Dsvsa ilfov



Yüklə 14,17 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü14,17 Kb.
#27082



DSVSA ILFOV

05.04.2017
Informare de presă
Recomandari pentru consumatorii si crescatorii de animale,

in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale
In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, in mod traditional se comercializeaza si consuma cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si nonanimala, insa daca aceste activitati se desfasoara in alte conditii decat cele prevazute in normele sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, pot constitui un real pericol pentru sanatatea publica.

In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in aceasta perioada, DSVSA Ilfov recomanda cetatenilor achizitionarea de produse alimentare numai din unitati autorizate sanitar veterinar.

Sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.

In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitar veterinara, in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie.Pe teritoriul judetului Ilfov nu sunt autorizate astfel de spatii.



Carnea de miel (ied) – care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare – este marcata cu o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate urmatoarele:

  • in partea superioara denumirea tarii respective “ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al tarii “RO” , in cazul carnii obtinute in abatoare din Romania,

  • in centru numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine;

  • in partea inferioara abrevierea Comunitatii Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc, cu majuscule.

In cazul in care se doreste achizitionarea de produse alimentare din piete sau targuri organizate in aceasta perioada, trebuie sa se acorde atentie anumitor aspecte pentru depistarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume:

  • comercializarea produselor alimentare ambalate si neambalate, expuse numai in vitrine frigorifice functionale;

  • integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protective pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;

  • etichetarea acestora, care trebuie sa contina date referitoare la tipul produsului, compozitia, originea acestuia, data obtinerii, valabilitatea, etc.

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea acestora nu achizitionati produse alimentare decat din unitati autorizate si supuse controlului sanitar veterinar.

Achizitionarea pestelui sa se realizeze doar din unitati autorizate si supuse controlului sanitar veterinar.

Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Pestele care este alterat are branhiile caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.

Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe eticheta atasata pe ambalaj cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar, au fost transportate pana la locul de desfacere cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar si care respecta normele si conditiie de igiena si temperatura si sunt depozitate si expuse spre comercializare cu respectarea conditiilor de igiena si temperatura.



Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau lovita si a oualor de rata!

Cozonacii, prajiturile, legumele si fructele care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

Inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri special amenajate, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea produselor alimentare neambalate se realizeaza cu manusi de unica folosinta.

De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul in care persoanele care comercializeaza produsele de origine animala respecta cerintele de igiena stabilite de legislatia in vigoare.

Astfel, toate persoanele care manipuleaza produsele de origine animala pana la comercializare trebuie sa fie sanatoase, sa aiba carnete de sanatate vizate periodic de catre o unitate medicala si sa poarte o imbracaminte curata(halat, sort si boneta de culoare alba).

Producatorii individuali care doresc sa-si valorifice productia primara sau produse obtinute prin prelucrarea acesteia, trebuie sa posede documentul de inregistrare sanitar veterinara eliberat de DSVSA, actul de identitate, copia certificatului de producator vizat de asociatiaprofesionala si de catre medicul veterinar zonal, carnet de sanatate vizat de medical uman si fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate.



Este interzisa sacrificarea mieilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora, ci doar in unitati autorizate sanitar veterinar de tipul abatoarelor sau in spatii pentru sacrificarea mieilor, autorizate temporar, supuse controalelor oficiale, in care sunt respectate conditiile de igiena!

Se interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.

Pe teritoriul judetului Ilfov exista autorizate sanitar veterinar un numar de 3 piete agroalimentare:


  1. SC ECOVOL SA –Soseaua Afumati, Nr. 72, localitatea Voluntari

  2. SC SMART EXPO CORPORATION SRL –B-dul Voluntari Nr.86

  3. PRIMARIA BUFTEA – Str. 23 August Nr. 8, Buftea

Medicul veterinar responsabil CSVSAVoluntari Dr.Mirela Buliga, avand program de lucru in aceasta perioada 8.30-20.00,

telefon 0769 648 593.

Medicul veterinar responsabil CSVSA Buftea Dr. Victor Paun,

avand program de lucru in aceasta perioada 8.30-20.00,



telefon 0722 267 812.

Pentru a sesiza anumite nereguli in domeniul sigutantei alimentului va rugam sa telefonati la numarul de telefon DSVSA Ilfov 021/2693307, fax 021/2693308.


Yüklə 14,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin