Carte tiparita cu binecuvantarea prea fericitului parinte



Yüklə 6,5 Mb.
səhifə1/123
tarix07.01.2019
ölçüsü6,5 Mb.
#91379
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   123

REMUS RUS










DICŢIONAR ENCICLOPEDIC

de


LITERATURĂ CREŞTINĂ

din primul mileniu


CARTE TIPARITA CU BINECUVANTAREA PREA FERICITULUI PARINTE

TEOCTIST

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE



















EDITURA LIDIA BUCUREŞTI - 2003

PRECUVÂNTARE

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României RUS, REMUS

Dicţionar enciclopedic de literatură creştină din primul mileniu / Remus Rus. - Bucureşti: Editura Lidia, 2003

Bibliogr.

ISBN 973-85324-0-x

28

irafica: Emil Bojin



Coperta I: Fragment din cartea Faptele Apostolilor, împodobit cu o miniatură reprezentând pe Sfântul Apostol Pavel între Apostolii Timotei şi Silvan. (Pergament, sec. XI, Sin ai).

Coperta IV: Fragment din scrierile Părinţilor Apostolici. (Codex Sinaiticus, sec. IV, British Museum).

© - Editura Lidia Toate drepturile rezervate autorului

în ultimul deceniu, nevoia de asemenea instrumente de lucru necesare învăţământului nostru bisericesc şi mijloace de serioasă informare teologică adresate unui public mai larg, precum dicţionarele, a condus la apariţia edi­torială a trei lucrări de reală importanţă care fac parte din această categorie: Dicţionar de Teologie Ortodoxă (ediţia a îl-a), scris de regretatul Pr. prof. dr. Ion Bria, Dicţionar al Noului Testament, alcătuit de regretatul Pr. dr. foăn Mircea, şi Dicţionarul teologilor români, întocmit de Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu. Astfel, teologia dogmatică, studiile biblice şi cele de istorie a con­tribuţiei teologice româneşti la tezaurul bisericesc-cultural naţional, ca sila îmbogăţirea Ortodoxiei ecumenice, au fost domeniile care au beneficiat cu precădere de sârguinţa şi erudiţia autorilor mai sus pomeniţi Nu puţini au fost şi credincioşii care au aşteptat şi primit cu căldură publicarea unor asemenea lucrări, spre a-şi spori propria cunoaştere creştin-ortodoxă şi a dobândi ast­fel o credinţă tot mai luminată şi mai puternică.

Iată că acum, ca roadă a unor îndelungate şi susţinute nevoinţe cărtu­răreşti - concretizate şi în traducerea în limba română şi publicarea unor importante texte despre Sfinţii Părinţi ai Bisericii sau chiar aparţinând aces­tora ~, Dl Prof. dr. Remus Rus, titularul catedrei de Istoria şi filosofia reli­giilor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Patriarhul Justinian" a Universităţii din Bucureşti, înzestrează teologia ortodoxă română cu un im­punător dicţionar dedicat literaturii creştine a Bisericii nedespărţite. Ca das­căl cu o remarcabilă experienţă în predarea studiului comparat al religiilor, domnia sa este în chip special familiarizat cu modalitatea în care trebuie tratată diversitatea manifestărilor spiritului uman, aflat în căutarea Adevă­rului ultim şi mântuitor. De aceea, nu este deloc surprinzător duhul ecumenic, dar de ortodoxă cumpănire şi rigoare, în care sunt înfăţişaţi autorii - apo­logeţi, Sfinţi Părinţi, scriitori bisericeşti, şi chiar scriitori eterodocşi -pe care i-a dat primul mileniu creştin. Sunt menţionaţi chiar şi marii ereziarhi, care, prin raţiunea şi lucrările lor pe care nu le-au lăsat călăuzite de lumina haru­lui dumnezeiesc, au determinat conştiinţa bisericească nedivizată a creş­tinătăţii primului mileniu să purceadă hotărât la formularea şi cristalizarea învăţăturii de credinţă celei siv<*w# adevărate şi mântuitoare, pe care tre­cerea timpului nu a

•*•


PRECUVÂNTARE

Fără îndoială, acest Dicţionar enciclopedic de literatură creştină din vrimul mileniu se distinge prin largul spaţiu acordat personalităţilor sfinte care au strălucit şi luminează neîncetat întreaga arie a Sfintei Ortodoxii, Mai nult, nu lipsesc din această lucrare nici marii Părinţi şi Mucenici pe care i-a dat Bisericii creştine universale pământul nostru românesc. Este îndeajuns, vpre pildă, a se citi articolele atât de bogate în informaţie istorică şi teologică iedicate Sf, loan Casian (sec. IV-V) şi mareluiprezbiter şi arhimandrit loan \iaxentiu (sec. V), odrăsliţi de roditorul ogor duhovnicesc al Sciţiei Mici, idică Dobrogea de azi. Primul dintre aceştia este o adevărată pildă de ecu-nenism viu, căci, plecat din ţinuturile noastre spre a cunoaşte experienţa şi "răirea duhovnicească a Părinţilor pustiei egiptene, va deveni apoi ctitor al nonahismului creştin apusean.

Şi, nu din întâmplare, această mină de cunoştinţe şi date ce ne restituie Chipul şi trăsăturile gândirii şi scrierilor creştine din primul mileniu, mileniul Bisericii nedespărţite, al Bisericii care a luptat Jară cruţare de sine pentru păstrarea neschimbată a adevărului de credinţă revelat, este încununată cu pomenirea Sfântului Martir Zotic, "unul dintre cei patru sfinţi martiri desco­periţi la Niculiţel: Zotikos, Attalos, Kamasis şi Philippos" (pag. 899). Iar dacă p/w sublinia f aptul că fiecare articol al acestui dicţionar este urmat de biblio­grafia esenţială şi la zi, privind subiectul tratat, vom avea imaginea mai reală trudei autorului acestei lucrări, a cărei consultare devine de-acum necesară mcărei persoane care încearcă să cunoască, mai îndeaproape şi mai corect, pai ales tezaurul patristic al epocii Bisericii nedespărţite şi totodată puterea Aspiratoare a duhului ei ecumenic pentru vremurile noastre.

Aşadar, binecuvântăm cu îndreptăţită bucurie apariţia editorială a Dic-lonarului enciclopedic de literatură creştină din primul mileniu, rugând pe Dumnezeu să-l răsplătească pe autorul lui potrivit râvnei, stăruinţei şi acri-iei sale şi să dăruiască tuturor celor ce-l vor folosi spor de înţelepciune uhovnicească, spre descoperirea în toate a lucrării celei mântuitoare a Cuvântului lui Dumnezeu întrupat în istorie - adică a Mântuitorului lisus Jristos - în Duhul Său cel Sfânt şi în Biserica Sa dreptmăritoare.




ARHIEPISCOPAL BUCUREŞTILOR MITROPOLIT AL MUNTENIEI ŞI DOBROGEI

ŞI PATRIARH AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE


La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, 2003

INTRODUCERE

Vrând cineva o măiestrie a învăţa, are mai întâi tre­buinţă a să chivernisi de unealtele acelea prin care să poată aduce lucrul său la buna săvârşire.

Radu Tempea, Gramatică românească, Sibiu, 1797.

Prin publicarea Dicţionarului enciclopedic de literatură creştină din primul mile­niu am încercat să punem la îndemâna tuturor celor interesaţi un instrument de lucru care, din nefericire, lipseşte în literatura românească de specialitate. Este vorba de o lucrare de referinţă, fără pretenţii de exhaustivitate, care cuprinde în paginile ei întreaga paletă de autori creştini - apologeţi, scriitori bisericeşti, părinţi, doctori şi învăţători ai Bisericii, şi scriitori eterodocşi sau ereziarhi - ale căror scrieri formează moştenirea literară şi implicit, teologic-doctrinară, a Bisericii creştine, în perioada de dinainte de Marea Schismă (1054). Sfera de abordare este mai largă. Ea cuprinde deopotrivă pe acei scriitori care au modelat învăţătura autentică a Bisericii, dar şi o serie de ereziarhi şi scriitori eterodocşi care, prin scrierile sau învăţăturile lor, i-au determinat pe apărătorii credinţei dreptmăritoare să detalieze, să nuanţeze sau să ela­boreze o învăţătură de credinţă conformă cu tradiţia neîntreruptă a Bisericii. Totodată, au fost prezentaţi nu numai autori de limbă greacă şi latină, ci şi cei care au scris în siriacă, armeană, coptă, arabă, etiopiana şi chiar în slavona veche, încercând astfel să punem la îndemâna cercetătorului informaţii despre moştenirea literară a întregii Biserici creştine, indiferent de nuanţele doctrinare îmbrăţişate, consecinţe ale unor controverse teologice dureroase, care au dus la scindarea ei. Cu alte cuvinte, au fost incluşi scriitori aparţinând Bisericii creştine nedespărţite a Răsăritului şi Apusului, Bisericii Copte, Bisericii Armene, Bisericii Etiopiene şi nu în ultimul rând, cei aparţinând Bisericii Siriene iacobită, reprezentând tradiţiile teologice calcedoniene şi cele necalcedoniene. în acest sens, considerăm că este vorba şi de o lucrare ecumenică a cărei valoare nu poate fi trecută cu vederea.

Dicţionarul de faţă nu se restrânge doar la istoria literaturii creştine vechiy adică a Patrologiei sau Patristicii, care se încheie cu Sf. loan Damaschin (t749) pentru Răsărit şi cu Sf. Isidor de Sevilla (f636) sau Beda Venerabilul (f735) pentru Apus, ci cuprinde informaţii şi elemente care fac parte din perioada post-patristica,, facilitând

INTRODUCERE

INTRODUCERE




accesul la un material mai extins în timp, necesar cunoaşterii dezvoltării teologiei şi filosofici creştine în cel de al doilea mileniu.

La întocmirea dicţionarului am făcut uz de principalele colecţii de texte sau ediţii critice care conţin operele autorilor trataţi, de traduceri ale acestora, studii şi mono­grafii, tratate de patrologie, manuale de istorie a literaturii creştine, enciclopedii, diverse dicţionare şi reviste de specialitate. Fiecare articol este prevăzut cu o biblio­grafie pe care o considerăm minimală, cuprinzând referiri la textele de bază, tradu­ceri, monografii, studii specifice. Totodată, am încercat să includem şi bibliografia românească, se înţelege cu scăpări inerente pentru care ne cerem scuze. Titlurile bi­bliografice menţionate sunt, după părerea noastră, dacă nu cele mai importante, cele mai folositoare, întrucât pun Ia îndemâna cititorului un punct solid de pornire pentru cercetare. Există în segmentul de bibliografie şi referiri la lucrări mai vechi, depăşite de cercetările ulterioare. Am considerat utilă menţionarea lor deoarece, dincolo de inadvertenţe, ele conţin un bogat material arheologic, liturgic şi teologic care rămâne valabil, în plus, am indicat, acolo unde a fost cazul, lucrările în care se găseşte o bi­bliografie extinsă, Ia care se poate recurge pentru informare.

Considerăm necesar să subliniem aici faptul că întocmirea unei astfel de lucrări solicită un sprijin substanţial, pe care 1-am primit pe două căi. Prin colaborare direc­tă şi prin furnizarea de materiale bibliografice, în primul caz, se cuvine să menţionez contribuţia adusă de Dl. Florin Frunză, doctor în filosofic, care a cercetat, în cadrul studiilor de doctorat, fenomenul gnostic/Lui îi revin, în majoritate, articolele legate de acest fenomen şi de cele înrudite. La această contribuţie, se adaugă cea a Pr. Nicolae Brânzea, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Piteşti, care a avut amabilitatea să ne trimită câteva articole, în ambele cazuri, articolele au fost marcate cu iniţialele numelor autorilor, respectiv, F.F. şi N.B.

Dar ceea ce ne îndatorează cu precădere a fost accesul Ia materialul bibliografic. In acest context, ţinem să mulţumim, în primul rând, Părintelui Diacon Dr. loan Caraza, conferenţiar la Patrologie în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Uni­versitatea Bucureşti, care ne-a pus la dispoziţie biblioteca sa, permiţându-ne adeseori să reţinem, mai mult timp decât s-ar fi cuvenit, unele din lucrările fundamentale de care el însuşi avea nevoie. Părintele Prof. Dr. Gheorghe Drăgulin, fost profesor de Istoria bisericească universală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi din Alba lulia, în prezent pensionar şi preot paroh, dar deosebit de activ în planul publi­cisticii teologice, a fost alături de noi, sprjinindu-ne cu sfaturi inestimabile şi biblio­grafie. Părintele Mihai Spătărelu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a avut amabilitatea de a ne împrumuta o serie de cărţi şi dicţionare, lăsân-du-le la dispoziţia noastră până la finalizarea acestei lucrări. Prof. Dr. Martin Hauser, şeful Catedrei UNESCO, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă

din Bucureşti, ne-a procurat, cu largheţe sufletească, o serie de lucrări inexistente în bibliotecile din ţară.

în al doilea rând, mulţumiri se cuvin celor ce se ostenesc în cadrul Bibliotecii Facultăţii de Teologie Ortodoxă, din partea cărora ne-am bucurat de largă solicitudine şi înţelegere deosebită.

în aceeaşi ordine de idei, recunoştinţă profundă Părintelui Arhimandrit Grigore Băbuş, şeful Bibliotecii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care ne-a permis accesul la bibliotecă, facilitându-ne împrumuturi de cărţi pe termen lung şi sugerân-du-ne elemente bibliografice româneşti mai puţin cunoscute.

Publicarea unei astfel de lucrări, deosebit de costisitoare, nu ar fi fost posibilă fără un substanţial sprijin financiar. Astfel, în vederea acoperirii parţiale a costurilor de pregătire pentru tipar, ne-a venit în ajutor Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom, care, prin Consiliul de Administraţie, având ca membrii pe înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Nifon al Târgoviştei (Preşedinte), DI. Episcop Christoph Klein (Vicepreşedinte) şi Dl. Episcop Pop Geza, a sesizat importanţa ecumenică şi educativă a unei astfel de lucrări şi a aprobat finanţarea editării în cadrul Programului "Publicaţii Ecumenice" coordonat de Dl. Mihail Brânzea.

Tipărirea propriu-zisă a fost sprijinită financiar de Secretariatul de Stat pentru Culte, care a contribuit la costurile de achiziţionare de materiale şi cele de tipărire, la rândul lor, extrem de ridicate.

Ambelor instituţii, AIDRom şi Secretariatului de Stat pentru Culte, le aducem pe această cale sincere mulţumiri şi un profund omagiu de recunoştinţă.

Totodată, se cuvine a aduce călduroase mulţumiri Fundaţiei "Sf. Trifon", care a iniţiat şi sprijinit în mod neprecupeţit acest proiect.

Aşa cum se prezintă, lucrarea ne aparţine, cu părţile ei bune, dar mai ales cu acele scăpări, pe care le considerăm inerente, datorită volumului imens de informaţii pe care a trebuit să îl prelucrăm. De aceea, eventualele recomandări şi critici construc­tive vor fi primite cu deschiderea necesară, urmând a se ţine cont de ele, dacă lucrarea se va bucura de o primire favorabilă şi, în consecinţă, va putea fi reeditată.



Remus Rus

ABREVIERI BIBLIOGRAFICE

AAS

AASS


AAWB

AAWG


AB

ABSA


AC

ACO


ACW

AG AD AHMA

Altaner-Stuiber

AM

ANCL



BA

ASS


BALAC

Balanos


Bardenhewer I

Bardenhewer II Bardenhewer III

Bardenhewer IV Bardenhewer V Baumstark

BCH


Beck

Bedjan


ABREVIERI BIBLIOGRAFICE

Acta Apostolicae Sedis, Roma, 1909 şi urm.

Acta Sanctorum, Antwerp, 1643 şi urm.

Abhandlungen der Akademie der Wissenschaften in Berlin, 1788 şi urm.

Abhandîungen der Akademie der Wissenschaften in Gottingen, 1942, şi urm.

Analecta Bollandiana, Bruxelles.

Annual ofthe British School in Athens, London.

FJ. DOlger, Antike und Christentum, Mttnster i. W., 1929-1950.



ActaConciliorum Oecumenicorum, ed. J. Schwartz-J. Straub, Berlin, 1914

şi urm.


Ancient Christian Writers, ed. J. Quasten-J.C. Plumpe, Westminster, Mary-

land.- London, 1946 şi urm.



Analecta Gregoriană, Roma, 1930 şi urm.

Archaiologikon Deltion, Atena.

Analecta Hymnica Medii Aevi, ed. G.M. Dreves, SJ, şi C. Blume, SJ, 55 voi.,

Leipzig, 1886-1922.

B.Altaner-A. Stuiber, Patrologie, Leben, Schriften und Lehre der

Kirchenvăter, Herder, Freiburg-Basel-Wien, 1980.

Hymns Ancient and Modern, London, Standard Edition, 1916.

Ante-Nicene Christian Library, Edinburgh, 1864 şi urm.

Bibliotheque Augustinienne, Oeuvres de S. Augustin, Paris, 1949 şi urm.

ActaSanctae Sedis, 41 voi. Roma, 1865-1908.

Bulletin d'ancienne litterature et d'archeologie chretienne, Paris.

D.S. Balanos, narpoĂoyia, Atena, 1930.

Bardenhewer, O., Geschichte der altkirchlichen Literatur, I, ed. 2-a,

1913.


Bardenhewer, O., Geschichte der altkirchlichen Literatur, II, ed. 2-a,

1914.


Bardenhewer, O., Geschichte der altkirchlichen Literatur, III, ed. I-a,

1912.


Bardenhewer, O., Geschichte der altkirchlichen Literatur, IV, 1924.

Bardenhewer, O., Geschichte der altkirchlichen Literatur, V, 1932

Baumstark, A., Geschichte der syrischen Literatur mit Anschluss der

christlichpalăstinensischen Texte, Bonn, 1922.

Bulletin de Correspondance Hellenique, Paris.

H.-G. Beck, Kirche und theologische Literatur im byzantinischen Reich,

MUnchen, 1977.

Acta Martyrum et Sanctorum (siriaca), P.Bedjan, 7 voi., Paris, 1890-1897.

BG BGPM


BHG BHL

BHO


Biblica

BKV


BKV2 BKV3

BLE BNJbb BOR BPB

BS BT

Byzantion BZ



Cayre

CCG CCL CE CGG

Chabot CM CHS Coman, 1956

Coman I


Coman II

Coman III

CPG

CPL


CPT

CRAI


Berolinensis Gnosticus 8502.

Beitrâge zur Geschichte der Philosophie und Theologie des Mittelalters,

Munster.


Bibliotheca Hagiographica Graeca, ed. 3-a, de F. Halkin, SJ, 3 voi.

Bruxelles, 1957.



Bibliotheca Hagiographica Latina, Antiquae et Mediae Aetatis, editerunt

Socii Bollandiani, Subsidia Hagiographica, VI, 2 voi., Bruxelles, 1898-

1901 şi Supliment, ib., XII, 1911.

Bibliotheca Hagiographica Orientalis, ed. P. Peeters, Bruxelles, 1910.

Biblica, Commentarii editi cura Pontificii Institut Biblici, Roma, 1920 şi urm.

Bibliothek der Kirchenvăter, ed. F.X. Reithmayr-V. Thalhofer, Kempten,

1869-1888.



Bibliothek der Kirchenvăter, ed. O. Bardenhewer-T. Schermann-C.

Weymann, Kempten-Miinchen, 1911-1930.



Bibliothek der Kirchenvăter, Zweite Reihe, ed. O. Bardenhewer-J.

Zellinger-J. Martin,MOnchen, 1932-1938.



Bulletin de Litterature Ecclesiastique, Toulouse, 1877 şi urm.

Byzantinisch-neugriechischeJahrbucher.

Biserica Ortodoxă Română, Bucureşti.

Biblioteca Părinţilor Bisericeşti. Edit. Episc. Rîmnicului Vîlcea şi a

Noului Severin.



Bibliotheca Sanctorum, sub egida Istituto Giovanni XXIII, Pont.

Universitâ Lateranense, Roma, 1961-1970.



Bibliotheca scriptorum graecorum et romanorum Teubneriana, Leipzig,

1824 şi urm.



Byzantion. Revue internaţionale des Etudes byzantines, Bruxelles.

Byzantinische Zeitschrift. MUnchen, 1892 şi urm.

F.Cayre, Precis de Patrologie, Paris, Tournai, Rome, Socidtâ de Saint Jean

l'Evangeliste, Desctee et C-ie, Editeurs pontificaux. 1927-1930, 1938,

1933, 2 volume.



Corpus Christianorum. Series Graeca, Turnhout, 1977 şi urm.

Corpus Christianorum. Series Latina, Turnhout, 1953 şi urm.

Catholic Encyclopedia, 15 vol.+ Indice, New York, 1907-1914.

Dos Konzil von Chalkedon. Geschichte und Gegenwart, ed. A. Grillmeier-

H. Bacht, WUrtzburg, 1951-1954; retip. 1962.

J.B. Chabot, La Litterature syriaque, Paris, 1935.

Classica et Medievalia, KObenhaven.

Church Historical Society.

I.G. Coman, Patrologie, Manual pentru uzul studenţilor Institutelor

Teologice, Bucureşti, EIBMBOR, Bucureşti, 1956.

I.G. Coman, Patrologie, voi. I, EIBMBOR, Bucureşti, 1984.

I.G. Coman, Patrologie, voi II, EIBMBOR, Bucureşti, 1985.

I.G. Coman, Patrologie, voi. III, EIBMBOR, Bucureşti, 1988.

Geerard, M., Clavis Patrum Graecorum, Turnhout, 1974 şi urm.

Dekkers, E.,-Gaar., A., Clavis Patrum Latinorum ed. 2-a, 1961.



Cambridge Patristic Texts, ed. A.J. Mason, Cambridge, 1899 şi urm.

Comptes rendues de l'Academie des Inscriptions et Belles-Lettres, Paris.

ABREVIERI BIBLIOGRAFICE

ABREVIERI BIBLIOGRAFICE




CSCO

CSEL


CSHB

DACL


DAGR

DCG DDC


DECA

DHEE DHGE

Diaz

DSp


DTC

Duval


EC

EIBMBOR


EOMIA

ERE


Farmer

FHG Fliche-Martin

GCS

GIF


GRBS

Gregorianum

GrP

Grumel,Regestes



Hardouin

HDB


Hefele-Leclercq

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Paris-Louvain, 1903 şi urm. Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum, Viena, 1865 şi urm. Corpus Scriptorum Hisîoriae Byzantinae, Bonn, 1828-1897. Dictionnaire d'archeologie chretienne et de liturgic, Paris, 1907-1953, Dictionnaire des Antiquites grecques etromaines, dir. Ch. Daremberg-E. Saglio, Paris, 1887-1919.

Dictionary ofChrist andthe Gospels, ed. J. Hastings, 2 voi., 1906-1908. Dictionnaire de droit canonique, Paris, 1924-1965. Dictionnaire encyclopedique du christianisme ancien, sous la direction de Angelo Di Berardino. Adaptation fran9aise sous la direction de Franţois Vial, 2vo!., Cerf, 1990.

Diccionario de H istoria eclesiastica de Espana, Madrid, 1972-1975 Dictionnaire d'histoire et de geographie ecclesiastique, Paris, 1909 şi urm.

M.C. Diaz y Diaz, Index Scriptorum Latinorum Medii Aevi Hispanorum, Madrid, 1959.



Dictionnaire de spiritualite ascetique et mystique, Paris, 1933, şi urm. Dictionnaire de theologie catholique, Paris, 1903-1970. Duval, La litterature syriaque, Paris, 1907. Enciclopedia Cattolica, Citta del Vaticano, 1949-1954. Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti.

Ecclesiae occidentalis monumenta iuris antiquissima, ed. C.H. Turner, 2 voi. Oxford, 1899-1934.

Encyclopaedia ofReligion and Ethics, ed. by J. Hastings, voi. I-XII, Second Impression, Edinburgh, 1930.

Oxford Dicţionar al Sfinţilor, de Hugh Farmer. Traducere de Mihai C. Udma şi Elena Burlacu. Argumentul şi articolele consacrate sfinţilor români deprof. univ. dr. Remus Rus, Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1999. Fragmenta Historicorum Graecorum, Paris, 1841-1870. Fliche-V. Martin, (editori), Histoire de l'Eglise depuis Ies origines jusqu'ă nos jours, Paris, 3935 şi urm.

Die griechischen christlichen Schriftsteller der ersten drei Jahrhunderte, Leipzig, 1897-1941; Berlin şi Leipzig, 1953; Berlin, 1954 şi urm. Giornale Italiano di Filologia, Roma.

Greek, Roman and Byzantine Studies, Duke University, Durham, N.C. Gregorianum. Commentarii de re theologica et philosophica, Roma. Gregorios Palamas, Tesalonic.

Grumel, V., Leş Regestes des actes du patriarcat de Constantinople, I, l, Kadikoi-Bucarest, 1932.

Hardouin, J., [Harduinus], Acta Conciliorum et Epistolae Decretales, ac Constitutiones Summorum Pohtificum, 12 voi., Paris, 1714-1715. J. Hastings (editor), Dictionary ofthe Bible, 4 voi., 1898-1902, şi voi. adăugat în 1904.

C.J. Hefele, Histoire des conciles d'apres Ies documents originaux, trad. de H. Leclercq, 11 voi., Paris, 1907-1952.

HERE sau ERE

HThR ICUR

Jaffe

JThS KLP


Krumbacher

Labourt L AC L

Lampe

Latourette



LCC

LCIK


LF sau LFC

LNPF


Loeb LP

LTK MĂ


Mai NPB MaiSR Mai SVNC

LNPF


Loeb LP

LTK MĂ


Mai NPB Mai SR

J. Hastings (ed.), Encyclopaedia ofReligion andEthics, 12 voi. şi Indice, 1908-1926.



Harvard Theological Review, Cambridge, Mass. Inscriptiones Christîanae Urbis Romae septimo saeculo antiquiores, nova series, Cittâ de! Vaticano, 1922 şi urm. Jaffe, Ph., Regesta Pontificium Romanorum ab Condita Ecclesia ad Annum post Chrîstum Natum MCXCVIH, ed. 2-a, de G. Wattenbach, 2 voi., Leipizig, 1885-1888 (ed. anast. Graz, 1956). Journal of Theological Studies, Oxford. Der Kleine Pauly, Stuttgart, 1964-1976.

Krumbacher, K., Geschichte der byzantinischen Literatur von Justinian bis zum Ende des ostromischen Reiches (527-1453), ed. 2-a, Milnchen, 1897. Labourt, J., Le Christianisme dans l'Empire perse sous la dynastie Sassanide (224-632), Paris, 1904.



Lexikon der antiken christlichen Literatur, Herausgegeben von Siegmar D8pp und Wilhelm Geerlings unter Mitarbeit von Peter Bruns, Georg Rowekamp und Matthias Skeb OS B, 2. Auflage, Herder, Freiburg-Basel-Wien, 1999.

Lampe, G.W.H., A Patristic Greek Lexikon, ed. 4-a revăzută şi completată, Oxford, 1976.

Latourette, K.S., History ofthe Expansion ofChristianity, 7 voi., New York, London, 1938-1945.

Library ofChristian Classics, ed. J. Baillie-J.T. McNeill-H.P. van Dusen, Philadelphia-London, 1953 şi urm.

H. Aurenhammer, Lexikon der christlichen Ikonographie, Wien, 19,59, Library ofthe Fathers ofthe Holy Catholic Church, ed. G.B.Pusey-J. Keble-J.H. Newman, Oxford, 1838-1888.



A Select Library pfNicene and Post-Nicene Fathers ofthe Christian Church, ed. Ph. Schaff-W. Wace, retip. Grand Rapids, 1951 şi urm. Loeb Classical Library, London şi Cambridge Mass., 1912 şi urm. Liber Pontificalis, ed. L. Duchesne, Bibliotheque des Ecoles Francaises d'Athenes et de Rome, 2 voi., 1886-1892. Lexikon fur Theologie und Kirche, Freiburg i. Br., 21957-1965. Le Moyen Age, Revue trimestrielle d'histoire et de philologie, Paris. Mai, A., (ed.), Nova Patrum Bibliotheca, 8 voi., Roma, 1844-1871. Mai, A., (ed.), Spicilegium Romanum, 10 voi., Roma, 1839-1844. Mai, A., (ed.), Scriptorum Veterum Nova Collectio et Vaticanis Codicibus edita, IO voi. Roma, 1825-1838.

A Select Library ofNicene and Post-Nicene Fathers ofthe Christian Church, ed. Ph. Schaff-W. Wace, retip. Grand Rapids, 1951 şi urm. Loeb Classical Library, London şi Cambridge Mass., 1912 şi urm. Liber Pontificalis, ed. L. Duchesne, Bibliotheque des Ecoles Francaises d'Athenes et de Rome, 2 voi., 1886-1892. Lexikon fur Theologie und Kirche, Freiburg i. Br., 21957-1965. Le Moyen Age, Revue trimestrielle d'histoire et de philologie, Paris. Mai, A., (ed.), Nova Patrum Bibliotheca, 8 voi., Roma, 1844-1871. Mai, A., (ed.), Spicilegium Romanum, 10 voi., Roma, 1839-1844.

ABREVIERI BIBLIOGRAFICE

ABREVIERI BIBLIOGRAFICE




Mai SVNC Manitius

Mansi MEFR Ant

MGH MMS Monceaux Moricca

NA

NCE NPNCF



NHS

NS

oc



OCA OCD

OCP ODCC


Opitz OrSyr OS PAC

Pelikan, 1973

Pelikan, 1975

PG

PhW PL



PLRE

Mai, A., (ed.), Scriptorum Veterwn Nova Collectio et Vaticanis



Codicibus edita, 10 voi. Roma, 1825-1838.

Manitius, M., Geschichte der lateinischen Literatur des Mittelalters,

Handbuch der klassichen Altertumswissenschaft, ed. I, von Miiller, IX,

Abt. 2, 3 voi., 1911-1931.

Mansi, J.D., Sacrorum Conciliorum Nova et Amplissima Collectio, 31 voi.

Florenţa, 1759-1798. -



Melanges d'Archeologie et d'Histoire de l'Ecole Francaise de Rome,

Antiquite.



Monumenta Germaniae Historica, Hannovra-Berlin, 11826 şi urm.

Mitropolia Moldovei şi Sucevei, Iaşi.

Monceaux, P., Histoire litteraire d'Afrique chretienne, Paris, 1901-1923.

Moricca, U., Storia della letteratura latina cristiana, Torino, 1928-1934.



Neues Archiv der Gesellschaft fur ăltere deutsche Geschichtskunde zur

Beforderung einer Gesammtausgabe der Quellenschriften deutscher

Geschichte des Mittelalters, Hanover, 1876-1922; Berlin, 1922-1935.

New Catholic Encyclopedia, 14 voi. şi Index, New York etc., 1967.

Nicene and Post-Nicene Christian Fathers, New York, 1887-18892; Oxford,

1890-1900.



Nag Hammadi Studies, Leiden, 1971 şi urm.

New Series.



Oriens Christianus. Hefte fur die Kunde des christlichen Orients,

Wiesbaden.



Orientalia Christiana Analecta, Roma.

The Oxford Classical Dictionary, ed. de M. Cary-J.D.Denniston-J.W. Duff-

A.D. Nock-H.H.Scullard, 1949.



Orientalia Christiana Periodica. Roma.

The Oxford Dictionary ofthe Christian Church, ed. de F.L. Cross, ed. a 2-a

F.L. Cross şi E. A. Livingstone, Oxford University Press, London, New

York, Toronto, 1974.

A.W Opitz, H.G., Athanasius Werke, Berlin-Leipzig, 1936-1941.



Orient Syrien. Paris.

Ostkirchliche Studien, Wttrtzburg.

Prosopographie chretienne du Bas-Empire, I: Afrique (303-533), Paris, 1982.

Pelikan, J., The Christian Tradition. A History ofthe Development of



Doctrine. The Emergence ofthe Catholic Tradition (100-600), Third

Impression, voi. I, The University of Chicago Press, Chicago and London,

1973.

Pelikan, J., The Christian Tradition. A History ofthe Development of



Doctrine. The Spirit ofEastern Christendom (600-1700), Second Impression,

voi. II, The University of Chicago Press, Chicago and London, 1975.



Patrologiae Cursus Completus. Ed. Jacques-Paul Migne, Series Graeca,

162 voi., Paris, 1857-1866; ind. 1928-1936.



Philologische Wochenschrift, Leipzig.

Patrologiae Cursus Completus. Ed. Jacques-Paul Migne, Series Latina,

221 voi., Paris, 1841-1864.



The Prosopography ofthe Later Roman Empire, Cambridge, 1971 -1980.

PLS


PO

PRE (ed. a3-a)

PS

PSB


PSt

PTS PWK


Quasten, Patrology I Quasten, Patrology II Quasten Patrology III Quasten Patrology IV

RAC sau RACh

RAM

RB

Rben



REA

REArm


REAug

REByz


RecAug

RecSR


REG

REL


Repertorium

RESE


RGG

RHE


RHL

RMAL


ROC

RomBarb


RSC RSPh

Patrologiae latinae Supplementum, ed. A. Hamman, Paris, 1957-1971.

Patrologia Orientalis, ed. R. Graffin şi F. Nau, Paris, 1903 şi urm.

Realencyklopădiefurprotestantische Theologie undKirche, begriindet von

J.J. Herzog, ed. 3 de A. Hauck, 21 voi., 1898-1908, +Register, 1909, and

Ergănzungen und Nachtrăge, 2 voi., 1913.

Patrologia Syriaca, ed. R. Graffin, Paris, 1894-1926.

Părinţi şi Scriitori Bisericeşti, EIBMBOR, Bucureşti.



Patristic Studies, ed. R.J. Deferrari, Catholic University of America,

Washington (DC), 1922 şi urm.



Patristische Texte und Studien, Berlin, 1964, şi urm..

Paulys Real-Encyclopădie der classischen Altertumswissenschaft, ed. G.

Wissowa-W. Kroll-K. Mittelhaus-K. Ziegler, Stuttgart, 1893 şi urm.

Quasten, J., Patrology, vol.I, Christian Classics, Allen, Texas, 1998.

Quasten, J., Patrology, voi. II, Christian Classics, Allen Texas, 1998.

Quasten, J., Patrology,\o\. III, Christian Classics, Allen , Texas, 1998.

Quasten J., Patrology, ed. by Angelo Di Berardino, voi. IV, Christian

Classics, Allen, Texas, 1998. :•;

Reallexikon fur Antike und Christentum, SachwOrterbuch zur

Auseinandersetzung des Christentums mit der antiken Welt in

Verbindung mit F.J. D6lger-H. Lietzmann und unter besonderer

Mitwirkung von J.H. Waszink-L. Wenger herausgegeben von T. Klausei;

Stuttgart, 1950 şi urm.

Revue d'ascetique et de mystique, Toulouse.

Reallexikon der Byzantinistik, Amsterdam, 1968 şi urm.

Revue Benedictine, voi. I-IV, publicate sub titlul Le Messager des

Fideles, Lille şi Bruges, 1884, Maredsous, 1885 şi urm.



Revue des Etudes Anciennes, Valence.

Revue des Etudes Armeniennes, Paris.

Revue des Etudes Augustiniennes, Paris.

Revue des Etudes Byzantines, Paris.

Recherches Augustiniennes (Suppl^ment â REAug.), Paris.

Recherches des Sciences Religieuses, Paris.

Revue des Etudes Grecques, Paris.

Revue des Etudes Latines, Paris.

Repertorium Fontium Historiae Medii Aevi, Roma, 1962 şi urm.

Revue des Etudes sud-est-europeenes, Bucarest.

Die Religion in Geschichte und Gegenwart, ed. 2-a H. Gunkel şi L.

Zscharnack, 5 voi., 1927-1931; ediţia a treia: ed. de K. Galling, 6 voi., şi

Indice, 1957-1965.

Revue d'histoire ecclesiastique, Louvain.

Revue d'histoire et de litterature religieuse, Paris.

Revue du Moyen Age Latin, Paris.

Revue de l'Orient chretien, Paris.

Romanobarbarica. Contributi allo studio dei rapporti culturali tra mondo

latino e mondo barbarico, Roma.



Rivista di Studi Classici, Torino.

Revue des Sciences Philosophiques et Theologiques, Paris.

ABREVIERI BIBLIOGRAFICE

ABA


ABA II


RSR

Sandu l


Sandu 2 Sb. (Bayr.)

Sb (Beri.)

SCh Schanz

SEJG


Simonetti

Smith-Wace

SP SPA SPCK SPM

SSR ST


StT Thiel ThZ Tillemont

Tixeront, Patrologie

Urbina.

VChr


Wright ZNTW ZRGG

Revue des Sciences Religieuses, Strasbourg.

Sandu, Ştefan, Istoria dogmelor. Istoria dogmelor din perioada apostolică



până la Sf. loan Damaschin, voi. I, Editura Bren, Bucureşti, 2002

Sandu, Ştefan, Istoria dogmelor. Istoria dogmelor în evul mediu, voi. II,

Editura Bren, Bucureşti, 2002.

Sitzungsberichte der (koniglich) bayerischen Akademie der Wissenschaften

(zu Munchen), Munchen 1860-1871; philosoph.-philolog. und hist. Klasse,

1871-1930; philosop.-hist., Abt., 1930 şi urm.



Sitzungsberichte der (koniglichen) preussischen [din 1948 deutschen]

Akademie der Wissenschaften zu Berlin, Berlin, 1882-1921, philosop.-

Kist. Kiasse, 1922-1949.

Sources Chretiennes, Paris, 1941 şi urm.

Schanz, M., (C.Hosius-G- Kriiger), Geschichte der romischen Literatur,

Munchen, 1907-1920.

Sacris Erudiri. Jaarboek voor godsdienstwetenschappen, Steenbrugge.

Simonetti, M., La crisi ariana nel IV secolo, Roma, 1975.



Dictionary ofChristian Biography, ed. by W. Smith and H. Wace, 4 voi.

1877-1887.



Studia Patristica (în TU), ed. K. Aland-F. L- Cross, Berlin, 1957 şi urm.

Scrierile Părinţilor Apostolici, Râmnicu Vâlcea.

Society for Promoting Christian Knowledge.

Stromata Patristica et Medievalia, ed. C. Mohrmann-. Quasten, Utrecht-

Bruxelles, 1950 şi urm.

Studi Storico-Religiosi, Universitâ di Roma.

Studi e Testi, Cetatea Vatican, 1900 şi urm.

Studii Teologice, Bucureşti.

Thiel, A., Epistolae Romanorum Pontificum, Brunsbergae, 1868.



Theologische Zeitschrift, Basel.

S.Le Nain de Tillermont, Memoirespourservir ă l'histoire ecclesiastique



des six premiers siecles, 16 voi., Paris, 1693-1712.

J. Tixeront, Precis de Patrologie, ed. a 13-a, Paris, 1942.

Ortiz de Urbina, Patrologia Syriaca, ed. 2-a, Roma, 1965.

Vigilae Christianae. A Review of Early Christian Life and Language,

Amsterdam.

W. Wright, Istoria literaturii creştine siriace, traducere şi introducere de

Remus Rus, Editura Diogene, 1996.



Zeitschrift fur die neutestamentliche Wissenschaft und die Kunde der

ălteren Kirche, Berlin.

Zeitschrift fur Religion- und Geistesgeschichte, K5ln.

Yüklə 6,5 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   123




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin