Comisia Europeană - Comunicat de presă
Comisia Europeană consultă opinia publică cu privire la măsurile care ar trebui adoptate pentru eliminarea obstacolelor cu care se confruntă persoanele cu handicap
Bruxelles, 13 decembrie 2011 – Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică cu privire la viitoarele sale proiecte de eliminare a obstacolelor cu care se confruntă cetățenii europeni cu handicap. Această consultare va permite Comisiei să își pregătească propunerile pentru un Act european privind accesibilitatea, prevăzut pentru toamna anului 2012. Inițiativa vizează garantarea accesului persoanelor cu handicap, în condiții egale cu celelalte persoane, la mediul fizic, la transporturi și la serviciile de informare și comunicare. De această inițiativă vor beneficia și persoanele cu mobilitate redusă, cum ar fi persoanele în vârstă. Consultarea, care este ea însăși complet accesibilă, este menită să înregistreze punctele de vedere ale întreprinderilor, persoanelor cu handicap și ale publicului larg și va rămâne deschisă până la 29 februarie 2012.
„Accesibilitatea reprezintă eliminarea obstacolelor cu care se confruntă persoanele cu handicap în ceea ce privește accesul în clădiri, la transporturi și la mediul online. De îmbunătățirea accesului beneficiază și persoanele în vârstă, părinții cu copii mici și multe alte categorii de persoane”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „O mai mare accesibilitate a bunurilor și serviciilor înseamnă și crearea de noi oportunități de piață și poate fi un stimulent pentru inovare și creștere. Iată de ce această consultare vizează atât întreprinderile, cât și persoanele cu handicap, persoanele mai în vârstă și publicul în general”.
Comisia a adoptat anul trecut o strategie globală menită să creeze, până în 2020, o Europă fără obstacole pentru persoanele cu handicap (IP/10/1505). Planul prezintă modul în care UE și guvernele naționale pot oferi persoanelor cu handicap mijloacele prin care acestea să poată beneficia de drepturile de care dispun.
Una dintre principalele acțiuni prevăzute a fost o inițiativă privind accesibilitatea. Obiectivul este recurgerea la norme în materie de standardizare sau de achiziții publice pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu handicap la toată gama de bunuri și servicii, promovând în același timp o piață UE a dispozitivelor de asistare. Se preconizează o creștere considerabilă a acestei piețe în anii următori, pe baza experienței din Statele Unite.
Un studiu realizat de Institutul Național Regal pentru Nevăzători din Marea Britanie a arătat că o investiție de 35 000 £ a unui lanț de supermarketuri pentru asigurarea accesibilității site-ului său internet a generat venituri suplimentare de peste 13 milioane £ pe an. Un studiu realizat în Germania a arătat că un grad mai ridicat de accesibilitate a infrastructurilor ar spori numărul călătoriilor efectuate de persoanele cu handicap, ceea ce ar duce la o creștere cuprinsă între 620 de milioane € și 1,9 miliarde € a cifrei de afaceri a industriei turismului din această țară.
Context
În Uniunea Europeană, una din șase persoane, adică aproximativ 80 de milioane de persoane, are un handicap al cărui grad variază între ușor și grav. Peste o treime dintre persoanele de peste 75 de ani suferă de un handicap care le impune limitări într-o anumită măsură. Se preconizează că numărul acestora va crește odată cu îmbătrânirea progresivă a populației UE. Majoritatea acestor persoane sunt împiedicate, mult prea frecvent, să participe pe deplin în cadrul societății și al economiei din cauza unor obstacole fizice sau de altă natură, precum și din cauza discriminării.
Conform Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene „Uniunea recunoaște și respectă dreptul persoanelor cu handicap de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială și profesională, precum și participarea la viața comunității”. În plus, UE și toate cele 27 de state membre ale acesteia s-au angajat deja să creeze o Europă fără obstacole prin semnarea Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (UNCRPD).
„Accesibilitate” înseamnă accesul persoanelor cu handicap, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, la transporturi, la sistemele și tehnologiile informației și comunicațiilor, precum și la alte facilități și servicii.
În perioada 1-2 decembrie 2011, Comisia a organizat o conferință importantă în contextul Zilei europene a persoanelor cu handicap, care a abordat, printre altele, criza economică din perspectiva drepturilor persoanelor cu handicap. În cadrul acestei conferințe, vicepreședintele Reding a anunțat că orașul austriac Salzburg a câștigat ediția 2012 a concursului Access City award, premiul UE pentru orașe accesibile (IP/11/1492).
La 6 decembrie 2011, lideri ai instituțiilor UE au participat pentru prima dată, în cadrul Forumului european al persoanelor cu handicap, la o reuniune la nivel înalt pentru a discuta problemele cu care se confruntă cetățenii europeni cu handicap (IP/11/1507).
Pentru informații suplimentare
Sala de presă a Direcției Generale Justiție:
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm
Consultare publică privind accesibilitatea:
http://ec.europa.eu/justice/newsroom/discrimination/opinion/111207_en.htm
Pagina principală a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție:
http://ec.europa.eu/reding
Persoane de contact:
Matthew Newman (+32 2 296 24 06)
Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)
|
IP/11/1533
Dostları ilə paylaş: |