DöRDÜNCÜ oturum



Yüklə 32,85 Kb.
tarix27.05.2018
ölçüsü32,85 Kb.
#51857

SAÜ 2015-2016 Öğretim Yılı

TDE 252 KLÂSİK TÜRK EDEBİYATI NAZIM I







Dersin Seviyesi

Lisans, 4 kredi, 7 AKTS

Dersi Veren

Doç.Dr. Vildan COŞKUN 

İrtibat:

vcoskun@sakarya.edu.tr Görüşme saatlerinde randevusuz diğer zamanlarda randevu ile ders hakkında görüşülebilir. Kat 2/ Oda no: 24 Alternatif olarak dersin asistanları Arş. Gör. Arzu Yıldırım, Arş. Gör. B. Gülay Açar’a müracaat edilebilir.

Dersin Amacı

Semboller ve belli metaforlara dayalı Klasik edebiyatımızın 13. 14. 15. yüzyılları ile Osmanlı Devleti’nin gelişmesinin şiir diline yansıdığı 16. Yüzyıl önemli şiir metinlerini açıklamak ve yorumlamak.

Dersin İçeriği

Klasik edebiyatımızın ilk dönem metinlerini anlamaya çalışmak için anahtar kavramların açıklanması; dönemin Sultan Veled, Hoca Dehhânî, Ahmedî, Şeyhî, Ahmet Paşa, Necâtî, Zâtî, Fuzûlî, Bâkî, Taşlıcalı Yahya, Hayâlî, Rûhî gibi şairlerinin metinlerini okuma; bir sanatkâr olarak Divan edebiyatı şairlerinin dünyaya bakışı; Osmanlı Devleti’nin gelişim döneminde sanata ve edebiyata bakış; devlet adamlarının şiire bakışı ve yazmış olduğu şiirlerden örnekler.



DERS AKIŞI

Hafta

Konular

Ön Hazırlık

1

Öğrencilerle tanışma, dersimizin içeriği vb. hakkında bazı bilgiler ile dersin zorunlu kaynak kitapları hakkında bilgilendirme. Divan edebiyatının başlangıcı ve gelişim seyri, Divan edebiyatının oluşumunu sağlayan arka-plan, kaynaklar: Mitolojik unsurlar, Şehnâme, peygamberler tarihi, âyet ve hadisler vs. 13. ve 14. Yüzyıl hakkında genel bilgi verme.

Kemal Yavuz 'XIII-XVI. Asır Dil Yadigârları...'

2

Klâsik edebiyatımızın ilk numuneleri. Hoca Dehhânî ve Sultan Veled Hamza’nın hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve şiirlerinden örnekler. Sehergeh gül eteğin bâd-ı müşg-bâr dutar Hakîm bade-yile sûy-i cûy-bar dutar

Karnum açtur karnum açtur karnum aç



Dehhâni-hayatı

Sultan Veled-hayatı



3

Kadı Burhâneddîn, Ahmedî ve Seyyid Nesimî’nin hayatı, edebî kişiliği ve şiirlerinden örnekler.

Kadı B.-Tuyuğlar-Ahmedî- Didüm-didi gazeli- Nesimî-Gerçek hadis imiş bu ki hubbunun vefâsı yoh.

4




15. Yüzyıla genel bir bakış, Osmanlı’da sanat ve edebiyat. Yüzyılın ilk büyük şairi: Şeyhî’nin hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve şiirlerinden örnekler.







Hurufilik Nedir?

5

Ahmed Paşa’nın hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve Fatih Sultan Mehmed için yazdığı Güneş Kasidesi ile gazellerinden örnekler.

Ahmet Paşa’nın Şiir Dünyası-A. Şentürk Güneş Kasidesi

6

Necâti Bey’in hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve şiirlerinden örnekler. Necâti Bey’in şiirlerinden örnekler. Döne döne-Lâle -hadler

Dil ve Edebiyat Dergisi’nin Necâti sayısı. Necâti Bey Divanı’nın Tahlili.

7

16. Yüzyıla genel bir bakış (genel olarak idari, siyasi ve edebî durum). Osmanlı sahası Türk edebiyatının genel durumu. Taşlıcalı Yahyâ’nın hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve şiirlerinden örnekler.

Taşlıcalı Yahyâ-Şehzade Mustafa Mersiyesi

8

Tâcizâde Cafer Çelebi ve Zâtî hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve şiirlerinden örnekler. 1 ve 2 gazel

Tâcizâde Cafer Çelebi ve Zâtî Sosyal Hayat

9

ARASINAV




10

Bağdatlı Rûhî’nin hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve toplumsal hayatın şiirlerine yansıması bağlamında ünlü terkîb-i bendinin şerhi. Hayâlî ‘nin hayatı, edebî kişiliği ve şiirlerinden örnekler. Bilmezler redifli gazel (kalenderilik-abdal)

KalpaklıMakaleler-

Kalenderilik

A. Şentürk- Osmanlı Şiiri Kıl.-Abdal mad.


11

16. Yüzyıl Âzerî sahası Türk edebiyatının genel durumu. Fuzûlî’nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri. Fuzûlî’nin Su Kasidesinin bazı beyitlerinin şerhi

İlgili makale

12

Fuzûlî’nin gazellerinden örnekler. Âşık-ı sâdık benem. Aşk redifli gazel

Fuzuli Divanı’nı Şerh-Tarlan

13

Bâkî’nin hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve Kanûnî mersiyesinin bazı beyitlerinin şerhi. Sümbül Kasidesi




14

Bâkî’nin gazellerinden örnekler. Saf saf redifli gazel.

Bâkî Divanı’nda Sosyal Hayat




KAYNAKLAR

Ders Notu

Prof. Dr. Fahir İz, Eski Türk Edebiyatında Nazım I-II, (Akçağ Yayınları); Prof. Dr. Ahmet Atilla Şentürk-Doç. Dr. Ahmet Kartal, Üniversiteler İçin Eski Türk Edebiyatı Tarihi, (Dergâh Y, İstanbul). A. Atilla Şentürk-Osmanlı Şiiri Kılavuzu.

Diğer Kaynaklar

Prof. Dr. İskender Pala, “Ansiklopedik Dîvân Şiiri Sözlüğü” (Kapı Yayınları, İstanbul); Leyla Karahan, “Erzurumlu Darir,” İstanbul; “Ahmed Paşa Dîvânı,” (Haz. Ali Nihat Tarlan), (Akçağ Yayınları Ankara); Prof. Dr. Ali Alpaslan, “Ahmet Paşa,” (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara); “Şeyhî ve Hüsrev-i Şirin’i,” Haz. F. Kadri Timurtaş,İstanbul; Ahmet Talat Onay, “Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar” (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara); Necla Pekolcay, “İslami Türk Edebiyatı,” (Kitabevi Yayınları, İstanbul); “Şeyhî Dîvânı,” (Haz. M. İsen-C. Kurnaz), (Akçağ Yayınları Ankara); Süleyman Çelebi, “Mevlid,” (Haz. F. Kadri Timurtaş), (Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul); Ferit Devellioğlu, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat (Aydın Kitabevi, Ankara). Bayram Ali Kaya “Necâti Bey’in Şiir Anlayışı”

Tüm öğrencilere başarılar dilerim.



Doç. Dr. Vildan Coşkun


























Yüklə 32,85 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin