Ii. ÖĞretim bahar yariyili II. Yariyil



Yüklə 45,08 Kb.
tarix08.11.2017
ölçüsü45,08 Kb.
#31101

II. ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI

          
II. YARIYIL 


AITB 192 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

Siyasi alanda yapılan devrimler, siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri, hukuk alanında yapılan devrimler, toplumsal yaşayışın düzenlenmesi, ekonomik alanda yapılan yenilikler, 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası, Atatürk sonrası Türk dış politikası, Türk Devriminin İlkeleri: (Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Devletçilik, Milliyetçilik) . Bütünleyici İlkeler.



FİZ 122 FİZİK II

Elektrik alanları, Gauss Yasası, Kapasite ve Dielektrik, Akım ve Direnç, Doğru Akım Devreleri, Manyetik Alanlar, Manyetik Alan Kaynakları, Faraday Yasası, İndüksiyon, Alternatif Akım Devreleri, Elektromanyetik Dalgalar.



KİM 142 FİZİKOKİMYA

Gazların özellikleri: gaz halleri, gaz kanunları, ideal gaz denklemi, gazların kinetik teorisi,gerçek gazlar, van der Waals denklemi, indirgenmiş basınç, hacim ve sıcaklık
  Birinci Kanun: giriş, sistem, çevre, iş, ısı, iç enerji, enerjinin korunumu, entalpi,adyabatik değişimler, spesifik ısı, kalorimetre cihazı, alev kalorimetresi, termokimya, Hess kanunu
 İkinci Kanun: entropi, proseslerde entropi değişmesi, termik makinelerinin verim hesabı, termodinamiğin üçüncü kanunu,birinci ve ikinci kanunun birleştirilmesi, Gibbs enerjisi. 
 Saf maddelerin fiziksel dönüşümleri: faz diyagramları, fazların kararlılığı, faz sınırları,dengenin fiziksel ölçüsü,yüzey gerilimi,kapilarite olayı
 Basit karışımlar: kısmi molar nicelikler, karışmanın termodinamiği, sıvıların kimyasal potansiyeli, sıvı karışımları, kolligatif özellikler,aktivite,çözünen ve çözücü aktivitesi
 Faz diyagramları: giriş, fazlar, bileşenler, serbestlik derecesi, Gibbs’in fazlar kuralı, iki bileşenli sistemler, basınç hacim diyagramları, sıcaklık- bileşim diyagramları



MAT 118 MATEMATİK II

Matrisler, determinantlar, özdeğerler ve özvektörler, ters matris. Lineer denklem sistemleri ve eşelon form yardımı ile çözüm ve Crammer yöntemi. Konik kesitleri ve kuadratik denklemler, kutupsal koordinatlar ve grafik çizimleri, düzlemdeki eğrilerin parametrizasyonu. Üç boyutlu uzay ve kartezyen koordinatlar. düzlemde ve uzayda vektörler. Nokta, vektörel ve karma çarpımlar. Üç boyutlu uzayda doğrular ve düzlemler. Silindirler, koniler ve küre. Silindirik ve küresel koordinatlar. Vektör değerli fonksiyonlar ve uzayda eğriler, eğrilik, burulma ve TNB çatısı. Çok değişkenli fonksiyonlar, limit, süreklilik ve kısmi türevler. Zincir kuralı, doğrultu türevleri, Gradyan, Diverjans, Rotasyonel, ve teğet düzlemler. Ekstrem değerler ve eyer noktaları, Lagrange çarpanları, Taylor ve Maclaurin serileri. İki katlı integraller, alan, moment ve ağırlık merkezi. Kutupsal formda iki katlı integraller. Kartezyen koordinatlarda üç katlı integraller. Üç boyutlu uzayda kütle, moment ve ağırlık merkezi. Silindirik ve küresel koordinatlarda üç katlı integraller. Çok katlı integrallerde değişken dönüşümü. Eğrisel integraller, vektör alanları, iş, akı. Düzlemde Green Teoremi. Yüzey alanı ve yüzey integralleri. Stokes Teoremi, Diverjans Teoremi ve uygulamaları.




MET 104 METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin Tarihçesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin Tanımı, Diğer Mühendislik Disiplinleri Arasındaki Yeri ve Önemi, Bilim ve Teknolojideki Gelişmelerin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Üzerindeki Etkileri, Dünyada ve Türkiye'de Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Eğitimi, Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin Çalışma Alanları, Ham madde, Enerji, İnsan Kaynakları ve Teknolojik İmkanlar, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İle İlgili Endüstrinin İncelenmesi ve Geleceğe İlişkin Projeksiyonlar



MET 112 BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ

Mühendislik Çiziminde kullanılan AutoCad programına ait komutların tanıtımı, geometrik çizimlerin bilgisayar yardımıyla çizimi, görünüşlerin ölçülendirilmesinin bilgisayar yardımıyla yapılması, bilgisayar yardımıyla iki boyutlu ve üç boyutlu çizimlerin oluşturulması.

 

TDB 102 TÜRK DİLİ II

Dil. Dil-Millet, Dil-Kültür İlişkisi. Yeryüzündeki Diller ve Türk  Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri. Türk Dilinin Tarihi Devirleri ve Gelişmesi. Türk  Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları. Türk Dil Bilgisi 1.Ses Bilgisi 2. Şekil Bilgisi 3.Anlam Bilgisi 4. Cümle Bilgisi İmla,Noktalama – Kompozisyon



 

YDB 172 İNGİLİZCE II

 Present Perfect (15,16,17) Present Perfect (18,19,20) Adjectives (85,86,87) Adjectives & Adverbs (88,89,90) Adjectives & Adverbs (90,91,92) Passives (21) Passives (22) Conditionals (99,100) Relative Clause (101) Relative Clause (102) Noun Clause (49) Reported Speech (50) Gerunds And Infinitives (51,52)

  

IV. YARIYIL 

MET 200 POLİMERLER

Giriş ve Polimerlerin Sınıflandırılması, Temel Polimerizasyon Reaksiyonları, Polimerlerin Sentezi, Polimerizasyon Derecesi ve Molekül Ağırlıkları, Polimerlerin Kimyasal ve Fiziksel Yapıları ve Özellikleri, Polimerlerin Isıl Davranışları, Amorf ve Kristal Yapılı Polimerler, Çapraz Bağlı Polimerler, Ticari Plastik ve Kauçuk Malzemeler, Polimerlerin Şekillendirilmesi, Mühendislik Polimerleri ve İleri Polimer Teknolojileri.



MET 202 MALZEME BİLİMİ II

Denge, Kinetik, Reaksiyon Hızı Teorisi, Katılarda Atomik Difüzyon, Faz Dönüşümlerinin Kinetiği, Katılarda Elektronlar, Enerji Seviyeleri ve Bantları, Metallerde Serbest Elektron Teorisi, Kuantum, Yarı İletkenler ve Yalıtkanlar, Yarı İletkenlerde Taşıyıcı Konsantrasyonları, p-n Kesişme Noktaları, Malzemelerin Isıl, Manyetik ve Optik Özellikleri.

 

MET 204 TAŞINIM OLAYLARI

Temel kavramlar. İdeal gaz ve gaz yasaları. Isı geçiş ilkeleri. Sürekli ve süreksiz rejimde ısı iletimi. Zorlanmış ve doğal taşınım. Işınım yoluyla ısı transferi. Faz değişiminde ısı transferi. Akışkanların özellikleri, laminer ve türbülanslı akış. Kütle transferi.



MET 206 ÇÖZELTİLER TERMODİNAMİĞİ

Çözeltilerin Termodinamik Özellikleri, Kısmi ve Bütünleşik Molar Büyüklükler, Rölatif Kısmi ve Rölatif Bütünleşik Molar Büyüklükler, İdeal ve İdeal Olmayan Çözeltiler, Gibbs-Duhem Bağıntısı, Çözeltilerin Yarı-Kimyasal Modeli, Normal Çözeltiler, Fazlar Kanunu ve Uygulanması, Serbest Enerji, İkili Sistemlerin Bileşimi ve Faz Diyagramları, Alternatif Standart Durumlar, Çözeltilerde Reaksiyon Dengesi, Denge Kriterleri.



 

MET 208 FAZ DİYAGRAMLARI

Sistem, Bileşen ve Faz Dengesinin Tanımı, Bir Bileşenli Sistemler, Fazlar Kuralı, Clasius-Clapeyron Denklemi, İki Bileşenli Sistemler, Levye Kuralı, Alaşım Oluşturma Esasları, Sürekli Katı Eriyik Oluşturan, Ötektik, Peritektik, Ötektoid, Peritektoid ve Monotektik Dönüşümler, Düzensizlik-Düzenlilik Dönüşümleri, Spinodal Ayrışım, Çeşitli İntermetalik Bileşikler ve Ara Fazlar, Faz Dönüşüm Kinetiği, Üç Bileşenli Sistemler, Eşsıcaklık Kesitleri ve Düşey Kesitler, Alkemade çizgileri ve Levye Kuralının Uygulanması.


VI. YARIYIL

MET 300 İSTATİSTİK

İstatistiksel Temel Kavramlar, Değişken Türleri ve Veri Ölçme Teknikleri, Verilerin Sınıflandırılma Kuralları, Merkezi Eğilim Ölçümleri, Merkezi Yaygınlık Ölçüleri, Binom Dağılımı, Poisson Dağılımı, Normal Dağılım, Hipotez Testleri, Korelasyon ve Regresyon, Varyans Analizi, Örneklendirme Yöntemleri ve Örnek Büyüklüğünün Belirlenmesi




MET 304 PLASTİK ŞEKİL VERME

Plastik Şekil Verme Yöntemlerinin Tanıtımı, Gerilme-Şekil Değiştirme İlişkisi, Mohr Daireleri ve Akma Kriteri, Plastik Deformasyon Mekanizmaları ve Deformasyon Sertleşmesi, Plastik Deformasyonu Etkileyen Faktörler, Tav Fırınları, Dövme, Haddeleme, Ekstrüzyon İşlemleri, Tel ve Boru Çekme, Saç Şekillendirme Yöntemleri.



MET 310 SERAMİK MALZEMELER

Seramik Malzemelere Giriş, Seramiklerin Sınıflandırılması, İleri Seramiklerin ve Refrakterlerin Özellikleri ve Uygulama Alanları, Seramiklerin Kristal Yapısı, Seramik Ham Maddeleri, Özellikleri ve İncelenmesi, Doğal Ham Maddelerin Hazırlanması, Seramik Tozlarının Sentezi, Şekillendirme Teknikleri, Seramik Sırların Üretimi ve Özellikleri, Seramik ve Sır Formülasyonlarının Hesaplanması, Kurutma Teknolojileri, Seramiklerin Sinterlenmesi, Sinterlenme Mekanizmaları, Seramik Fırınları, Kalite Kontrolü, Standartlar



 

MET 312 KİMYASAL METALURJİ II

Rafinasyon işlemlerinin termodinamik ve kinetiği. Kurşun, bakır ve çelik üretimi. Deoksidasyon, desülfürizasyon ve gaz giderme. Gases and inclusions . Karıştırma ve injeksiyon işlemleri . Özel rafinasyon işlemleri. Elektro-kimyasal sistemlerintermodinamik ve kinetiği. Reversibl elektrot potansiyelleri , polarizasyon . Metallerin sulu ve ergiyik tuz ortamlarda kazanımı. potentials, polarization. Elektrorafinasyon, elektrolitik kaplama, elektroparlatma işlemleri . Anodizasyon ve renklendirme. Tekrar ergitme ve pota metalurjisi



MET 316 METALURJİ VE MALZEME LABORATUARI I

Numune Hazırlama, Çekme Deneyi (Çelikleri ve Demir Dışı Metalleri) , Darbe Deneyi, Sertlik Ölçümü (BSD, VSD ve RSD-C Sertlik Deneyleri) , Eğme Deneyi, Kırılma Tokluğu (HV İle Saptama) , Mikrosertlik, X-ışınları Difraksiyonu ve Paterninin Çözümlenmesi, Metal Tozlarının Sinterlenmesi, Çeliklerin Isıl İşlemi Deneyleri (Normalizasyon, Sertleştirme, Menevişleme, Yumuşatma)


SEÇMELİ DERSLER

SEC 302 MESLEK ETİĞİ

Etik ve toplum, Etik ve hukuk, Meslek etiği, Görev etiği, Mühendis-işçi ilişkileri ve işçi hakları, Meslek kuruluşları ile ilişkiler, Araştırma ve yayın etiği, Sürekli eğitim ve kendini geliştirme. Evrensel insan hakları ve etik, Etik ve çevre farkındalığı, Günlük etik konularının öğrencilerle tartışılması.

 


SEC 304 ENDÜSTRİ VE ÇEVRE

 

İnsan ve Çevre İlişkisi, Hava Kirliliği, Asit Yağmurları, Toksik metaller, Endüstriyel Atıklar, Atık Yönetimi, Temizleme ve Arıtma, Küresel Isınma ve Etkileri, Çevre ile İlgili Standartlar ve Hukuki Düzenlemeler.



  

VIII. YARIYIL

MET 406 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

Ekonomik karar analizi, Faiz ve ekonomik eş değeri, Efektif faiz, Yatırım değerlendirme teknikleri, Duyarlılık analizi, Enflasyonlu durumda değerlendirme analizi, MS Excel uygulamaları.



MSL 402 MESLEKİ DENEYİM II

Staj, eğitim program esnasında edinilen teorik bilgilerin uygulama aşamasına geçirilmesi alanında öğrenciye olanaklar sunar. Bu nedenle işe ilgili her türlü faaliyeti kapsar. Öğrenciler bu staj kapsamında çalışma alanlarının kapsayan her hangi bir iş alanında 30 gün fiili olarak çalışmak durumundadır. Yapılan iş detaylı bir şekilde günlük olarak kaydedilir ve raporlanır. Bu staj raporu çalışma ortamındaki ilgili kişi tarafından onaylanır ve onaylanan rapor değerlendirilmek ve notlandırılmak üzere bölümdeki ilgili akademik personele teslim edilir.



MET 404 KOMPOZİT MALZEMELER

Kompozit malzemelere giriş ve kompozit malzemelerin sınıflandırılması, matris malzemeleri, elyaf türleri, elyaf takviyeli kompozit malzemelerin üretim yöntemleri, elyaf takviyeli kompozit malzemelerin mekaniği, karışımlar kuralı, elyaf takviyeli kompozit malzemelerin özellikleri üzerine etki eden değişkenler, kompozit malzemelerin üretim kusurları ve tahribatsız kontrolü, kompozitte ara yüzey,nano teknoloji ve uygulama alanları, nano malzemeler.

 

TEZ 400 BİTİRME ÇALIŞMASI

Bölüm anabilim dalları ile ilgili deneysel ve teorik çalışmalar yapılır.

 

 

SEÇMELİ DERSLER



SEC 402 TOZ METALURJİSİ

Toz metalurjisi yöntemini prensipleri. Toz üretim yöntemleri. Tozların karakterizasyonu. Karıştırma ve harmanlama. Toz kütlesini şekillendirme yöntemleri. Sinterleme teorisi. Yoğunlaşma mekanizmaları , Kaı, sıvı faz ve aktivasyonlu sinterleme. Sinterleme fırınları ve atmosferleri. Yüksek yoğunlaştırma yöntemleri, Bitirme işlemleri , T/M ürünlerine uygulanan testler. Uygulama örnekleri.



SEC 404 TAHRİBATSIZ MALZEME MUAYENESİ

Giriş, Görsel metodlar, Optik yöntemler, Radyolojik yöntemler. Ultrasonik yöntem, , Eddy akımı ile muayene , Penetran muayene, Manyetik yöntemler, Endüstride TMM uygulamaları.



SEC 406 HASAR ANALİZİ

Hasar Analizi ile İlgili Temel Kavramlar, Teknolojik Hatalar, Hasar Analizinin Safhaları. Hasar Tipleri ve Özellikleri, Hasar Teşhisi, Hasar Analizinin Kademeleri, Distorsiyon, Kırılma, Yorulma, Korozyon, Gerilmeli Korozyon, Korozyonlu Yorulma, Hidrojen Gevrekleşmesi, Sünme, Sürtünme ve Aşınma Hasarları ve Bunların analizi, Türlü Hasar Tipleriyle ilgili Vaka Etütleri




SEC 408 KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ

Birim Sistemleri , Kütle ve Enerji Denkliklerine Giriş , Kimyasal İşlemler ve İşlem Parametreleri , Kütle, Hacim, Kimyasal İçerik, Basınç, Sıcaklık ,Kütle Denkliğinin Hesaplanması ,Tek ve Çok Yönlü Geri Döngü Akımlar , Atlatılan Akımlar ,Reaktif Sistemler , Yanma Tepkimeleri ,Tek Fazlı Sistemler , Çok Fazlı Sistemler , Enerji Denklikleri , Reaktif İşlemlerin Enerji Denklikleri



 

SEC 410 NANO TEKNOLOJİ

Giriş ve nano teknolojinin tanımı. Nano metre boyutunda ölçüm yöntemleri ve karakterizasyon Nano yapılı malzemeler. Vakum teknologisi. Yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı nano teknoloji yöntemleri. Moleküler nanoteknoloji ve ölçüm yöntemleri . Kütlesel nano yapılı malzemeler, Hazırlama tekniği ve kullanılan cihazlar . Mühendislikte nano teknoloji uygulamaları. Nano filmler ve kaplamalar. Karbon nano tüpler, Tekstil endüstrisinde nano teknoloji . Nano teknolojinin gelecekteki muhtemel uygulamaları. Nano robotlar , nano motorlar v.b.



SEC 412 CAM TEKNOLOJİSİ

Cam tanımı ve camın yapısı. Silikatlar ve silikat camlarının yapısı. Cam oluşum teorileri. Cam faz dönüşümleri. Camın fiziksel, kimyasal, ve mekaniksel özellikleri. Cam ve cam-seramik ürünlerin kontrollü kristalleşmesi. Cam hammaddelerinin ergitilmesi. Cam fırınları ve refrakterleri. Farklı camların şekillendirme teknolojileri. Camların kalite kontrol yöntemleri.




Yüklə 45,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin