DiNİ ÖĞrenmeniN Önemi Din Ne Demektir?



Yüklə 34,18 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü34,18 Kb.
#29954


DİNİ ÖĞRENMENİN ÖNEMİ

Din Ne Demektir?

Din, insanları iyiye, güzele, doğruya yöneltmek için Allah'ın peygamberleri aracılığı ile bildirdiği ilahi kuralların tümüne denir.


Bu tanımdan yola çıkarak şu sonuçlara varabiliriz;

  • "Din, Allah tarafından, peygamberler aracılığı ile insanlara gönderilmiştir.

  • "Din, insanları iyiye, güzele, doğruya çağırır. Allah'a inanıp güzel işler yapanlar mutlu olurlar.

  • "Din, insanların dünya ve ahirette mutlu olmalarını amaçlar.

  • "Din, Allah'ın gönderdiği öğütleri kapsar. Bunlar Allah'ın emirleri, yasakları ve önerilerinden oluşur.

İnsanın Dine Niçin İhtiyacı Vardır?

İnsan, inanan ve dini boyutu olan bir varlıktır. Onu diğer varlıklardan ayıran temel özelliklerinden birisi de inanan bir varlık olmasıdır.

İnsan, ruh ve bedenden oluşan bir varlıktır. Bedensel olarak yeme, içme ve giyinmeye; ruh yönüyle de inanmaya ihtiyacı vardır. İnsanda yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçları nasıl doğuştan geliyorsa, din duygusu da doğuştandır. Bu duygunun gereği olarak insan; var olduğu ilk günden bu yana yüce ve üstün bir güce yönelme, ona inanma, sığınma, bağlanma ve ondan yardım isteme ihtiyacı duymuştur. İşte din insanın inanma ihtiyacına cevap vererek, onun, güven, bağlanma, ait olma, sığınma gibi duygusal ihtiyaçlarını karşılar.
İnsan, akıllı, düşünen bir varlıktır. Bu özelliği gereği insan "Bu dünyaya niçin geldim", "Yaşamın amacı nedir?", "Öldükten sonra ne olacağım?" gibi konuları merak eder ve bu soruların cevabını arar. İnsan, bu soruların cevabını dinde bulur.

Öğrendiğimiz Bilgilerin Bizim İçin Önemi Nedir?

İnsan, akıllı, düşünen, öğrenen ve öğrendiklerini kavrayan bir varlıktır. Bu yetenekleri sayesinde kendini, çevresini ve Rabbini tanır. Yaşamını kolaylaştırarak mutlu olmaya çalışır. Aynı zamanda öğrendikleriyle yaşamanı anlamlandırır.



Dinimizi Niçin Öğrenmeliyiz?

Dinin Allah tarafından insanları iyiliğe, güzele, doğruluğu ve mutluluğu ulaştırmak için gönderilmiş öğütlerdir. Bu anlamda din insan içindir ve onun mutluluğu için bir araçtır. Dinimizi öğrendiğimiz zaman hem bu dünyada, hem de ahiret hayatı için mutlu olmanın yollarını bulabiliriz. Çünkü insanı yaratan ve onu en iyi tanıyan Allah'tır. Dolayısıyla onun bize bildirdiği şeyleri öğrenmemiz ve uygulamaya çalışmamız bizi mutlu edecektir. Bu nedenle dinin öğütlerinden yararlanmak için onu bilmek gerekir. Bu de onu öğrenmekle gerçekleşir.



Dini Öğrenmek Bize Neler Kazandırır?

  • Dinimizi öğrendiğimiz zaman merak ettiğimiz sorulara cevap bulabiliriz. Çünkü din, insanın anlam arayışına cevap verir. Yaşamın amacı, öldükten sonra ne olacağı vb. konularda insanları bilgilendirir. Böylece hayatımızı anlamlandırmamıza yardımcı olur.

  • Dinimizi öğrenmek, yaratılışımızda var olan inanma ihtiyacını doğru bir şekilde karşılamamızı sağlar. Çünkü din, kişilerin inanma ihtiyacını doğru bilgi, duygu ve becerilerle karşılamasına yardımcı olur. Böylece yanlış bilgilerden ve batıl inançlardan insanı uzak tutar.

  • Din bize yaratıcımızı tanıtır, ona nasıl inanacağımızı ve nasıl ibadet edeceğimizi öğretir. Dinimizi öğrenmekle Yüce Allah'ı tanır ve ona inanırız. Aynı zamanda ibadetlerimizi yaparak, onun hoşnutluğunu kazanırız. Onun hoşnutluğunu kazanmak bizi mutlu eder.

  • Din, ailemizle ve bir arada yaşadığımız diğer insanlarla olan ilişkilerimizde yol gösterir. Bunlarla ilgili sorumluluklarımızı hatırlatarak, davranışlarımızda bilinçli olmamıza yardımcı olur. İnsanları sevmemizi, aile, komşu, akrabalarımızla iyi ilişkiler kurmamızı öğütler. İnsan haklarını gözetmemizi, adaletli

olmamızı, herkese karşı hoşgörülü olmamızı ister. Temizliği, anne ve babaya saygıyı, iyilik yapmayı ve doğru olmayı emreder. Bu ve benzeri güzel işleri yapanlar mutlu olurlar.

  • Din içinde yaşadığımız çevreyi tanımamıza yardımcı olur ve evrendeki varlıklarla olan ilişkilerimizde yol gösterir. Tüm canlıları sevmemizi, hayvanları ve doğayı korumamızı öğütler. Bunlarla ilgili sorumluluklarımızı hatırlatarak, davranışlarımızda bilinçli olmamıza yardımcı olur. Bu durum bizim sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamamızı sağlar.

  • Dinimizi öğrenmek, günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız dini sözleri anlamada ve bunları doğru kullanmada yardımcı olur. Böylece bazı şarkı, türkü, ilahi ve günlük yaşamımızda kullandığımız deyim ve atasözlerini daha iyi anlarız.

  • Dini öğrenmek, bizi yanlış bilgilerden ve batıl inançlardan uzak tutar. Davranışlarımızda bilinçli olmamıza, insan olmanın gerektirdiği sorumlulukları bilmemize ve bunları yerine getirmemize yardımcı olur. Böylece dini kendi çıkarları için kullanan insanların verebileceği zararlardan korunmuş oluruz.

  • Din, toplumun gelişmesine, sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlar. Toplumda iyilik, güzellik, doğruluk, sevgi, saygı, kardeşlik gibi insanı yücelten değerlerin yerleşmesine yardımcı olur. Böylece insanı, dünyada iyiliğe, güzelliğe, doğruluğa, ahirette de kurtuluşa götürür. Bu nedenlerle dinimizden yararlanmak için, onu öğrenmemiz gerekir.


Dini Doğru Öğrenmek İçin Neler Yapmalıyız?

Dinimizi doğru öğrenmek için, dinimizin temel kaynağı olan Kur'anıkerim'i Türkçe çevirilerinden okuyup içeriğini anlamalıyız. Böylece Rabbimizin inanç, ibadet ve ahlak ilklerini öğrenmiş oluruz. Aynı zamanda Kur'an'ın en iyi uygulayıcısı olan, bu konuda Allah tarafından örnek gösterilen peygamberimizi daha iyi tanımalı ve onu kendimize örnek almalıyız.



"Din Güzel Ahlâktır"

Güzellik ve İnsan

İnsanın özelliklerinden biri de güzele ve güzelliğe ilgi gösteren bir varlık olmasıdır. Çünkü insan yaratılış olarak güzeldir ve güzelliği sever. Yüce Allah Kur'an'da "Biz insanı en güzel biçimde yarattık" buyurarak insanın bu özelliğine dikkat çekmiştir. Başka bir ayette de "…Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı" buyurmuştur. Yaratılışından getirdiği bu özelliği gereği insan, güzel söz söylemekten ve işitmekten, güzel davranışlarda bulunmaktan, güzel iş yapmaktan hoşlanır ve mutlu olur.



Din Ve Güzel Ahlak Ne Demektir?

Din, insanları iyiye, güzele, doğruya yöneltmek için Allah'ın peygamberleri aracılığı ile bildirdiği ilahi kuralların tümüne denir. Güzel ahlâk ise, iyiye, güzele, doğruya yönelik tutum ve davranışlara denir. Güzel ahlak sahibi olan insanlara "ahlaklı" denir. Kötü, çirkin ve yanlış davranışlarda bulanan kimselere ise "ahlaksız" denir.



Güzel ahlâkın birey açısından önemi;

Güzel ahlâk, insanın Allah'la, kendisiyle, diğer insanlarla ve çevresiyle olan ilişkilerinde uyumlu ve ölçülü davranmasıdır. Güzel ahlâk, insanın Allah'a karşı sorumluluğunun bir gereğidir. Bu açıdan güzel ahlaklı insanlar, görev ve sorumluluk duygusu gelişmiş insanlardır.

Güzel ahlak bireyi kötülüklerden sakındırır, iyilik ve faziletlere yöneltir; insana şeref ve onuruyla bağdaşır nitelikler kazandırır. Bireyi çevresiyle uyumlu bir insan haline getirir. Böyle kimseleri hem Allah, hem de insanlar sever ve saygı duyar. Böylece hem kendileri mutlu olurlar, hem de diğer insanların mutluluğuna katkıda bulunurlar. Kısaca güzel ahlâk sahibi olan kimse erdemli bir insan olmanın mutluluğunu yaşar. Bu nedenlerden dolayı birey açısından güzel ahlâk çok önemlidir.

Güzel ahlâkın toplum açısından önemi;

Güzel ahlak sahibi kimselerin oluşturduğu toplumda toplumun huzurunu bozacak, birlik ve beraberliğini ortadan kaldıracak, insanın şeref ve onuruna yakışmayan kötü davranışlar hoş görülmez. Böyle bir toplumun bireyleri, hem Allah'a hem de birbirlerine karşı görevlerini yerine getirirler, birbirlerinin hak ve hürriyetlerine saygı

gösterirler. Doğruluğu esas alarak, yoksulları, yetimleri, kimsesizleri koruyup gözetirler. Bu nedenle güzel ahlâk sahibi kimselerin oluşturduğu toplumda huzur, mutluluk, hoşgörü, güven, yardımlaşma ve dayanışma vardır.

Güzel Ahlak Sahibi İnsanın Özelliklerinden Bazıları

1.Güvenilir bin insandır.

7.Hiçbir konuda doğruluktan ayrılmaz

2.Üzerime düşen görevleri yapar

8.Kimsenin arkasından konuşmaz.

3.Verdiği sözde durur.

9.Kıskançlıktan, yalan ve iftiradan Kaçınır.

4. Emanete ihanet etmez

10.Başkalarını hor görmez.

5.Kötülüğe yaklaşmaz

11.Görgü kurallarına uyar

6.Savurganlıktan Kaçınır

12.Öfkesini yenmesini bilir.


Dinimizde Güzel Ahlakın Yeri Ve Önemi Nedir?

Din, insanları iyiye, güzele, doğruya yöneltmek için Allah'ın peygamberleri aracılığı ile bildirdiği ilahi kuralların tümüne denir. Güzel ahlâk ise, iyiye, güzele, doğruya yönelik tutum ve davranışlara denir. Ahlâkın hedefi insanın mutluluğudur. Bu nedenle her yönden mutlu ve huzurlu insanı şekillendirmeye çalışır. Dinin hedefi de güzel ahlaka sahip mutlu insandır. Verilen bu bilgilerden anlaşılacağı üzere, din ile güzel ahlak arasında sıkı bir ilişki vardır. Her ikisi de insandan iyi, güzel ve doğru davranışlarda bulunmalarını ve mutlu olmalarını ister. İslâm'a göre din güzel ahlâktır. En son ve en mükemmel din olan İslâm'ın gayesi insanları güzel ahlâk sahibi yapmak, olgunlaştırmaktır. Peygamberimizin "Ben güzel Ahlâkı tamamlamak için gönderildim" sözü bunu en açık bir şekilde belirtmektedir. Yine Peygamberimize "Din nedir?" diye sorulduğunda; "Din güzel ahlâktır" cevabını vermiştir.



Dinimizin Güzel Ahlâk Dini Olduğunu Nasıl Anlarız?

Dinimizin ahlâkla ilgili birçok buyrukları vardır. Müslüman için namaz, oruç, zekât farz olduğu gibi, sağlığı korumak, vatan ve millete faydalı olmak, yararlı işler yapmak da dini bir görevdir. Yüce Allah şöyle buyuruyor:


"Allah'a kulluk edin. Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, yakınlara, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanındaki arkadaşına, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenen kimseyi sevmez." (Nisa, ayet 36)
Dinimizde iman esasları ve bu esasların gereği olarak yaptığımız ibadetler güzel ahlâkın temelini oluşturur. İman ve ibadetlerin meyvesi güzel ahlâktır. Ayrıca güzel ahlakın gereklerine uygun davranmakta bir ibadettir.

Peygamberimizin Güzel Ahlâk Açısından Önemi Nedir?

İslâm ahlâkının kaynağı Kur'an ve Peygamberimizin örnek davranışlarıdır. Peygamberimiz güzel ahlâklı olmayı öğütlemiş ve yaşamıyla bizlere örnek olmuştur. Peygamberimiz bütün ahlâki güzellikleri kendisinde toplamış, Kur'an'da "en güzel örnek" olarak gösterilmiştir.


Yaratılış itibariyle iyilikleri ve güzellikleri almaya yatkın olan insan, örnek gördüğünde onları benimsemesi daha kolay olur. Bunun için Peygamberimiz Kur'an ahlâkını somut bir şekilde yaşamış bir insandır. O, sözleriyle güzel ahlâkı teşvik ettiği gibi, davranışlarıyla da insanlara örnek olmuştur. "Sizin en hayırlınız ahlâkı en iyi olanınızdır" gibi sözleri de onun güzel ahlâka ne kadar önem verdiğini gösterir.

Kısaca, Müslüman olmak, iman esaslarını kabul eden, iman esaslarının gereği olarak ibadetleri yerine getiren, Kur'an'ın buyruklarına kulak veren, güzel ahlâklı kimse demektir. Bu nedenle dindar olmak, güzel ahlâklı olmayı gerektirir



Güzel Söz Söyleyelim

Tatlı dilden, güler yüzden herkes hoşlanır. Allah'ın sevgisini, insanların gönüllerini kazanmak istiyorsak, güzel sözlü olmamız gerekir.

Bir arkadaşımızın bize bağırması, kötü sözler söylemesi hoşumuza gitmez. Onun bu davranışından dolayı üzülürüz. Öyleyse biz de arkadaşlarımıza bağırmamalı, kötü sözler söylememeliyiz. Unutmayalım; ahlakın özü neydi? "Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi, sen de başkasına yapma" kuralıydı, değil mi?

Sürekli olumsuz şeyleri görür, karamsar olursak, bu ruh halimiz sözlerimize de yansır. Oysa hayatta her zaman olumlu olmaya çalışmalıyız. Bu özelliği kazandığımızda daha çok mutlu olduğumuzu ve etrafımıza mutluluk saçtığımızı hissederiz.

Arkadaşımıza selam vermek, halini-hatırını sormak, onun başarısını takdir etmek, sevincini ve üzüntüsünü paylaşmak, karşılaştığı zorluklarda onu cesaretlendirmek güzel sözlü olmaya örnektir.

Dinimiz güzel söz söylemeyi emreder; yalanı, iftirayı, laf taşımayı, dedikodu etmeyi yasaklar.



Güzel Davranışlarda Bulunalım

İnsanların bazı davranışları vardır; kendisine ve çevresine yarar sağlar. Bu tür davranışları dinimiz de güzel bulur ve onun yaygınlaşmasını ister.

İnsanların bazı davranışları da kendisine ve çevresine zarar verir. Bu tür davranışları dinimiz güzel bulmaz, onun yaygınlaşmasını istemez.

Öyleyse "Güzel Davranışı" nasıl tanımlayabiliriz?

Allah'ın hoş görüp emir ve tavsiye ettiği, insanın ve toplumun yararına olan davranışlara "Güzel Davranış" deriz.

Temizliğe dikkat etmek, Allah'ın emrettiği ibadetleri yerine getirmek, doğru konuşmak, küfür etmemek, insanlara yardımda bulunmak, cömert olmak, hoşgörülü olmak... Bütün bunlar güzel huy ve davranışlara örnektir. Bunlar insana ve topluma yarar verdiği gibi, aynı zamanda yapan kişiye sevap kazandırır.

Güzel davranışın dinimizdeki adı "salih amel"dir.

BU HADİSİ ÖĞRENELİM

"Allah sizin dış görünüşünüze bakmaz; kalbinize ve yaptıklarınıza bakar."

Açıklama:

Allah yanında değerli olan, insanların içtenlikle yaptıkları güzel davranışlardır. Gösteriş için veya art niyetle yapılan davranışların Allah yanında hiçbir kıymeti yoktur.



Yüklə 34,18 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin