BiLGİ teknolojileri EĞİTİMİNDE teknolojik alt yapinin önemi – ktü İİbf modeli



Yüklə 42,21 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü42,21 Kb.
#40375

Akademik Bilişim 2007

Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya 31 Ocak-2 Şubat 2007, ? - ?






BİLGİ TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİK ALT YAPININ ÖNEMİ – KTÜ İİBF MODELİ
Ali Haydar DOĞU*
(*) Karadeniz Teknik Üniversitesi , Enformatik Bölümü, 61080, TRABZON

ahdogu@ktu.edu.tr




ÖZET

Bilginin işlenmesi, depolanması, iletimi ve bilgiye ulaşım, enformatik (bilişim) teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Tüm disiplinlerdeki öğrencilerin bu ileri teknoloji alanında okuryazar olmaları, mezuniyet sonrası iş bulabilmenin en önemli kriteri durumundadır. Bilişimi oluşturan bileşenlerden biri de hiç kuşkusuz Temel Bilgi Teknolojileri eğitimidir. Bu eğitim, sürekli gelişen bilişim teknolojisine paralel olarak kendini yenileyebilen laboratuarlar ile mümkündür.


Anahtar Kelimeler: Temel Bilgi Teknolojileri Eğitimi, Teknolojik Altyapı, Bilgisayar Okuryazarlığı.
THE IMPORTANCE OF THE TECHNOLOGICAL SUBSTRUCTURE ON THE EDUCATION OF INFORMATION TECHNOLOGIES IS

KTU-IIBF MODEL
ABSTRACT
The processing of information, storing, transmission and reaching information is called informatic (data processing). Being reader-writer of the students in all disciplines on this high-technology is the most important criterion after graduation. Certainly, one of the components constitute informatic is the education of basic information technologies. This education is possible with laboratories which can renew itself parallel to informatic technology which grows up continuously.
Keywords: Basic Information Technology Education, Technologic Infrastructure, Computer Literacy



1. GİRİŞ

Türk Dil Kurumunun www.tdk.gov.tr sitesini ziyaret edip, bilişim sözcüğünün karşılığını aradığımızda “teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişimde kullanılan ve özellikle elektronik aletler aracılığı ile düzenli bir biçimde işlenmeyi öngören bilim” tanımı ile karşılaşmaktayız.[1] Bu tanımın oluşabilmesi ve yazılımların hayata geçirilmesi için , bilişim teknolojisi adını verdiğimiz donanım ve bu donanıma yön verecek eğitimli kullanıcılara ihtiyaç vardır. Bu yön verme, Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı ile başlayacak ve kişinin kendi iş alanındaki açılımları ile devam edecektir. O halde bilişimin, üzerine inşa edileceği taşıma gücü yüksek zemininin bileşenlerinden biri de, Temel Bilgisayar Eğitimidir. Son yıllarda, hükümetlerin bilgisayar eğitim politikalarının ilköğretim düzeyine, internet bağlantılı bilgisayar donanımı desteğinin ise köylere kadar uzanabildiği gözlense de, kişilerin iş hayatına geçme ve ülke ekonomisine katkı sağlamada son durakları gibi gözüken üniversite ortamlarındaki temel bilgisayar eğitimleri her zaman önemini koruyacaktır.


2. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni kazanarak gelen her öğrenci okuduğu fakülte/bölüm bünyesindeki bilgisayar laboratuarlarında, temel bilgisayar eğitimi almaktadır. Bu eğitimle hedeflenen; öğrencilerin bilgiye ulaşmaları, bilgiyi kullanmaları, kendi yorumları ile yeni bilgiler üreterek toplumun hizmetine sunmalarının yanı sıra okumakta oldukları anabilim dallarındaki bilgisayar programlarını kullanmaya hazır hale getirilmeleridir. Bu hedeflere ulaşmada, fakültelerindeki bilgisayar laboratuarlarının fiziksel yeterlilikleri önemli rol oynamaktadır.



2.1. Bilgi Teknolojilerine Sahip Olma Oranları

2006 yılı içerisinde, Karadeniz Teknik Üniversite bünyesinde Temel Bilgi Teknolojileri Eğitimi almaya başlayan öğrenciler ve bu öğrencilerden bire-bir yazılı olarak yapılan anket sayısı aşağıda Tablo.1 olarak verilmiştir.

Tablo 1. Anket uygulanan öğrenci sayıları


Fakülte Adı

Öğrenci Sayısı

Derse kayıtlı

Anket uygulanan

İktisadi ve İdari Bilimler

1144

510

Fatih Eğitim

1062

703

Mühendislik

684

455

Fen-Edebiyat

413

234

Orman

171

92

Mimarlık

141

109

Sürmene Deniz Bilimleri

140

80

Yüksekokul Adı







Trabzon Sağlık

92

67

KTÜ GENEL

3847

2250

Eğitime başlayan öğrencilerin % 59’luk kısmına anket uygulanmıştır.

Öğrencilerin % 47,6 ‘lık kısmının kendilerine ait bir bilgisayara sahip olmalarının yanında aynı öğrencilerinin sadece % 24 ‘lük bir kısmının üniversite öncesi Temel Bilgi Teknolojileri Eğitimi aldığı ve kendilerine ait bilgisayarları kullanabildikleri yapılan araştırmanın sonuçlarındandır. Anket uygulanan öğrencilerden kişisel bilgisayara sahip olanların yüzdesi Tablo.2 olarak verilmiştir.

Tablo 2. Bilgisayarı olan öğrenci yüzdeleri.



Fakülte Adı

Okuduğum fakülte dışında

kullanabileceğim bir

bilgisayarım var. (%)


İktisadi ve İdari Bilimler

50,3

Fatih Eğitim

35,8

Mühendislik

63,5

Fen-Edebiyat

39,7

Orman

59,7

Mimarlık

58,7

Sürmene Deniz Bilimleri

60

Yüksekokul Adı




Trabzon Sağlık

20,8

KTÜ GENEL

47,6

Aslında çelişkili bu iki sonuç, öğrencilerin ya çevresel etkiler nedeni ile masaüstlerini zenginleştirmek amacı ile bilgisayar satın aldıklarını ya da bilgisayarı kullanabilmek için temel bilgi teknolojileri eğitimi almayı beklediklerini göstermektedir. Bilgi teknolojilerindeki kendini yenilemenin hızına dikkat edilecek olunursa, herhangi bir kullanım bilgisine sahip olmadan satın alınıp bir kenara konulan bilgisayarın, geçen her süre içinde teknolojik anlamda eriyeceği bu nedenle bilişim dünyasına adım atma eyleminin, kullanım eğitiminin alınması ile başlatılması daha faydalı olacaktır.



2.2.Bilgi Teknolojileri Eğitiminden Beklentiler

Ülkemizde gerek yaygın Enformatik Eğitimi gerekse uygulama yazılımları konusundaki eksikliklerin giderilmesi ve her üniversite öğrencisinin Temel Bilgi Teknolojileri eğitimi alabilmeleri amacı ile 1997 yılında ODTÜ bünyesinde Enformatik Enstitüsü kurulmuştur.[3] YÖK’ün tüm üniversitelerde kurulması talimatı verdiği ve belirtilen bu amaç doğrultusunda kurulan Enformatik Bölümleri tarafından yürütülen Temel Bilgi Teknolojileri derslerinden öğrenciler ne beklemektedirler? Yapılan anket çalışması çerçevesinde elde edilen sonuçlar aşağıdaki grafikte belirtilmiştir.




Şekil 1. Temel Bilgi Teknolojileri Eğitiminden Beklentiler

Grafikten de görüleceği üzere; Üniversitelerde okutulan Temel Bilgi Teknolojileri derslerinin zorunlu olarak tüm üniversite ve ileri teknoloji enstitülerine konulma amacı ile öğrencilerin bu dersten beklentileri örtüşmektedir. Genel bir eğitim politikası ile politikanın güzel sonuçlarına maruz kalmayı düşünen öğrencilerin üst düzey teknoloji ile donatılmış bilgisayar laboratuarlarında buluşmaları projenin hedefe ulaşmasında en önemli faktördür..

3.1. KTÜ- İİBF Modeli

Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ‘de üniversitelerimizdeki zorunlu Temel Bilgi Teknoloji derslerinin yürütüldüğü fakültelerden biridir. Temel Bilgi Teknolojileri dersi, her öğrenciye verilecek bir bilgisayar ile olmalıdır düşüncesinden hareketle en üst düzey teknoloji ile donatılmış bilgisayar loboratuvarlarının bulunduğu fakültede; ENF kodlu Temel Bilgi Teknolojileri dersleri tüm ders saati boyunca burada yapılmaktadır. Bölüm adı ne olursa olsun tüm sınıf mevcutları her öğrenciye bir bilgisayar düşecek şekilde programlanmakta ve eğitim dönemi boyunca bu uygulama sürmektedir. Öğrencilerin gördükleri komutları anında uygulama fırsatı buldukları laboratuarlar aynı zamanda ECDL [4] (Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ) eğitimleri için yeterli standartlarda olup Türkiye Bilişim Derneği tarafından da onaylanmıştır. 2006 yılı içerisinde KTÜ bünyesinde merkezi olarak yapılan Temel Bilgi Teknolojileri Sınavı başarı ortalamaları Tablo.3 olarak verilmiştir. Teknolojik altyapının, Bilgisayar eğitimi üzerindeki eğitiminin araştırıldığı bu çalışmada ki en önemli. sonuçlardan biri de bu tabloda ki sonuçlardır. Yeterli alt yapı ile zorunlu Temel Bilgi Teknolojileri derslerinin bir araya gelmesi ile başarının daha da arttığı ve böylece bu derslerin Ülkemiz genelinde tüm üniversitelerimizde okutulmak istenmesinde ki ana hedefe ulaşma da ne denli olumlu etki yarattığı açıkça görülmektedir.

Tablo.3 Başarı ortalamaları [4]


KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne ait bazı bölümlerin Temel Bilgi Teknolojileri Dersi Başarı Yüzdesi

İşletme (II.Öğretim)

68

Kamu Yönetimi

71

Ekonometri

69,4

İşletme

66

Maliye

78,3



4. SONUÇLAR

Bilişimi oluşturan önemli parametrelerden biri Temel Bilgisayar Eğitimi olup, bu eğitim ise sürekli gelişen bilişim teknolojisine paralel olarak kendini yenileyebilen laboratuarlar ile mümkündür. Üniversitelerde bu tür laboratuarların sayısının artması, öğrencilere sağlanacak en güzel eğitim ortamları olmakla birlikte, Yüksek Öğretim Kurulunun Dış Değerlendirme sonucu üniversite veya üniversitelerin herhangi bir birimine vereceği Kalite Belgesi’nin alınması için gerekli şartlardan birinin yerine getirilmiş olduğu anlamını da taşıyacaktır. Öğrenciler ya çevresel etkiler nedeni ile masaüstlerini zenginleştirmek amacı ile bilgisayar satın almakta ya da bilgisayarı kullanabilmek için temel bilgisayar eğitimi almayı beklemektedirler Bilgi teknolojilerindeki kendini yenilemenin hızına dikkat edilecek olunursa, herhangi bir kullanım bilgisine sahip olmadan satın alınıp bir kenara konulan bilgisayarın, geçen her süre içinde teknolojik anlamda eriyeceği bu nedenle bilişim dünyasına adım atma eyleminin kullanım eğitiminin alınması ile başlatılması daha faydalı olacaktır.



4. KAYNAKLAR

[1] www.tdk.gov.tr, Türk Dil Kurumu.

[2] www.yok.gov.tr, Yüksek Öğretim Kurulu.

[3] www.odtu.edu.tr, Orta Doğu Teknik Üniversitesi.

[4] www.ecdl.org.tr , ECDL Bilişim Eğitim A.Ş.

[5] www.enformatik.ktu.edu.tr, KTÜ Enformatik Bölümü.



Yüklə 42,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin