Consiliul uniunii europene



Yüklə 11,77 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü11,77 Kb.
#91245











CONSILIUL
UNIUNII EUROPENE





RO

Bruxelles, 15 septembrie 2010

(OR. en)





13602/10




PRESSE 240




Declarația Înaltului Reprezentant Catherine Ashton,
în numele Uniunii Europene, cu ocazia
Zilei Internaționale a Democrației, 15 septembrie





Uniunea Europeană aduce un omagiu tuturor apărătorilor democrației care sunt amenințați, persecutați și chiar riscă să fie încarcerați sau amenințați să fie uciși atunci când susțin cauza democrației și a principiilor democratice. Democrația este elementul esențial prin care se definește Uniunea Europeană. Nu este vorba doar de unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene; sprijinirea democrației este un obiectiv declarat al politicii externe a UE, confirmat recent de Consiliul Uniunii Europene1.

Democrația, drepturile omului, securitatea, guvernanța și dezvoltarea durabilă sunt elemente legate intrinsec între ele. Principiile democratice sunt înrădăcinate în normele și valorile universale, iar democrația însăși a fost declarată drept valoare universală în documentul final al reuniunii la nivel înalt a ONU din 2005. De asemenea, principiile și valorile democratice reprezintă cheia susținerii pe termen lung a reducerii sărăciei, a dezvoltării economice și a egalității de șanse între femei și bărbați. Acestea sunt o condiție prealabilă a responsabilizării și transparenței guvernelor, a susținerii unui sistem judiciar independent, a libertății mass-mediei, precum și un cadru de apărare a drepturilor omului. Acestea reprezintă de asemenea cea mai elementară formă de gestionare a crizelor și de prevenire a conflictelor.

Propria istorie și experiență unică a UE demonstrează că democrațiile aduc pace, dezvoltare și prosperitate. UE nu consideră că democrația poate fi exportată sau impusă, însă dezvoltarea și consolidarea democrației în țările terțe pot fi sprijinite. Nu există un model de democrație unic. Democrația trebuie să vină din interiorul fiecărei societăți, care trebuie să îi dea formă pe baza principiilor universale, ținând seama în același timp de contextul istoric, geografic și cultural unic al societății respective. UE are la dispoziție numeroase instrumente pentru a sprijini democrația și pe actorii democratici din întreaga lume, instrumente pe care așteaptă cu interes să le poată utiliza în mod mai coerent, mai consecvent și mai eficient.

Turcia, Croația*, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei* și Islanda+, țări candidate, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European,precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia se aliniază prezentei declarații.

* Croația și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

+ Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.


1 Concluziile Consiliului privind sprijinirea democrației în relațiile externe ale UE - Către o coerență și o eficiență sporite, adoptate la 18 noiembrie 2009

PRESĂ

Rue de la Loi 175 B – 1048 BRUXELLES Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026



press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

13602/10



RO

Yüklə 11,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin