Dosya No : 2018 / 15921 Müşteki : Muammer Kısa



Yüklə 432,6 Kb.
səhifə1/7
tarix08.01.2019
ölçüsü432,6 Kb.
#93338
növüYazı
  1   2   3   4   5   6   7

Cumhuriyet Başsavcılığına

Küçük Çekmece / İstanbul



2.11.2018

Dosya No : 2018 / 15921

Müşteki : Muammer Kısa

(Halen Adnan Oktar davasından tutuklu)



İfade Veren : Abdurrahman Dilipak

Konu : Müşteki tarafından hakkımda BİMER’e yapılan başvuru ile ilgili

olarak hakkımda TCK 190 / 2’den açılan soruşturmayla ilgili olarak

yazılı ifademdir.
AÇIKLAMALAR
1-Ben bir gazeteciyim. Şikayet konusu 11.2.2018 tarihinde Akit Tv’de, daimi konuk olarak katıldığım “Derin Gerçekler” isimli programda söylediğim sözlerle ilgilidir. Sözkonusu programa eski Milletvekili Dr. Yalçın Koçak da katıldı ve benzer şeyler söyledi. Koçak halen ASAM – Avrupa Asya Birliği Türk Ekonomik-Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Vakfı KENDİR ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ yönetim kurulu üyesidir..
1.1-Suç kastım yoktur. Dolayısı ile suçun manevi unsuru oluşmamıştır. Kaldı ki, sözlerim de suç olan bir ifade de yoktur. Sözlerim , bir çok ülkede genel kabul gören ilmi bir temele oturan tezlerdir.

1.2-Bu konu bir yanı ile daha önce yaşadığımız Afyon ekimi ile ilgili konuya benzemektedir. O tartışmalar aylarca gündemi işgal etmiş, sonunda Afyon ekimine kontrollü serbesiyet verilmiştir ve Afyon’da kurulu Alkoloid fabrikası bugün hala faaliyetini sürdürmektedir.

1.3-Gazetecilerin genişletilmiş bir düşünce ve ifade hürriyeti vardır. Bu konuda kamu otoritelerinin ve toplumun farklı kesimlerinin de artırılmış tahammül yükümlülüğü vardır. Bu özgürlük zaman zaman alışılagelmişin ötesinde şok edici nitelikte de olabilir. Burada aslolan kriter, gerçeklik, genel ahlak, kamu güvenliği, kamu sağlığı gibi alanlarda açık ve yakın bir tehlike oluşturup oluşturmaması ile ilgilidir. Bu anlamda ortada bilimsel bir tesbite dayalı, görüş açıklaması sözkonusudur.

1.4-Bir yazının bütün olarak ele alınması, asıl gayenin ne olduğu, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşup oluşmadığının tesbiti açısından önemlidir.
2-Suç ihbarında bulunan kişi “Adnan Hoca Örgütü” olarak bilinen bir yapılanmada etkin bir rol oynayan, Basın, Halkla İlişkiler ve sosyal Media alanında faaliyet gösteren, örgütün kurumsal yapısı içinde sosyal siyaset planlaması yapan ve bu yönde operasyonlar yapan bir kişidir. Dolayısı ile bu suç ihbarı başka hesapların sonucu olarak düşünülmüş bir komplo olma ihtimali yüksektir.

Müşteki, halen bu çerçevede suç isnadı ile tutuklanmış bir kişidir.

Bu gelişmeler ışığında, Akit Gazetesi ve Tv’sine yönelik bu ve benzeri bir çok şikayet sözkonusudur.

Sözkonusu televizyon programındaki programa yönelik suç duyurusu bir algı operasyonu, yıldırma, caydırma, bastırmaya yönelik, aynı zamanda “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle” kabilinden, kendilerine yönelik eleştirileri öncelemek için bir ön alma girişimi olarak da değerlendirilebilir.

O yayın sebebi ile -doğrudan ve dolaylı bir ilgisi olmadığı halde- suç duyurusunda bulunması bu açıdan dikkat çekicidir.

Suç duyurusunda bulunan kimse hakkında yapılan küçük bir araştırma onun Adnan Oktar’la bağlantılı olduğunu işaret etmiştir. Adnan Oktar’la bağlantılı başka suç duyurularında da aynı avukatların görev alması bu kanıyı güçlendirmektedir.

Bu örgütün bize karşı sistemli bir şekilde, bize karşı her yolu deneyerek taciz girişimi 2018 yılı başında Akit TV’nin yurtdışında yaşayan bir babanın kızlarının Adnan Oktar tarafından alıkonulduğu haberleri kamuoyunda geniş yankı bulmuş; bilahare Adnan Oktar ve grubu ile ilgili birçok olumsuz haber yayımlanmıştır.  Bu haberlerin önünü ya da öcünü almak isteyen Adnan Oktar ve ekibi, Akit TV’ye yönelik o güne kadar görülmedik bir linç kampanyasına dönüşen, şantaj olarak da nitelenebilecek ihbarlar sürecini başlatmıştır. İşbu ihbarın da aynı sürecin bir parçası olduğunu gösteren birden fazla işaret vardır.  Bugün yürütülen soruşturma ile artık “Adnan Oktar suç örgütü” ve kullandığı yöntemler daha belirgin hale gelmiştir. Bu mesnetsiz ihbarın da aynı saik ve yöntemle gerçekleştirildiği düşünülmektedir.
3-Suçlama, “Uyuşturucuya (Esrar’a) özendirme” ile ilgilidir. Buna kanıt olarak sunulan ifade ise “Esrar sigaradan çok daha tehlikeli” ifadesidir. Aslında bu cümlenin devamı da vardır: “Rafine şeker de sigaradan daha zararlıdır”. Rafine Şeker’in, “dünyanın en tatlı zehiri” olduğu şeklinde ifadeler de oldu.
4-“Dilipak+Esrar” diye Google’de arattığınızda bu konuda 158 dosya gelecektir. Yine, eğer Dilipak ve esrar kelimelerini birarada, serbest olarak aratacak olursanız 65.500 belgeye link verilecektir. dilipak+esrar ile ilgili diğer aramalar şu başlıklar altında toplanmaktadır: hint keneviri”, “esrarın, faydaları”, “hint keneviri faydaları ve zararları”, “yeşil hazine kenevir”, “kenevir faydaları”, “hint keneviri bitkisi”, “kenevir nedir”, “kenevir neden yasaklandı

Hind Kenevirini tek başına aratırsanız 1.180.000 dosya gelecektir. Bunların büyük bir bölümü, bunun niye, nasıl, ne zaman, kimler tarafından, niçin yasaklandığı ile ilgilidir. Ve bunların hemen hemen tamanında Hind Kenevirinin endüstriyel, ticari olarak, çevre, insan sağlığı ve beslenmesi ile ilgili faydaları ile ilgilidir.

-Hind kenevirinin faydaları ile ilgili 66.200

-Türkiyede kenevirin Niçin Yasaklandığı 151.000

Dosya bulunmaktadır. Ve bu dosyaların genel karekteri aşağıdaki örnekte olduğu gibidir:
Türkiye'de 19 ilde kenevir yasallaştı - Cumhuriyet Türkiye Haberleri

www.cumhuriyet.com.tr › Türkiye

13 Eki 2016 - Kenevir üretimi, Türkiye'nin 19 ilinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınması koşuluyla üretilebilecek. İzinli kenevir yetiştiriciliği ...

KENEVİR ÜRETİMİ NEDEN YASAK ? | Songün Gazetesi

www.songungazetesi.com/kenevir-uretimi-neden-yasak/

12 Eki 2016 - Kenevirin üretimi ve satışı, dünyanın bazı ülkelerinde tamamen ... Türkiye de, kenevirin yasaklı olduğu ve uyuşturucu sınıfında yer aldığı ... İnsanoğlu, doğayı tüketmenin bir yolunu her zaman bulur ne de olsa; değil mi?

Videolar

Kenevir Neden Yasaklandı? Meğer Bu Bitki Masummuş.

Yok Boyle Bir Sey - YouTube - 17 Oca 2016



Hint Kenevirinin Faydaları Ve Yasaklanma Sebepleri

YouTube - 3 Eyl 2016



Kenevirin Faydaları Nedir / Kenevir Neden Yasaklandı Duyunca Şok ...

YouTube - 7 Şub 2018



HİNT KENEVİRİNİN FAYDALARI VE YASAKLANMA SEBEBLERİ

Yobaz Baykuş

YouTube - 13 Ara 2015

İlginç Detaylarla Esrarın Yasak Olmadığı 15 Ülke

Alfanın Dünyası

YouTube - 2 Eki 2014

Yasaklı bitki Kenevir hakkında şaşırtıcı bilgiler

Kenan Kesmez

YouTube - 15 May 2017

Hint Keneviri'nin İnanılmaz Faydaları Neden Yasaklandı

2:58 Samsun OMÜ'de kenevir üretimi...

SAMSUN CANLI HABER TV

YouTube - 28 Eyl 2017



Türkiye Cumhuriyeti Resmi Eroin Fabrikası Nezaman Nerede Kuruldu

YouTube - 30 Nis 2015



Bir Zamanlar Uyuşturucunun Türkiye'de Yasal Olduğu Gerçeğini 15 ...

trend.mynet.com/bir-zamanlar-uyusturucunun-turkiyede-yasal-oldugu-gercegini-15-...

Bir Zamanlar Uyuşturucunun Türkiyede Yasal Olduğu Gerçeğini 15 Maddeyle ... Tüm modern dünyada yasak ama bizde yasal olan eroinin getirdiği kazanç ve ...

Esrar Türkiye'de ne zaman yeniden serbest olur? : Turkey - Reddit

https://www.reddit.com/r/Turkey/.../esrar_türkiyede_ne_zaman_yeniden_serbest_olur/20 Oca 2018 - 12 yayın - ‎8 yazar

Esrarın yasaklanması ABD'nin dayatmasıyla gelmiş olmasına rağmen, orada serbestleşmesi Türkiye'de bu konunun tabu olmasını ortadan ...

Kenevir Yasağı Tamamen Kalkmalı - Medyamit

https://www.medyamit.com/yazarlar/orhan-baylan/kenevir-yasagi-tamamen.../543

24 Mar 2018 - Aynı şekilde Türkiye'de de esrar üretimini engelleyeceğiz diyerek kenevir üretimini yasakladılar.Ama bu yasak hiçbir zaman tam manasıyla ...

Esrar dünyada neden yasaklandı ?; Şaşırtan Belgesel videosu

www.haberartiturk.com › WEB TV › İLGİNÇ VİDEOLAR

31 May 2017 - Kenevir Hakkında Bilmeniz Gereken 7 İlginç Gerçek. ... Ne zaman yasaklandı? Bugün kullanım alanları nedir? ... TÜRKİYE İLK ÜLKE. Keneviri ...

esrarın yasak olmasının sebepleri - ekşi sözlük

https://eksisozluk.com/esrarin-yasak-olmasinin-sebepleri--2778811

... kpss türkiye 3. sünün mülakatta 55 alıp elenmesi 242 · borsaya başlayacak insanlara ... esrarın yasak olmasının sebepleri ... yasak olmasıdır. ... madde olarak kullanımıda cabası tabi ki. o zaman ki toplumda şimdi ki gibi çok kullananları ... hint keneviri bitkisinin yan ürünü olan uyuşturucu muhteviyatı maddelerini bu olayda ...

türkiye'de esrar kullanımının suç olması - ekşi sözlük

https://eksisozluk.com/turkiyede-esrar-kullaniminin-suc-olmasi--2021929

tınısı ağır tepki vermeme sebep olmuş olabilir sayın sözlük. bu yasak meyvenin .... varsaydığı zamandilimini anlatır, en açık anlatımla bağımlılık yaratıcıdır.

Esrar tüm dünyada neden yasaklandı? | | Biyoloji Günlüğü

https://www.biyolojigunlugu.com/esrar-tum-dunyada-neden-yasaklandi/

20 Haz 2018 - O zamana kadar, esrarın bir sorun olmadığını söylemişti. Bunun insanlara ... Amerika'yı saran bir panik esnasında esrar yasaklandı. ABD, diğer ...
5-Hint Keneviri gerçeğini gören yönetim bugün 19 ilimizde Hind keneviri ekimine ve işlenmesine kontrollü bir şekilde izin verildi. Yeni düzenlemeye göre Hind Keneviri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınarak üretilebilecek. İzinli kenevir yetiştiriciliği; Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek.

13 Ekim 2016 tarihli ajans haberleri ve gazetelerde bu haber yer aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kenevir Yetiştiriciliği̇ ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği  29 Eylül 2016 tarih ve 29842 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlandı.
6-Hind Keneviri, gıda, ilaç, kozmetik, savunma, tarim, kağıt, petrol, petro kimya, çevre, inşaat, tekstil, kağıt, mobilya, inşaat, Otomotiv sektörü, medikal ve çevre sektörü, (AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor. Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisi, Bazı doktorlar bilinçaltı temizliği için kenevirin tek yöntem olarak kullanılabiliyor, uyuşturucu ile mücadelede, özellikle Bonzai, kimyasal uyuşturucular ve solvent bazlı uyuşturucu kullanıcılarının tedavisi sürecinde, Radyasyon temizleyici olarak kullanılabiliyor. Bataklık kurutmada da Hind kenevirinden yararlanılabilmektedir.

Hind keneviri olağanüstü miktarda Oksijen üretebilmektedir. Bir dönüm kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor. Bir dönüm kenevirden dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar ve bu kağıt, diğer kağıtlardan daha dayanıklı, aynı zamanda, geri dönüşüm açısından 3 katı bir dirence sahiptir. Öte yandan Bir ağaç 20-50 yılda yetişirken, kenevirse dört ayda yetişebilmektedir. Bu bitki, zirai ilaç istemediği gibi, kimyasal gübre de istememektedir. Her toprakta yetişebilmekte ve çok az suya ihtiyaç duymaktadır. Hind keneviri tohumu yağı, insanlar için gıda olarak kullanılabildiği gibi, Türkiye’nin tarıma elverişli olmayan topraklarındaki üretim kapasitesi, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık sebebi ile Petrol ihtiyacının tamamını karşılayacak kadar çoktur ve bu yağ, doğrudan bio petrol olarak kullanılabilmektedir.

Bunun dışında günlük hayatımızda kullandığımız 2500’den fazla nihai üründe hammadde olarak kullanılabilmektedir.

Hind kenevirinin yılda 3 kez hasad edilebilmesi, tarımının kolay olması, ürünün işlenmesinin basit olması ve yüksek maliyetli yatırımlara ihtiyaç duymaması, döviz tasarrufu, istihdam ve daha yüksek katma değer üretilebilmesi bu tarımın önemi açısından önemle vurgulanması gereken konulardır.


HUKUKİ BOYUT

7-Uyuşturucu konusu TCK 2313 sayılı “Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun” ve 3298 sayılı “Uyuşturucu Maddeler Kanunu” kapsamında değerlendirilmektedir. (EK:6)

TCK’daki uyuşturucu madde suçları dışında 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 43/1, 40/1, 40/2 yer alan suçlar bu kapsamda değerlendirilir.

Bu yasalar, Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde NORM HUKUK olarak değerlendirilen, BM tarafından imzaya açılan ve Türkiye’nin de taraf olarak imzaladığı 3 düzenleme bulunmaktadır:

a-1961 tarihli BM Uyuşturucu Maddelere Dair TEK sözleşmesi,

b-1971 tarihli BM Psikotrop Maddeler Sözleşmesi,

c-1988 tarihli BM Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına dair Sözleşme,



TCK’nın 188. maddesine eklenen “sentetik kannabinoid” ifadesi üzerine, uyuşturucu suçluları yasada ceza öngörülmeyen triptamin, katinon, amfetamin ve türevlerine yöneldi. Adalet Bakanlığı’nın “ceza artırımını içeren maddeye sentetik uyuşturucular triptamin, fenetilamin, katinon, amfetamin ve türevlerinin yanısıra ayahuasca, ibogaine, khat, kratom, LSA gibi maddelerin de eklenmesi” yönünde talebi oldu ve  “Basın Kanunu’nun 20’inci maddesine uyuşturucu madde suçlarının da ilave “ gündeme geldi.

7.1-“Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun” hükümlerine tabi tutulması gereken uyuşturucu madde türevlerine ilişkin Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar Resim Gazete’de yayımlandı. Buna göre Sağlık Bakanlığı'nın, 5 Ocak 2015 tarihli yazısına göre; aralarında Bonzai’nin de bulunduğu uyuşturucu maddelerin türev listesi şöyle:

"3-Numaralı konumunda alkil grubu taşıyan indol türevi sentetik kannabinoidler ,

3-Numaralı konumunda keton grubu taşıyan indol türevi (1h-indol-3-il)metanon türevleri) sentetik kannabinoidler ,

3-Numaralı konumunda karboksilli asit esteri taşıyan indol türevi (1h-indol-3-karboksilat türevleri) sentetik kannabinoidler ,

3-Numaralı konumunda amid taşıyan indol türevi (1h-indol-3-karboksamid türevleri) sentetik kannabinoidler ,

Triptamin (2-(1h-indol-3-il) etanamin) türevleri Katinon (2-amino-1-feniletanon) türevleri. Bupropion bileşiği kapsam dışıdır. Amfetamin (feniletilamin) türevleri.”


7.2-TCK 403. Maddenin 6. Bendinde Eroin, Kokain, Morfin bir üst seviyede suç oluşturduğu ifadesi vardır. Oysa bu gün Bonzai ve türevleri bunlardan daha fazla risk taşımaktadır ve bu konuda TCK da bir eksiklik , bir boşluk bulunmaktadır.
7.3-Bu arada, 1961 TEK sözleşmesi dışında 1912 Lahey Afyon sözleşmesi ve 1925 tarihli Cenevre Afyon Sözleşmesi feshedildi.

7.4-Öte yandan, 1961 TEK sözleşmesinin 1. Maddesinde denetim altına alınması istenen Esrar / Kenevir (Cannabis) şu şekilde tanımlanmaktadır: Kullanışı ne olursa olsun, reçinesi çıkarılmamış olan kenevir bitkisinin (dal uçları ile bir arada olmayan tohum ve yaprakları hariç) çiçekli veya meyveli dal uçlarını ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır. Kenevirin dişi ve erkeği arasında THC oranı farklı da olsa, bu gün artık gelinen noktada uygulama olarak bu ayırıma fazla önem verilmemektedir. Esrar kullanıma hazır hale geldiğinde toz, katı (plaka) ya da sıvı halde bulunabiliyor ve bunun dişi ya da erkek kenevirden mi elde edildiği de sorgulanmıyor. İki tür arasında THC %5-12 ile %2-4 arasında bir farklılık gösterse de, sonuçta elde edilen ürün aynı üründür.
7.5-Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu daha önce esrarın gerçek bir iptila/bağımlılık oluşturmayacağı yönünde bir görüş beyan etse de, 6.1.1984 tarih ve 23708/10 sayılı kararında esrarın iptila oluşturabileceğini kabul etmiştir.
7.6-Yargıtay Ceza Kurulunda 24.10.1988 tarih ve 5-302/386 sayılı kararında, herhangi bir esrar kullanıcısının durumunun tesbiti için Adli tıptan kişinin kullanıcı olarak “müptela” olup olmadığının tesbit edilmesini talep etmiş, kararında bu ayrıntıya dikkat çekmiştir.
7.7-Anayasanın 58. Maddesinin 2. Fıkrası: “Devlet gençleri, alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
7.8-BM Genel Kurulu tarafından 20.11.1989 yılında kabul edilen “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”nin 33. Maddesine göre, Taraf devletler, çocukların, uluslararası anlaşmalarda tanımladığı biçimde uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yasadışı kullanımına karşı korunması ve çocukların bu tür maddelerin yasadışı üretimi ve kaçakçılığı alanında kullanılmasını önlemek amacıyla, yasal, sosyal ve eğitsel niteliktekiler de dahil olmak üzere, hertürlü uygun önlemleri alırlar” der.
7.9-GENEL OLARAK HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma” başlıklı TCK m.190’nın 2. fıkrasında “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ifadesine yer verilerek, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını alenen özendirme ve bu maddelerinin kullanılmasını alenen özendirici nitelikte yayın yapma filleri suç olarak düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımına özendirme suçunun oluşması için iki seçimlik hareketten birisinin gerçekleşmesi gerekir ki, bunlardan birisi madde kullanımını alenen özendirmek, diğeri ise madde kullanımını alenen özendirici nitelikte yayın yapmaktır.



Türk Ceza Kanunu’nda veya uyuşturucu maddelere ilişkin bir başka kanunda “uyuşturucu veya uyarıcı madde” kavramı tanımlanmamıştır. Taraf olan devletler bakımından bağlayıcılığı olan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de taraf olduğu Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 TEK Sözleşmesi’nde “uyuşturucu veya uyarıcı madde” kavramının açıklanmadığı, Sözleşmenin Ekinde uyuşturucu madde türleri sınırlayıcı olmayan bir düzenleme ile cetveller halinde sayıldığı görülmektedir. Gelişen bilim ve teknik gözönüne alındığında, sayıları ve çeşitleri giderek artan uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin nelerden ibaret olduğunu bir liste içerisine yazıp sıralamak mümkün olamamaktadır. Bu nedenle; kişilerde uyuşturucu veya uyarıcı etki yapan doğal veya sentetik tüm maddelerin bu suçun konusunu oluşturacağı kabul edilmiştir ki, bir maddenin uyuşturucu veya uyarıcı madde olup olmadığı bu konuda uzman kişilerce, yani bilirkişiler tarafından tespit edilmektedir. Bununla birlikte, TCK m.188/4-a’da sayılan bazı uyuşturucu veya uyarıcı maddelerden dolayı cezanın yarı oranında artırılması öngörülmüştür.

TCK m.190/2 kapsamında suçtan bahsedebilmek için, öncelikle uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını özendirecek bir fiil gerekir. Türk Dil Kurumu tarafından teşvik etmek olarak tanımlanan “özendirmek”; uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılması konusunda muhatapları teşvik etmek, onları isteklendirmek ya da bu davranışta bulunmaları yönünde kışkırtmak anlamında kullanılmıştır. Özendirmede; kişiyi uyuşturucu madde almaya teşvik, tahrik ederek, kişide uyuşturucuya karşı sıcak duygular uyandırma, kullanılmasına etki etmek sözkonusudur. Özendirme; sözle, yazıyla, resimle olabileceği gibi, yayın yoluyla da gerçekleştirilebilir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını özendirmenin yukarıda belirtilen Kanun maddesi kapsamında suç oluşturabilmesi için özendirmenin aleni olması gerekir, aksi halde uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını özendirmek suç oluşturmayacaktır. Aleniyetin oluşmasında; failin özendirme fiilini, belirsiz ve birden fazla kişi tarafından duyulmasına olanak sağlayacak şekilde gerçekleştirmesi yeterlidir ki, fiilin sonucu önem arz etmez. Çünkü madde kullanımına özendirme bir tehlike suçudur ve suçun gerçekleşmesi için suça konu eylemin belli bir kişi veya kişiler tarafından öğrenme olanağının varlığı yeterlidir. Özendirme aleni olduğu müddetçe, belirli bir kişi veya kişilerin bu özendirmeyi öğrenmelerinin suçun oluşması bakımından bir önemi yoktur. Özendirmenin neticesiz kalması, suçun oluşumuna etki etmez. Fiilin herkese açık, herkesin gidebileceği sokak, park, kafe, yol gibi umumi bir alanda gerçekleşmesi ile suç tamamlanmış olacaktır. Uyuşturucu maddenin faydalarını ve zararlarını anlatan bir kitap veya bir makale özendirme kapsamına girmez.

TCK m.190/2’de tanımlanan suçun manevi unsuru genel suç işleme kastıdır. Bu hükümde tanımlanan suçun oluşması için, failin fiilini aleni bir şekilde madde kullanımını özendirme kastı ile gerçekleştirmesi gerekir, ancak bu eyleminin arkasındaki maksadın suçun oluşmasında bir etkisi yoktur. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımına özendirme suçu özel kastla, yani failin saikine önem verilerek işlenebilecek bir suç olarak düzenlenmemiştir. Failin saiki ne olursa olsun failde madde kullanılmasına bir başkasını özendirme veya bu şekilde yayın yapma kastının varlığının tespiti gerekli ve yeterlidir. Kanun koyucu; madde kullanımına özendirmeyi bir özel kast hali olarak değil, genel suç işleme kastına göre düzenlemiştir. Burada geçen özendirme kastla işlenebilir, yani fail hareket ile neticeyi bilerek ve isteyerek gerçekleştirmelidir. Failde madde kullanılmasına bir başkasına özendirme kastı yoksa, TCK m.190/2’de düzenlenen özendirme suçu da oluşmayacaktır. Hükümde; failin bu suçu işlemesine neden olan motivasyonuna ilişkin bir düzenleme yer almadığı görülmekte olup, kanun koyucunun madde kullanımını alenen özendiren kişinin niçin özendirmek istediği sorusuna önem atfetmediği, yani saiki dikkate almadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu kapsamda; uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımına özendirme suçunun oluşması için failin eylemini gerçekleştirirken, açık ve net bir şekilde madde kullanmaya özendirmeye yönelik genel suç işleme kastı ile hareket etmesi gerekir. Bu kastı ispat etme yükü, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını özendirme suçunun oluştuğu iddiasını ortaya koyana aittir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını özendirme suçu; niteliği itibariyle icra hareketleri parçalara ayrılamayan, neticesi harekete bitişik olup, teşebbüse elverişli olmayan suçlardandır. Failin madde kullanmayı özendiren icra hareketini alenen yapması veya bu nitelikte yayın gerçekleştirmesi ile suç oluşur. Bununla birlikte failin; alenen özendirmeye veya bu nitelikte, yani madde kullanmayı özendiren yayın yapmaya yönelik icra hareketlerine başlayıp, henüz bu hareketleri aleniyet kazanmadan elinde olmayan sebeplerle engellenirse veya fail vazgeçerse, bu durumda TCK m.35 veya 36’nın tatbik edilebileceği fikri de ileri sürülebilir. Bu düşünceye katılmadığımızı, hazırlık hareketlerinin suç olmadığını, failin uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti, bulundurma veya kolaylaştırma fiillerinden birisini teşkil etmeyen veya bunlara teşebbüsü içermeyen, aleniyet kazanmamış fiilinden dolayı TCK m.190/2’de yer alan hüküm gereğince cezalandırılmasının mümkün olamayacağını belirtmek isteriz.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma ise, TCK m.190/1’de sınırlı üç bent halinde sayılmıştır. Bu üç bentte yer alan hareketlerden birisinin icrası şartı ile kolaylaştırma suçu oluşur. Bunun için; özel yer, donanım veya malzeme sağlama, madde kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler alma veya kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi verme gerekir ki, kolaylaştırma suçu da kasten işlenebilen bir suç olup, serbest hareketle işlenen özendirmeden farklı ve uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi kullanacak kişiye fiili destek olmayı ifade eder; ancak bu destek maddenin sağlanmasını veya mağdurun suçu işlemeye özendirilmesini değil, m.190/1’de üç bent halinde sayılan filleri kapsar.

Yüklə 432,6 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin