Cunoaşterea unei limbi străine la nivel avansat cântăreşte şi în acest an mult în ochii angajatorilor. Cu toate acestea doar 59% din români cred că este important să cunoască o limbă străină, potrivit unui Eurobarometru



Yüklə 96,16 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü96,16 Kb.
#93619

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

03 Martie 2016

PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ce-cred-romanii-despre-limba-engleza-spun-studiile-1_56d728475ab6550cb86b3c01/index.html

Ce cred românii despre limba engleză şi ce spun studiile

Cunoaşterea unei limbi străine la nivel avansat cântăreşte şi în acest an mult în ochii angajatorilor. Cu toate acestea doar 59% din români cred că este important să cunoască o limbă străină, potrivit unui Eurobarometru.

Peste jumătate din români consideră că engleza este cea mai utilă limbă străină pentru dezvoltarea lor personală, însă specialiştii sunt de părere că a cunoaşte doar limba engleză, chiar şi la un nivel avansat, nu mai este suficient pentru un loc de muncă bine plătit.

Concret, 59% din români sunt de părere că a cunoaşte o limbă străină este foarte important, potrivit unui Eurobarometru. Cu acest procent însă ţara noastră se plasează la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte conştientizarea importanţei unei limbi străine, alături de ţări precum Portugalia, Bulgaria sau Cehia.

„Suntem o ţară destul de nouă şi avem acces la limbile străine abia din 1989, este cumva firesc să ne aflăm pe o poziţie codaşă. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem faptul că limba engleză a stârnit tot mai mult interes în rândul tinerilor, inclusiv în rândul adulţilor. Problema, în schimb, este că dacă limba engleză este deprinsă târziu, ea nu poate fi deprinsă în profunzime, ci strict la nivel conversaţional”, arată psihologul Mihai Copăceanu.

Părinţii tineri dau bani grei pentru educaţia copiilor

La rândul ei, expertul în Educaţie Ştefania Filip spune că tendinţa părinţilor este să îi determine pe copiii lor să înveţe engleza la un nivel avansat. „Vor o educaţie completă pentru copiii lor. Cei care acordă tot mai multă atenţie necesităţii de a cunoaşte engleza la un nivel care să le permită copiilor să se adapteze la circumstanţele globalizării sunt părinţii tineri. Deschiderea pentru învăţarea acestei limbi creşte de la an la an, iar cursurile de engleză sunt tot mai sofisticate”, a subliniat Ştefania Filip.

Engleza te învaţă să fii mai structurat în gândire Aceasta adaugă că micuţii şi adolescenţii care deprind de la vârste fragede această limbă, au şanse sporite de a se descurca la şcoală cât şi mai târziu în viaţă.

„O limbă străină te învaţă să fii mai structurat, să gândeşti altfel, îţi dezvoltă abilitatea de a te descurca în diferite circumstanţe”, a declarat şi Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, care mărturiseşte că angajatorii pun mult preţ pe cunoaşterea avansată a limbii engleze.

„E preferată în special în multinaţionale, unde comunicarea se face strict în limba engleză. Mai nou, însă, angajatorii apreciază foarte mult persoanele care, pe lângă engleză, cunosc ca şi o a doua limbă străină slovena, albaneza sau norvegiana. De pildă, în call-center se cer astfel de limbi şi, pentru că nu sunt puţini pe piaţă care să aibă cunoştinţe avansate, cei care le ştiu au un mare avantaj la angajare”, a completat recrutorul.

Fluenţa în limba străină, atu în faţa angajatorului

Tendinţa e confirmată de angajatori. Aceştia arată că, fluenţa în limba străină se numără printre principalele abilităţi preferate de o companie, dar în realitate, la evaluări au aflat că majoritatea candidaţilor care spuneau că ştiu o limbă străină la nivel înalt, o stăpâneau doar la nivel mediu.

„Situaţia se remarcă mai ales la limba engleză, a cărei cunoaştere este răspândită pe scară mai largă decât în anii anteriori, dar predominant la acest nivel mediu, cu puţini candidaţi care să se apropie de vocabularul şi fluenţa aproape native căutate în ultimele 12-18 luni de angajatori”, au arătat specialiştii în recrutare.

La rândul său, Delia Moreanu, organizatorul târgului de carieră Angajatori de Top, spune că peste o treime din joburile oferite în prezent de angajatori cer cunoaşterea limbii engleze. „Dacă jobul este într-o companie multinaţională, cel mai probabil limba de comunicare va fi engleza sau limba de origine a companiei respective. Pentru companiile din outsourcing, de exemplu, cunoaşterea la nivel avansat a limbii în care vei interacţiona cu clienţii reprezintă una dintre cele mai importante cerinţe. Prin urmare, certificatele de competenţe lingvistice constituie o validare a cunoştinţelor deţinute de către candidaţi”, a arătat specialista.



România, în trend cu cerinţele europene

Tocmai din acest motiv, părinţii sunt dispuşi să scoată bani grei din buzunar astfel încât copiii lor să susţină examenele internaţionale care să certifice nivelul de limbă străină la care se află aceştia.

„Limba engleză este o disciplină fundamentală pentru programa educaţională a unui copil şi asta deoarece România trebuie să ţină pasul cu trendul mondial, în care importanţa limbii engleze devine tot mai vizibilă şi mai pronunţată. Atunci când un copil îşi poate formula un discurs coerent şi natural în limba engleză, sprijinit de motivare constantă, putem observa o tranziţie facilă către un tânăr adult ce se poate adapta rapid în medii profesionale variate”, a conchis Ştefania Filip.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-vrea-cumpere-rechizite-11839670-lei-550000-elevi-1_56d729f35ab6550cb86b4f90/index.html

Ministerul Educaţiei vrea să cumpere rechizite de 11.839.670 de lei pentru peste 550.000 de elevi

Ministerul Educaţiei vrea să cumpere rechizite de 11.839.670 de lei pentru a le oferi gratuit la peste 550.000 de elevi, costul maxim al unui pachet fiind de 25 de lei la ciclul primar şi de 30 de lei la gimnaziu, se arată într-un proiect pus în dezbatere.

Ministerul Educaţiei a postat pe site proiectul privind repartizarea sumelor destinate achiziţionării de rechizite şcolare pentru elevi şi nivelul maximal de preţ al fiecărui pachet de rechizite şcolare, pentru anul şcolar 2016 - 2017.

Potrivit proiectului, 555.234 de elevi vor primi pachete cu rechizite în anul şcolar viitor.

Cei mai mulţi elevi care vor prrimi rechizite şcolare sunt din judeţele Iaşi (39.642), Suceava (32.980), Bacău (29.476), Vaslui (20.579), Dolj (19.675), Brăila (19.263), Neamţ (18.600). La polul opus, în judeţul Ilfov se alocă cele mai puţine pachete de rechizite, aici fiind doar 1.890 de beneficiari.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/Invatamantul-preuniversitar-particular-confesional-acreditat-vor-beneficia-aceeasi-finantare-baza-acorda-invatamantul-stat-1_56d7197a5ab6550cb86a967d/index.html

Învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat vor beneficia de aceeaşi finanţare de bază care se acordă în învăţământul de stat

Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre potrivit căreia unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat vor primi finanţare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la fel ca cele acordate pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educaţiei, în acest fel, „finanţarea de bază în limitele costului standard per elev/preşcolar va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale, pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional”.

Costurile standard per elev/preşcolar alocate învăţământului preuniversitar particular şi confesional acreditat sunt la fel ca cele aprobate pentru învăţământul preuniversitar de stat. Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/rural şi coeficienţii de temperatură din zone geografice.

Pe baza costului standard per elev/preşcolar se alocă:


  • Finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente acestora pentru unităţile de învăţământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură. De exemplu, costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban va fi în 2016 de 3.043 de lei pe an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 de lei pe an.

Pentru învăţământul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 de lei pe an. Unităţilor de învăţământ care au clase cu elevi ce studiază în limba maternă a minorităţilor li se alocă suplimentar fonduri, în funcţie de coeficienţi care au fost stabiliţi având în vedere nivelul/filiera/profilul, mediul urban/rural.

  • Finanţarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi a celor pentru bunuri şi servicii. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat.

Concret, spune Ministerul Educaţiei, costul standard pentru fiecare elev din învăţământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2016 este stabilit la 321 de lei pe an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere la valoarea coeficientului 1, de bază (costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban în 2016, care este stabilit la 321 de lei pe an).

Cum se va face diferenţierea

Coeficienţii de diferenţiere sunt stabiliţi în funcţie de tipul unităţii de învăţământ (grădiniţă, şcoala gimnazială, liceu teoretic, şcoală profesională, colegiu), numărul de elevi înscrişi,zone de temperatură (sunt şase zone de temperatură identificate), precum şi mediul urban/rural.

„De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (judeţele Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu până la 300 de elevi înscrişi, coeficientul aplicat va fi 1,1386, în timp ce pentru aceeaşi categorie de unitate de învăţământ situată în zona 6 (judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,2752”, se mai arată în documentul cotat.

Datele, trimise până luna noiembrie

Până pe 20 noiembrie a fiecărui an calendaristic, unităţile de învăţământ vor transmite unităţilor administrativ-teritoriale în raza cărora îşi au sediul şi inspectoratelor şcolare numărul de elevi/preşcolar pe nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu.

Datele vor fi transmite administraţiilor judeţene a Finanţelor Publice, respective a municipiului Bucureşti, în vederea repartizării sumelor defalcate din TVA.

„Unităţile de învăţământ particular şi confessional acreditat care beneficiază de finanţare de bază au obligaţia să facă publice informaţii cu privire la sumele primate, numărul de elevi/preşcolari şi forma de studiu pentru învăţământul acreditat, modul de utilizare a sumelor defalcate din TVA primat de la bugetul local”, se mai arată în documentul citat.

Începând cu anul 2016, statul asigură finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar obligatoriu particular şi confesional acreditat, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale.





http://adevarul.ro/news/politica/o-idee-domnul-ministru-curaj-1_56d72e265ab6550cb86b7975/index.html

O idee pentru domnul ministru Curaj

Povestea odată Dinu Patriciu un episod din vremurile în care se construia Casa Poporului. Erau în plin şantier, arhitecţii şi inginerii aşteptau o vizită de-a lui Ceauşescu, când vine spre ei gâfâind un activist de partid şi le şuieră: ”Se vine!”. Spaima de Şefu’ era atât de mare, încât bieţii politruci nu îndrăzneau nici măcar să-l personalizeze, necum să-l numească. Nu ştim ce spaime mai are acum domnul Curaj, ministrul Educaţiei…

Întrebat marţi dacă actualul cadru legislativ, aşa cum el însuşi l-a modificat, îi permite să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta, pe motiv de plagiat, ministrul Adrian Curaj a răspuns: ”Nu. Dacă se putea, se făcea”. Acelaşi impersonal al spaimei pe care îl remarca amuzat Dinu Patriciu. Adevărul stă, întrucâtva, viceversa: dacă se dorea, se putea - şi dacă se putea, se făcea. A se explica…

De când a devenit ministru, Adrian Curaj a făcut două gesturi în afacerea plagiatelor. Primul a fost desfiinţarea, în decembrie, a Consiliului Naţional de Etică (CNE), singura instituţie abilitată să examineze abaterile de la etica academică ale demnitarilor. Al doilea gest a fost modificarea, în ianuarie, a legii privind conduita academică, prin care CNE pierdea atribuţiile ce îi erau conferite. Ministrul a promis şi alte acte normative – hotărâri de guvern şi ordine de ministru – menite să pună în sfârşit ordine în această sordidă afacere.

Problema e că promisele acte normative se aplică doar pentru viitor şi desfiinţarea intempestivă a CNE a lăsat într-un fel de bulă de protecţie ororile care vin din trecut. Şi tocmai aici ar fi nevoie de determinare şi curaj, pentru că în fişetele cu doctorate de la Ministerul Educaţiei s-a strâns atâta jeg pseudo-academic, încât nimic temeinic nu se poate construi pe el.

Cheia problemei se află chiar la instituţia care a fost desfiinţată. În scurta sa viaţă de patru ani, CNE a emis 46 de decizii privind conduita academică. Pe cele în care a confirmat reclamaţiile şi a dispus sancţiuni le lăsăm la o parte, întrucât cei sancţionaţi au la îndemână calea Justiţiei. Rămân cele în care CNE a respins acuzaţiile şi pe care nu are cine să le conteste. Între acestea se numără şi cele mai scandalizante muşamalizări - cazurile de plagiat ale lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea.

În ambele, procedura a fost următoarea: CNE a comisionat o echipă de experţi în drept, al căror nume e secret, care a întocmit un raport, de asemenea secret, pe baza căruia membrii CNE şi-au fundamentat deciziile de non-plagiat. Lecturând cele două decizii, se poate observa un lucru comun: misterioşii experţi s-au dus acolo unde nu i-a trimis nimeni.

Au verificat dacă titlurile tezelor sunt suficient de clare şi corespund cu sfera de preocupări a doctoranzilor, dacă doctoranzii şi-au susţinut numărul de examene şi de referate cerut, dacă lucrările prezintă elemente de noutate şi cuprind analize pertinente – mai lipsea să spună că tezele sunt caligrafiate în mod corespunzător şi respectă regulile ortografice, ortoepice şi de punctuaţie ale limbii române. Niciun cuvinţel însă despre substanţa acuzaţiilor aduse: zecile de pagini copiate cuvânt cu cuvânt din alţi autori, fără citare. Sunt toate acestea indicii temeinice că CNE n-a urmărit aflarea adevărului, ci muşamalizarea cazurilor – adică nu şi-a făcut bine treaba.

Până acum, toată lumea s-a raportat la deciziile CNE ca la Sfintele Moaşte – ca şi cum ar fi ceva de necontestat. Or, aceste decizii nu au nici pe departe puterea unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile. Sunt simple acte administrative, care pot fi reexaminate oricând, mai cu seamă când sunt suspiciuni de muşamalizare.

Ministrul Educaţiei are la îndemână un corp de control şi, dacă tot a desfiinţat Consiliul de Etică, poate dispune o auditare a activităţii acestuia, aşa cum se procedează la orice predare de gestiune. Şi toate cazurile suspecte de blat să fie înaintate către viitorul organism ce va avea puterea să anuleze doctoratele frauduloase, pe care domnul ministru ni-l propune în viitoarea legislaţie. Numai aşa fraudele academice comise în ultimele decenii vor putea fi scoase din bula de protecţie în care stau acum.

Toate acestea cer însă, din partea ministrului Adrian Curaj, o indispensabilă condiţie: să se dorească.
http://www.gandul.info/stiri/elevii-de-la-scolile-profesionale-ar-putea-beneficia-de-cazare-si-masa-gratuite-15093980

Elevii de la şcolile profesionale ar putea beneficia de cazare şi masă gratuite

Elevii de la şcolile profesionale, cu durata de cel puţin trei ani, ar putea beneficia de cazare şi masă gratuite pentru prevenirea abandonului şcolar, potrivit unui proiect de lege iniţiat de PSD- UNPR şi aflat în dezbatere publică la Senat.

"Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum 3 ani beneficiază de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea integrală a cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice", prevede proiectul de lege, susţinut de 48 de parlamentari PSD şi patru de la UNPR.

Rata abandonului şcolar timpuriu era cu aproape şapte procente mai mare în România decât media europeană, iar această problemă ar putea fi adresată prin atragerea elevilor către şcolile profesioanel, spun iniţiatorii.

"Prin atrgerea absolvenţilor clasei a VIII a pentru formare iniţială prin şcoală profesioanlă s-ar diminua considerabil abandonul şcolar care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia. Astfel, rata părăsirii timpurii a şcolii în România (18,1% în 2014, faţă de media europeană de 11.2%) este una din cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-se de ţinta naţională de 11,3%, pentru anul 2020", potrivit expunerii de motive.

Iniţiatorii mai spun că de pe urma acestei reglementări ar beneficia şi companiile, care "au dificultăţi legate de asigurarea cu lucrători calificaţi, care pot fi formaţi prin şcoala profesională".



http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/simulare-bacalaureat-2016--luni--liceenii-sustin-proba-scrisa-la-limba-romana--vezi-calendarul-probelor--408913

Simulare BACALAUREAT 2016. Luni, liceenii susțin proba scrisă la Limba Română. Vezi calendarul probelor

SIMULARE BACALAUREAT 2016. Liceenii claselor a XI-a și a XII-a susțin, începând de luni, simularea la examenul de Bacalaureat. 

Notele la simulare nu vor fi trecute în catalog. Elevii claselor a XI-a susțin doar proba la Limba Română, la limba maternă și la proba obligatorie a profilului. 

CALENDAR SIMULARE BACALAUREAT 2016

7 martie - proba scrisă la Limba și Literatura Română

8 martie- proba scrisă la limba maternă 

9 martie - proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (Matematică - profil real sau Istorie- profil uman)

10 martie - proba scrisă la alegere a profilului (Fizică, Chimie, Biologie, Informatică - profil real; Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie

18 martie- afișarea rezultatelor 









UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/guvernul-amanat-dreptul-universitatilor-retrage-titlurile-doctor-1_56d6f60c5ab6550cb86935a2/index.html

Guvernul a amânat dreptul universităţilor de a retrage titlurile de doctor. Ministerul Educaţiei a anunţat noul cadru legislativ

Guvernul a decis miercuri că universităţile vor avea dreptul de a retrage titlurile de doctor abia după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale. Ministerul Educaţiei a emis un comunicat de presă în care prezintă noul cadrul legislativ privind acordarea şi retragerea titlului de doctor.

„Am ales în urma discuţiilor din Guvern să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale", a anunţat ministrul, la Palatul Victoria.

Guvernul a promis că problema plagiatului va fi mai bine reglementată în maximum 60 de zile.

„Cred că varianta adoptată astăzi răspunde nevoilor pe termen scurt în ceea ce priveşte acest cadru legal, pentru a analiza şi eventuala retragere a titlului de doctor (...) Am ales ca, pentru moment, să amânăm acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi a retrage titlurile de doctor până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale”, a declarat ministrul Educaţiei, citat de news.ro.

„În cazul unei persoane cu un nume anume, se primeşte solicitarea la CNATDCU şi este spus foarte clar cum anume se transmite la CNATDCU. Consiliul are 45 de zile să analizeze, inclusiv cu experţii externi. În acelaşi timp, CNATDCU solicită instituţiei care a acordat titlul să-şi exprime în scris decizia că, din punctul lor de vedere, teza trebuie retrasă şi aşteaptă 30 de zile. Dacă universitatea respectivă nu dă niciun răspuns, nu influenţează decizia CNATDCU, dar mă aştept ca universităţile responsabile să dea răspunsuri. CNATDCU îl anunţă cel care a fost în situaţia a cărei teză să fie analizată că are timp 10 zile să conteste rezultatul, iar CNATDCU mai are 10 zile să analizeze contestaţia, după care, la final, decizia este obligatorie ministrului”, a explicat Curaj.

Cu privire la experţii străini care vor analiza lucrările, ministrul a precizat că aceştia vor fi plătiţi din bugetul destinat funcţionării Consiliului.

În acelaşi timp, Consiliul Naţional de Etică nu se mai ocupă de zona plagiatelor, a mai spus Curaj.

„Consiliul Naţional de Etică se ocupă cu construirea şi consolidarea capacităţii de sistem în ceea ce priveşte subiectul numit «etică». Sigur, are alte atribuţii, mai puţin acela de a retrage titlul şi de a retrage dreptul de conducător de doctorat, dar acest lucru este lăsat la CNATDCU şi este dezambiguizat, nu mai pare că fac toţi şi pot să facă toţi, dar de fapt nu face nimeni”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cât despre statutul de document public al lucrării de doctorat, Curaj a declarat că acesta nu dispare, ci este întârit.

„Datorită altor prevederi legale cu privire la protecţia drepturilor de autor, a fost necesară intervenţia pe HG pentru ca ideea de teză de doctorat, document public, să devină realitate. Teza de doctorat va fi putea fi consulată atât la Biblioteca Universităţii - sigur, un exemplar va ajunge şi la Biblioteca Naţională a României - şi cu siguranţă pe platforma naţională, după acordarea titlului de doctor”, a precizat Curaj.

El şi-a exprimat speranţa ca CNATDCU „să facă faţă ritmului destul de mare de lucrări care vor veni spre analiză”.

„Voi da ca responsabilitate principală unui secretar de stat să se ocupe zi de zi, oră de oră de acest subiect. Cu siguranţă, eu, ca ministru, fac acest lucru şi voi avea grijă să se întâmple, dar mai sunt şi alte lucruri legate de ce mi-am propus să fac în acest interval de timp şi mai ales voi lua legătura rapid cu CNATDCU pentru a începe să operaţionalizeze, să înţeleagă ce au de făcut, să stabilească regulile şi să operaţionalizez”, a mai spus Curaj.

Noul cadrul legislativ, prezentat de Ministerul

Educaţiei La scurt timp de la aceste declaraţii, Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat de presă în care a prezentat noul cadrul legislativ privind acordarea şi retragerea titlului de doctor.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Educaţiei, Guvernul a adoptat noi reglementări privind procedura de acordare şi de retragere a titlului de doctor, în scopul recredibilizării şcolilor doctorale şi a consolidării integrităţii academice.

Potrivit Hotărârii de Guvern, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor.

CNATDCU are la dispoziţie 45 de zile pentru a se pronunţa cu privire la această sesizare. Cu toate acestea, decizia va putea fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru a analiza contestaţia.

„Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale. Având în vedere responsabilitatea şcolii doctorale în acordarea titlului de doctor, în perioada de analiză a sesizării, CNATDCU va cere şi o decizie a instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat, cu privire la obiectul acesteia”, se arată în documentul citat.

Astfel, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se va întinde pe durata a maxim 2 luni şi 5 zile.

În cazul în care CNATDCU constată nereguli, propune ministrului aplicarea următoarelor sancţiuni, în funcţie de gravitatea situaţiei:



  • Retragerea calităţii de conducător de doctorat

  • Retragerea titlului de doctor

  • Retragerea acreditării şcolii doctorale.

„În acest context, Guvernul a adoptat încă o reglementare, printr-o Ordonanţă de urgenţă, stabilind că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului”, arată Ministerul Educaţiei.

În ceea ce priveşte caracterul public al tezei de doctorat, Hotărârea de Guvern adoptată miercuri stabileşte că susţinerea publică a tezei de doctorat poate avea loc numai după parcurgerea următoarelor etape:



  • Doctorandul predă teza în format electronic şi, după caz, în format printat la secretariatul şcolii doctorale;

  • Şcoala doctorală realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel naţional privind detecţia de similitudini; rapoartele de similitudini se includ în „dosarul de doctorat”;

  • Teza de doctorat este prezentată în comisia de îndrumare; după această pre-susţinere, care poate fi publică, conducătorul de doctorat şi comisia de îndrumare decid asupra depunerii oficiale a tezei şi organizării susţinerii publice; referatul de acceptare al conducătorului de doctorat şi acordul membrilor comisiei de îndrumare se includ în „dosarul de doctorat”;

  • Teza de doctorat se depune în mod oficial la secretariatul şcolii doctorale, în format tipărit şi în format electronic, împreună cu rezumatul tezei de doctorat şi CV-ul doctorandului; secretariatul şcolii doctorale certifică îndeplinirea de către doctorand a tuturor obligaţiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat;

  • Cererea pentru fixarea datei de susţinere publică a tezei de doctorat, avizată de conducătorul de doctorat şi de preşedintele comisiei de susţinere se depune la secretariatul şcolii doctorale cu minim 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susţinere;

  • Şcoala doctorală întocmeşte şi afişează anunţul pentru susţinerea publică cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susţinere. Acesta va include în mod obligatoriu data, locaţia şi ora de susţinere, conducătorul sau conducătorii de doctorat, precum şi locul unde textul integral al tezei poate fi consultat în format tipărit. Anunţul susţinerii publice, rezumatul tezei în format electronic, CV-ul doctorandului, CV-urile membrilor comisiei de susţinere publică a tezei de doctorat sau link-uri către acestea sunt afişate pe site-ul IOSUD.

Totodată, actul normativ introduce o serie de prevederi care întăresc caracterul public al tezei de doctorat:

  • Rezumatul tezei este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere;

  • Teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică. Lucrarea de doctorat rămâne document public la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române;

  • Dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitală a tezei este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională după emiterea dispoziţiei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor;

  • Dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primeşte un termen de graţie de maximum 24 luni pentru realizarea acestei publicări; după expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională cu atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor;

  • După publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligaţia de a notifica IOSUD asupra acestui fapt şi de a transmite indicaţia bibliografică şi un link la publicaţie, care vor fi făcute apoi publice pe platforma naţională. După acordarea titlului de doctor, în termen de maxim 30 de zile IOSUD are obligaţia transmiterii unui exemplar tipărit al tezei de doctor la Biblioteca Naţională a României unde poate fi accesat la cerere.

Dosarul de doctorat se arhivează de către IOSUD cu regim permanent.

Modificările legislative au fost adoptate ca urmare a recomandărilor cuprinse în Raportul grupului de lucru constituit în decembrie 2015, din 10 experţi recomandaţi de universităţi şi Academia Română (raport ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educaţiei), pe baza recomandărilor survenite în urma dezbaterii publice, precum şi a discuţiilor din Guvernul României.



Modificările aduse Codului studiilor universitare de doctorat, anunţate în februarie

Pe 14 februarie, ministrul Educaţiei anunţa lansarea în dezbatere publică a modificărilor aduse Codului studiilor universitare de doctorat.

Legea care stabileşte în detaliu procedura de acordare a titlului de doctor prevede şi că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, iar şcolile doctorale vor trece printr-un proces de evaluare internaţională.

Universitatea a cerut din nou retragerea titlului de doctor al lui Ponta

Universitatea din Bucureşti a retrimis ieri, 1 martie, la Ministerul Educaţiei dosarul de plagiat al lui Victor Ponta şi i-a cerut lui Adrian Curaj să-i retragă titlul de doctor, pe legea existentă. Tot ieri un grup de profesori si academicieni l-a "somat" pe ministrul Educatiei să nu mai tergiverseze soluţionarea plagiatelor, să demită urgent actualul CNATDCU, "instituţie profund politizată".

Câteva ore mai târziu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că i s-ar fi retras titlul de doctor fostului premier Victor Ponta dacă s-ar fi putut din punct de vedere legal.

http://adevarul.ro/news/politica/adrian-curaj-ramane-membru-academia-oprea-indemnizatia-este-sper-nu-gresesc-2700-lei-nu-niciun-conflict-interese-1_56d6f6275ab6550cb8693956/index.html

Adrian Curaj rămâne membru în Academia lui Oprea: „Indemnizaţia este, sper să nu greşesc, de 2.700 de lei. Nu este niciun conflict de interese“

Ministrul Educaţiei Adrian Curaj nu renunţă la calitatea de membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), instituţie fondată de fostul vicepremier Gabriel Oprea, o fabrică de diplome. Curaj a mai arătat că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a transmis că nu se află în conflict de interese cu funcţia sa de ministru.

„Sper să nu greşesc: 2.700 de lei este idnemnizaţia. Am donat-o. O singură dată am primit-o. Nu este niciun conflict de interes. Am întrebat la ANI“, a spus Adrian Curaj, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.

Adrian Curaj, este membru din primăvara lui 2015 al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţie fondată în 2012 la iniţiativa fostului vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul "Girofarul".

ASSN a luat naştere în urmă cu patru ani, prin Legea nr. 56/2012, ca urmare a iniţiativei legislative semnate de deputaţii Marian Săniuţă, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru Frunzulică, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea şi senatorul Teodor Meleşcanu. Potrivit legii, ASSN este „o instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică“, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, MAI şi SRI.

La aproape patru ani de la înfiinţare, Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale nu are un site oficial, cu membrii şi activităţile derulate. Cu toate astea, declaraţiile de avere sau de interese au scos la iveală calitatea de membru al ASSN pe care o au unii demnitari sau foşti demnitari. De exemplu, şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, încasează 2.700 de lei de la ASSN, potrivit declaraţiei de interese.

Preşedintele instituţiei a fost timp de trei ani fostul director al SRI George Maior. Odată cu numirea lui Maior în poziţia de ambasador al României în SUA, Remus Pricopie, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a preluat conducerea ASSN.

Patru parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege de modificare a Legii de funcţionare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), în sensul în care instituţia să intre sub control parlamentar şi să aibă şi rol de perfecţionare a parlamentarilor.

Potrivit proiectului de lege, plata indemnizaţiilor lunare viagere de care beneficiază membri titulari şi membri corespondenţi ai ASSN să fie suportată de la bugetul de stat prin transferuri din bugetele Ministerului Educaţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi al SRI.

http://curentul.info/social/13901-uniunea-scriitorilor-din-romania-pcr

Uniunea Scriitorilor din România = PCR


ActiveWatch consideră că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior la adresa instituției, Uniunea Scriitorilor din România (USR) face dovada unor mentalități totalitare și își încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie și de expresie (*).

Solicităm public Uniunii Scriitorilor din România să adopte un comportament transparent în ceea ce privește funcționarea și folosirea resurselor și să oprească hărțuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfuncționalitățile USR.

Raportul nr. 1 din 23 februarie 2016 al Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere din USR a propus excluderea din componența USR a scriitorilor Dan Mircea Cipariu și Grigore Șoitu, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org), pe motiv că demersurile lor publice — articole publicate, acțiuni intentate în instanță — 'au cauzat prejudicii materiale, morale și de imagine grave U.S.R. și membrilor acesteia'.

Cei doi scriitori au prezentat în mai multe rânduri faptele pe care au afirmat că se întemeiază criticile și acțiunile lor publice la adresa USR și au acuzat public lipsa unui dialog în urma căruia să se realizeze o reformă a instituției USR.

Printre altele, în conținutul raportului de excludere, Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere  din USR nu a contrazis aceste acuzații, ci a folosit un comentariu a cărui sursă nu era menționată pentru a ilustra că Uniunea a fost prejudiciată de scriitorul Cipariu. În plus, Raportul Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere menționează un articol critic al lui Grigore Șoitu la adresa activității de critic literar a lui Nicolae Manolescu ca un exemplu de atac la adresa USR, echivalând protejarea imaginii instituției cu protejarea intereselor și a imaginii conducerii actuale.

De asemenea, Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere a propus și sancționarea cu suspendarea calității de Președinte al Filialei București — Traduceri Literare a scriitorului Peter Sragher, pentru că 'a înțeles să participe la întrunirea Consiliului USR (CUSR) și să facă publice către persoane care nu sunt membre U.S.R. și care desfășoară vădite activități împotriva U.S.R., detalii ale ședinței CUSR, decontextualizate, fără vreo referire la comunicatul U.S.R. și fără avertizarea colegilor din Consiliul U.S.R'.

Aceeași Comisie de Monitorizare, Suspendare și Excludere a USR a propus și sancționarea cu avertisment a scriitorilor Daniel Vorona, Paul Cernat și Florin Iaru, 'cu consecința aducerii la cunoștința acestora a faptului că desfășurarea în mod direct sau indirect a oricăror activități împotriva U.S.R. sau a membrilor acesteia, de natură a aduce atingere prestigiului și imaginii U.S.R., precum și nerespectarea normelor deontologice ale breslei scriitoricești sunt de natură să atragă sancțiuni statutare'.

Informăm persoanele din conducerea USR că se pot adresa instanțelor de judecată pentru criticile exprimate la adresa lor, noul cod civil oferind toate mecanismele necesare protejării celor care își consideră lezată demnitatea sau imaginea. De asemenea, reamintim conducerii USR că demersurile în fața instanțelor de judecată prin care membri ai Uniunii contestă mecanisme statutare trebuie să fie acceptate ca o formă de control asupra unei instituții de o asemenea importanță publică. Justiția va putea decide de partea cui este dreptatea.

Puteți citi Raportul Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere integral aici:

http://www.uniuneascriitorilor.ro/25-02-2016-raport-cmse/

(*) Statut USR, Art. 2: 'U.S.R. își însușește principiile din Carta Fundamentală a Drepturilor Omului, interzicându-și promovarea unor atitudini și aderarea la activități contrare demnității și libertății umane, precum și libertății de opinie și de expresie.'
http://www.evz.ro/cum-se-vor-acorda-doctoratele-potrivit-noului-cadru-legislativ.html

Cum se vor acorda doctoratele potrivit noului cadru legislativ

Guvernul a adoptat noi reglementări privind procedura de acordare și de retragere a titlului de doctor, în scopul recredibilizării școlilor doctorale și a consolidării integrității academice.

Iată care sunt măsurile. Potrivit Hotărârii de Guvern, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și indiferent de data acordării titlului de doctor.

În termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie să se pronunțe cu privire la această sesizare. Decizia CNATDCU poate fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului și eventualele sancțiuni pentru școlile doctorale. Având în vedere responsabilitatea școlii doctorale în acordarea titlului de doctor, în perioada de analiză a sesizării, CNATDCU va cere și o decizie a instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, cu privire la obiectul acesteia. Astfel, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se va întinde pe durata a maxim 2 luni și 5 zile.  În cazul în care CNATDCU constată nereguli, propune Ministrului aplicarea următoarelor sancțiuni, în funcție de gravitatea situației: retragerea calității de conducător de doctorat; retragerea titlului de doctor; retragerea acreditării școlii doctorale. În acest context, Guvernul a adoptat încă o reglementare, printr-o Ordonanță de urgență, stabilind că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului.

Caracteurl public al tezei de doctorat



În ceea ce privește caracterul public al tezei de doctorat, Hotărârea de Guvern adoptată astăzi stabilește că susţinerea publică a tezei de doctorat poate avea loc numai după parcurgerea următoarelor etape: doctorandul predă teza în format electronic și, după caz, în format printat la secretariatul școlii doctorale; Școala doctorală realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel național privind detecția de similitudini; rapoartele de similitudini se includ în „dosarul de doctorat”; Teza de doctorat este prezentată în comisia de îndrumare; după această pre-susținere, care poate fi publică, conducătorul de doctorat și comisia de îndrumare decid asupra depunerii oficiale a tezei și organizării susținerii publice; referatul de acceptare al conducătorului de doctorat și acordul membrilor comisiei de îndrumare se includ în „dosarul de doctorat”; Teza de doctorat se depune în mod oficial la secretariatul școlii doctorale, în format tipărit și în format electronic, împreună cu rezumatul tezei de doctorat și CV-ul doctorandului; secretariatul școlii doctorale certifică îndeplinirea de către doctorand a tuturor obligațiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat; cererea pentru fixarea datei de susținere publică a tezei de doctorat, avizată de conducătorul de doctorat și de președintele comisiei de susținere se depune la secretariatul școlii doctorale cu minim 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susținere; școala doctorală întocmește și afișează anunțul pentru susținerea publică cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susținere. Acesta va include în mod obligatoriu data, locația și ora de susținere, conducătorul sau conducătorii de doctorat, precum și locul unde textul integral al tezei poate fi consultat în format tipărit. Anunțul susținerii publice, rezumatul tezei în format electronic, CV-ul doctorandului, CV-urile membrilor comisiei de susținere publică a tezei de doctorat sau link-uri către acestea sunt afișate pe site-ul IOSUD.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20838923-guvernul-ciolos-aprobat-ordonanta-modificare-legii-educatiei-ciuda-apelului-intelectualilor-accelera-retragerea-titlurilor-plagiate.htm

Guvernul Ciolos a aprobat Ordonanta de modificare a legii educatiei, in ciuda apelului intelectualilor de a accelera retragerea titlurilor plagiate


Guvernul condus de Dacian Ciolos a decis astazi sa mearga pe mecanismul greoi al solutionarii plagiatelor, in loc de calea scurta pe actuala lege a educatiei indicata chiar de ministrul Justitiei, precum si de aproape 40 de profesori si academicieni. Concret, Guvernul a adoptat o Hotarare de Guvern care spune ca CNATDCU se pronunta pe sesizarile de plagiat, dar ca va cere o decizie si universitatii, si ca procedura de retragere a unui titlu de doctor se va intinde pe maxim 2 luni si 5 zile. Ministrul Curaj nu a spus, insa, cand va numi un nou CNATDCU. Tot astazi Guvernul a promovat si o Ordonanta de Urgenta prin care a modificat legea educatiei, "stabilind ca diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului". Ceea ce inseamna ca plagiatorii nu platesc pentru sporurile primite pentru doctorate sau pentru salariile majorate in baza acestui titlu.

Precizam ca nici ordonanta de urgenta de modificare a legii educatiei, nici hotararea de guvern care modifica codul studiilor doctorale nu au fost pe ordinea de zi a sedintei de guvern de astazi, 2 martie 2016. De altfel, ele au fost puse in dezbatere pe 10 si pe 14 februarie 2016, iar forma adoptata difera de cea initiala.




Anuntul integral al Ministerului Educatiei:

"Noul cadru legislativ privind acordarea si retragerea titlului de doctor



Guvernul a adoptat noi reglementari privind procedura de acordare si de retragere a titlului de doctor, in scopul recredibilizarii scolilor doctorale si a consolidarii integritatii academice.

Potrivit Hotararii de Guvern, orice persoana fizica sau juridica poate sesiza in scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor.

In termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie sa se pronunte cu privire la aceasta sesizare. Decizia CNATDCU poate fi contestata in termen de 10 zile, Consiliul avand alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui sa emita ordinul de retragere a titlului si eventualele sanctiuni pentru scolile doctorale. Avand in vedere responsabilitatea scolii doctorale in acordarea titlului de doctor, in perioada de analiza a sesizarii, CNATDCU va cere si o decizie a institutiei organizatoare de studii universitare de doctorat, cu privire la obiectul acesteia. Astfel, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se va intinde pe durata a maxim 2 luni si 5 zile.

In cazul in care CNATDCU constata nereguli, propune ministrului aplicarea urmatoarelor sanctiuni, in functie de gravitatea situatiei:

- Retragerea calitatii de conducator de doctorat

- Retragerea titlului de doctor

- Retragerea acreditarii scolii doctorale.

In acest context, Guvernul a adoptat inca o reglementare, printr-o Ordonanta de urgenta, stabilind ca diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului.

In ceea ce priveste caracterul public al tezei de doctorat, Hotararea de Guvern adoptata astazi stabileste ca sustinerea publica a tezei de doctorat poate avea loc numai dupa parcurgerea urmatoarelor etape:

- Doctorandul preda teza in format electronic si, dupa caz, in format printat la secretariatul scolii doctorale;

- Scoala doctorala realizeaza analiza de similitudini utilizand un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel national privind detectia de similitudini; rapoartele de similitudini se includ in 'dosarul de doctorat';

- Teza de doctorat este prezentata in comisia de indrumare; dupa aceasta pre-sustinere, care poate fi publica, conducatorul de doctorat si comisia de indrumare decid asupra depunerii oficiale a tezei si organizarii sustinerii publice; referatul de acceptare al conducatorului de doctorat si acordul membrilor comisiei de indrumare se includ in dosarul de doctorat;

- Teza de doctorat se depune in mod oficial la secretariatul scolii doctorale, in format tiparit si in format electronic, impreuna cu rezumatul tezei de doctorat si CV-ul doctorandului; secretariatul  scolii doctorale certifica indeplinirea de catre doctorand a tuturor obligatiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat;

- Cererea pentru fixarea datei de sustinere publica a tezei de doctorat, avizata de conducatorul de doctorat si de presedintele comisiei de sustinere se depune la secretariatul scolii doctorale cu minim 20 de zile calendaristice inainte de data propusa pentru sustinere;

- Scoala doctorala intocmeste si afiseaza anuntul pentru sustinerea publica cu cel putin 20 de zile calendaristice inainte de data propusa pentru sustinere. Acesta va include in mod obligatoriu data, locatia si ora de sustinere, conducatorul sau conducatorii de doctorat, precum si locul unde textul integral al tezei poate fi consultat in format tiparit. Anuntul sustinerii publice, rezumatul tezei in format electronic, CV-ul doctorandului, CV-urile membrilor comisiei de sustinere publica a tezei de doctorat sau link-uri catre acestea sunt afisate pe site-ul IOSUD.

Totodata, actul normativ introduce o serie de prevederi care intaresc caracterul public al tezei de doctorat:

- Rezumatul tezei este publicat pe site-ul universitatii sau, dupa caz, al Academiei Romane si poate fi consultat public dupa emiterea dispozitiei de numire a comisiei de sustinere;

- Teza in format tiparit poate fi consultata la biblioteca universitatii sau, dupa caz, a Academiei Romane cu cel putin 20 de zile inainte de data fixata pentru sustinerea publica. Lucrarea de doctorat ramane document public la biblioteca universitatii sau, dupa caz, a Academiei Romane;

- Daca doctorandul nu opteaza pentru publicarea distincta a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitala a tezei este facuta publica si va putea fi accesata liber pe platforma nationala dupa emiterea dispozitiei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenta de protectie a dreptului de autor;

- Daca doctorandul opteaza pentru publicarea distincta a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primeste un termen de gratie de maximum 24 luni pentru realizarea acestei publicari; dupa expirarea termenului de gratie, in cazul in care nu a fost primita la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distincta a tezei, documentul in format digital devine liber accesibil pe platforma nationala cu atribuirea unei licente de protectie a dreptului de autor;
- Dupa publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligatia de a notifica IOSUD asupra acestui fapt si de a transmite indicatia bibliografica si un link la publicatie, care vor fi facute apoi publice pe platforma nationala.
- Dupa acordarea titlului de doctor, in termen de maxim 30 de zile IOSUD are obligatia transmiterii unui exemplar tiparit al tezei de doctor la Biblioteca Nationala a Romaniei unde poate fi accesat la cerere.

Dosarul de doctorat se arhiveaza de catre IOSUD cu regim permanent.

Modificarile legislative au fost adoptate ca urmare a recomandarilor cuprinse in Raportul grupului de lucru constituit in decembrie 2015, din 10 experti recomandati de universitati si Academia Romana (raport ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educatiei), pe baza recomandarilor survenite in urma dezbaterii publice, precum si a discutiilor din Guvernul Romaniei.

Va transmitem, atasat, si un grafic al acestor etape stabilite de noua legislatie privind studiile de doctorat."
Solutia simpla indicata de un grup de 40 de profesori si academicieni

Zeci de profesori universitari si de intelectuali din tara si strainatate l-au "somat" pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj, "sa nu mai tergiverseze transarea chestiunii plagiatelor" si sa "rezolve urgent situatia demnitarilor si persoanelor publice acuzate de frauda intelectuala la doctorat". Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Justitiei Raluca Pruna, acestia au aratat ca, pe actuala legislatie, Adrian Curaj poate sa ridice un titlu de doctor daca da un ordin de ministru prin care sa reglementeze procedura de analiza a plagiatelor de catre CNATDCU.



http://www.puterea.ro/social/azi-la-bucuresti-forumul-international-pentru-calitatea-spatiului-educational-132411.html

Azi, la București. Forumul internațional pentru calitatea spațiului educațional

Arhitectul Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, este Chairman al forumului internațional pentru calitatea spațiului educațional, găzduit de România joi, 3 martie, la Athénée Palace Hilton Bucharest Hotel, Sala Le Diplomate, începând cu ora 09:00. Building Education Bucharest International Forum 2016 va reuni peste 250 de invitați din 11 țări, specialiști în educație, lideri, manageri și investitori din domeniu, reprezentanți ai mediului privat și instituțional, arhitecți, furnizori de soluții și de tehnologii, care vor aborda calitatea spațiului educațional și modul în care aceasta influențează calitatea actului educațional.

Directori de grădinițe, școli, licee și colegii naționale, inspectori școlari generali, decani ai facultăților de arhitectură, rectori și prorectori ai principalelor universități din România vor lua parte la cele 5 sesiuni plenare al forumului la care sunt invitați profesioniști și responsabili din educație și din arhitectură.

Prima sesiune a forumului este despre dialogul dintre profesiile educației și cele ale construirii spațiului, avându-i ca invitați speciali pe Dr. Wendy Pullan, directorul Departamentului de Arhitectură al Universității Cambridge, din Marea Britanie și pe arhitectul David Green, șef al departamentului pentru învățământ superior al cunoscutei firme americane de arhitectură, Perkins+Will, înființată în 1935 și cu un portofoliu impresionant de proiecte din domeniul educației. În aceeași sesiune, Phil Baty, editorul Times Higher Education Rankings, Clasamentul Mondial al Instituţiilor de Învățământ Superior, va vorbi și despre rolul spațiului educațional în reputația universităților.

Sesiunea a doua prezintă viziunile birourilor internaționale de arhitectură asupra spațiului educațional. Reprezentații unor firme cunoscute de arhitectură precum Zaha Hadid Architects sau UN Studio vor conferenția în cadrul sesiunii „Building Education”. Jan Schellhof, de la UN Studio, va vorbi despre campusurile educaționale ca mici orașe creative.

Sesiunea a treia este dedicată liderilor școlilor internaționale. Dintre vorbitori: Dr. Robert Brindley, Directorul Școlii Americane, Joanne Puddy-Wells, Directorul Școlii Britanice din București și Simona Baciu, Președinte și Fondator Transylvania College din Cluj-Napoca.

Sesiunea a patra prezintă 4 studii inedite de caz și colaborări de succes dintre clienți/beneficiari și arhitecți pentru construcția de școli. Vor fi prezentate exemple din Finlanda, Rusia, Marea Britanie și România. Echipa din Finlanda, alcătuită de directorul școlii, Hanna Sarakorpi și arhitectul școlii, Väinö Nikkilä, va prezenta Saunalahti School sau „Școala Viitorului”, cum a numit-o mass-media internațională. O altă echipă formată din Mark Sartan, coordonatorul proiectului din Rusia și arhitectul danez Carsten Primdahl, va prezenta „Smart School”, un campus școlar de 20 de hectare, pentru 1040 de elevi, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, proiect care a câștigat la finalul anului 2015 concursul internațional de arhitectură lansat de Rusia. Echipa din Marea Britanie: Helen Dorfman, directorul, și Lukas Ochendal, arhitectul școlii, vor prezenta Școala Burntwood, desemnată de Royal Institute of British Architects clădirea anului 2015 în Marea Britanie.

Invitați surpriză la BEBI

Alături de invitații din educație și din arhitectură, partenerii Building Education Bucharest International Forum 2016 vor prezenta soluții pentru calitatea spațiului și a actului educațional: Viorel Niculae, de la Menatwork, Lucian Căprărin, de la Saint-Gobain și Ela Moraru, de la Google România.



DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.




Yüklə 96,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin