Decizie a consiliului



Yüklə 1,47 Mb.
səhifə1/19
tarix23.01.2018
ölçüsü1,47 Mb.
#40387
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19


RO



COMISIA EUROPEANĂ

Bruxelles, 21.4.2010

COM(2010)172 final

2010/0093 (NLE)

Propunere de



DECIZIE A CONSILIULUI

privind încheierea Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene

EN

EXPUNERE DE MOTIVE


1.contextul propunerii

1.1.Motivele și obiectivele propunerii


În prezent, zona de cumul paneuromediteranean include Uniunea Europeană, statele AELS (Islanda, Norvegia, Elveția, Liechtenstein), participanţii la Procesul de la Barcelona (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Siria, Tunisia, Turcia, Palestina) și Insulele Feroe.

Sistemul cumulului de origine paneuromediteranean este format dintr-o multitudine de acorduri care prevăd, inter alia, dispoziţii în materie de liber schimb bazate pe o reţea de reguli de origine identice ce permit aplicarea cumulului diagonal între țările din zonă. Această zonă de cumul urmează să se lărgească în viitor.

Odată cu implementarea sistemului de cumul paneuromediteranean, dificultățile de gestionare a actualului sistem de protocoale individuale s-au accentuat. Orice modificări aduse unui protocol existent între două țări partenere din zona paneuromediteraneană implică efectuarea unor modificări identice la nivelul fiecărui protocol aplicabil în zonă. Prin urmare, Comisia Europeană a lansat ideea ca la baza cumulului diagonal de origine să stea un instrument juridic unic sub forma unei convenții regionale cu privire la regulile de origine preferențiale, denumită în continuare „convenția”, la care să facă referire acordurile individuale de liber schimb existente între țările din zonă. Ideea unei astfel de convenții a fost deja analizată în 2003, însă nu s-a concretizat.

La Conferința euromediteraneană a miniștrilor comerțului care a avut loc la Lisabona în octombrie 2007, ideea unei convenții a fost readusă în discuție, iar miniștrii au convenit să înceapă redactarea unei convenții regionale unice cu privire la regulile de origine preferențiale pentru zona paneuromediteraneană, care să înlocuiască actuala rețea de protocoale asupra regulilor de origine. În acest scop, miniștrii au încredințat activitățile de ordin tehnic grupului de lucru paneuromediteranean.

Cu aceeași ocazie, miniștrii comerțului din zona euromediteraneană au luat decizia de a include în această zonă de cumul participanții la Procesul de Stabilizare și de Asociere (Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia și Muntenegru și Kosovo conform Rezoluției 1244/99 a Consiliului de Securitate al ONU) și i-au încredințat grupului de lucru paneuromediteranean sarcina de a pregăti modificările tehnice necesare în acest scop. Includerea acestor țări în sistemul de cumul paneuromediteranean se va realiza prin prezenta convenție.

La 26 noiembrie 2009, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri privind convenţia cu statele AELS, cu participanții la Procesul de la Barcelona, cu participanții la Procesul de Stabilizare şi de Asociere şi cu Insulele Feroe. Toate directivele de negociere au fost respectate de Comisie:

- convenția permite o gestionare mai eficientă a sistemului de cumul paneuromediteranean, facilitând astfel procedura de modificare a regulilor de origine;

- prin convenție se va institui un comitet mixt, care va fi împuternicit să modifice dispozițiile acesteia și să decidă cu privire la orice aderare viitoare;

- convenția permite luarea în considerare a dispozițiilor existente, care nu sunt comune tuturor părților contractante viitoare.

- convenția este deschisă unei posibile extinderi viitoare a ariei geografice a cumulului de origine la țările și teritoriile vecine.

- dispozițiile convenției pot fi modificate în unanimitate în cadrul comitetului mixt, pentru a răspunde mai bine realității economice.

În conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Comisia va reprezenta Uniunea în cadrul comitetului mixt instituit prin articolul 3 al convenţiei. Cu ocazia întrunirii comitetului mixt în vederea adoptării unor acte cu efecte juridice, în special conform articolului 4 din convenţie, poziţia care urmează să fie adoptată în numele Uniunii va fi stabilită în conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din Tratatul prind funcţionarea Uniunii Europene.


1.2.Contextul general


Comisia a participat în mod activ la procesul lansat în 2007 în vederea elaborării proiectului de text al convenției în cadrul grupului de lucru paneuromediteranean. Proiectul final a fost dezbătut și aprobat de acest grup la 29 octombrie 2009.

Textul convenţiei a fost aprobat de miniştrii comerţului din zona euromediteraneană la 9 decembrie 2009 în cadrul conferinţei organizate la Bruxelles.


1.3.Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii


Convenția consolidează toate protocoalele asupra regulilor de origine în vigoare între membrii sistemului de cumul de origine paneuromediteranean.

Convenția integrează toate protocoalele asupra regulilor de origine în vigoare între partenerii participanți la Procesul de Stabilizare și de Asociere și țările și teritoriile din zona paneuromediteraneană.


1.4.Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii


Decizia propusă este coerentă cu politica comercială a Uniunii.

2.consultarea părților interesate și evaluarea impactului

2.1.Consultarea părților interesate


Statele membre au fost consultate permanent cu privire la proiectul convenției în cadrul secțiunii „origine” a Comitetului Codului Vamal.

Partenerii paneuromediteraneeni au fost consultaţi în cadrul grupului de lucru paneuromediteranean, iar textul final anexat la prezenta propunere este rezultatul dezbaterilor purtate în cadrul acestui grup.

Textul convenţiei a fost aprobat de miniştrii comerţului din zona euromediteraneană la 9 decembrie 2009 în cadrul conferinţei organizate la Bruxelles.


Yüklə 1,47 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin