Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” Brăila
Proiectul EUROSCOLA 2016: „Criza refugiaților într-o Europă a valorilor” INTERVIU
1. Cât de importantă este pentru dumneavoastră originea rusă şi cum consideraţi că v-a influenţat acest fapt viaţa? Cum a fost să trăiţi prins între două culturi diferite, între două limbi diferite?
DEȘI STRĂBUNII NOȘTRI AU PĂRĂSIT RUSIA ACUM CIRCA 350 DE ANI, ÎN VENELE NOASTRE SE SIMTE ȘI ACUM SÂNGELE LOR. ÎMI IUBESC DIN TOT SUFLETUL ȚARA ÎN CARE M-AM NĂSCUT ȘI AM CRESCUT, IUBESC LIMBA ROMÂNĂ, ÎNSĂ SENTIMENTUL PE CARE ÎL AM ATUNCI CÂND VORBESC SAU AUD VORBINDU-SE LIMBA STRĂBUNILOR MEI ESTE CEVA CE SE GĂSEȘTE ÎN ADÂNCUL SUFLETULUI MEU.
2. Aţi conştientizat în primii ani de viaţă sau mai târziu că sunteţi „diferit” de cei din jur prin origine, că faceţi parte dintr-o comunitate aparte?
DE CÂND AM ÎNCEPUT SĂ CONȘTIENTIZEZ CĂ TRĂIESC PE ACEST PĂMÂNT, AM SIMȚIT ȘI AM OBSERVAT CĂ UNEORI SUNT DIFERITĂ DE COPIII MAJORITARI, DEȘI AVEAM ȘI MULTE PUNCTE COMUNE. AM FOST NĂSCUTĂ, CRESCUTĂ ȘI EDUCATĂ ÎN SPIRITUL STAROVER.
3. În ce zonă a Brăilei aţi copilărit? Cum era oraşul în timpul copilăriei dumneavoastră? Care erau străzile preponderent locuite de comunitatea etnică de care aparțineți?
AM COPILĂRIT ÎN CARTIERUL PISC (ÎN LIMBA RUSĂ ”HUTOR”), CARTIER CARE ÎN VECHIME A FOST UN SAT CONSTITUIT DE RUȘII-LIPOVENI, CU BISERICI DE RIT VECHI, CU O POPULAȚIE MAJORITARĂ DE RUȘI-LIPOVENI, CU CASE ACOPERITE CU STUF ȘI VOPSITE ÎN ALB ȘI ALBASTRU, SPECIFICE LOR, CU OAMENI CARE VORBEAU NESTINGHERIT LIMBA LOR MATERNĂ ȘI ÎȘI MANIFESTAU LIBER CREDINȚA PENTRU CARE AU PĂRĂSIT ȚARA MAMĂ. STRĂZILE CARTIERULUI PISC ERAU CUPRINSE ÎNTRE STRADA TÂRGOVIȘTEI, STRADA PICTOR HIER ȘI STRADA EROILOR.
4. Aveaţi vecini lipoveni? Vă jucaţi deopotrivă cu copii lipoveni şi români sau aveaţi restricţie de la părinţi să nu vă jucaţi cu oricine?
ÎN CARTIERUL ÎN CARE AM LOCUIT ERAU FOARTE PUȚINE FAMILII DE ROMÂNI, ÎNSĂ ORI DE CÂTE ORI NI SE ALĂTURAU COPIII MAJORITARILOR RELAȚIA CU ACEȘTIA ERA UNA CUPRINSĂ ÎNTRE LIMITELE NORMALULUI ȘI NICIODATĂ NU S-A PUS PROBLEMA CĂ ÎI EXCLUDEM DIN CERCURILE NOASTRE.
5. Când locuiaţi la Brăila, primeaţi doar musafiri lipoveni sau şi musafiri români, evrei, turci etc.? Cum erau trataţi musafirii?
Dostları ilə paylaş: |