Documento



Yüklə 0,86 Mb.
səhifə1/18
tarix27.07.2018
ölçüsü0,86 Mb.
#60422
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18




fronte rosso





Roma, Ağustos 2014


Bulgaristan Cumhuriyeti

Bölgesel Kalkınma Bakanlığı - Bölgesel İşbirliği Yönetimi Genel Müdürlüğü

BULGARİSTAN – TÜRKİYE IPA SINIRÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI 2014-2020 ÖN DEĞERLENDİRME VE SÇD
Çevre raporu

İÇİNDEKİLER

1Teknik olmayan özet 4

2Giriş 9

2.1SÇD'nin amacı ve hedefleri 10

2.2Değerlendirmeye metodolojik yaklaşım 11

2.3Çevre değerlendirme yöntemi 11

2.4Kapsamlaştırma Raporuna ilişkin istişare 13

2.5Çevre Raporuna ilişkin istişareler 13

3Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı 2014-2020'nin Tanımı 14

3.1İlgili coğrafi bölge 14

3.2İlgili süre 16

3.3Programın temel içeriği 16

3.3.1Genel çerçeve ve Program içeriği 16

3.3.2Programın temel hedef ve öncelikleri 18

3.4İlgili diğer program ve stratejilerle bağlantılar 27

4Çevre politikaları çerçevesi: Program ve SÇD Hedeflerinin tanımlanmasına ilişkin planlar, programlar ve Çevre koruma hedefleri 29

5Çevrenin mevcut durumu ve Programın uygulanmaması halinde olası gelişimi (programdan vazgeçilmesi senaryosu) 60

5.1Hava ve iklim 61

5.2Biyoçeşitlilik, bitki ve hayvan varlığı 68

5.3Su 74

5.4Toprak 86

5.5Kültürel/doğal miras ve peyzaj 92

6Önemli ölçüde etkilenmesi muhtemel alanların çevresel özellikleri 94

7Özellikle çevresel öneme sahip alanlardaki Programla ilgili farklı düzeylerde belirlenen mevcut çevre sorunları 94

8Programın uygulanmasının çevre üzerindeki olası etkileri ve önemli olumsuz etkilerin hafifletilmesine yönelik öneriler 96

8.1Planlanan faaliyetlerin çevre üzerinde öngörülen etkileri 96

8.1.1Kümülatif etkiler 107

9Alternatif belirleme sebepleri 108

10İzlemeye yönelik öngörülen önlemlerin tanımı 108

11Sonuç ve öneriler 113

Sınırötesi bölgede enerjiye genel bakış 114

Hareketlilik ve ulaşım sisteminin mevcut durumu 117

Bulgaristan-Türkiye sınırötesi bölgesinde atık sistemlerinin durumu 119



1Teknik olmayan özet


EU/2001/42 sayılı SÇD Direktifi uyarınca, Bulgaristan-Türkiye IPA Sınırötesi İşbirliği Programı 2014-2020 programlama prosedürünün bir parçası olarak bir Stratejik Çevre Değerlendirmesi gerçekleştirilmelidir. Bulgaristan-Türkiye IPA Sınırötesi İşbirliği Programı 2014-2020'nin Çevre Değerlendirmesi, “ön değerlendirmeye yönelik Kılavuz belgede (2014-2020)” tanımlanan Uyum Politikası dahilindeki tipik programlama aşamalarına karşılık gelen SÇD süreci adımlarını takip etmektedir. SÇD, Bulgaristan-Türkiye IPA Sınırötesi İşbirliği Programı 2014-2020'nin çevre üzerindeki muhtemel etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. SÇD'nin amacı, çevrenin üst düzeyde muhafaza edilmesini sağlamak ve sürdürülebilir gelişmenin desteklenmesi amacıyla çevre konularının plan ve programların hazırlanması ve kabul edilmesi sürecine dâhil edilmesine katkıda bulunmaktır.

1. taslak versiyon (Haziran 2014), Programın uygulanmasının çevre üzerindeki muhtemel etkilerinin değerlendirilmesine yönelik zemin teşkil etmektedir. Operasyonel Programın (OP) nihai şeklinin1 Çevre Raporunu güncellediği kabul edilmiştir.



Bulgaristan-Türkiye IPA SÖİ Programı 2014-2020'nin temel içeriği

Bulgaristan-Türkiye IPA Sınırötesi İşbirliği Programı 2014-2020, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi işbirliği alanında sürdürülebilirliği (her alanda) ve yaşam kalitesini artırmak için çevrenin geliştirilmesini ve korunmasını (Öncelik Ekseni 1) ve doğal ve kültürel mirastan faydalanılarak turizm sektörünü güçlendirmeyi (Öncelik Ekseni 2) hedefleyen bir Avrupa işbirliği programıdır. Bulgaristan-Türkiye IPA SÖİ Programı 2014-2020'nin genel Stratejisi, AB'nin üst hedef ve stratejilerine ve özellikle de AB 2020 Stratejisine dahildir.

Belirlenen 2 tematik öncelik (IPA II tüzüğünün III. Ekinde tanımlanan liste içerisinden), program alanının durum analizinde belirlenen ihtiyaç ve zorlukları yansıtan iki Öncelik Ekseni (PA) içerisinde yapılandırılmıştır.


Tematik Öncelik

ÖNCELİK EKSENİ

Spesifik Hedef (SH)

2. Çevrenin korunması ve iklim değişikliğine uyumun teşvik edilmesi, risk önleme ve yönetim

  1. "Çevre"

SH-1.1.

Sınırötesi bölgede doğal ve insan kaynaklı tehlike ve afetlerin önlenmesi ve bunların risk ve sonuçlarının hafifletilmesi

SH-1.2.

Sınırötesi İşbirliği (SÖİ) alanındaki ortak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve doğanın korunması kapasitesinin artırılması



4. Turizmin ve kültürel ve doğal mirasın teşvik edilmesi

  1. "Sürdürülebilir Turizm"

SH-2.1

Doğal, kültürel ve tarihi miras ve ilgili altyapıdan daha iyi faydalanılarak sınır alanının turistik cazibesinin artırılması

SH-2.2

Ortak güzergahların geliştirilmesiyle sınır ötesi turizm potansiyelinin artırılması



SH-2.3

Turizm potansiyelinin sürdürülebilir gelişimi için ağ oluşturmanın artırılması




Çevrenin mevcut durumu

Tüm çevre konularının (Hava ve İklim, Su, Biyoçeşitlilik, hayvan ve bitki varlığı, Toprak ve Kültürel/Doğal miras ve peyzaj) mevcut durumuyla ilgili olarak yapılan değerlendirme, "Hava", "Toprak" veya "Hava ve İklim" gibi konuların, bu konular üzerinde olumsuz etkileri olabilecek çeşitli baskılara maruz kaldığını (örneğin, ulaşım veya atık yönetimi gibi nedenlerle) ortaya koymaktadır. SÖİ bölgesini çevreleyen hava koşulları nispeten iyidir. Hava kirliliğinin başlıca sebebi, sanayide ve evlerin ısıtmasında kullanılan yakıt emisyonları ve araçlarda kullanılan egzoz gazı emisyonlarıdır. Dağlık bölgede mükemmel hava kalitesinin bulunduğu yerlerin yanı sıra "sorunlu bölgeler" de kaydedilmiştir. Sınırötesi işbirliği alanı, orta yükseklikteki dağlardan Karadeniz kıyılarına kadar peyzaj tipolojilerinin çeşitliliği nedeniyle biyoçeşitlilik unsurlarının varlığı bakımından zengindir. Özellikle Karadeniz bölgesi ile ilgili olarak, kıyı ve denizdeki biyolojik çeşitliliği tehdit eden yabancı türlerin girişi, aşırı balık avlama, yasadışı balık avlama, kirlilik, doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, turizm faaliyetleri ve su rejimine müdahale edilmesi gibi unsurların vurgulanması önem taşımaktadır. Su kalitesi bakımından yüzey sularını kirleten başlıca unsurlar, büyük yerleşim alanlarındaki şehir kanalizasyon sistemlerinden yayılan kullanım suları ve pis sular ve arıtılmadan nehirlere boşaltılan sanayi atık sularıdır. Toprakla ilgili başlıca sıkıntılar su ve rüzgar erozyonundan ve kirleticilerden kaynaklanmaktadır. SÖİ bölgesinin cazibesiyle ilgili olarak, başlıca turistik yerler Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olsa dahi, son yıllarda SPA turizmi, kültür ve tarih turizmi, kırsal bölge turizmi ve spor turizmi gibi "dört mevsim turist çeken yerler/cazibe merkezleri" ortaya çıkmıştır.



Değerlendirme yöntemleri

Çevre değerlendirmesi, Programın uygulanmasından kaynaklanan muhtemel etkileri, bu etkilerin olasılık dereceleri, ölçekleri, sıklığı/süresi, tersine çevrilebilirliği, sınırötesi boyutları ve belirsizliği dikkate alınarak tanımlanmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.



Çevre üzerindeki Programdan kaynaklanan olası etkilerin değerlendirilmesi, desteklenecek sınırötesi faaliyetler dikkate alınarak, Öncelik Ekseni ve ilgili Spesifik Hedef düzeyinde gerçekleştirilmiştir.

Çevre değerlendirmesi şu soru rehber alınarak yürütülmüştür: "Bulgaristan-Türkiye IPA SÖİ Programı 2014-2020'de tanımlanan Öncelik eksenlerine ilişkin spesifik hedeflerin (ve ilgili sınırötesi faaliyetlerin), Program alanındaki çevre konuları (hava ve iklim; biyoçeşitlilik, bitki ve hayvan varlığı; su; toprak; nüfus ve insan sağlığı; kültürel/doğal miras ve peyzaj - ve bunlarla bağlantılı konular) üzerinde önemli pozitif veya negatif etkileri var mı?” ve belirlenen SÇD Hedefleriyle takviye edilen kılavuz Değerlendirme Soruları ile desteklenmiştir.

Çevre Raporunda, Programın Spesifik Hedeflerinin ve faaliyetlerinin ilgili çevre konuları üzerindeki potansiyel pozitif veya negatif etkilerinin (doğrudan, dolaylı veya kümülatif) nitel açıdan bir açıklaması sunulmakta ("analiz bulguları”) ve Programın uygulanmasının çevre üzerindeki önemli olumsuz etkilerinin önlenmesine ve azaltılmasına ve mümkün olduğunca telafi edilmesine yönelik önerilerde bulunulmaktadır. Bu önerilerde ayrıca, çevresel etkileri bakımından uygunluk ve kalite kriterleri dâhil olmak üzere proje seçiminde kullanılacak kriterlere de atıfta bulunulmaktadır.

Programın olası çevresel etkileri

Program düzeyinde yapılan bir değerlendirme, olası çevre etkilerinin yalnızca genel hatlarını verebilir. Bunun sebebi, olası çevre etkileri hakkındaki daha detaylı bilgilerin projelerin uygulama aşamasında ortaya çıkmasıdır. Programın uygulanmasından kaynaklanan çevre üzerindeki olası önemli etkilerin hem dolaylı nitelikte (temelde "hafif tedbirler"le bağlantılı) hem de daha doğrudan nitelikte ("yatırım tedbirleri") olabileceğine dikkat edilmelidir. Bu tablo, Programdan kaynaklanan çevre üzerindeki olası etkiler hakkında genel bir bilgi sunmaktadır.







Çevre konusu

Hava ve İklim

Biyoçeşitlilik, Bitki ve Hayvan Varlığı

Su

Toprak

Nüfus ve İnsan Sağlığı

Kültürel/Doğal Miras ve Peyzaj

Öncelik Ekseni 1: "Çevre"

SH 1.1. Doğal ve insan kaynaklı tehlike ve afetleri önlemek ve bunların risk ve sonuçlarını hafifletmek

+

+

+

+

+

+

SH 1.2. Ortak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve doğanın korunması için kapasitenin geliştirilmesi

+

+

+

+

+

+

Öncelik Ekseni 2: "Sürdürülebilir turizm"

SH 2.1. Doğal, kültürel ve tarihi miras ve ilgili altyapıdan daha iyi faydalanılarak sınır alanının turistik cazibesinin artırılması

+/-

+/-

+/-

+/-

0

+/-

SH 2.2 Ortak güzergahların geliştirilmesiyle sınır ötesi turizm potansiyelinin artırılması

0

0

0

0

0

0

SH 2.3 Turizm potansiyelinin sürdürülebilir gelişimi için ağ oluşturmanın artırılması

+

+

+

+

+

+

Toplam etkiler

+

+

+

+

+

+

Yukarıda belirtilen çevre değerlendirmesi aşağıdaki 5 noktalı ölçek üzerinden yürütülmüştür



ÖLÇEK

AÇIKLAMA

+

Olası pozitif çevresel etkiler

-

Olası negatif çevresel etkiler

+/-

Hem pozitif hem de negatif çevresel etkiler

0

Önemli çevresel etki bulunmuyor

/

Değerlendirme yapılamaz (sınırlı bilgi bulunması sebebiyle)

Programın finanse ettiği faaliyetlerden önemli bir negatif kümülatif etki beklenmemektedir. Programın tamamı, temel aldığı tüm faaliyetlere ilişkin stratejik yaklaşım ve ayrıca Avrupa Birliği politikaları ve ulusal politikalar uyarınca çevrenin korunmasını ve verimli faaliyetlerin sürdürülebilir gelişimini taahhüt ettiğinden, değerlendirilen tüm çevre konularında pozitif kümülatif etkiler öngörülmektedir.

Kritik durumlarla (orman yangınları ve diğer doğal afetler) başa çıkma kapasitesinin iyileştirilmesi ve ayrıca Bölgenin doğal, kültürel ve tarihi mirasının yönetilmesinin/korunmasının önemi hakkında yerel makamları ve toplulukları hedef alan bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri sayesinde, en önemli olumlu sonuçların proje alanındaki doğal kaynakların korunmasında alınması öngörülmektedir.

Su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi de beklenmektedir. Turizm bölgesinin gelişimi, ancak mevcut su şebekesi ve kanalizasyon sistemlerinin iyileştirilmesiyle paralel olarak gerçekleştirilmesi ve ayrıca yerli nüfusun bu yapılardan faydalanmasıyla "sürdürülebilir" olarak nitelendirilebilir.

Çevre üzerindeki potansiyel riskler, temelde aynı konuyla, yani turizm bölgelerindeki kontrolsüz girişimlerin gelişimiyle bağlantılandırılabilir: su şebekesi ve arıtma için uygun altyapısı bulunmayan konaklama tesisleri, toplu ulaşımın bulunmaması, peyzaj üzerinde olumsuz etkileri bulunan yapıların çoğalması.

Önlemlerin izlenmesi

SÇD Direktifi Madde 10 uyarınca, öngörülemeyen olumsuz etkilerin gecikmeden saptanması ve Programın Yönetim Makamının uygun düzeltici faaliyetleri hayata geçirmesine imkan sağlanması için Programın uygulanmasının çevre üzerindeki olası önemli etkileri izlenecektir. Bu bağlamda Çevre Raporu, Bulgaristan-Türkiye IPA Sınırötesi İşbirliği Programı 2014-2020'nin uygulanmasından kaynaklanan çevre üzerindeki olası önemli etkilerin saptanmasına ve izlenmesine katkıda bulunabilecek, hem program hem de proje düzeyinde çeşitli önlemler sunmaktadır.

Ayrıntılı bir şekilde açıklandığı gibi, SÇD mevzuatı uyarınca Program düzeyinde, Programın izleme ve değerlendirme çerçevesinde halihazırda tanımlanmış olan uygun çevresel göstergeler ("SÇD göstergeleri") kullanılacaktır2. Proje düzeyinde, çevre konuları üzerindeki etkilere ilişkin bir ön değerlendirme, başvuranların kendisi tarafından gerçekleştirilen Çevre Değerlendirmeleri yoluyla yapılacaktır.



Yüklə 0,86 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin