ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM FAKÜLTESİ
İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME GİRİŞ DERSİ ÖDEVİ
ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR
161213032 FATMA NİGAR
161213040 GURBET SÜLÜN
161213035 BERRİN ASLAN
KONU
RUSYA HAKKINDA BİLGİ VE EĞİTİM SİSTEMİ
DERS YÜRÜTÜCÜSÜ
YRD. DOÇ. DR. MÜGE YURTSEVER KILIÇGÜN
ARALIK 2016 ERZİNCAN
|
İÇİNDEKİLER Sayfa No
Rusya 3 - 5
Rusya’nın Tarihi Yerleri 6-7
1-) Kızıl Meydanı 2-)Kremlin
3-) Lenin Mozalesi
Rusya’nın Milli Yemeği 8
Rusya’nın Önemli İsimleri 8
1-)Viladimir Lenin 2-)Joseph Stalin
Rusya’nın Atasözleri 9
Rusyada Eğitim sistemi Genel Eğitim 10-11
Mesleki Eğitim 12-13 Rusyada Okul Öncesi Eğitimi 14-18 Kaynakça 19
Ödev Raporu 20
RUSYA
Rusya veya resmî adıyla Rusya Federasyonu kuzey Avrasya'da bir ülkedir. Başkenti Moskova’dır. Resmi dili Rusça olup 160 etnik kökenli vatandaşın olduğu Rusya da 100’den fazla dil konuşulmaktadır.
2016’daki yaklaşık nüfusu 142.355.415dir. 17,075,400 km²'lik yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesidir ve dünya yaşam alanının sekizde birini kapsar. Rusya aynı zamanda 2014 yılı itibarı ile 144 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık dokuzuncu ülkesidir.
Kuzey Asya'nın tamamına ve Doğu Avrupa'nın büyük bir kısmına uzanan Rusya, dokuz zaman dilimine yayılır ve üzerinde çok çeşitli çevre ve yer şekilleri bulunur.
Rusya'nın tarihi 3. ve 8. yüzyıllar arasında Avrupa'da tanınan bir grup olarak ortaya çıkan Doğu Slavları ile başlamaktadır. 9. yüzyılda Varegler tarafından kurulan ve yönetilen Orta Çağ Kiev Rus Devleti ortaya çıktı. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti, dünyanın ilk anayasal sosyalist devleti ve II. Dünya Savaşı'nda Müttefiklerin zaferinde belirleyici bir rol oynayan tanınmış bir süper güç olan Sovyetler Birliği'nin en büyük ve önde gelen kurucusu oldu. Rusya Federasyonu, Sovyetler'in dağılmasının ardından 1991'de kurulmuştur ve SSCB'nin ardılı olarak tanınmaktadır.
Sovyetler döneminde dünyanın ilk yapay uydusu ve ilk insanlı uzay uçuşu dahil olmak üzere, 20. yüzyılın en önemli teknolojik başarıları gerçekleştirildi.
Rusya ekonomisi, GSYİH'ya göre dünyanın en büyük dokuzuncu ve satın alma gücü parasına göre altıncı ekonomisidir. Rusya dünyanın en büyük maden ve enerji kaynaklarından birine sahiptir ve dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisidir. Rusya, tanınmış beş nükleer silahlı devletten biridir. Rusya Anayasası’na göre, ülke federal yarı başkanlık sistemli cumhuriyet olup Başkan, devletin başı iken; Başbakan, hükümetin başıdır. Rusya Federasyonu çok partili temsili demokrasi ile yönetilmekte olup, federal hükümet 3 temel erkten oluşur;
Yasama: Çift meclisli olan Federal Meclis, 450 üyeden oluşan Devlet Duması ile 166 üyeli Federasyon Konseyi'nden oluşur. Ülke adına kararlar alma; yasa yapma ve onaylama, savaş ilan etme, antlaşmaları onaylama ve reddetme, Devlet Başkanını görevden alma yetkisi bulunmaktadır.
Yürütme: Devlet Başkanı, yürütmenin başı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Meclisten çıkan kanunları veto etme hakkına ve bakanlar ve diğer memurları atama yetkisi vardır.
2 Mart 2008'de, Dmitry Medvedev yapılan Başkanlık seçimini kazanarak Devlet Başkanı seçildi. 2000 yılından 2008 yılına kadar başkan olan Vladimir Putin ise, devlet başkanının belli bir süre sınırlandırılması sebebiyle tekrar aday olamamıştır. Putin, Birleşik Rusya lideri olarak Hükümetin başına geçerek Başbakan olmuştur. 2012 yılında ise yeniden başkan seçilmiştir. Rusya'da en etkin siyasi partiler Birleşik Rusya, Komünist Parti, Liberal Demokratik Parti ve Adil Rusya'dır.
Ülkenin büyüklüğü ve denizden uzak birçok bölge sonucunda tundra ve uç güneydoğu bölgeleri dışında, nemli karasal iklim ülkenin her yerinde hakimdir. Güneydeki dağlar, Hint Okyanusu'ndan gelen sıcak hava kütlelerinin girişini engellemekte olup ülkenin batı ve kuzey bölgeleri Arktik ve Atlantik'in etkilerine açıktır.
Kuzey Avrupa Rusyası ve Sibirya'nın çoğunluğu yarı arktik iklime sahiptir. Kuzeydoğu Sibirya'nın iç bölgelerde çok şiddetli kışlar olup (çoğunlukla Saha Cumhuriyeti'nde olup Kuzey Soğuk Kutbu arasında −71.2 °C gibi rekor düşük sıcaklıklar olmaktadır), diğer bölgelerde ise daha ılımandır. Arktik Okyanusu kıyılarında ve Rus Arktik Adaları'nda ise kutup iklimi hakimdir.
Karadeniz'in Krasnodar Krayı'nın sahil kesimi, özellikle Soçi, ılık ve yağışlı kışları ile ılıman dönencealtı iklimine sahiptir. Kış, Doğu Sibirya ve Uzak Doğu'nun birçok bölgelerinde yaz ile karşılaştırıldığında kuru olup ülkenin diğer bölgelerinde mevsim boyunca daha eşit yağışlıdır. Ülkenin çoğu yerinde kış mevsiminde yağışlar genellikle kar şeklinde olmaktadır. Aşağı Volga ve Hazar Denizi kıyısındaki bölge, Güney Sibirya'nın bazı bölgelerinde olduğu gibi yarı kurak iklime sahiptir.
Ülke toprakları boyunca neredeyse sadece iki ayrı mevsim olan kış ve yaz vardır. İlkbahar ve sonbahar ayları çok kısa sürmektedir ve yaz ve kış ayları arasındaki sıcaklık farkı oldukça yüksektir.
RUSYANIN TARİHİ YERLERİ
1-)Kızıl Meydan
Lenin’in Anıtı’nın bulunduğu Kremlin’in yanındaki büyük meydandır. Orta çağ döneminde bu meydan birçok olaya şahitlik etmiştir ve Rusya’nın ana yeri olarak kullanılmıştır; Çarların taç giyme töreninden, düşman saldırılarına kadar. Ayrıca Moskova'nın ana ticaret yeri ve Çarların halka hitap ettiği de yerdi. Sovyet zamanlarında da Sovyet Devleti’nin halka hitap ettiği, Sovyet Ordusu’nun Zafer Günü geçit törenlerinde güç ve kuvvet gösterisi yaptığı yerdi. Şimdilerde ise Moskova'nın en ilgi çeken yeridir.
2-)KREMLİN
Moskova'nın kalesi ve tarihi merkezi. Çoğu şehir 16. yy’a kadar Kremlin’in duvarlarının içindeydi. Daha sonra Kremlin, Çar’ın bazı en güçlü soylularla beraber yaşadığı resmi rezidansı ve Ortodoks Kilisesi’nin merkezi haline geldi. 15. yy sonunda İtalyan mimarlar şimdi ki Kremlin tahkimatını yaptılar. Moskova Kremlin, Avrupa’daki en büyük
kalelerden biri hatta Milan ve Krakow’da bulunanlardan da daha büyük. 20 kuleli Kırmızı tuğla duvarları hiçbir zaman düşmanlarca ele geçirilememiştir.
3-)Lenin Mozalesi
1930’da Lenin’in cansız bedenini içine yerleştirmek için yapılmıştır. (Mısır’da yapılanlar gibi) Lenin'in bedeni burada bulunmaktadır, çok sayıda insan, özellikle turistler tarafından ziyaret edilen mozaleyle ilgili olarak Lenin’in yakında buraya gömüleceğine dair konuşmalar da vardır. Ayrıca, diğer bir hikayeye göre herhangi bir nükleer savaş durumunda Bolşevik liderlerin bedenini uzaklaştıracak, mozalenin altında gizli bir yer altı demiryolu bulunmaktadır.
RUSYANIN MİLLİ YEMEĞİ
Genellikle Slav kökenli ülkelerde çok tüketilir. Rusların milli yemeği diye adlandırılan atıştırmalık bir yiyecektir. Kolay ve pratik bir şekilde hazırlanıp servis edildiği için de çok tercih edilir. Moskova başta olmak üzere Rusya'da birçok şubesi vardır.
RUSYANIN ÖNEMLİ İSİMLERİ
1-)Vladimir Lenin (22 Nisan 1870, Simbirsk – 21 Ocak 1924, Moskova)
Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu.
2-)JOSEPH STALİN (18 Aralık 1879; Gori, Tiflis Guberniyası – 5 Mart 1953, Moskova)
Gürcü asıllı Sovyet devlet adamı, mareşal ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri
RUS ATASÖZLERİ
-Tüccar babanın oğlu çapkınsa torunu da dilenci olur.
-Zaman arkamızda, zaman önümüzde, zaman yanımızda değil.
-Bu kadar zeki olma, senden daha zekileri hapiste.
-Çirkin kadın yoktur, az votka vardır.
-Dikkatsiz insan, ormanda yürür de yakılacak odun görmez.
-Uyuyan tilki rüyasında tavuk görür.
-Çay, votka gibi bol bol içebileceğiniz bir şey değildir.
-Nefret; ancak sinek avlarken işe yarar.
-Islak adam yağmurdan korkmaz.
-Para konuşunca, doğruluk susar.
RUSYA’DA EĞİTİM SİSTEMİ
Eğitim; toplumların her anlamda gelişimi, çağdaş dünya yolunda ilerlemek amacıyla oldukça önemli, olmazsa olmaz bir yapıdır. Günümüz dünyası eğitime oldukça önem vermekte ve bu konuda ilerlemektedir. Bu bağlamda Rusya Federasyonu da bu konuda aynı tutumu sergilemekte ve yüksek öğrenim programları ile UNESCO sıralamalarında üst sıralarda yer almıştır.
Rusya’da eğitim sistemi iki şekildedir. Birincisi, genel eğitim, ikincisi ise mesleki (profesyonel) eğitim sistemidir. GENEL EĞİTİM
Bu eğitim sisteminde bireyin ahlaki, duygusal, fiziksel, entelektüel gelişiminin olduğu gibi genel kültür seviyesini yükseltme ve bir sonraki adım olan mesleki eğitime geçişe hazırlamanın amaçlandığı gösterilmektedir. Bu nedenle bu sistemin içerisinde okul öncesi eğitim, ilköğretim, temel ve tamamlayıcı eğitim yer almaktadır. Daha önceleri on yılı kapsayan eğitim,1985’ten sonra on bir yıl olmuştur. Böylece öğrenciler 17-18 yaşlarında ortaöğrenimlerini tamamlamaktadır. Ayrıca, sanat eğitimi ve kısa süreli eğitim için de 12 yıllık okullar vardır. ilk genel eğitim ve temel genel eğitim zorunludur. İlk dört yıllık kısım olan anaokul zorunlu olmamakla birlikte, üç ya da dört yıllık bir eğitim sistemini kapsamaktadır. Ancak öğrenci beşinci sınıfa geldiğinde, ilköğretimi kaç yıl okumuş olursa olsun, aynı seviyeye ulaşmış durumdadır. Bunun bir sonucu olarak öğrenci ilkokula 6-7 yaşında başlamakta ve eğer üç yıl okuyacaksa, bir yıllık eksiğini ya anaokulu ya da ailesi tamamlamaktadır. Anaokulu olmayan yerleşim birimlerinde ise eğitimin dört yıl olduğu görülür. Temel ortaöğretimde ise tercihe bağlı bir durum söz konusu değildir ve standart olarak beş yıldır. Öğrenciler, temel genel eğitimi tamamladıklarında final sınavlarına girerler. Eğer sınavı geçerlerse Temel Genel Eğitim Sertifikası almaya hak kazanırlar. Böylece final sınavlarındaki sonuçlara göre öğrenciler, eğitimlerine devam etmek için yönlendirilir ya da edilmezler. Sertifika sayesinde öğrencinin üniversite seviyesinde olmayan bir yüksek öğretim ya da ortaöğretimde mesleki eğitim görmesinin uygun olup olmadığı değerlendirilir. Temel orta öğretimin devamı niteliğindeki tamamlama ortaöğretimi iki yıl olarak düzenlenmiştir ve isteğe bağlıdır. Ancak bu okulun 2005 yılından itibaren 12 yıla çıkarılarak zorunlu olması planlanmıştır. 11 yıllık okul programını tamamlayıp Devlet Final Sınavlarında başarılı olan öğrencilere Genel Ortaöğrenim Sertifikası verilir. Genel Ortaöğrenim Sertifikası, öğrencinin ne tür bir profesyonel eğitime devam edebileceğini gösterir. Mesleki eğitim ya da hem üniversite seviyesinde olmayan hem de üniversite seviyesinde yüksek öğrenim kurumlarına devam hakkı sağlar. Eğitim-öğretim takvimi 1 Eylül- 1 Haziran tarihleri arasında olup dört dönemdir. Rus eğitim yasasının 6. maddesi ile, öğrencilere zorunlu olan 9 yıllık eğitim sırasında anadilde eğitim görme hakkı tanınmıştır. Eğer öğrenci isterse anadilini ana dilini seçmeyebilir. Hangi dillerde eğitim verilebileceği de ilgili eğitim kuruluşunun yönetmeliğine
göre olmaktadır. İlkokul dışındaki tüm devlet eğitim kuruluşlarında Rusça eğitimi standarttır. Çeşitli cumhuriyetlerdeki anadilini öğrenme şekli, ilgili cumhuriyet yasaları ile belirlenir. Bağımsız olmayan diğer halkların kendi anadillerini öğrenmeleri için yardım olanağı sağlanır. Aynı yasanın 9. maddesine göre; eğitim programı, herhangi bir eğitimin özelliklerini belirler.
Rusya, Temel Müfredata dayanan ve ileri seviyede programlar sunan gelişmiş okullar ağına sahiptir. Bu ileri düzeyde programlara şu yollarla ulaşılabilir:
- Yabancı dil, matematik, fizik gibi seçmeli derslerde ileri düzeyde program sunan okullar yoluyla.
- Gelişmiş okul dışı etkinlikler ve böylece de güzel sanatlar, felsefe, ekonomi, spor ve diğer benzer alanlarda derinleşmesine çalışma imkanı sunan okullar vasıtasıyla.
- Son sınıf öğrencilerinin, yüksek öğrenim kurumlarından gelen bir özel öğretmen gözetiminde çalıştığı ve eğitim kurumlarının olanak ve akademisyenlerinden faydalandıkları okullar yoluyla.
Son birkaç yılda sayısız özel okul açılmıştır. Bunların ulusal olarak tanınmış sertifikalar (devlet formatında sertifikalar) verme ruhsatı elde etmeleri devlet okullarıyla denklik prosedürlerindeki başarılarına bağlıdır. Denkliği olmayan kurumlar tarafından verilen sertifikalar daha yüksek öğretim kurumlarına geçiş hakkı sağlamaz.
MESLEKİ EĞİTİM
Mesleki eğitim kişinin mesleki anlamda bir yetenek kazanması ve seçmiş olduğu o mesleği icra edecek birer bireyler haline gelmesini amaçlamaktadır.
Rusya Federasyonu’nda genel eğitim programları dışındaki bütün programlar, diploma ve derece verip mesleki nitelikler kazandırdıkları ve meslekleri icra etme hakkı sağladıkları için profesyonel eğitim programları olarak adlandırılırlar. Profesyonel eğitim programları olarak adlandırılırlar. Profesyonel eğitim programları şunları kapsar;
*Mesleki eğitim
*Üniversite seviyesinde olmayan yüksek öğretim
*Üniversite seviyesinde yüksek öğrenim
*Doktora programını da içeren lisans üstü eğitim
*Tamamlayıcı eğitim
Mesleki eğitimde genel amaç nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Rusya Federasyonu’nda mesleki eğitime tabi olan pek çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Mesleki eğitime katılmak için herhangi bir giriş sınavı da bulunmamaktadır.
Üniversite seviyesinde olmayan yüksek öğretim, akademik derece kazandırmayan programları kapsar. Bu tür programlara giriş rekabet gerektirir ve genelde tamamlanan ortaöğrenimle ilişkilidir. Ancak, bazı programlar için temel genel eğitim yeterlidir. Mezunlar, ya mesleki faaliyetlere devam etmeye ya da üniversite seviyesinde yüksek öğrenim kurumlarına girme yolunu aramaya hak kazanırlar.
Şubeleri dahil 1600 civarında devlet ve 1900’a yakin özel teşebbüs tarafından kurulmuş üniversite seviyesinde yüksek öğretim kurumu vardır. Mezunlar şu diploma ve derecelere hak kazanırlar:
*Intermediate Diploma(en az 2 yıllık bir çalışma)
*Bakalavr Derecesi (en az dört yıllık bir çalışma)
*Specialist Diploma (5-6 yıllık bir çalışma)
*Magistr Derecesi (6 yıllık bir çalışma)
Lisans üstü eğitim; profesyonel gelişimleri arttırarak, ileri düzeyde akademik seviyelerine gelmek için yardımcı olur.
*Candidate of Sciences (Kandidat nauk)
*Doctor of Sciences (Doctor nauk)
Candidate of Sciences’in ilk derecesi aspirantura denilen doktora programlarıyla Specialist diploması ya da Magistr derecesini aldıktan sonra elde edilebilir. En az üç yıllık bir çalışmayı gerektirir ve bir tez savunmasıyla son bulur. Doktorayla ilgili ikinci derece (Doctor of Sciences) ülkedeki en yüksek akademik derecedir. Candidate of Sciences derecesini takiben daha ileri düzeydeki çalışma ve araştırma sürecinden sonra elde edilebilir ve çok önemli bir tez savunması gerektirir.
Rusya Federasyonu Genel ve Mesleki Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan ders programlarının içeriği, bu okullarda bir haftada okunacak, zorunlu minimum ana dersleri planlamaktadır. Programların hazırlanması aşamasında çeşitli okullarda test ve uygulamalar yapılmıştır. Buna ek olarak ders programlarının içerikleri hazırlanırken, Rus Eğitim Akademisi ve diğer bilim merkezlerince hazırlanmış standart projeler kullanılmış, bunlar da eğitim uzmanlarınca incelendikten sonra karara bağlanmıştır. Rusya Federasyonu Genel ve Mesleki Eğitim Bakanlığı 9 Şubat 1998’de bu konu ile ilgili olarak daha ayrıntılı bir yönetmelik yayınlanmış ve öğrencilerin söz konusu okullarda, bir haftada maksimum olarak kaç saat derse gireceklerini ve hangi sınıfta hangi dersin kaç saat verileceğini belirlemiştir. Program, Rusya içindeki ana dili Rusça olan ve olmayan diğer cumhuriyetlerin çeşitlendirilmiş programlarını da içermektedir. Buna bağlı olarak eğitim planı, standart ve çeşitlendirilmiş olmak üzere iki çeşittir.
Standart Program: Ülkede belirlenmiş standartta mezunların ulaşması için gerekli olan standart garanti altına alınmaktadır. Bu kısımda matematik, fizik, kimya hariç, diğer derslerden %10-15 oranında daha az zaman ayrılabilir.
Çeşitlendirilmiş Program: Bölgesel cumhuriyetler için hazırlanmıştır. Belirlenen ders saatleri, genel eğitim programında belirtilen zorunlu derslerin okutulması için kullanılır. Bu kısımda çeşitli dallar vardır. Filoloji, matematik, doğa bilimleri, sosyoloji, sanat, beden eğitimi, teknoloji dalları gibi.
Yorumsal olarak incelersek; Rusya geçmişten günümüze eğitim açısından da oldukça gelişim göstermiş, bu konuda üst safhalarda yer almış, birçok gelişmiş ülkeyle de yarışır duruma gelmiştir. Tüm bunlara rağmen kimi bakış açılarına göre Rusya eğitim sistemi bugün çağdaş gibi gözükse de, aslında Kızıl ordudan kalma. Bu görüş Moskova’da görülen Profosyonel Eğitim Fuarı'nda ortaya atılmıştı ve yapılan araştırmalara göre eğitimin yüzde 70’inin 1939 yılından kalma olduğu ortaya atılmıştır. Bu konuda Noviye İzvestiya gazetesinin haberine göre, Eğitim Geliştirme Enstitüsü öğretim görevlisi Isaak Frumin 1990’larda olan değişimin eğitim sektörüne yansımadığını belirtti. Rusya’da Eğitim Bakanlığı’nın Rusya eğitim sistemini uluslararası standartlara yükseltmek için çabaladığı belirtilen fuarda, “Rusya’da eğitim sisteminin özü 1939 yılından bu yana değişmedi, ancak dünyada ise çok radikal değişimler oldu” denildi. Katılımcılarda batıdaki eğitim sisteminin Rusya’ya oranla çok daha ileri seviyede olduğunu düşünmekteydiler ve fuarda “Rusya’da eğitim sisteminin özü 1939 yılındandan bu yana değişmedi, ancak dünyada ise çok radikal değişimler oldu” diyerek bu konudaki fikirlerini belirttiler. Ancak Rusya medya yoluyla da artık Sovyet döneminden kalma eğitimin değiştiğini göstermektedir.
RUSYA FEDERASYONU’NDA OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Rusya Federasyonu’nda Okulöncesi Eğitimin Tarihçesi
1917 Yılına Kadar Rusya’da Okul Öncesi Eğitimin Tarihçesi
Rusya Federasyonunda okul öncesi eğitimle ilgili ilk çalışmalar 19. Yüzyılın ortalarında başlamıştır. 1866 yılında A.S. Simonovich burjuva kesimin çocuklarına hitap eden ilk anaokulunu açtı. Aynı dönemde inceleme formları ve okulöncesi dönem çocuklarına yönelik öğretim yöntemleri üzerinden sistematik notlar yayımlanan ilk dergi “Anaokulu”, A.Simonovich tarafından düzenlendi. Bu dergi okulöncesi dönem çocuklarına yönelik öğretim yöntemleriyle ilgili ilk temel kayıttır.
Okul öncesi eğitimde devlet sistemi oluşturmanın en önemli adımı 1919 yılında Moskova’da düzenlenen Rusya Okul Öncesi Eğitim Kongresidir. 1934 yılında anaokulu çalışma programları ve 1938 yılında okulöncesi kurumlarının işleyiş özelliklerini ve öğretmenlerin çalışma şartlarını içeren yönergeler yayınlandı. Komünist ideolojinin etkisiyle devlet eğitim kurumları gelişmesini sürdürdü. SSCB Pedagoji Enstitüsü, kapsamlı bir okulöncesi eğitim programı oluşturdu. 2 aylık 7 yaş arası çocukların katılımının sağlanabileceği duyuruldu. Buradaki amaç okul öncesi eğitimin devamlılığın sağlanması ve okul kültürünün oluşturulmasıydı. Hazırlanın bu program 1984 yılına kadar uygulandı.
Sovyet Döneminde Rusya’da Okul Öncesi Eğitimin Tarihçesi
Rusya’da okul öncesi kurumlar sisteminde 10–15 yıl önce bu kadar yaygın olan kreş sayısının önemli ölçüde azaldığını belirtmek gerekir. Zira Rusya’daki kreş şartlarından ötürü çocukların ailelerinden koparılmalarının onların olgunlaşmamış ruhları için zor bir yük olacağını düşünen pedagoglar, psikologlar, doktorlar bu durumu eleştirmişlerdir. Nitekim bu meslek sahiplerinin eleştirileri doğru çıkmış, iyileştirici kurumlar olarak düşünülen kreşler, tam anlamıyla bu fonksiyonunu yerine getirmemişler ve çocuk hastalıkları oranı oldukça yükselmiştir. Yetişen neslin sağlığına ihtimam, hükümete “ücretli annelik” denen tedbiri aldırmıştır. Çocuğu üç yasına gelene kadar onunla ilgilenmesi için annelere kısmen ücretli izin verilir olmuş. Ancak çocukların aile ortamında, hayatlarının ilk yıllarında okul öncesi eğitim kurumunda olduğundan daha iyi gelişecekleri ümidi boşa çıkmıştır.
Bugün Rusya’da erken yastaki çocuklar için okul öncesi kurumlar ve aile şartlarında ailevi-toplumsal eğitim modellerinin oluşturulması amacıyla bilimsel araştırmalar yapılıyor. Okul öncesinden önceki çocukların eğitimi için yeni teknoloji arayışları vardır. Okul öncesi kurumlarda yoğun çalımsa düzeninde çalışan gruplar oluşturuluyor. Erken yasta çocuklara sahip ailelere tıbbi, psikolojik, sosyal yardımlar yapılıyor.
RUSYA FEDERASYONU OKUL ÖNCESİ EĞİTİM STANDARTLARI
1. Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu program tüm Rusya’da uygulanmalıdır.
2. Standart, Çocuk Haklarına dair BM sözleşmesine ve Rusya Federasyonu Eğitim Mevzuatına uygun olarak, bölgesel farklılıkları da dikkate alarak hazırlanmıştır.
3. Programın zorunlu hacmi, toplam hacmin en az %60’ı kadar olmak zorundadır. Katılımcılar tarafından oluşturulan kısım ise %40.
3. Okul öncesi eğitim programı, psikolojik ve pedagojik destek programı olarak tasarlanmıştır. Eğitim sürecinin koşulları; okulöncesi hedefleri, hacim, içerik ve beklenen sonuçlar olarak örgütsel ve pedagojik biçimde tanımlanmıştır. Program okul öncesi dönem çocuğunun sosyalleşmesi için uygun ortamlar yaratmalıdır. Okul öncesi dönem çocuğunun kişisel ahlak ve toplum ahlakı, bilişsel gelişimi, inisiyatif alma becerilerinin ve yaratıcılığının gelişimi hedeflenir. Çocuğun ilgi türlerine dayalı yetenek faaliyetleri (oyunlar, grafik etkinlikleri, yapı etkinlikleri, masallar vb.)yetişkinlerle ve yaşıtlarıyla bulunduğu ortamlarda yakınsak gelişim alanı sayesinde geliştirilir.
4. Programın uygulanması için bu standart temel alınmalıdır.
Okulöncesi Eğitim Federal Devlet Standardı: Temel İlkeler:
• Okulöncesi dönem çocuğunun tekliğini ve öz-değer saygısını korumasını sağlayarak genel gelişimini desteklemek
• Okulöncesi dönem çocuğunun yaşına ve bireysel özelliklerine uygun olarak olumlu toplumsal ortam yaratmak
• Çocuk ve yetişkin işbirliği sayesinde, çevrelerindeki kültürü ve dünyayı tanımalarını sağlamak
• Sosyal ve kültürel normlar ilke aile geleneklerini çocuklara tanıtmak
• Çocuklar etno-kültürel durumunu ve sosyal gelişimlerini dikkate almak
• Bilişsel gelişimi desteklemek
Okulöncesi Eğitim Federal Devlet Standardı: Temel Hedefler:
• Devlet güvencesinde, herkes için kaliteli okulöncesi eğitim ortamı oluşturmak
• Rus eğitim birliğini okulöncesi eğitim düzeyinde de oluşturmak
• Devlet, eğitim programları birliğini oluşturmak
Temel eğitim programının önemli bir kısmı tematik programlar içermelidir:
• Hedefler öğrencilerin yaş ve özellikleri dikkate alınarak oluşturulur ve eğitim çalışmalarının görevleri buna göre belirlenir.
• Program öğrencilerin özel eğitim ihtiyaçlarını ve bireysel özelliklerini dikkate alarak eğitim biçimlerini, yöntemleri ve teknikleri oluşturur ve aşağıdakileri amaçlar:
• Vatana aidiyet duygusu
• Günlük yaşam, toplum ve dünyada yerini bilme ve güvenliğini temellendirme
• Birincil değerler olan “neyin iyi neyin kötü olduğunu bilme” temelli davranış normlarını öğrenme ve uygulama
• Temel yaşam kurallarını tanıtma
• Doğal dünyada çocuğun duygusal ve sanatsal algısının geliştirilmesi (edebiyat, müzik, görsel)
• Dört öğrenim alanında çocukların sorunlarının çözümü: bilişsel-sözel, sanatsal, estetik ve iletişim-kişilik. Bu alanlarda çocuğun deneyim yapmasına fırsat sağlanmalıdır.
• Temel hareketlerin ( yürüme, koşma, atlama, zıplama) yanı sıra kızak, kayak, bisiklet gibi spor oyunlarında beceri geliştirme
• Oyun gelişimi ( Kurallara uyma, liderlik, oyunun hikâyesi)
• İletişimin gelişimi (Yetişkin ve yaşıtları ile yaratıcı diyalog ve etkileşim)
• Bilişsel araştırmalar (Nesneler dünyasını tanıma ve onlarla denemeler yapma)
• Edebiyat ve kültür algısı
• İş (kendi işlerini yapabilme, doğada çalışabilme) birimi
• Çeşitli malzemeler (İnşaat malzemeleri, tasarımcılar, kağıtlar, modüller)
• Estetik ( Çizim, modelleme, uygulama)
• Müzik (Şarkı, müzikal ve ritmik hareketler, enstrüman çalma)
• Kendileri, diğer insanlar, sosyal normlar ve dünya kültürlerinin iletişimdeki sosyal normları hakkında bilgi sahibi olma
• Nesnelerin özellikleri ve ilişkileri (parça ve bütün, uzay ve zaman, hareket ve dinlenme, nedenleri ve etkileri ve diğerleri de dâhil olmak üzere şekil, renk, boyut, malzeme, ses, ritim, tempo, miktar)
• Ortak ev: dünya gezegeni bilinci
Programların içeriği aşağıdaki eğitim alanları kapsamalıdır:
• İletişimsel ve kişisel gelişim;
• Bilişsel ve dil gelişimi;
• Sanatsal ve estetik gelişimi;
• Fiziksel gelişme.
Değerlendirme
1. Okulöncesi eğitimin tamamlanması aşamasında çocuğun olası gelişimleri, sosyal ve psikolojik alanda olan hedefleri doğrultusunda ölçülür.
2. Hedefler okulöncesi dönem çocuklarının özellikleri, doğası ve programın uygulama türlerine göre belirlenir.
3. Hedefler doğrudan pedagojik izleme şeklinde olabilir ancak bazı hedefler doğrudan çocuğun eğitim faaliyetlerinde gözlemlenemeyecek seviyede de olabilir.
4. Bu şartlar için kurallar şunlardır:
• Rusya Federasyonun tüm ortak eğitim alanlarında okulöncesi eğitimin amaçları doğrultusunda uygun politikalar yapılmalıdır.
• Okul yönetimi ve öğretmenler karşılaşılan zorlukları aşmak için; programın oluşturulmasını sağlamalı, mesleki faaliyetlerin analizi yapmalı ve çocukların aileleriyle iletişim halinde olmalıdır.
5. Hedefler değerlendirme sorunlarının çözümüne tam olarak hizmet edemez. Bunun için; sertifikalı öğretmenler ile eğitimin çocuk üzerindeki etkisi ölçecek testler, farklı yöntem ve teknikler gereklidir.
.
KAYNAKÇA
http://turkhaber.com.ua/rusyada-egitim-sistemi-1930lardan-kalma/
http://www.tugeb.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=197:rusyada-eitim-sistemi&catid=50:duenyadan-eitim&Itemid=113
http://forum.memurlar.net/konu/912582
http://xn--80abucjiibhv9a.xn--p1ai/ ( Rus Milli Eğitim ve Bilim Bakanlığı)
http://tc-sfera.ru/ (Rusya Federasyonunda Kullanılan Diğer Okul Öncesi Eğitim Programlarına Ulaşılan Site)
GRUP ÜYESİNİN
ADI-SOYADI
FATMA NİGAR
GURBET SÜLÜN
BERRİN ASLAN
|
ÖDEVİN HAZIRLANMA SÜRECİNDEKİ GÖREVİ
Rusya’nın eğitim sistemi hakkında bilgi toplama.
Rusya’nın atasözleri ve yemekleri hakkında bilgi topladı.
Rusya’nın genel tarihi hakkında ve meşhur yerlerı hakkında bilgi topladı.
|
Dostları ilə paylaş: |