16-22 ARALIK HABERLER
22.12. 2014 Doğu Akdeniz’de Sondajdan Gaz Çıkmadı
Güney Kıbrıs yönetiminin, tek yanlı parsellediği doğu Akdeniz’de, Türkiye ile kriz çıkaran doğalgaz sondajı, ‘kör kuyu’ çıktı.
Rumlar adına Kıbrıs adasının güneyinde sondaj yapan İtalyan Eni şirketi, deniz tabanından 5 bin 500 metre derinliğe inmesine rağmen doğalgaz bulamadı. Rumların sondaj çalışmalarının sonuçsuz kalması doğu Akdeniz’deki doğalgaz krizinin sona ereceği anlamına gelmiyor. İtalyan ENI şirketinin sözleşmesi gereği 3 yeni sondaj daha yapması gerekiyor.
Doğu Akdeniz’deki doğalgaz krizi, Rumların bu yıl KKTC ve Türkiye’nin tüm itirazların rağmen doğu Akdeniz’de ikinci sondaja başlamasıyla patladı. Türkiye geçen ay Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini savaş gemileri eşliğinde aynı bölgeye gönderdi. Rumlar tepki olarak Ada’da 2008’den bu yana devam eden BM çerçevesindeki müzakerelerden çekildi. Doğalgaz krizini sona erdirmek için Türkiye, Yunanistan aracılığıyla bir çok teklifte bulundu ancak Rumlar reddetti. Rumlar, bu ay sonunda bölgedeki çalışmalarını tamamlayacak Barbaros’un koşulsuz çekilmesini istiyor. Barbaros’un görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı ise henüz belli değil. (Vira haber)
21.12.2014 Londra’da Yüzen Bisiklet Yolu
Londra’da trafik yoğunluğu nedeniyle sık sık rastlanan bisiklet kazalarını önlemek amacıyla, Thames Nehri’nin güney kıyısı boyunca nehir üzerinde yüzen bir bisiklet yolu projesi gündeme geldi. Thames Deckway adı verilen yolun giriş rampaları, dinlenme noktaları ve uydu üzerinden hava ve yol durumu bilgisi verecek tabelalar içereceği belirtiliyor. Nehirdeki gel-gitle alçalıp yükselecek Deckway’in aydınlatma ve diğer ihtiyaçları ise güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjiyle giderilecek. Projenin onay alması halinde iki yıl içinde tamamlanması ve saatte 12 bin bisikletin geçmesi beklenen yolun kent içindeki geçiş süresini yarım saat kısaltması öngörülüyor. Benzer projeler Kanada ve Avustralya’da da hayata geçirilmeye çalışılıyor. Hollanda’nın Eindhoven kenti ile Avrupa’nın bisiklet başkenti olarak bilinen ve kent sakinlerinin yüzde 50’sinin ulaşım için bisiklet kullandığı Kopenhag’da ise çoktan uygulamaya konmuş bile. http://www.aktueldeniz.com/gundem/londra---da_yuzen_bisiklet_yolu
20.12. 2014 BP, Daewoo Tersanesi'ne 6 adet LNG gemi siparişi verdi
Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden BP, Daewoo Tersanesi'ne 1 milyar 250 milyon dolarlık sipariş verdi. Deniz Haber Ajansı'nın haftalık yeni inşa gemi sipariş raporlarından derlediği bilgiye göre; İngiliz petrol ve enerji şirketi BP, Güney Kore Daewoo Tersanesi'ne 174 bin cbm taşıma kapasitesine sahip 6 adet LNG gemi siparişi verdiği kaydedildi.
20.12.2014 Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, Atandı.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Demirel, Bakanlık Müşaviri Ahmet Hamdi Bozgan başka görevlere atanmak üzere görevlerinden alındı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, Müdür Yardımcılığı'na da Dr. Osman Kan atandı.
20.12.2014 Antartika’ya Üs Kurmalıyız
Türkiye hiçbir ülkenin egemenliği altında olmayan Antartika Kıtası'nın yönetiminde söz sahibi olabilmek için harekete geçiyor. Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolüne Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
19.12.2014 Türk Gemi Söküm Sektörü Can Çekişiyor
Aliağa ilçesinde gemi geri dönüşüm sektörü sıkıntılı günler geçiriyor. Gemi söküm sektöründe Türkiye’nin tek bölgesi olma özelliğine sahip Aliağa’da Türk firmalar, Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerle yaşanan rekabet nedeniyle zor durumda kaldı. 22 firmanın faaliyet gösterdiği gemi söküm tesisleri eski parlak günlerini mumla ararken, firmalar iflas riskiyle karşı karşıya . liağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yöneticisi Ersin Çeviker, 2014 yılı iÇinde sökümü gerçekleşen 198 gemiden 572 bin ton çelik elde edildiğini ifade ederek, 2013 yılına göre yüzde 30 seviyesinde bir düşüş yaşandığını açıkladı. İstihdam sayısının da giderek azaldığını anlatan Çeviker, bir yıl önce istihdam edilen iki bin kişilik sayının 800 kişiye düştüğünü aktardı. Çeviker, “Gemi söküm bölgemizde konuşlu bulunan 22 firmadan 12’si sektörümüzde yaşanan kriz nedeniyle faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Hal böyle olunca hem yüzlerce arkadaşımız işinden oldu, hem de firmalarımızın milli ekonomiye sağladığı katkı büyük ölçüde sekteye uğradı" dedi.
Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi Asya ülkelerinde gemi sökümü maliyetlerinin Türkiye’ye göre çok daha avantajlı olduğunu kaydeden Çeviker, "Bizim bu saatten sonra tek umudumuz, AB Çevre ve İş Sağlığına Uyumlu Gemi Geri Dönüşümü Yönetmeliği’dir. Çünkü biz Türkiye olarak diğer Asya ülkelerine göre bu yönetmeliğin gerekliliklerini yüzde 95 seviyesinde yerine getiren tek ülkeyiz. 2015 yılında söz konusu yönetmeliğin esas alınması halinde bugün bize haksız rekabet uygulayan ülkeler, AB bayraklı gemilerin sökümünü gerçekleştiremeyecekler" diye konuştu.
(http://www.aktueldeniz.com/sektor/turk_gemi_sokum_sektoru_can_cekisiyor
19.12.2014 Kırım'da yasağı delen gemi sayısı 99
Kırım Limanları'na yabancı bayraklı gemilerin girmesinin yasak olmasına karşı temmuz ayının sonundan 10 Aralığa kadar olan dönemde Kırım'ın limanlarına 99 yabancı geminin girdiği bildirildi. Ukrayna Güvenlik Konseyi sözcüsü Andrey Lısenko, yaptığı açıklamada “Temmuz ayının sonundan 10 Aralığa kadar olan sürede ilhak edilen Kırım'ın limanlarına, yabancı bayraklar altında 99 gemi girdi. Aralarında 48 Rusya bayrağı, 4 Moldova bayrağı, 2 İtalya bayrağı, 2 Kıbrıs bayrağı, 2 Portekiz bayrağı ve 1 Malta bayrağı olan gemiler bulunuyor” dedi.
19.12.2014 TAV "havalimanı inşaatı"nda dünya birincisi
İnşaat sektörünün saygın yayınlarından Engineering News Record (ENR), üstlendikleri projelere göre 2014'te her sektörde dünyanın en büyük inşaat şirketlerini açıkladı. TAV İnşaat "Havalimanı İnşaatı" kategorisinde ilk sırada yer aldı. İstanbul Atatürk Havalimanı'yla çıktığı yolda TAV İnşaat'ın bugüne kadar üstlendiği projelerin kontrat bedelinin 16,2 milyar doları aştığı açıklandı.
TAV İnşaat'ın devam eden projeleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminal Kompleksi, Suudi Arabistan'da Riyad King Khaled Havalimanı Terminal 5, Cidde King Abdülaziz Havalimanı Uçak Bakım Hangarları ve Medine Prince Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı, Umman'da Muskat Havalimanı Altyapı İşleri yer alıyor.
http://www.cnnturk.com/haber/ekonomi/sirketler/tav-havalimani-insaatinda-dunya-birincisi?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
18.12.2014 Türk TIR'ları Hazar'ı geçmek için 10 gündür gemi bekliyor
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener,İran'la yaşanan tır geçiş krizi sonrasında rotalarını Hazar'a çeviren taşımacıların bu sefer Ro-Ro duvarına çarptığını ve araçların 10 gündür gemi beklediğini söyledi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran'la yaşanan tır geçiş krizi sonrasında rotalarını Hazar'a çeviren taşımacıların Bakü'den Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrine geçmek için yaklaşık 10 gün Ro-Ro beklediklerini belirterek, "Bu güzergahı kullanmak isteyen araçlar beklemeler nedeniyle Azerbaycan'ın bir an önce feribot seferlerine başlamasını istiyor" dedi.
18.12. 2014 Müzakereler için Barbaros'un geri çekilmesi ön koşul
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Kıbrıs'ta yarıda kesilen toplumlar arası müzakerelerin yeniden başlaması için araştırma gemisi Barbaros'un geri çekilmesinin ön koşul olduğunu söyledi.
18.12.2014 Sarıoğlu Denizcilik, M/V TRUVA-1 isimli dökme yük gemisini filosuna kattı
Deniz Haber Ajansı'nın ulaştığı bilgiye göre, 2001 yılında Japonya Shin Kurushima Tersanesi'nde inşa edilen 182 metre boyunda, 31 metre genişliğinde ve 46 bin 708 DWT taşıma kapasitesine sahip Malta bayraklı M/V TRUVA-1 isimli dökme yük gemisinin, Sarıoğlu Denizcilik Şirketine satıldığı kaydedildi. (www.denizhaber.com.tr)
18.12.2014 Malezyalı Petronas ile TPAO'nun işbirliği
Malezyalı Petronas, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile işbirliği yapacak.Enerji yönetiminden edinilen bilgilere göre 2015 yılı içerisinde Petronas, Akdeniz’de petrol, Trakya’da ise doğalgaz arama faaliyetine başlayacak(www.denizhaber.com.tr)
17.12. 2014 Hollanda'da asbest paniği!
Hollanda'nın Limburg eyaletine bağlı Roermond kentindeki bir yat limanında çıkan yangından sonra etrafa yayılan sağlığa zararlı asbest maddesinden dolayı şehrin büyük bir bölümünün yaya ve araç ulaşımına kapatıldığı bildirildi.
17.12.2014 Tersane-i Amire'nin "Dünya Mirası" olması için başvuru
Denizcilik ve Tersane Mensupları Derneği (Denizder) Başkanı Abdullah Demirdöven, Osmanlı Devleti'nde donanmanın savaş gemilerinin yapıldığı ve onarıldığı Tersane-i Amire'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için başvuruda bulunacaklarını söyledi.
17.12.2014 Tekne parklardan 200 milyon TL gelir bekleniyor
Tekne parklardan ekonomiye 200 milyon TL kazandırılması hedefleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul’da değnekçilik kabusuna son vererek otopark gelirlerini kayıt altına alan İSPARK’la kıyılara da denetim getirecek. Yıllardır tonozcu olarak bilinen ve kıyılarda bağlayan tekne ve yatlardan gelir toplayan yasadışı işletmeciliğe tekne parklarla son verilecek. İstinye ve Tarabya’nın ardından bu yıl açılacak yeni tekne parklarla 200 milyon TL ekonomiye kazandırılacak. (Vira Haber)
16.12.2014 Emisyon Kontrol Alanlarında Emisyon Azaltım Gerekliliği
Türk Loydu Emisyon Kontrol Alanlarında Emisyon Azaltım Gerekliliğine dair bir duyuru yayımladı. Duyuruda şöyle denildi :
Uygulama: Emisyon kontrol alanlarında (ECA) seyir yapacak gemiler
01.01.2015'den itibaren ECA'larda SOx emisyonu limiti %0.1 m/m'ye indirilmiştir. Yeni
limitleri sağlamak için gemiler bu bölgelerde seyir yaparken sülfür oranı %0.1'i
geçmeyen yakıt kullanmalıdır ya da egzoz gazını temizleyen sistemle donatılmış
olmalıdır. Emisyon kontrol alanlarında sülfür içeriği 0.1 cent/m/m’yi aşmayan ve
viskozitesi minimum 2 cSt deniz yakıtları kullanmak isteyen gemiler için yakıt pompası
düzeneği için gereklilikler MSC.1/Circ.1467’de tarif edilmiştir.
Paris Mou gereklilikle ilgili liman devleti denetimleri için bir kılavuz yayınlamıştır. Kılavuza
göre Emisyon kontrol alanlarında (ECA) ya da ECA’dan transit geçişten sonraki ilk
limanda yapılan ilk denetimde liman devleti denetçileri aşağıdakilere bakacaktır:
1. Gemide kullanılan yakıtın 0.10% m/m’den daha fazla sülfür içermediğini gösteren
yakıt teslimat fişine (MARPOL Annex VI Kural 18 (5))
2. 0.10% m/m’den daha fazla sülfür içermeyen yakıtın temsili numunesine (MARPOL
Annex VI Kural 18 (8.1))
3. Yazılı prosedür (Not: İngilizce olma zorunluluğu yoktur) ve ECA’ya girmeden önce
0.10% m/m’den daha fazla sülfür içermeyen yakıtla değişim yapıldığına dair kayıt, bu
kayıtlar ECA’ya girerken hangi yakıtın kullanıldığını ve düşük sülfürlü yakıt tanklarının her
birinin hacmi aynı zamanda her ECA’ya girmeden önce ya da çıktıktan hemen sonra
tamamlanan yakıt değişim operasyonu için tarih, saat ve geminin pozisyonunun İdare
tarafından belirlenen şekilde kayıt defterine kaydedildiğinin kanıtlarına (MARPOL Annex
VI Kural 14 (6))
http://www.turkloydu.org/TurkLoydu/getdoc/5ea41c65-7612-4d1f-8bd9-de84d830d82d/Turk-Loydu-Newsletter-15-2014.aspx
Dostları ilə paylaş: |