Documentation file

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 13.88 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü13.88 Kb.

Documentation file
Elevii vor citi o scrisoare pe care le-a adresat-o Pământul; prin această scrisoare le cere ajutor pentru că se simte ameninţat.

Dragi copii ,

Sunt foarte bolnav. Mă ameninţă din ce în ce mai multe pericole. Mi se risipesc bogăţiile. Îmi mor animalele. Îmi dispar plantele. Oamenii se îmbolnăvesc sau suferă de foame. Stratul de aer care mă apără de razele puternice ale Soarelui, se subţiază . Mă acoperă gunoaiele. Este atât de murdar în jurul meu. Ajutaţi-mă !

Pământul, planeta voastră

Fauna sălbatică

Cele 392 specii de animale (regnul Animalia) care au fost semnalate ca şi prezente în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt repartizate după cum urmează:




La nivelul judeţului există un număr mare de specii care sunt listate în anexele OUG 7/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, specii a căror conservare necesită desemnarea ariilor speciale de conservare sau specii de interes comunitar sau naţional care necesită o protecţie strictă. Aceste specii sunt următoarele:

Mamifere: Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros, Myotis blythi, Myotis myotis, Canis lupus, Ursus arctos, Lutra lutra, Mustela lutreola, Lynx lynx, Muscardinus avellanarius, Felis silvestris, Sorex alpinus, Neomys anomalus.

Reptile: Lacerta agilis, Lacerta vivipara panonica, Lacerta viridis, Podarcis muralis, Coronella austriaca, Elaphe longissima, Anguis fragilis, Vipera berus.

Amfibieni: Triturus cristatus, Triturus montandoni, Triturus vulgaris ampelensis, Bombina variegata, Bombina bombina, Hyla arborea, Pelobates fuscus, Bufo viridis, Triturus alpestris alpestris, Salamandra salamandra, Bufo bufo, Rana temporaria.

Peşti: Eudontomyzon danfordi, Aspius aspius, Gobio uranoscopus, Rhodeus sericeus amarus, Misgurnis fossilis, Sabanejewia aurata, Cotus gobio.

Nevertebrate: Euphydryos aurinia, Erebia sudetica radnaensis, Lycaena dispar, Maculinea arion, Maculinea teleius, Parnassius apollo, Maculinea alcon.

Dintre speciile de animale prezente în judeţ 12 sunt specii periclitate, iar 34 sunt vulnerabile conform Cărţii Roşii a Vertebratelor din România – Academia Română şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Bucureşti, 2005.


Scurtă descriere a speciilor reprezentative pt. judeţul Bistriţa-Năsăud:

Ursus arctos (urs brun) - Ordinul Carnivora Familia Ursidae Este cea mai răspândită specie de urs din lume, trăieşte în habitate răspândite din tundră până în deşert. În România, ursul brun preferă habitatele întunecate de pădure, dar nu evită să coboare la deal dacă nu găseşte mâncare.

Preferă habitatele unde nu trăiesc oameni, însă dacă găseşte hrană suficientă poate ignora prezenţa acestora. Larg răspândit în trecut, din Scandinavia până în Grecia Ursus arctos a devenit o specie în pericol, beneficiind de mai multe programe de conservare, din care amintim Large Carnivore Iniţiative for Europe. În Europa există aproximativ 11000 exemplare. În România trăiesc circa 5500 exemplare (care reprezintă aproape 50% din totalul populaţiei europene), populaţia scăzând la 1500 de exemplare la sfârşitul anilor ’60 şi ajungând la 8000 exemplare in 1988. Această tendinţă, foarte neobişnuită pentru o populaţie a fost cauzată de o protecţie strictă, astfel că după 1975, urşii nu mai puteau fi vânaţi.

Tendinţa de evoluţie a populaţiei de urşi din România este contradictorie şi variază de la o regiune la alta. În general, în zilele noastre populaţia se pare că este constantă, dar controlul strict asupra teritoriului nu permite o evaluare corectă. De asemenea, după perioada de creştere forţată din 1975-1989, nu putem aprecia încă tendinţa actuală. Trebuie luat în calcul faptul că 5-10% din urşi sunt vânaţi în România în fiecare an, cel mai mult datorită atacurilor asupra stânelor.

În judeţul Bistriţa-Năsăud efectivele de urs evaluate în primăvara anului 2008 au fost de 321 exemplare, în creştere faţă de cele evaluate în 2007 – 315 exemplare şi dublu faţă de efectivul optim stabilit la 150 exemplare.



Lynx lynx (râs) - Ordinul Carnivora, Familia FelidaeRâsul este un carnivor obligatoriu, fiind un vânător nocturn. Teritoriul său de vânătoare este în jur de 10000 ha, habitatul său normal fiind pădurile întunecate de conifere. Coboară mai jos foarte rar, fiind o specie ameninţată, pentru că râsul nu se poate adapta în habitate mai deschise.

Râsul a fost larg răspândit în Europa în trecut, dar azi poate fi găsit numai în România (1500 exemplare), Slovacia (400-500 exemplare), Ucraina (300 exemplare), Republica Cehă şi Ungaria (10-20 exemplare fiecare). Datorită scăderii dramatice a populaţiei, râsul a fost declarat specie în pericol. Efectivele evaluate în primăvara anului 2008 în judeţul nostru a fost de 50 exemplare, peste optimul stabilit la un număr de 24 exemplare.



Canis lupus (lup) - Ordinul Carnivora, Familia Canidae Habitatul lupului poate fi descris ca „oriunde oamenii nu îi omoară şi unde pot găsi ceva de mâncare”. Al doilea carnivor ca mărime din Europa, lupul aproape că a dispărut din vestul şi centrul continentului, fiind reintrodus ca urmare a unor iniţiative LIFE. Mare parte din populaţia de lupi din Europa se găseşte în România (35%, peste 3000 exemplare). În România, anual sunt vânate aproximativ 450 de exemplare, dar în anii 50 a existat o puternică campanie anti lup, fiind considerat dăunător şi ucis prin orice metode (vânătoare, capcane, otravă). Această campanie virulentă a diminuat populaţia. Lupul a reuşit să-şi refacă populaţiile, aceasta având o rată de creştere de circa 0,5%. Această recuperare este însă neconcludentă deoarece stabilitatea populaţiei nu a fost încă apreciată. În primăvara anului 2008 efectivele de lup evaluate în judeţul Bistriţa- Năsăud au fost de 148 exemplare, la acelaşi nivel cu cele din 2007 când au fost evaluate 149 de exemplare.

Felis silvestris (Pică sălbatică) - Ordinul Carnivora, Familia Felidae Pisica sălbatică, membră a familiei Felidae, este asemănătoare cu cea de acasă, deseori fiind confundată cu aceasta. Ca şi areal geografic, pisica este întâlnită din zonele de câmpie, Delta Dunării şi până în zonele de munte nu foarte înalte. Specie protejată în România, pisica sălbatică poate fi vânată atunci când

densitatea speciei devine prea mare într-o anume zonă. Perioada de vânătoare este 15 septembrie-31 martie, iar metodele admise sunt goana, pânda şi dibuitul.



În judeţul Bistriţa-Năsăud în 2008 a fost evaluat un efectiv de 305 exemplare, în creştere faţă de cel din 2007 care era de 263 de exemplare şi aproape de trei ori mai mare decât efectivul optim care a fost stabilit la 133 de exemplare.

Rupicapra rupicapra (Capra neagră) - Ordinul Artiodactyla, Familia Bovidae Capra neagra este o adevărată mândrie a ţării noastre şi sălăşluieşte pe crestele alpine, greu accesibile chiar şi celor mai experimentaţi alpinişti. Mamifer erbivor prin excelenţă, capra neagra îşi face rareori simţită prezenţa. Trebuie să te consideri norocos daca ai avut vreodată ocazia să-i distingi silueta pe vreunul dintre piscurile din Carpaţi. Capra neagra este regăsită cu predilecţie în regiunile stâncoase şi pe pajiştile alpine din Europa, în special, în Carpaţi (Retezat, Parâng, Făgăraş, Bucegi, Munţii Rodnei, Piatra Craiului, Munţii Lotrului), Pirinei şi Alpi, şi din Asia Mică.

În toamna anului 2008, în Munţii Rodnei a fost evaluat un efectiv de 140 de exemplare de capră neagră, în primăvara aceluiaşi an fiind numărate 117 exemplare.

Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə