Ek-1 Çevre mühendiSLİĞİ dersleriN İÇERİĞİ ve yararlanilacak kitaplar



Yüklə 230,82 Kb.
səhifə1/5
tarix18.11.2017
ölçüsü230,82 Kb.
#32145
  1   2   3   4   5

EK-1

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ
DERSLERİN İÇERİĞİ VE YARARLANILACAK KİTAPLAR



1. YARIYIL DERSLERİ

ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-1 (2-0 ) 2 

İnkılâp ve benzeri kavramlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışını hazırlayan sebepler, I. Dünya Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını hazırlayan sebepler, Mondros Mütarekesi ve sonrasında Anadolu'nun işgali üzerine başlayan ulusal uyanış, Atatürk'ün kişiliği ve Samsun'a çıkış, Milli Mücadele'ye hazırlık dönemi (kongreler, T.B.M.M.'nin açılışı) ve savaşlar dönemi, Saltanatın kaldırılması. Lozan Barış Antlaşması, Cumhuriyet'in ilanı anlatılır ve kavratılır.



Ders Kitabı:

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, A. Mumcu, E. Özbudun, T. Feyzioğlu, Y. Ülken, A. Çubukçu, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara, 1992.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, M. Alpargu, İ. Özçelik, N.Yavuz, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara, 2003.

TDİ101 Türk Dili-1 (2-0 ) 2 

Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil Aileleri Türk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi); Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi), Türkiye Türkçesi, Doğu (Kuzey) Doğu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (fonetik), Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (morfoloji - biçim bilgisi), şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri), anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi, cümle bilgisi; cümle çeşitleri, cümle tahlilleri.



Ders Kitabı:

  • YÖK Çerçeve Programına Uygun Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri, Y. İnce, O. Demirayak, A. Kılıçoğlu, Aksakal Kitapevi, Trabzon, 2009.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Üniversiteler İçin Türk Dili, Muharrem Ergin, Bayrak Yay, İstanbul, 1995.

  • Örneklerle Kompozisyon, Düzenli Yazma ve Konuşma Sanatı, Sakin Öner, Yuva Yay., İstanbul. 2005.

ENF101 Temel Bilgi Teknolojileri (2-1 ) 3 

Bilgisayarın Genel Tanımı, Donanım ve Yazılım Kavramları, Yazılım Türleri, İşletim Sistemleri ve Windows İşletim Sistemi Ara Yüzünün Tanıtılması, Windows ile birlikte gelen Hazır Programların Tanıtılması ve Çalıştırılması, MS-WORD Kelime İşlem Programının Kullanımı, MS-EXCEL Tablolama Programının Kullanımı, MS-POWERPOINT Sunuş Hazırlama Programı Kullanımı, İnternet Üzerinde Kullanılan Programlar ve Bilgiye Erişim Yöntemleri, MS-Internet Explorer Programı ile WWW Bilgi Ağı Kullanımı, E-mail Kullanımı, FTP vb. Kullanımı



Ders Kitabı:

  • Bilgisayara Giriş, E. Çetiner ve Ö. Zeydan, Ekin Kitabevi Yayınları, 2010.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı, K. Tuncer, Kriter Basım Yayın Dağıtım, 2010.

YDB İngilizce-1 (2-0 ) 2 

Öğrencilerin okuma-anlama ve yazma becerilerini akademik sözcük dağarcığını genişleterek geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerin eleştirel ve analitik düşünme yetenekleri seçilmiş okuma parçaları aracılığıyla geliştirilerek, okuma parçalarında sunulan fikirleri değerlendirebilmeleri, sentez yapabilmeleri ve onlara karşılık verebilmeleri sağlanır. Ayrıca öğrencilerin gerekli altyapı desteğiyle birlikte yazma becerisi geliştirilir.



Ders Kitabı:

  • English for Life, T. Hutchinson, Oxford Press, 2007.

FİZ101 Fizik 1 (3-2 ) 4 

Vektörler, Tek Boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket, Hareket Yasaları, Dairesel Hareket ve Newton Yasalarının Diğer Uygulamaları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi, Evrensel Çekim.



Ders Kitabı:

  • Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, R.A. Serway ve J. W. Jewett, (Çeviri Ed.: Kemal Çolakoğlu), 1999.


Yardımcı Ders Kitapları

  • Fen ve Mühendislik Fakülteleri için Fizik 1, K. Kara ve N. Kara, Avcıol Basım, 2004.

MAT101 Matematik-1 (4-0 ) 4 

Fonksiyon, limit, türev ve uygulamaları, Rolle teoremi ve ortalama değer teoremi, ODT’nin Taylor formülüne açılımı ve yaklaşım hatasının tahmini, belirsizlikler, limitte belirsiz durumlar ve L’Hopital kuralı, maksimum ve minimum problemleri, birinci türevin işaretinin incelenmesi, maksimum minimum problemleri ve uygulamaları, konvekslik ve konkavlık, asimptotlar eğri çizimleri.



Ders Kitabı:

  • Genel Matematik 1, M. Balcı, Balcı Yayınları, Ankara, 2009.

CVM101 Çevre Mühendisliğine Giriş (2-0 ) 2 

Temel Tanımlar, Kirletici Kaynakları, Organik Maddenin Ayrışması, Su Kirliliği, Kirlilik parametreleri, Su Getirme ve Kanalizasyon, İçme Sularının Arıtılması, Kullanılmış Suların Arıtılması, Hava Kirliliği, Hava Kirliliği Kontrolü, Toprak Kirlenmesi, Katı Artıkların Uzaklaştırılması, Ses ve Gürültü Kirlenmesi.



Ders Kitabı:

  • Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü, M. Karpuzcu, Kubbealtı, İstanbul, 1996

Yardımcı Ders Kitapları

  • Çevre Mühendisliğinin Esasları, Y. Muslu, İTÜ İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul, 1998.

CVM103 Genel Kimya (3-2 ) 4 

Atom, Molekül ve İyonlar. Kimyasal Formüller ve Denklemler, Atomun Elektronik Yapısı, Kimyasal Bağlar, Periyodik Tablo ve Elementler, Gazlar, Sıvılar, Katılar, Çözeltiler ve Çözünürlük, Asit ve Baz Kavramı, İyonik Denge, Çözelti Reaksiyonları, Yükseltgenme ve İndirgenme.



Ders Kitabı:

  • Temel Kimya, P. Atkins ve L. Jones, W. H. Freeman and Company, Türkçe çeviri, New York, 1997.

  • Modern Üniversite Kimyası, C. E. Mortimer, Çağlayan Kitabevi, Beyoğlu-İstanbul, 1988.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Genel Kimya, R.H. Petrucci, R.K. Wismer, Macmillan Publishing Comp., Türkçe çeviri, New York, 1987.

  • J.C. Kotz, K.F. Purcell, Kimya ve Kimyasal Reaktivite, Saunders College Publishing, Philadelphia, 1987.

CVM105 Çevre Ekolojisi (2-0) 2

Çevre Ekolojisi’ne Giriş, Ekosistemin ana ortamları olan atmosfer-hidrosfer-litosfer-pedosfer-biyosfer ilişkileri, ekosistemlerin biyotik ve abiyotik unsurları, Biyosfer, canlıların evrimi, evrimin temel ögeleri ve kavramları, hücre farklılaşması, doku ve organların oluşumu, canlılar alemi, Canlıların Enerji ihtiyacı ve karşılanması; Fotosentez-kemosentez, ekosistem verimliliği ve üretkenliği, bunun mühendislikle yönetimi Ekosistem İncelemeleri: Doğal ve yapay sucul ve karasal ekosistemler; Ekosistem analizi, Teknosfer, Urbanosfer, Agrosferlerin İnsan Ekolojisi ağırlıklı incelenmesi, Ekosistemde canlılar ve mikroorganizmalar arası ilişkiler (Mutualizm, Konmmensalizm, Simbiyozis, Sinerjizim), Ses- gürültü ve radyasyonun biyolojik ve ekolojik etkileri (ekosistemde), Bütünsel olarak bozulan biyolojik ve ekolojik döngüler, Bozulan Orman ekosistemleri; Bozulan Kıyı Ekosistemleri; Bozulan Tarımsal ekosistemler; Bozulan Akarsu ekosistemleri; Bozulan Körfez ekosistemleri; Bozulan kentsel ekosistemler.



Ders Kitabı:

  • Çevre ve Ekoloji, F. Berkes ve M. Kışlalıoğlu, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2010.

CVM 107 Teknik Çizim (1-2 ) 2

Çizim araç ve gereçlerinin tanıtılması ve kullanılması, Projelerde kullanılan genel teknik resim özellikleri, Resim kâğıtlarının türleri ve A/B formu kâğıtların TS 88’e göre tanıtımı, Antetlerin önemi, tanımı ve genel yapıları, Proje çiziminde kullanılan kâğıtların katlanması ve saklanması, Çizim teknikleri ve uygulamaları, Ölçülendirme, Proje çizimlerinde karşılaşılacak geometrik çizimler, Tasarı geometri, ISO-E, ISO-A sistemleri, Noktanın izdüşümü, doğruların izdüşümü, Tam boy tanıtımı ve izdüşümlerde tam boy bulma yöntemleri, Düzlemlerin izdüşümleri, cisimlerin izdüşümleri, Kesitler, Perspektif tasarımlar ve çizimler.



Ders Kitabı:

  • Teknik Resim I, Nagihan Etemoğlu, Hatice Yeşilkütük ve Ahmet Bir.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Teknik Resim, İ.Zeki Şen ve Nail Özçilingir.


2. YARIYIL DERSLERİ

ATA102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-2 (2-0 ) 2 

Siyasi alanda yapılan devrimler, siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri, hukuk alanında yapılan devrimler, toplumsal yaşayışın düzenlenmesi, ekonomik alanda yapılan yenilikler, 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası, Atatürk sonrası Türk dış politikası, Türk Devriminin İlkeleri: (Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Devletçilik, Milliyetçilik) . Bütünleyici İlkeler.



Ders Kitabı:

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, A. Mumcu, E. Özbudun, T. Feyzioğlu,Y. Ülken, A. Çubukçu, Yüksek Öğretim Kurulu Yayınları, Ankara, 1992.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, M. Alpargu, İ. Özçelik, N.Yavuz, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara, 2003.

TDİ102 Türk Dili-2 (2-0 ) 2 

İmla, noktalama ve kompozisyon (noktalama işaretleri, diğer işaretler) , İmla, yazım kuralları (büyük harflerin imlası, sayıların yazılışı, kısaltmaların imlası, alıntı kelimelerin yazılışı), Kompozisyon (kompozisyonun amacı, kompozisyon yazmada yöntem) , kompozisyonda plan, giriş, gelişme, sonuç, Anlatım özellikleri, anlatımda duruluk, anlatımda sadelik, anlatımda açıklık içtenlik, Anlatım bozuklukları ( eş anlamlı kelimelerin cümle içinde kullanılışı), Deyimlerin yanlış kullanılışı, Anlatım biçimleri (açıklama, hikaye, özlü anlatım, tasvir, hiciv, portre, kanıtlama, konuşma, manzum anlatım çeşitleri) , Sözlü anlatım çeşitleri (günlük ve hazırlıksız konuşma, hazırlıklı konuşma, açıkoturum, münazara, panel) , Yazılı anlatım türleri (mektup, telgraf, tebrik, davetiye, edebi mektup) , iş mektupları, resmi mektup, dilekçe, rapor, tutanak, karar, ilan, reklam, sohbet, eleştiri, anı, gezi yazısı, röportaj, anket, Otobiyografi, biyografi, roman, hikaye, masal, fabl, tiyatro, trajedi, dram, senaryo) .



Ders Kitabı:

  • YÖK Çerçeve Programına Uygun Türk Dili Ve Kompozisyon Bilgileri, Y. İnce, O. Demirayak, A. Kılıçoğlu, Aksakal Kitapevi, Trabzon, 2009.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Türkçe El Kitabı, T. Gülensoy, Akçağ Yay, Ankara, 2000.

YDB102 İngilizce-2 (2-0 ) 2 

İngilizce 1 dersin devamı niteliğinde olup, öğrencilerin okuma-anlama ve yazma becerilerini akademik sözcük dağarcığını daha da genişleterek geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerin eleştirel ve analitik düşünme yetenekleri seçilmiş okuma parçaları aracılığıyla geliştirilerek, okuma parçalarında sunulan fikirleri değerlendirebilmeleri, sentez yapabilmeleri ve onlara karşılık verebilmeleri sağlanır. Ayrıca öğrencilerin gerekli altyapı desteğiyle birlikte yazma becerisi daha da geliştirilir.



Ders Kitabı:

  • English for Life, T. Hutchinson, Oxford Press, 2007.

FİZ102 Fizik-2 (3-2 ) 4 

Sıcaklık ve ısı, termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, elektrik yükü, Elektrik alanı, Gauss yasası, elektrik potansiyeli, sığa, akım ve direnç, elektromotor kuvveti, magnetizma ve magnetik alan, Amper yasası; Faraday’ın indüksiyon yasası, Maxwell denklemleri, elektromagnetik dalgalar



Ders Kitabı:

  • Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, R.A. Serway ve J. W. Jewett, (Çeviri Ed.: Kemal Çolakoğlu), 1999.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Genel Fizik Cilt 1-2, K. Temizyürek, Nobel Yayın Dağıtım, 2005.

MAT102 Matematik-2 (4-0 ) 4 

İntegral, diferensiyel, trigonometrik fonksiyonların integrali: integralde bazı özel trigonometrik değişken değiştirmeler, çift ve tek kuvvetli sinüs ve cosinüs integralleri, alt ve üst Riemann toplamları, bir eğri altındaki alan, iki eğri arasındaki alan, kesit ve kabuk metodu ile hacim, bir düzlem eğrisinin uzunluğu, bir yüzeyin alanı, bir fonksiyonun ortalama değeri, momentler ve ağırlık merkezi, Laplace ve Fourier dönüşümleri, beta ve gamma fonksiyonları, diziler, sonsuz seriler, Taylor açılımı.



Ders Kitabı:

  • Calculus ve Analitik Geometri, Cilt II, G.B. Thomas, R.L. Finney, (Çeviri: Korkmaz, R.), Beta Yayınları, İstanbul, 2001.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Uygulamalı Lineer Cebir, B. Kolman, D.L. Hill, (Çeviri Ed.: Akın, Ö.), Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.

CVM102 Mühendislik Jeolojisi (2-0) 2

Litosferin özellikleri ve yapısı, Mineraller ve Kayaçlar, Kütle hareketleri, Toprak, Çevre ve Jeoloji.



Ders Kitabı:

  • Temel Jeoloji Prensipleri, E. Karaman ve Y. Kibici, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2008.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Yapısal Jeoloji, İ. Ketin ve N. Canitez, Teknik Üniversite Matbaası, Gümüssuyu, 1972.

CVM104 Mühendislik Mekaniği (3-0 ) 3 

Mekaniğin Tanımı ve Sınıflandırılması, Amacı, Temel kavramlar, Mekaniğin Prensipleri - Newton Kanunları, Boyut Analizi., Vektör Mekaniği, Moment - Düzlem ve Uzaysal Problemler, Düzlem ve Uzay Sistemlerin Dengesi, Yayılı Kuvvetler – Ağırlık Merkezleri – Çizgisel elemanların ağırlık merkezleri, Düzlem Yüzeylerin Geometrik Merkezi, Hacim Merkezleri - Kütle Merkezleri, Atalet Momentleri, Kütlelerin Atalet Momentleri, Dinamik denge - Atalet kuvveti.



Ders Kitabı:

  • Mühendisler için Vektör Mekaniği, V. Akkoç ve A. Hanna, 2004.

CVM106 Organik Kimya(3-0 ) 3

Organik kimyaya giriş, alkanlar (strüktür ve adlandırma, stereokimya ve alkanlarda konformasyon, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), alkenler (C = C çift bağının yapısı, adlandırma, geometrik izomeri, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), dienler (konjuge dienler ve rezonans kavramı, adlandırma ve fiziksel özellikleri, polimerizasyon), alkinler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri), halkalı alifatik hidrokarbonlar (adlandırma, sikloalkanlarda strüktür ve gerginlik kavramı, halkalı alifatik bileşiklerde geometrik izomeri, fiziksel özellikler), aromatik hidrokarbonlar (benzen ve yapısı, aromatik karakter, adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, elektrofil aromatik sübstitüsyon, indüktif etki ve rezonans etkisi, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelme), alkil halojenürler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, nükleofil alifatik sübstitüsyon), alkoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, hidrojen bağı, elde edilmeleri, reaksiyonları), eterler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri), aldehit ve ketonlar (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), karboksilli asitler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), esterler (adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları, yağlar), aminler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, aminlerin bazik özelliği), fenoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, fenollerin asitliği).



Ders Kitabı:

  • Organik Kimyaya Giriş, A. İkizler, 3. baskı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Basımevi, Trabzon, 1993.


Yardımcı Ders Kitapları

  • Organic Chemistry, H. Hart, D.J. Hart ve L.E. Craine, Ninth Edition, Houghton Mifflin Company, Boston Toronto, 1995.

CVM108 Bilgisayar Destekli Teknik Çizim (1-2 ) 2 

Bilgisayar destekli tasarım prensiplerini öğrenmek, Autocad programının iki boyutlu tasarımdan başlayarak sırası ile perspektif çizim ve katı modelleme ile tamamlanmasını oluşturmak, ayrıca bölüm tarafından verilen projelerde Autocad programı ile yol göstermek



Ders Kitabı:

  • Bilgisayarlı Teknik Çizim Öğretimi 1, U. Köktür, Kişisel Yayınlar.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Teknik Resim, N. Kıraç, Dora Yayınları, 2011.

  • Autocad 2011&Autolisp, Mehmet Şamil Demiryürek, Kodlab Yayıncılık, İstanbul, 2011.

3. YARIYIL DERSLERİ

CVM201 Çevre Kimyası-1 (3-2 ) 4 

Çevre kimyasının genel prensipleri, Kimyasal denge, Çözünürlük, Kompleksleşme, Adsorpsiyon-desorpsiyon, Redoks, Kolloidler, pH - pC diagramları, Çözünürlüğü etkileyen faktörler, Logaritmik konsantrasyon diyagramları-pH.



Ders Kitabı:

  • Çevre Kimyası, F. Şengül ve A. Müezzinoğlu, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları No.228, 1993.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Çevre Mühendisliği Kimyası, A. Samsunlu, SAM-Çevre Teknolojileri Merkezi Yayınları, 1999.

CVM203 Çevre Mikrobiyolojisi (2-2) 3

Mikroorganizmaların Yapısı ve Doğadaki Rolleri, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Mikroorganizmaların Çevresel İstekleri, Mikroorganizmaların Gelişme Evreleri, Mikrobiyal Büyüme Kinetiği, Su ve Atıksu Mikrobiyolojisi, Katı Atık Mikrobiyolojisi, Toprak Mikrobiyolojisi.



Ders Kitabı:

  • Handbook of Environmental Microbiology, S.C. Bhatia, New Delhi, Atlantic, 2008.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Environmental Microbiology, P.D. Sharma, Alpha Science International Ltd., Harrow, U.K., 2005.

CVM205 Diferansiyel Denklemler (3-0) 3

Birinci Mertebeden Diferensiyel Denklemler: Değişkenlerine ayrılabilir diferensiyel denklemler, tam diferensiyel denklemler, integral çarpanları, homojen, lineer, Bernoulli, Ricatti, Lagrange, Clairaut diferensiyel denklemleri ve uygulamaları. Yüksek Mertebeden Diferensiyel Denklemler: Sabit katsayılı lineer diferensiyel denklemler, değişken katsayılı lineer diferensiyel denklemler, Cauchy- Euler denklemi, diferensiyel denklem sistemleri ve uygulamaları. Lineer Diferensiyel Denklem Sistemleri: Homojen lineer sistemler, Homojen olmayan lineer sistemler, sabit katsayılı lineer sistemlerin çözümleri. Lineer Diferensiyel Denklemlerin Seri Çözümleri: Lineer diferensiyel denklemlerin adi ve singular nokta etrafında kuvvet serileri cinsinden çözümü, Frobenius metodu.



Ders Kitabı:

  • İleri Mühendislik Matematiği, Y. Pala, Nobel Yayıncılık, 2013.


CVM 207 Akışkanlar Mekaniği (3-0) 3

Akışkanların temel özelliği, akışkanların statiği, boyut analizi, Bernoulli denklemi ve uygulamaları, Bernoulli denkleminin gerçek akışkanlara uygulanması, Bernoulli denkleminin ideal akışkanlara uygulanması, süreklilik enerji ve impuls momentum denklemleri, impuls-momentum ve enerji denklemlerinin pratik uygulamaları, laminer akım ve türbülanslı akım, akışkanlarda sürtünme ve enerji kayıpları, akışkanların transferinde motor gücünün hesaplanması.



Ders Kitabı:

  • Akışkanlar Mekaniği, Zühtü, Uysal, B., (2006)." ", Alp Yayınevi.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Hidromekanik, F. Müftüoğlu, Su Vakfı Yayıları, 2011.

  • Akışkanlar Mekaniği, Ş. Güney, DEÜ Yayınları, 2004.

  • Transport Processes and Seperation Process Principles, C.J. Geankoplis,4th Ed., Prentice Hall, USA, 2003.

CVM209 Bilgisayar Programlama (MATLAB) (2-2) 3

Algoritma ve akış diyagramı giriş, matlaba giriş, matlabda temel matematiksel komutlar,  matlabda polinom komutları, matlabda temel istatistiksel komutlar, matlabda matris komutları, matlabda mantıksal komutlar, matlabda denklem sistemlerinin çözümü, matlabda türev integral ve diferansiyel komutları, matlabda temel grafiklerin çizimi, matlabda ileri düzey grafiklerin çizimi, matlabda istatistiksel grafiklerin çizimi, matlabda kişisel program yazımı.



Ders Kitabı:

  • MATLAB Kılavuzu (3. Basım), Aslan İnan, Papatya Yayıncılık

  • MATLAB ile Mühendislik Sistemlerinin Analizi ve Çözümü, İbrahim Yüksel (Uludağ Üniversitesi), Ceylan Matbaacılık Ltd., 1996.

Yardımcı Ders Kitapları

  • Programming Languages: Principles and Practices, Kenneth C. Louden and Kenneth A. Lambert, Course Technology, Cengage Learning, 2012.

  • Introduction to Scientific Computation and Programming, Daniel Kaplan, Cengage Learning, 2004.

  • MATLAB: A Practical Introduction to Programming and Problem Solving, Attaway, Elsevier Science, 2009.

  • Numerical Analysis and Graphic Visualization with MATLAB, Shoichiro Nakamura, Prentice Hall PTR, 1996.

CVM211 Mühendislik Hidrolojisi (2-0 ) 2

Hidrolojinin Tanımı ve Metotları, Hidrolojik Çevrim, Hidrolojinin Temel Denklemleri, Yagısın Ölçülmesi, Yagıs Kayıtlarının Analizi, Buharlasmanın Mekanizması, Su Yüzeyinden Buharlasma, Zemin ve Kar Yüzeyinden Buharlasma, Sızma, Sızma Hızı, Sızma İndisleri, Yeraltındaki Suyun Bölgeleri, Doymamıs Bölge, Doymus Bölge, Yeraltı Suyunun Beslenmesi ve Kayıplar, Akım ölçümleri, Yüzeysel akış, Akış kayıtlarının analizi.



Ders Kitabı:

  • Hidroloji, Mehmetçik Bayazıt, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2003.


3. YARIYIL - ALAN İÇİ SEÇİMLİK DERSLER

CVM213-S Mühendislik Etiği (2-0)2

Etiğe giriş, tarihsel gelişim süreci içinde etiğe bakış, etik sözcüğünün kökeni ve anlamı, mesleki etiğin gerekliliği, temel etik kuramı tipleri, etiğin temel ilkeleri, sorumluluk etiği, insanın davranış yükümlülükleri, tutarlılık, özel etik modeli, nesnel etik modeli, evrensel değerler, çevre etiği ve çevre politikaları, mesleki etik uygulama örneği: önemseme, tutarlılık ve sonuçlar, çevre mühendisliği alanında uygulama örneği: sürdürülebilir kalkınma ve çevre, küresel iklim değişikliği ve türkiye, enerji politikaları, etiğin ampirik ve normatif bilimlerle ilişkisi örnek olay çalışması, etiğin küresel ve evrensel boyutu, iş ve meslek etiği (uygulamalı etik)-örnek olay çalışması, bilimsel mesleki standartlar- örnek olay çalışması, mühendislik etiği ilkeleri-örnek olay çalışması, TMMOB mesleki davranış ilkeleri-örnek olay çalışması, dünya mühendisler birliğinin etik konuları-örnek olay çalışması.



Ders Kitabı

  • Tepe, H. (2000). Etik ve Meslek Etikleri, Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları

Yardımcı Ders Kitapları

  • Kırel, Ç. (2000). Örgütlerde Etik Davranışlar, Yönetimi ve Bir Uygulama Çalışması. Eskişehi. Anadolu Üniversitesi Yayınları

  • Pehlivan, İ. A. (2012). Yönetsel Mesleki ve Örgütsel Etik, Ankara: PEGEM.

  • Martin, M; Schinzinger, R. (2009). Introduction to Engineering Ethics, McGraw-Hill Science/Engineering.

Yüklə 230,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin