Încălzire: Acești frumoși au început de la o doamnă care mai era numită și Margareta, și s-au terminat cu Iliaș Alexandru. La baza denumirii lor se zică că a stat și o eroare comisă de Grigore Ureche. Cine sunt ei? Răspuns: Mușatinii.
Întrebare de deșteptare. Antonie s-a născut între 1796 și 1798 în orașul Sliven din actuala Bulgarie, în familia căldărarului bulgar Pantaleon Petrov și al grecoaicei Tomaida. Între 1806 și 1812 e stabilit la Chișinău, iar apoi se mută la București. Cu această ocazie, își schimbă numele de familie în Petroveanu, iar în 1837 renunță la acest nume în totalitate, adoptând pseudonimul pe care îl cunoaștem cel mai bine astăzi. Care este acesta? Răspuns: Anton Pann.
Dacă traducem denumirile acestor două întreprinderi engleze în limba greacă, obținem hipergeu și hipogeu. Ce fel de servicii prestează aceste întreprinderi? Răspuns: Transport feroviar (urban de pasageri). Comentariu: e vorba despre London Overground și London Underground.
Material distributiv:
This morning I felt like having
sex
Aici a fost codificat numele unei piese din estrada Republicii Moldova. Care este acesta? Răspuns: Justify Sex (Dan Bălan)
Această listă a fost deschisă pe 1 februarie 2009 de Jóhanna Sigurðardóttir, fiind urmată apoi de Elio di Rupo, Xavier Bettel și, mai recent, de Leo Varadkar și Ana Brnabić. Dar ce conține această listă? Răspuns: prim-miniștri (șefi de guvern) homosexuali.
Blitz triplu. Să ne cunoaștem eroinele: 1. Prima româncă care a studiat la Sorbona a contractat tuberculoză letală în timp ce își scria teza de de doctor la doar 18 ani. 2. Fiind cel mai bine cunoscută pentru participarea în Sfatul Țării, apoi a colaborat politic cu Alexandru Averescu, sfârșindu-și viața ca deținut politic în închisorile comuniste; 3. Această profesoară de geografie, de viță aristocrată, a devenit apoi directorul unuia dintre primele gimnazii pentru fete din Chișinău. Răspuns: 1. Iulia Hasdeu; 2. Elena Alistar; 3. Natalia Dadiani.
El se stinge din viață în 1993, conform unor surse, în Madrid, iar conform altor surse – în Bavaria. Sfârșitul vieții acestui dirijor al celui mai violent pogrom antisemit din istoria României a fost foarte obscur, însă mai benign decât al multor alți politicieni mai moderați precum Iuliu Maniu sau Dinu Brătianu. Obținând azil politic în Spania lui Franco, a fost un timp profesor la o universitate din Barcelona și chiar a pretins despăgubiri pentru faptul că a fost deținut în lagărul de la Buchenwald între 1941 și 1944. Cine este el? Răspuns: Horia Sima.
Blitz triplu etimologic. 1. Acest cuvânt provine de la un cuvânt slav ce înseamnă „răsuflare”. 2. Acest cuvânt provine de la numele unei formațiuni militare romane. 3. Acest cuvânt provine de la un cuvânt slav ce înseamnă „viețuitoare”. Răspuns: 1. Dihanie; 2. Lighioană; 3. Jivină.
Litera Þ (thorn, imagine) este una dintre puținele litere de origine runică folosite într-un alfabet latin. Fiind în uz și astăzi în limba islandeză, litera Þ a făcut parte și din alfabetul englezei vechi și al englezei mijlocii. La sfârșitul evului mediu a fost, însă, treptat înlocuită de îmbinarea th, ultimele fiind înlocuite cuvintele scurte și larg răspândite. În același timp, aspectul său suferea schimbări, iar în caligrafia unor scribi ea putea fi confundată cu litera p sau y. Astfel pot fi explicate expresiile des apărute ca denumiri de cârciumi sau magazine în lumea anglofonă, din care vă rugăm să reproduceți primele două cuvinte. Răspuns: Ye olde...
Dacă analizăm etimologic acest cuvânt, atunci el poate fi interpretat ca „sfântulețul”, deoarece provine de la un cuvânt grec care înseamnă „sfânt” și un diminutiv românesc. Curios este faptul că acest cuvânt probabil a început să fie utilizat destul de ironic, astfel ajungându-se la sensul de azi. Dar care este acest cuvânt? Răspuns: aghiuță.
În această întrebare, două cuvinte sunt omise de mai multe ori. I. este nelipsit din orice manual sau curs de istorie a românilor. C., deși are un nume foarte asemănător, este mult mai puțin cunoscut. Fiind un politician de extremă dreaptă și antisemit înrăit, C. a fost, în diferite perioade de timp, coleg de partid cu Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu și Octavian Goga. Reproduceți cele două cuvinte omise de mai multe ori în această întrebare. Răspuns: Alexandru Cuza
Acești doi verișori (first cousin once removed), născuți ambii în 1921, bat recordurile de longevitate în rândurile famiilor regale. Numiți-i! Răspuns: Mihai I al României și Prințul Philip, Ducele de Edinburgh
A și B sunt de mărimi foarte asemănătoare. Pot fi folosite drept criterii pentru a determina cât de nouă este o hartă de un anumit tip. Dacă pe o hartă de acest tip găsim B, atunci ea are mai puțin de unsprezece ani. Dacă pe lângă aceasta mai găsim și A, atunci harta are cel mult nouă ani. Prezența lui A ne mai poate da informație, deși nu foarte exactă, despre locul alcătuirii hărții. Numiți A și B (în orice ordine), știind că metaforic le-am putea numi „spațiul din umbră al zonei Euro”. Răspuns: Kosovo și Muntenegru.
Pe data de 12 mai 1921, Constantin Argetoianu, pe atunci ministru de interne, raporta în fața Consiliului de Miniștri despre intervenția în forță împotriva participanților la congresul de constituire al unei anumite organizații. El rosti următorul citat: „Pot să vă dau plăcuta asigurare că s-a terminat cu X în România”. Istoricul Ioan Scurtu remarcă: „În perspectivă istorică, Constantin Argetoianu s-a înşelat amarnic.” Nu vă întrebăm ce a fost înlocuit prin X, dar care este organizația menționată în întrebare? Răspuns: Partidul Comunist Român.
Originile X-ului ne duc la Miguel de Cervantes. Etimologia cuvântului X, potrivit lui Augustin Scriban (1939), se datorează faptlui că acesta era „în limba pe care o vorbea poporul din țările latine”. Curios, aceeași etimologie o are și Y, care astăzi a ajuns să desemneze mai des o compoziție muzicală. X este mai lung decât Z, deși în engleză și spaniolă Z înseamnă X. Numiți X, Y și Z. Răspuns: X – roman, Y – romanță, Z – nuvelă.
Din familia lor fac parte limbile lusitană, bazată pe portugheză, zarfatică, bazată pe franceză, shuadit, bazată pe limba occitană, ladino, bazată pe spaniolă, o serie de limbi precum dzhidi, luterai, bukhori, bazate pe dialecte persane, și o serie de limbi bazate pe diferite dialecte arabe. Dar care este cea mai răspândită limbă din această familie, bazată pe limba germană? Răspuns: Yiddish.
Acest domn, unicul care nu avea origine aristocratică, a fost în 1821 unul din factorii declanșatori ai războiului de independență a Greciei, care, din păcate, în scurt timp s-a dovedit letal pentru el. Numiți-l! Răspuns: Tudor Vladimirescu.
Statele africane Zambia și Chad au servit drept inspirație pentru o satirizare a unui afiș electoral românesc. Dar care este motivul menționării fiecăruia din cele două state? Răspuns: drapelul Chadului (tricolor roșu-galben-albastru) și președintele Zambiei (Edgar Lungu).
În Sighetu Maramației (jud. Maramureș) se află casa memorială a acestui laureat al Premiului Nobel Pentru Pace din 1986, unde el a copilărit cu familia sa până la 15 ani, când au fost ridicați și duși în lagărul de concentrare de la Auschwitz, iar ulterior – la Buchenwald. Ca urmare a acestei experiențe, peste 15 ani a apărut „Noaptea”. Cine este el? Răspuns: Elie Wiesel.
Potrivit lui Mircea Eliade, ele provin de la Diana, însă lingviștii mai degrabă gravitează spre teoria că ele provin de la Ioan, numit uneori în popor și Iane. Cu ajutorul Domnului, care să vă păzească de farmec sau blestem, scrieți cine sunt ele? Răspuns: Sânzienele.
Ca să fim mai conștienți de caracterul relativ al etaloanelor și normelor sociale, vă menționez că într-un afiș din România din anul 1908 se face publicitate unui remediu elaborat de un doctor vienez. Afișul le promite femeilor că acest remediu le va face mai atrăgătoare pentru bărbați. Dar care este efectul acestui remediu? Răspuns: îngrășarea.
Văzând titlul unei știri de pe 7 iulie 2017, care spunea că el a devenit comisar european, am fost surprins că el a renunțat la funcția sa din guvernul german. Deschizând însă știrea, mi-am dat seama că nu este așa și că el este, de fapt, ea, originară din Balcani. Nu vă pierdeți cu firea și scrieți cele cinci litere omise în mod repetat din întrebare! Răspuns: Gabri (Sigmar Gabriel vs. Maria Gabriel)
În Spania de la mijlocul secolului XX circula o poveste pentru copii cu numele „Caperucita azul”, ceea ce se traduce ca „Scufița albastră”. Dar care este motivul pentru care povestea a fost redenumită astfel? Răspuns: roșu este culoarea comunismului (și scriitorii afiliați politic regimului Franco au decis să o schimbe).
O întrebare cu omisiuni și înlocuiri. Cu toții știm că cel mai important element al ligii este el. Din acest motiv, unele legende despre Ștefan cel Mare au fost acuzate de anacronism. Însă aceste acuzații nu sunt adevărate, deoarece liga exista înainte de a ajunge la noi el, iar pe timpul lui Ștefan cel Mare, în ligă nu era prezent el. Nu vă rog să numiți înlocuirea, dar care patru litere au fost omise în mod repetat din întrebare?
E curios faptul că Seoul se traduce din limba coreeană în limba kazahă ca Astana. Dar cum sună traducerea sa în limba română? Răspuns: capitala.
Vizita recentă a lui la Comrat a fost prilejul unor asocieri pe internet dintre el și primul. Comentariile spuneau că de 622 de ani pe pământuri românești nu s-a mai văzut fulgerul. Primul a fost un mare conducător, care avea în spatele său o armată impunătoare și a băgat frica în sânul multor popoare europene. Numiți cele două personalități din întrebare. Răspuns: Binali Yıldırım și Baiazid I Yıldırım.
Una dintre personalitățile feminine basarabene marcante este Nadejda Russo, colegă de breaslă, printre altele, cu Sabiha Gökçen, Evghenia Șahovskaia și Marie Marvingt. În cinstea ei a fost numită o stradă din sectorul Râșcani al muncipiului Chișinău. Alegerea străzii nu a fost întâmplătoare, căci mai demult în acel loc se afla... terminați propoziția. Răspuns: Aerodromul (Nadeja Russo a fost aviatoare).
Arthur Petre Anton Bartolomeu Francisc Maria Verona a fost un pictor român de religie catolică, cu rădăcini dalmate și aromâne. Fiind puternic influențat de Nicolae Grigorescu, a devenit unul dintre cei mai vestiți pictori români post-grigorescieni. Un pic mai ironic vorbind, Arthur Verona ar putea fi numit „Pablo Picasso al României”. Din ce motiv? Răspuns: lungimea numelui său.
Atenție, listă: Avicenna; Lech Kaczynski; R. Williams; Rabbi Țirilson; Dar ce reprezintă această listă, dacă elementele menționate nu sunt nici pe departe primele care ne vin în minte când auzim de această listă? Răspuns: străzile din Chișinău.
Într-un articol intitulat „Cei mai uitați X” sunt menționați: Reindhold Scheibler, profesor de limbă germană născut la Berlin și traducător în germană al poeziei „Luceafărul”; și Hanibal Horațiu Dobjanski, colonel care a luptat în ambele războaie mondiale, dar și scriitor. Primul X a fost Anghel Nour, între 1817 și 1821. Ce a fost înlocuit prin X? Răspuns: Primar(i) al(ai) Chișinăului
Intersecția răspunsurilor la ultimele două întrebări constă din doar trei elemente. Atenție, Blitz triplu: 1. Strada în cinstea lui este alta decât cea originală, cea originală fiind acum despărțită în doi ierarhi. 2. Soția lui a fost primul director al Liceului „Mircea Eliade” din Chișinău. 3. El a mai deținut și funcția de membru al Sfatului Țării, precum și cea de primar al Odesei. Răspuns: 1. Carol Schimdt; 2. Nicolae Costin; 3. Gherman Pântea.
Dacă un nobil dintr-o anumită țară musulmană ar vizita galeriile de la Cricova, acesta și-ar putea lua drept suvenir o sticlă cu un anumit soi de vin, deși religia îi interzice să consume alcool. Din ce țară este originar nobilul? Răspuns: Oman (cu capitala Muscat).
În Bosnia și Herțegovina, președinția și camera superioară a legislativului sunt împărțite între sârbi, croați și bosniaci, cele trei etnii principale din țară. Totuși, discriminarea pe criterii etnice este una dintre piedicile principale în calea integrării europene a Bosniei, fiind constatată de o decizie a CEDO. Această decizie spune că accesul la funcții importante în stat este îngreunat în mod nejustificat pentru A și B. La recensământul populației României din 1930, A alcătuiau 4% în toată România și 7,2% în Basarabia, iar B alcătuiau 1,5% în toată România și 0.5% în Basarabia. Numiți A și B. Răspuns: A – evrei, B – romi.
Bătălia de la Afyonkarahisar-Eskișehir din iulie 1921 a fost cea mai estică victorie a unei armate creștine în Orientul Mijlociu de după cruciade. În urma acestei victorii, armata greacă, după o pauză de o lună, a luat decizia să continue ofensiva spre X. Această decizie s-a dovedit fatală, deoarece liniile de aprovizionare erau prea întinse, și în cele din urma armata greacă a fost zdrobită cu un an mai târziu. Numiți X, dacă se știe că acest nume îl poartă și o stradă din cartierul Poșta Veche al Chișinăului? Răspuns: Ankara.
Reproduceți cele două cuvinte omise, care au aceeași rădăcină. Răspuns: neșcolarizat / școală.
El a fost unul dintre simbolurile creștinismului timpuriu, care treptat a decăzut din uz. Motivul utilizării lui consta în descifrarea lui ca „Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ”, ceea ce în traducere din greacă înseamnă „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”. Numiți-l. Răspuns: peștele.
Ultima întrebare din Cupa Tricolorului 2017. În „Buletinul Ofițial al Prințipatului Țării Românești” din 15 iunie 1848 este anunțată crearea „guvernului vremelnic” și sunt publicate primele sale decrete, cu prevederi precum abolirea cenzurii, a pedepsei cu moartea și cu bătaia, înființarea gărzii naționale și altele. Încercați să reproduceți (cel puțin aproximativ) prima propoziție din primul decret al guvernului vremelnic. Răspuns: Steagul național va avea trei culori: albastru, galben și roșu.