ECA Koruma Önlemleri Etkinleştirilmiş Çevresel Yönetim Planı için Rehabilitasyon ve İnşaat Etki Azaltma Önlemleri Kontrol Listesi
“Kamu binaları” rehabilitasyon çalışmaları gibi düşük riskli topolojiler için, ECA koruma önlemleri ekibi yaygın olarak kullanılan “tam metin” ÇYP formatına bir alternatif geliştirmiştir. Bunun hedefi, küçük rehabilitasyon işleri veya küçük ölçekli bina inşaat çalışmaları için daha fazla etkinleştirilmiş bir yaklaşıma yönelik bir fırsat sunmaktı. Buradaki amaç, bu ÇYP kontrol listesinin, Banka tarafından finanse edilen projeler kapsamında yüklenicilere yönelik ihale dokümanlarının ayrılmaz bir parçası olarak kullanılmasıdır. ÇYP kontrol listesi tarzı format, etki azaltmaya yönelik “iyi uygulama” örnekleri sunmak için geliştirilmiştir ve kullanıcı dostu olacak ve Dünya Bankası koruma önlemi gerekliliklerine uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. ÇYP kontrol listesi tarzı format, yerel etkileri olan yapım işleri sözleşmelerine ilişkin tipik temel etki azaltma yaklaşımlarını kapsamayı amaçlamaktadır. Bu formatın, OP 4.01 kapsamındaki Dünya Bankası Çevresel Değerlendirme gerekliliklerini karşılamak için bir Çevresel Yönetim Planının (ÇYP) temel unsurunu sunması öngörülmektedir.
Süreç bakımından, spesifik topolojilerin ve/veya sahaların bilinmediği projelerin hazırlık aşamasında, OP 4.01 Ek C uyarınca bir kısa Çevresel Yönetim Çerçevesi hazırlanacaktır.1 ÇYP kontrol listesi Çevresel Yönetim Çerçevesinin ekinde yer alacaktır ve kapsam belirleme aşamasında belirlendikten sonra bireysel alt faaliyetler için Çevresel Yönetim Planı (ÇYP) olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Tipolojiler belirlendikten sonra, ÇYP kontrol listesinin uygulamasına başlanacaktır. Rehabilitasyona ve/veya yıkım ve yeniden inşaya tabi olacak spesifik binaların/sahaların belli olduğu her bir alt faaliyet için, ÇYP kontrol listesi doldurulacaktır. Kontrol listesinin üç bölümü bulunmaktadır:
-
Bölüm 1; fiziksel konum, kurumsal düzenlemeler ve ilgili yasal hususlar bakımından projenin özelliklerini açıklayan, teknik proje içeriğini açıklayan, potansiyel kapasite oluşturma ihtiyaçlarını ortaya koyan ve kamuoyu bilgilendirme sürecini kısaca açıklayan bir açıklayıcı bölüm içermektedir. Bu bölümün uzunluğu iki sayfayı geçmemelidir. Gerekli olması halinde, ilave bilgiler ek şeklinde sunulabilir.
-
Bölüm 2; potansiyel sorunların ve etkilerin, basit bir Evet/Hayır formatında takip edilebileceği ve devamında belirli bir faaliyetin etki azaltma önlemlerinin yer aldığı çevresel ve sosyal taramayı içerir. Şu anda liste potansiyel sorunların ve etkilerin örneklerini sunmaktadır. Liste, spesifik saha sorunlarını ve/veya etkileri içerecek şekilde genişletilebilir.
-
Bölüm 3; projenin inşaat ve uygulama aşamalarındaki faaliyetlerine ilişkin izleme planını içerecektir. Mevcut ÇYP’ler ile aynı formata sahiptir. Bu kontrol listesi, Bölüm 2 ve Bölüm 3’ün yüklenicilere yönelik ihale dokümanlarına dahil edilmesini amaçlamaktadır.
ÇYP kontrol listesinin pratik uygulaması, ilgili tüm saha özelliklerinin elde edilmesi ve belgelenmesi için Bölüm 1’in doldurulmasını içerecektir. Bölüm 2’de, öngörülen çalışmaların türü kontrol edilecektir; doldurulan ÇYP tablosu yapım sözleşmesinin ayrılmaz bir parçası olarak ekte verilecek ve sözleşme taraflarınca imzalanan tüm teknik ve ticari koşullara uygun olacaktır. ÇYP kontrol listesinin Bölüm 3’ü, yani izleme planı, Yüklenicinin koruma önlemlerinin gerekli şekilde uyumlu olup olmadığını izlemek için inşaat kontrolörüne yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu plan sahaya özgü olarak ve gerekli ayrıntı düzeyinde geliştirilmelidir; ve yapım sözleşmesine dahil edilebilecek, inşaat sahasındaki çevresel uygulamaların durumunu yansıtacak ve yapım işleri sırasında kontrolör tarafından gözlenebilecek/ölçülebilecek/nicelleştirilebilecek/doğrulanabilecek açık kriterleri ve parametreleri tanımlayacaktır. Dolayısıyla, Bölüm 3, uyumun sağlanabilmesi için yapım işleri sırasında ve sonrasında kontrol edilebilecek kilit izleme kriterlerini belirlemek için tasarım sürecinde doldurulacaktır. Uygulama aşamasında, çevresel uyum ile birlikte diğer kalite kriterleri PUB’nin yetkili saha kontrolörü tarafından sahada kontrol edilecektir.
Dostları ilə paylaş: |