Editarea textelor: Copierea şi inserarea în Google Docs



Yüklə 57,48 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü57,48 Kb.
#65715

Editarea textelor: Copierea şi inserarea în Google Docs

Colaboraţi



  • Gmail

  • Blogger

  • Buzz

  • Orkut

  • Cititor Google

  • Bookmarks

  • » More

Imprimaţi

Google Docs este creat pentru a vă permite să copiaţi şi să inseraţi texte şi imagini dintr-un document online în altul, chiar dacă lucraţi cu tipuri diferite de documente. Şi, întrucât copierea şi inserarea se realizează online, puteţi copia de pe un computer, după care vă puteţi conecta şi puteţi insera respectivul conţinut pe alt computer. Iată câteva exemple de acţiuni posibile:



  • puteţi să copiaţi un set de celule dintr-o foaie de calcul şi să îl inseraţi într-un document, sub forma unui tabel în format corespunzător;

  • puteţi să copiaţi ceva de pe computerul de la birou şi să inseraţi pe alt computer, atunci când accesaţi Contul Google de pe computerul de acasă;

  • puteţi să accesaţi documente pe care le-aţi copiat anterior, atât timp cât eraţi conectat(ă).

Puteţi copia şi insera conţinut prin două metode: prin comenzi rapide de la tastatură şi din meniul de clipboard de pe server.

Comenzi rapide de la tastatură: Ctrl-C şi Ctrl-V

Pentru majoritatea acţiunilor de copiere şi inserare, puteţi utiliza comenzile rapide obişnuite de la tastatură, Ctrl-C (copiere) şi Ctrl-V (inserare). Aceste comenzi rapide pot fi utilizate chiar şi atunci când lucraţi cu tipuri diferite de documente. Însă există şi câteva situaţii în care comenzile rapide de la tastatură (încă) nu funcţionează. În astfel de cazuri, trebuie să utilizaţi meniul de clipboard de pe server:



  • atunci când copiaţi din prezentări în alt tip de documente şi viceversa;

  • dacă doriţi să copiaţi de pe un computer şi să inseraţi pe altul;

  • dacă doriţi să copiaţi ceva ce nu veţi insera imediat.

Meniul de clipboard de pe server

Există câteva situaţii în care meniul de clipboard de pe server este cea mai bună metodă de copiere şi inserare. Când copiaţi un element selectat utilizând acest meniu, conţinutul pe care îl copiaţi este stocat în Contul dvs. Google şi asociat cu acesta. Astfel, puteţi copia mai multe elemente selectate, după care puteţi alege ce conţinut să inseraţi mai târziu; de asemenea, puteţi copia ceva de pe un computer, apoi să inseraţi pe un alt computer. Pentru a copia un element selectat utilizând meniul de clipboard de pe server, urmaţi aceşti paşi:



  1. Selectaţi ceea ce doriţi să copiaţi.

  2. Faceţi clic pe meniul Clipboard de pe server, care apare în bara de instrumente a documentului.



  1. Faceţi clic pe Copiaţi elementul selectat în clipboardul de pe server.

  2. În documentul de destinaţie, faceţi clic pe meniul de clipboard de pe server; se va afişa elementul selectat pe care l-aţi copiat anterior. Dacă aţi copiat mai multe elemente, se va afişa o listă de elemente copiate recent.

  3. Plasaţi cursorul în locul în care doriţi să inseraţi conţinutul.

  4. Faceţi clic pe meniul Clipboard de pe server.

  5. Selectaţi ceea ce doriţi să inseraţi. În funcţie de elementul selectat, se vor afişa diferite formate pe care le puteţi alege pentru a insera ceea ce aţi copiat (de exemplu, HTML sau text simplu).

  6. Selectaţi un format.

Notă: încă nu puteţi utiliza clipboardul de pe server pentru a copia şi a insera texte şi imagini obişnuite din prezentările Google Docs. Puteţi selecta forme întregi dintr-un singur slide şi, dacă forma respectivă este o formă cu text, textul va fi copiat în clipboardul de pe server.

Modul de stocare şi de protecţie a conţinutului din clipboardul de pe server

Puteţi accesa conţinutul copiat în clipboardul de pe server numai dacă vă conectaţi la acelaşi Cont Google pe care l-aţi utilizat iniţial pentru a copia conţinutul.

Conţinutul pe care îl copiaţi în clipboardul de pe server este stocat pe serverele Google şi este păstrat maximum 30 de zile de la ultima acţiune efectuată de dvs. (de exemplu, copierea) asupra unui anumit conţinut selectat. Chiar dacă ştergeţi un document, tot ceea ce aţi copiat din documentul respectiv în clipboardul de pe server va fi păstrat pe serverele Google pentru o perioadă de 30 de zile. Puteţi şterge toate documentele stocate în clipboardul de pe server dacă faceţi clic pe meniul derulant şi selectaţi Ştergeţi toate documentele.

Editarea textelor: Dimensiunea textului, fontul şi spaţierea

Colaboraţi



  • Gmail

  • Blogger

  • Buzz

  • Orkut

  • Cititor Google

  • Bookmarks

  • » More

Imprimaţi

Puteţi schimba fontul sau dimensiunea textului din documentul dvs., din bara de instrumente sau din fereastra ,,Stilurile documentului". Pentru a schimba spaţierea dintr-un document, trebuie să deschideţi fereastra ,,Stilurile documentului".



Din bara de instrumente Google Docs

Pentru a schimba rapid fontul sau dimensiunea textului, selectaţi textul pe care doriţi să-l modificaţi şi faceţi clic pe meniul pentru font, care afişează Verdana, sau pe meniul vertical pentru dimensiunea textului, setată la 10 pt în mod prestabilit. Alegeţi un font nou sau o dimensiune nouă de text şi acestea se vor aplica textului selectat.



Din fereastra ,,Stilurile documentului"

Faceţi clic pe meniul vertical Editaţi şi selectaţi Stilurile documentului. Iată ce opţiuni aveţi din această fereastră:



  • Schimbaţi fontul şi dimensiunea textului din meniurile verticale.

  • Modificaţi spaţierea dintre linii selectând o opţiune din meniul vertical Spaţiere. De exemplu, puteţi selecta ,,Dublu spaţiat" în locul opţiunii prestabilite (,,Normal").

  • Vizualizaţi-vă modificările în cadrul ferestrei.

  • Aplicaţi aceste modificări tuturor noilor dvs. documente.

Editarea textelor: Introducerea textelor de la dreapta la stânga

Colaboraţi



  • Gmail

  • Blogger

  • Buzz

  • Orkut

  • Cititor Google

  • Bookmarks

  • » More

Imprimaţi

Răspunsul rapid

  • Faceţi clic pe Setări în colţul din dreapta sus al paginii cu lista de documente.

  • Bifaţi caseta din dreptul opţiunii Doresc afişarea comenzilor de scriere de la dreapta la stânga în editor .

Pentru a activa comenzile de scriere de la dreapta la stânga pentru documente, foi de calcul şi prezentări, faceţi clic pe linkul Setări în colţul din dreapta sus al paginii cu lista de documente, apoi bifaţi caseta din dreptul opţiunii Doresc afişarea comenzilor de scriere de la dreapta la stânga în editor.

Atunci când utilizaţi caracteristica Documente din Google Docs, puteţi activa scrierea de la dreapta la stânga şi pentru un document individual. Pentru a face acest lucru, parcurgeţi paşii de mai jos:


  1. Deschideţi documentul respectiv şi faceţi clic pe meniul Editaţi .

  2. Aici, selectaţi Stilurile documentului...

  3. Bifaţi caseta din dreptul opţiunii Doresc alinierea textului de pe pagină de la dreapta la stânga.

Notă: Dacă doriţi alinierea textului de la dreapta la stânga pentru documentele viitoare, bifaţi caseta din dreptul opţiunii Doresc configurarea acestor setări ca prestabilite pentru toate documentele noi.

După ce aţi selectat alinierea textului de la dreapta la stânga, această setare se va aplica atunci când cineva încearcă să editeze documentul, foaia de calcul sau prezentarea.



Editarea: Notele vorbitorului

Colaboraţi



  • Gmail

  • Blogger

  • Buzz

  • Orkut

  • Cititor Google

  • Bookmarks

  • » More

Imprimaţi

Pentru a include notele vorbitorului, faceţi clic pe butonul Vizualizaţi notele vorbitorului în partea din dreapta jos a unei prezentări, în timp ce editaţi.



Aceasta va extinde secţiunea Notele vorbitorului, unde puteţi adăuga note pentru slide-ul curent. De asemenea, puteţi să formataţi notele utilizând toate opţiunile de formatare disponibile în bara de instrumente.

Când sunteţi în modul de vizualizare a prezentării, veţi putea vizualiza notele făcând clic pe opţiunea Vizualizaţi notele vorbitorului din partea din dreapta sus a ecranului, exact deasupra modului de chat.

Reţineţi că şi participanţii şi colaboratorii dvs. vor avea opţiunea de a vizualiza notele dvs.

Există şi opţiunea de a vă printa notele de vorbitor împreună cu slide-urile dvs. Trebuie numai să faceţi clic pe meniul Fişier > Printaţi pentru a accesa funcţionalitatea de printare, apoi trebuie să bifaţi caseta de selectare ,,Includeţi notele vorbitorului", din aspectul pe care îl doriţi.

Puteţi crea un formular din lista de documente sau din orice foaie de lucru.



Crearea unui formular din lista de documente:

  1. Faceţi clic pe Nou > Formular

  2. În şablonul de formular care se deschide, puteţi adăuga orice întrebări şi opţiuni doriţi.

  3. Faceţi clic pe Trimiteţi acest formular prin e-mail după ce aţi adăugat întrebările.

  4. Adăugaţi adresele de e-mail ale persoanelor cărora doriţi să le trimiteţi acest formular.

  5. Faceţi clic pe Trimiteţi .

Crearea unui formular dintr-o foaie de calcul:

  1. Faceţi clic pe meniul derulant Formular şi selectaţi Creaţi un formular .

  2. În şablonul de formular care se deschide, puteţi adăuga orice întrebări şi opţiuni doriţi.

  3. Faceţi clic pe Trimiteţi acest formular prin e-mail după ce aţi adăugat întrebările.

  4. Adăugaţi adresele de e-mail ale persoanelor cărora doriţi să le trimiteţi acest formular.

  5. Faceţi clic pe Trimiteţi .

Citiţi despre editarea formularelor şi vizualizarea răspunsurilor .

Răspunsurile la întrebările din formular sunt colectate într-o foaie de calcul. Dimensiunile limită standard pentru rânduri, celule şi coloane se aplică pentru orice foaie de calcul asociată cu un formular.

Dacă utilizaţi Google Apps, puteţi alege să înregistraţi adresele de e-mail ale persoanelor care au completat formularul. Pentru aceasta, când creaţi formularul, bifaţi caseta de selectare din dreptul opţiunii ,,Doresc să fie colectat automat numele de utilizator domeniuldvs.com al persoanei care răspunde". Destinatarii sondajului dvs. vor vedea un mesaj în partea superioară a formularului, care îi va anunţa că numele de utilizator va fi colectat automat.

Pentru a nu mai accepta răspunsuri la formular, faceţi clic pe meniul Formular din foaia de calcul şi deselectaţi opţiunea Se acceptă răspunsurile .



Add items to your form

You can add different types of questions to your forms by clicking Form in your spreadsheet and Add item at the top of the editing page. Here are some of the question types you can choose: checkboxes, grid, drop-down lists with options, multiple choice, paragraph text, which allow for long answers, and scale, to ask your invitees to grade something in a scale from 1-5, for instance.

Add section headers if you'd like to divide your form in sections to make it easier to read and complete. Simply select Section header from the Add item drop-down menu.

Each section header can have a title, which appears in a larger font, and a section description.



Adding pages

If you've created a long form, for example, and would like to make it easier for your respondents to fill it out, you can add page breaks. From the Add item drop-down menu, select Page break.





Allowing navigation to a specific page and adding general page navigation

Once you've created a form with multiple pages, you can add different sets of questions based on a previous answer within the form, and allow people to skip irrelevant sections.

Multiple choice questions with the 'Go to page based on answer' option enabled direct form respondents to particular pages based on their answer, whereas page navigation automatically routes form respondents to a specific page based on your selection. For example, you can create a form asking your respondents to select their language and then direct them to questions written in their language. Then, they can all be automatically routed back to the same page using page navigation in page breaks.

Click here for steps to allow navigation to a specific page (by including a "Go to" question in your form )


  1. Create a form.

  2. Click Add Item and select Multiple Choice.

The option to allow people to go to a specific page within the form is available for multiple choice questions only.

  1. Select the option labeled 'Go to page based on answer.'

    • Next to your answers for this question, you'll see a drop-down menu where you can choose to direct people to a specific page depending on their answer.

    • Note: If you have more than one "Go to" multiple choice question on a page, the form respondent will be routed to the page indicated for the last answered "Go to" question.


Click here for steps to include page navigation in your form

  1. Create a form.

  2. Insert a page break by clicking Add Item and selecting Page Break.

    • You can name your page break and add a description so you remember where you're directing groups of form respondents.

  3. In the drop down-menu of your page break, select the page you'd like form respondents to navigate to next.

If a page has a "Go to" multiple choice question on it, the respondent's answer to this question will override any page navigation settings.

Once you've set up these options, you can send out your form, and your form respondents will navigate to different pages on your form based on their answers in the "Go to" questions or your selections in the form page breaks.



Your form questions

Here are some of the things you can do with your questions:



  • Edit: To edit an existing question, just click the Edit button to the right of the question you want to edit.



  • Delete: To delete a question, click the Delete button to the right of the question you want to delete.



  • Duplicate: To duplicate a question, click the Duplicate button to the right of the question you want to duplicate.



Embedding a form

If you'd like to embed your form in a website or blog, after you create and save your form, click the More actions drop-down menu at the top of the form, select the Embed option, and paste the URL into your site or blog.



 Editing tips:

  • You can edit the confirmation message that people filling out your form see after submitting their responses. Click the More actions drop-down menu at the top-right of the form, and select Edit confirmation.

  • If you've edited a form and need to send it again, click the Edit and resend button in the lower-left corner of the Share tab.

Formulare: Viewing form responses

Colaboraţi



  • Gmail

  • Blogger

  • Buzz

  • Orkut

  • Cititor Google

  • Bookmarks

  • » More

Imprimaţi

Viewing the summary of responses

To see the spreadsheet with the form responses, click See responses at the top-right of the form and select Spreadsheet. It's a good idea to use the same name for the form and the spreadsheet, so you can quickly find both of them in your Docs list.

To quickly see how many users filled out a form and what their responses are, you can check the response summary. From your spreadsheet, go to Form > Show summary to view it.

The response summary page opens in a new window.



Note: As you're reviewing the responses, keep in mind that you can't prevent users from submitting a form more than once, so the same person may have submitted multiple responses. If you use Google Apps, however, you can choose to record the email addresses of people who fill out your form, and then easily identify any duplicate responses.

You can allow those who filled out your form to see a summary of the responses. Select the option 'Let everyone see response summary' in the 'Edit confirmation' window to make the summary viewable to everyone.



If you'd like to print your form responses summary, open your browser's Print menu.



Editing the spreadsheet with the responses

Here are some changes you can make to the spreadsheet:



  • Insert columns to add your own content, such as calculations, notes, or lookups, next to form responses.

  • Add response data directly to the spreadsheet by adding rows above, below, or between your existing response rows. You can add data one row at a time, or paste it in in bulk. Rows you add will be absorbed into the table that stores your form's data.

  • Insert new sheets or move sheets. Responses will continue to be automatically entered in the same sheet.

Some changes to your spreadsheet aren't allowed, once your spreadsheet is storing form responses in a table. This is so that you don't make changes that would stop your spreadsheet from being able to read your form responses properly. For example, you can't move columns in the table from side to side, since doing so would disrupt the structure of the table.
Yüklə 57,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin