Buletin informativ – 27. 04. 2009 Gripa umana cu tulpina de origine porcina



Yüklə 12,15 Kb.
tarix21.08.2018
ölçüsü12,15 Kb.
#73680


Buletin informativ – 27.04.2009

Gripa umana cu tulpina de origine porcina

Având în vedere ultimele evenimente atât la nivel mondial cât şi la nivel naţional în ceea ce priveşte apariţia de epidemie de gripă umană cu tulpină de origine porcină, precum şi prevederile hotărârii Ministerului Administraţiei şi Internelor – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr.14.080 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei extraordinare din data de 27 aprilie 2009, în continuare sunt prezentate informaţii de interes general referitoare la gripa porcină, precum şi măsurile aplicate de instituţiile abilitate pentru a preveni apariţia îmbolnăvirilor de gripă nouă cu virusul A/H1N1.

            Gripa porcină este o infecţie virală acută a căilor respiratorii la porci, cauzată de virusul gripal de tip A. Rata mortalităţii la porci este relativ scăzută, iar de obicei recuperarea se realizează în 7 – 10 zile. Virusul gripal porcin poate apărea şi la păsările sălbatice, păsările domestice, cai şi oameni, dar transmiterea între aceste specii a fost considerată a fi un eveniment rar. Până în acest moment, virusul gripal de tip A a apărut în următoarele subtipuri: H1N1, H1N2 şi H3N2, care au fost descoperite şi la porci.

            La data de 27 aprilie 2009, în Statele Unite ale Americii, erau raportate şi confirmate 40 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine A/H1N1. Din fericire însă nu se înregistraseră decese, toate cazurile confirmate având evoluţii uşoare.


           În Mexic, începând din martie 2009, s-au înregistrat peste 1149 cazuri, cu 103 decese. Canada a raportat şase cazuri de îmbolnăvire. Majoritatea cazurilor au apărut la persoane tinere şi sănătoase.

            Virusul gripei porcine A/H1N1 implicat în această epidemie nu a mai fost detectat înainte la oameni sau porci. Virusul conţine gene provenite de la virusurile umane, aviare şi porcine într-o combinaţie ce nu a mai fost identificată până acum. Virusul izolat până în prezent a fost sensibil la oseltamivir, dar rezistent la amantadină şi rimantadină.

            Evoluţia epidemiei în Mexic şi Statele Unite ale Americii sugerează transmiterea interumană, concretizată în apariţia unui număr foarte mare de îmbolnăviri la om.

            În Europa s-au înregistrat şi confirmat mai multe cazuri, în special în ţările din vestul continentului, precum: Spania, Marea Britanie, Franţa, Germania, Elveţia.


            În România nu au fost semnalate, până în prezent, cazuri de gripă umană provocate de virusul gripei porcine care a produs îmbolnăviri în Statele Unite ale Americii şi Mexic.

            Infecţii umane produse de virusul gripal de origine porcină au fost înregistrate ocazional începând din anul 1950, la persoane care au avut contact direct cu porcii (lucrători din ferme). În Europa, din anul 1957 au fost înregistrate 17 cazuri de gripă porcină la om.

            Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi anume: febră (37, 8o C) cu debut brusc; simptome respiratorii, tuse şi/sau rinoree; cefalee; dureri musculare; frisoane; oboseală; diaree sau/şi vomă, simptome care nu sunt tipice gripei sezoniere, dar au fost înregistrate la unele cazuri recente de gripă porcină.

            Boala se transmite prin contact direct sau contact foarte apropiat cu animalul bolnav. Cazurile de transmitere interumană înregistrate în anii precedenţi au fost rare, acest tip de transmitere fiind suspectat în cazul evoluţiei actuale. Virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul cărnii sau produselor preparate termic din carne de porc.

            Până în prezent, nu există vaccin care să protejeze oamenii împotriva acestei infecţii respiratorii. Vaccinul gripal sezonier nu oferă protecţie contra gripei porcine la oameni.

            Este recomandată evitarea contactului cu persoanele bolnave; menţinerea regulilor de igienă individuală: spălarea frecventă a mâinilor, folosirea batistei personale în caz de strănut şi tuşit, care se va arunca după folosire, batistele de unică folosinţă pe bază de alcool pot fi eficiente; evitarea atingerilor la ochi, nas şi gură deoarece germenii se împrăştie adesea atunci când o persoană atinge un obiect care poate fi contaminat cu germeni; evitarea aglomeraţiilor; aerisirea încăperilor şi a locurilor de muncă; prezentarea la medicul de familie la primele semne de boală şi evitarea automedicaţiei, mai ales utilizarea antibioticelor fără recomandarea medicului.



Adresa: Târgovişte, Dâmboviţa, şoseaua Găeşti, nr.9 130087; Telefon: 0245/611212; 0245/611218; Fax: 0245/634020

Web-site: www.isudb.ro; e-mail: irp@isudb.ro; irpdb@live.com


MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ



INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

"BASARAB I" DÂMBOVIŢA

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice




Yüklə 12,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin