ESKİŞEHİR
ÇEVRE KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ
BÜLTENİ
EKİM 2009
ESKİŞEHİR’DE BAZ İSTASYONLARI KURULMASINA İZİN VEREN ESKİŞEHİR ÇEVRE KURULUNU KINIYORUZ
“Eskişehir Çevre Kurulu” cep telefonu şirketlerinin isteği üzerine aralarında bazı oteller ve Adliye Sarayının da bulunduğu 14 noktaya baz istasyonu kurulmasına izin verdi. İzin verilen noktalar şunlardır; Emek Mahallesi Refik Saydam Caddesinde bir market, İsmet İnönü Caddesinde Dedeparkı, Adliye binası çatısı, Hoşnudiye Mahallesinde İbis Oteli, Çankaya Mahallesinde Ergenekon Sitesi, Gündoğdu Mahallesinde Cami Yanı Sokak, Osmangazi Üniversitesi Ormanlık Alan, Cunudiye Mahallesi Kıvılcım Sokak ve diğer noktalar.
Çevre Kurulunda oy kullananlar şunlardır: Vali Yardımcısı, İl Çevre ve Orman Müdürü, İl Jandarma Çevre Timi, Emniyet Müdür Yardımcısı, DSİ Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürü, Sanayi ve Ticaret Müdürü, Milli Eğitim Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası. Eskişehir Çevre Derneği olarak “Eskişehir Çevre Kurulunu” kınıyoruz.
Baz istasyonları Eskişehir’de 1996 yılında kurulmaya başlandı. Başlangıçta sadece 6 baz istasyonu vardı, bugün bu rakam 400 adeti geçmiştir. Bu baz istasyonları elektromanyetik dalga yayınlamakta olup 40 metre içinde kansere neden olmaktadır. Baz istasyonu kurma iznini başlangıçta Sağlık Bakanlığı karar veriyordu, sonra bu yetki Ulaştırma Bakanlığına geçti ve bugün baz istasyonu sayısı mantar gibi artmaktadır.
Biz Eskişehir Çevre Derneği olarak, Eskişehir Çevre Kurulunca 14 bölgeye de izin verilmesini kınıyor, ilgilileri ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.
EKİM 2009 ETKİNLİKLERİMİZ -
Derneğimizde her Çarşamba günü saat 13:00’de basın toplantısı yapılıyor.
-
Derneğimizde her Çarşamba günü saat 14:00’de Yönetim Kurulu Toplantısı yapılıyor.
-
Derneğimizce her Cuma günü saat 14:00’de okullarda bir çevre konferansımız var.
-
18 Ekim 2009 Pazar günü Beypazarı gezimiz var.
-
Bir ağaç dikmek bin yıllık ibadete bedeldir.
-
Doğada insan, hayvan ve bitki ekolojisi uyuşum içinde olmalıdır.
-
Doğa ve çevreyi koruyunuz.
-
Her mevsimde her yere bir fidan dikiniz.
-
Çevreyi temiz tutunuz; yerlere çöp, izmarit ve çekirdek kabuklarını atmayınız.
ESKİŞEHİR ÇEVRE KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ
ULUSAL ETKİNLİKLERE KATILIYOR
Yeniden yapılanma çalışmaları içinde bulunan Çevre Derneğinin yeni lokali 3 Ekim 2009 Cumartesi günü saat 14:00’de Sakarya Caddesi No:19/3 Birlik Hanı adresinde açılıyor.
Bu arada Derneğimizin yerel çalışmaları ve ulusal çalışmaları artmış durumdadır. Yerel çalışmalar kapsamında olarak haftada bir dernek ve bir muhtar ziyaret edilmektedir. Ulusal bazda 25 Eylül 2009 Cuma günü İstanbul’da yapılan “Sivil Toplum Örgütleri Panayırına” katıldık. Buraya katılan 80 sivil toplum örgütü stand açtılar ve paneller düzenlendi. Panellerde örgütlenme, katılımcılık ve bilinç kapasite geliştirme konuları üzerinde duruldu.
27 Eylül 2009 Pazar günü Bursa’nın Nilüfer Beldesinde düzenlenen “Genetiği Değiştirilen Tarım Ürünleri Etkinliklerine” katılındı. Bilim dalında kısaca GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) konusu son günlerde önem kazanmaya başladı. Hormonlu kirazlar, hormonlu domatesler bunların örnekleri olmaktadır. Mısır, domates ve patates gibi pek çok bitkinin genetik yapısı ilave genlerle değiştirilmektedir. Bu gibi tarım ürünleri kontrolsüzce ülkemize sokulmakta ve marketlerde satılmaktadır. Bu ise sağlığımızı tehdit etmektedir.
Türkiye’de 60’ı aşkın demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “GDO’ya HAYIR PLATFORMU” 2004 yılından beri mücadele vermektedir. “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar” tüketici haklarına da aykırı bulunmaktadır. Bu konularda halkımızı bilinçlendirmemiz gerekmektedir.
10-11 Ekim 2009 tarihlerinde Ankara’ya “TURÇEP-Türkiye Çevre Platformu” toplantısına gidiyoruz. Bu toplantılarda Türkiye’deki hava kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği ile diğer kirlilikler masaya yatırılarak tartışılacak. Derneğimiz “Eskişehir’deki Hava Kirliliği” konusunda bir sunum yapacak. Derneğimiz yerel çalışmalar yanında ulusak bazdaki çalışmalara da girerek yurt çapında açılıma girmektedir. Eskişehir’deki çevrecilere ve gruplara duyururuz.
PORSUK SUYUNA SAHİP ÇIKALIM.
HATIRA ORMANI NASIL TESİS EDİLİR?
Müdürlüğümüzün hazırladığı sahalarda mart ayı içerisinde yapılmaktadır. Fidan dikmek isteyen, ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen kişi veya kuruluşlara yardımcı olmaktadır. Kendi adına veya kuruluş adına ‘Hatıra Ormanı’ tesis etmek isteyenler için açıklamalar:
-
Dikilecek fidan sayısında herhangi bir sınır yoktur.
-
En az 2000 adet fidan dikmek koşuluyla isteyen kişi veya kuruluşlar kendi adlarına bir tabela dikebilir.
-
Fidan bedelleri, Orman Bakanlığı’nın Eskişehir Ziraat Bankası Merkez Şubesi, 400393485001 nolu ‘Hatıra Ormanı’ hesabına yatırılır.
-
Hatıra Ormanı için yatırılan paranın dekontu Eskişehir Orman Fidan Müdürlüğü’ne iletilirse işlemler daha çabuk olacaktır.
-
Hatıra ormanı tesis ettirmek isteyen kurum ve kuruluşlar isterlerse dikim çalışmalarına kendileri de katılabilirler.
-
Hatıra ormanının sulanması, otunun alınması, çapasının yapılması ve korunması Eskişehir Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne aittir. Aşağıdaki telefon veya fakslarına müracaat ederek geniş bilgi alabilirler.
Telefon :324 12 10
Faks :324 01 78
Eskişehir Çevre Koruma Geliştirme Derneği
Telefon : 231 45 01
Faks : 335 12 90
ESKİŞEHİR ÇEVRE KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ
YENİDEN YAPILANIYOR
Eskişehir Çevre Derneği 19 Şubat 1993 yılında kuruldu. Derneğimizin yeri ve parası yoktu. Derneğimiz 16 yılda büyük bir gelişme göstererek yeniden yapılanma sürecine girdi. Şöyle ki;
-
Önce mekan sorununu ele aldık. Derneğimiz Göksu İş Merkezinde 24 m2 alanlı bir büroda kalıyordu. Bu büro derneğimize dar geliyordu. Bugün burada 120 m2 alanlı bir dairede yeni lokalimizi açıyoruz. Sakarya caddesi No 19/3 adresinde bulunan bu lokalde; bir toplantı odası, bir konferans salonu, bir bilgisayar odası, bir mutfak, bir banyo ve bir tuvalet bulunmaktadır.
-
Bu mekan değişiminden sonra üye profili çalışmalarına girdik. Yeni üyeler transferine geçtik. Eski Valimiz Sayın Kadir Çalışıcı’nın eşi Şükriye Çalışıcı ve eski Belediye Başkanlarından Sayın Hicri Sezen’in kızı Şule Sezen Derneğimize üye oldular.
-
Bu arada Derneğimizin kapasitesinin geliştirilmesi için yeni eğitim çalışmalarına giriyoruz. İletişim, örgütlenme, katılımcılık konuları üzerinde eğitim yapılacaktır.
-
Etkinliklerimizi arttırmak için her hafta bir derneği ziyarete başladık.
-
Eskişehir sorunlarına daha gerçekçi yaklaşmak için her hafta bir mahalle muhtarını ziyaret ediyoruz.
-
Yerel çalışmalarımızın arttırılması yanında ulusal etkinliklere de hız verdik. 25 Eylül 2009 tarihinde İstanbul’da “STGM Dernekler Festivali”ne katıldık. 27 Eylül 2009 Pazar günü Bursa’nın Nilüfer Beldesinde “NGO- Geni Değiştirilmiş Ürünler Sempozyumu”na katıldık.
-
10-11 Ekim 2009 tarihinde Ankara’da TURÇEP-Türkiye Çevre Platformu tarafından yapılacak “Türkiye’de Hava Kirliliği, Gürültü Kirliliği, Görüntü Kirliliği Toplantıları”na katılacağız.
Yakın bir zamanda Derneğimizi Eskişehir’in örnek bir sivil toplum örgütü olarak sunmayı ümit ediyor ve açılan lokalimizin hayırlı olmasını diliyoruz.
ÇEVRE ANDI
BİR ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ OLARAK TÜRKİYE DE VE TÜM DÜNYADA ÇEVREYİ KORUYACAĞIMA, DOĞAL VE TARİHİ ÇEVREYE ZARAR VERENLERİ UYARACAĞIMA, DOĞAL KAYNAKLARDAN YARARLANIRKEN TUTUMLU DAVRANACAĞIMA, ÜLKEMİZİN VE DÜNYAMIZIN GÜZELLEŞMESİ VE KİRLİLİKTEN ARINMASI İÇİN TÜM GÜCÜMLE ÇALIŞACAĞIMA, ÇEVREYE SAHİP ÇIKIP BU KONUDA HERKESE ÖRNEK OLACAĞIMA SÖZ VERİYORUM.
ESKİŞEHİR ÇEVRE KORUMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ
KURULUŞ VE AMAÇ
Çevre derneği, çevresl amaçları eskişehirde gerçekleştirmek için 1992 yılında kuruldu. Derneğin amaçları;
-
Eskişehir ve çevresinde, doğal çevre ve doğal hayatın korunması,
-
Kamuoyunun çevre konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve çevresine sahip çıkacak erginliğe ulaştırılması,
-
Hava kirliliği ile mücadele edilmesi,
-
Toprak kirliliği ile mücadele edilmesi,
-
Gürültü irliliği ile mücadele edilmesi,
-
Su kirliliği ile mücadele edilmesi,
-
Yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi,
-
Tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve tanıtılması,
-
Çevre ile ilgili olumsuzluklarda ilgililerin uyarılması ve kamuoyu oluşturulması,
-
Gündem-21 ile ilgili eylem planlarının hazırlanması ve uygulanması,
-
Habitat-!! Kapsamında yere habitatların düzenlenmesi ve yeni planların hazırlanmasına katkı yapmak.
YER, BİNA
Dernek, kent merkezinde bulunan Göksu İş Merkezi İsmet İnönü caddesi, no:50 de bulunan büroda hizmet vermektedir.
ÜYELİK
Derneğe 18 yaşını doldurmuş her çevreci üye olmaktadır. Üyelerimiz arasında, öğretmenler, üniversite öğretim üyeleri, öğrenciler ve memurlar yoğunlukta bulunmaktadır. Üyelerimiz ile ilgili dernekler kanunu uygulanmakta olup bazı üyelik maddelerimiz şunlardır:
-
ÜYE HAKLARI: dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Üyeler arasında dil, din, renk, cinsiyet, mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetilmez.
-
Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır.
-
ÜYELİKTEN ÇIKMA:Hiç kimse derneğe üye olmaya ve dernekten çıkmaya zorlanmaz. Herkes istifa hakkına sahiptir.
-
Dernek yönetim kurulunda 9 asil üye ve 9 yedek üye bulunur.
-
Dernek denetleme kurulunda 3 asil üye ve 3 yedek üye bulunur.
-
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA: 2908 sayılı yasada belirtilen suçları sonradan işleyenler, dernek tüzüğüne aykırı hareket edenler yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar.
-
Dernek genel kurulu olağan toplantısı 2 yılda bir yapılır. Genel kurul da yeni yönetim kurulu ile yeni denetim kurulu oluşturulur. Çevre derneğinin üye sayısı her geçen gün artmakta olup, devamlı yeni üyeler kayıt yaptırmaktadır. Bugüne kadar üye kaydını yaptıran dernek kayıtlarında kayıtlı üye sayısı 600 kişiyi bulmuştur. Tüm Eskişehirli çevrecileri derneğimize üye olmaya davet ediyoruz.
Dostları ilə paylaş: |