, ''Bugün ise Türkiye'de Aktaş Sınır Kapısına uzanan 76 kilometrelik kısmın temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Yine bu mutlu günde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül bu tarihi olaya tanıklık ediyorlar'' dedi.


Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan ile komşuluk, dostluk ve kardeşlik hukukunun günden güne geliştiğini dile getiren Yıldırım, BTK demiryolu projesinin üç ülkenin birbiriyle daha sıkı bağlanmasını, sevinçlerini, başarılarını birlikte paylaşmalarını, ürettiklerini müşterek taşımalarını sağlayacak en önemli adımlardan bir tanesi olduğunu anlattı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars projeleriyle bölgesel işbirliğinde kayda değer, örnek çalışmaların Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Yıldırım, yaşanan süreci şöyle anlattı: ''Bugün temelini attığımız bu projenin geçmişi 15 yıldır. 20 Aralık 2004'de Tiflis'te, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan ulaştırma bakanları olarak bir araya geldik ve projenin yapılmasına karar verdik. Bakü-Tiflis ve Kars'ı demiryoluyla birbirine bağlamak ve böylece Uzak Doğu'dan, Batı Avrupa'ya devam eden asırlardır insanlığın hizmetindeki bu ulaşım koridorunu hayata geçirmek verilen kararlardan en önemlisidir.

Proje nihayet 27 Temmuz 2006'da Astana'da Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan'ın yanı sıra Kazakistan ve Cin Halk Cumhuriyetinin de katılımıyla nihai şeklini almış, burada üçlü ve beşli protokol imzalanmıştır. Son aşama 7 Şubat 2007 tarihinde Gürcistan-Azerbaycan devlet başkanları ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla karara bağlanmış ve böylece projenin önündeki bütün engeller sona ermiştir.''



Türkiye kesimi 76 kilometre olan demir yolu projesinin 2011 yılına kadar tamamlanacağını bildiren Yıldırım, ''Projenin bitmesiyle birlikte ilk etapta, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınmasının gerçekleştirileceği hesaplanıyor. Orta vadede yolcu sayısı 3 milyona yük miktarı da 18 milyon tona ulaşabilecektir'' dedi.
Yıldırım, projenin bölgesel işbirliğine, Orta Asya Kafkas Bölgesinin Türkiye üzerinden inşaatı devam eden Marmaray Projesi ile iki kıtayı birleştirerek, Londra'ya kadar uzanan bir medeniyet koridoru, uluslararası dostluk ve kardeşlik koridoru oluşturmasını diledi ve projenin aynı titizlikle takip edileceğini, gecikmeden bitirilmesinin sağlanacağını belirtti.

Yüklə 9,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin