Copiii infectati cu hiv/sida condamnati la discriminare pe viata



Yüklə 13,35 Kb.
tarix09.12.2017
ölçüsü13,35 Kb.
#34346

Copiii infectaţi cu HIV/SIDA - condamnaţi la discriminare pe viaţă
Natalia Porubin, CIN
Svetlana Panta, Jurnal de Chisinau 

Ei nu pot avea prieteni, nu sunt primiti la gradinita sau la scoala. Citeva mii de copii din Moldova nu se pot bucura de copilarie pentru ca au fost diagnosticati cu infectia HIV sau provin din familii in care unul sau ambii parinti au aceasta infectie. Zi de zi copiii din aceasta categorie suporta rautatea si ostilitatea mediului in care incearca sa supravietuiasca. Potrivit statistilor medicale, in Moldova in jur de 2600 de copii traiesc in familii afectate de HIV.



Un stigmat care nu ofera sanse

HIV/SIDA nu se transmite prin aer, atingere sau sarut. Majoritatea oamenilor stiu, insa, ca e o boala incurabila si se feresc de persoanele infectate.

Cei mai multi parinti refuza sa accepte ca in scoala sau gradinita pe care o frecventeaza copilul lor sa invete si copii seropozitivi si fac tot ce le sta in puteri ca sa elimine „elementul periculos” din colectivitate.

Este si cazul lui Bogdan, un copil de numai cinci anisori, care a fost exclus cu forta din gradinita pe care o frecventa. Ca si majoritatea copiilor seropozitivi, baietelul a luat boala de la mama sa, la nastere. Familia a obtinut cu mare greu un loc la gradinita si facea tot ce ii sta in puteri ca baiatul sa creasca la fel ca si ceilalti copii. Visul, construit cu atita greu, s-a spulberat intr-o singura zi, cind un lucrator medical, intr-un exces de sinceritate, a divulgat cuiva diagnoza copilului. Noutatea s-a raspindit cu viteza fulgerului printre parintii celorlalti copii si a avut un efect de-a dreptul distructiv.

„Bogdan nu are ce cauta la gradinita, el este periculos pentru copiii nostri! Luati-l de aici!” - mama baiatului nu crede ca va putea uita vreodata aceste replici. Copilul a asistat la o scena care mai mult se asemana cu un epizod dintr-un film de groaza – mai mult de 20 de adulti suparati rau vociferau in cei mai duri termeni de parca ar fi avut in fata un criminal sadea.

Bogdan a fost nevoit sa paraseasca gradinita ce poarta numele celui mai prietenos personaj din povestile moldovenesti – „Guguta”, sub acoperisul careia nu s-a gasit loc pentru el.



Indiscretia medicilor naste adevarate tragedii

Cazul lui Bogdan nu este unul singular. Multi copii afectati de HIV au fost nevoiti sa „migreze” din institutie in institutie dupa ce lucratorii medicali au divulgat diagnoza lor. Pentru un oarecare alt pacient aceasta incompetenta a lucratorului medical ar putea trece nesimtita, in cazul persoanelor HIV pozitive aceasta atitudine poate da nastere unor adevarate tragedii.

„Legea prevede ca divulgarea informatiei privind statutul persoanelor HIV-pozitive se sanctioneaza cu amenda in valoare de la 50 la 70 de unitati conventionale. Insa pina acum nu s-a prea facut recurs la aceasta prevedere, in timp ce cazuri de scurgere a informatiei sunt o sumedenie”, sustine Igor Chilcevschi, presedintele Asociatiei persoanelor care traiesc cu SIDA.

Din cauza medicilor au avut de suferit si doi copii gemeni mama carora este HIV pozitiva. Desi erau absolut sanatosi, copiii nu erau priviti cu ochi buni de parintii colegilor lor de scoala. Astfel ei au trecut rind pe rind prin mai toate scolile din Balti. Aflarea lor in noua institutie se prelungea doar pina in momentul in care profesorii si parintii aflau despre starea sanatatii mamei lor si ii „rugau cu binisorul” sa se lase de carte. Pina a merge la scoala gemenii au fost nevoiti sa frecventeze o gradinita pentru copii cu retard mintal, singura din oras care i-a acceptat.

„Tinind cont de faptul ca HIV/SIDA nu se transmite decit prin contact sexual, instrumente taietoare, intepatoare si de la mama la fat, copiii seropozitivi nu prezinta niciun pericol pentru cei din jur. Nu e corect ca ei sa fie exclusi din mediul de joaca, instruire si din societate in general. De exemplu, cirozele hepatice B, C si Delta sunt mult mai periculoase, si au o cale de transmitere extrem de usoara”, sustine Silvia Stratulat, specialist la Centrul de Profilaxie si Combatere HIV/SIDA.

Mi-i sila de tine!”

Un caz la fel de tragic este cel al Valentinei, o fetita de 11 ani, care a fost data afara din scoala deoarece parintii sai sunt purtatori de HIV. Si asta chiar daca fata e absolut sanatoasa! Totul a inceput la scoala. La o pauza, ca multe altele, Valentina s-a certat cu o colega. Profesoara nu a cautat mult vinovatul si a facut repede „dreptate”. „Sa zici multumesc ca iti faci studiile la noi in scoala. Mi-i sila si de tine si de parintii tai iresponsabili, bolnavi de SIDA!” a strigat, asa ca sa auda toti, profesoara la Valentina. „Dupa acest incident Valentina nu mai dorea sa mearga la scoala. Venea plingind acasa, cu note foarte slabe. Atunci am hotarit impreuna cu sotul sa plecam din acel oras si sa o dam pe fiica noastra la studii intr-un alt liceu. Acum suntem mai in siguranta si mai linistiti. O iubim mult pe Valentina, ea este tot ce avem mai scump, de aceea nu o sa permit nimanui sa ii provoace durere” spune mama fetitei.

„Atita timp cit nimeni nu cunoaste situatia din familia noastra nu ne paste nici un pericol, dar frica ca intr-o buna zi am lua-o de la inceput inca mai persista”, a spus tatal Valentinei. Ca si alti parinti aflati in aceasta situatie, parintii Valentinei considera ca e nedrept ca fata sa fie discriminata. „Acesti copii nu prezinta niciun pericol. In orice familie sau institutie de invatamint unde este cel putin un caz de HIV, copilul este instruit cum sa-i protejeze pe cei din jur, cit si pe el insusi” spune mama fetei.



(nu) Toti copiii sunt egali

Legea cu privire la profilaxia infectiei HIV/SIDA garanteaza dreptul copiilor seropozitivi la educatie. In practica lucrurile stau exact invers de cele mai multe ori scoala refuza sa inroleze copilul. Reactia multor directori de scoala la aflarea vestii ca un copil sau parintii acestuia sunt infectati este sa-l excluda din scoala.

Ministerul Educatiei nu ne-a putut prezenta informatii concludente privitor la numarul copiilor seropozitivi care nu au acces la scoala sau au fost exclusi din sistemul de invatamint din cauza afectiunii pe care o au. Reprezentantul ministerului, Valentin Crudu spune ca informatii referitoare la numarul copiilor seropozitivi si scolarizarea acestora, este una secreta si este monitorizata de Centrul de Profilaxie si Combatere HIV/SIDA.


Convenia privind Drepturile Copilului obligă statul să protejeze copilul împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinând de situaţia juridică, activităţile, opiniile declarate sau convingerile parintilor, ale reprezentantilor săi legali sau ale membrilor familiei sale.
Copiii ai căror drepturi au fost încălcate sau părinţii acestora pot să se adreseze: 
Avocatului copilului Tamara Plămădeală – Telefonul Copilului: 080011116 
Centrului pentru Drepturile Copilului –  linia fierbinte: 930 222
Institutului pentru Drepturile Omului -   24 49 11
Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV, tel. 92 99 06, 92 99 07
Centrului de Sănătate pentru tineri “Neovita” – 40 66 34; 46 37 28

Parintii care nu au vrut sa renunte la normalitatea vietii scolare pentru copiii lor au vazut ce situatii monstruoase poate naste frica de HIV/SIDA.

" Am auzit ca unii copii au fost scosi din banca si goniti din clasa de ceilalti parinti, de colegi si de invatatori. Am auzit cum se spunea “La ce ar trebui sa invete, oricum va muri!", povesteste cu lacrimi in ochi mama unui copil seropozitiv.

De frica prejudecatilor si a rafuielii fizice unii parinti nici nu isi mai dau copiii la scoala. Chiar daca reusesc sa fie inscrisi la studii, riscul abandonului scolar e foarte mare in rindul copiilor seropozitivi. Asta deoarece pe perioada aflarii lor la tratament spitalicesc ei nu au posibilitatea sa urmeze instruirea, iar dupa iesirea din spital niciun profesor nu se arata disponibil sa-i ajute sa recupereze materia.

Pina nu demult era problematica si asistenta medicala pentru aceasta categorie de copii. Problema a fost solutionata acum doi ani, odata cu deschiderea unei sectii specializate pentru copii HIV pozitiv si bolnavi de SIDA, in cadrul Dispensarului Dermatovenerologic Republican. Pina la crearea sectiei, toti copiii HIV-infectati si cei nascuti de mame HIV-infectate erau internati in aceeasi sectie cu maturii HIV-infectati printre care erau utilizatori de droguri, fosti detinuti, prostituate si alte categorii care, deseori, au un comportament incompatibil pentru a se afla in preajma copiilor.



Se stie ca in familiile seropozitive se pot naste copii absolut sanatosi. Anul trecut in RM s-au inregistrat 102 nou-nascuti perfect sanatosi in familii in care unul din parinti sau ambii sunt infectati cu virusul HIV. In tara noastra sunt in prezent peste 5000 de persoane infectate cu HIV, iar de la primele atestari ale maladiei au decedat 170 de oameni.

Investigatia a fost realizata cu sprijinul UNICEF in cadrul Campaniei “Jurnalistii pentru Drepturile Omului”

www.investigatii.md  
Yüklə 13,35 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin