BiRİKTİrme ve yardim sandiği genel yönetmeliĞİ BİRİNCİ kisim biRİNCİ BÖLÜm genel Hükümler



Yüklə 343,99 Kb.
səhifə1/8
tarix03.04.2018
ölçüsü343,99 Kb.
#46625
  1   2   3   4   5   6   7   8


POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI

BİRİKTİRME VE YARDIM SANDIĞI

GENEL YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ KISIM

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

AMAÇ

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Posta ve Telgraf Teşkilatı Biriktirme ve Yardım Sandığı'nın idaresi ile üyelerinin sosyal güvencelerine katkıda bulunacak sosyal yardım ve hizmetlerin sağlanması ve yerine getirilmesine ilişkin hükümleri düzenlemektir.
KAPSAM

Madde 2- Bu yönetmelik, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünde ve PTT’nin %50 ve daha fazla hissesine sahip olduğu iştirak ve bağlı ortaklıklar ile şirketlerinde çalışan personelden; PTT Biriktirme ve Yardım Sandığına üye olanlar hakkında uygulanır.
DAYANAK

Madde 3- Bu yönetmelik 4157 sayılı Posta Telgraf ve Telefon İdaresinin Biriktirme ve Yardım Sandığı Hakkında Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
TANIMLAR

Madde 4- Bu yönetmelikte geçen tanımlardan;

PTT: T. C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünü,

Sandık: Merkezi Ankara olan, Posta ve Telgraf Teşkilatı Biriktirme ve Yardım Sandığını,

Üye: T. C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünde ve Posta ve Telgraf Teşkilatı'nın %50 ve daha fazla hissesine sahip olduğu iştirak ve bağlı ortaklıklar ile şirketlerinde çalışan personelden Sandığa aidat yatıranları,

Delege: Sandık üyeleri tarafından Genel Kurul toplantılarında Sandık üyelerini temsil etmek üzere, üyeler arasından üç yıllık süre için seçilenler ile Sandığa üye olan Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılarını,

Müdürlük: Posta ve Telgraf Teşkilatı Biriktirme ve Yardım Sandığı Müdürlüğünü,

Müdür: Posta ve Telgraf Teşkilatı Biriktirme ve Yardım Sandığı Müdürünü,

İşletme: Sandığın gelirlerinin nemalandırılması için kar amacıyla açacağı kuruluşları,

Tesis: Sandığın amacını gerçekleştirmek üzere üyelerin yararlanması için açacağı sağlık ve sosyal amaçlı kuruluşları,

Personel: Sandık Müdürlüğü ile Sandığın kurduğu veya katıldığı şirket, tesislerle bağlı işyerleri ve ticari işletmelerde çalışanları,

ifade eder.



İKİNCİ BÖLÜM

Sandığın Organları

SANDIĞIN ORGANLARI

Madde 5- Sandığın Organları

  1. Genel Kurul

  2. Yönetim kurulu

  3. Denetim Kurulu

  4. Sandık Müdürlüğünden oluşur.


GENEL KURUL

Madde 6- Genel Kurul, Sandığa üye olan PTT Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcıları, Sandık Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile 150 seçilmiş delegeden oluşur.
GENEL KURUL TOPLANMA USULÜ

Madde 7- Genel Kurul her yıl en geç nisan ayının sonuna kadar Yönetim Kurulunca uygun görülecek bir yerde toplanır.

Genel Kurul toplantı günü, yeri, gündemi ile ilk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantının yapılacağı gün delegelere duyurulur.

Genel Kurulun toplanma yeter sayısı, delege tam sayısının yarıdan bir fazlasıdır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, yeter sayı aranmadan en geç 30 Mayıs'a kadar ikinci toplantı yapılır.

Genel Kurulun açılışı; Sandık Yönetim Kurulu Başkanı veya başkanın görevlendireceği Yönetim Kurulu Üyesi tarafından yapılır.


GENEL KURUL KARAR VERME USULÜ

Madde 8- Mevcut delegelerin 1/3 ‘ünün imzasını taşıyan önergeler Genel Kurul tarafından görüşülüp karara bağlanmak zorundadır.

Genel Kurulda kararlar hazır bulunan delegelerin salt çoğunluğu ile alınır.

Her delegenin bir oy hakkı vardır. Oylar delegeler tarafından bizzat kullanılır. Vekâletle oy kullanılamaz.

Ancak Sandığın tasfiyesine ve kapatılmasına ilişkin karar, delegelerin ¾ ‘ünün Genel Kurulda hazır bulunması ve iştirak edenlerin 4/5 inin teklife olumlu oy vermesi gerekir.


GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 9- Genel Kurulun başlıca görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.

  1. Sandığın işlem ve hesaplarıyla mali durumu hakkındaki Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulunun verecekleri raporları inceleyerek karara bağlamak,

  2. Sandığın bilanço ve kâr-zarar hesapları ile kâra iştirak oranını onaylamak,

  3. Yönetim Kurulunun bir yıllık icraat ve faaliyetleri ile harcamalarını inceleyip ibrası hakkında karar almak,

  4. Yönetim Kurulu veya delegelerin 1/3'ü tarafından verilen önergeler ile belirlenen gündemi karara bağlamak,

  5. Sandığın mal varlığının işletilmesi, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlara ilişkin konularda Yönetim Kurulu veya delegeler tarafından teklif edilen hususları karara bağlamak,

  6. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerini seçmek ve huzur hakkını belirlemek,

  7. Sandığın gerek idaresini ve gerekse amaçlarının gerçekleştirmesini teminen yönetmelikler çıkarmak ve bu yönetmeliklerde değişiklik yapmak,

  8. Yönetim Kurulunun yetkisini aşan taşınmaz mal alımı, satımı ve yapımı ile ilgili karar almak.

  9. Sandık Müdürlüğü ile Sandığın kurduğu veya katıldığı şirket, tesislerle bağlı işyerleri ve ticari işletmelerde çalışanların normlarını belirlemek.


OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI

Madde 10-Yönetim veya Denetim Kurullarınca gerekli görülmesi veya en az 1/3 delege tarafından imzalanmış önerge verilmesi halinde Genel Kurul, Yönetim Kurulu tarafından, Genel Kurul toplanma tarihini beklemeden olağanüstü toplantıya çağırılır.

Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında gündem dışında başka bir konu görüşülemez.

Olağanüstü Genel Kurul toplantısında yeni bir Yönetim ve Denetim Kurulu seçilmesi halinde yeni seçilecek Yönetim ve Denetim Kurulu bir önceki yönetimden ve denetimden kalan süre için seçilir.
BAŞKANLIK DİVANI

Madde 11- Genel Kurul Başkanlık Divanı; Yönetim Kuruluna verilen önergelere istinaden açık oy ile yapılan seçimde oyların çoğunluğunu alan bir başkan iki kâtip üyeden oluşur.
BAŞKANLIK DİVANININ GÖREVLERİ

Madde 12- Başkanlık Divanının görevleri aşağıda belirtilmiştir:


  1. Genel Kurul toplantısında çoğunluğun olup olmadığının tespiti için delege yoklaması yapmak.

  2. Gerekli çoğunluk sağlandığı takdirde, gündem ile varsa diğer önergeleri de ilave ederek gündem maddelerinin oluşumu ve sonuçlandırması hakkında karar aldırmak.

  3. Genel Kurulun huzur ve sükûnunu sağlamak.

  4. Yönetim ve Denetim Kurulu üyeliği seçimine ilişkin adaylara ait liste ve dilekçeleri kabul etmek,

  5. Genel Kurulda yapılan görüşmeler ve alınan kararları tutanağa geçirmek. Hazırlanan tutanağın Başkanlık Divanı tarafından imzalanmasını sağlayarak, bir nüshasını Yönetim Kuruluna vermek,

  6. Genel Kurulda yapılacak seçimlere ilişkin, Yönetim ve Denetim Kuruluna aday olmayanlar arasından seçim kurulunu oluşturmak ve sonuçlarını açıklamak.

  7. Gündem hakkında hazirun’ a söz hakkı vermek.


YÖNETİM KURULU

Madde 13- Yönetim Kurulu üç yıllık Sandık üyeliği olan ve en az dördü delege olmak üzere sekiz üyeden oluşur. PTT Genel Müdürü ve PTT Genel Müdür Yardımcıları hariç olmak üzere iki defa Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi seçilenler Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olamazlar. Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilir. Oyların eşitliği halinde kura çekilir. Sandık üyesi olan PTT Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılarında üyelik süresi şartı aranmaz. Yönetim Kurulunun görev süresi üç yıldır. Sekiz üye de yedek seçilir. Seçilen yedek üyeler oy sayısına göre sıralanır. Asil Üyeler kendi aralarında bir başkan ve başkan vekilini seçer.
YÖNETİM KURULU TOPLANMA VE KARAR USULÜ

Madde 14- Yönetim Kurulu ayda en az bir kez toplanır. Gerektiğinde Yönetim Kurulu Başkanı veya üyelerinin 1/3'ünün talebi üzerine toplanabilir. Yönetim Kurulunun toplantı yeter sayısı altıdır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf üstün sayılır. Altı üye ile yapılan toplantılarda karar nisabı dörtten aşağı olamaz.

Kararlar, yazılı ve altları görüşmeye katılan üyeler tarafından imzalanmış olduğu halde noterce onaylanmış deftere yapıştırılır.

Toplantıya katılan üye çekimser kalamaz. Karara muhalif üye gerekçesini açıkça yazarak kararı imzalar.

Denetim Kurulu üyeleri oylamaya katılmamak şartıyla toplantıda bulunabilirler.


YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 15- Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

  1. Genel Kurulca verilen kararların gereğini yerine getirmek ve bu Yönetmelikte öngörülen hizmetlerin yürütülmesi ile ilgili kararları almak, uygulamak ve uygulatmak, Sandık hesap ve işlemlerini incelemek, gerek görmesi halinde uzmanlara inceletmek, gelir ve giderlerini takip etmek,

  2. Sandığın amacını gerçekleştirmek üzere sosyal yardım ve hizmetler ile bir yıl içerisinde yapacakları faaliyetlere ayıracağı harcamalarla bu harcamaların kaynaklarını gösteren çalışma programını hazırlamak,

  3. Yönetmeliğin öngördüğü esasları hazırlamak,

  4. Çalışan personeli atamak, işlerine son vermek ve bunların çalışmalarını denetlemek,

  5. Müdürlük tarafından hazırlanacak senelik bilanço, kâr-zarar hesabını ve mali bilanço ile o yıla ait kâra iştirak oranını inceleyerek karara bağlamak,

  6. Senelik bilânço, kâr-zarar hesapları ile yıllık çalışma programı mali rapor sonuçları ve Denetim Kurulu raporlarının Genel Kurul toplantı tarihinden en az 15 gün önce delegelere gönderilmesini sağlamak,

  7. Müdür ve tüm personelin aylık, ücret, tazminat, ikramiye, sosyal yardım gibi özlük haklarını ve harcırahlarını belirlemek

  8. Gerektiğinde PTT Genel Müdürlüğünden müfettiş talep etmek.

  9. Taşınmaz mal alımı, satımı ve yapımında aktif varlıkların toplamının % 1’i kadar kısmı için tasarrufa yetkilidir.


TEMSİL YETKİSİ

Madde 16- Sandığı, Yönetim Kurulu başkanı, başkanın mazeretli olduğu hallerde başkan vekili, her ikisinin mazeretli olduğu hallerde ise Yönetim Kurulunca belirlenen bir üye temsil eder.

Sandığın hukuki sorumluluğunu gerektirecek ve yükümlülük doğuracak her türlü evrak, belge ve sözleşmelerin Yönetim Kurulunca yetkili kılınan iki kişi tarafından imzalanması gerekir, imzaya yetkili kişilerle bunların öncelik sıraları Yönetim Kurulunca belirlenir ve imza sirkülerinde belirtilir.


YÖNETİM KURULUNUN İBRA EDİLMEME HALİ

Madde 17- Yönetim Kurulunun ibra edilmemesi halinde mevcut Yönetim ve Denetim Kurullarının görevleri sona erer. Bu durumda Genel Kurul, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini yeniden seçer. Yeni seçilen kurullar ise ibra edilmemeyi gerektiren konuları en geç dört ay içinde inceler veya inceleterek yasaya aykırı bir eylem tespit edildiği takdirde yargıya intikal etmesini sağlar.
DENETİM KURULU

Madde 18- Denetim Kurulu üç yıllık Sandık üyeliği olan ve en az ikisi delege olmak üzere dört üyeden oluşur. PTT Genel Müdürü ve PTT Genel Müdür Yardımcıları hariç olmak üzere iki defa Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi seçilenler Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olamazlar. Denetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilir. Oyların eşitliği halinde kura çekilir. Sandık üyesi olan PTT Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılarında üyelik süresi şartı aranmaz. Denetim Kurulunun görev süresi üç yıldır. Dört üye de yedek seçilir. Seçilen yedek üyeler oy sayısına göre sıralanır. Asil Üyeler kendi aralarında bir başkan seçer.
DENETİM KURULU TOPLANMA VE KARAR USULÜ

Madde 19- Denetim Kurulu en az üç üyenin katılımıyla iki ayda bir toplanır, kararlar salt çoğunlukla alınır.
DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 20- Denetim Kurulu;

  1. Sandığın bütün işlemlerini, hesaplarını ve defterlerini, her türlü gelir ve giderlerini bu Yönetmelik ve Mevzuat esaslarına göre inceleyip kontrol ederek gördükleri hususları iki ayda bir raporla Yönetim Kuruluna bildirmek.

  2. Yıllık rapor düzenleyerek Genel Kurula sunmak.

  3. Yapmış oldukları denetimler sonucunda mevzuata aykırı tespit ettikleri hususların Yönetim Kurulunca yerine getirilmemesi durumunda PTT Genel Müdürlüğünden gerektiğinde müfettiş talep etmek.


HUZUR HAKKI

Madde 21- Sandık, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine görev yaptıkları dönemlerde yürürlükte olan 16 yaşından büyüklere ödenen asgari ücretin brüt tutarı huzur hakkı olarak ödenir.


TEFTİŞ

Madde 22- Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulunun talep etmesi ve PTT Genel Müdürünün uygun görmesi halinde PTT Müfettişleri Sandık işlemlerini denetlerler.
YÖNETİM VE DENETİM KURULU ÜYELİKLERİNİN SONA ERMESİ

Madde 23- Herhangi bir nedenle Sandık üyeliğinden ayrılan veya görevi başında bulunduğu halde, mazereti olmaksızın üst üste üç veya bir yılda toplam olarak Yönetim Kurulunda beş, Denetim Kurulunda yılda üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği sona erer. Yerine ilk sıradaki yedek üye gelir.
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCISI OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK ŞARTLAR

Madde 24-

  1. Müdür; Üniversitelerin ekonomi, maliye, hukuk, bankacılık, sigortacılık, işletme, muhasebe mühendislik ve benzeri alanlardan birisinden en az 4 yıllık lisans diplomasına sahip olan, kamu veya özel sektörlerin finans yönetimi kademesinde en az 5 yıl deneyim tecrübesi bulunan adaylar arasından Yönetim Kurulunca atanır.

  2. Mali İşlerden Sorumlu Müdür Yardımcısı; 4 yıllık üniversite mezunu olmak. SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) ruhsatına sahip olmak, 40 yaşını aşmamış olmak, konusunda tecrübeli olmak,

  3. İdari İşlerden Sorumlu Müdür Yardımcısı; 4 yıllık üniversite mezunu olmak, 40 yaşını aşmamış olmak, konusunda tecrübeli olmak, şartlarını taşıyan adaylar arasından Yönetim Kurulunca atanır.


MÜDÜRÜN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Madde 25- Müdür; Sandık Mevzuatına, Genel Hukuk Kurallarına, Genel Kurul Kararlarına, Yönetim Kurulu Kararlarına, Kanunlara uygun olarak Sandığı yönetir ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
SANDIK PERSONELİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Madde 26- Sandık personeli, görevlerini Sandık Müdürünün gözetim ve denetimi altında yönetmelik hükümlerine, Yönetim Kurulu kararlarına ve genel hükümlere göre yürütmekle yükümlü olup, her türlü ödeme ve hesap işlerinden Müdürle birlikte sorumludurlar. Sandık personelinde aranacak nitelikler ile görev, yetki ve sorumlulukları, her türlü özlük hakları Yönetim Kurulunca esaslarda belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sandığın Gelirleri ve Üyelik
FAALİYET ALANLARI

Madde 27- Sandık, amacını gerçekleştirebilmek için;

  1. Taşınır ve taşınmaz mallar alabilir, satabilir, yapım ve onarım yaptırabilir, kiraya verebilir, kiralayabilir, işletebilir veya rehin ve ipotek tesis edebilir, aracılık yapabilir, hizmet alımlarında bulunabilir.

  2. Kantin ve büfeler, gazino ve kafeteryalar, kreşler, anaokulları, öğrenci yurtları, misafirhane ve huzurevleri, özel okullar, özel hastaneler gibi üyelerinin her türlü sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak tesisleri kurup işletebilir veya işlettirebilir.

  3. Gerektiğinde Sandık personelini, Sandık hizmetleri ile ilgili olarak yetiştirilmek üzere yurt içi eğitim, kurs, staj ve seminerlere gönderebilir.

  4. Şirketler kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilir, bono, tahvil, hisse senedi ve ortak payları satın alabilir, satabilir, devredebilir.

  5. Karşılıklı ve karşılıksız borçlanmada bulunabilir,

  6. Üyelerinin birikimlerini T.C. Bankalarında Türk Parası veya döviz olarak değerlendirebilir,

  7. Bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerinde bulunabilir,

  8. Bu yönetmeliğin 37. maddesinde belirtilen sosyal yardımları yapabilir,

  9. İhracat ve ithalat yapabilir,

  10. Üyelerini konut sahibi yapmak amacıyla arsalar alabilir. Bu arsalar üzerine konut inşa edebilir veya ettirebilir. Bu maksatla satın alacağı taşınmazları peşin veya ipotek karşılığında yirmi seneye kadar vade ve faizli taksitlerle satabilir,

  11. Üyelerin otomobil ve dayanıklı tüketim mallarına sahip olmalarını sağlamak ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, üyelerine vadeli ve faizli borç verebilir.

  12. Üyelerinin konut sahibi olabilmeleri için gayrimenkul ipoteği karşılığında borç verebilir,

  13. Borç verme usul ve esaslarına göre borç para verebilir,

  14. Genel Kurulca uygun görülecek diğer faaliyetlerde bulunabilir. Ancak, faaliyet konularının gerçekleştirilmesi için yapılacak harcamalar, kullanılacak fonlar, sosyal yardımların yerine getirilmesine engel olmayacak şekilde yıllık programlarla belirlenir.


SANDIĞIN GELİRLERİ

Madde 28- Sandığın Gelirleri;

  1. Üye olan personelden alınacak aidatlar,

  2. Üyelere verilen kredilerden elde edilen faiz gelirleri,

  3. Para, taşınır ve taşınmaz malların her türlü gelirleri,

  4. Sandığın kurduğu veya ortak olduğu ticari şirketlerden elde edilecek gelirler,

  5. Diğer Gelirler


SANDIK ADINA KESİLEN PARALAR

Madde 29- Sandık adına kesilen aidatlar ve borç ödemeleri, PTT Genel Müdürlüğünce Sandığın bu amaçla açılmış olan Posta Çeki hesabına aktarılır.
SANDIK ÜYELİĞİ

Madde 30- Üyelik, ilk aidatın kesildiği tarihte başlar.
ÜYE AİDATI

Madde 31- Aidat, 5510 Sayılı Kanunun 4/c kapsamında bulunan personelin (memur) prime esas matrahının % 6'sı, 4/a kapsamında bulunan personelin (işçi) ise % 4'ü oranında kesilir. (SGK 5510 SK)
ÜYELİKTEN AYRILMA VE ÇIKARILMA

Madde 32-

a)- Üyelikten ayrılma:

Üyelikten ayrılmak isteyenler en son Sandık aidatının tahsil edildiği aydan itibaren, Posta ve Telgraf Teşkilatından ayrılanlar, görevden ayrılış tarihinden itibaren Sandık üyeliğinden ayrılmış sayılırlar.

En az bir yıl Sandık üyesi olup; İstifa suretiyle Sandık üyeliğinden ayrılanlara kar payları ödenir. Bir yılını doldurmadan ayrılanlar sadece birikmiş aidatlarını alır.

b)- Üyelikten Çıkarılma:

Yapılacak bildirime rağmen aylık aidat ve borç taksitlerini kabul edilebilir mazeretleri olmadığı halde borcunun taksitlerini ödemeyen üyeler ile Sandığın sağladığı her türlü hak ve imkânlardan yararlanmak amacıyla gerçeğe aykırı veya sahte belge düzenleyenler Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar.

Sandığa borçlu kalan üyeler; borçlarını ödeme garantisi verdikleri takdirde kendilerinden, ödemedikleri taktirde ise faizi ile birlikte kefillerine borç kaydı yapılmak suretiyle tahsil edilir.
ÜYELİĞE YENİDEN GİRİŞ

Madde 33- PTT’den ayrılanlardan, yeniden PTT’de görev alanlar ile üyelikten çıkanlar, başvuruda bulundukları takdirde yeniden üye olurlar. Üyelikten çıkarılanların yeniden üyeliğe alınması ise Yönetim Kurulu Kararına bağlıdır. Üyeliğe yeniden girişte de üyelik hakları sandığa son giriş tarihindeki ilk aidatları kesildiğinde başlar.


ÜCRETSİZ İZNE AYRILAN ÜYE

Madde 34- Sandık üyesi iken askerlik, doğum, sendika ve sair nedenlerle ücretsiz izne ayrılan üyeler, birikmiş aidatlarını almak suretiyle Sandıkla ilişiğini kesebileceği gibi birikmiş aidatlarını almadan üyeliklerini dondurabilirler. Ayrıca bu üyeler istedikleri takdirde aylık aidat ve borç taksit kesintilerini elden veya Sandığa ait posta çeki hesaplarına yatırabilirler. Bu üyeler aylık kesintilerini ödemeye devam ettiği sürece Sandığın tüm haklarından yararlanabilirler.

Üyeliğini donduranlar, izin dönüşü göreve başlamaları halinde Sandıkla ilişikleri devam eder. Ayrıca bu üyeler PTT’de yeniden göreve başladıkları tarihten itibaren 2 ay içinde başvurdukları takdirde, üyeliğe ara verdikleri süreye ait aidatlarını ve ödenmeyen kredi borç taksitlerini T.C. Merkez Bankası reeskont faiz oranı uygulanmak suretiyle toptan veya taksitlerle ödeyebilirler.



Madde 35- Genel ve yerel seçimler nedeniyle T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünden ayrılıp Sandığa borçlu kalan üyeler için ücretsiz izinli üyelere uygulanan hükümler uygulanır. Ancak, adaylardan seçimleri kazananların Sandık üyeliği düşer. Sandığa borçlu kalanlar ödeme garantisi verdikleri takdirde kendilerinden, ödemedikleri taktirde ise faizi ile birlikte kefillerine borç kaydı yapılmak suretiyle tahsil edilir.

ZAMANAŞIMI

Madde 36- Emeklilik, istifa ve Yönetim Kurulu kararıyla ilişiği kesilmek suretiyle Sandık üyeliğinden ayrılanların borçları, birikmiş aidatları ve varsa kâr payları toplamından düşülür. Ayrılış tarihinden itibaren beş yıl içerisinde alınmayan alacaklar Sandığa gelir kaydedilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sosyal Yardım ve Hizmetler
SOSYAL YARDIMLAR

Madde 37- Sandığın Üyelerine yapacağı sosyal yardımlar şunlardır:

  1. Ölüm Yardımı,

  2. Maluliyet Yardımı,

  3. Doğal Afet Yardımı,

  4. Emeklilik Yardımı

Bu yardımlarla ilgili olarak yönetmelikte yer almayan hususlar, esaslarla belirlenir.
ÖLÜM YARDIMI

Madde 38- Sandık üyesinin ölümü halinde yasal mirasçılarına, birikmiş aidat ve kar payı toplamlarından ayrı olarak ölüm tarihindeki 16 yaşından büyüklere ödenen brüt asgari ücretin 15 katı ölüm yardımı yapılır.

Sandık üyesine, eşinin ölümünde, ölüm tarihindeki 16 yaşından büyüklere ödenen brüt asgari ücretin 10 katı ölüm yardımı yapılır.



Çocuğunun ölümünde, ölüm tarihindeki 16 yaşından büyüklere ödenen brüt asgari ücretin 5 katı ölüm yardımı yapılır.
MALULİYET YARDIMI

Madde 39- Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kanunları gereğince üyelik süresi içinde malul duruma düşerek, malulen emekliye ayrılan veya toplu ödeme yapılan üyelere, Birikmiş Aidat ve Kar Payı toplamından ayrı olarak kurumlarından emekliye ayrıldıkları tarihteki 16 yaşından büyüklere ödenen brüt asgari ücretin 12 katına kadar Yönetim Kurulu kararı ile Maluliyet Yardımı ödenir.
DOĞAL AFET YARDIMI

Madde 40- Doğal afete maruz kalan üyelere, zarara uğradıklarını, resmi kurum ve kuruluşlardan belgelemeleri belge tarihi itibari ile 6 ay içerisinde Sandığa ibraz etmeleri koşuluyla, 16 yaşından büyüklere ödenen brüt asgari ücretin 3 katına kadar Yönetim Kurulu Kararı ile Doğal Afet Yardımı ödenir.

EMEKLİLİK YARDIMI

Madde 41- Sandık üyeliğinde toplam 15 yılını dolduran ve Posta ve Telgraf Teşkilatından emekli olmak suretiyle ayrılan üyelere 1 adet Cumhuriyet altını verilir.
ÜYE REZERVİNİN BELİRLENMESİ

Madde 42- Ticari bilânçoların çıkarılmasından sonra mali bilânço ve rapor hazırlanır. Mali rapora göre tespit edilecek kâr paylarının hesaplanmasında kullanılacak kâra iştirak oranları; Genel Kurulca onaylandıktan sonra üye hesaplarına geçirilir ve kâr kesinlik kazanır. Yönetmeliğin 9/b - 15/e ve f madde ve fıkraları bu tanım doğrultusunda değerlendirilir. Üyenin üyelikten ayrılış yılına ait kâr payı ertesi yıl Genel Kurulun onayından sonra ödenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Muhasebe Sistemi ve Tutulacak Defterler
MUHASEBE SİSTEMİ

Madde 43 - Sandık bilânço usulüne göre defter tutar. Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

SANDIKÇA TUTULACAK DEFTERLER

Madde 44 –

1. Sandık tarafından aşağıda yazılı defterlerin tutulması zorunludur. Bu madde de sayılan defterler dışında uygun görülen defterlerin tutulması mümkündür.

    1. Yevmiye Defteri; Kayda geçirilmesi gereken muamelelerin tarih sırası ile ve madde halinde tertipli olarak yazıldığı defterdir.

    2. Defteri Kebir; Yevmiye defterine geçirilmiş olan muameleleri tutardan alarak usulüne göre hesaplara dağıtan ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplayan defterdir.

    3. Envanter ve Bilanço Defteri; Her hesap dönemi sonunda çıkarılan envanter ve bilançonun kaydolduğu defterdir.

    4. Damga Vergisi Defteri; Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisine tabi kâğıtların kaydedildiği defterdir.

    5. Kasa Defteri veya Listesi; Kasa ile ilgili işlemlerin günlük olarak kaydedildiği defter veya listelerdir. Sandığın nakit işlemlerinin ve kredilerin günlük kontrolü için her gün sonu kasa hesabının dökümünün alınması ve kasa sayımının yapılması şarttır. Kasada bulundurulacak azami nakit tutarı Yönetim Kurulunca belirlenir.

    6. Demirbaş Defteri veya Listesi; Demirbaşların alındığı tarihleri ve değerleri belirtilerek kaydedilen defter veya listelerdir.

    7. Üye Kayıt Defteri; Sandığa üye olanların kimlikleri, giriş tarihleri, aidatları ve diğer bilgilerin yazıldığı defterdir.

    8. Karar Defteri; Yönetim Kurulu kararlarının gün ve sayı sırası ile yazıldığı ve kararların başkan ve üyelerce imzalandığı defterdir,

    9. Gelen ve Giden Evrak Defteri; Sandık yönetimine ilişkin gelen ve giden evrakların, gün ve sayı sırası ile kaydolduğu defterdir. Gelen yazının aslı ve giden yazının örneği özel dosyalarında saklanır.

  1. Bu maddenin (a), ((b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen defterlerin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre (e) ve (f) bentleri dışındaki diğer defterlerin ise kullanılmaya başlamadan önce noterlerce onaylanması gerekir. Muhasebe işlemleri ile ilgili kayıtlar bilgisayar ortamında tutulur. Diğer kayıtların bilgisayar ortamında tutulması ihtiyaridir.

ALTINCI BOLUM

Son Hükümler
Genel Hükümlere Bağlı Esaslarla İlgili Yapılacak Düzenlemeler
Madde 45- Genel Kurulca verilen yetkiye istinaden Yönetim Kurulunca;

  1. PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Borç Para Verme Fonu Esasları,

  2. PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Üyelerine yapılacak Sosyal Yardımlar ile ilgili Esaslar,

  3. PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Delege Seçimi ve Genel Kurullara İlişkin Esaslar,

  4. PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Birikmiş Aidat ve Kar payı ödemesi Hesaplama Esasları,

  5. PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı Personel Çalıştırma Esasları,

  6. Malzeme Alım ve Satım Esasları,

  7. Genel Kurulca ihtiyaç duyulan diğer düzenlemeler, hazırlanarak yürürlüğe konulur.


Yürütme

Madde 46- Bu Yönetmelik hükümlerini PTT Biriktirme Ve Yardım Sandığı Yönetim Kurulu yürütür.

Yürürlük

Madde 47- Bu Yönetmelik 24.04.2009 tarihli genel kurulda kabul edilmiş ve aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI

BİRİKTİRME VE YARDIM SANDIĞI

GENEL YÖNETMELİĞİ

Yüklə 343,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin