MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM DERSİ ÖDEVİ HAZIRLAMA KURALLARI
ÖDEVİN KONUSU: Mühendislik uygulamalarında karşılaşılması muhtemel etik problemleri, senaryo tabanlı kurgulamak ve olası çözüm önerilerini belirlemektir. Etik durumlar veya problemler; kişisel çıkar ile kurumun veya kamunun çıkarı arasında kalındığında; vicdanı ile cüzdanı arasında sıkıştığında; dürtülerinin( güdülerinin) istekleriyle, vicdani, ahlaki ve kültürel değerlerinin emrettiği tutum ve davranışlar arasında bocalandığı durumlarda ortaya çıkar. Bunları yaparken, etik ve etik dışı durumların şartlara ve durumlara göre değiştiğini dikkate alarak, problemi analiz etmek.
ÖDEVİ YAPARKEN İZLENECEK YOL: Problemi tanımlarken ve çözüm önerilerini oluştururken, SWOT analizini ve aşağıdaki parametreleri kullanmak zorunludur. Bir davranışı, uygulamayı, etik/etik dışı yapan parametreler;
Bağlam (context); içerik (content); konumlandırma(positioning); süreç ve zaman (timing); doz(konsantrasyon); optimizasyon (etik ve etik dışı algoritmalar inşası);
Kaotik özellikler sergileyen insan davranışlarında ve karar verme süreçlerinde, Başlangıç şartlarına duyarlılık; garip çekerler.
İnsan bulunduğu kabın şeklini alır. İnsan tabiatı, insan tabiatından çalar (algoritmaların gücü)
NOT: Ödevler, dersin değerlendirilmesinde zorunlu bir değerlendirme aracı olup, herkesin ödev hazırlama sürecinde aktif rol alması gerekmektedir.
ÖDEV SUNUMLARI: Takımlar, Etik problemlerinin müzakeresini, Aralık ayının ilk haftasında (7 Aralık 2011. 11. Haftadan başlayarak) sınıfta, 20 dakikalık süreler içinde yapacaklardır. Her derste 4- veya beş takım sunum yapacaktır.
ÖDEVİN TESLİM TARİHİ: Final haftası öncesi ( 02-06 Ocak 2012) teslim edecektir.
DEĞERLENDİRME: Ödevden alınan notlar, final sınavına etki edecektir. Ödevden alınan notlar, en düşük 15, en yüksek 35 olacak şekilde final notuna ilave edilecektir.
Ödevler, beş üyesi olan takımlarda, düşünce fırtınası tekniğiyle oluşturulacak.
Mühendislikte etik problemler, gerçeğe yakın olgular, problemler ve durumlar üzerinden üretilecek.
Üretilen problemler, derste dağıtılan ve internette var olan problemler olmayacak. Bu problemler referans alınarak, düşünce fırtınasıyla orijinal, özgün mühendislik etiği problemleri üretilecektir.
Her takım beş adet orijinal etik problem veya olgu üretecektir.
Her takım ürettiği orijinal, yeni problemlere, olası çözümler üreterek, her çözümün SWOT analizin, yaparak, makul, etik, uygulanabilir ilk üç çözüm önerisini belirleyecektir. Kaç olası çözüm önerileri içinden ilk üçün belirlendiği not düşülecektir.
Her takım, hazırladığı etik problemleri ve olası çözüm önerilerini, powerpoint yazılımı kullanarak sunum haline getirecektir.
Her grup, ürettiği beş etik problemden kendilerince en iyi ve güzel olanını, belirtilen ders saatinde 15 dakika sunarak, olası çözümlerini sıralayıp ilk üçe koydukları çözümleri sınıfta birlikte müzakere edeceklerdir.
Etik problemlerin müzakeresi, Aralık ayının ilk haftasında (7 Aralık 2011. 11. Haftadan başlayarak) başlayacaktır.
Müzakere sonunda, sunumlar, digital olarak Dersin sorumlu öğretim üyesine veya asistanına teslim edilecektir.
Her gruptaki kişilerin her biri, grup çalışmasında ürettikleri beş adet etik problemden kendisinin en fazla katkı yaptığı problemi ve çözüm önerilerini bir rapor şeklinde, digital ortamda dersin sorumlu öğretim üyesine veya dersin asistanına, final haftası öncesi teslim edecektir.