Cu ocazia grupului de lucru “Work Enegy Party” din 23 ianuarie a



Yüklə 13,08 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü13,08 Kb.
#41761

DIRECTIA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA SI NEGOCIERI


Cartea Verde privind strategia europeana pentru energie durabila, competitiva si sigura – Context si mesaj

Comisia Europeana a publicat pe 8 martie a.c., „Cartea Verde privind strategia europeana pentru energie durabila, competitiva si sigura” – document de referinta pentru noua politica comunitara in domeniul energetic.



I Aspecte generale
Comisia Europeana a subliniat necesitatea unei abordari europene comune cu privire la politica in domeniu, incurajand adoptarea unor masuri la nivel comunitar si national care vor avea in vedere trei piloni: competitivitatea (in concordanta cu obiectivele Agendei Lisabona), securitatea alimentarii si dezvoltarea durabila.
Cartea verde a Comisiei se fundamenteaza pe o serie de analize care arata posibilitatea cresterii cererii de energie si implicit a dependentei de importul de hidrocarburi la nivel UE, de la 50% (in prezent) pana la 70% (orizontul 2030). Situatia gazului natural este si mai preocupanta, previziunile aratand posibilitatea cresterii importurilor cu 80% in urmatorii 25 de ani. (UE are in prezent doar trei importante surse de aprovizionare: Federatia Rusa, Norvegia si Algeria).
Din punct de vedere al competentelor, Comisia este de parere ca UE trebuie sa construiasca o abordare comuna a problemei energetice, care sa respecte insa suveranitatea statelor membre, in special in privinta resurselor energetice interne si in stabilirea „energy mix” (structurii si ponderii diferitelor forme de productie de energie).
II Domenii prioritare de actiune
Cartea Verde indica sase domenii prioritare de actiune care se incadreaza in cadrul general al dezbaterilor europene privind energia:



  1. Energie pentru crestere si locuri de munca in Europa: realizarea pietelor interne europene de electricitate si gaze naturale

Documentul subliniaza concluziile raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) care au scos in evidenta beneficiile pietei interne a UE – preturi mai mici si cresterea securitatii alimentarii. In context, Comisia subliniaza necesitatea continuarii masurilor de implementare a cerintelor pietei interne prin adoptarea prevederilor directivelor privind piata de electricitate si cea de gaz natural atat in litera, cat si in spiritul lor.


De asemenea, Cartea verde mentioneaza ca UE ar trebui sa-si propuna exportul principiilor pietei interne, Tratatul privind Comunitatatea Energetica in Sud-Estul Europei fiind mentionat ca exemplu in acest sens.



  1. O piata de energie interna care garanteaza securitatea alimentarii: solidaritate intre Statele Membre

Comisia lanseaza in dezbatere ideea infiintarii European Energy Supply Observatory cu responsabilitati in materie de securitate energetica, dar si regandirea intelegerilor la nivel comunitar privind stocurile de petrol si gaze naturale.




  1. Securitatea si competitivitatea alimentarii cu energie: catre un mix de energie durabil, mai eficient si mai divers

Documentul evidentiaza suveranitatea statelor membre in legatura cu stabilirea „energy mix” sugerand insa necesitatea dezvoltarii producerii de energie din surse regenerabile.


In ceea ce priveste energia nucleara, Comisia considera ca va trebui organizata o dezbatere la nivel european in care sa fie prezentate obiectiv opiniei publice avantajele si dezvantajele acestei forme de energie. Aceasta dezbatere nu va influenta sub nici o forma suveranitatea statelor membre privind aceasta forma de energie.



  1. O abordare integrata in combaterea schimbarilor climatice

Documentul subliniaza faptul ca eficienta energetica va trebui incurajata deoarece contribuie la toate cele trei obiective ale politicii energetice: securitatea alimentarii, competitivitate si protectia mediului. Se subliniaza necesitatea constientizarii opiniei publice cu privire problema eficientei energetice.





  1. Incurajarea inovarii: un plan European strategic pentru tehnologii energetice

Documentul subliniaza importanta impulsionarii dezvoltarii rapide a cercetarii in domeniu (inclusiv in plan financiar).





  1. Catre o politica energetica externa coerenta

Acest domeniu prioritar vizeaza: a) diversificarea surselor si rutelor de transport pentru energie; b) exportul modelului si principiilor pietei interne europene; c) promovarea politicilor si tehnologiilor UE (eficienta energetica; dezvoltarea surselor regenerabile; facilitarea cooperarii tehnologice si industriale; promovarea mecanismelor protocolului de la Kyoto).


In ceea ce priveste chestiunea diversificarii surselor si rutelor de transport, documentul sustine, printre altele, necesitatea implicarii UE si la nivel financiar, prin implicarea Bancii Europene de Investitii si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Comisia Europeana intentioneaza totodata crearea unui mecanism de monitorizare a aparitiei un crize externe precum si al unuia de avertizare si reactie la nivel european.





Yüklə 13,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin