Enformasyon toplumu ve tüRKİYE



Yüklə 139 Kb.
səhifə1/12
tarix09.01.2022
ölçüsü139 Kb.
#95890
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


ENFORMASYON TOPLUMU VE TÜRKİYE
Öğr.Gör. Cengiz AYTUN

Ç.Ü. Kozan Meslek Yüksek Okulu



cengiza@cu.edu.tr
Giriş
Gelişmiş ülkelerde sanayi toplumunun dönüşümünü açıklayan çalışmaların gündemde tuttuğu yer ve popülaritesi 1970’li yılladan beri giderek artmaktadır. Eskinin gelişmiş-gelişmemiş yada gelişmekte olan ülkeler ayrımı artık yerini; tarım , sanayi ve sanayi sonrası toplum biçimlerine bırakmaya başlamıştır.
Sosyo-ekonomik gelişme sürecinde toplumlar ilkel toplumdan tarım toplumuna, tarım toplumundan sanayi toplumuna, günümüzde ise sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş şeklinde farklı gelişme aşamaları geçirmişlerdir. Bu gelişme aşamalarından insanlık tarihinde iz bırakan aşamalardan birincisi insanları ilkel yaşamdan toprağa ve yerleşik düzene bağlayan tarım toplumuna geçiş, ikincisi tarım toplumundan kitlesel üretimin, tüketimin ve eğitimin önemli olduğu sanayi toplumuna geçiş, üçüncüsü ise kitlesel refahın, bilginin ve nitelikli insan sermayesinin önem kazandığı bilgi toplumu aşamasıdır(Aktan ve Tunç , 1998).
İnsanlık bugünlerde yeni ve köklü bir değişimin eşiğindedir. Uygarlık tarihindeki bu üçüncü köklü değişimin sanayi toplumundan; bilginin giderek hammaddenin, emeğin ve diğer kaynakların yerini alacağı ve geçmişin şimdiki sanayi toplumundan farklı bir “Bilgi Toplumu”na doğru olacağı ifade edilmektedir(Masuda’dan aktaran Çoban 1997 s.5).
Çalışmanın birinci amacı; yaygın şekilde Enformasyon Toplumu olarak anılan yeni toplumun arka planında ortaya çıkan endüstri toplumunun doğuşu ve gelişmesini açıklamak, ikinci amacı ise; endüstri toplumunun yerini almakta olan enformasyon toplumu ile ortaya çıkan kavramları ve bu yeni toplumun genel karakteristiklerini ele alarak, Türkiye hakkında genel bir değerlendirme yapmaktır.

Yüklə 139 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin