EBSO’nun Azerbaycan çıkarması
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege ile Hazar Denizi arasındaki kardeşlik köprüsünü ekonomik ilişkilerle taçlandırıyor. Azerbaycan’a yapılan iş ve inceleme gezisi aynı zamanda Petkim Yarımadası’nda inşaatı başlayan 5 milyar dolarlık Star rafinerisi yatırımı için teşekkür anlamı da taşırken, 1985’ten bu yana kardeş şehir olan İzmir ile Bakü arasında yeni ekonomik işbirliklerinin kapısını da açacak.
Ege Bölgesi Sanayi Odası, “bir millet, iki devlet” ülküsü üzerine inşa edilen Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini ekonomik ilişkilerle perçinlemenin önemli bir adımını attı. EBSO’nun organizasyonu, Petkim ve Socar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen üç günlük iş ve inceleme gezisinde bir araya gelen 350 İzmirli ve Azerbaycanlı sanayici, yeni işbirliklerinin köprülerini kurdu. EBSO’nun Azerbaycan çıkarması dolayısıyla gerçekleştirilen Azerbaycan-Türkiye İş Forumu’nda da bugün 2.5 milyar dolar düzeyinde olan iki ülke arasındaki ticaretin ilk etapta 2 katına çıkarılarak 5 milyar dolara ulaştırılması hedefi konuldu.
Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük özel sektör yatırımı Star rafinerisi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 25 Ekim’de ilk harcın konulmasından sonra Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini zirve noktasına taşımak isteyen Ege Bölgesi Sanayi Odası, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük heyet organizasyonuna imza attı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın girişimleriyle Socar ve Petkim’in ev sahipliği yaptığı iş ve inceleme gezisinde, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile birlikte sanayici ve işadamlarından oluşan 180 kişilik heyet, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye adeta ekonomik çıkarma yaptı.
Petkim Yarımadası’nda inşaatı başlayan 5 milyar dolarlık Star rafinerisi yatırımı için teşekkür anlamı da taşıyan ziyaret, 1985’ten bugüne kardeş şehir olan İzmir ile Bakü arasında yeni ekonomik işbirliklerinin kapısını da açacak.
İlk hedef ticarette iki kat artış
Bakü’deki Park Inn Radison Otel’de bir araya gelen 300’e yakın İzmirli ve Azeri sanayici, gıda, tekstil, mobilya, kimya, plastik, inşaat, soğutma, maden, demir çelik, metal, makine, taşıt araçları başta olmak üzere hemen her sektörde yeni işbirliklerinin temellerini attı. EBSO’nun Azerbaycan gezisi dolayısıyla gerçekleştirilen Azerbaycan-Türkiye İş Forumu’nda iki ülke arasındaki ilişkilerin dünyaya örnek olduğuna dikkat çekilirken, öncelikle ticaretin bugünkü rakamların iki katına çıkarılması hedefi konuldu.
Azerbaycan Ekonomi Kalkınma Bakan Yardımcısı Sevinç Hesenova, Azeriler ile Türklerin sevinç ve kederde hep birlikte olduklarını belirterek, bu kardeşliğin ve dostluğun ticarete de aynı oranda yansımasını beklediklerini vurguladı. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki “bir millet, iki devlet” duygusunun stratejik adımlarla ilerlediğini söyleyen Hesenova, “Azerbaycan’ın devlet olduktan sonra yeni bir aşamaya gelen iki ülke ilişkileri hızla gelişiyor. Azerbaycan Türkiye ilişkileri dünyaya bir örnektir. Bakü Tiflis Ceyhan ve Erzurum hatları ile yeni yapılan anlaşmalarla oluşacak hatlar Avrupa ve diğer ülkelerin enerji güvenliğinde önemli rol oynuyor” dedi.
Sevinç Hesenova, Azerbaycan’ın İzmir’e yeni bir rafineri kurduğunu da hatırlatırken, “Biz, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için her türlü desteği veriyoruz. İşadamları bundan sonraki süreçte daha sık bir araya gelerek ticaretin hacminin artırılmasını sağlayacaklar. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi şu anda çok düşük, kısa sürede bunun artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Hesenova, Türkiye’de 50’ye yakın Azeri şirketin 4,5 milyar dolarlık yatırım yaptığını da sözlerine ekledi.
Yatırım ve EXPO desteği için teşekkür
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Azerbaycanlı dostlara bir uluslararası toplantıda aynı dille seslenmenin gururunu yaşadıklarını belirtti.
Türkiye’nin Azerbaycan’ı tanıyan ilk ülke olduğunu, Van depreminde ilk yardımın Azerbaycan’dan geldiğini ifade eden Kıraç, “Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar, İzmir’de en büyük yatırımın temelini attı. Bu yatırım inşaat aşamasında 10 bin, tamamlandığında ise bin kişiye istihdam sağlayacak. İşsizliğin ilacı olacak. İki ülke arasındaki işbirliği hacmi gaz satışı ile birlikte 2,5 milyar dolara ulaştı. İlki gerçekleştirilen ikili görüşmelerin devamı ile bu rakam daha da artacaktır” dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin çok derin olduğunu vurgulayan Vali Kıraç, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına dikkati çekerek, “2015 tecrübemizi arkamıza alarak çalışmalara başladık. Azerbaycan'ın 2015 için desteğini almıştık. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bu konuda konuştu. Burada da bir kez daha Azerbaycan'a bize verdiği destek nedeniyle teşekkür etmeyi borç biliyorum” diye konuştu.
İki ülke için de kalkınma hamlesi
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Dağlık Karabağ sorununda Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğini, Azerbaycan için sınırını 18 yıldır kapalı tuttuğunu bunun belki de yıllarca devam edeceğini ifade etti.
Kılıç, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gaz satışıyla birlikte Eylül ayı itibarıyla 2,5 milyar dolar olduğunu, yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.
Büyükelçi Kılıç, Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışının her iki ülke için de büyük bir kalkınma hamlesi olacağına dikkati çekti.
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı ve Socar Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu Vagif Aliyev, Azeri kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılması konusunda ciddi adımlar atıldığını, Petkim'e yaptıkları yatırımlarla petrokimya kapasitesi ve rafineride önemli oranda bir yatırım öngörülerinin bulunduğunu kaydetti.
Azerbaycan’da yatırım avantajlı
Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Azerbaycan'ın 20 yıllık sürede dünya çapında harikalar yaratan bir ülke haline geldiğini, Petkim'in özelleştirmesinin çok zor bir süreç olduğunu, bu özelleştirmeye girip girmemekte uzun süre kararsız kaldıklarını ancak SOCAR'ın kabul etmesiyle adım attıklarını dile getirdi.
Aksoy, “Petkim Türkiye’yi petrokimyadan çıkaracak kadar zayıf ellere geçebilirdi. Başka gayelerle kullanılabilirdi. Petkim'in çıkışı Socar gibi bir şansa bağlıydı ve bu şansın doğmasıyla Türkiye petrokimyadan çıkmak bir yana yeni yatırımlarla bir petrokimya üssü haline geldi” diye konuştu.
İki ülke arasındaki demiryolu bağlantısı projesinin bitmesiyle ulaşım altyapısının sağlanmış olacağını belirten Aksoy, bu sayede Bakü'den Anadolu'daki bir çok kente İzmir'den çok daha rahat ulaşılabileceğine işaret etti.
Azerbaycan'ın bir serbest bölge oluşturma ve endüstri şehri kurma projeleri üzerinde çalıştığını söyleyen Aksoy, şunları söyledi:
“Türk işadamları olarak yıllardır Mısır’a, Türkmenistan'a fabrika kurduk. Artık hiçbir nokta Azerbaycan’dan daha mantıklı olmayacaktır. Türkiye Azerbaycan birlikteliği dünyaya birbirini tamamlayan çok önemli bir güç olarak çıkacaktır. Karabağ meselesi konusunda da inanıyorum ki yakın bir zamanda bu gücün karşısında kimse duramayacak hatta yasal engeller konulmaya çalışılsa da Ermeniler Azerbaycan'da iş arar vaziyete gelecektir.”
Avrupa’da kriz, dostlarda yeni ufuk
Socar & Turcas Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin stratejik ortaklığa dönüştüğünü, “ete kemiğe büründüğünü” belirterek, 25 Ekim'de İzmir'de iki ülke arasında atılan imzaların iki ülke ilişkilerini yeni bir merhaleye taşıdığını söyledi.
Star rafinerisinin temelinin atıldığı gün Trans Anadolu Doğalgaz Boru hattına da adım atıldığını ifade eden Yavuz, Petkim yatırımı ile birlikte böylelikle Azerbaycan'ın Türkiye’ye özel sektör tarihinin en büyük dış yatırımını gerçekleştirdiğini ve Türkiye’de en büyük yatırımcı olduğunu kaydetti.
Petkim’e 2023 yılına kadar 10 milyar dolarlık yatırım yaparak Petkim yarımadasını Avrupa'nın en büyük üretim tesislerinden biri haline getireceklerini söyleyen Yavuz, “Bu yatırımlar Türkiye ve Azerbaycan'ın rekabet gücünü artıracak ve sadece pazar olan ülke konumundan çıkarak, üreten ve ürettiğini satan ülkeler haline geleceğiz. Batı dünyası ekonomik krizle boğuşurken bizler yeni ufuklara yelken açıyoruz. Yükselen ülkelerimiz ile büyüyen ve gelişen, yıldızlaşan Türkiye etrafında dostlarından oluşan bir çekim merkezi haline geliyor” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da “iki devlet tek millet” olarak iki ülkenin dünyaya örnek olabilecek davranışlar sergilediğini kaydetti. İki ekonomik gücün birleştirilmesinin Türkiye ile Azerbaycan’ı çok daha güçlü iki devlet haline getireceğini anlatan Yorgancılar şöyle konuştu: “Biz bu organizasyonu ticaret hacmini katlamak için gerçekleştirdik. Şu anda gaz satışı ile birlikte 2.5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Azerbaycan’da büyük bir iş potansiyeli var. Egeli işadamları olarak bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Bu ilişkilerin devamı ile kısa sürede ticaret hacmini ikiye katlayabiliriz. Büyük bir yatırım avantajı olan İzmir’e de Socar’dan sonra yeni Azeri yatırımcılar bekliyoruz.”
Ender Yorgancılar, Eurovizyon yarışmasında birinci olan sanatçının Türk bayrağı ile sahneye çıkması ve Van depreminde yaptıkları yardımın iki ülke halkının duygularının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğine de dikkati çekti.
Dostları ilə paylaş: |