Asociatia Minifotbal Superliga Brasov – Sezonul 2013/2012 – 02.10.2013
REGULAMENTUL CAMPIONATULUI DE MINI FOTBAL SUPERLIGA BRASOV
Capitolul 1: Dreptul de joc -
drept de joc au jucatorii care implinesc varsta minima de 25 de ani in decursul anului curent si nu sunt legitimati F.R.F. in Liga 1, Liga 2, Liga 3 sau Futsal.
Exemplu: pentru sezonul competitional 2012/2013, un jucator nascut la data de 28.11.1988 nu are drept de joc pentru etapele ce se desfasoara in anul 2012 avand varsta competitionala de 24 ani, dar are drept de joc pentru etapele ce se desfasoara in anul 2013, avand varsta competitionala de 25 de ani.
-
se admit in lotul fiecarei echipe urmatoarele:
-
4 (patru) jucatori mai tineri dar sa implineasca minim 21 ani in anul curent cu conditia ca pe foaia de joc sa fie trecuti maxim 2 din cei 4 (cei doi nu au voie in teren in acelasi timp);
-
un singur jucator legitimat F.R.F. Liga 3 cu varsta minima de 37 ani impliniti in anul in curs;
-
numarul jucatorilor care activeaza in Liga 4 sau Onoare cu varsta de peste 21 ani este nelimitat;
-
numarul jucatorilor care activeaza in campionatul judetean de minifotbal este nelimitat;
-
dreptul de joc in Superliga se obtine prin depunerea la Presedintele Asociatiei a legitimatiei de fotbal, eliberata de Superliga si completata de delegatul desemnat al echipei cu urmatoarele date:
-
nume si prenume;
-
data nasterii;
-
seria si numarul CI sau BI;
-
declaratie tip atasata legitimatiei, in care se precizeaza ca respectivul depune efort fizic si este apt din punct de vedere medical, jucand footbal si depune efort pe propria raspundere;
-
jucatorii noi in Superliga au obligatia sa se prezinte BI/CI original plus copie dupa acesta, in caz contrar, neavand drept de joc.
-
fiecare echipa va beneficia de 20 legitimatii care se pot preda organizatorilor la inceputul turului sau returului, ori in momentul in care se legitimeaza noul jucator.
-
un jucator se considera legitimat la o echipa (dupa ce in prealabil a indeplinit conditiile de la punctul c) in momentul in care este inscris pe foaia de arbitraj.
-
in cazul in care pe parcursul competitiei organizatorii descopera date false cu privire la dreptul de joc al unui jucator (incalcarea punctelor a, b, c din capitolul 1), echipa va fi penalizata cu N puncte in functie de cate jocuri a fost folosit respectivul jucator, urmand ca meciurile in cauza sa fie pierdute cu scorul de 3 - 0.
Capitolul 2: Echipamentul de joc -
echipamentul jucatorilor va fi compus din:
-
tricou cu numar obligatoriu;
-
sort;
-
tenisi sau adidasi cu sau fara crampoane, dar numai din cauciuc si inaltimea cramponului sa nu depaseasca 5 mm.
-
in situatia in care echipele se prezinta cu echipamente in culori identice, obligatia de a schimba tricourile sau de a purta maieuri revine oaspetilor.
Capitolul 3: Reguli de joc -
regulile generale de joc sunt cele specificate de R.O.A.F. cu modificarile specifice jocului de minifotbal.
-
in teren se admit 6 jucatori de camp si 1 portar.
-
minimul de jucatori prezenti in teren pentru a se incepe sau a se continua un meci este de 5 (4 + 1).
-
nu exista notiunea de ofsaid.
-
repunerea mingii in joc dupa un aut de poarta se face numai de catre portar si se poate efectua atat cu mana cat si cu piciorul, dar numai din interiorul careului de 6 m.
-
aut-ul se considera lovitura libera indirecta si se executa cu piciorul de la aproximativ 1 m din interiorul terenului.
-
distanta minima la executarea loviturilor libere este de 4 m.
-
suprafata de pedeapsa este delimitata de careul de 6 m.
-
lovitura de pedeapsa se executa de la punctul de 7 m, iar jucatorii sunt obligati sa stea in afara careului de 6 m.
-
orice lovitura libera indirecta acordata din interiorul careului de 6 m se va executa de pe linia de delimitare a acestuia.
-
se permit un numar nelimitat de schimbari de jucatori, sistem handbal, cu mentiunea ca schimbarile sa se faca in dreptul bancii de rezerva al echipei si cu respectarea ordinii, adica jucatorul de rezerva intra in teren numai dupa ce un jucator a iesit.
-
nerespectarea prevederilor de la litera k cap. 3 de catre jucatori aduce automat la sanctionarea jucatorului care intra cu cartonas galben, exceptie se face in momentul in care un jucator se accidenteaza si necesita ingrijiri medicale.
-
pe banca de rezerve a unei echipe au voie sa stea maxim 11 persoane: 1 antrenor, 2 delegati si cei maxim 8 jucatori de rezerva.
-
la repunerea mingii de catre portar, fara ca mingea sa fi parasit terenul de joc in prealabil, se poate inscrie un gol de catre acesta in poarta adversa atat cu mana cat si cu piciorul.
-
repunerea mingii de la centrul terenului: se incepe cu pasa la adversar. In cazul in care mingea intra in oricare dintre porti, dupa primele 2 pase, jocul se va relua cu lovitura indirecta de la 6 m, iar golul nu se valideaza.
-
in momentul in care mingea atinge tavanul, arbitrul va relua jocul printr-o lovitura libera indirecta de la marginea terenului.
-
dintr-o minge de arbitru nu se poate marca un gol, iar daca totusi acest lucru se intimpla mingea revine echipei adverse printr-o repunere de la 6 m.
-
este interzisa deposedarea jucatorului cu mingea prin procedeul "alunecare" iar in momentul cand totusi se face acest lucru se va acorda lovitura libera indirecta echipei adverse, din locul infractiunii.
-
orice lovitura libera sau aut se va executa in max 6 secunde din momentul in care jucatorul sau echipa este antentionata de catre arbitru. Daca jucatorul ce executa lovitura dictata intarzie (cu scopul de a trage de timp, decizie ce apartine exclusiv arbitrului) este in prima faza avertizat verbal, iar daca jucatorul continua sa intarzie inceperea jocului, va fi avertizat cu cartonas galben. Doar in cazul aut-ului, mingea va reveni echipei adverse.
-
la loviturile libere directe sau indirecte, daca jucatorul ce executa lovitura care distanta pentru zid, regula celor 6 secunde se aplica numai dupa fluierul arbitrului ce permite executarea respectivei infractiuni.
-
daca jucatorul executa lovitura inainte de fluierul arbitrului va fi sanctionat cu cartonas galben, iar lovitura se va repeta.
-
jucatorul, delegatul sau antrenorul suspendat nu are voie sa stea decat in tribuna, iar daca in 5 min nu se conformeaza, echipa sa va pierde meciul cu 3-0.
-
jucatorii de rezerva, antrenorii, delegatii, etc. care patrund in suprafata de joc, pe parcursul partidei (chiar daca meciul este intrerupt), cerand socoteala arbitrului, vor fi automat sanctionati cu cartonas rosu.
Capitolul 4: Punctajul pentru alcatuirea clasamentului -
se acorda 3 puncte pentru victorie.
-
se acorda 1 punct pentru meci egal.
-
se acorda 0 puncte pentru infringere.
Capitolul 5: Criterii de departajare -
numar de puncte.
-
rezultatul din meciul (meciurile) directe.
-
golaverajul (numai dintre echipele implicate).
-
numarul de goluri inscrise.
-
numarul de cartonase (1 rosu = 2 galbene).
-
media de virsta (va castiga echipa cu media de varsta mai ridicata).
-
tragerea la sorti.
Capitolul 6: Prezenta la competitie a echipelor -
echipele au obligatia sa se prezinte la meciuri la ora si data stabilita de catre organizatori, permitandu-se o intirziere de max 5 min la cererea delegatului, din momentul in care arbitrul doreste sa inceapa partida, dupa care pierd meciul cu 3-0.
-
echipele care au 2 neprezentari consecutive sau 3 alternative in decursul unui campionat vor fi excluse din competitie fara a li se restitui taxele si fara a li se mai programa meciurile ramase.
-
daca o echipa este exclusa sau se retrage din campionat, toate rezultatele inregistrate raman valabile, iar urmatoarele ce nu se vor disputa, se vor pierde cu 3-0.
-
echipele care cer amanarea etapelor din motive bine intemeiate, max 1 joc pe tur si 1 joc pe retur, au obligatia sa ceara amanarea in scris cu 1 saptamana inainte, sa aduca la cunostinta echipei adverse, de comun acord sa stabileasca data, ora si arbitrul, iar rejucarea sa se faca in termen de 15 zile calendaristice, altfel vor pierde meciul cu 3-0. In cazul in care echipele nu se inteleg in stabilirea datelor reprogramarii in termenul de 15 zile acordat, comitetul de organizare va decide ziua si ora la care partida se va disputa, in saptamana ce urmeaza termenului sus numit.
-
nu se accepta amanari in decursul saptamanii sau inaintea ultimelor 2 etape din retur, in caz exceptional, meciurile sa vor juca in avans.
-
toate obligatiile financiare si organizatorice referitoare la teren, arbitraj si medic se vor achita de echipa care a cerut amanarea.
Capitolul 7: Sanctiuni -
jucatorii din teren, jucatorii de rezerva, antrenorul si delegatii echipelor pot fi sanctionati cu:
-
cartonas galben 5 lei amenda;
-
cartonas rosu 10 lei amenda.
-
jucatorul care primeste cartonas galben va fi eliminat 2 min, dupa care poate sa reintre in teren sa continue jocul sau sa intre un alt coechipier in locul lui.
-
daca un jucator primeste al doilea galben va fi eliminat definitiv lasand echipa in inferioritate numerica pana la terminarea jocului.
-
jucatorii care primesc cartonase galbene vor fi suspendati astfel:
-
la 3 cartonase galbene sta 1 etapa;
-
la urmatoarele 2 cartonase galbene 1 etapa;
-
la urmatoarele cartonase galbene sta 1 etapa la ficare cartonas primit.
-
jucatorul care primeste cartonas rosu ca urmare a cumulului de 2 cartonase galbene intr-un singur meci va fi eliminat, amendat cu 10 lei si va fi suspendat 1 etapa.
-
jucatorul care primeste cartonas rosu pentru abateri minore (oprirea mingii cu mana din drumul ei spre gol sau fault din pozitia de ultim aparator intr-o faza clara de gol) va fi eliminat, amendat cu 10 lei si suspendat 1 etapa.
-
se va acorda cartonas galben in urmatoarele situatii:
-
faulturi repetate;
-
tinerea adversarului cu mana din spate;
-
fault din spate;
-
joaca mingea intentionat cu mana;
-
comentarii la deciziile arbitrului;
-
nerespectarea distantei de min 4 m la executarea loviturilor libere, din momentul in care jucatorul a fost atentionat de catre arbitru;
-
trageri repetate de timp;
-
schimbare incorecta;
-
comportament nesportiv.
-
se va acorda cartonas rosu in urmatoarele situatii:
-
injurii;
-
lovirea intentionata a adversarului cu cotul sau picioarele;
-
lovirea fara minge, riposta la un fault;
-
fault deosebit de grav, care se lasa cu leziuni sau spitalizarea adversarului;
-
gesturi obscene;
-
sare la bataie;
-
suteaza cu mingea in arbitru sau oficialitati.
-
jucatorii care primesc cartonase rosii vor fi suspendati de comisia de disciplina, aceasta putand da sanctiuni mai aspre decat cele prevazute la lit h cap. 7, mergand pana la excluderea din Superliga.
-
orice jucator care primeste direct cartonas rosu a 2-a oara va primi suspendarea dublata fata de cea initiala.
-
jucatorul de rezerva care primeste cartonas rosu, inidiferent ca patrunde sau nu in teren, nu va lasa echipa in inferioritate numerica, dar va fi amendat si suspendat conf.reg. si judecat de comisia de disciplina.
-
jucatorii, delegatii si organizatorii au obligatia sa aiba comportari civilizate vis-a-vis de adversari, colegi, arbitrii si organizatorii competitiei.
-
toti cei care incalca litera l) cap. 7 pot fi sanctionati de catre comisia de disciplina indiferent daca au fost sanctionati de arbitru sau nu.
-
orice abatere sanctinata cu cartonas rosu va fi consemnata in foaia de arbitraj, mentionandu-se motivul acordarii cartonasului rosu.
-
delegatii au obligatia sa se prezinte la masa oficiala cu 10-15 min inainte de inceperea partidei, sa completeze foaia de arbitraj si sa achite eventualele amenzi, altfel nu se incepe jocul.
-
delegatii au obligatia ca la fnalul partidei sa semneze foaia de arbitraj ca au luat la cunostinta cele mentionate in ea, in caz contrar vor fi amendati cu 5 lei.
Capitolul 8: Arbitraj -
jucatorul, antrenorul sau delegatul care face gesturi obscene sau aduce cuvinte jignitoare la adresa arbitrului, va fi sanctionat intre 4 si 8 etape de suspendare si amenda intre 15-30 lei.
-
injurii (cuvinte obscene) adresate arbitrului, vor atrage o suspendare intre 5 si 10 etape si amenda intre 20-40 lei.
-
jucatorul, antrenorul sau delegatul care suteaza (arunca) mingea in/catre arbitru sau il imbranceste, va primi o suspendare intre 6 si 12 etape si amenda intre 30-60 lei.
-
daca un participant va comite doua abateri mentionate la punctele a), b), c), pedeapsa aplicata duce la dublarea etapelor de supendare, iar la a treia abatere va fi automat exclus.
-
lovirea arbitrului va atrage o suspendare intre 15 etape pana la excludere pentru cel in cauza si o amenda intre 50-100 lei. O a doua abatere similara, va atrage automat excluderea din campionat.
-
arbitrul are drept sa decida intreruperea unei partide daca considera ca ii este periclitata integritatea corporala si sa mentioneze in foaia de arbitraj cele intamplate, pentru a fi judecate de catre Comisia de Disciplina.
Capitolul 9: Transferuri -
orice jucator care nu a mai activat in superliga se considera nou venit si poate juca la orice echipa dupa achitarea taxei de 7 lei si predarea legitimatiei secretarului asociatiei.
-
jucatorii care au activat la o echipa in superliga se pot transfera la o alta echipa din superliga numai la inceputul noului campionat sau la inceputul returului dar numai cu acordul delegatului echipei de unde pleaca jucatorul (acordul delegatului fiind nevoie numai pentru transferurile inainte de retur) si achitarea unei taxe de 15 lei. In sezonul 2012/2013, pentru Divizia B transferurile se vor face dupa desfasurarea a 15 etape, si anume in pauza din iarna/primavara.
-
in cazul in care jucatorul are datorii fata de echipa de la care pleaca, acestea trebuiesc stinse si numai dupa aceea se efectueaza transferul.
-
in cazurile cand jucatorul nu cade la invoiala cu delegatul, cazul va fi discutat cu consiliul de conducere al asociatiei si aceasta va dispune.
-
nu se mai admit legitimari/transferuri in ultimele 6 etape ale campionatului.
-
fostii jucatori legitimati la echipe afiliate F.R.F. in Liga 1, Liga 2, Liga 3, Futsal sau A.J.F. Liga 4 (pentru cei sub 25 de ani) din anul in curs care nu mai joaca la acestea, pentru a obtine dreptul de joc in Superliga au obligatia sa aduca legitimatia emisa de FRF si sa o predea secretarului asociatiei. Nu ne legam de viza anuala.
Capitolul 10: Contestatii -
la orice neregula costatata de delegatul unei echipe, acesta are dreptul sa conteste fapta echipei adverse inainte de inceperea partidei, in timpul meciului, in pauza meciului si in max 15 min. dupa terminarea partidei, in prezenta arbitrului, oficialilor si daca se poate si a delegatului echipei adverse.
-
dupa depunerea contestatiei delegatul este obligat sa achite si o taxa de 25 lei altfel contestatia nu se ia in considerare.
-
nu se accepta contestatiile cu privire la arbitraj deoarece greselile acestora sunt considerate omenesti.
-
echipa contestata va trebui sa faca dovada nevinovatiei in termen de 15 zile, in caz contrar pierzand partida in cauza cu 3 - 0.
-
daca pe parcursul competitiei se descopera date false privind dreptul de joc al unui jucator (varsta, legitimare la echipe adverse sau divizionare, etc.) se poate face contestatie si ulterior celor enumerate la cap. 9 pct. a, iar echipa in culpa trebuie sa faca dovada nevinovatiei in termen de 15 zile, in caz contrar pierzand partida in cauza cu 3 - 0.
-
organizatorii competitiei nu pot influenta in nici un fel evolutia unui arbitru. Erorile de arbitraj sunt considerate greseli umane. Rezultatul unui meci in care arbitrajul a fost slab, ramane cel din teren. Un astfel de meci nu se poate rejuca. Vor fi discutate in sedintele comitetului de organizare numai cazurile deosebite in care se poate demonstra cu probe clare ca arbitrul a viciat in mod intentionat rezultatul in schimbul unor avantaje.
Capitolul 11: Delegatii -
in cadrul Superligii, delegatul (ce este trecut in tabel la pozitia 1 la delelgati) este persoana oficiala ce raspunde de toata activitatea echipei pe care o reprezinta si anume inscrierea/retragerea echipei in/din campionat, numele echipei, evidenta cartonaselor, respectarea suspendarilor ca durata, achitarea diferitelor amenzi aplicate echipei sale, achitarea contravalorii eventualelor pagube produse de echipa ce o reprezinta sau a propriilor suporteri (valabil numai in incinta bazei sportive), respectarea regulamentului de functionare a bazei sportive in care se desfasoara competitia.
-
nu va fi luata in discutie si deci nu va fi aprobata, in sedintele Superligii, nici o cerere din partea altor persoane sau entitati de pe langa echipa (sponsori, conducatori de club, delegatii 2 sa 3, antrenorii, etc.) privind echipele participante sau regulamentul de desfasurare a competitiei.
Capitolul 12: Observatorii -
Incepand cu returul sezonului 2012/2013, pentru Divizia A, vor exista observatori delegati desemnati din partea echipelor participante.
-
Numarul observatorilor delegati la fiecare etapa este de 2 (din partea a doua echipe diferite din Divizia A).
-
Echipele pot schimba intre ele etapele in care sunt obligate sa trimita obervatori, cu o saptamana inainte.
-
In cazul de neprezentare a observatorului delegat, echipa pe care o reprezinta va fi penalizata cu 3 puncte pentru fiecare etapa de neprezentare.
Capitolul 12: Comitetul de Organizare -
Comitetul de Organizare este forul suprem care evalueaza sistemul competitional si se supune regulamentelor competitiei.
-
Comitetul de Organizare este format din membrii desemnati de catre Adunarea Generala a delegatilor. Din acest comitet pot face parte si membrii invitati care nu au insa drept de vot. Statutul de membru invitat se acorda la propunerea membrilor Adunarii Generale a delegatilor si aprobat de Comitetului de Organizare.
-
Comitetul de Organizare are obligativitatea de a analiza in timp util eventualele rapoarte facute de Comisia de Disciplina.
-
In cadrul Comitetului de Organizare se aproba o hotarare daca este votata cu majoritate simpla din totalul voturilor exprimate de catre membrii prezenti. Votul este secret.
-
Comitetul de Organizare are drepturi depline de a modifica regulamentul si de a supune la vot orice modificare aparuta.
-
Comitetul de Organizare desemneaza nominal componenta Comisiei de Disciplina.
-
Comitetul de Organizare poate schimba componenta membrilor Comisiei de Disciplina daca constata ca unul sau mai multi dintre acestia nu si-au indeplinit atributiile legate de aceasta.
-
Comitetul de Organizare este format din 9 membrii si are urmatoarea componenta pentru sezonul 2012-2013:
-
Dimen Albert - presedinte
-
Bacs Ladislau - secretar
-
Teciu Adrian
-
Simon Tiberiu
-
Bertea Costel
-
Mandru Dragos
-
Albert Razvan
-
Gligoras Liviu
Capitolul 13: Comisia de Disciplina -
Comisia de Disciplina este alcatuita din 7 membrii: 3 membrii din Divizia A, 3 membrii din Divizia B si 1 membru organizator.
-
Comisia de Disciplina este numita de catre Comitetul de Organizare.
-
Membrii Comisiei de Disciplina au obligatia de a analiza si evalua orice contestatie depusa de catre orice echipa care evolueaza in Superliga si sa analizeze abaterile comise conform regulamentelor competitiei.
-
Comisia de Disciplina are drept de a analiza si sanctiona orice jucator, delegat, antrenor, echipa care nu se conformeaza regulamentelor competitiei.
-
Comisia de Disciplina poate cere convocarea Comitetului de Organizare in cazurile in care nu poate lua o decizie asupra unui caz.
-
Hotararile Comisiei de Disciplina se aplica imediat si sunt irevocabile.
-
Membrii Comisiei de Disciplina pot fi schimbati de catre COmitetul de Organizare in orice perioada a anului.
-
Comisia de Disciplina este formata din:
-
Dimen Albert - membru organizator
-
Bertea Costel
-
Raducioiu Dorin
-
Tupa Cristian
-
Gligoras Liviu
-
Gogu Emanuel
-
Albert Razvan
Capitolul 14: Consiliul Director -
Consiliul Director va actiona in limitele date de Adunarea Generala pentru ducerea la indeplinire a scopului si obiectivelor asociatiei.
-
reprezinta legal asociatia in relatiile cu persoane fizice sau juridice.
-
semneaza acte si documente si initiaza actiuni care angajeaza asociatia fata de terte parti.
-
organizeaza si conduce activitatea asociatiei
-
semneaza principalele documente, planurile de activitate, bugetul de venituri si cheltuieli.
-
reprezinta asociatia in raporturile cu organismele sportive interne si dupa caz internationale, cu autoritatile administratiei publice, institutiile, persoane fizice si juridice romane sau straine.
-
asigura informarea publica privind activitatea asociatiei la sedinte sau prin intermediul site-ului oficial.
-
componenta Consiliului Director se poate schimba numai de catre Asociatia Generala.
-
Consiliul Director este format din:
-
Dimen Albert - presedinte
-
Gyorffi Mircea – vicepresedinte
-
Teciu Adrian - cenzor
-
Bacs Ladislau - secretar
-
Matei Emilian - administrator site
Capitolul 15: Adunarea Generala -
Adunarea Generala cuprinde toti delegatii echipelor participante in diviziile Superliga Brasov.
-
Adunarea Generala desemneaza prin vot membrii Comitetului de Organizare.
-
aproba regulamentul de functionare al asociatiei.
-
stabileste prestatiile si cotizatiile membrilor asociatiei pentru a indeplinii strategia si obiectivele asociatiei.
-
aproba si/sau modifica dupa caz programul de activitate al asociatiei si bugetul planificat pentru perioada urmatoare.
-
Adunarea Generala se poate convoca ori de cate ori este nevoie la cererea cenzorului, a Consiliului Director, a unui numar de cel putin 50% din numarul membrilor sau 25% din numarul membrilor fondatori, in scris si motivat.
-
adunariile generale sunt valabil constituite si pot lua hotarari statutar atunci cand sunt prezenti 51% din numarul de membrii.
-
deciziile Adunarii Generale se vor lua prin majoritate simpla din voturile exprimate.
-
hotararile Adunarii Generale sunt obligatorii si pentru membrii absenti sau neprezentati.
Capitolul 16: Dispozitii finale -
taxa de participare pentru turul (returul) ed. 2012-2013 este de __________ RON care implica toate cheltuielile aferente a _____ jocuri de echipa
-
la inceputul campionatului fiecare echipa va achita min 500 RON, iar diferenta pana in etapa a 7-ea.
-
echipele care nu isi achita taxele nu vor mai fi programate sa joace, pierzand meciurile cu 3-0 pana in momentul achitarii restantelor.
-
la sfirsitul turului consiliul de conducere va prezenta o situatie cu incasarile si cheltuielile asociatiei.
-
prezentul regulament nu se mai modifica decat la inceputul returului cu eventualele propuneri de inbunatatire a activitatii.
-
pe parcursul competitiei, nu se mai admit cereri/memorii/tabele cu semnaturi/etc. cu privire la dreptul de joc stabilit la inceputul sezonului.
-
prezentul regulament a fost discutat si aprobat de comitetul de organizare si conducere al Superligii care ii cuprinde pe toti delegatii echipelor participante si intra in vigoare din momentul inmanarii sub semnatura tuturor echipelor in data de ______.
Comitetul de conducere
|
Presedinte:
|
Dimen Albert
|
Vice presedinte:
|
Györffi Mircea
|
Secretar:
|
Bacs Ladislau
|
Dostları ilə paylaş: |