0 Genel Programlar



Yüklə 274,55 Kb.
səhifə1/4
tarix20.08.2018
ölçüsü274,55 Kb.
#73114
  1   2   3   4

0 Genel Programlar
Genel (uzmanlaşmış`ın karşıtı olan genel anlamındadır), bu bağlamda temel ve kişisel becerilere işaret eder ve genel`in anlamı meslekinin karşıtı anlamında değildir.

0 Genel programlar kategorisi, bir geride kalanlar kategorisi olarak kullanılmamalıdır. Belli bir konuya vurgu yapan programlar, 1`den 8`e kadar olan alanlarda sınıflandırılmalıdır.

Ülkelerden, özellikle USES Seviye 3`te yer alan programlardan hangilerini, 0 Genel programlar olarak sınıflandırdıklarını bildirmeleri istenebilir. 4, 5 ve 6`ıncı seviyelerdeki eğitim programları, ancak istisnai olarak burada sınıflandırılabilir.


01 Temel/geniş, genel programlar
010 Temel/geniş, genel programlar
Temel/geniş, genel programlar, okuma, yazma ve aritmetikte temel eğitim vermek; kimi zaman dini öğretime de yer veren tarih , coğrafya, doğa bilimleri, sosyal bilimler, sanat ve müzik konularında temel bir kavrayış geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Temel programlar normal olarak ilkokul ve alt orta okul seviyesinde verilir. Üst orta seviyede beşeri (tarih,dil eğitimi gibi), sosyal ve doğa bilimleri gibi bir konuyu vurgulamayan geniş, genel programlar da burada sınıflandırılır. Mesleki programlar ancak istisnai olarak bu kapsama alınır. Aşağıdaki verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Temel programlar

Geniş, genel programlar

Özel konu vurgusu olmayan genel programlar
Program oryantasyonu anlamında genel olarak kabul edilen (mesleki olmayan) ancak belli bir konu veya bir grup konuya açık olarak vurgu yapan programlar bu alanın da dışında tutulur ve konusuna göre 1-8 arası bir alana dahil edilir.
Diğer bilgi alanlarını ihmal etmeden beşeri bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimlerine biraz vurgu yapan orta seviyedeki (bazı ülkelerde temel eğitimin ikinci seviyesinde) geniş ve genel programlar bu alanda yer alır. Kimi ülkelerde böyle programlar bir çeşit modüler sistem içinde verilir. Bahsedilen programlar da burada sınıflandırılmalıdır.
08 Okuryazarlık ve rakamsal beceriler
080 Okuryazarlık ve rakamsal beceriler
Okuryazarlık ve rakamsal beceriler, daha çok okuryazar olmayan yetişkinlere temel okumayazma ve bazen aritmetik konuları öğretmek üzere düzenlenen programlardır. Bu alan ile 010 `temel/geniş, genel programlar` alanı arasında bir ayrım yapabilmek için tipik yaş aralığı kullanılabilir. Aşağıdaki ana konulardaki programlar burada sınıflandırılır:

Yetişkinler için temel iyileştirici programlar

Okuryazarlık

Rakamsal beceri

09 Kişisel beceriler
090 Kişisel beceriler
Kişisel beceri programları, bireyin kapasitesini (zihinsel, sosyal, vb.) geliştirme yönündeki etkilerine göre tanımlanabilir. Bu alan 010 `Temel/geniş, genel programlar` veya 080 `okuryazarlık ve rakamsal beceriler` içinde yer almayan, temel nitelikte ve aktarılabilir becerilerden oluşan kişisel becerileri içerir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Tartışma ve sunum tekniği

Kendine güven

İletişim becerileri

Birlikte çalışma/işbirliği

Davranış kapasitesini geliştirme

Zihinsel becerileri geliştirme

İş arama programları

Topluluk karşısında konuşma

Kişisel güven becerileri

Sosyal yeterlilik

Zaman yönetimi
Liderlik çalışmalarının yönetime ilişkin olanları bu gruptan hariç tutulur ve 345 `Yönetim ve İdare` alanına dahil edilir.
Kişisel gelişim kapsamındaki liderlik eğitim ve çalışmaları, bu alana dahil edilir.

Çalışma yeri veya görev dağıtımı ile ilgili eğitim ve çalışmalar iş geliştirmeden çok kişisel gelişimle ilgiliyse, bu alana dahil edilir.

Zihinsel engelliler için günlük yaşamlarını nasıl idame ettireceklerine ilişkin programlar, buraya dahil edilir.


1 Eğitim
14 Öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri
140 Öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri (geniş programlar)
Öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri (geniş programlar), temel eğitim, özel konulardaki eğitim ve mesleki eğitim konularında uzmanlaşma olmaksızın eğitim verme pratiğiyle birleştirilmiş pedagojik teori çalışmasıdır. Aşağıda verilen ana konulardaki geniş programlar, burada sınıflandırılır:

Öğretmen eğitimi, genel

Uygulamalı pedegojik kurslar, genel
142 Eğitim bilimleri
Eğitim bilimleri; öğrenme süreçleri ile bilgiyi aktarmada kullanılan teorileri, metodları ve teknikleri inceleyen bir alandır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Didaktik

Eğitim bilimleri

Eğitimde değerlendirme, test ve ölçme

Eğitimde değerlendirme ve araştırma

Pedegojik bilimler (eğitim)
Eğitim bilimini ders verme pratiği ile birleştiren öğretmen eğitimi programları, bu alanın dışında tutulmuş ve öğretmen eğitimine ait alanlara (143-146) dahil edilir.
143 Okul öncesi öğretmenlerinin eğitimi
Okul öncesi öğretmenlerinin eğitimi için yapılan çalışma, okul öncesi seviyede resmi okul düzeninde 3-7 yaş arası çocukların eğitimi konusundaki teorilerin, metodların ve pratiklerin incelenmesidir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Erken çocukluk dönemi eğitimi

Okul öncesi öğretmeni eğitimi
144 Temel seviyelerdeki öğretmenlerin eğitimi
Temel seviyelerdeki öğretmenlerin eğitimi için yapılan çalışma, 5-15 yaş arası çocuklara okuma, yazma, matematik konularında temel eğitim verme ve tarih , coğrafya, doğa bilimleri, sosyal bilimler, sanat ve müzik gibi diğer konularda da temel bir kavrayış geliştirme çalışmasıdır. Genel konularda uzmanlık, alan 145 `Genel konularda uzmanlığı olan öğretmenlerin eğitimi`ne göre daha az vurgulanmalıdır. Özel eğitim gerektiren öğrencilere verilecek eğitim konusundaki çalışma bu alanın kapsamında yer alır, tıpkı yetişkinlere temel okuma, yazma eğitimi vermek ve göçmenlere göç ettikleri ülkenin dilinin temellerini öğretme çalışmaları gibi. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Sınıf öğretmeni eğitimi

Anadil öğretmeni eğitimi

İlköğretim

Özel eğitim gerektiren öğrenciler için öğretmen eğitimi
Yetişkinlere temel okuma ve yazma öğretme çalışmaları, bu alana dahil edilir.
145 Genel konularda uzmanlığı olan öğretmenlerin eğitimi
Genel konularda uzmanlığı olan öğretmenlerin eğitimi, daha çok ortaöğretim veya üstü düzeyde belli bir alanda ders vermeye ilişkin teori, metod ve pratikleri içerir. Bu alanda yer alan programlar genelde ders verilecek konu/konuları içerir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Ortaöğretim

Öğretmen eğitimi

- teorik konular, örneğin: İngilizce, Matematik, Tarih
Mesleki, pratik ve sanatsal konulardaki eğitime ilişkin programlar, bu alandan hariç tutulur ve 146 `Mesleki konuların öğretmenlerinin eğitimi` alanına dahil edilir.

Hem mesleki hem teorik konuları ele alan öğretmen eğitimi programları, bu alana dahil edilir.
146 Mesleki konuların öğretmenlerinin eğitimi
Mesleki konuların öğretmenlerinin eğitimi , mesleki/pratik ders verme ve çalışmaya ilişkin teorilerin, metotların ve pratiklerin incelenmesidir. Buna müzik öğretmenlerinin, resim öğretmenlerinin ve diğer estetik konularda eğitim veren öğretmenlerin eğitimi de dahildir. Benzer şekilde beden eğitimi konusu da buna dahildir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Öğretmen eğitimi - sanatlar ve el sanatları

Öğretmen eğitimi - ticari konular

Öğretmen eğitimi - müzik

Öğretmen eğitimi - hemşirelik

Öğretmen eğitimi - beden eğitimi

Öğretmen eğitimi - teknik konular

Sürücü eğitimi verenlerin eğitimi

Şirketler vb. kuruluşların eğitimcilerinin eğitimi

Eğitimcilerin eğitimi
Spor eğitimi verenlerin eğitimi bu alandan hariç tutulur ve 813 `Spor` alanına dahil edilir. Hem mesleki hem teorik konuları içeren öğretmen eğitimi programları, bu alandan hariç tutulur ve 145 `Genel konularda uzmanlığı olan öğretmenlerin eğitimi` alanına dahil edilir.
Sürücü eğitimi verenlerin eğitilmesi bu alana dahil edilir. Çalıştırıcıların iş için eğitilmesi bu alana dahil edilir.
2 Beşeri bilimler ve Sanat
21 Sanat
210 Sanat (geniş programlar)
Sanat (geniş programlar), hiçbir detaylı alanda uzmanlaşmadan sanat üzerine yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki geniş programlar, burada sınıflandırılır:

Sanat (geniş programlar)

Sanat ve el sanatları (geniş programlar)
211 Güzel sanatlar
Güzel sanatlar, teori, tarih, teknik, performans ve üretimle ilgili yaratıcı ifadelerin görsel biçimleri konusunda yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Sanat teorisi

Asitle oyulmuş resim (sanatsal)

Güzel sanatlarda baskı resim

Resim (sanat)

Sanat felsefesi

Heykeltıraşlık
Seramik, çömlekçilik vb. alanlardaki eğitim bu alandan hariç tutulur ve 215 `El sanatları` alanına dahil edilir. Mimari alanındaki çalışmalar bu alandan hariç tutulur ve 581 `Mimarlık ve şehir planlama` alanına dahil edilir Sanat alanında öğretmen eğitimi bu alandan hariç tutulur ve 146 `Mesleki konuların öğretmenlerinin eğitimi` alanına dahil edilir.
212 Müzik ve sahne sanatları
Müzik ve sahne sanatları, müzik, konuşma, hareket, mimik, karakterize etme, doğaçlama ve sahneye koyma sanatını içerecek şekilde performansın prensip ve tekniklerle birleşimi üzerine yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Oyunculuk ve yönetmenlik

Kareografi

Sirk

Bestecilik (müzik)

Yönetmek (müzik)

Dans (sanat)

Oyun/Drama

Film ve tiyatro tarihi

Müzik tarihi

Müzik

Tiyatro
Müzik ve sahne sanatları alanındaki öğretmen eğitimi bu alandan hariç tutulur ve 146 `Mesleki konuların öğretmenlerinin eğitimi` alanına dahil edilir.

Müzik ve sahne sanatları tarihi ve teorisi, bu alana dahil edilir.


213 İşitsel-görsel teknikler ve medya yapımı
İşitsel-görsel teknikler ve medya yapımı, kitap, radyo/televizyon yapımcılığı, film/video yapımcılığı, kayıtlı müzik yapımcılığı ve grafik röprodüksiyonu için teknik ve becerilerin geliştirilmesi üzerine yapılan bir çalışmadır. Renkli röprodüksiyon, fotoğrafçılık ve bilgisayar grafikleri konusundaki metotlara ilişkin programları içerir. Kitap, magazin, poster, reklam vb. oluşturulurken resimleri, kelimeleri ve dekorasyonu birleştirme konularını da inceler. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Ciltçilik

Kameramanlık

Dizgicilik (baskı)

Bilgisayarlı dizgi

Film yapımı

Grafik tasarımı

Grafik çoğaltma

Resimlendirme

Medya teknikleri

Çoklu ortam (multimedya) yapımı

Fotoğrafçılık

Matbaacılık

Yayın tasarımı, mizanpaj

Radyo ve TV yapımı

Kayıtlı müzik yapımı

Seslendirme tekniği

Dizgi
Masaüstü yayınında özel yazılım uygulamalarının kullanımına ilişkin ayrı programlar bu alandan hariç tutulur ve 482 Bilgisayar kullanımı alanına dahil edilir. Gazetecilik (haberlerin yazılımı ve konusu) alanındaki çalışma bu alandan hariç tutulur ve 321 Gazetecilik ve habercilik alanına dahil edilir.
Masaüstü yayıncılık ve düzeni programları, bu alana dahil edilir.
214 Tasarım
Tasarım, örneğin moda giysiler, endüstriyel ürünler ve iç tasarımlar yaparken, iplik,biçim ve kumaşı yaratıcı bir şekilde birleştirme üzerine yapılan bir çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Kıyafet tasarımı

Endüstriyel ürünler tasarımı (sanatsal)

Moda tasarımı

İç mimarlık

İç tasarım

Sahne tasarımı

Üç boyutlu tasarım

Vitrin dekorasyonu
Bina tasarımı bu alandan hariç tutulur ve 581 `Mimarlık ve şehir planlama` alanına dahil edilir.

Endüstriyel tasarım şayet vurgu artistik tasarıma değil de teknik konulara yapılıyorsa, bu alandan hariç tutulur ve 52 `Mühendislik ve mühendislik işleri` altındaki uygun bir alana dahil edilir.

Yayın tasarımı ve grafik tasarım bu alandan hariç tutulur ve 213 `İşitsel-görsel teknikler ve medya yapımı` alanına dahil edilir.
215 El sanatları
El sanatları , kuyumculuk, çömlekçilik, dokumacılık, oymacılık vb. gibi seçilmiş el sanatı teknikleri ve becerileri hakkında bir çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Seramik (el sanatı)

El sanatları, geleneksel sanatlar ve zanaat

Dekoratif metal el sanatları

Nakış işleme (el sanatı)

Çiçekçilik (çiçek tanzim etmek)

Cam sanatları ve el sanatı

Kuyumculuk

El sanatları

Mücevherat tasarlama

Müzik aletleri yapımı (endüstriyel olmayan)

Müzik aletleri (tamir ve akort)

Gümüşçü

Taş oymacılığı (el sanatı)

Dokuma (el sanatı)

Ağaç oymacılığı
Çömlek, dokuma malzemeleri, nakış vb. endüstriyel üretimler bu alandan hariç tutulur ve 5 `Mühendislik, imalat ve inşaat` geniş alanı altındaki bazı ayrıntılı alanlara dahil edilir.
22 Beşeri bilimler
220 Beşeri bilimler (geniş programlar)
Beşeri bilimler (geniş programlar), ayrıntılı alanların hiçbirinde uzmanlaşmadan beşeri bilimler üzerine yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki geniş programlar, burada sınıflandırılır:

Beşeri bilimler
221 Din
Din, dini inançlar, kavramlar, semboller, ifadeler, metinler ve ruhani konular alanındaki çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Dinler tarihi

Kutsal kitapların incelenmesi

Dinler ile ilgili çalışmalar
Dini okullarda, seminerlerde vb. yerlerde verilen, dini eğitimi kapsayan ancak buna vurgu yapmayan ya da dini bir mesleğe sahip olmayı sağlamayan temel programlar, bu alandan hariç tutulur ve 010 `Temel/geniş, genel programlar` alanına dahil edilir.
Bu alandaki programlar, genellikle dini okullarda, seminerlerde, manastırlarda vb. yerlerde, çocukların ve gençlerin dinlerinin temel ilkeleri konusunda ilgilerini çekmek ve inançlarının artmasına yardımcı olacak bir din felsefesine yeterli bir yakınlık sağlamaları amacını taşır.
222 Yabancı diller
Yabancı diller, yabancı dillerin yapısı ve oluşumu konularındaki çalışmadır. İlgili kültürler, edebiyat ve dil bilimi konularındaki çalışmaları içerir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Ölü diller

Yabancı diller

Sözlü çeviri programları

İkinci diller

Yazılı çeviri programları
Anadili öğreten programlar, bu dil ulusal dil olmasa da (örneğin; anadilini öğrenen göçmenlere verilen programlar) bu alandan hariç tutulur ve 223 `Anadil` alanına dahil edilir.

Yabancı diller, yabancı dil veya ikinci dil olarak öğretilen dile ilişkin yapılan çalışmadır. İkinci dil temel dilleri başka bir dil olan öğrencilere öğretilen ulusal dildir.
223 Anadil
Anadil, ilgili edebiyatın ve dil biliminin de incelenmesini içerecek şekilde yerel dil üzerine yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Yaratıcı yazma

Anadil

Diller, yerel

Anadil programları

İşaret dili
Ulusal dil programları, bu dil yabancı dil ya da ikinci dil olarak öğretiliyorsa, bu alandan hariç tutulur ve 222 `Yabancı diller` alanına dahil edilir. Okuryazarlık ve rakamsal beceri bu alandan hariç tutulur ve 080 `Okuryazarlık ve rakamsal beceri` alanına dahil edilir.

Anadil, o ülkenin ulusal dili olmasa da anadil olarak öğretilen dil üzerine yapılan çalışmadır. Örnek: Göçmenler için kendi ana yurtlarının dilinde verilen programlar.
225 Tarih ve arkeoloji
Tarih, bir ülkenin, kıtanın veya dünyanın, geçmiş olaylarını, özellikle siyasi, sosyal ve ekonomik gelişimini inceleyen bir alandır. Karşılaştırmalı edebiyat, tıpkı bilim ve düşünce tarihi çalışmaları gibi bu alana dahildir. Arkeoloji yeryüzünde bulunan eski medeniyetlerin bilimsel analizi çalışmasıdır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Arkeoloji

Kültürel tarih

Tarih

Edebiyat tarihi

Bilim ve düşünce tarihi

Müzecilik
Eğer edebiyat çalışması özel bir dile ilişkin çalışmayla birlikte ele alınıyorsa, bu alandan hariç tutulur ve 222 `Yabancı dil` alanına ya da 223 `Anadil` alanına dahil edilir. Ölü diller (Latince vb.) bu alandan hariç tutulur ve 222 `Yabancı diller` alanına dahil edilir. Sanat tarihi çalışmaları bu alandan hariç tutulur ve 211 `Güzel sanatlar` alanına dahil edilir. Müzik ve sahne sanatları, çalışmaları, bu alandan hariç tutulur ve 212 `Müzik ve sahne sanatları` alanına dahil edilir. Ekonomi tarihi, bu alandan hariç tutulur ve 314 `Ekonomi` alanına dahil edilir.

Genel olarak edebiyat konusundaki çalışmalar (özel bir dile ilişkin çalışmayla bağlantılı olmayan) bu alana dahil edilir. Genel dil bilimi konusundaki çalışmalar ( belirli bir dil çalışmasına bağlı olmayan) bu alana dahil edilir.

226 Felsefe ve etik
Felsefe ve etik, yaşamı kavrayışa ilişkin felsefe, etik ve bağlantılı konular üzerine yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Etik

Mantık

Ahlak

Felsefe
Din çalışmaları, bu alandan hariç tutulur ve 221 `Din` alanına dahil edilir.

Sanat felsefesi , bu alandan hariç tutulur ve 211 `Güzel sanatlar` alanına dahil edilir.

3 Sosyal bilimler, İş ve Hukuk
31 Sosyal bilimler ve davranış bilimleri
310 Sosyal bilimler ve davranış bilimleri (geniş programlar)
Sosyal bilimler ve davranış bilimleri (geniş programlar), sosyal ve davranış bilimleri üzerine ayrıntılı alanların hiçbirinde uzmanlaşmadan yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki eğitim programları, burada sınıflandırılır:

Davranış bilimleri

Sosyal bilimler
311 Psikoloji
Psikoloji, insan aklının ve davranışının bireysel farklılıklar, deneyimler ve çevresel etki sonucu farklılaşmasının incelenmesidir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Psikoloji

Psikanaliz

Psikoterapi
312 Sosyoloji ve kültürel çalışmalar
Sosyoloji ve kültürel çalışmalar, insanoğlunun ve onun grup içindeki davranış şekli ve toplumla ilişkisi üzerine yapılan çalışmalardır. İnsan ve sosyal coğrafya gibi etnoloji ve sosyal antropoloji konusundaki çalışmalar da bu alanda yer alır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Kültürel coğrafya

Kültürel çalışmalar

Demografi/nüfus çalışmaları

Cinsiyet çalışmaları

Etnoloji

Sosyal antropoloji

Sosyal coğrafya

Sosyoloji
Pratik sosyal hizmete ağırlık veren sosyal refah programları bu alandan hariç tutulur ve 762 `Sosyal hizmetler ve danışmanlık` alanına dahil edilir.

313 Siyaset bilimi ve yurttaşlık
Siyaset bilimi ve yurttaşlık, yönetim ve siyasi ilkeler veya pratikler konusundaki çalışmadır. Vatandaşların hak ve ödevleriyle ilgili konular da bu alana dahildir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Yurttaşlık

İnsan hakları

Uluslararası ilişkiler

Barış ve anlaşmazlık çalışmaları

Siyaset tarihi

Siyaset bilimi
Politik ekonomi çalışmaları, bu alandan hariç tutulur ve 314 `Ekonomi` alanına dahil edilir.
314 Ekonomi
Ekonomi, ekonomi politikası, ekonomik teori ve ekonomik karar alma üzerine yapılan çalışmadır. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Ekonomi tarihi

Ekonomi

Politik ekonomi
İş çalışmalarına ağırlık veren ekonomi çalışmaları, bu alandan hariç tutulur ve 340 `İş ve yönetim (geniş programlar)` alanına dahil edilir.
32 Gazetecilik ve enformasyon
321 Gazetecilik ve habercilik
Gazetecilik ve habercilik, kitle iletişiminin bir parçası olarak gazetecilik/habercilik teori ve pratiği üzerine yapılan çalışmadır. Gazetecilik ve habercilik, mesajların dili ve içeriğiyle ilgilidir. Haber yapma, yorum yazma ve halkın ilgisini çekecek hikayeler oluşturmayı içerir. Aşağıda verilen ana konulardaki programlar, burada sınıflandırılır:

Radyo ve televizyon haberciliği

Bilgi verme (üslup ve içerik)

Gazetecilik

Kitle iletişimi (üslup ve içerik)

Gazete muhabirliği
Kitle iletişimi teknikleri çalışmaları (örnek: basın ve radyo/TV yapımı), bu alandan hariç tutulur ve 213 `İşitsel-görsel teknikler ve medya yapımı` alanına dahil edilir.

Planlama ve yayın tasarımı çalışmaları bu alandan hariç tutulur ve 213 `İşitsel-görsel teknikler ve medya yapımı` alanına dahil edilir.

Halkla ilişkiler bu alandan hariç tutulur ve 342 `Pazarlama ve reklamcılık` alanına dahil edilir.
Yüklə 274,55 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin