Coach-ii chiar influenteaza viata oamenilor sau sunt martorii transformarii lor



Yüklə 19,06 Kb.
tarix14.01.2018
ölçüsü19,06 Kb.
#37815

Coach-ii chiar influenteaza



viata oamenilor?

Interviu cu Peter Szabo, MCC, ICF supervisor, Basel, Switzerland


Interviul cu Peter este fascinant; ai in fata ta un om obisnuit, trecut de 50 de ani, imbracat lejer, modern, tata a trei copii si cu o casnicie minunata in care Stephanie ii este atat sotie cat si partener de afaceri. Au o multime de lucruri in comun, insa se si completeaza reciproc foarte bine. Peter are un doctorat in Drept si este director al Brief Coach Trainings/ Solutionsurfers International din Elvetia. Este, de asemenea, Master Certified Coach (MCC) al ICF si din 2002 este si membru al ICF Credentialing Committee.

Din 1997 si pana astazi el a pregatit mai mult de 1000 de coach-i, tinand in paralel si cursuri de master in coaching in cateva universitati europene.

Ca si coach are atat clienti individuali cat si corporate axandu-se atat pe probleme de management cat si de viata (life coaching).

A publicat impreuna cu Insoo Kim Berg cartea 'Brief-Coaching for Lasting Solutions' aparuta la editura WW Norton, New York (2005):


George Agafitei: Prima intrebare se leaga de experienta dvs, de faptul ca sunteti Doctor in Drept, ati lucrat cu HR Manager si, apoi, ati trecut la coaching devenind MCC si tineti cursuri de Solution Focus in Elvetia. Sustineti atat programe locale cat si internationale si sunteti si supervizor pentru ICF. Intrebarea mea este: sunteti supervizor pentru ambele directii- Solution Focus si non Solution Focus?

Peter Szabo: Da, pentru ca ICF nu face nicio diferenta. Sunt supervizor pentru coaching, in general, indiferent de abordare.
G. A: Am omis ceva in acea lista?

P.S: Nu, nu mai exista nimic important. Poate doar, mi-am amintit acum, de primul pas in realizarea tuturor acestor lucruri care a fost de fapt o sedinta de coaching pe care am avut-o cu propriul meu coach. Eram intr-o pozitie de management in acel timp si ma simteam nefericit si nemultumit de rezultate, asa ca am apelat la un coach care m-a ajutat sa descopar ca merita mai mult sa muncesc in dezvoltarea abilitatilor mele si sa fac ceea ce stiu mai bine decat sa muncesc in obtinerea de rezultate in acel job din management. Asadar, asa a inceput trecerea, cu acea sesiune de coaching.
G.A: Cum ati descoperit Solution Focus?

P.S: A fost o pura coincidenta. Cautam un program de train the coach si am gasit unul in apropiere de Basel. Poza arata ok si, cum nici nu prea aveai prea multe optiuni la acea vreme fiindca nu existau decat doua scoli de coaching in Elvetia, m-am decis la aceasta... Asta se intampla prin 1989.
G.A.: Despre ce este vorba in Solution Focus Brief Coaching?

P.S.: Pai, partea de BRIEF este, probabil, mai degraba o alegere personala decat o metoda. Personal imi place sa lucrez cu procesele de schimbare care sunt "scurte si atractive", asa ca incerc intotdeauna sa ajut la realizarea unei schimbari care sa se vada imediat. Ma simt foarte fericit cu asta. In jobul din management avut anterior traiam un mix de sentimente. Am fost HR Manager ca si tine si am descoperit ca este foarte greu sa te confrunti cu suferinta colectiva si cu faptul ca, desi lucrezi intr-o organizatie mare si vorbesti zilnic despre schimbare si vii cu solutii in acest sens, nimic nu se schimba. Cu exceptia hartiilor, a hartiilor si iar a hartiilor si a conceptelor despre schimbare... Asadar, partea de brief a venit pentru ca imi place sa fiu de ajutor atunci cand pot si vedea diferenta pe care o fac.

Iar partea de Solution Focus a fost o mutare generala, cred, in dezvoltarea psihologiei. Cand Sigmund Freud a initiat-o acum mai bine de 100 de ani, ideea era sa gasesti cauzele in trecut astfel incat sa poti deveni de ajutor oamenilor in generarea unui viitor nou. In ultimii 100 de ani, insa, aceasta s-a schimbat treptat si cred ca acum reprezinta un trend general in psihologie sa privesti la ceea ce merge bine, la povestile de succes, la resursele existente si sa construiesti un nou viitor pornind de la ceea ce exista deja, adica pornind de la prezent si folosind si fortele trecutului dar fara a mai fi nevoit sa analizezi cauzele problemelor trecute.

Credem cu tarie ca viitorul poate fi usor generat fara sa mai fie nevoie sa il legi ca pe o continuare a unui trecut.
G.A.: Cand vorbiti despre viitor in Solution Focus, ce viziune aveti?

P.S.: Coaching-ul este bazat foarte mult pe competente de performanta, rezultat si realism. A putea practica coaching-ul inseamna rezultate si performanta si realism. Din experienta mea ca si coach, daca un client are visuri, are de asemenea si resurse extraordinare de a le implini, iar jobul meu ca si coach este sa cred in asta chiar daca nu pot vedea despre ce este vorba. Apoi il ajut pe acel om sa descopere primele semne mici, dar reale ale pasilor facuti in directia acelui vis.
G.A.: Care parte va place cel mai mult in acest "proces" de Solution Focus coaching?

P.S.: Partea personala care imi da satisfactie este atunci cand un client se intoarce si zice "este incredibil. M-am intors acasa si s-a intamplat!". Asta dupa ce am vorbit de un lucru care parea indepartat si in care acel client nu parea sa creada. Bineinteles, imi place partea asta, dar nu se intampla intotdeauna deoarece schimbarea este treptata.

Apoi cred ca mai imi place foarte mult conversatia de coaching cu un client. Imi place sa aud ce isi doreste sa obtina, unde crede ca a ramas blocat si imi place sa descopar impreuna cu el cum si ce poate schimba asta doar vorbind.


G.A.: Am observat ca in timpul sedintelor dvs de coaching clientul are libertatea sa se miste. Este ceva dincolo de o simpla explicatie. Imi imaginez ca este vorba despre faptul ca va lasati clientul sa devina expert in propria sa problema. Cum gestionati aceste tipuri de 'taceri' si "actiuni"?

P.S: Ai reusit sa filtrezi partea importanta foarte precis. Este vorba despre a crede ca acel client este cu adevarat expert si desi suna simplu, nu este deloc asa nici pe departe. In conversatii bune se intampla pur si simplu. Cand am conversatia de coaching cu clientul, nu este vorba despre a-mi pune eu palaria de profesionist si a incepe sa cred ca acum trebuie sa incep sa gandesc ca acel client este un expert. Este vorba mai mult de un dar, un cadou, o multumire care imi vine brusc din moment ce incepem sa vorbim si realizez ca stau langa un om cu o putere speciala prin care el poate face diferenta in lume, un om cu un talent deosebit de a convinge alti oameni. Asadar, nu mai este asa greu sa crezi ca el este expertul, ci devine ceva evident de observat.
G.A: Deci, daca imi permiteti, este vorba despre a lua lucrurile asa cum sunt, fara sa le evaluezi, sa porcesezi informatii, sa analizezi. Nu este vorba despre cat de bun este un coach sa analizeze sau sa evalueze situatia, ci mai mult despre ce sau cum este el cu clientul. Corect?

P.S.: Absolut. Uite, acel poster pe care scrie "Coach-ul ca si observator" poate fi o buna explicatie pentru lasarea spatiului deschis pentru client.

Am un coleg care numeste coaching-ul "modalitate de a fi martor la progresele clientului". Asta este o perspectiva foarte diferita. Eu nu imi imaginez coach-ul ca pe o persoana care trebuie sa faca lucruri, sa puna intrebari destepte, sa inteleaga situatii complexe, ci ca pe cineva care doar se afla acolo ca martor al dezvoltarii.


G: M-am inscris la programul dvs international de Solution Focus coaching. Am vazut ca sunt oameni din diferite tari. Ce imi puteti spune despre acest program?

P.S: De fapt, exista doar doua programe de Coaching training in Solution Focus acreditate de ICF: acesta si cel al Universitatii din Sidney, Australia. Exista de 7 ani si o comunitate a practicantilor de Solution Focus care se reunesc la conferinte; sunt oameni din training si coaching din Australia, Japonia, Singapore si din toata Europa, interesati de aceasta modalitate specifica de a preda coaching-ul. Si daca ma intrebi de specificul programului, cum a fost realizat, as putea spune ca exista o decizie strategica pe care am luat-o acum 11 ani si anume sa realizez cel mai scurt program de training de pe piata, in concordanta cu notiunea de coaching brief, dar care sa indeplineasca toate cerintele unui training serios, profesional. Si acum exista: cel mai scurt training profesionist, care s-a dovedit a fi si un bun concept.
G.A: Da, deoarece il urmez si eu, pot confirma ca este un program scurt dar foarte puternic, atinge foarte multe dimensiuni ale vietii personale si profesionale si cu toate astea face ceea ce promite... Acum, ce va doriti in viitor in ceea ce priveste Solution Focus?

P.S.: Este un vis impartasit. Cand Insoo Kim Berg mi-a cerut sa scriu o carte despre Solution Focus coaching care urma sa fie prima carte despre coaching (deoarece toate celalte carti despre Solution Focus se refereau la terapie, abuz de droguri), si am inceput sa vorbim despre acest proiect, cel mai indraznet vis pe care l-am impartasit amandoi a fost acela de a scrie o carte care sa sa nu se adreseze doar coach-ilor profesionisti, ci sa gasim o cale simpla sa descriem ceea ce facem noi ca si coach-i, sa prezentam cateva instrumente simple, usor de invatat si de aplicat, sperand ca intr-o zi nu foarte departata, oricine va fi capabil sa le foloseasca. Acesta este cel mai mare vis: ca aceste instrumente sa devina atat de simple si de naturale incat oricine sa le poata folosi.
G.A: Ce impact credeti ca va avea visul dvs pentru comunitatea de business?

P.S: Hmm, mi-ar placea sa dau un raspuns foarte personal la aceasta intrebare. Cand aveam 16 ani, ca sa castig niste bani, in timpul scolii, m-am angajat la ABB si am petrecut ceva timp prin birouri, vanzand adulti care isi faceau treaba si am plecat acasa socat de atitudinea lor: 'asta este ceea ce trebuie sa facem, si trebuie sa facem in acest mod care, desi nu este perfect si nu duce la rezultate ideale, asa trebuie sa fie". Atunci m-am gandit ca daca as putea face cu adevarat o diferenta in aceasta lume mi-ar placea sa o fac in zona job-ului pentru ca oamenii sa inceapa sa faca orice munca care le place intr-un mod in care ei stiu ca este bine astfel incat sa se schimbe in totalitate nu numai calitatea rezultatelor, cat si ideea de a face business, de a munci.

Asa ma simt eu, lucrand independent: face ceea ce iubesc si, nu e de mirare, cred ca sunt si destul de bun! Asadar, sper ca din ce in ce mai multi oameni se vor bucura de acest privilegiu.


G.A: Lucrati atat cu angajati, cat si cu manageri si antreprenori.

P.S: Asta s-a schimbat in timp. Ai putea observa cateva fire de par alb, si cu cat am mai multe astfel de fire, cu atat este mai mare taxa pe care o percep si rangul oamenilor cu care lucrez. :-))

Asadar, in ultimii ani clientii mei sunt mai mult din pozitii de senior management si mi se pare satisfacator sa lucrezi cu oameni care, la randul lor, lucreaza cu alti oameni. Eu ma simt confortabil facand asta acum, ei se simt la fel datorita parului meu alb...
G.A: Acest interviu se va adresa in principal audientei din Romania. Vreti sa le transmiteti cateva lucruri?

P.S: Imi amintesc ca in copilarie, la scoala, una dintre primele prezentari scrise pe care a trebuit sa le fac a pornit de la un articol din ziar pe care l-am gasit despre Delta Dunarii. Nu stiu foarte multe despre Romania, insa inca am acea poza a Dunarii cu o natura absolut unica, remarcabila, tacuta, cu apa curgand, cu copaci si barci de pescari. Mi s-a parut un loc unde te poti conecta cu natura adevarat si, de ce nu, cu tine insuti.


G.A: Foarte frumoase cuvinte, multumesc…. Privind in jur, zilele acestea vedem numeroase turbulente. Ce se intampla, din punctul dvs de vedere?

P.S: Este o intrebare care inca nu si-a gasit raspuns: este o criza obisnuita care vine si trece sau se vor produce schimbari majore in ceea ce priveste piata si structurile financiare?

In ambele situatii, din perspectiva de coaching, poate fi o perioada plina de satisfactii. In primul caz, rasplata vine din suportul oamenilor in a-i face fata.

Daca vorbim de cel de-al doilea caz, provocarea va fi sa invatam impreuna cu clientii cum sa ne transformam pentru a ne adapta la ceva total nou.


G.A: Ce se intampla cu oamenii in aceste vremuri?

P.A: situatia devine interesanta atunci cand vorbim despre o mare schimbare majora in ceea ce priveste piata si structurile financiare. Am o fantezie favorita despre lume in cazul in care va fi vorba despre posibilitatea ca aceasta schimbare sa se intample. Fiind un optimist, naiv chiar, zambesc in sinea mea cand ma gandesc la fascinatia schimbarii de a fi – indiferent de ce “noutate” vom vorbi – de a fi dincolo de ce ne putem imagina in aceste clipe.



George Agafitei - Dupa o experienta de 12 ani in companii mari din Romania (BRD, ProTV, Andersen si Ernst & Young), si-a inceput activitatea de freelancer in vara lui 2006 cu visul de a face ceva semnificativ in zona de dezvoltare a oamenilor si afacerilor. Treptat - treptat si-a pus visul in aplicare, iar intalnirea cu Peter Szabo a insemnat inclinarea balantei exact in aceasta directie: coaching. George conduce actualmente programe in-house de coaching individual si de echipa.




Yüklə 19,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin