Büro Yönetimi ve İletişim Genel Olarak Yönetim Kavramı ve Büro Yönetimi



Yüklə 121,18 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü121,18 Kb.
#63239

Büro Yönetimi ve İletişim


Genel Olarak Yönetim Kavramı ve Büro Yönetimi


İnsanoğlunun dünya üzerindeki varlığından bugüne kadar yönetim farklı şekillerde yaşamın bir parçası olmuştur. Taş devrindeki küçük insan kolonilerinin kendi arasında geliştirdiği ilkel yönetim anlayışı, günümüz bilgi çağındaki modern yönetim süreçlerine doğru sürekli bir gelişim göstermiştir. Bugün tüm dünyada yer alan büyük yada küçük örgüt adı verilen iktisadi, sosyal, kültürel, askeri veya siyasi amaçlı tüm işbirliği sistemlerinde, daima bir yönetim söz konusudur. 


Yönetim, örgütlerin farklı amaçları, farklı yönetim biçimleri nedeniyle farklı şekillerde tanımlanabilmektedir. En genel hali ile yönetimi aşağıdaki şekilde tanımlamak mümkündür.


YÖNETİM: Bir örgüt ile, üretim yapmak yada hizmet vermek için, amaca yönelik yapılması gereken tüm faaliyetleri, doğru bilgi, doğru zaman ve doğru iletişim ile, planlı bir şekilde yürütme ve yönetme sanatıdır.


ÖRGÜT: İşbölümü ve fonksiyonlara göre bir ayrım yapılarak, bir otorite ve sorumluluk hiyerarşisi içinde, ortak ve açık bir amacın gerçekleştirilmesi için koordine edilen insan grubuna örgüt denir.

Sistem Yaklaşımı: Çevresinden çeşitli kaynakları alan, bu kaynakları işleyip mal veya hizmet haline getirdikten sonra çevresine sunan, denetim mekanizması ile bu süreci ve geri bildirim (Feedback) ile bilgi akışını kontrol eden sisteme örgüt denir.

GİRDİ

Malzeme

İşgücü

Sermaye

SÜREÇ

Dönüşüm

ÇIKTI

Mallar

Hizmetler


DENETİM MEKANİZMASI

GERİ BİLDİRİM

(Feedback)


BÜRO: Genel olarak büro; mal veya hizmetin temin edildiği, yönetim ve koordinasyon faaliyetlerinin yürütüldüğü yerdir.
http://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m441d7c7e.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m441d7c7e.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m441d7c7e.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m53a5d0eb.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m53a5d0eb.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_4641c3ba.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_5789e2f7.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_41d1c1fc.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_41d1c1fc.gif



          1. Nitelik ve Amaçlarına Göre Bürolar
  • Bir mesleğin icra edildiği bürolar (Avukatlık bürosu vb.)


  • Bir fabrika ya da işletmenin faaliyetlerinin organize edildiği bürolar (Planlama bürosu vb)


  • Hizmet yada malın satış ve dağıtımının yapıldığı bürolar (Satış bürosu vb.)


  • Şirket yada holdingin faaliyetlerinin koordine edildiği bürolar (Genel merkez büroları vb.)


  • Kamu hizmetlerinin yürütüldüğü bürolar (Belediyelerin su ve emlak büroları vb.)


  • Devlet resmi işlemlerinin yürütüldüğü bürolar (Askerlik şubesi, Nüfus işleri bürosu vb.)


  • Kamu yararı kurum ve kuruluş büroları (Kızılay, Çocuk esirgeme vb.)





Büronun İşlevleri: Örgütün bilgi merkezi olarak nitelendirilebilen büronun en temel işlevi, örgütün faaliyetlerini yönetmek ve bu faaliyetler arasında koordinasyon sağlamaktır. Genel olarak büronun işlevi beş temel faaliyet halinde sınıflandırılabilir;


  1. Bilginin alınması


  2. Bilginin kayıt edilmesi


  3. Bilginin düzenlenmesi


  4. Bilginin iletilmesi


  5. Varlıkların korunması





Büronun Faaliyet Alanları: 




          • Sekretarya ve Yazı İşleri: Yazılı ve sözlü iletişimin sağlanması. Tüm örgüt kayıtlarının tutulması ve kontrolü.


          • Muhasebe ve Finansman: Örgüt varlıklarında ve kaynaklarında meydana gelen değişikliklerin izlenmesi, gelir-gider, kar-zarar dengelerinin kurulması.


          • İnsan Kaynakları: Büro ve örgüt için gerekli personelin sağlanması ve eğitimi, çalışanların sağlığının, güvenliğinin ve refahının sağlanarak yasal gereklerin uygulanması.


          • Strateji ve Planlama: Üretim ve hizmet faaliyetleri ile ilgili planlama yapılması, satın alma, depolama, kalite kontrolü ve ürün tasarımı alanlarında stratejilerin oluşturulması.


          • Reklam ve Pazarlama: Üretilen ürün yada sunulan hizmetler ile ilgili promosyon ve reklamların hazırlanması, yayınlanması. Pazarlama stratejileri ve kanalların belirlenmesi 


Büro Faaliyet Alanlarında Çalışanlar: Bürolardaki çalışanların örgütün yönetsel hacmine ve çalışma alanlarına göre farklılıklar gösterir. Genel olarak çok geniş faaliyet alanına yayılmış bürolarda, yöneticiler, uzmanlar, memurlar, sekreterler, ve yardımcı personeller olmak üzere bir çok çalışan bulunmaktadır;




      • Büro Yöneticisi: Büro faaliyetlerini planlayan, örgütleyen, yönelten, koordine eden ve kontrolü yapan kişidir. Genel müdür, genel müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı ve şef gibi unvanlar alırlar.


      • Uzman: Belli bir konuda uygulama ve deneyim yoluyla geniş bilgi ve beceriye ulaşmış, büronun kurmay çalışanları haline gelmiş kişilerdir. Hesap uzmanı, hukuk müşaviri, vb.


      • Memur: Örgütteki iş bölümü ve fonksiyonlara göre belli işleri yapmakla görevlendirilmiş yada sorumluluklar verilmiş kişileridir.


      • Sekreter: Büro yönetimi konusunda birikimli, doğrudan emir almadan sorumluluk alabilme yeteneği gösteren, alınan karar ve sorumlulukları uyguladığı gibi, kendisine verilen yetki sınırları içinde karar verebilen, yönetim işlevlerini koordinene eden kişilerdir. 


      • Yardımcı Personel: Örgüt içindeki geri hizmetleri yürüten, direkt sorumluluk almadan sadece kendisine verilen görevleri yerine getiren kişilerdir.



Büro Çalışanlarının Görevleri: Bürolarda alt düzey yönetici yada büro çalışanı olarak görev yapan personelin yapması gereken görevler aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir; 


      • Büro yönetimi ve işlemlerini yürütmek


      • Gelen – giden evrak işlerini yürütmek


      • İletişimi sağlamak


      • Doküman hazırlamak


      • Dosyalama işlemlerini yürütmek


      • Toplantı organizasyonu yapmak


      • Seyahat organizasyonu yapmak


      • Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek 





BÜRO YÖNETİMİ 

Örgütlerde genel amaçlara ulaşmak için nasıl ki bir yönetim gerekli ise, bürolarda da sistemli bir yönetimin olması kaçınılmazdır. Genel yönetimin bir parçası olan büro yönetimi; örgütün bilgi ve iletişim sistemlerinin yönetimi olarak tanımlanabilir. Daha geniş bir tanımlama ile Büro Yönetimi; servisleri sağlayan, kayıtları tutan, gelen bilgileri analiz ve tasnif eden, haberleşmeyi düzenleyen ve örgütün çıkarlarını korumakla ilgili bilgileri sağlayan yönetim alanıdır.


Büro Yönetiminin Temel Fonksiyonları




  1. Planlama: İşlerin seyrini olumlu etkileyecek kararlar alma, işlerin öncelik sırasını ve yapılma zamanını ayarlamak.


  2. Örgütleme: İnsan kaynakları, fiziksel etmenler ve bunların işlevlerini uyumlu bir şekilde bir araya getirmek.


  3. Motivasyon: Çalışanların örgüte bağlılığını sağlayarak, istekli iş yapma, sorumluluk alma ve verimli olma gibi psikolojik şartları geliştirmek.


  4. Kontrol: Örgütsel hedeflere ulaşma derecelerini saptama ve birimin amaçlanan verimlilik düzeyini korumak adına, gerekli önlemleri alma. 


Büro Yönetiminin Önem Kazanmasının Nedenleri

Hükümet düzenlemelerinin artışı

Ekonomik gelişmeler

Bilgisayar ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler

Artan bilgi gereksinimi


Yönetim Teorileri Açısından Büro Yönetimi: 

Sanayi devrimi sonrası makineleşme ve sanayinin önem kazanması ile birlikte üretim faaliyetlerinin koordinasyonuna yönelik yönetim gelişme göstermiştir. Fakat üretim kanadındaki yönetimin güçlenmesi, örgütlerin bürolarındaki işlerin daha da artmasına ve karmaşık hale gelmesine neden olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde, 1960 yıllardan sonra çağdaş yönetim düşüncesinde ki gelişmelere paralel olarak büro yönetimi de önem kazanmış, klasik yönetim teorisi, neo-klasik yönetim teorisi ve modern yönetim teorisi gibi farklı yaklaşımlar açısından profesyonel olarak değerlendirilmiştir.

Klasik Yönetim Teorisi: Bu teori, karmaşıklaşan örgüt yapısı ve buna bağlı olarak daha da zorlaşan büro yönetiminde, katı kurallar, işbölümü ile koordinasyonun sağlanması ve çalışandan adeta bir makine gibi maksimum verimlilik alınmasını hedefleyen anlayıştır. Fransa’da Fayol (1916), Amerika’da Taylor (1911) ve Almanya’da Weber’in (1920) en bilinen temsilcileri olan klasik yönetim teorileri ile büro, işlevselliğin önem kazanarak işbölümünün yapıldığı, faaliyetlerin standartlaşarak rasyonelleştiği ve çalışanların işinde uzmanlaştığı bir alan olarak değerlendirilmiştir.


Neo-Klasik Yönetim Teorisi: Klasik yönetim anlayışını temel alan fakat, çalışanın makine gibi değerlendirilip insani ve psikolojik yanlarının göz ardı edilmesini eleştirerek ortaya çıkan Neo-Klasik görüşün liderliğini E.Mayo (1936) ve F.J. Roethlisberger (1941) yapmaktadır. Bu görüşe göre değerlendirildiğinde, büroda çalışanların sadece işbölümü ve uzmanlaşma gibi fiziksel şartlar ile veriminin artırılamayacağı, aynı zamanda, insani, sosyal ve psikolojik şartlarında verimliliğin artmasında önemli olduğu savunulmaktadır.


Modern Yönetim Teorisi: Klasik yönetim anlayışının teknik yanlarıyla yönetimi incelemesi, neo-klasik yaklaşımın klasik anlayışın ihmal ettiği insan öğesi üzerinde durması yönetim anlayışlarında önemli gelişmeleri sağlamıştır. Modern yönetim anlayışı da bu iki anlayışın savundukları teorilerin aslında birbirlerinden bağımsız olmadığı, örgütün aynı zamanda çevresiyle de etkileşim içinde olduğu, diğer örgütler ile ilişkilerin ve çevre koşullarının da örgüt yönetimi üzerinde etkili olduğu savunulmuş, sistem yaklaşımı ve durumsallık yaklaşımı gibi yeni değerlendirmeler yapılmıştır. 


BÜRO SİSTEMİ

Günümüzde, globalleşmenin etkisiyle artık dünya küresel bir pazar haline gelmiş, ülkelerde ekonomileri ve sosyal yapıları itibariyle bu küreselleşme sürecine ister istemez dâhil olmuştur. Örgütlerde bu küresel ekonomi içinde ayakta kalabilmek için, daha fazla ihtiyaç duydukları bilgi ve iletişim için büro sistemleri oluşturmuştur.

Büro Sistemi: Örgütlerde, küresel iletişim unsurlarını kullanarak doğru bilgiyi sağlayan ve dağıtan yönetim bilgi sistemine büro sistemi denir. Büro sistemini, Büro Bilgi Sistemi ve Büro İletişim Sistemi olarak iki alt sistem olarak incelemek mümkündür.

Büro Bilgi Sistemi; Tüm örgütlerde büronun temel işlevi bilgi üretmek veya almak ve bu bilgilerin örgüt tarafından kullanılmasını sağlamaktır. Küreselleşme ile birlikte artık bilgi, yönetim için hayati bir kaynaktır. 

Bilgi; sistemli bir şekilde ve iletişim aracılığı ile başkalarına aktarılan, bir hükmü yada bir tecrübi sonucu gösteren, olgu veya fikirlerle ilgili düzenli ifadeler bütünüdür. 

Büro Bilgi Sisteminin İşleyişi; Çeşitli kaynaklardan verilerin toplanması, örgüt kayıtlarına kaydedilmesi, arşivlenmesi, yeniden düzenlenmesi ve örgüt içine veya örgüt dışına dağıtımının yapılması.

Arşivleme


Veri Toplama

Örgüt İçi


Veriyi Kaydetme

İşleme


Bilgi Dağıtımı

Yeniden

Düzenleme

Örgüt Dışı

( Şekil: 1.5. A: Büro bilgi sisteminin işleyişi )


Büro İletişim Sistemi; Örgütün ihtiyacı olan bilgi akışını sağlamak üzere yazılı, sözlü, görsel ve elektronik iletişim yöntemleri kullanılarak büro tarafından koordine edilen sisteme, büro iletişim sistemi denir.


BÜRO YÖNETİM SÜRECİ


Ortak amaçların etkili ve verimli bir şekilde bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için iş birliği yapmış insan gurubunun faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi,yönlendirilmesi, koordinasyonu ve kontrol edilmesiyle ilgili tüm çabalar yönetimi oluşturmaktadır. 


PLANLAMA


Planlama; kaynakların verimli bir şekilde kullanılabilmesini ve örgütün amaçlarına ulaşabilmesini sağlayacak araç ve olanakların seçimi için bir geleceğe dönük bir karar verme sürecidir. Bu sürecin sonunda alınan kararlar ve belirlenen yollar planı oluşturur. 

Planlama bir süreçtir, plan ise verilen karardır.


Etkili Planlamayı Engelleyen Etmenler;
http://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m64554563.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_57aed7ff.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_m8de550a.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_6b11c135.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_78db8b51.gifhttp://okul.selyam.net/pars_docs/refs/41/40614/40614_html_7e05ea35.gif



  • Zamanın Genişliği; Planın kapsadığı süre genişledikçe, planın kesinliği de azalır.


  • Yönetsel Sorunlar; Planlama sırasında yaşanan yönetsel sorunlar planlamayı olumsuz etkiler.


  • Planlama Masrafları; Planlama için yapılan masraflar, örgüt bütçesinin üstünde ise planlama başarısızlıkla sonuçlanacaktır.


  • İnsan Etmeninin Doğurduğu Sorunlar; Planlamayı yapan insanların akılcı davranmamaları yada psikolojik sorunlar yaşamaları planlamanın olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.



Plan Türleri


1. Kullanımına Göre Planlar:


  • Bir Seferlik Planlar



  • Sürekli Planlar




2. Niteliğine Göre Planlar:


  • Stratejik Planlar



  • Yönetsel Palanlar




3. Kapsadığı Süreye Göre Planlar:


  • Kısa Vadeli Planlar (1 yıla kadar)



  • Orta Vadeli Palanlar (1-5 Yıl)
     


  • Uzun Vadeli Planlar (5-10 Yıl)









4. Teknik Yapısına Göre Planlar:


  • Sabit Planlar



  • Değişken Planlar




5. Kapsamına Göre Planlar:


  • Genel Planlar



  • Örgüt Birimleriyle İlgili Planlar








KARAR VERME


Karar; bir iş için yada var olan bir sorunun çözümü için düşünüp, değerlendirip bir seçim yapmadır. Bir büro yöneticisinin en önemli niteliklerinden birisi, doğru, hızlı ve etkin kararlar alabilme yeteneğidir. Plan ile karar arasındaki temel fark; planın karara göre daha ayrıntılı olması ve bilimsel bir nitelik taşımasıdır. Plan; bir kararlar toplamıdır, bu nedenle her plan bir karar niteliğine sahiptir, fakat her karar bir plan özelliği taşımaz.


İyi Kararın Nitelikleri



  • ETKİLİ; Kararın, çözülmesi gereken sorunu ortadan kaldırması yada yapılması gereken bir iş için en etkin seçimin yapılması.


  • VERİMLİ(Rasyonel); Kararın alınması yada seçimin yapılmasından sonra elde edilecek sonuçların öncekinden daha iyi olması .


  • HIZLI; Karar alma süreci için gerekli zamanın iyi etüt edilerek, en hızlı seçimin yapılması 


  • ZAMANINDA; Karar verme zamanlamasının doğru yapılması, kararı uygulama zamanının iyi seçilmesi.



Karar Verme Aşamaları; 


  1. Hedef ve Amaçların Belirlenmesi


  2. Sorunun Belirlenmesi (Balıkkılçığı Tekniği )


  3. Bilgi Arayışı


  4. Alternatiflerin Geliştirilmesi (Beyin Fırtınası Tekniği)


  5. Değerlendirme ve Seçim


  6. Uygulama ve Kontrol




BÜRO KURULUŞ ANALİZİ VE PALANLAMA AŞAMASI


Büronun kurulması, iktisadi, teknik, finansal ve hukuki yönleri olan bir süreçtir. Başarılı bir büro kuruluş süreci için, birtakım ilke ve basamaklar takip edilmelidir.


Büro Kuruluş Safhaları



    • Yapılacak hizmet ile ilgili proje düşünceleri; Kar beklentisi ve hizmet verme amacıyla.


    • Fizibilite (Ön yapılabilirlik) çalışmaları (Ekonomik analiz, Teknik Analiz, Finansal Analiz, Hukuki Analiz)


    • Kuruluş Kararı (Fizibilite raporuna göre)


    • Yasal işlemler ve izinler (Ticaret ve sanayi odasına üye olma, Vergi dairesine kayıt olma, Belediyeden izin alma, Bölge sanayi müdürlüğüne başvurma, Sağlık yönünden izin ve işlemler) 



Büro Binasının Seçimindeki Esaslar

  • Kuruluşun yaptığı işin niteliği, özelliği ve yükü


  • Kuruluşun büyüklüğü ve yapısı


  • Kurumun diğer kurumlarla ilişkisi


  • Halkla ilişki durumu ve derecesi


  • Personel miktarı, bunun azalma yada artma olasılığı


  • Kurumun büroları arasındaki iş akımı


  • Yerleşilecek binanın kat ve odalarının inşa durumu




BÜROLARDA ERGONOMİ


Ergonomi; Yunanca Ergo (iş) + Namos (bilim) ( İş Bilimi )

İş yerinde yada büroda verimliliğin ve üretimin en üst düzeyde olabilmesi amacıyla insan-makine- çevre uyumunu sağlamak ve fiziksel, psikolojik ve sosyolojik şartları iyileştirmek için alınan tedbirler bütünüdür.

Ergonomi ile ilgili ilk ciddi çalışmalar Amerika’da 1890’larda “İş Düzeni” anlayışı ile FW.Taylor tarafından yapılmıştır. 1949 yılında ise İngiltere’de Ergonomi Araştırma Konseyi kurularak, bu alandaki çalışmalar ilk kez bu konsey tarafından ‘Ergonomi’ adı altında birleştirilmiştir. 

Ülkemizde ise 1970’li yıllardan sonra önemi artan ergonomi ile ilgili ilk çalışmalar, meslek odaları ve üniversiteler tarafından yapılan seminer ve araştırmalar ile iş dünyasına ve kurumlara tanıtılmıştır. 

Bilgi ve hizmet üretimi yapan insan ve makine sistemlerinin bir araya geldiği büro ve büro yönetimi açısından ergonomi oldukça önemlidir. Çünkü büronun en temel kaynağı olan insanın çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve verimin en üst düzeye çıkarılması büro yöneticisinin en temel görevlerinden biridir.

Ergonominin İşlevleri

Ergonomi, büro çalışanlarının işlerinde daha verimli olabilmeleri için aşağıdaki işlevleri sağlamalıdır. 


  • Büro çalışanlarının iş yerinde sağlık ve güvenlik içinde çalışmaları için büronun ergonomik tasarımını sağlamak.


  • İşin, insanın antropometrik ölçülerine, beden gücüne kişisel özelliklerine uygun olarak tasarlanmasını sağlamak.


  • Kullanılan araç gereç ve donanımın insan yetenekleriyle bağdaşacak şekilde tasarlanmasını sağlamak.


  • Psiko-sosyal açıdan olumlu iş ortamı yaratılmasını ve çalışma hayatının insancıllaştırılmasını sağlamak.




Ergonominin Amaçları


  • Çalışanın sağlığı ve iş güvenliğini sağlamak


  • Yorulmayı ve iş yükünü hafifletmek


  • İş kazalarını ve mesleki riskleri minimize etmek


  • İş gücü kayıplarını önlemek


  • Verimliği ve kaliteyi yükseltmek




Ergonomik Tasarımı Etkileyen Faktörler


Antropometri: Büro araçları ve büro ortamının insan vücut ölçülerine uygun olması.

Fizyoloji: Büro ortamı ve çalışma metotlarının insan bünyesine elverişli olması.

Psikoloji: Büro ortamında renk, şekil ve düzen gibi unsurların insan psikolojisini rahatlatıcı özellikte olması.

İş Güvenliği: Büro ortamı, araç gereç ve donanımın çalışanın sağlığına yönelik tehlike oluşturmayacak şekilde tasarlanması.


Bürolarda Çalışma Koşullarına Etki Eden Faktörler

Aydınlatma: Bürolarda işin kusursuz yapılabilmesi için, çalışanın göz sağlığını koruyacak ve parlamaları önleyecek nitelikte, gün ışığı ile yada yapay olarak büronun aydınlatılmasıdır. 

Isıtma ve Soğutma: Büro ortamının ısısının çalışan performansını olumlu etkileyecek sıcaklık değerleri arasında tutulması.

Gürültü: Büro içi gürültü düzeyinin insan sağlığını ve çalışma konsantrasyonunu bozmayacak frekanslarda olması. 

Estetik ve Dekoratif Düzenlemeler: Büro ortamındaki renk, dekorasyon, müzik ve temizlik gibi verimi artırıcı tedbirlerin alınması.


Bürolarda Bilgi Makinelerinin Seçimi

Bürolarda bilgi işleme için kullanılan bilgisayar, faks, yazıcı gibi makinelerin seçiminde ve alımında dikkat edilmesi gereken faktörler; 

  • İşin niteliği


  • Mevcut bilginin uygunluğu


  • Makinenin fiyatı


  • Esneklik ve kapasite


  • Büro çalışanları üzerindeki etkisi


  • Gelecekteki iş yükü


  • Estetik değerler


  • Büro çalışanlarının tercihi



Yüklə 121,18 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin