B I S T R I Ţ A
COMPARTIMENT PREGĂTIRE DOCUMENTE
PROCES-VERBAL
Încheiat azi, 26 martie 2009, în şedinţa ordinară
a Consiliul Local al municipiului Bistriţa
La şedinţă participă domnii consilieri locali, domnul primar Ovidiu Teodor Creţu, doamna secretar Floare Gaftone, domnul viceprimar Avram George, domnul viceprimar Găurean Florin Nicolae, doamna Pungovschi Bucur Cecilia – director executiv Direcţia Administraţie Publică, doamna Alexandra Rotaru – reprezentantul Instituţiei Prefectului judeţul Bistriţa – Năsăud, doamna Albu Maria – director executiv Direcţia Economică, doamna Coceşiu Liliana – director executiv – Direcţia Integrare Europeană, Strategii, Protecţia Mediului, doamna Pop Monica – arhitect şef al municipiului, domnul Răzoare Luca – director executiv Direcţia administrare pieţe, târguri şi oboare, domnul Ruşti Mihai - purtător de cuvânt - Cabinetul Primarului municipiului Bistriţa, domnul Anca Emil – Şef Ocolul Silvic Bistriţa, domnul Marina Vasile – director executiv Direcţia Patrimoniu, domnul Cismaş Adrian – director executiv Direcţia Finanţe Publice Municipale, domnul Creţiu Ioan – director executiv Direcţia de Servicii Publice, domnul Dragoş Iacob – director executiv la Direcţia Municipală de Servicii Sociale, domnul Cosma Dorel – director executiv Centrul Municipal de Cultură „George Coşbuc” Bistriţa, doamna Fechete Valentina – şef Serviciu tehnic-investiţii, lucrări publice, învăţământ preuniversitar, domnul Dănilă Bogdan, inspector de specialitate - Direcţia informatică, relaţii publice – redacţia ziarului Primăria Bistriţa, doamna Bretfelean Nicoleta – consilier Serviciul investiţii, domnul Moţoc Gheorghe – inginer Ocolul Silvic Bistriţa, domnul Morariu Teofil – Serviciul Investiţii, domnişoara Şomodean Mihaela Adriana – consilier juridic Compartiment pregătire documente, domnişoara Cionca Tanţa Terezia – consilier Compartiment pregătire documente, doamna Răzoare Annamaria – inspector Compartiment pregătire documente, doamna Morariu Dorina-Maria – inspector Compartiment pregătire documente, domnul Uţă Ioan Radu – delegat sătesc al localităţii componente Sărata, domnul Sas Alexandru - delegat sătesc al localităţii componente Ghinda, domnul Gavrilaş Gavrilă - delegat sătesc al localităţii componente Sigmir, domnul Pop Maftei - delegat sătesc al localităţii componente Slătiniţa şi reprezentanţi ai mass-media locală.
Şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Bistriţa a fost convocată prin Dispoziţia Primarului municipiului Bistriţa, nr. 382 din 17.03.2009, care a fost publicată în presa locală, respectiv în cotidianul „Răsunetul de Bistriţa-Năsăud” din data de 20.03.2009.
Domnul preşedinte de şedinţă Illyes Istvan face prezenţa consilierilor şi constată că sunt prezenţi 19 din cei 21 de consilieri locali în funcţie, lipseşte domnul consilier Curteanu Eugen Dicones şi domnul consilier Ferenţ Ovidiu Victor. Şedinţa noastră ordinară este statutară, fiind şedinţă ordinară dau cuvântul întrebărilor, interpelărilor adresate executivului. Vă rog să vă înscrieţi!
Domnul consilier Moisil Filip: aş vrea să vă citesc doar ceva foarte scurt.
„Domnule primar, vrem siguranţă pe şoselele oraşului Bistriţa. Eu am fost accidentat de oglinda unei maşini care mergea cu viteză foarte mare. M-a lovit în piept. Trebuie să puneţi piedici la trecerile de pietoni ca să nu mai sufere altcineva. Ar fi bine dacă aţi pune poliţişti şi după ora 12.00”.
Deci aceasta este una dintre scrisorile unui băieţel care a fost lovit joia trecută pe trecerea de pietoni în faţă la Şcoala Generală nr.3.
Vreau să vă mai citesc încă una foarte scurtă, sunt mai multe, dar asta o să ajungă la fiecare.
„Către prieteni,
Domnule primar, vrem siguranţă pe şoselele Bistriţei. Cu respect vă informez domnule Ovidiu Creţu, că un coleg de-al meu a fost ras de oglinda unei maşini pe trecerea de pietoni. Dacă nu veţi acţiona conform legii, vă voi demonstra că acest lucru poate să ucidă nu doar copii, ci şi adulţi. Încă câţiva centimetri şi ar fi ajuns pe capotă. Vă sugerez să puneţi nişte oprelişti pe asfalt în faţa şcolii noastre şi să prelungiţi programul poliţiştilor după ora 12.00 fiindcă doar aşa puteţi să veniţi de hac şoferilor vitezomani. Eu v-am informat despre acest mare pericol, sper să alegeţi varianta cea mai bună. Mă numesc Darius şi l-am însoţit pe tatăl meu pentru a vă vota. Vă doresc sănătate şi spor în fapte bune pentru oraşul nostru! Cu mulţumire, Darius”.
Deci, domnule primar, sunt nişte scrisorici din partea unor copii din clasa a doua care, singuri, au fost solidari cu acest băieţel. Culmea că acest băieţel care a fost lovit e băiatul meu. Deci e băiatul meu şi a fost lovit pe trecerea de pietoni. Deci gândiţi-vă cum m-am simţit eu când am aflat de acest lucru. Deci de asta, domnule primar, vă solicit, nu numai în faţă la generală nr.3, ci în toate zonele unde există şcoli, luaţi măsuri conform legii, deci fără să fac exagerări, deci conform legii, în aşa fel încât copii care merg şi vin de la şcoală să fie în siguranţă când trec şoselele. Vă mulţumesc!
Domnişoara consilier Moruţan Mirela Iustina: domnule primar, din scurta experienţă şi scurta perioadă de când sunt consilier local, este prima mea interpelare şi, din păcate, vreau să vă sesizez un aspect nu tocmai plăcut: sunt în mai multe comisii în calitatea mea de consilier local şi am o surpriză neplăcută, faptul că nu răspund toţi angajaţii aşa cum ar trebui la responsabilităţile care le au în aceste comisii. Astăzi m-am prezentat la comisia de redactare a ziarului primăriei şi am avut surprinderea că am fost singura prezentă, singura prezentă, împreună cu doamna de la IT. Este a treia oară când mă prezint la această comisie şi nu se prezintă dintre cei din componenţa comisiei, în proporţie de 80%, componenţa comisiei sunt angajaţii primăriei. În acest sens e şi ca revoltă a tinereţii, dar vroiam să vă sesizez acest aspect, Comisia de redactare a ziarului primăriei. Mulţumesc!
Domnul consilier Rus Constantin: în urma câtorva
sesizări din cartierul Unirea, se ştie că în acea zonă, din nefericire, nu există trotuare pe toată lungimea drumului naţional ce străbate cartierul Unirea, ceea ce este rău sau poate deveni foarte rău, este faptul că, la şcoală, elevii se deplasau către partea de sus a cartierului, pe domeniul public din stânga drumului mergând către Vatra Dornei. În faţă la Şcoala Lacrima şi a unui cetăţean ce locuieşte acolo, în zonă, s-a făcut gard, împrejmuindu-se tot domeniul public, până la şanţ, astfel încât elevii sunt obligaţi să iasă din şcoală şi să circule pe partea carosabilă.
Am rugămintea, domnule primar, să trimiteţi acolo pe cei responsabili şi să refacă porţiunea prin care se pot deplasa elevii mai în siguranţă, măcar în apropierea şcolii.
A doua problemă, tot din cartierul Unirea: îmi spunea domnul director Creţiu, la intrare, că a discutat astăzi şi se va rezolva problema iluminatului public, chiar şi pe drumul naţional, dar şi pe străzile laterale lipsesc foarte multe becuri. În momentul când intri în cartierul Unirea, un cartier rezidenţial, de altfel, şi foarte frumos, intri ca-ntr-un tunel. Se trece din city în zona metropolitană.
O problemă pe care am mai ridicat-o este problema lucrărilor pe care le efectuează HIDROCONSTRUCŢIA pe Programul ISPA. Acum lucrează pe lângă Drumul Naţional şi lucrează, spre exemplu, în această perioadă în Unirea. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cartierul Viişoara. Rămâne un dezastru după dumnealor, cum bine ştim şi pe drumul Slătiniţei. Vă rugăm, dacă este posibil, să se discute cu cei de la HIDROCONSTRUCŢIA care au subcontractat lucrări la o mulţime de firme, măcar să readucă la forma iniţială atât cât se poate pentru ca cetăţenii măcar să poată intra în curţi, să depună piatra la loc la intrarea în curţi de pe podeţele de intrare din drumul naţional. Vă mulţumesc!
Domnul consilier Molnar Laurenţiu Dănuţ: la şedinţa trecută am formulat o interpelare referitoare la pătrunderea autoturismelor în zona pietonală. Răspunsul care l-am primit, în sensul că am stabilit împreună cu directorul adjunct al Poliţiei Comunitare ca agenţii să dovedească mai multă fermitate în vederea respectării HCL 119/2006 privind stabilirea unor măsuri pentru reglementarea accesului auto şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi artistice în centrul istoric al municipiului Bistriţa – zona pietonală Liviu Rebreanu, mă mulţumeşte şi aştept de acum, în fiecare lună, să ni se prezinte o informare cu privire la numărul de sancţiuni aplicate pentru a vedea ce se înţelege în practică prin „mai multă fermitate în vederea respectării hotărârii de consiliu local”. Vă mulţumesc!
Doamna consilier Tabără Camelia:
avem cu toţii pe masă o adresă către noi, văd că este înregistrată astăzi, e din partea arhitectului Mihaela Someşan, o demisie din Comisia tehnică de amenajare a teritoriului, demisia propriu – zisă este extrem de laconică, dar deschide o paranteză pe care nu o înţelegem, dar am vrea să o înţelegem, am vrea un punct de vedere al coordonatorului acestei comisii, ce s-a întâmplat şi de ce s-a ajuns la această situaţie? Mulţumesc!
Domnul consilier Tuţă Gheorghe:
intervenţia mea se referă la câteva aspecte pe care doresc să le aduc la cunoştinţa domnului primar.
În primul rând, am mai făcut o interpelare legată de situaţia intersecţiei Sărata cu Drumul Naţional 17. În această perioadă se lucrează în acea zonă şi am dori, domnule primar, să analizaţi acolo, cu constructorii, ca să ştim ce se va întâmpla acolo, fiindcă senzaţia este că nu este prevăzut nimic în acel proiect vis-a-vis de un acces mai uşor în direcţia aceea şi dacă este nevoie să se intervină. Ştiţi şi dumneavoastră că acolo au avut loc accidente şi mai ales locuitorii din Sărata, vă spun, de fiecare dată au ridicat această problemă deosebită.
Al doilea lucru pe care doream să-l solicit domnului primar se referă la situaţia, şi vă solicit o situaţie privind unităţile de învăţământ care sunt cu statut incert din punct de vedere al proprietăţii, respectiv care sunt solicitate la retrocedare, deoarece sentimentul nostru şi nu numai al nostru este că a te scuza de fiecare dată, şi noi ca autoritate, a ne scuza, ştiind că e situaţia neclară din punct de vedere juridic şi de aceea nu pot face intervenţii, cred că devine încet, încet sau uşor, uşor, penibil, fiindcă au trecut atât de mulţi ani de la apariţia acestei legi şi eu ştiu şi situaţii în care, de fapt, hiba este aici, la nivelul autorităţii, la nivelul primăriei. Şi eu cred că aici trebuie urgentate şi luate măsuri de clarificare urgentă a situaţiilor acestor imobile fiindcă vă pot da un exemplu, cu Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, în aceeaşi situaţie era şi la fel se spunea de fiecare dată, că nu e clară situaţia juridică şi dacă s-au unit forţele autorităţilor datorită faptului că a fost prins într-un program de investiţii ca şi campus, într-un termen foarte scurt s-a lămurit această problemă juridică în sensul că s-a dat proprietarului şi atunci municipalitatea a intrat într-o relaţie legală, astfel încât i-a clarificat statutul. Şi aici, vă spuneam, sunt multe situaţii, inclusiv cea în care s-a petrecut incidentul de ieri.
O a treia chestiune, aş dori domnule primar, se referă la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi chiar dacă este şi colega noastră, directorul acestui colegiu, prezentă în sală, eu fac un apel la dumneavoastră să clarificaţi situaţia acestei unităţi de învăţământ în raport cu cine face investiţiile acolo. Am aprobat în şedinţa anterioară bani pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, pentru a depune pe programul operaţional regional o cerere de finanţare, dar nu ni s-a adus şi nu ni s-a anexat nici o renunţare din partea ministerului, că nu mai realizează aceste investiţii. În scris nu a existat nici un document, mai mult de atât, noi, printr-o hotărâre de consiliu am transferat, mă rog, a ieşit din termen, doamna director îmi spune că a ieşit din termen, n-am transferat înseamnă, dar trebuie să clarificăm dacă ministerul mai finanţează sau nu, fiindcă atunci ştim ce avem de făcut noi, ca municipalitate. Vă mulţumesc!
Domnul consilier Seserman Sorin Alin: domnule preşedinte, domnule primar, aş dori ca, până la şedinţa de buget, să ne prezentaţi o situaţie cu ceea ce se întâmplă la grădiniţa de pe strada Şieului fiindcă urmează să alocăm fonduri şi aş dori să ştim care este situaţia în momentul de faţă fiindcă doamna secretar mi-a comunicat că eu fac parte dintr-o comisie de verificare a ceea ce s-a întâmplat acolo, dar până în momentul de faţă eu nu am fost convocat niciodată.
Şi am o întrebare: aş dori să vă întreb care este stadiul realizării proiectului „realizare terenuri de sport la Liceul cu program sportiv”?
Domnul consilier Rusu Andrei:
am aprobat în februarie, în şedinţa ordinară de consiliu, modificarea juridică a Direcţiei de Administrare a Domeniului Public, transformarea dintr-o direcţie din cadrul aparatului primarului într-o direcţie cu personalitate juridică. Nu zic că nu a fost un lucru bun, dar trebuie să-l controlăm ca să nu se întâmple lucruri de care să ne pară rău că am luat această decizie. Domnul director Creţiu s-a grăbit să-şi intre în atribuţii, să semneze contracte în numele Direcţiei de Administrare a Domeniului Public. Semnează un contract în luna martie, de 24397 RON, pentru mutarea a doi stâlpi aflaţi pe domeniul public, pe trotuar, în zona sensului giratoriu. Oricum am lua-o, mi se pare super-exagerată suma pentru mutarea cu doi sau trei metri a doi stâlpi din reţeaua de curent, probabil pentru nişte lucrări de lărgire a carosabilului în zona sens giratoriu.
Aş ruga, domnule primar, o dată cu descentralizarea deciziei către DADP, să aveţi şi drepturile de control asupra cheltuielii banilor fiindcă, sigur, se pot semna contracte şi angaja cheltuieli în condiţiile în care bugetul nu l-am discutat şi nu l-am aprobat pentru anul 2009. Contractul este semnat cu SC ELECTROURSA SERV SRL şi nu e semnat de altă autoritate din cadrul primăriei. Deci, să instituiţi acel set de măsuri de control asupra modului în care se cheltuie banii publici fiindcă DADP, chiar descentralizată şi externalizată, va cheltui banii bugetului local, transferaţi din bugetul local către această entitate nou creată de noi şi aprobată. Ori, nu ne este indiferent cum se vor cheltui aceşti bani începând cu luna martie, fiindcă acesta este un prim semnal.
O a doua problemă: la punctul de Diverse, în materialele prezentate ni se prezintă execuţia hotărârilor aprobate în semestrul doi, anul trecut, de către consiliul local.
Hotărârea de Consiliu Local, nr.139/21.08.2008, aflu după interpelarea din Comisia economică de luni că a fost pusă în aplicare abia spre sfârşitul lunii februarie 2009. Motivaţia nu stă în picioare, cea pe care o expune domnul Doboş vis-a-vis de casarea şi valorificarea unor mijloace fixe din domeniul fostului PRODITERM, pe urmă patrimoniul Direcţiei de Termoficare. Aş vrea să instituiţi un mod de control şi verificare a punerii în aplicare a hotărârilor de consiliu local, ce spunea şi domnul consilier Molnar. Există compartimentul de audit în cadrul primăriei, există compartimentul juridic în cadrul primăriei pentru direcţiile cu personalitate juridică şi cred că ar trebui să monitorizaţi cu mai multă atenţie punerea în practică, în aplicare, în execuţie a hotărârilor de consiliu local.
Aceeaşi întârziere, care o consider nejustificată, se referă şi la Hotărârea de Consiliu Local nr.146/21.08.2008, care toţi am îmbrăţişat-o cu căldură: centrală pe biomasă la Grupul Şcolar „Grigore Moisil”, în parteneriat cu sau la solicitarea MIS Grup Anieş. Iată, suntem în martie, a trecut iarna şi încă nu s-a mişcat nici o lopată.
Şi ar mai fi şi schimburile de apartamente din care s-a făcut atâta caz, între primărie şi Zahn Marcel şi în Piaţa Centrală încă un apartament aici, nu-l mai reţin numele posesorului. Nu s-a efectuat nici în ziua de astăzi, deşi există hotărâre de consiliu local în acest sens. Adică, dacă tot ne adunăm, tot încercăm să găsim soluţiile cele mai viabile prin hotărârile pe care le luăm, dacă nu le dăm o finalitate prin punerea lor în practică, degeaba mai vorbim. Monitorizarea aplicării hotărârilor de consiliu local, cred că trebuie să fie o îndatorire expresă a compartimentului pe care dumneavoastră decideţi, din cadrul aparatului propriu. Vă mulţumesc!
Domnul consilier Tuţă Gheorghe: înţeleg că nu e 13 astăzi şi totuşi se mai întâmplă defecţiuni. Am intervenit pe procedură fiindcă domnul Rusu a #1475400
amintit numele unei hotărâri de consiliu şi vreau să reafirm aici, în numele grupului de consilieri ai Partidului Democrat Liberal, că acea hotărâre este nelegală, cu înfiinţarea direcţiei cu personalitate juridică a Direcţiei de Administrare a Domeniului Public, ea nu întruneşte condiţiile de cvorum, este o problemă de patrimoniu şi vreau să semnalez doamnei secretar acest aspect fiindcă ceea ce relevă domnul Rusu aici, că se iau decizii, se semnează contracte, eu cred că cine îşi asumă această răspundere trebuie să ştie că această decizie, această hotărâre, nu întruneşte condiţiile de legalitate. Sigur, asta rămâne s-o demonstrăm în perioada următoare.
Doamna secretar Floare Gaftone: vreau să fac precizarea că hotărârea care priveşte Direcţia de Servicii Publice nu are încă personalitate juridică. Deci, consiliul local nu s-a pronunţat cu privire la transformarea din fără personalitate juridică în direcţie cu personalitate juridică. În conţinutul hotărârii pe care dumneavoastră aţi aprobat-o scrie foarte clar, se va aproba cel mai devreme o dată cu bugetul local. Deci hotărârea s-a aprobat cu respectarea legii însă, în prezent, noua direcţie nu are personalitate juridică, aşa că nu putea încheia un contract valabil în numele direcţiei. Cred că este vorba de un alt contract.
Domnul preşedinte de şedinţă Illyés Istvan: mulţumesc! Alte intervenţii? Dacă nu mai sunt, vă rog, delegaţii săteşti, dacă doriţi să vă înscrieţi, să vă expuneţi of-urile.
Domnul Pop Maftei, delegat sătesc al localităţii componente Slătiniţa: #1644800
la început, vreau să mulţumesc că s-a întâmplat minunea şi s-a reparat drumul de la Slătiniţa, deşi din octombrie am mai insistat şi eu în şedinţele de consiliu, dar s-a dezgheţat, betonierele lucră şi, vorba domnului primar, încep să meargă lucrurile. S-a reparat totuşi, mai trebuie ceva, puţin, spre Slătiniţa, după domnul Bindea încolo, bine că nu v-aţi oprit acolo, că era mai rău, că toate lucrările se opresc acolo, mă rog, acum să nu se supere domnii liberali.
Deci, o rugăminte aş avea, domnule primar, o rugăminte foarte dragă mie aşa, să o adresez, am adresat-o şi domnului Moldovan, acum o adresez dumneavoastră şi rog pe toţi consilierii, la proiecţia bugetului pe 2009 să depunem toate eforturile pentru continuarea lucrărilor de asfaltare a acestui drum, pentru că nu vreau să se mai repete ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Numai cei ce au circulat pe acest drum ştiu. Şi vă rog foarte mult să continuaţi ceea ce aţi început. Mie mi s-a promis că, în timpul mandatului meu, dacă se asfaltează, dar asta a fost în timpul celuilalt mandat, mi se va face o statuie. Poate ne fac la amândoi, mai ştiţi? Dacă cumva reuşim şi domnii consilieri va aproba proiectul de hotărâre şi sper ca acel proiect să parvină în timpul bugetului, când se va vota bugetul pe 2009.
Mai sunt ceva puncte în ceea ce priveşte păşunatul, dar acolo voi interveni în momentul când se va discuta proiectul respectiv. Vă mulţumesc!
Domnul preşedinte de şedinţă Illyés Istvan: mulţumesc şi eu! Altcineva, vă rog, dacă pofteşte? Dacă nu, domnule primar, doriţi să răspundeţi la întrebări?
Domnul primar Ovidiu Teodor Creţu: pentru domnul consilier Moisil: o să fac o vizită la elevii clasei a doua de la Şcoala Generală „Avram Iancu”, să discut şi cu ei dacă tot mi-au scris, mă simt onorat să le fac o vizită, am să iau legătura cu doamna învăţătoare şi cu domnul director, să merg până acolo la ei, şi sigur, să analizăm situaţia pentru că Poliţia Comunitară are dispoziţia ca, în perioada de intrare la şcoală şi de ieşire de la şcoală a elevilor, să păzească aceste treceri de pietoni. Dar vom lămuri lucrurile după ce o să am discuţia şi cu ei şi la faţa locului.
Domnişoarei Moruţan Mirela: eu vă cer scuze pentru inadvertenţe, se întâmplă încurcături şi la noi şi la case mai mari, o să urmăresc ca şedinţele respective să fie programate şi la mine pe calculator ca să urmăresc prezenţa.
Domnule consilier Rus Constantin, am reţinut acel gard care este făcut pe domeniul public, o să meargă de la DADP şi să îl dărâme, să se poată circula.
În legătură cu trotuarele care am văzut că, de fapt, nu mai există acolo unde a săpat „Hidroconstrucţia”, practic este un noroi care împiedică accesul cetăţenilor la proprietăţile lor. Sigur, este şi un sezon păcătos la ora actuală, vom interveni şi acolo, dar aşteptăm să finalizeze „Hidroconstrucţia”, cel puţin tronsoane, astfel încât să nu punem piatra chiar degeaba. Şi, din păcate, în acest an, bugetul nu permite să intrăm acolo să facem şi trotuare, poate că ar trebui în localitatea Unirea, ca şi în Viişoara, să începem execuţia trotuarelor.
Domnule consilier Molnar, o să primiţi raportul în fiecare lună, dar cred că, după ce vom face cu ocazia zilei de Ostermarkt amenajările de primăvară a centrului, n-o să mai solicitaţi acest raport. Şi apropo de aceasta, doamnelor şi domnilor consilieri şi stimaţi invitaţi, vă invit vineri, în 3 aprilie 2009, la Biserica Evanghelică, unde se va ţine un concert de muzică de orgă urmat de microconcert de fanfară, o conferinţă ţinută de preşedintele asociaţiei saşilor din Transilvania emigraţi în Germania şi după ce se va întuneca, o probă, un test de iluminare arhitectonică exterioară a bisericii, făcut de firmele care doresc să-şi expună produsele în ceea ce priveşte iluminatul public arhitectural. Iar sâmbătă, în 4 aprilie 2009, de la ora 14.00, va fi un spectacol pe scena amenajată pe pietonal, pietonal care va fi ocupat şi de meşteşugari veniţi din toată zona, în special din zonele locuite de saşi.
Doamna consilier Camelia Tabără, trebuie să vă spun că relaţiile pe care noi le-am avut în cadrul comisiilor, mă refer la relaţii instituţionale cu Direcţia de monumente, nu au fost cele mai bune şi în multe situaţii am considerat că este un exces din partea direcţiei de monumente, eu discut instituţional aici. Ultimul caz este faptul că după ce a fost discutat în comisia zonală, am fost trimis să obţinem avizul pentru modernizare străzi în centrul istoric la Comisia naţională, dacă acest lucru ni se spunea din timp, erau depuse şi am fi obţinut avizul de acolo. De asemenea, faptul că în foarte multe cazuri a fost acel exces de zel care ne-a plimbat pe drumuri şi ne-a întârziat luni în şir obţinerea unor documente, astfel încât să putem avansa cu proiectele. Deci asta a fost relaţia instituţională. Nu am avut nici un fel de conflict personal în calitate de preşedinte al Comisiei tehnice de urbanism cu doamna Someşan. La ultima şedinţă, eu nu am fost, a fost prezidată de domnul viceprimar Găurean, am fost plecat în străinătate, acum aflu că nici dânsa nu a fost la şedinţă. Mai mult, la o întâlnire pe care am avut-o cu reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor, în urmă cu circa o lună şi ceva, la solicitarea lor de a cuprinde încă doi membri ai Ordinului Arhitecţilor în Comisia tehnică de urbanism, am răspuns favorabil, le-am trimis o solicitare în scris pentru acest lucru, de aceea, gestul de acum al doamnei arhitect Someşan pentru mine este inexplicabil, ca şi alte gesturi mai dinainte.
Domnule consilier Tuţă, referitor la intersecţia drumului spre Sărata cu DN 17, după cum bine ştiţi, nu este o zonă care este administrată de noi, e un drum naţional şi un drum judeţean, dar noi am solicitat încă de anul trecut şi vreau să vă spun că a fost o discuţie cu cei care modernizează drumurile naţionale, chiar în mandatul trecut, de-a rezolva intersecţia aceea într-un alt mod, eu am făcut solicitarea să realizeze acolo un sens giratoriu, bineînţeles că nu constructorul este cel care decide, în proiectul iniţial nu era prins aşa ceva. Ceea ce am obţinut pe baza discuţiilor cu constructorul este să mai creeze încă un sens şi un refugiu, dar soluţia pentru zona aceea, şi insistăm să o cerem Companiei Naţionale, este un sens giratoriu la fel ca şi la intersecţia dintre drumul de centură şi drumul care vine la Bistriţa, în municipiu.
Am reţinut că doriţi o situaţie a spaţiilor de învăţământ care sunt revendicate sau retrocedate, o să vă facem această situaţie şi referitor la acest lucru, aşa cum argumentam atunci când am susţinut organigrama, e necesar în cadrul aparatului propriu, în cadrul direcţiei tehnice, un serviciu special care să se ocupe de învăţământ, de spaţiile din învăţământ. Acest lucru a fost creat, el intră în funcţiune deja, sigur că, ca să-şi facă şi efectele va trebui să mai treacă puţin timp, adică până să se vadă şi rezultatele.
Referitor la colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, eu nu pot să-i cer cuiva să-mi dea o declaraţie că nu face, mai ales unui minister. Noi am solicitat să fie finanţate investiţii mai multe în domeniul învăţământului, clădirilor din învăţământ, am primit un răspuns verbal din partea ministerului că se finanţează numai lucrările în continuare, nu încep finanţări la investiţii noi. Acesta a fost şi motivul şi argumentaţia mea în a susţine că trebuie să ne ocupăm noi să reactualizăm documentaţia şi am primit Studiul de fezabilitate reactualizat, urmând să îl depunem în curs de, ştiu eu, două sau trei săptămâni pe Programul Operaţional Regional, astfel încât să obţinem finanţare din sursa respectivă.
Domnule consilier Rusu Andrei, nu a intrat încă în vigoare partea de organigramă referitoare la DADP. DADP – ul este în continuare DADP până la votarea bugetului, noi avem un contract cu firma SC ElectroUrsa pentru lucrări în domeniul electrice. Acest contract a fost prelungit printr-un act adiţional, iar viceprimarul municipiului şi directorul DADP are împuternicire să semneze comenzi către firma respectivă pentru a executa anumite lucrări în baza contractului pe care firma îl are cu Primăria municipiului Bistriţa.
În legătură cu controlul punerii în aplicare a hotărârilor Consiliului local, am luat în considerare recomandarea. Sunt unele hotărâri de consiliu care nu au putut să fie puse în aplicare din motive obiective, altele, sigur că sunt motive subiective, dar unul din exemple este casarea şi vânzarea mijloacelor fixe, respectiv conductelor fostului PRODITERM. În anul trecut nu am putut să le vindem pentru că nu a dorit nimeni să le cumpere întrucât combinatele siderurgice nu au mai primit o bună perioadă de timp fier vechi. Situaţia s-a schimbat în acest an, am primit semnale pozitive şi de la REMAT şi de la REDIVIVUS, cele două firme care se ocupă cu această problemă în municipiu şi am putut să facem licitaţie.
În ceea ce priveşte schimbul de locuinţă cu domnul Zahn Marcel, eu m-am întâlnit personal de cinci ori cu dânsul, de fiecare dată se schimbau, din partea domniei sale, datele problemei, până la urmă i-am transmis că nu mai vrem să facem nici un schimb şi atunci a venit înapoi şi a spus că totuşi vrea să-l facem, este o tevatură şi ceea ce am oferit noi acolo are o anumită legătură cu poziţia dânsului, dar problema este sensibilă din punctul dânsului de vedere şi dacă nu vrea să semneze, sigur că vom ajunge să rupem această înţelegere cu dânsul.
Domnule Pop Maftei, nu este nici o minune, sunt banii alocaţi de Consiliul local, deci nu a venit nici Sfântul Petru şi nici altcineva să toarne pietriş şi să aducă acolo utilaje, pe drumul respectiv, s-a făcut din partea DADP sub coordonarea domnului viceprimar Avram George, iar finanţarea este făcută nu de la Duhul Sfânt, ci din banii alocaţi de Consiliul local pentru acest drum, are legătură cu continuarea asfaltării pe drumul respectiv, sigur că şi intenţia mea este aceasta, depinde de finalizarea proiectului de buget şi de posibilitatea de alocat fonduri care, în acest an, este mult mai dificilă decât în anii trecuţi.
Eu vă mulţumesc, doamnelor şi domnilor consilieri, acolo unde am menţionat, vom transmite informaţiile în scris. Vă mulţumesc!
Domnul preşedinte de şedinţă Illyés Istvan: mulţumesc, domnule primar!
Vi s-a pus la dispoziţie ordinea de zi şi completările. Întreb iniţiatorul dacă menţine propunerile?
Dostları ilə paylaş: |