Güvenilir bilgiye dayalı, kanıtlarla temellendirilmiş ön yargılardan ve yanlılıklardan uzak kararlar alabilirler.
İddia, gerekçe, kanıt, karşı iddia, destekleyici argüman ve çürütücü geliştirirler.
Teknolojiyi kullanım becerisini geliştirirler.
İnformal akıl yürütme becerilerini kullanırlar.
Bilimsel okur-yazarlık becerilerini geliştirirler.
Fen okur-yazarlığı becerilerini geliştirirler.
UYGULAMA SÜRECİ (Tüm aşamaları- izlenecek yolları ayrıntılı olarak belirleyiniz.)
Öğretmen derse hazırlık kapsamında; Pawton isimli web 2.0 aracı ile, Kanal İstanbul Projesinin özelliklerini anlatan (projenin güzergahının ve geçeceği yerlerin nerede başlayıp nerede biteceğini, uzunluğunun, genişliğinin ve derinliğinin ne kadar olacağını, çıkan hafriyatların ne yapılacağını, projenin ne kadara mal olacağını, projeye neden ihtiyaç duyulduğunu, ne kadar sürede bitirileceğini, ömrünün ne kadar olduğunu, projede ne kadar işçi istihdam edileceğini vb. ) bilgileri içeren bir video hazırlar. Bu video edpuzzle isimli web 2.0 aracına gömülerek videonun bazı yerlerinde öğrencilere uyarılar verilir, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular sorulur. ( Bu sorular video linkine tıklayıp video açılınca görülebilir) Hazırladığı bu videoyu haber bülteni sunan spikerler gibi kendisi sunar ve video öğrencilere izlettirilir.
Daha sonra öğrencilerin ön bilgilerini yoklamak adına, öğrencileri çember yaparak ellerine iki tane nesne verir ( sınıf mevcuduna göre bu nesnelerin sayısı arttırılıp azaltılabilir ) ve sosyo bilimsel problem durumunu öğrencilere sorarak mümkün olduğunca çok sayıda öğrencinin fikrini söylemesine imkan verecek şekilde öğrencilerin fikirlerini söyledikten sonra elindeki nesneyi yere atmalarını nesnesi kalmayanın söz alamayacağını belirtir. Aynı zamanda bunu yaparken aynı öğrencinin arda arda söz alarak bazı öğrencilerin hiç söz almamasına engel olmak adına söz alan bir öğrencinin kalan öğrencilerin tamamının en az bir kere söz almadan ikinci bir söz hakkı olmadığını belirtir. Öğrencilerin fikirlerini analitik tartışabilecekleri bir ortam oluşturur.
Daha sonra öğrenciler beşerli altı gruba ayrılır. Her grupta zarf içinde projenin yararları ve zararlarından bahseden; kimisi makaleden alınmış, kimisi internette bir sitede yazılmış, kimisi bir haber kanalının yayınladığı video ( bu video için karekod hazırlanır öğrenciler karekodu telefonları ile okutunca videonun linki çıkar) gibi her grupta farklı olacak şekilde görsel, yazı, tablo, grafik, video vb. dökümanlar bulunur. Öğrenciler bu dökümanları her masayı gezerek inceler ve en sonunda kendi masasına dönerek kendi aralarında tartışırlar. Masalarında Ek-1(hazırlanacak iddianızı destekleyen ve desteklemeyen verileri yazınız diye bir tobladan oluşan döküman) de yer olan dökümanı doldururlar. Her grupta bir öğrenci bilim adamını, bir öğrenci belediye başkanını, bir öğrenci projede çalışan mühendisi, bir öğrenci projenin geçtiği güzergahta oturan halkı, bir öğrenci projede çalışan işçiyi ve bir öğrencide çevreci bir grup üyesini temsil eder. Öğretmen öğrencilerin temsil ettikleri kişi gözünden düşünmelerini sağlar bundan sonra düşüncelerinin değişip değişmediğini görmeye çalışır.
Değerlendirme
Hocam inanın döner dönmez okulda bir sürü iş var müdür yardımcılığından dolayı. O yüzden anca bu kadarını yetiştirebildim en kısa zamanda tamamen bitirip size yollayacağım hocam tüm ekleri herşeyi ile birlikte. O yüzden kusura bakmayın nolur.