DeliKLİkaya sanayi BÖlgesi camiİ ve küLLİyesi yaptirma, yaşatma ve hizmet



Yüklə 110,48 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü110,48 Kb.
#65979

DELİKLİKAYA SANAYİ BÖLGESİ CAMİİ VE KÜLLİYESİ YAPTIRMA, YAŞATMA VE HİZMET DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

MADDE 1: DERNEĞİN ADI

Derneğin adı,” DELİKLİKAYA SANAYİ BÖLGESİ CAMİİ VE KÜLLİYESİ YAPTIRMA, YAŞATMA VE HİZMET DERNEĞİ” dir.

MADDE 2: DERNEĞİN MERKEZ VE ŞUBELERİ

Derneğin Merkezi İstanbul ili Arnavutköy ilçesidir. Yurtiçinde, dışında şubeler veya temsilcilikler açılabilir.

Derneğin adresi “Deliklikaya Mahallesi Uyar Cad. No:22 DESB Sanayi Bölgesi Yönetim Binası Arnavutköy / İSTANBUL” adresidir.

MADDE 3: DERNEĞİN AMACI, ÇALIŞMA KONULARI VE BİÇİMLERİ

Derneğin Amacı : Dernek, Arnavutköy, Deliklikaya Sanayi Bölgesi imar planında (260 ada) camii alanı olarak hazine adına tescil edilen taşınmaz üzerinde veya ihtiyaç duyulan her yerde modern altyapı ihtiyaçları ile camii inşaatı ve cemaatinin bütün dini ihtiyaçlarını, dini ve kültürel eğitimlerini, sosyal, spor ihtiyaçlarını sağlayacak üniteleri kapsayacak şekilde külliyatını inşaa etmek, yaşatmak (bakım ve onarım), çevre düzenini, temizliğini, güvenliğini sağlamak, her türlü sosyal, sportif, ilmi, dini, kültürel, sanatsal ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak ve insanlar arası yardımlaşmayı sağlamak ve geliştirmek, öğrencilere ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, ihtiyaçlarını karşılamak, burs vermek, yurt imkanı sağlamak, Cami ve külliyesinin yapılış ana gayesine uygun hizmetlerde kullanılmasını temin etmek, bütün ihtiyaçlarını yakından izleyerek karşılamak için gerekli harcamaları yapmak, gerekli mali kaynağı temin etmek, Camide hizmet görecek imam, müezzin-kayyım, idaremüdürüveyeterikadarhizmetlininilgilimüftülüğünonayıylaatanmasıveyadernekimkânlarıylaistihdamlarınısağlamakamacıilekurulmuştur.

Derneğin Çalışma Konuları veBiçimleri:

a-) Camii, külliyatı ve müştemilatı (şadırvan, çeşme, tuvalet, morg, gasilhane, kütüphane, okuma salonu, bilgi evi, etüt merkezi, konferans salonu, gösteri ve kongre merkezi, dinlenme tesisi, huzur evi, müze, lojman, kapalı garaj, oyun parkı, park yeri çevre düzenlemesi, lokal, misafirhane, pansiyon, aşevi, kreş, bakımevi, eğitim, yurt, sağlık, sosyal, kültürel, spor vb. tesisleri) yapımı için gerekli plan, proje, etüt yapmak, projelere ortak olmak ve uygulamak, ruhsat, iskan ve gerekli yasal işleri takip etmek, inşaat için gerekli malzemeleri temin etmek, satın almak, kiralamak, devir almak, inşaatı yaptırmak, müteahhite ihale etmek, yapılan çalışmaları denetlemek, bakım onarım ve işletilmesini yapmak için resmi mercilerde gerekli işlemleri yürütmek, mali kaynak temin etmek, ihtiyaçların giderilmesi için harcamalarda bulunmak, her türlü mal ve hizmeti satın almak, özgün mimarisine uygun olarak iç mefruşatını dizayn etmek ve yukarıdaki amacın gerçekleşmesi için gerekli her türlü yasaların verdiği faaliyeti yapmak.

b-) Cami, külliye, müştemilat, lojman, yurt, tesislerin giderlerini karşılamak, derneğin sahibi olduğu veya kullandığı malların temizlik, yakıt, tamir, bakım, onarım, boya ve diğer masraflarını karşılamak.

c-) Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç, gereç, kitap, kırtasiye, gazete, telefon, internet demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek. Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için yeteri kadar ücretli personeli istihdam etmek.



Sayfa-1

d-) Her türlü dini ve kültürel eğitim faaliyetlerinde bulunmak. Kur`an Kursu, İslami ilimler enstitüleri açmak ve bu kurumların ihtiyaçlarını karşılamak. Dernek amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için üyeleri ya da uzman kişiler aracılığıyla araştırma, inceleme, geliştirme, çalışma ve etütleri yapmak, öneri ve dilekleri belirlemek ve bunları her türlü yayın araçları ile yayınlamak. İnternet ortamında web sayfası hazırlamak.

e-) Dernek amaçları doğrultusunda her türlü eğitim, kültürel faaliyetleri desteklemek, toplantı, konser, tiyatro, sergi, gezi, piknik, panel, temsil, sempozyum, konferans, kurs, seminer, fuar, kermes, defile düzenlemek, tertip etmek, giderlerini karşılamak, gelirlerini toplamak.Faaliyet alanına giren konularda sosyal ve sportif kulüpler kurmak.

f-) Dernek amaçları doğrultusunda her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmaları duyurmak için sinema filmi, reklam filmi, tiyatro eseri, gazete, dergi, kitap, bildiri, broşür gibi yayınlar bastırmak ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak, satmak, satın almak, bağışlamak. Bunların giderlerini karşılamak, gelirlerini toplamak.

g-) Dernek amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için Yardım Toplama Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile tüzük hükümlerine uygun olarak yurtiçinden ve dışından yardım ve bağış toplamak, almak ve vermek; şartlı ve şartsız vasiyetleri kabul etmek, taşınır ve taşınmaz mal bağışlarını kabul etmek.

h-) Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi, kutlamalar, bayramlar, şölenler, törenler, yurtiçi ve yurtdışı seyahatler ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak. Dernekçe düzenlenen bu tür faaliyetlerin giderlerini karşılamak, gelirlerini toplamak.

ı-) Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.

j-) Dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak amacıyla ihtiyaç sahiplerine, afetzedelere, okullara ayni ve nakdi (para, gıda, giyim, yakacak v.sgibi) yardımlar yapmak. İhtiyaç sahibi öğrencilere ayni ve nakdi yardım etmek, giyim-kuşam, kitap, kırtasiye vb. ihtiyaçlarını karşılamak, burs vermek, yurt imkanı sağlamak. Dernek misafirlerini ağırlamak ve onlara yapılan ikramların bedellerini ödemek. Her branşta meslek edindirme amacıyla mesleki veya teknik kurslar açmak.

k-) Camii külliyesi bünyesinde Sağlık ocağı açmak. Sağlık İl Müdürlüğüne sağlık ocağı dışında kullanmamak ve mülkiyeti dernekte kalmak kaydı ile ücretsiz tahsis etmek.

l-) Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak, işletmek, kiraya vermek.

m-) Dernek için gerekli görüldüğünde kamuya yararlı derneklerden sayılabilmesi için müracaatta bulunmak.

n-) Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mallar satın almak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni veya şahsi haklar tesis etmek, plan proje yaptırmak, her türlü inşaat yapmak, yaptırmak,gerektiğinde genel kurul kararı ile bu malları satarak paraya çevirmek.

o-) Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, vakfa dönüşmek, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak. Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisler kurmak.

Sayfa-2

p-) Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.

r-) Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun Hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

s-) Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek için platformlar oluşturmak.

t-) Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetleri yürütmek amacıyla şube, temsilcilik açmak.

MADDE 4: DERNEĞİN FALİYETLERİ

Dernek amacına ulaşabilmek için aşağıdaki faaliyetleri yapar :

a) Cami, külliyesini, eklentilerini yaptırmak, onarmak, ilgili hayırsever vatandaşlarla ve makamlarla işbirliği yapmak, cami cemaatini bilgilendirmek, bu tür çalışmaları organize etmek. Yasal prosedür dâhilinde, açılmış olunan/açılacak kur’an kursu, kütüphane, yurt, pansiyon vb. inşaatlarının tamamlanması için her türlü yardımda bulunmak.

b) Dernek içinde oluşturulacak komiteler ya da uzman ve danışmanlar aracılığıile amaç ve çalışma konularında incelemeler ve araştırmalar yapmak, yaptırmak. Cami için birikimli imam hatiplerin müftülükçe istihdamına katkıda bulunmak ve ailece rahat etmeleri için yardımcı olmak. Külliye hizmetleri için yeteri kadar personel görevlendirmek ve ücretlerini ödemek.


c) Mağdur, mazlum  ve muhtaç fertler ile toplum arasında yardımlaşma ve dayanışmanın sağlanabilmesi için çalışmak.

d) Vefat eden şahısların yıkanması, kefenlenmesi, defin ve taziye işlerinde maddi ve manevi yardımda bulunmak. Taziye yerlerini ve mevlit merasimini düzenlemek ve gerekli her türlü yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerini yapmak. Mezarlıkların korunması ve iyileştirilmesinde katkıda bulunmak. Mezarlıklardaki dini merasimlerin yapılması için gerekli her türlü faaliyeti yapmak.

f) Her türlü kültürel faaliyetleri yapmak. İlmi çalışmaların finansmanını ve organizasyonunu yapmak ve ihtiyaç sahiplerine her türlü insani yardımı yapmak. Kültürel faaliyet kapsamında yasal prosedür izlenerek her türlü toplantı ve gösterileri yapmak. Seminer, konferans, panel, açık oturum, sempozyum, ödüllü/ödülsüz yarışmalar düzenlemek. Gelir veya kültürel amaçla; kısa ve uzun süreli kurslar, fuarlar, konserler, sergiler açmak, kermesler düzenlemek; film, video, tiyatro, piyes, skeç, slayt vb. sosyal kültürel ve sportif etkinliklerde bulunmak. Konusunda ihtisas sahibi kişilere her türlü ilmi, dini, tarihi, sosyal, kültürel, ekonomi, sahalarda araştırmalar, anketler, kamuoyu yoklamaları, telifler, tercümeler yaptırmak. Bu çalışmaların sonuçlarını basılı-sesli-görüntülü yayınlar halinde neşretmek. 

g) Mevzuatın gerektirdiği idari işlemler yapıldıktan sonra yurt, pansiyon, okul, etüt merkezleri, dershane, kurs, kaffe, lokal, misafirhane, kütüphane, kitaplık, okuma salonu, ilmi araştırma ve geliştirme merkezleri açmak. Açılmış bulunan bu eğitim kurumları ile işbirliği yapmak, onarımı ile işletmesine yardımcı olmak. 

i) Dernek faaliyetlerinde bulunmak üzere gelir elde etmek amacıyla taşınmaz mal ihtiyacı hâsıl olması halinde ilgili kanun ve tüzükte belirtilen prosedürleri tamamlayarak mülk edinmek. Ortaklıklar ve iktisadi işletmeler kurmak, işletmek. 

Sayfa-3

j) Deprem, çığ, sel gibi doğal afetler ile yangınlarda ilk yardım, arama-kurtarma çalışmaları için uzman ekipler kurmak. Doğal afetler sonrasında felaketzedelerin acil temel ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çabayı sarf etmek. Acil sığınma ve barınma yerlerinin temini için gerekli her türlü tedbiri almak. 

k) Fakir kimselere düğün, nişan, sünnet vs. yardımlarda bulunmak, organizasyonunu yapmak. 

l) Bireyleri zararlı alışkanlıklardan korumak, ahlaki yozlaşmayı önlemek ve kötü alışkanlıklar edinmiş bireyleri topluma kazandırmak amacıyla aktiviteler düzenlemek. Yurt, sığınma evleri ve yetiştirme merkezleri kurmak. 

m) Dernek amacı doğrultusunda platform oluşturmak veya oluşturulmuş platformlara katılmak. Federasyon oluşturmak veya oluşturulmuş federasyona katılmak. 

n) Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek ve halkın sağlık durumunun iyileştirilmesi için her türlü faaliyeti düzenlemek. İlgili kurumlar ile işbirliği halinde ve sağlık tarama yeterlilik belgesine sahip olmak şartı ile mobil sağlık ekibi kurarak mahallinde sağlık hizmetleri, muayene, ayakta tedavi, sünnet ve sağlık taraması gibi faaliyetler ile halkın sağlık, eğitim, manevi ve kültürel gelişim için eğitim toplantıları vb. etkinlikleri düzenlemek.

o) Bireylerin bedensel eğitimi için spor tesisleri, spor kulüpleri, gezi, tatil amaçlı kamp ve tesisleri kurup sportif faaliyetlerde bulunmak. 

p) Amaçta belirtilen yardımları yazılı ve görsel yayınlar yoluyla kamuoyunun dikkatine sunmak, bir insani konuya dikkat çekmek maksadı ile toplumsal dayanışmayı teşvik eden, dini, ahlaki, milli ve manevi değerlere uygun basılı, sesli ya da görüntülü yayınlar yapmak veya yaptırmak. Ayrıca bu amaca hizmet edecek matbaa, sinema gibi kültür ve sanat faaliyetleri yapmak veya yaptırmak. Amacını gerçekleştirecek çalışmalarda internet ortamından istifada etmek. 

r) Derneğin bu amaçlarına hizmet edecek ilmi, hayri ve ticari müesseseler, vakıflar kurmak, vakfa dönüşmek. Ayrıca, diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulmuş müesseseler ve vakıflarla işbirliği yapmak. 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, diğer dernekler, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek. Aynı amaçlı dernekler, vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organların kararı ile platformlar oluşturmak.
s) Külliye giderlerinde harcamak üzere kitaplık açarak her türlü dini ve kültürel yayınlar, teşhir etmek, satmak. Derneğe gelir kaydetmek üzere her türlü hediyelik,tanıtıcı ve eğitici eşyalar temin etmek ve satmak. Yardım Toplama Kanunu ile Ana Tüzük hükümlerine uygun olarak bağış ve yardım almak.
t) Derneğin çalışma konuları ve biçimlerine ilişkin gerekli her türlü faaliyetleri yapmak.
MADDE 5: DERNEK ÜYELİĞİ

Derneğin iki tür üyesi vardır :

a)Asıl Üye: Dernek üyeliğinin gerektirdiği şartları taşıyan, üyelik yükümlülüklerini üstlenen ve haklarından yararlanan üyedir. Giriş aidatı 100-TL. (yüz lira); Yıllık aidat her yılın ocak ayı içinde 120-TL. (yüz yirmi lira) olarak ödenir. Üye olunan yılın yıllık aidatı ve giriş aidatı birlikte ödenir.
b) Onursal Üye: Toplumun eğitim ve öğrenimine önemli katkılarda bulunan veya derneğin amaç ve çalışma konularına belirli ve önemli büyük hizmetleriveya katkıları olan kişilerle, üyeler topluluğu arasında bulunmasında yarargörülenler Yönetim Kurulunun onayı ile onursal üye seçilebilirler. Onursalüyeler, organlara seçilme ve seçme haklarına sahip olmayıp kendilerinden üye giriş aidatı ile aylıkaidat ödentileri alınmaz, ancak istekleri halinde derneğe bağış yapabilirler.

Sayfa-4

MADDE 6: ÜYELİĞE BAŞVURU VE ÜYELİĞE KABUL

Derneğe asıl üye olabilmek için Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu’nun öngördüğü şartları haiz, derneğin gaye ve prensiplerini benimsemiş ve bu gaye doğrultusunda çalışmayı kabul eden gerçek ve tüzel kişiler derneğe üye olmak için başvurabilir.

Derneğe üye olmak isteyenler dernekçe hazırlanmış üyelik giriş bildirgesini ve eklerini doldurup imzalamak suretiyle yazılı olarak başvurabilir. Yönetim Kurulu, üyelik için yapılan başvuruları en çok 30 (otuz) gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu yazılı olarak sahibine bildirir. Üyeliğe kabul edilen kişi bildirimden sonra 15 (on beş) gün içinde üyelik yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır aksi halde üyelik başvurusu düşmüş kabul edilir. Başvurusu kabul edilen üye, dernek üye kayıt defterine kaydedilir. Hiçbir kimse, derneğe üye olmaya ve hiçbir dernek de üye kabul etmeye zorlanamaz. Üyelik isteğinin reddine ilişkin dernek Yönetim Kurulu kararına karşı ancak genel kurula itiraz edilebilir.


Derneklere üye olmaları kanunlar ile yasaklananlar, dernek ödenti ve yararlanma paylarını ödememe nedeni dışında diğer nedenlerle derneküyeliğinden sürekli olarak disiplin cezası ile çıkarılmış olanlar bir daha derneğeüye olamazlar.
MADDE 7: ÜYELERİN HAKLARI

a-) Eşitlik ilkesi :Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler. Dernek; üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez; eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık tanıyan uygulamalar yapamaz.Her üyenin, derneğin faaliyetlerine ve yönetimine katılma hakkı vardır.


b-) Oy hakkı : Her üye gereken koşulları içermek kaydı ile her türlü göreve aday olabilir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır; üye, oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Üye tüzel kişi ise tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir. Onursal üyelerin oy hakkı yoktur.

MADDE 8 : ÜYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

a-) Aidat verme borcu :Üyeler aidat borcunu vermekle yükümlüdür. Üyeler aidatlarını yıllık olarak her yılın ocak ayı içinde peşinen ve nakden öderler. Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin aidatlarını vermek zorundadır.


b-) Diğer yükümlülükler :Üyeler, dernek düzenine uymakla, sadakat göstermekle,derneğin amaç ve çalışma konularına bağlı olarak çaba harcamakla, özellikle amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla, derneğin toplum içindeki olumlugörüntüsünü sürdürmekle yükümlüdür. Dernek üyeleri şahsi iş ve işlemlerinde dernek adını kullanarak menfaat sağlamak yâda alacak veya borç ilişkisine giremezler.
MADDE 9 : ÜYELİĞİN SONA ERMESİ
a-) Kendiliğinden üyeliğin düşmesi ile :10. maddede belirtilen sebeplerle üyelik kendiliğinden (hiçbir karar alınmasına gerek olmaksızın) sona erer.
b-) Çıkma ile :Hiç kimse, dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.

Sayfa-5

c-) Çıkarılma ile : Üyeler 11. maddede belirtilen sebeplerle Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilirler. Üyelikten çıkartılan üyelerin Genel Kurula itiraz hakkı vardır. Genel Kurul’un kararları kesindir.


MADDE 10 :ÜYELİĞİN KENDİLİĞİNDEN DÜŞMESİ

Üyeliğin düşmesi aşağıdaki hallerde gerçekleşir:



a) Üyenin ölmesi, 

b) Üyenin medeni hallerini kullanma (fiil) ehliyetini kaybetmesi, 

c) Üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması veya üyeliğe ilişkin yasal şartların kaybedilmesi.

MADDE 11 : ÜYELİKTEN ÇIKARILMA NEDENLERİ

Üyelikten çıkarılma nedenleri:

a) Dernek amaçlarına aykırı söz ve davranışlarda bulunma, 

b) Dernek amaçlarını ağır şekilde aksatma, verilen görevlerden sebepsiz kaçınma, dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,

c) Toplum nezdinde "yüz kızartıcı" tavır ve davranışlarda bulunma ya da bu yönde ün kazanmış olmak,

d) Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını ödememek,

e) Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak.

MADDE 12 : ÜYEĞİN DÜŞMESİ, ÇIKMA VE ÇIKARILMAYA İLİŞKİN İŞLEMLER

a-) Üyelik sıfatı sona eren üyenin ''Dernek Üye Kayıt Defteri'' ndeki kaydı Yönetim Kurulu kararı ile derhal silinir.


b) Bu üyelerin mali sorumlulukları, yasal nedenlerle ayrılanların yasal nedenin oluşum tarihinde, diğerlerinin ise ayrılma dileğinin yapıldığı tarihte biter ve üyelik dönemlerine ilişkin ödenti ve yararlanmapayları tam alınır. Dernek üyeliği düşen, çıkan veya çıkarılanlardernek malvarlığı üzerinde hak iddia edemezler.
MADDE 13 : DERNEĞİN ORGANLARI

Derneğin zorunlu organları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’dur. Dernek zorunlu organları dışında başka organlar da oluşturabilir.Ancak, bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.


MADDE 14 : GENEL KURUL VE GÖREVLERİ

Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır :

a-) Yönetim Kurulunun çalışma raporunun, bilanço ve gelir-gider çizelgelerinin, Denetim Kurulunun denetim raporunun görüşülmesi, Yönetim Kurulunun ibra edilmesi, Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,

b-) Yönetim ve Denetim Kurulları asil ve yedek üyelerinin 3 (üç) yıl süreli olarak seçilmesi,derneğin diğer organlarının seçilmesi, denetlenmesi ve onların haklı sebeplerle her zaman görevinden alınması,



Sayfa-6

c-) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,

d-) Mevzuatta ve Tüzükte, Genel Kurulca yapılması belirtilen görevlerin yerine getirilmesi, derneğin amaç ve çalışma konularına ilişkin gerekli kararlar alınması,

e-) Üyeliğe kabul veya üyelikten çıkarma hakkında Yönetim Kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların karara bağlanması, üye giriş aidatı ve yıllık aidat miktarlarının belirlenmesi, artırılmasına veya eksiltilmesine karar verilmesi,


f-) Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi, Derneğin fesih edilmesi, mallarının tasfiye edilmesi, Derneğin vakfa dönüştürülmesi, vakıf kurması, Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması, ayrılması, Derneğin federasyon veya konfederasyonlara katılması, ayrılması hususlarında kararlar alınması,
g-) Olağan veya olağanüstü Genel Kurul gündem maddeleri ile gündeme alınan konular hakkında kararlar alınması,
h-) Dernek Yönetim ve Denetim Kurullarının başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
ı-) Yönetim Kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmeliklerin incelenerek aynen veya değiştirilerek onaylanması,
j-) Derneğin en yetkili organı olarakmevzuatın ve tüzüğün yüklediği ve derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin yapması ve yetkilerin kullanılması.
MADDE 15 : GENEL KURUL ÇAĞRI USULU

Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler en az 15 (on beş) gün önceden, toplantı günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta usulü ile toplantıya çağrılır. Çağrı usulünü Yönetim Kurulu belirler. Bu toplantıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, 2. toplantının hangi gün yapılacağı belirtilir. İlk toplantı ile 2. toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az 30 (otuz) günden fazla olamaz.

Toplantı çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içinde yapılması zorunludur. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

MADDE 16 : GENEL KURUL TOPLANTI YERİ, TOPLANTI YETER SAYISI, TOPLANTI USULÜ
Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı asil üyelerden oluşur. Dernek Genel Kurulu olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır.
Olağan Genel Kurul : Yıllık olağan Genel Kurul toplantıları takip eden yılın 31 Mart tarihine kadar Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine yapılır.

Olağanüstü Genel Kurul : Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hâllerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, Yönetim Kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır.

Sayfa-7

Yönetim Kurulu, şartları oluşan olağan veya olağanüstü Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa; Denetim Kurulu veya dernek üyelerinden biri mahalli Sulh Hukuk Hâkimliğinden toplantı yapılması hususunda karar almak üzere başvuruda bulunabilir.



Toplantı Yeter Sayısı :Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan fazlasının katılımı ile, tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hâllerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır, çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısından az olamaz.

Toplantı Usulü : Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu üyelerince veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Tüzük gereği ekseriyet temin edilmiş ise imzalanan listeye göre Genel Kurula katılan üyeler sayısı ile toplantı yeter sayısı ve karar sayısı, Yönetim Kurulu Başkanı ile Sekreter tarafından imzalanan bir tutanakla saptanır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de Yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir. Toplantı Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği bir kişi tarafından açılır. Açılıştan sonra divan teşkili için Divan Başkanı ve Kâtipler seçilir. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması Divan Başkanına aittir. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür, karara bağlanır. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması için oylamaya gidilir. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve Divan Başkanı ile Katipler tarafından birlikte imzalanır.  Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Oy Kullanma, Karar Yeter Sayısı :Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı olup oyunu kendisi kullanmak zorundadır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir. Genel kurulda aksine karar alınmadıkça bütün kararlar açık oylama ile yapılır.
Gizli oylama : Divan Başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının kimsenin göremeyeceği bir yerde üyeler tarafından tercih edilen kısımları işaretlenerek kapalı bir zarfa konulduktan sonra seçim sandığına atılması ile yapılır. Oy vermenin bitiminden sonra seçim sandığı açılarak herkesin gözü önünde şeffaf bir şekilde sayım yapılır.
Açık oylama :  Üyelerin el kaldırmaları suretiyle yapılır. Her bir karar için kabul edenler, kabul etmeyenler, çekimserler sorularak üyelerin el kaldırmaları istenir, Divan Başkanı veya görevlendirdiği kişi tarafından sayım yapılır.
Dava hakkı :Toplantıda hazır bulunan ve kanuna veya tüzüğe aykırı olarak alınan Genel Kurul kararlarına katılmayan her üye, karar tarihinden başlayarak bir ay içinde; toplantıda hazır bulunmayan her üye kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her hâlde karar tarihinden başlayarak üç ay içinde mahkemeye başvurmak suretiyle kararın iptalini isteyebilir. Diğer organların kararlarına karşı, dernek içi denetim yolları tüketilmedikçe iptal davası açılamaz.Genel Kurul kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlar saklıdır.
MADDE 17 : YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

Yönetim Kurulu 6 (altı) asil ve 6 (altı)yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir.



Sayfa-8

Yönetim Kurulu ayda bir olağan, Başkanın çağrısı üzerine her zaman olağan üstü olarak toplanır. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Yönetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde Genel Kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedek üyelerinde göreve çağrılmasına rağmen üye tamsayısının yarısının altına düşerse; Genel Kurul, kalan Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.


Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir: 

a-) Genel Kurulca yapılan seçimi müteakip Yönetim Kurulu bir hafta içinde toplanarak görev bölümü yapar. Yönetim Kurulu bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter, bir sayman seçer. Genel kurulu izleyen otuz gün içinde, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu ile Derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad-soyadlarını, baba adlarını, doğum yeri-tarihleri, meslekleri ve ikametgâhlarını dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki amirliğine yazı ile bildirmekle yükümlüdür. Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişikliklerde aynı usule tabidir.
b-)Yönetim Kurulu, Derneğin yürütme ve temsil organıdır. Bu görevini mevzuata ve tüzüğe uygun olarak yerine getirir.
c-) Derneğin yapılacak olan olağan veya olağan üstü Genel Kurulu için tarih, saat, yer belirlemek, gündemini hazırlamak, dernek Yönetim Kurulu faaliyet raporunu hazırlamak, derneğin gelir ve giderleri hesaplarına ilişkin çizelgeleri, bilançoları yapmak, gelecek döneme ait tahmini bütçeyi hazırlamak, tüzüğün değiştirilmesine ilişkin çalışmalar yaparak tasarıları Genel Kurul’a sunmak,gerektiğinde tahmini bütçede fasıllar arası aktarma yapmak,şube gelirlerinden genel merkeze gönderilecek miktarı belirlemek, gerektiğinde bunu düşürmeye ve artırmaya karar vermek.
d-) Mevzuatın, Dernek tüzüğünün ve Genel Kurul kararlarının kendine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak. Dernekle ilgili her türlü ihtilaftan adli, idari, mali ve icra’i takibat yapmak, dava açmak, sulh olmak, ibra etmek, davadan feragat veya davayı kabul etmek veya bu hususlarla da şamil olacak vekâlet vermek. Yayınlanacak eser ve araştırmaları seçmek.

e-) Üyelerin her türlü müracaatını değerlendirip ilgililere bilgi vermek, Yönetim Kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları Genel Kurula sunmak, Yönetim Kurulu üyelerinin boşalması halinde yedek üyeleri göreve çağırmak. Üyeliğe almaya, üyelikten çıkarmaya, Genel Kurula önermeye ve yasaklamaya karar vermek.

f-) Derneğin yurt içinde veya dışındaki amacına uygun derneklere, federasyonlara, konfederasyonlara katılmasına veya ayrılmasına, derneğin uluslararası faaliyete bulunmasına, vakıf kurulmasına karar vermek.

g-) Dernek şubelerini açmaya kurucuları belirlemeye, yetki ve görev vermeye, şube bulunmayan yerlere gerektiğinde temsilcilikler açmaya ve temsilciler atamaya karar vermek. Şube Genel Kurulunca çıkarılan bütçe hesaplarının aynen veya değiştirerek onaylamak. Yıllık çalışma raporu ve programını düzenleyip uygulamak.Derneğin şubelerinin, temsilciliklerinin denetlenmesi yapmak, gerek görüldüğünde haklısebeplerle Şube Yönetim Kurullarını, temsilcileri görevden almak.

Sayfa-9

h-) Dernek görevlilerini işe almak, işten çıkarmak ve bütçeye göre ücretlerini tespit etmek. Disiplin kararlarının uygulanmasını sağlamak.

I-) Ortaklık, iktisadi işletme kurulmasına ya da kurulmuş ya da kurulacak ortaklıklara katılmaya karar vermek, yükümlülük altına girmek.


j-) Genel Kurul toplantılarında alınan kararları uygulamak, üyelere ve ilgili yerlere duyurmak. Genel Kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek.
k-) Dernek çalışmaları, şubeleri ve diğer konular ile ilgili olarak yönetmelikler hazırlamak, uygulamak.

MADDE 18 : YÖNETİM KURULU GÖREV BÖLÜMÜ

Başkan : Yönetim Kurulunca oy çokluğuyla seçilir. Genel başkan, derneği yurt içinde ve yurt dışında temsil eder. Dernek bünyesinde kurulacak komite ve komisyonların doğal başkanıdır. Derneğin tüzel kişiliğini gerçek ve tüzel kişiler katında ve yargı organlarında temsil eder. Derneğin ve Yönetim Kurulunun başkanıdır. Dernek üyelerine, Yönetim Kuruluna ”Üyelik kimlik kartı” düzenletir ve imzalar. İşlerin ve çalışmaların yürütülmesine çalışır. Görevleri denetler, Yönetim Kurulu kararlarını yerine getirir. Genel Kurul toplantısını açar.

Başkan Yardımcısı: Başkanın yokluğunda o’na ilişkin görev ve yetkileri yerine getirir, olağan durumlarda o’na yardım eder.

Genel Sekreter: Derneğin tüm yazışmalarından sorumludur. Günlük işlerin aksatılmadan yürütülmesini sağlar. Karar defterini usulüne uygun olarak düzenler. Derneğin tüm organları, şubeleri, temsilcikleri ve üyeleriyle olan ilişkilerini organize eder. Yönetim Kurulunun görev dönemi sonunda hazırlayacağı “Çalışma Raporu Taslağı”nı hazırlar. Derneğin yazı işlerini yönetir ve yürütür. Defter, tutanak ve raporların düzenlenmesinden sorumludur. Başkan ile birlikte yönetim kurulunun gündemini hazırlar.

Sayman : Derneğin mali işlerinden sorumludur. İlgili defter kayıt ve belgeleri düzenler hesap raporunu ve bütçe tasarısını hazırlayıp Yönetim Kuruluna sunar.

Yönetim Kurulu Üyeleri : Amacın gerçekleşmesi için Yönetim Kurulu görev ve yetkilerine giren hususlarda çalışarak başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve saymana yardım eder. Yönetim Kurulu kararı ile verilen işleri yerine getirir. Kurulan komisyonlarda görev alır, gerektiğinde sevk ve idare eder.

MADDE 19 : DENETLEME KURULU TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

Denetleme Kurulu 3 (üç) asil 3 (üç) yedek üyeolmak üzere Genel Kurulca seçilir.

Genel kurulca yapılan seçimi müteakip Denetim Kurulu bir hafta içinde toplanarak bir başkan seçer.


Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde Genel Kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir. 

Denetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir: 



a-) Derneğin iç denetimi mevzuata ve tüzüğe göre Denetim Kurulu tarafından gerçekleştirilir. Denetim Kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve
Sayfa-10

kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.

b-) Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

c-) Zorunlu durumlarda Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını Yönetim Kurulundan ister.

MADDE 20 : DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKİLLERİ

Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

MADDE 21 : TEMSİLCİLİK AÇMA

Gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açılabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez. 

MADDE 22 : ŞUBELERİN KURULUŞU VE ORGANLARI

a) Şubelerin Kuruluşu : Yönetim Kurulu gerekli gördüğü yerlerde şube açma yetkisi verebilir. Şubenin açılması için, Yönetim Kurulunca yetkili kılınacak 3 (üç) kişinin imzası ile şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirliğine yazılı başvuruda bulunur. Bu yazıda kurucuların adı-soyadı, baba adı, doğum yeri- tarihi, bildirilmesi ve Dernek tüzüğünden iki örnek ile yetki belgelerinin eklenmesi gerekir. Şubeler, Derneğe bağlı, hak ve varlıkları Dernek bünyesine dâhil, Yönetim Kurulu kararları ile tüzüğe uygun özerk çalışmalarda bulunmakla görevli; Dernek merkezi ile ilişkileri ve karar yetkileri ''Şubeler Yönetmeliği'' hükümleri uyarınca belirlenmiş, tüm işlemlerinden doğan hak ve borçlarından ötürü Derneğin sorumlu olduğu, bağımsız konutlu Dernek organıdır.

b) Şubelerin Organları :

1.Şube Genel Kurulu,

2.Şube Yönetim Kurulu,

3.Şube Denetim Kurulu.

c) Bu Ana Tüzüğün dernek tüzel kişiliğine ilişkin diğer hükümleri de şubeler için geçerli olup, uygulamaya ve merkez –şube ilişkilerine ilişkin hükümler dernek Yönetim Kurulunca hazırlanacak "Şubeler Yönetmeliği" nde gösterilir.

MADDE 23 : ŞUBELERİN GÖREV VE YETKİLERİ

Şubeler tüzükte belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulduğu yerleşim yerinde tüzükte belirlenen faaliyetlerde bulunur. Şubeleri, genel merkez Yönetim Kurulu her zaman kurar, denetler, dağıtabilir ya da kapatabilir, Şube organlarının görevlerine haklı nedenlerle son verebilir. Şube organları görev ve yetkilerini tüzüğe ve ilgili kurallara uygun biçimde kullanırlar. Şube Genel Kurulu olağan toplantıları, merkez Genel Kurul toplantısından en az 2 (iki) ay önce bitirmek zorundadırlar. Şubelerin olağan Genel Kurulu 3 (üç) yılda bir Temmuz ayı içerisinde şube Yönetim Kurulunca belirlenen gün, yer ve

Sayfa-11

saatte toplanır. Genel merkez Yönetim Kurulu, şubelerin çalışma programını ve bütçesini gerekirse düzelterek onaylayıp kesinleştirir.

Şube Genel Kurulu : Şubeye kayıtlı tüm üyelerden oluşur. Bir üye ancak bir Şubeye üye olabilir. Genel Kurul, şube Yönetim Kurulunun, şube Denetim Kurulunun asil ve yedek üyeleri ile merkez Genel Kurula gidecek toplamda üç delegeyi seçer. Delege adayları genel kurulda aldıkları oy miktarınca sıralanır. Asil delege sayısı kadar yedek delege de belirlenir. Asil delegelerin, genel merkez Genel Kurulundaki üyeliklerinin herhangi bir sebeple oradan kalkması halinde yedek delegeler oy sıralamalarına göre boşalan asil üyelerin yerlerine geçerler.

Şube Yönetim Kurulu : Şube Yönetim Kuruluna şube Genel Kurulu tarafından 3 (üç) asil ve 3 (üç) yedek üye seçilir. Şube Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasında bir başkan, bir sekreter ve bir muhasip seçer. Genel Yönetim Kurulu tarafından açılan şubeler, en geç 6 ay içerisinde kendi Genel Kurullarını toplar. Şube Yönetim Kurulunun çağrısı ile olağan üstü Genel Kurul toplanır.

Şube Denetim Kurulu : Şube Denetim Kurulu 2 (iki) asil ve 2 (iki) yedek üyeden oluşur. Denetim kurulu en az yılda bir defa şubenin bütçe uygulamalarını ve harcamalarını denetler.

MADDE 24 : KOLLAR VE KOMİSYONLAR

Dernek merkez ve şube Yönetim Kurulları, amaçlarını gerçekleştirmek, çalışmalarını daha başarılı sonuçlara ulaştırmak üzere kollar ve komisyonlar kurar. “Genel merkez Yönetim Kurulunun denetimi ve bilgileri dâhilinde olan bu kollar ve komisyonlara dışarıdan yetenekli kimselerde alınabilir. Genel merkez Yönetim Kurulunca kol ve komisyon çalışmalarını düzenleyecek yönetmelik ve önergeler hazırlanır.
MADDE 25 : YASAKLAR
Dernek tüzükteki amaç ve bu amaçları gerçekleştirmek üzere sürdüreceği belirtilen çalışma konuları dışındaki başka faaliyetlerde bulunamaz. Ayrıca Dernekler Kanununun 29 ve 30 ncu maddelerinde belirtilen yasaklara uymak zorundadır. Aksi halde bu kanun ile diğer kanunların ilgili hükümleri uygulanır.

MADDE 26: TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ

Tüzükte değişiklik yapmaya Genel Kurul yetkilidir. Olağan veya olağanüstü Genel Kurul toplantılarında gündemde bulunmak kaydıyla veya toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin önergesi ile gündeme alınmak suretiyle tüzük değişikliği yapılabilir.
Tüzük değişikliğin görüşülebilmesi için, Genel Kurula katılım ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması ve hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısından az olamaz, oylamada üçte iki çoğunluk aranır.
MADDE 27 : DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYESİ

Derneğin fesih kararını almaya Genel Kurul yetkilidir. Olağan veya olağanüstü Genel Kurul toplantılarında gündemde bulunmak kaydıyla veya toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin önergesi ile gündeme alınmak suretiyle fesih kararı alınabilir.


Sayfa-12

Feshin görüşülebilmesi için, Genel Kurula katılım ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması ve hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısından az olamaz, oylamada üçte iki çoğunluk aranır.


Tasfiye İşlemleri :Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan Tasfiye Kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adının başında “tasfiye halinde” ibaresi kullanılır.

Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır.


Derneğin alacaklı olması durumunda alacakları tahsil edilir, varsa malları paraya çevrilir. Derneğin borçları varsa ödenir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Genel Kurulda belirlenen yere devredilir. Genel Kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse İstanbul İl Müftülüğü emrine devir olunur.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip Tasfiye Kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini Tasfiye Kurulu sıfatıyla son Yönetim Kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi 5 (beş) yıldır.

 

MADDE 28 : DERNEĞİN GELİRLERİ



a-) Üye giriş aidatı, yıllık üye aidatı, 

b-) Dernek faaliyetleri sonunda elde edilen gelirler,

c-) Bağışlar ve yardımlar,2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,

d-) İlgili mercilere önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak ayni veya nakdi yardımlar,

e-) Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,

f-) Dernek mal varlığından elde edilen gelirler, Dernek taşınır ve taşınmaz malları ile ticari haklarının işletilmesinden ya da kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile menkul değerler gelirleri,


g-) Diğer gelirler.

Sayfa-13

MADDE 29 : DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir.Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği  ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
MADDE 30 : DEFTER VE KAYITLAR

Defter tutma esasları :Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın Yönetim Kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir. Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.
Kayıt usulü :Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
Tutulacak defterler :
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar :
a1- Karar Defteri : Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır, kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
a2- Üye Kayıt Defteri : Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

a3- Evrak Kayıt Defteri : Gelen ve  giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
a4- Demirbaş Defteri : Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım süreleri, kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
a5- İşletme Hesabı Defteri : Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler kaynağı gösterilerek

açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.




a6- Alındı Belgesi Kayıt Defteri : Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar :


b1- (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da  tutulur.

Sayfa-14
b2- Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri : Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.


c) İcap eden sair defterler : Dernek mevzuatın emrettiği veya ihtiyaç duyulan başka defterleri de tutabilir.
Defterlerin tasdiki : Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce dernekler birimine veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi : İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

MADDE 31 : GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ



Gelir Belgeleri :Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Gider Belgeleri : Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak Derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği bulunan) “Gider Makbuzu” düzenlenir. Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır.


Alındı Belgeleri :Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından Derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.Dernek gelirlerinin tahsilinde (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) “Alındı Belgeleri” kullanılır.


Yetki Belgesi : Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği EK- 19’da örneği bulunan) “Yetki Belgesi “ dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, Dernek Yönetim Kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler Yönetim Kurulu Başkanınca15 (onbeş) gün içerisinde dernekler birimine bildirilir. Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler. Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi : Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5(beş) yıl süreyle saklanır.

Sayfa-15
Belgelerin Bastırılması : Belgeler Yönetim Kurulu kararıyla matbaaya bastırılır. Belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Dernek kasasında veya sayman veya veznedar üzerinde fazla para bulundurulamaz, bu miktar Yönetim Kurulunca belirlenir. Dernek adına toplanan paraların banka hesabına yatırılması zorunludur.

 

 MADDE 32 : BEYANNAME VERİLMESİ, BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ


Mülkî amirliğe yapılacak bildirimler:

a-) Beyanname verilmesi : Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek Yönetim Kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.

b-) Genel Kurul sonuç bildirimi :Olağan veya olağanüstügenel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, Yönetim ve Denetim Kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3 te sunulan)  “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri Yönetim Kurulu başkanı tarafından bildirilir. Divan Başkanı ve Katipler tarafından imzalanmış Genel Kurul toplantı tutanağı örneği, tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile Dernek Tüzüğünün son şeklinin her sayfası Yönetim Kurulunca imzalanmış örneği eklenir.

c-) Taşınmazların bildirilmesi :Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren 30 (otuz) gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle bildirilir.

d-) Yurtdışından yardım alma bildirimi :Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” iki nüsha olarak doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.
Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış Yönetim Kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstre ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

e-) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile birlikte yürütülen ortak projelerle ilgili bildirim :Derneğingörev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK- 23’de gösterilen) “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.

f-) Değişikliklerin bildirilmesi :Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik  (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; Genel Kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen 30 (otuz) gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.

MADDE 33 : HÜKÜM EKSİKLİĞİ

Dernek Tüzüğünde hüküm eksikliğinin bulunması halinde Türk Medeni Kanunu ile Dernekler Kanunu ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Sayfa-16

MADDE 34 : YÜRÜRLÜK, YÜRÜTME

Bu tüzük mülki amirliğince onaylandığı tarihte yürürlüğe girer ve Yönetim Kurulunca yürütülür.

GEÇİCİ MADDE 1 :
İlk Genel Kurulda Dernek organları oluşturulana kadar, Derneği temsil edecek ve Dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici Yönetim Kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;

 


S.N.

GÖREVİ

ADI-SOYADI T.C. NO

MESLEĞİ

İKAMET ADRESİ

TELEFON

İMZASI

1- BAŞKAN : Hasan BÜYÜKDEDE Makine Mühendisi

2- BAŞKAN YARDIMCISI : Nazif YAVUZ Avukat
3- SAYMAN : Abdullah İNAN Emekli Öğretmen

4- GENEL SEKRETER : Fatma VARDAR Emekli

5- ÜYE : Sait KILIÇ Sanayici
6- ÜYE : Ömer TUTCUOĞLU Emekli

Sayfa-17

KURUCU ÜYELER :




  1. Hasan BÜYÜKDEDE




  1. Sait KILIÇ




  1. Abdullah İNAN




  1. Fatma VARDAR




  1. Nazif YAVUZ



  1. Ömer TUTCUOĞLU




  1. Nihat AKKAŞ



  1. Hüseyin KOTİL



  1. Yılmaz ALUÇ




  1. Turgay KÜÇÜK




  1. Erdoğan TORUN


Sayfa-18
Yüklə 110,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin